Dodaj do ulubionych

Przesypia pory karmienia

11.05.07, 14:50
Witam mam problem z coreczką ma zaledwie 9 dni , w szpitalu powiedzieli mi
zebym dziennie dokładala jej 10ml co 3 h podając jej butlę,dziś wypadało by
dać jej 90ml,ale ona tyle nie zjada raz zje 60 następnym razem 80,potrafi też
sporo przespać na następne karmienie czyli ok 5 h nawet,z załatwianiem też
jest problem 2 dni nic a później męczy się.Byłam u lekarza kazali mi masować
brzuszek poić rumiankiem,ale nie zapytałam czy budzić na karmienie czy
zostawić i odczekać kiedy mała wstanie?
Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • organica Re: Przesypia pory karmienia 11.05.07, 16:00
      witaj!
      Gdy ja urodziłam córkę, musiałam podawać butelkę, bo pokarm napłynął do piersi
      dopiero po 3 dniach. leżąc z małą w szpitalu(a dodam,że była bardzo bardzo
      spokojna), położne kazały mi ją budzić po trzech godzinach od ostatniego
      karmienia. Tobie też tak radzę,inaczej będzie zjadała różne ilości np. raz 60,
      innym razem 80 -tak jak piszesz- i z tego powodu może się później męczyć z
      brzuszkiem. Regularność jest bardzo ważna przy karmieniu butelką,bo pierś podaje
      się na każde zawołanie,no a pokarm z piersi jest lekkostrawny i nie ma potem
      takich problemów z wypróżnianiem. Przy karmieniu butelką może robić kupkę nawet
      raz na parę dni i nie musisz się tym martwić. A rumianek (koperek
      również)powinien pomóc, mojej małej pomaga.
      Nie martw się,wszystko powinno się wyregulować. Na wszelki wypadek poradź się
      jeszcze Pani Doktor na Forum Eksperckim.
      Pozdrawiam!
    • mamasama2 Re: Przesypia pory karmienia 11.05.07, 21:49
      to ze twoja 9 dniowa coreczka zjada 60-80 ml nie jest wcale malo..moj 2
      miesieczny synek zjada 130 ml...to teraz pomysl jakbym mu dokladala codziennie
      po 10 ml ..ile by musial zjesc na jedno karmienie..to co je twoja corcia jest
      zupelnie prawidlowa iloscia pokarmu...inieprawda jest ze dzieci karmione butelka
      moga robic kupke raz na kilka dni...tak jest w przypadku dzieci karmionych
      piersia.mozesz karmic mala podczas snu ..wcale nie musisz jej budzic..przygotuj
      sobie mieszanke i przez sen podaj ja coreczce..jezeli mocno spi to nie obudzi
      sie nawet podczas odbijania..ale faktycznie takiego malucha trzeba karmic i nie
      pozwalac na zbyt dlugie przerwy...gora 4 godzinki ;) pozdrawiam
    • walcia Re: Przesypia pory karmienia 12.05.07, 19:24
      W tym problem że mała nie chce jesć na spaniu, już próbowałam ale co noc to
      samo nie chce wyplówa i nie da sobie wcisnąc butli:(Może jej to wystarcza
      przecież jak obliczylam posiłki to nie odbiega od normy rano od 6 zaczynamy w
      dzień mała jak na zawolanie regularnie wstaje co 3 h do jedzenia
      6,9,12,15,18,21,1 jest to 7 posiłków,sama już nie wiem,zasiegłam rady poloznej
      powiedziała żeby dziecka nie budzić bo brzusio odpoczywa i jak będzie głodna
      sama da znać.
      Dziękuję dziewczyny,skonsultuje to jeszcze z pediatrą.
      Pozdrawiam
      • mamasama2 Re: Przesypia pory karmienia 12.05.07, 21:51
        nie napisalas wczesniej ze jest to przerwa nocna...tylko..bo godziny ktore
        wpisalas wskazuja ze mala je regularnie tylko w nocy ma dluzsza przerwe...jezeli
        tak to jak najbardziej ok...ciesz sie ;)
    • barbara.gierowska Re: Przesypia pory karmienia 13.05.07, 16:18
      Witam,
      7 posiłkow na dobę to ilośc całkowicie wystarczająca dla noworodka.
      Prosze na razie przyrzadzać po 90 ml mieszanki i pozwolić zjesć córeczce ile
      chce. Ponadto proponuje próbować dopajać miedzy karmieniami ( woda przegotowaną
      lub herbatką ,nie wiecej niz 100 ml na dobę).
      Jesli kłopoty z wypróznieniem beda narastac miozna podac probiotyki przez 10-14
      dni np Trilac 1 kapsułka dziennie
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka