marica79 13.05.07, 11:53 witam. mam pytanie, jak długo należy wyparzać butle. moja mała ma 8m i wciąż jej butelkę po uprzednim umyciu mydłem dziecięcym,przelewam wrzątkiem - nie gotuję. czy dobrze robię? a może wystarczy samo mycie? pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gmart2 Re: wyparzanie 13.05.07, 13:00 wlasnie.Butelki wyparzam, a dziecko i tak wszystko bierze do buzi, jaki sens wyparzania.Moze wystarczy umyc goraca woda? Odpowiedz Link Zgłoś
barbara.gierowska Re: wyparzanie 13.05.07, 17:12 Witam, Powyzej 6 miesięcy wystarczy samo staranne wymycie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marica79 Re: wyparzanie 14.05.07, 12:01 Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście jak wczoraj nie wyparzyłam butli po raz pierwszy to miałam wyrzuty sumienia, ale dziś już było lepiej :))) Odpowiedz Link Zgłoś
gmart2 Re: wyparzanie 13.05.07, 18:10 dlaczego powyzej 6 mies? Czy wtedy uklad immunologiczny jest duzo dojrzalszy niz u 4/miesiecznego niemowlaka? Odpowiedz Link Zgłoś
agag76 Re: wyparzanie 14.05.07, 14:58 A czym myjecie smoczki? Moje sprawiaja wrazenie tlustych nawet jak dopiero co je wymienie, czy tylko mydlem dziecinnym? Odpowiedz Link Zgłoś
barbara.gierowska Re: wyparzanie 14.05.07, 20:32 Witam, Tak, w drugim pólroczu zycia bariera jelitowa jest zdecydowanie dojrzalsza i szczelniejsza - dlatego własnie w tym wieku zaleca się miedzy innymi rozpoczecie rozszerzania diety. Poza tym przyjmuje się,ze w drugim pólroczu zycia dziecko i tak bierze w sposób niekontrolowany do buzi wiele niezbyt sterylnych przedmiotów,więc drobiazgowa sterylizacja akcesoriów do karmienia traci nieco sens Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś