Dodaj do ulubionych

Bebilon Pepti zamiast Nana 1-a moze Nutromigen...?

08.09.03, 22:05
Witajcie.
Mam dylemat. Sytuacja jest taka: od dluzszego czasu corcia pije Nan 1 - mamy
juz dosc zielonych rzadkich kupek, mleko trzeba zmienic. Tzw. lekarz rodzinny
(w przychodni nie ma pediatry!) wypisal mi recepte na nutromigen (wczesniej
jedna z mam mnie na to namawiala). Przeczytalam wszystko, co piszecie watku o
Nutromigenie - chyba juz mam dosc, zanim go jeszcze otworzylam...

Dzis pediatra, ktora sobie cenie, polecila mi kupic Bebilon Pepti 1.
Ale podobno - jak czytam - sa po nim jakies zaparcia (czy tez alergie?!)
Czy ten Bebilon Pepti jest dobrym rozwiazaniem? Jak uwazacie?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • 11ulla Re: Bebilon Pepti zamiast Nana 1-a moze Nutromige 09.09.03, 00:08
      o ja mam ten sam problem:(
      po NAN 1 HA kupki były calkiem zielone, lekarz zmienił mleko na
      ProSobee...kupki są odrobine mniej zielone, ale wydaje mi się że to nie zasługa
      mleka a ....większego rozcieńczania mleka lub "słoiczków"
      mam znajomą dietetyczkę, ktora pracuje w szpitalu i własnie zajmuje się
      karmieniem maluszków...poradziła mocniej rozcienczac mleczko i wprowadzić
      słoiczki (lekarz syneczka słoiczki odradził) - jest deczko lepiej, ale....i tak
      jest zielono
      juz ok 5 miesięcy walczę z kolorem kupki i może moj synek już tak ma...

ale jutro znów jestem umówiona do lekarza i spodziewam się kolejnej zmiany mleka
      • jamila Re: Bebilon Pepti zamiast Nana 1-a moze Nutromige 09.09.03, 11:04
        A wiec z tego wniosek, ze moze lepiej mleka juz nie zmieniac...?
        Probowalamod dzis. nocy naklonic corcie wo wypicia Nutromigenu. Kleska.
        Osobiscie tez bym chyba tego nie lubila - Nan jest przynajmniej smaczny...Teraz
        nie wiem, czy jest sens kupowac ten Bebilon Pepti - to mleko sojowe,prawda? A
        wiec tez pewnie smak nieciekawy...
        • monikaxx Re: Bebilon Pepti zamiast Nana 1-a moze Nutromige 26.09.03, 15:48
          Cześć
          Miałam taki sam problem - czy podawać Nutramigen. W naszy przypadku stwierdzono
          alergię na białko. Póżniej się okazało, że alergii nie ma , ale nie o tym chcę
          napisać. Nutramigen jest niedobry w smaku, mój syn też nie chciał go pić.
          Spróbuj osłodzić go glukozą jest lepszy - sprawdziłam (ok 2 małych łyżeczek na
          200 ml). Ale musisz spróbować. Mleko sojowe też może uczulać. Nie staraj się
          stosować Nutramigenu długo - bo jest po prostu odżywka a nie jedzenie. Ale
          mojemu synkowi nic nie jest. A poza tym kupa zielona m.in. może być spowodowana
          długim przebywaniem na spacerze. To nie koniec świata. Dobrze, że nie jest
          czerwona lub czarna - bo to byłby problem.
    • mamusiaolusia1 Re: Bebilon Pepti zamiast Nana 1-a moze Nutromige 09.09.03, 11:00
      Koniecznie dziewczyny sprobujcie mleko Nan HA Sensitive!!To jest mleko dla
      dziecie z lekkimi problemami trawiennymi i kolką. My mieliśmy ten sam problem,
      te same objawy. Olek robił zielone, rzadkie i okropnie cuchnące kupki. Był
      leczony na wszystkie sposoby i nic.. Lekarka w końcu przepisała Nutramigen,
      ale Mały wolał się zagłdzić niż to jeść. Dałam mu wyczytane w Dziecku to Nan
      Sensitive. Musi być b.podobne smakowo, bo się nawet nie zorientował, a kupki
      znormalniały w okamgnieniu. Na kolejnej wizycie pokazałam to mleko lekarce -
      pierwszy raz o nim słyszała...
      Kupuje się tylko w aptece, jak nie bedą miał to zamówcie z hurtowni.
      Jeśli się zdecydujecie to napiszcie jak poszło!
      Powodzenia
      Agnieszka
      • jamila Re: Bebilon Pepti zamiast Nana 1-a moze Nutromige 09.09.03, 11:06
        Ok. dzieki - (jestesmy teraz obie online:)))Sprobuje - czy potrzebna jest
        recepta? POzdr
    • 11ulla Re: Bebilon Pepti zamiast Nana 1-a moze Nutromige 09.09.03, 23:45
      malutki dostał dzis Bebilon Pepti...
      całkiem niezłe na odchudzanie, szkaradne w smaku i zapach też deczko
      brzydki...na głodniaka wcisnęłam w niego całe 90 ml, a jak na maluszka który
      skończył 5 miesięcy to strasznie hmm "duzo"

• 11ulla Re: Bebilon Pepti zamiast Nana 1-a moze Nutromige 12.09.03, 21:49
        juz 4 dzien na bebiko omneo....
        MALUTKI TO PIJE!!!!- nawet 120 na raz mu sie udaje brrrrr
        ale kupka niestety gorsza :(

czy NAN HA Sensitive - to jest mlekozastepcze??? sojowe? czy tak jak NAN HA na
        normalnym mleku???
    • jamila Re: Bebilon Pepti zamiast Nana 1-a moze Nutromige 10.09.03, 22:32
      Wlasnie mialam zamiar napisac post pt. czy Bebilon Pepti jest rownie ohydny jak
      Nutramigen...;-)

Dzieki, juz wiem. Dzis wlasnie sprowadzono dla mnie -dzieki namowom Mamusi
      Olusia - Nan HA Sensitive. (Apteka jescze tego nie znala, ale sprowadzili w 2
      godziny!)W aptece mialam w reku Pepti (z recepta)i tenze Nan (pelnoplatny, 24
      zl - 500g...)Po dluzszym wahaniu uznalam, ze po zwyklym Nanie lepiej
      zaryzykowac i dac Nan sensitive.
      Moja corcia niestety zorientowala sie i przy pierszym posilku troszke
      protestowala, ale potem uznala, ze chyba nie jest taki zly. Przy drugim (przed
      chwila) po chwilowym marudzeniu wypila wszystko duszkiem!
      Teraz czekam na efekty - jutro rano spodziewam sie kupki ;-)Mam nadzieje, ze uz
      nie bedzie taka zielona.

Jest wszak dla mnie problem z tym, ze ten Nan jest pelnoplatny. Moj Szkrab ma
      swietny apetyt, przy takim tempie...to duza roznica 12zl (Pepti lub Nutramigen
      na recepte) a tu 24.

Wnosze o wniosek do firmy Nestle, zeby zrobili z tego mleko na recepte!!!
      Moze stworzymy wspolny front w tej sprawie???
      • bietka2 Re: Bebilon Pepti zamiast Nana 1-a moze Nutromige 10.09.03, 23:14
        Ja pryzwyczajalam synka do Nutramigenu przez 3 tyg. Poczatkowo dosypywalam do
        Nan Ha tylko 1 miarke N, ale teraz Ludek je tylko N i bardzo mu smakuje.
        Wystarczy tylko troche cierpliwosci.
        • yaishi Re: Bebilon Pepti zamiast Nana 1-a moze Nutromige 11.09.03, 18:20
          Moja córcia-6tyg. za pierwszym podejściem wypiła sporą ilość nutramigenu.
          Chociaż zapach i smak obrzydliwy, mała pije bez prostestów.

pozdrawiam
          yaishi
    • mamusiaolusia1 Re: Bebilon Pepti zamiast Nana 1-a moze Nutromige 11.09.03, 22:04
      Witam Dziewczyny!
      Chętnie dołącze się do frontu receptowego na Nan Sensitive. Ja płacę z
      opakowanie 26 zł. Szczęście w nieszczęściu :), że mój Olek (6mcy) jednorazowo
      wypija tylko 100 - 120 ml, a od czasu, gdy dostaje słoiczki, to mleko go
      interesuje najmniej...Wczoraj byłam w przychodni i zobaczyłam 1,5 miesięczna
      dzidzię jak na raz walnęła 220 ml, patrzyłam z otwartą buzią i niemym podziwem.
      Napisz jak wam sie udała kupka;)
      Pozdrawiam Agnieszka
      • jamila Re: Bebilon Pepti zamiast Nana 1-a moze Nutromige 12.09.03, 19:22
        MamusiuOlusia!
        Witaj, pisze, jak teraz sprawy stoja ;-)
        Wlasnie wyslalam post na niemowle o bolacym - chyba brzuszku, ttylko
        wieczorami. Mialam nadzije, ze zmiana mleka zaradzi. Kupki sa troszke lepsze,
        nadal zielonawe ale juz nie takie rzadkie. To chyba pewna poprawa. Wzdecia tez
        mniejsze, tylko te wieczorne problemy z karmieniem...Mam nadzieje, ze
        wszystkosie unormuje. Jak dlugo czekalas na pelny sukces? Czy od razu w 1 dzien?

A propos Sensitive na recepte - okazuje sie , ze powinnysmy to zglosic do
        Ministerstwa Zdrowia, bo sama firma zawsze chetnie, tylko to nie od nich
        zalezy. A wiec jak sie za to zabierzemy? Mowie powaznie!
        POzdrowiona :)))
    • jamila Re: Bebilon Pepti zamiast Nana 1-a moze Nutromige 13.09.03, 13:45
      Nadal podaje Nan Sensitive. Moja corcia miewa nadal - wieczorem zwlaszcza -
      bole brzuszka. Moj post na ten temat na niemowlaku byl chybiony, bo to tutaj
      nalezalo o tym pisac...
      Jeszcze raz zapytuje, po jakim czasie spodziewac sie poprawy?
      Jestem pewna, zecorcia nie jest wielkim alergikiem - ladnie calu czas przybirea
      na wadze.
      • 11ulla Re: Bebilon Pepti zamiast Nana 1-a moze Nutromige 13.09.03, 14:57

witam
        ja miałam zmianę mleka na bebilon pepti 4 dni temu i już widzę poprawę
        brzuszek nie boli, kupka 2 razy (co prawda na mocno gęsto- ale zrobiona bez
        zbytniego wysiłku)....a to już dużą poprawa!

lekarz mówił, że najpózniej po 1-1,5 tygodnia powinno być lepiej
        pozdrawiamy
        ulla i maurycek (06.04.2003)

• mamusiaolusia1 Re: Bebilon Pepti zamiast Nana 1-a moze Nutromige 13.09.03, 21:53
      Powiem szczerze,że nie pamiętam... szybko minął smrodek, gęstość zmieniła się
      chyba po paru dniach. Mam kłopoty z klawiaturą,napiszę więcej jak mąż naprawi
    • mamisynka Re: Bebilon Pepti zamiast Nana 1-a moze Nutromige 16.09.03, 15:12
      Droga Jamilo!
      Moj synek ma 7,5 miesiaca wiec mam juz doswiadczenie w karmieniu butelka(syn od
      4-tego miesiaca zycia jest karmiony wylacznie sztucznie ).Od 7-ego tygodnia
      pije Bebilon Pepti i jestem z tego wyboru(poleconego przez gastroenterologa)
      bardzo zadowolona.Chce jednak podkreslic(a powtorze jedynie slowa lekarza),ze
      kupki po hydrolizatach bialkowych(a tym jest bebilon pepti nie zas mlekiem
      sojowym) sa zawsze zielone i smierdzace.O ile nie sa bardzo czesto i nie sa
      wodniste i spienione to wszystko jest O.K.Aha,moj synek przez pierwsze trzy
      mies. byl jedynie dokarmiany BP w ilosci 1 butelka dziennie, wiec kupy byly
      <ladne,ale jak mowi moj lekarz kupa nie jest po to by sie podobac.
      I to tyle w sprawie kupy-mam nadzieje ze cos wyjasnilam.
      Pozdrawiam Asia
      • zivona do mamisynka 16.09.03, 22:20
        a czy te kupki podrażniają twoje dziecko, czy bywają ze śluzem od czasu do
        czasu? Mój synek przez 2 miesiące pił nutramigen i kupy są koszmarne, szarawo-
        zielonawe,śmierdzące i od tego czasu ma problemy z pupką. Ciągle zdarzają się
        odparzenia po nich. Doszłam do wniosku,że tak nie moze być, i zmieniamy na
        bebilon pepti od jutra, zobaczymy co po tym "mleczku"
        Iwona i Kubulek
        • mamisynka Re: do mamisynka 24.09.03, 09:17
          Jeszcze raz w sprawie kupy po BP:u mojego synka kupa po tym preparacie
          zawsze byla i jest duza zielona i bardzo smierdzaca,ale bez sluzu i robiona
          regularnie i bez wysilku(dwa usmieszki i po kupie).No coz...cos za cos.
          Pozdraiam Asia
    • jamila Re: Bebilon Pepti zamiast Nana 1-a moze Nutromige 16.09.03, 23:08
      Dzieki za to,co piszecie! Otoz to, zaczynam dochodzic do wniosku, ze moze
      niepotrzebnie sie tak tymi kupkami martwilam. Po podaniu Nan Sensitive (i
      jednoczesnie lacidofilu) kupki sie poprawily. Nan Sensitive sie skonczyl (a pod
      koniec opakowania corcia sie zbuntowala i nie chciala go jesc)i jeszcze go nie
      dokupilam, tylko podalam Nan 1 znowu - i wyglada, ze nie jest zle. Wczesniej
      byly rzadkei i zamiast 2 az 3-4 dziennie. Teraz jest wlasciwie 1 lub
      2, 'szarawe' bardziej niz zielone. Nie cuchna tak straszliwie jak przedtem...

Ciesze sie, ze nie walczylam z corcia o jedzenie Nutramigenu, bo teraz widze,
      ze byloby to zupelnie zbedne. Poobserwuje teraz, co bedzie dalej z Nanem
      zwyklym (cieszylabym sie, gdyby bylo dobrze bo Sensitive jest b. drogi)
      Coz, musimy pisac takze o kupkach;)))ale to przeciez wazne.
      POzdrawiam serdecznie
    • mali_a Re: Bebilon Pepti zamiast Nana 1-a moze Nutromige 18.09.03, 15:04
      Kochana Jamilo,
      ja zmieniłam mleko z nan 1 na nan sensitive i rewelacja, kupki co prawda nadal
      nie "pachną", ale poprawił się kolor i konsystencja, a co najważniejsze kolki
      zniknęły. Na szczęcie u mnie to mleko kosztuje tylko 22 zł, tylko że muszę je
      specjalnie zamawiać w aptece. Całuski dla Ciebie i córeczki.
      Aneta
      • jamila Re: Bebilon Pepti zamiast Nana 1-a moze Nutromige 28.09.03, 19:58
        Anetko! Milo, ze piszesz! Czy od dawna juz podajesz Sensitive - mam na mysli,
        czy poprawa ie juz dlugo utzrymuje?
        ja zaprzestalam, bo Kajcia nie chciala go jescw ktoryms momencie, ai wdecia
        byly takie, jak przedtem...Moze powinnam bylaorobowac dluzej...
        Ucalowania dla Ciebie i Malenstwa :))))
    • 11ulla Bebilon Pepti 19.09.03, 19:57
      ja chyba trafiłam na odpowiednie mleko...BEBILON PEPTI
      od kilku dni malutki ma zółte kupki w normalnej konsystencji i nawet bardzo
      chętnie pije to szkaradztwo (dla mnie gorzkie i śmierdzi)
      co prawda kupki w dalszym ciągu są co 3 dni, ale juz się nie czepiam...bo poza
      częstotliwością wszystko jest ok
      pozdrawiam
      ulla i maurycek (06.04.2003)
    • jamila Re: Bebilon Pepti zamiast Nana 1-a moze Nutromige 28.09.03, 19:54
      Coz, wiem, ze Pepti u nas 'nie przejdzie'...a przynajmniej jak narazie wszystko
      na to wskazuje. Od kilku dni podaje corci Bebilon 2...w pierszej chwili kupki
      staly sie zolte i o wlasciwej - powiedzmy konsystencji (tak dawno nie
      widzianej) i bardzo sie ucieszylam. Podalam jej potem soczek z jabluszka
      (dopiero zaczynamy wprowadzanie...)i znow jest mniej-wiecej tak jak przedtem.
      teraz nie wiadomo, czy to owocki i warzywa (przecier BoboVity z marchewki)czy
      tez Bebilon jest zle tolerowany...
      Przed chwila zakonczyl sie straszny atak placzu Kajci - byl to chyba bol
      brzuszka. Teraz spi, Malenstwo.
      Jestem wykonczona...
      • mika.r Re: Bebilon Pepti zamiast Nana 1-a moze Nutromige 28.09.03, 21:09
        Cześć!
        Ja też miałam problem z kupkami po Nan1.Zmieniłam na dla mnie niezawodną
        Humanę.Skończyły się wszystkie kłopoty:zielona kupa, niepokój, popłakiwanie nie
        wiadomo czemu, kiepski apetyt.To moje trzecie dziecko na Humanie, i nie
        rozumiem sama siebie, dlaczego od razu od tego nie zaczęłam.Ale to jest moje
        subiektywne odczucie.Wiem, że Humana uważana jest za mleko "stare" i
        z "historią" ale polecam.
        Pozdrowionka
        Monika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka