Dodaj do ulubionych

Bebilon Pepti

23.12.08, 13:26
Mały ma skazę białkową. Na polecenie lekarza gdy zaczełam go dokarmiać
włączono Bebilon Pepti. Do 8 miesiąca dostawał receptę od pediatry, potem
tylko można było od specjalisty ale my nie chodzimy do żadnego specjalisty.
Kupowałam mleko pełnopłatne w aptece. Ale teraz okazało sie że to lek tylko na
receptę. Dzisiaj w drodze wyjątku sprzedano nam 1 op. Martwie sie jak my
przetrwamy czas zanim dostaniemy sie do jakiegoś specjalisty!!!Może ktoś wie
jak to jest z tym mlekiem i gdzie w W-wa moge kupic bez recepty??? Błagam pomóżcie
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Bebilon Pepti 23.12.08, 14:40
      nic nie wiem o tym, że zwykły pediatra nie może tego przepisać, natomiast
      faktycznie bez recepty w aptece nie powinni wam tego sprzedać.
      • pitu_finka Re: Bebilon Pepti 23.12.08, 14:56
        Moja pediatra mi zawsze przepisuje, co to znaczy że tylko specjalista???
        Powariowali z tym Bebilonem, tyle leków bez recepty a ten Bebilon to chyba się
        boją że nosem wciągam dla funu:|

Bez recepty kupuję zawsze w aptece na Odyńca (na odcinku między Niepodległości i
        Wołoską), tam jest chyba tylko jedna apteka. Ale dziś kupiłam ostatnie
        opakowanie (kobieta przy mnie zamawiała).
    • omim Re: Bebilon Pepti 23.12.08, 14:59
      Powyżej roku dziecka pediatra ndal może wypisać bebilon pepti, ale
      po zaświadczeniu np. od alergologa, że takowe jest niezbędne
      • syska241 Re: Bebilon Pepti 23.12.08, 15:17
        moja córka ma 17 miesięcy i nadal dostaje recepty na bebilon pepti
        od zwykłego pediatry,nigdy nie miałam z tym rzadnych problemów, u
        specjalistów nie byłam,nikt mnie do nich nie kierował
    • aniar777 Re: Bebilon Pepti 23.12.08, 15:45
      W niektórych aptekach można kupic bez recepty. Mi się udało kiedyś w Wola Parku.
      • oli.nek Re: Bebilon Pepti 23.12.08, 16:36
        tak naprawdę, wszystko zależy od dobrej woli pediatry. mi (córa 1,5 roku) do
        niedawna receptę wypisywali w recepcji i nikt o nic nie pytał. ale jeśli
        pediatra się upiera to tym specjalistą jest alergolog. trzeba wziąć od niego
        zaświadczenie, że dziecko jest uczulone na białko i nie może pić 'normalnego' mleka.

osobiście byłam zmęczona ciągłym bieganiem po recepty i kupowaniem 10 puszek w
        aptece naraz i z powodzeniem przeszłam na mleko sojowe - bezbiałkowe i
        bezlaktozowe na czym mi zależało. lekarka tylko mi powiedziała, że jest to dobry
        kierunek zmian.
        • anula-8 Re: Bebilon Pepti 23.12.08, 21:15
          moja corka w styczniu konczy 2 lata i nadal dostaje recepte na bebilon pepti od
          zwyklego pediatry
        • suzi-06 Re: Bebilon Pepti 23.12.08, 21:17
          pediatra może wypisywać recepty rok czasu a potem żeby dalej je
          wydawać potrzebuje potwierdzenia od alergologa że faktycznie dziecko
          musi być na pepti.ja też tak miałam ale ja przeszłąm na zwykłe mleko
          i okazało się że skaza minęła...a bez recepty można było kupić to
          mleko ale jak jest teraz to nie wiem
    • agata688 Re: Bebilon Pepti 23.12.08, 21:40
      nam przepisuje pediatra,ale rzeczywiscie nie tak dawno dostalismy skierowanie do alergologa i wtedy powiedzial,ze nasza sprawa czy pojdziemy ale on wypisze zeby byc "czystym".
      czyli lekarze sa rozliczani z tego ale przez nfz,bo to jest mleko refundowane-oczywiscie jezeli na recepcie jest zaznaczone,ze choroba przewlekla.
      my do alergologa poszlismy i niestety alergia po roku nadal obecna,wiec pasiemy sie pepti jeszcze przez nastepny roczek.
      • iwonka79-1979 Re: Bebilon Pepti 23.12.08, 23:14
        wiecie dziewczyny ja jestem w szoku to co wy piszecie. co prawda mieszkam na
        śląsku , ale nigdy nie miałam problemu kupić bpepti, czasem jak nie mam recepty
        to w różnych aptekach kupuje a potem donosze recepte ale to tylko z powodu iż
        zwrócą mi różnicę pieniedzy przy pełno płatnym....Aga ma 16miesiecy i nigdy nie
        byłam u zadnego specjalisty tylko u zwykłego naszego pediatry a jak go nie ma to
        mąz przypisuje bez problemu u swojego lekarza. a-ha Aga nie miała nigdy alergi
        ani skazy tylko ze miała kolki i to mleko jej przypasowało. młodsza też od 4
        miesiecy pije pepti bo powiedziałam lekarce że to mleko jej podawałam jak
        przestałam karmić i tak jest do dzisiaj. nie mam z tym żadnych problemów a
        lekarka przypisuje nam od razu na receptach u dziewczyn po 4 opakowania żeby nie
        chodzić co miesiąc po recepty. pozdrawiam
        • veronia Re: Bebilon Pepti 26.12.08, 23:45
          Ja kupuję na receptę (od pediatry) bo jest po prostu taniej. Ale nie miałam żadego problemu żeby kupić to mleko w aptece bez recepty- tyle że pełnopłatnie.
    • olinka733 Re: Bebilon Pepti 24.12.08, 15:11
      Jestem tylko ciekawa czy jakaś ustawa to reguluje?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka