Dodaj do ulubionych

Tracy Chevalier

20.11.11, 08:32
Gorąco polecam tą autorkę. Dziewczynę z perłą przeczytałam ok. 2 lata temu, wczoraj zaczęłam kolejną powieść tej autorki- Płonął ogień twoich oczu. Dla mnie super. Poluję na kolejne powieści tej autorki(w bibliotece lub w antykwariaciesmile )-
Błękitna sukienka, wyd. pol. 2005 (The Virgin Blue, 1997).
Spadające anioły, wyd. pol. 2003 (Falling Angels, 2001).
Dama z jednorożcem, wyd. pol. 2004 (The Lady and the Unicorn, 2003).
Dziewczyna z muszlą-najnowsza, sprzed ok. 2 miesięcy powieść tej autorki. Anglia, początek XX wieku. Trzy siostry Philpot - zmuszone sytuacją finansową po ożenku jedynego brata, dziedzica rodzinnego majatku, przeprowadzają się z Londynu do Lyme Regis. Tam Elizabeth poznaje Mary, biedna dziewczynę z miasteczka, zarabiającą na życie zbieraniem i sprzedawaniem skamielin. Między kobietami rodzi się przyjaźń. Z czasem jednak zaczynają rywalizować o tego samego mężczyznę... Poszukiwanie i kolekcjonowanie skamieniałości staje się modą. Wkrótce Mary znajduje szkielety dinozaurów, co wzbudza zainteresowanie uczonych...
Obserwuj wątek
    • anetapzn Płonął ogień twoich oczu. 20.11.11, 08:34
      Powieść, która aktualnie czytam, idealni odpowiada mi jeżeli chodzi o klimat (akcja dzieje się w Londynie pod koniec XVIII w.), sposób pisania, wspaniałe opisy miasta, obyczajów,strojów, zachowań ludzi i ..brudusmile, którego pełno w koło. Gorąco polecamsmile
      Anglia, rok 1792, niespokojne czasy Rewolucji Francuskiej. Na ulicach Londynu trwają zamieszki. W tym burzliwym okresie do miasta przybywa skromna rodzina z prowincji.. Ojciec, Thomas Kellaway, znajduje zatrudnienie jako stolarz w Cyrku Ashleya. Jego dzieci, Jem i Maisie, szybko odnajdują się w nowej rzeczywistości. Przeżywają swoje pierwsze miłości. Jem poznaje młodziutką dziewczynę z dołów społecznych, wrażliwą i bystrą Maggie, która staje się jego przewodniczką po nieznanym żywiole stołecznych ulic. W życiu trójki młodych ludzi pojawia się poeta William Blake, sympatyk Rewolucji, ich poźniejszy duchowy przywódca...
      • moleslaw Re: Płonął ogień twoich oczu. 20.11.11, 17:02

Mniam
        • anetapzn Re: Płonął ogień twoich oczu. 21.11.11, 08:42
          moleslaw napisała:

>
          > Mniam
          smile poluj w bibliotece, wartosmile
    • mamalgosia Re: Tracy Chevalier 24.11.11, 21:04
      Wszystkie mam na własnośćsmile Dziewczyny z muszlą jeszcze nie przeczytałam
      • greenwenus Re: Tracy Chevalier 24.11.11, 22:46
        Czytalam dwie. Dziewczyna z perla oczarowala mnie, ale plonal ogien Twoich oczu juz mniej niestety. Chyba spodziewalam sie czegos innego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka