pinkdot Re: Ulubiony bohater, postać... 18.07.08, 14:20 Moj to bezapelacyjnie ksiaze Myszkin Odpowiedz Link
makubata Re: Ulubiony bohater, postać... 18.07.08, 14:56 Mimo że już dawno wyrosłam to nadal Ania Shirley. Odpowiedz Link
jej_wysokosc_sardynka Re: Ulubiony bohater, postać... 19.07.08, 16:36 Pamiętam, że w dzieciństwie byłam zakochana po uszy we Włóczykiju z "Muminków". Odpowiedz Link
jej_wysokosc_sardynka Re: Ulubiony bohater, postać... 22.07.08, 15:27 Też lubię tę postać! Terry Pratchett ma dar powoływania do życia ciekawych bohaterów, wymyślony przez niego świat bardzo mi się podoba, przeszkadza mi za to jego sarkastyczny styl pisania. Dlatego często mam problem z ukończeniem napisanych przez niego książek. Odpowiedz Link
mathiola Re: Ulubiony bohater, postać... 19.07.08, 21:43 Hanka Borynowa, Joanna Chmielewska jako bohaterka swoich książek, ostatnio Vuko Drakkainen - jego poczucie humoru wymiata! No i jeszcze Fred i George Weasley ;P Odpowiedz Link
pinkdot Re: Ulubiony bohater, postać... 20.07.08, 09:57 A ja jakoś w Harrym Potterze zawsze najbardziej Snape'a lubiłam. To chyba jedna z nielicznych powieści, które czytałam z ogromną przyjemnością, jednocześnie odczuwając wyjątkową niechęć do głównego bohatera, który był jednostką nad wyraz głupawą i wnerwiającą. Odpowiedz Link
mathiola Re: Ulubiony bohater, postać... 20.07.08, 22:36 no bo Harry jest głupawy i wnerwiający. Dlatego ja Rona lubię bo jest prawdziwy w swojej nieśmiałości i zagubieniu Nudne kobiety mają nieskazitelnie czyste domy Gaduła Odpowiedz Link
patka05 Re: Ulubiony bohater, postać... 20.07.08, 10:15 Irulan (z Diuny F. Herberta) oraz Basia Niechcic. Odpowiedz Link
mathiola Re: Ulubiony bohater, postać... 20.07.08, 22:37 Basia Niechic??? Normalnie bym ją grzmotnęła w łeb na otrzeźwienie, hiteryczka jeda ;P Odpowiedz Link
jk3377 B.Niechcic 21.07.08, 07:29 moze i by jej sie przydało jakies kopniecie hahahaha ale jest urocza w tym swoim zawodzeniu, biadoleniu i narzekaniu...teksty niezłe i smieszna hahahaaa Odpowiedz Link
patka05 Re: B.Niechcic 21.07.08, 10:37 Bardzo lubię Noce i Dnie i co parę lat wracam do lektury Odpowiedz Link
mathiola noce i dnie 22.07.08, 12:50 ja właśnie kupiłam!! Leży i czeka, świeżutka i ładna i w końcu moja własna Odpowiedz Link
panna-lee Re: Ulubiony bohater, postać... 24.07.08, 17:38 hmm. Myszkin - popieram. Tell z "52 modelu do składania" [cortazar], Humbert Humbert, Geralt, Gandalf , Paul Proteus z "Pianoli" [vonnegut], Kilgore Trout [vonnegut], Katarzyna z "Rajskiego ogrodu" [hemingway], Mała Księżniczka, Jonatan z "Braci Lwie Serce", Rincewind, Vimes.... cała masa w sumie. na pewno nie podałam wszystkich. nie wiem czy któryś jest najulubieńszy... Odpowiedz Link