jk3377 01.08.08, 09:15 ja mimo wszystko jeszcze nie do konca.mysle ze wiele mi jeszcze brakuje, choc nie jest najgorzej. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
makubata Re: Uważacie się za OCZYTANE? 01.08.08, 09:19 Z ust... tzn. spod klawiatury mi te słowa wyjęłaś jk Odpowiedz Link
agaireszta Re: Uważacie się za OCZYTANE? 01.08.08, 12:37 Nie bo tyle jeszcze do przeczytania zostało a ciągle cos nowego wychodzi. A czasu jakoś dziwnie nie przybywa Odpowiedz Link
moleslaw Re: Uważacie się za OCZYTANE? 01.08.08, 14:07 Nie śmiałabym tak stwierdzić o sobie)))) Odpowiedz Link
nchyb Re: Uważacie się za OCZYTANE? 01.08.08, 15:04 a ja śmiem... tak, uważam się za takową, co nie przeszkadza mi ciągle uzpełniać i poszerzać wiedzę i znajomość kolejnych ksiąg, książek, książeczek... Odpowiedz Link
jej_wysokosc_sardynka Re: Uważacie się za OCZYTANE? 01.08.08, 14:54 Nie. Dlaczego? Bo niektórych gatunków nie czytam. Szerokim łukiem omijam romanse, powieści sensacyjne i historyczne. Wielu książek fantastycznych nie jestem w stanie przełknąć. A tak na marginesie: czy jest na tym forum jakiś meżczyzna czy fruwają tu same molki? Pytam, bo właśnie sobie uświadomiłam, że żadnego jeszcze tu nie zauważyłam... Odpowiedz Link
jk3377 chyba jak na razie same 'K' niz 'M'...chyba ze 01.08.08, 15:06 nie wiemy a po nicku nie da sie rozszyfrowac)))))) Odpowiedz Link
ewaeva Re: chyba jak na razie same 'K' niz 'M'...chyba z 11.08.08, 23:09 Jeden z przedstawicieli wypowiedział sie poniżej. A raczej - nie śmiał sie wypowiedziec Odpowiedz Link
sayonara2 Re: Uważacie się za OCZYTANE? 01.08.08, 15:09 nie,chociaz niektorzy uwazaja,ze tak Odpowiedz Link
sanja3 Re: Uważacie się za OCZYTANE? 03.08.08, 19:24 biorąc pod uwage statystyki - 5 książek rocznie na Polaka /rok to jestem oczytana ))) Odpowiedz Link
jej_wysokosc_sardynka Re: Uważacie się za OCZYTANE? 03.08.08, 21:30 Aż 5??? A ja słyszałam, że pół! ) Odpowiedz Link
nchyb statystycznie - PÓŁ! 12.08.08, 19:36 i wchodzą w tę statystykę podręczniki akademickie i szkolne (podstawówka się nie liczy)... Odpowiedz Link
gemmavera Re: Uważacie się za OCZYTANE? 03.08.08, 20:02 Nie. Zawsze się znajdzie coś, czego jeszcze nie czytałam, a co wypadałoby znać. ;P Chociaż faktem jest, że wolę czytać raczej starocie, niż dopiero co wydane książki. Odpowiedz Link
mathiola Re: Uważacie się za OCZYTANE? 07.08.08, 10:13 Nie. I długo jeszcze nie będę się tak czuła Chociaż w kontaktach z NIEKTÓRYMI ludźmi wydaję się sama sobie szczytem mądrości, blyskotliwości i oczytania Odpowiedz Link
pyziulka Re: Uważacie się za OCZYTANE? 07.08.08, 16:28 Zgadzam się w 1000% z Tobą, Mathiola. Czytam sporo, ale nie wszystko i aż wstyd się przyznać ale niektórych "obowiązkowych" lektur nie tknęłam jeszcze. Jednak w kontaktach z niektórymi ludźmi czuję się wyjątkowo oczytana. P.S. Mathiola, z twoim podpisem też się w 100% zgadzam Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: Uważacie się za OCZYTANE? 11.08.08, 15:52 mathiola napisała: Nudne kobiety mają nieskazitelnie czyste domy No bez przesady. Nieskazitelnie czyste domy mają często kobiety _dobrze zorganizowane_. A to ogromna zaleta Natomiast bałagan w mieszkaniu często odzwierciedla jedynie chaos i brak zorganizowania (a nie żadną tam rzekomą "artystyczną duszę") panujący w głowie właścicielki. Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: Uważacie się za OCZYTANE? 11.08.08, 15:58 PS. Na pytanie zadane w tytule wątku się nie wypowiadam, bo skoro tylko kobiety mogą być oczytane, to co ja się tu będę mądrzył Odpowiedz Link
mathiola matt coboso 18.08.08, 22:49 Dziękuję ci za tą cenną uwagę. Poczułam się ubogacona Odpowiedz Link
pinkdot Re: Uważacie się za OCZYTANE? 07.08.08, 16:43 Ja siebie uwazam za oczytana. Jasne, ze jeszcze wiele lektur przede mna, z czego sie ogromnie ciesze nota bene. Mysle jednak, ze nie musze udawac skromnej - sporo w zyciu przeczytalam i nie czuje zadnych kompleksow jesli chodzi o obycie w literaturze. Odpowiedz Link
mucta Re: Uważacie się za OCZYTANE? 08.08.08, 12:21 Nie. Głównie dlatego, że mam słabą pamięć. Człowiek oczytany powinien pamiętać treść i sens książki, którą przeczytał 5 czy 10 lat temu. Ja zazwyczaj pamiętam tylko klimat i to czy pozycja była dobra. Tak więc nigdy nie będę oczytana, ale za to, jak przyjemnie będzie czytać po latach coś znanego jak coś zupełnie nowego. Odpowiedz Link
denea Re: Uważacie się za OCZYTANE? 09.08.08, 23:01 Oj nie, nie ! Od ćwierć wieku pracuję nad swoją krótkowzrocznością i ciągle czuję, że jeszcze tyle przede mną W dodatku, cholerka, zdarza mi się zapominać nie tylko tytuły, ale nawet i autorów Odpowiedz Link
natalijasz Re: Uważacie się za OCZYTANE? 11.08.08, 17:39 ja jeszcze nie, ale mam wielkie marzenie, żeby ktoś tak o mnie powiedział lub najlepiej napisał (żeby dla potomnych zostało), ale usilnie nad tym pracuję, a raczej samo przychodzi z przyjemnością, wielką przyjemnością muszę dodać. Odpowiedz Link
kerry_weaver Re: Uważacie się za OCZYTANE? 15.08.08, 01:10 Tak, chociaż jedna recenzentka mi wytknęła że nie powinnam się za taką uważać Uważam się. Przeczytałam w życiu bardzo dużo książek, choć erudytką nie jestem i nie zacytuję z pamięci ani Tołstoja ani Szekspira z podaniem nr strony ale większość kanonu europejskiego i amerykańskiego znam plus regularnie czytam nowości ze wszystkich gatunków poza kryminałem/thrillerem bo nie znoszę. To czego więcej trzeba żeby uważać się za oczytaną? Wszystkiego co napisano i tak nikt nigdy nie przeczyta i nie zapamięta z detalami, a jeśli nawet, to po co? Odpowiedz Link
nchyb Re: Uważacie się za OCZYTANE? 16.08.08, 15:03 Kerry, która to? Na forum czy w jakimś artykule? > nie jestem i nie zacytuję z pamięci ani Tołstoja ani Szekspira z > podaniem nr strony z numerem strony też nie będę szaleć, ale znane cytaty z dzieł użyć umiem i nawet odpowiednio sparafrazować. Bez oczytania to uż nie zawsze takie proste. I dlatego uważam jak Ty, też jestem oczytana, chociaż nie wszystko czytałam. Bo jak mnie coś nie zachwyca, to się nie zmuszam... Odpowiedz Link
kerry_weaver Re: Uważacie się za OCZYTANE? 16.08.08, 21:11 > Kerry, która to? > Na forum czy w jakimś artykule? na Merlinie Odpowiedz Link
nchyb Re: Uważacie się za OCZYTANE? 16.08.08, 23:29 przeczytałam a gdzie Ty się Kerry chwaliłaś tym swoim oczytaniem? Mam wrażenie, że to jakaś zazdrosna forumka... Odpowiedz Link
kerry_weaver Re: Uważacie się za OCZYTANE? 16.08.08, 23:53 > a gdzie Ty się Kerry chwaliłaś tym swoim oczytaniem? Mam wrażenie, > że to jakaś zazdrosna forumka... mam podobne wrażenie ale chyba się dawno temu chwaliłam na starym blogu. Odpowiedz Link
nchyb Re: Uważacie się za OCZYTANE? 17.08.08, 12:41 przypadkowa czytelniczka Twojego bloga starego nie musi znać. Ciekawostką jest, że te recenzje z 1 gwiazdką są takie ujemne i pochodzą od osób, które nic inego więcej nie recenzowały. W stylu zbliżone. Jakby jedna osoba pisał, tylko za każdym razem inaczej się podpisywała. Zazdrość lub niechęć Osoby średnio oczytanej Odpowiedz Link
jk3377 PODCIAGAM I PYTAM... 13.07.09, 19:36 czy jest jakis wymog by kogos uznac za oczytanego? Odpowiedz Link
agulaq Re: Uważacie się za OCZYTANE? 20.07.09, 09:26 NIE Po pierwsze za mało jeszcze przeczytałam by móc tak o sobie powiedzieć, a po drugie to coś jest z moją pamięcią.... Pamiętam autorów, a za nic w świecie nie mogę zapamiętać tytułów. Nawet kilka tygodni po przeczytaniu nie wiem jaki tytuł miała książka. Odpowiedz Link