Dodaj do ulubionych

Chip tuning Skoda benzyna

IP: 5.5R2D* / *.pg.com 06.12.04, 17:10
Witam

Na stronie jednego z dealerow Skody w W-wie znalazłem informacje o możliwości
wykonaniu tuningu chipowego Skody Fabii - www.sinclan.com.pl/tuning-
s.htm
Cena nie wyglada przerazajaco ale zanim podejme decyzje chciałbym zasięgnąć
waszej rady:
- czy oplaca się wykonanie takiego tuningu? Czy silnik (60KM) faktycznie
dostanie kopa i będzie lepiej przyspieszal?
- czy po tuningu silnik nie będzie narazony na szybsze zuzycie?
- czy znacie jakis zakład w W-wie gdzie można wykonac tuning chipowy Skody
taniej?

Pozdrowienia
Charczenko
Obserwuj wątek
    • mac.card Re: Chip tuning Skoda benzyna 06.12.04, 17:14
      Taki chiptuning do silnika 60 KM wykonasz sobie znacznie taniej we własnym
      zakresie.

Przypinasz z przodu kurę i wołasz "chip, chip, chip...". Kura rozwija skrzydła
      i machając nimi dodaje takiego ciągi, jakby Twoja Fabka zyskała co najmniej 0,5
      KM mocy. To ogromny zysk. Jeśli jeszcze nawoskujesz (najlepiej przy użyciu
      gromnicy) karoserię i wypolerujesz ją, wskutek braku oporu powietrza zyskasz
      jakieś 2 km/h prędkości.

W zasadzie, jakbyś przymocował dwie kury, to nie musiałbyś nawet uruchamiać
      silnika. Do kościoła Cię dociągną.
      • Gość: Braził Re: Chip tuning Skoda benzyna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.04, 19:07
        mac.card napisał: Kura rozwija skrzydła
        i machając nimi dodaje takiego ciągi, jakby Twoja Fabka zyskała co najmniej 0,5
        KM mocy.

To prawda o ile jednostka KM to kura mechaniczna.
        Dobra kura powinna dać 1 KM a nie 0,5 KM
        To tak dla ścisłości.
        pzdr
        • Gość: Charczenko Re: Chip tuning Skoda benzyna IP: *.bartycka.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.04, 20:07
          O Mistrzowie Intelektu!
          O Krynice Mądrości!

Błogosławiony niech będzie dzień w którym dane było mi przeczytać błyskotliwe
          produkty umysłów waszych! Cóż za poetycka retoryka, jakże miażdząca racjonalność
          argumentów; ta wspaniała, laserowa wręcz precyzja odpowiedzi której każde słowo
          - ba! znak interpunkcyjny - odnosi się do sedna pytań którymi ośmieliłem się
          pokalać forum na które padł dzisiaj w Waszej nieskończonej łaskawości wzrok
          waszmościów!

Rozumiem, że można nie znać się na temacie. Rozumiem, że można nie mieć nic do
          powiedzenia. Nie rozumiem tylko co takiego wnoszą wasze odpowiedzi do meritum
          dyskusji?

Drzewiej uczono w szkołach że mądry człowiek kiedy nie ma nic do powiedzenia
          milczy. Warto żebyście przeczytali poprzednie zdanie - ze zrozumieniem - choć
          pewnie płonne są moje nadzieje że czytać ze zrozumieniem umiecie. Zapewne
          chodziliście do szkół które w nowoczesnym duchu uczą pisania bezwzrokowego -
          takiego kiedy piszący nie czyta tego, co napisał....

Kilkanaście lat temu wyświetlano w polskiej telewizji czeski (nomen omen) serial
          "Nemocnice na kraju mesta" - czyli "Szpital na peryferiach" w którym pewien
          lekarz mówi do pewnej pielęgniarki (której impotencja umysłowa szczerze mówiąc w
          porównaniu z waszą wydaje mi się być geniuszem na miarę Einstaina) - "Gdyby
          głupota miała skrzydła fruwałaby pani z gołębiami".
          Tak z czystej ciekawości - jak wygląda ziemia ze stratosfery? Widać stamtąd
          jakieś samochody, czy też może tam na szczycie gdzie wasze miejsce - Tytani
          intelektu- możecie oddać się spokojnemu, niczym niezmąconemu unikaniu myślenia?

Pozdrowienia dla tych którym głowa nie służy li tylko jako podpórka pod
          czapkę/kapelusz.

Charczenko
          • mac.card Re: Chip tuning Skoda benzyna 06.12.04, 22:52
            Gość portalu: Charczenko napisał(a):

> O Mistrzowie Intelektu!
            > O Krynice Mądrości!

Eeeeee... przesada! :-)

>
            > Błogosławiony niech będzie dzień w którym dane było mi przeczytać błyskotliwe
            > produkty umysłów waszych! Cóż za poetycka retoryka, jakże miażdząca
            racjonalnoś
            > ć
            > argumentów; ta wspaniała, laserowa wręcz precyzja odpowiedzi której każde
            słowo
            > - ba! znak interpunkcyjny - odnosi się do sedna pytań którymi ośmieliłem się
            > pokalać forum na które padł dzisiaj w Waszej nieskończonej łaskawości wzrok
            > waszmościów!

Skoro tak uważasz...?

>
            > Rozumiem, że można nie znać się na temacie. Rozumiem, że można nie mieć nic do
            > powiedzenia. Nie rozumiem tylko co takiego wnoszą wasze odpowiedzi do meritum
            > dyskusji?

Odpowiedzi były mniej więcej tak samo sensowne, jak pytanie. :-)

>
            > Drzewiej uczono w szkołach że mądry człowiek kiedy nie ma nic do powiedzenia
            > milczy. Warto żebyście przeczytali poprzednie zdanie - ze zrozumieniem - choć
            > pewnie płonne są moje nadzieje że czytać ze zrozumieniem umiecie. Zapewne
            > chodziliście do szkół które w nowoczesnym duchu uczą pisania bezwzrokowego -
            > takiego kiedy piszący nie czyta tego, co napisał....
            >
            > Kilkanaście lat temu wyświetlano w polskiej telewizji czeski (nomen omen)
            seria
            > l
            > "Nemocnice na kraju mesta" - czyli "Szpital na peryferiach" w którym pewien
            > lekarz mówi do pewnej pielęgniarki (której impotencja umysłowa szczerze
            mówiąc
            > w
            > porównaniu z waszą wydaje mi się być geniuszem na miarę Einstaina) - "Gdyby
            > głupota miała skrzydła fruwałaby pani z gołębiami".
            > Tak z czystej ciekawości - jak wygląda ziemia ze stratosfery? Widać stamtąd
            > jakieś samochody, czy też może tam na szczycie gdzie wasze miejsce - Tytani
            > intelektu- możecie oddać się spokojnemu, niczym niezmąconemu unikaniu
            myślenia?
            >
            > Pozdrowienia dla tych którym głowa nie służy li tylko jako podpórka pod
            > czapkę/kapelusz.
            >
            > Charczenko

Mój drogi Charczenko! Ja i Braził możemy Ci odpowiadać jak chcemy. Jesteśmy
            przecież skodziarzami, a zatem i tak nasza reputacja leży w gruzach (jak
            twierdzą nasi nieszanowni przeciwnicy). Zakręciwszy więc wąsa i poprawiwszy
            kapelusz, pozdrawiam Cię serdecznie i życzę sukcesów w chipowaniu benzynowego
            silnika :-)))))))
            • Gość: Charczenko Re: Chip tuning Skoda benzyna IP: *.bartycka.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.04, 07:30
              Mac Cardzie!

Moje asumpcje okazały się jednak prawdziwe - piszesz bezwzrokowo. Jeśli w dalszym
              ciągu uważasz swoją odpowiedź za merytoryczną i popartą racjonalnymi argumentami
              nie pozostaje mi nic innego jak zakończyć dyskusję z Tobą w tym miejscu - w myśl
              przysłowia "Nie dyskutuj publicznie z inteligentnym inaczej - ludzie mogą nie
              zauważyć różnicy".

Rozumiem, że to forum to miejsce gdzie wycierający mleko spod nosa nastolatkowie
              znajdują uciechę w dorzucaniu podpałek pod flejmy z radością podchwytywanych
              przez co bardziej nerwowych posiadaczy Skody. Sądziłem jednak, że w potoku
              gó..ażerii trafiają się ludzie, którzy są w stanie podzielić się swoimi
              doświadczeniami ze Skodą.

Tak się składa, że jestem posiadaczem Skody - tak jak pisałem w moim pierwszym
              poście 1.4 MPI 44kW. Tak się składa, że nie jest to silnik który imponuje
              osiągami - stąd też moje zainteresowanie ofertą stosunkowo taniego zwiększenia
              mocy silnika i poprawienia osiągów przez tuning chipowy. W mojej pierwszej
              wypowiedzi podałem link do cennika jednego z dealerów. Zadając moje pierwsze
              pytanie byłem zainteresowany tym, czy ktoś z innych posiadaczy Skody wykonywał
              taki tuning chipowy i w jaki sposób wpłynął on na osiągi samochodu - innymi
              słowy czy inwestycja jest warta swojej ceny. Być może jednak znajdzie się na tym
              forum ktoś, kto umie czytać ze zrozumieniem i zechce podzielić się swoimi
              doświadczeniami a nie li tylko wątpliwej jakości "dowcipem".

Charczenko
              • mac.card Re: Chip tuning Skoda benzyna 07.12.04, 13:17
                Przepraszam za małą złośnostkę (jak mawia moja córka), ale nie mogłem się
                powstrzymać. Jeśli próbowałeś potraktowac moje posty jako "merytoryczne" to
                może znaczyć, że ja piszę bezwzrokowo, zaś Ty bezwzrokowo czytasz ;-).

To nie była merytoryczna odpowiedź, bo wcale nie miała taka być.

Zarzucają tu często skodziarzom brak poczucia humoru, umiejętności spojrzenia z
                dystansem na swoje auto. Czyżbyś cierpiał na te przypadłości? Więcej luzu... :-
                )))

Zalecam Ci jednak, abyś pierwej zorientował się w mozliwościach technicznych
                chipowania silnika benzynowego. Wejdź np. na forum "tuning". Tam się dowiesz,
                czy zabieg "chipowania" jest wogóle możliwy w takim silniku. Tyle o meritum,
                żeby nie stało się zbyt poważnie.

Pozdrawiam z rosnącą sympatią. :-)
                mac.card
                • Gość: Charczenko Re: Chip tuning Skoda benzyna IP: *.bartycka.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.04, 07:35
                  Mac Cardzie drogi!
                  Jesli na chwilę postawisz się w mojej sytuacji i przeczytasz moimi oczami Twoją
                  odpowiedź na mój pierwszy post zrozumiesz że ciężko w nim odnaleźć ironię
                  (średnio transformowalną na posty na forum). Post Twój przy pierwszym czytaniu
                  wygląda na produkt cierpiącego na zatwardzenie trolla - stąd też moja reakcja.
                  Wiem, że trolli tykać się raczej nie powinno, więc nie powinienem teoretycznie
                  odpowiadać na Twoją pierwszą odpowiedź, ale wydawało mi się (jak się okazuje
                  słusznie), żeś Waćpan niepozbawiony dowcipu.
                  Wczuj się na chwilę w moją sytuację - znalazłem informację, że można w miarę
                  tanio podbić moc silnika moich czeskich czterech kółek - które w wersji z
                  silnikiem 44kW którą posiadam nie zrywają kasku przyspieszeniem. Wrzuciłem do
                  mojego posta link www.sinclan.com.pl/tuning-s.htm . Znalazłem również
                  inny link www.upsolute.pl/auto-tuning.html?k=skoda , jak również
                  informacje na jednym z forów (niestety link zaginął w odmętach mojego cache'a)
                  że w Czechach ludzie wyciskają z silnika 44kW 80-90 KM (po tuningu oczywiście).
                  Cena za zabieg w Sinclanie nie powala wysokością, więc zacząłem się zastanawiać,
                  czy ktoś kiedyś wykonywał podobną operację i z jakim skutkiem. Nie chciałbym
                  władować w auto 1kPLN tylko po to, żebym musiał je później woskować gromnicą i
                  przyczepiać do niego kury - jak wcześniej zasugerowałeś....Swoją drogą albo:
                  a) masz bardzo plastyczną wyobraźnię (anty-Skodziarze zaraz powiedzą, że to
                  niemożliwe)
                  b) wykonywałeś próby na własnym aucie....

Czyżby to jednak była opcja b?:))

Pozdrowienia
                  Charczenko
                  • mac.card Re: Chip tuning Skoda benzyna 08.12.04, 18:59
                    Obym był najgorszym trollem jakiego napotkasz w podróży po sieci.

:-)
                    • Gość: Charczenko Re: Chip tuning Skoda benzyna IP: *.bartycka.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.04, 19:47
                      Drogi Mac Cardzie!

Aż tak źle mi życzysz?:) Musiałem Ci nieźle nadepnąć na odcisk kiedyś, w innym
                      życiu...:)

Pozdrowienia uchylając kapelusza
                      Charczenko
                  • Gość: Woj Re: Chip tuning Skoda benzyna IP: 62.29.254.* 08.12.04, 23:27
                    Odpowiem zatem krotko i merytorycznie.

Nie wierze w te przyrosty mocy w silnikach wolnossacych sama zmiana
                    oprogramowania sterujacego (ECU).

To Ci powie kazdy tuner, jak rowniez znajomi, ktorzy takie cos mieli okazje
                    poczynic w swoich autach.
                    W silnikach atmosferycznych przede wszytskim trzeba zaczac od przerobek
                    mechanicznych, a elektronika jest niejako uzupelnieniem tychze i dopasowaniem
                    oprogramowania do zmian mechanicznych - wtedy to ma sens.

Sama alekrotnika daje zadowalajace przyrosty jedynie w silnikach
                    turbodoladowanych (okolo 20-30%). W wolnossacych przyrosty 5% mozna uzanc za
                    sukces.

IMO zabawa nieoplacalna.
          • Gość: Braził Re: Chip tuning Skoda benzyna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.04, 15:10
            Gość portalu: Charczenko napisał(a):

> O Mistrzowie Intelektu!
            > O Krynice Mądrości!

Jestem pod wrażeniem i duma mnie rozpiera. Jeszcze nikt mi tak sążniście nie
            odpowiedział ma mój post.(średni przyznaję)
            Dla skromnego skodziarza to niewątpliwy zaszczyt.
            Tylko nijak nie mogę zakumać czy ten widok z góry jest dla szczytu inteligencji
            czy też głupoty ? Jest w tym jakaś niekonsekwencja.
            Ale i tak dałeś z siebie wszystko
            Bardzo serdecznie pozdrawiam
            ;-)
    • Gość: Braził Re: Chip tuning Skoda benzyna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.04, 15:19
      A tak naprawdę to sam jestem ciekaw co oni tam mogą zmajstrować przy moim
      motorku ? 1,4 MPI 68KM (koni mechanicznych) ;-)
    • Gość: NOE52 Re: Chip tuning Skoda benzyna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 19:17
      Czy to już wszystkie wieści na w/w temat ?
      A byłbym zainteresowany.
      pzdr
    • andre_234 Re: Chip tuning Skoda benzyna 19.12.04, 20:55
      Same jajka.
      Brak konkretów.
      A ja też jestem ciekaw.
      pzdr.
      • Gość: Braził Re: Chip tuning Skoda benzyna IP: *.chelm.sdi.tpnet.pl 21.12.04, 14:04
        Aha.
    • Gość: Braził Re: Chip tuning Skoda benzyna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 21:15
      Może www.sinclan.com.pl/tuning-s.htm
      odpowie na forum ?
      pzdr
    • Gość: NOE52 Re: Chip tuning Skoda benzyna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 21:18
      Model i poj. silnika Moc seryjna Moc po przeróbce Moment obr. seryjny
      Moment po przeróbce Cena
      Felicja
      1,3 MPI 68 KM 83 KM 101 Nm/ 4500 obr 112 Nm/ 4500 obr 491
      1,6 MPI 75 KM 83 KM 135 Nm/ 3500 obr 141 Nm/ 3500 obr 500
      1,6 MPI +
      wałek rozrządu 75 KM 93 KM 135 Nm/ 3500 obr 148 Nm/ 3500 obr 1600
      Fabia
      1,4 MPI +
      kolektor ssący 60 KM 72 KM 118 Nm/ 2500 obr 126 Nm/ 3000 obr 960
      1,4 MPI 68 KM 77,5 KM 120 Nm/ 2500 obr 128 Nm/ 3000 obr 720
      1,4 MPI 75 KM 83 KM 1300
      1,9 SDI 64 KM 75 KM 1300
      1,9 TDI 100,5 KM 137 KM 240 Nm/ 2400 obr 330 Nm/ 2400 obr 2000
      Ciekawe że zz silnika felci 1,3 68KM da się wycisnąć więcej niż z rozwierconego
      do 1,4 silnika w fabci tez 68KM
      pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka