ropsik2 17.03.05, 17:28 Ślązacy nie walczyli w Powstaniach Śląskich z myślą o tzw. narodowości śląskiej... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eichendorff Re: Ślązacy... 17.03.05, 17:59 ropsik2 napisał: > Ślązacy nie walczyli w Powstaniach Śląskich > z myślą o tzw. narodowości śląskiej... Masz rację bo Ślązacy z myślą o - jak piszesz - tzw. narodowości śląskiej wysłali delegację do Warszawy i Berlina aby uzyskać zgodę na utworzenie niepodległej i neutralnej Republiki Górnośląskiej. Ślązacy są narodem nastawionym bardzo pokojo (co niestety czasem bardzo się na nich mści) więc nie walczyli w tych powstaniach z własnej winy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hgw Re: Ślązacy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 20:28 > Ślązacy są narodem nastawionym bardzo pokojo (co niestety czasem bardzo się na > nich mści) więc nie walczyli w tych powstaniach z własnej winy. To prawda. Ślązacy są nastawieni pokojowo (nie są oczywiście narodem), ale jak ktos ich wkurzy to się robią nieprzyjemni. Przekonali się o tym Niemcy w czasie Powstań. Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: Ślązacy... 17.03.05, 21:15 Gość portalu: hgw napisał(a): > > Ślązacy są narodem nastawionym bardzo pokojo (co niestety czasem bardzo s > ię > na > > nich mści) więc nie walczyli w tych powstaniach z własnej winy. > > To prawda. Ślązacy są nastawieni pokojowo (nie są oczywiście narodem), ale jak > ktos ich wkurzy to się robią nieprzyjemni. Przekonali się o tym Niemcy w czasie > > Powstań. ehhhehheee!, rycht mosz!, i kropka!, the builder Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Ślązacy... 18.03.05, 00:40 Gość portalu: hgw napisał(a): > > Ślązacy są narodem nastawionym bardzo pokojo (co niestety czasem bardzo s > ię > na > > nich mści) więc nie walczyli w tych powstaniach z własnej winy. > > To prawda. Ślązacy są nastawieni pokojowo (nie są oczywiście narodem), ale jak > ktos ich wkurzy to się robią nieprzyjemni. Przekonali się o tym Niemcy w czasie > > Powstań. Górnoślązacy nie są oczywiście narodem,bo Korfanty dał zaaresztować powstańczych Górnoślązaków,którzy chcieli ogłoszenia Republiki Górnośląskiej i tak przyjemnie przekonała Górnoślązaków Polska,Synek. Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: Ślązacy... 17.03.05, 21:13 eichendorff napisał: > ropsik2 napisał: > > > Ślązacy nie walczyli w Powstaniach Śląskich > > z myślą o tzw. narodowości śląskiej... > > Masz rację bo Ślązacy z myślą o - jak piszesz - tzw. narodowości śląskiej > wysłali delegację do Warszawy i Berlina aby uzyskać zgodę na utworzenie > niepodległej i neutralnej Republiki Górnośląskiej. > Ślązacy są narodem nastawionym bardzo pokojo (co niestety czasem bardzo się na > nich mści) więc nie walczyli w tych powstaniach z własnej winy. > rycht!, i kropka!, the builder Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Owerol Re: Ślązacy... IP: *.a.pppool.de 17.03.05, 20:47 ropsik2 napisał: > Ślązacy nie walczyli w Powstaniach Śląskich > z myślą o tzw. narodowości śląskiej... ____________________________ Masz racje , pewna mala liczba Slazakow walczyla w powstaniach . Walczyli o krowe i pole , o mamone co Polacy im obiecali . Slazacy sa w wiekszosci Katolikami i dlatego te lumpy co za polskie pieniadze i z polskimi karabinami mordowali sasiadow najwiekszy grzech popelnili . Kto dla mamony morduje bliznich , ten nie posiada moralnosci. Korfanty sam zrozumial po powstaniach jak musial uciekac z Polski , jaka jest wdziecznosc Warszawy . Kiedy dostaniemy ta krowe ????? Co jest obiecana ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: Ślązacy... 17.03.05, 21:19 Gość portalu: Owerol napisał(a): > ropsik2 napisał: > > > Ślązacy nie walczyli w Powstaniach Śląskich > > z myślą o tzw. narodowości śląskiej... > ____________________________ > > Masz racje , pewna mala liczba Slazakow walczyla w powstaniach . Walczyli o > krowe i pole , o mamone co Polacy im obiecali . > Slazacy sa w wiekszosci Katolikami i dlatego te lumpy co za polskie pieniadze i > > z polskimi karabinami mordowali sasiadow najwiekszy grzech popelnili . > Kto dla mamony morduje bliznich , ten nie posiada moralnosci. > Korfanty sam zrozumial po powstaniach jak musial uciekac z Polski , jaka jest > wdziecznosc Warszawy . > Kiedy dostaniemy ta krowe ????? Co jest obiecana ?????? > bzdury opowiadasz!, i kropka, i nie obraz`aj moich przotko`w=najemnikami nie byli!, the builder Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze do Owerola 18.03.05, 09:15 Rozczarowujesz mnie. 1. Czy gdyby większość Ślązaków była niekatolikami, to udział w powstaniach byłby znaczniejszy? 2. Czy dla niekatolików udział w walkach jest moralnie inny, niż dla katolików? Lub szerzej - czy Ślązacy niekatolicy są pozbawieni moralności? Zastanów się jeszcze raz nad tym, co napisałeś. Pomijam sprawę ilości Ślązaków uczestniczących w powstaniach i ich motywacji (zrestzą tu już Ci odpowiedział builder). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Owerol Re: do Owerola IP: *.a.pppool.de 18.03.05, 15:09 bartoszcze napisał(a): 1. Czy gdyby większość Ślązaków była niekatolikami, to udział w powstaniach byłby znaczniejszy? 2. Czy dla niekatolików udział w walkach jest moralnie inny, niż dla katolików? Lub szerzej - czy Ślązacy niekatolicy są pozbawieni moralności? Zastanów się jeszcze raz nad tym, co napisałeś. Pomijam sprawę ilości Ślązaków uczestniczących w powstaniach i ich motywacji (zrestzą tu już Ci odpowiedział builder). ________________________ "1. Czy gdyby większość Ślązaków była niekatolikami, to udział w powstaniach byłby znaczniejszy?" Gdyby wiekszosc Slazakow byla na przyklad ateistami lub dla przykladu muzulmanami to napewno ich udzial walkach byl by wiekszy. Powiem szczerze , dla mnie cywil ktory bierze do reki karabin i strzela do innych ludzi , ktorzy maja inne poglady jak on , jest poprostu lumpem i bandyta. "2. Czy dla niekatolików udział w walkach jest moralnie inny, niż dla katolików? " Koran okresla dokladnie kiedy mozna brac bron do reki w celu usmiercenia bliznich . Mysle ze czytales koran ? Kosciol Katolicki okresla precyzyjnie : Co jest moralne , a co jest niemoralne . Inne religie czynia podobnie . Na przyklad muzulmanie posiadaja inne zasady moralne jak katolicy . Dlatego twierdze ze dla niekatolikow udzial w walkach jest moralnie inny , niz dla katolikow. ( Polecam lekture Ewangielii .) "Lub szerzej - czy Ślązacy niekatolicy są pozbawieni moralności?" Wszyscy ludzie kieruja sie pewnymi zasadami moralmymi ( jedni mniej drudzy wiecej ) . Tak wiec watpie w to, ze istnieja ludzie pozbawieni moralnosci , jak ty to okresliles. Dla nacjonalisty jest nawet klamstwo lub mord wtedy zgodne z jego moralnoscia, kiedy moze przez te czyny osiagnac swoje nacjonalistyczne cele. Narod i ziemia ojczysta , oraz walka dla sprawy usprawiedliwiaja w jego mniemaniu przelew krwi . To jest moralnosc nacjonalisty , w odroznieniu od moralnosci chrzescijanskiej . Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Owerol Do Bartoszcze IP: *.a.pppool.de 19.03.05, 14:15 Zamilkles Bartoszcze , nic nie slysze . Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Do Bartoszcze 20.03.05, 15:54 Gość portalu: Owerol napisał(a): > Zamilkles Bartoszcze , nic nie slysze . Ciągle nie mogę wyjść z wrażenia po Twoich wypowiedziach. Złego wrażenia. Ale może tylko masz problem z formułowaniem myśli. Więc tak: 1. z niewiadomego mi powodu czynisz zbitkę pojęciową katolik=chrześcijanin, pomijając np. licznych na Śląsku ewangelików i innych wyznań chrześcijańskich. 2. z równie niewiadomego powodu mieszasz kwestię moralności i wyznania 3. nie rozumiem, dlaczego - skoro już podkreślasz zło prowadzenia walk, cytując przy tym Ewangelię - rozróżniasz pomiędzy zabijaniem na wojnie, a w innych sytuacjach; moralnie jest to bowiem równie naganne. Jeżeli natomiast chcesz podkreślić różnicę pomiędzy zabijaniem z przyczyn uzasadnionych (w obronie własnej) i bez nich, to absolutnie fałszywa jest Twoja teza o cywilach 4. spróbuj mi wreszcie wytłumaczyć, jak moralnie oceniasz postawę tych Ślązaków, którzy w powstaniach walczyli po stronie niemieckiej? I - tak jak już wcześniej pisałem - wysoce obraźliwe jest przypisywanie walczącym po stronie "polskiej" wyłącznie pobudek merkantylnych. Przypomnę Ci także, że wynik plebiscytu nie brzmiał 100:0, ale 60:40. Przemyśl jeszcze raz, co napisałeś - wierzę, że tylko coś Ci zmąciło jasność wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Do Bartoszcze 20.03.05, 19:49 bartoszcze napisał(a): > Gość portalu: Owerol napisał(a): > > > Zamilkles Bartoszcze , nic nie slysze . > > Ciągle nie mogę wyjść z wrażenia po Twoich wypowiedziach. Złego wrażenia. > Ale może tylko masz problem z formułowaniem myśli. > Więc tak: > 1. z niewiadomego mi powodu czynisz zbitkę pojęciową katolik=chrześcijanin, > pomijając np. licznych na Śląsku ewangelików i innych wyznań chrześcijańskich. > 2. z równie niewiadomego powodu mieszasz kwestię moralności i wyznania > 3. nie rozumiem, dlaczego - skoro już podkreślasz zło prowadzenia walk, cytując > > przy tym Ewangelię - rozróżniasz pomiędzy zabijaniem na wojnie, a w innych > sytuacjach; moralnie jest to bowiem równie naganne. Jeżeli natomiast chcesz > podkreślić różnicę pomiędzy zabijaniem z przyczyn uzasadnionych (w obronie > własnej) i bez nich, to absolutnie fałszywa jest Twoja teza o cywilach > 4. spróbuj mi wreszcie wytłumaczyć, jak moralnie oceniasz postawę tych > Ślązaków, którzy w powstaniach walczyli po stronie niemieckiej? Czy Amerykanie dziś,nie walczą przeciwko przeciwko terroryzmowi? > I - tak jak już wcześniej pisałem - wysoce obraźliwe jest przypisywanie > walczącym po stronie "polskiej" wyłącznie pobudek merkantylnych. Przypomnę Ci > także, że wynik plebiscytu nie brzmiał 100:0, ale 60:40. > Przemyśl jeszcze raz, co napisałeś - wierzę, że tylko coś Ci zmąciło jasność > wypowiedzi. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Owerol Re: Do Bartoszcze IP: *.a.pppool.de 20.03.05, 20:45 Zapewne nie umie tak formulowac jak ty Bartoszcze i jak wielu innych na tym forum. Postaram sie bardziej klarownie przekazywac moje mysli. bartoszcze napisał: 1. z niewiadomego mi powodu czynisz zbitkę pojęciową katolik=chrześcijanin, pomijając np. licznych na Śląsku ewangelików i innych wyznań chrześcijańskich. Gorno-Slazacy byli i sa w 90 % Katolikami. Tymniemniej istnieja na Slasku inne wyznania . Zle mnie zrozumiales, ja staram sie podkreslic poslannictwo Ewangellii , ktore skierowane jest do wszystkich ludzi na swiecie niezaleznie od wyznania . 2. z równie niewiadomego powodu mieszasz kwestię moralności i wyznania. Moralnosc jest relatywna , zaleznie od wyznania czy swiatopogladu . Dla jednych jest cos moralne , co dla innych jest niemoralne .Tak wiec istnieje generalny zwiazek miedzy zasadami a ich zrodlem. Masz inne zdanie na ten temat ? 3. nie rozumiem, dlaczego - skoro już podkreślasz zło prowadzenia walk, cytując przy tym Ewangelię - rozróżniasz pomiędzy zabijaniem na wojnie, a w innych sytuacjach; moralnie jest to bowiem równie naganne. Jeżeli natomiast chcesz podkreślić różnicę pomiędzy zabijaniem z przyczyn uzasadnionych (w obronie własnej) i bez nich, to absolutnie fałszywa jest Twoja teza o cywilach. Sam piszesz wynik glosowania byl niekorzystny dla Polski . Dlatego rozpetano wojne. Jaka wojna jest wojna sprawiedliwa ? Trudno odpowiedziec na to pytanie . Napewno nie wojna domowa, jaka byly walki na Slasku . Wojna domowa sprowokowana i zorganizowana finansowo i logistycznie w celu powiekszenie teretorium kraju . Nic nie jest tak podle jak walka sasiada z sasiadem . 4. spróbuj mi wreszcie wytłumaczyć, jak moralnie oceniasz postawę tych Ślązaków, którzy w powstaniach walczyli po stronie niemieckiej? I - tak jak już wcześniej pisałem - wysoce obraźliwe jest przypisywanie walczącym po stronie "polskiej" wyłącznie pobudek merkantylnych. Przypomnę Ci także, że wynik plebiscytu nie brzmiał 100:0, ale 60:40. Przemyśl jeszcze raz, co napisałeś - wierzę, że tylko coś Ci zmąciło jasność wypowiedzi. Przykazanie " Nie zabijaj" skierowane jest do wszystkich ludzi , niezaleznie od narodowosci ( po polskiej czy po niemieckiej stronie ). Uwazam ze dzisiaj mlode pokolenie nie powinno gloryfikowac tych strasznych wydarzen jakie mialy miejsce na Slasku . Przestanmy stale mowic o patriotycznym patosie o wspanialych polskich powstancach i podlych niemcach po tej drugiej stronie . Postarajmy sie powiedziec prawde o tej bratobojczej wojnie . Kiedy strzelali Niemcy bylo niedobrze , kiedy strzelali Polacy bylo tak samo niedobrze . Wyciagnijmy wreszcie wnioski z tej historii . Trudno mi ocenic ilu ludzi bralo udzial w tych walkach z pobudek patriotycznych , ilu z pobudek porywu mlodosci itp ? Jestem przekonany ze wiekszosc brala udzial z pobudek merkantylnych . Poprostu chcieli pola chcieli krowy, chcieli lepszego losu itd . Byli tez tacy Slazacy ktorzy zostali przymusowo wcieleni do oddzialow powstanczych.( To straszne ale prawdziwe.) Jezus rzekl : " Schowaj swoj miecz do pochwy . Bo wszyscy , ktorzy za miecz chwytaja , od miecza zgina". ( Mateusz 26,47-56 ) Pojednanie ma dwa aspekty , ktore tworza krzyz . Aspekt wertykalny , to znaczy pojednanie ludzi z Bogiem . Aspekt horyzontalny , to znaczy pojednanie miedzy ludzmi . Nigdy nie dojdzie do pojednania miedzy ludzmi , dopoki nie pojednamy sie z Bogiem . Wsluchajmy sie w slowo Boze gloszone przez Ewangelie : Jezus rzekl :" Ale powiadam wam, ktorzy mnie sluchacie. Milujcie nieprzyjaciol waszych; dobrze czyncie tym, ktorzy was nienawidza ; blogoslawcie tym , ktorzy wam zlorzecza ; modlcie sie za tych, ktorzy was oczerniaja. Jezeli cie kto w policzek uderzy , nastaw mu i drugi ; a jesli ci ktos plaszcz zabierze , nie wzbraniaj mu takze tuniki. Daj kazdemu , kto cie prosi. Od tego, kto zabiera , co twoje ,nie zadaj zwrotu. Jak chcecie , zeby wam czynili ludzie , tak wy im czyncie . Jezeli tylko tych milujecie , ktorzy was miluja , jakaz jest wasza zasluga? Wszak nawet grzesznicy miluja tych, ktorzy ich miluja. .............." ( Lukasz 6,27-33 ) " Ojcze nasz ................ odpusc nam nasze winy ,jako imy odpuszczamy naszym winowajcom " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Owerol Patriotyzm IP: *.a.pppool.de 21.03.05, 22:12 Patriotyzm moze byc grzechem smiertelnym : "niezależnie od okoliczności i intencji, są zawsze bezwzględnie niedozwolone ze względu na ich przedmiot, jak bluźnierstwo i krzywoprzysięstwo, zabójstwo i cudzołóstwo. Niedopuszczalne jest czynienie zła, by wynikło z niego dobro." II. Czyny dobre i czyny złe 1755 " Czyn moralnie dobry zakłada jednocześnie dobro przedmiotu, celu i okoliczności. Zły cel niszczy działanie, chociaż jego przedmiot byłby sam w sobie dobry (jak modlitwa i post "po to, by ludzie widzieli"). Wybrany przedmiot już sam może uczynić złym całość działania. Istnieją konkretne zachowania, jak nierząd, których wybór jest zawsze błędny, ponieważ pociąga za sobą nieuporządkowanie woli, to znaczy zło moralne. 1756 Błędna jest więc ocena moralności czynów ludzkich, biorąca pod uwagę tylko intencję, która je inspiruje, lub okoliczności (środowisko, presja społeczna, przymus lub konieczność działania itd.) stanowiące ich tło. Istnieją czyny, które z siebie i w sobie, niezależnie od okoliczności i intencji, są zawsze bezwzględnie niedozwolone ze względu na ich przedmiot, jak bluźnierstwo i krzywoprzysięstwo, zabójstwo i cudzołóstwo. Niedopuszczalne jest czynienie zła, by wynikło z niego dobro." Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: do Owerola 19.03.05, 23:27 Gość portalu: Owerol napisał(a): > bartoszcze napisał(a): > > 1. Czy gdyby większość Ślązaków była niekatolikami, to udział w powstaniach > byłby znaczniejszy? > 2. Czy dla niekatolików udział w walkach jest moralnie inny, niż dla katolików? > > Lub szerzej - czy Ślązacy niekatolicy są pozbawieni moralności? > Zastanów się jeszcze raz nad tym, co napisałeś. > Pomijam sprawę ilości Ślązaków uczestniczących w powstaniach i ich motywacji > (zrestzą tu już Ci odpowiedział builder). > ________________________ > > "1. Czy gdyby większość Ślązaków była niekatolikami, to udział w powstaniach > byłby znaczniejszy?" > > Gdyby wiekszosc Slazakow byla na przyklad ateistami lub dla przykladu > muzulmanami to napewno ich udzial walkach byl by wiekszy. Powiem szczerze , dla > > mnie cywil ktory bierze do reki karabin i strzela do innych ludzi , ktorzy > maja inne poglady jak on , jest poprostu lumpem i bandyta. > > "2. Czy dla niekatolików udział w walkach jest moralnie inny, niż dla > katolików? " > Koran okresla dokladnie kiedy mozna brac bron do reki w celu usmiercenia > bliznich . Mysle ze czytales koran ? > Kosciol Katolicki okresla precyzyjnie : Co jest moralne , a co jest > niemoralne . Inne religie czynia podobnie . Na przyklad muzulmanie posiadaja > inne zasady moralne jak katolicy . Dlatego twierdze ze dla niekatolikow udzial > w walkach jest moralnie inny , niz dla katolikow. ( Polecam lekture > Ewangielii .) > > "Lub szerzej - czy Ślązacy niekatolicy są pozbawieni moralności?" > > Wszyscy ludzie kieruja sie pewnymi zasadami moralmymi ( jedni mniej drudzy > wiecej ) . Tak wiec watpie w to, ze istnieja ludzie pozbawieni moralnosci , > jak ty to okresliles. Dla nacjonalisty jest nawet klamstwo lub mord wtedy > zgodne z jego moralnoscia, kiedy moze przez te czyny osiagnac swoje > nacjonalistyczne cele. Narod i ziemia ojczysta , oraz walka dla sprawy > usprawiedliwiaja w jego mniemaniu przelew krwi . > To jest moralnosc nacjonalisty , w odroznieniu od moralnosci chrzescijanskiej . > Pozdrowienia czuja smro`d z Niemiec!, godosz jak muslim!, i pozdro`w te zakaly w mosku!, cyt;" Narod i ziemia ojczysta , oraz walka dla sprawy usprawiedliwiaja w jego mniemaniu przelew krwi ." = co usprawiedliwia???, mam wraz`enie, z`e rozmawiam z zas`lepionym terrorystom, the builder Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Owerol Re: do Owerola IP: *.a.pppool.de 20.03.05, 13:28 builder napisał: > czuja smro`d z Niemiec!, > godosz jak muslim!, > i pozdro`w te zakaly w mosku!, > > cyt;" Narod i ziemia ojczysta , oraz walka dla sprawy > usprawiedliwiaja w jego mniemaniu przelew krwi ." = co usprawiedliwia???, > mam wraz`enie, z`e rozmawiam z zas`lepionym terrorystom, > > the builder _________________________ Do Builder ! Dobry czlowieku , przeczytaj najpierw to co ja napisalem w calosci . Przekrecasz , klamiesz i manipulujesz ! Nic nie usprawiedliwialo przelewu krwi w tak zwanych " Powstaniach" . Ludnosc wypowiedziala sie w plebiscycie jednoznacznie. Ja nie kieruje sie " Moralnoscia" nacjonalisty . Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: do Owerola 20.03.05, 17:36 Gość portalu: Owerol napisał(a): > builder napisał: > > > czuja smro`d z Niemiec!, > > godosz jak muslim!, > > i pozdro`w te zakaly w mosku!, > > > > cyt;" Narod i ziemia ojczysta , oraz walka dla sprawy > > usprawiedliwiaja w jego mniemaniu przelew krwi ." = co usprawiedliwia???, > > mam wraz`enie, z`e rozmawiam z zas`lepionym terrorystom, > > > > the builder > _________________________ > Do Builder ! > Dobry czlowieku , przeczytaj najpierw to co ja napisalem w calosci . > Przekrecasz , klamiesz i manipulujesz ! > Nic nie usprawiedliwialo przelewu krwi w tak zwanych " Powstaniach" . > Ludnosc wypowiedziala sie w plebiscycie jednoznacznie. > Ja nie kieruje sie " Moralnoscia" nacjonalisty . > wtykasz mi tu jakies` ciemnoty!, jeszcze raz zacytuje twoja wypowiedz`;"Wszyscy ludzie kieruja sie pewnymi zasadami moralmymi ( jedni mniej drudzy wiecej ) . Tak wiec watpie w to, ze istnieja ludzie pozbawieni moralnosci , jak ty to okresliles. Dla nacjonalisty jest nawet klamstwo lub mord wtedy zgodne z jego moralnoscia, kiedy moze przez te czyny osiagnac swoje nacjonalistyczne cele. Narod i ziemia ojczysta , oraz walka dla sprawy usprawiedliwiaja w jego mniemaniu przelew krwi . To jest moralnosc nacjonalisty , w odroznieniu od moralnosci chrzescijanskiej ." ogo`lnie przypatrujac sie temu wpisowi pro`buje cos` z sensem zrozumiec`, jez`eli podajesz przyklady lub tez` pro`bujesz je podac` to czym sie jednego schematu,OK?, jakos` nie czytam w twoich mys`lach na tyle bym mo`gl stwierdzic`, z`e ta twoja wypowiedz ma zwiazek z bratobo`jcza walka w PS`, moz`e to wina twoja?, z`e nie potrafisz tego wyjas`nic` jak czlowiek czlowiekowi=zastano`w sie nad tym;), i jeszcze jedno, od krencenia, oszukiwania i klamania mamy juz` na FK odpowiednio przystosowanych ludzi, kto`rzy robia w specjalny sposo`b zament=specyficzny, wiekszos`c` z nich pisze z Niemiec bo zapewne czuja sie poszkodowani i moralnos`c` ich podupadla, zanim zarzucisz mi cokolwiek postaraj se to przemys`lec`,ok?, the builder Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca do buildera IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.03.05, 12:58 czy ty potrafisz wogole logicznie myslec? poza tym jakie prawo dopuscilo tzw. "powstania slaskie" po przegranym przez Polske plebiscycie? Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: do buildera 24.03.05, 00:56 Gość portalu: znawca napisał(a): > czy ty potrafisz wogole logicznie myslec? > poza tym jakie prawo dopuscilo tzw. "powstania slaskie" po przegranym przez > Polske plebiscycie? i ty jestes` ten znawca i nie wiesz jakie prawo cos` do czegos` dopus`cilo?, no..., jestes` dobry znawca, zapewne wg. ciebie znawco o`wczesne prawo zabranialo innym mys`lec` na so`j sposo`b, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: do buildera IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.03.05, 01:27 czy ty potrafisz odpowiedziec na to proste pytanie uwzgledniajac fakt, ze polska przegrala plebiscyt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: do Owerola IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.03.05, 10:47 witam! Czy gdyby większość Ślązaków była niekatolikami, to udział w powstaniach bylby rowny zeru. Niektorzy slazacy byli podatni na polonizacje i polska propagande przede wszystkim dlatego, bo czolowa organizacja byli nacjonalistyczni polscy ksieza w stylu dzisiejszego rydzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mje to droz'ni Kej sie ze Kos'cioua wyniesie nacyjoonalizmus? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 13:19 I niywjela sie zmjynioouo do terouzka! Przeca nawet szajny ze Poonbooczkowyh mjyuosiernyh rynkoow, majoom polske farby - bjouo i roout! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Owerol Re: Kej sie ze Kos'cioua wyniesie nacyjoonalizmus IP: *.a.pppool.de 20.03.05, 15:07 Znawca : pisze na temat : witam! Czy gdyby większość Ślązaków była niekatolikami, to udział w powstaniach bylby rowny zeru. Niektorzy slazacy byli podatni na polonizacje i polska propagande przede wszystkim dlatego, bo czolowa organizacja byli nacjonalistyczni polscy ksieza w stylu dzisiejszego rydzyka. ________________________________ Witam , Ksiadz , przedstawiciel kosciola ktory glosi nienawisc do ludzi o odmiennej narodowosci , lub o odmiennych przekonaniach politycznych itp , zaprzecza ewangelli . Zaprzecza slowom Chrystusa. Tak znam takie opisane przypadki , kiedy niektorzy ksieza na Slasku glosili : " Kto modli sie po niemiecku , ten nie bedzie wysluchany " .Jednak nie wszyscy ksieza brali wtedy udzial w szerzeniu polsko- nacjonalistycznej propagandy nienawisci i w podzeganiu , prosze nie generalizowac. Dzisiaj rowniez mamy takie przyklady zmieszanie ksenofobii, nacjonalizmu , antysemityzmu z katolizyzmem w Polsce . To sa zwyrodnienia , ktore nalezy zwalczac. Zadajmy sobie nastepujace pytanie : Jakie poslannictwo przyniosl Jezus Chrrystus ? Nie jest to poslannictwo nienawisci , jest to poslannictwo milosci i pojednania . Jesus mowi " Moje krolewstwo nie jest z tego swiata" . W Judaizmie i w Islamie religia i wladza sa nierozlacznie powiazane . Nauka Jezusa rozni sie jednak fundametalnie od tego co glosi Judaizm lub Islam. Dla Jezusa jedna sprawa jest wladza i inna sprawa religia. W Ewangelii znajdujemy rozliczne przyklady wypowiedzi Jezusa , ktore niezbicie ukazuja nam to poslannictwo . Podczas pojmania Jezusa w ogrojcu , jeden z uczni wyjmuje miecz ( Mateusz 26,47-56 ). Jezus rzekl do niego " Schowaj swoj miecz do pochwy . Bo wszyscy , ktorzy za miecz chwytaja , od miecza zgina". W kazaniu na gorze ( Mateusz 5,43-48 ) i wielu innych miejscach manifestuje sie milosc do nieprzyjaciol . Tak wiec kto bedac przedstawicielem kosciola nawoluje do nienawisci , lub co gorsza do jakichkolwiek powstan lub walki zbrojnej ten czyni nieprawosc. Wykozystajmy fakt ze obecnie rozpoczal sie wielki tydzien , zastanowmy sie nad tym problemem . Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s kym sie jednac'? Re: Kej sie ze Kos'cioua wyniesie nacyjoonalizmus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 15:45 Jou Gorouloom douwno jurz wszysko przeboczoou! Ale Uoone Nous, Goornoszloonzoukoow, majoom za nic! I Naszy, ku Niym wycioongnioony, rynki. Wjyncy i dali powja, prawjoom co Nous wcale niy ma! Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: Kej sie ze Kos'cioua wyniesie nacyjoonalizmus 20.03.05, 17:46 Gość portalu: Owerol napisał(a): > Znawca : pisze na temat : > witam! > Czy gdyby większość Ślązaków była niekatolikami, to udział w powstaniach bylby > rowny zeru. Niektorzy slazacy byli podatni na polonizacje i polska propagande > przede wszystkim dlatego, bo czolowa organizacja byli nacjonalistyczni polscy > ksieza w stylu dzisiejszego rydzyka. > ________________________________ > Witam , > Ksiadz , przedstawiciel kosciola ktory glosi nienawisc do ludzi o odmiennej > narodowosci , lub o odmiennych przekonaniach politycznych itp , zaprzecza > ewangelli . > Zaprzecza slowom Chrystusa. > Tak znam takie opisane przypadki , kiedy niektorzy ksieza na Slasku > glosili : " Kto modli sie po niemiecku , ten nie bedzie wysluchany " .Jednak > nie wszyscy ksieza brali wtedy udzial w szerzeniu polsko- nacjonalistycznej > propagandy nienawisci i w podzeganiu , prosze nie generalizowac. > Dzisiaj rowniez mamy takie przyklady zmieszanie ksenofobii, nacjonalizmu , > antysemityzmu z katolizyzmem w Polsce . To sa zwyrodnienia , ktore nalezy > zwalczac. > > Zadajmy sobie nastepujace pytanie : Jakie poslannictwo przyniosl Jezus > Chrrystus ? Nie jest to poslannictwo nienawisci , jest to poslannictwo milosci > > i pojednania . > Jesus mowi " Moje krolewstwo nie jest z tego swiata" . W Judaizmie i w Islamie > religia i wladza sa nierozlacznie powiazane . Nauka Jezusa rozni sie jednak > fundametalnie od tego co glosi Judaizm lub Islam. Dla Jezusa jedna sprawa jest > wladza i inna sprawa religia. > W Ewangelii znajdujemy rozliczne przyklady wypowiedzi Jezusa , ktore niezbicie > ukazuja nam to poslannictwo . > Podczas pojmania Jezusa w ogrojcu , jeden z uczni wyjmuje miecz ( Mateusz > 26,47-56 ). Jezus rzekl do niego " Schowaj swoj miecz do pochwy . Bo wszyscy , > > ktorzy za miecz chwytaja , od miecza zgina". > W kazaniu na gorze ( Mateusz 5,43-48 ) i wielu innych miejscach manifestuje sie > > milosc do nieprzyjaciol . > Tak wiec kto bedac przedstawicielem kosciola nawoluje do nienawisci , lub co > gorsza do jakichkolwiek powstan lub walki zbrojnej ten czyni nieprawosc. > Wykozystajmy fakt ze obecnie rozpoczal sie wielki tydzien , zastanowmy sie nad > tym problemem . > Pozdrowienia a ja sie zastanawiam nad tym, ze; tak ladnie wszystko opisujesz o katolicyzmie i zapominasz o tym, z`e wlas`nie ta wiara rozpetala pieklo na Ziemi?, z`eby bylo wszystko jasne=nie jestem ateistom, the builder Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Owerol Re: Kej sie ze Kos'cioua wyniesie nacyjoonalizmus IP: *.a.pppool.de 20.03.05, 18:26 a ja sie zastanawiam nad tym, ze; tak ladnie wszystko opisujesz o katolicyzmie i zapominasz o tym, z`e wlas`nie ta wiara rozpetala pieklo na Ziemi?, z`eby bylo wszystko jasne=nie jestem ateistom, the builder ______________________ To ludzie , ktorzy nie sluchaja poslannictwa Jezusa rozpetali wiele wojen . W imieniu Ewangelii nie mozna prowadzic wojny . Kim jestes Builder , jak nie ateistom ? Powiedz mi zeby bylo wszystko jasne . Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: Kej sie ze Kos'cioua wyniesie nacyjoonalizmus 21.03.05, 22:54 Gość portalu: Owerol napisał(a): > a ja sie zastanawiam nad tym, ze; tak ladnie wszystko opisujesz o katolicyzmie > i zapominasz o tym, z`e wlas`nie ta wiara rozpetala pieklo na Ziemi?, > > z`eby bylo wszystko jasne=nie jestem ateistom, > > the builder > ______________________ > > To ludzie , ktorzy nie sluchaja poslannictwa Jezusa rozpetali wiele wojen . W > imieniu Ewangelii nie mozna prowadzic wojny . > Kim jestes Builder , jak nie ateistom ? > Powiedz mi zeby bylo wszystko jasne . > czlowieku ty juz` bredzisz!, to nie ludzia a wiara stworzyla innym nie wiernym pieklo na ziemi, podaj choc` jeden przyklad, z`e sie omylilem?, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Owerol Re: Kej sie ze Kos'cioua wyniesie nacyjoonalizmus IP: 213.6.29.* 22.03.05, 10:50 builder napisał: > czlowieku ty juz` bredzisz!, > > to nie ludzia a wiara stworzyla innym nie wiernym pieklo na ziemi, > podaj choc` jeden przyklad, z`e sie omylilem?, __________________________________________________ Mylisz sie , czytaj Ewangelie a zrozumiesz poslannictwo Jezusa . Jezus nigdy nikogo nie namawia do uzycia przemocy , do przesladowan innowiercow, do przelewu krwi. Wrecz odwrotnie , poslannictwo Jesusa Chrystusa to poslannictwo pokoju i pojednania. To ludzie znieksztalcili i podle zinterpretowali slowa zbawcy . Zmieszali religie z nacjonalizmem , aby osiagnac swoje nedzne cele polityczne . Pojmujesz to Builder . Kosciol a raczej pewni przedstawiciele kosciola popelnili tragiczne bledy. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Kej sie ze Polski wyniesie nacyjoonalizmus? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 11:11 Szloonzek niy s'niknie! Dejcie Mi Wjary. Na take buozny Uoon Ci za stary. Niykjere dali prawjoom, niycnoty, co szloonzko Nacjo - istne gupoty. Przed Nih we Prawje je ta - wybrano. Cy yno uoona bandziy zbouwjano? Po Prowdzie nowe, kjere dziwuje w Ewangelyji, co uoznajmuje: Poonbooczek zbowjoom wszysky Norody! Niy bydzie rzodyn zbouwjany wprzody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Re: Kej sie ze Kos'cioua wyniesie nacyjoonalizmus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 11:16 Te Pan ma na uwadze: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=18942015&a=20475355 Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: Kej sie ze Kos'cioua wyniesie nacyjoonalizmus 22.03.05, 23:43 Gość portalu: Owerol napisał(a): > builder napisał: > > > czlowieku ty juz` bredzisz!, > > > > to nie ludzia a wiara stworzyla innym nie wiernym pieklo na ziemi, > > podaj choc` jeden przyklad, z`e sie omylilem?, > __________________________________________________ > > Mylisz sie , czytaj Ewangelie a zrozumiesz poslannictwo Jezusa . > Jezus nigdy nikogo nie namawia do uzycia przemocy , do przesladowan > innowiercow, do przelewu krwi. Jezus nie!, Wrecz odwrotnie , poslannictwo Jesusa Chrystusa > to poslannictwo pokoju i pojednania. > To ludzie znieksztalcili i podle zinterpretowali slowa zbawcy . > Zmieszali religie z nacjonalizmem , aby osiagnac swoje nedzne cele polityczne > . > Pojmujesz to Builder . Kosciol a raczej pewni przedstawiciele kosciola > popelnili tragiczne bledy. > Pozdrowienia jakos` nie umiesz podac` przykladu=dlaczego?, zrozumiale jest dla mnie to, z`e Ewangeli nie napisal Jezus a tylko ludzie, kto`rzy z go`ry okres`lili noworzytna chrzes`cijan`ska wiare by stworzyc` przeciwwage dla staroz`ytnych istniejacych religii, przeciez` wszystko co bylo zapisane w Starym Testamecie powtarza sie w Nowym T., wyjatkiem sa tylko niekto`re obrzedy i niekto`re przykazania, dziwi mnie do dzisiaj jeden fakt a mianowicie taki, z`e dlaczego wiekszos`c` Katoliko`w podatnych jest na lamanie podstawowych przykazan`?, czyz`by wg. ciebie to byla wina Kos`ciola(nie odpowiednich ludzi), czy tez` tej wiary, kto`ra zmusila tych, z`e ludzi do takiego a nie innego stanowiska?, the builder Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Owerol Re: Kej sie ze Kos'cioua wyniesie nacyjoonalizmus IP: *.a.pppool.de 23.03.05, 11:04 jakos` nie umiesz podac` przykladu=dlaczego?, zrozumiale jest dla mnie to, z`e Ewangeli nie napisal Jezus a tylko ludzie, kto`rzy z go`ry okres`lili noworzytna chrzes`cijan`ska wiare by stworzyc` przeciwwage dla staroz`ytnych istniejacych religii, przeciez` wszystko co bylo zapisane w Starym Testamecie powtarza sie w Nowym T., wyjatkiem sa tylko niekto`re obrzedy i niekto`re przykazania, dziwi mnie do dzisiaj jeden fakt a mianowicie taki, z`e dlaczego wiekszos`c` Katoliko`w podatnych jest na lamanie podstawowych przykazan`?, czyz`by wg. ciebie to byla wina Kos`ciola(nie odpowiednich ludzi), czy tez` tej wiary, kto`ra zmusila tych, z`e ludzi do takiego a nie innego stanowiska?, the builder _________________________ Witaj Builder , jestem zgodny z toba w wielu punktach . Twoja krytaka tych Katolikow , ktorzy w czasie historii lamali ( lub lamia nadal ) podstawowe przykazania swojej religii jest jaknajbardziej sluszna. Piszesz ze "wiekszosc Katolikow podatna jest na lamanie przykazan" . Wydaje mi sie, ze takze niewierzacy lamia zasady moralne . Czy twoim zdaniem Katolicy w odroznieniu od niewierzacych lub innowiercow , bardziej sklonni sa lamac zasady moralne ? Ja sadze ze ze tak nie jest . Duzo razy slyszalem kiedy ludzie wypowiadaja stwierdzenie : " Co jest dzisiaj normalne" . Co to znaczy normalne ? Normalne znaczy zgodne z normami. Wielu ma problemy znalesc normy , ktore stanowia orientacje we wspolzyciu z innymi ludzmi . Czy mozesz mi powiedziec , jakie normy sa dla ciebie wiazace ? Masz prawo odrzucic moralnosc Kosciola Katolickiego , piszesz ze to czynisz w twoim ostatnim poscie.Dobrze , ale teraz powiedz mi gdzie jest zrodlo twoich norm , twoich zasad moralnych , ktore sa jak twierdzisz lepsze od norm Kosciola? Pragne bardzo poznac te normy , moze przekonasz mnie do nich . Kto jest twoim mistrzem ? Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: Kej sie ze Kos'cioua wyniesie nacyjoonalizmus 24.03.05, 00:21 Gość portalu: Owerol napisał(a): > jakos` nie umiesz podac` przykladu=dlaczego?, > zrozumiale jest dla mnie to, z`e Ewangeli nie napisal Jezus a tylko ludzie, > kto`rzy z go`ry okres`lili noworzytna chrzes`cijan`ska wiare by stworzyc` > przeciwwage dla staroz`ytnych istniejacych religii, > przeciez` wszystko co bylo zapisane w Starym Testamecie powtarza sie w Nowym T. > , > wyjatkiem sa tylko niekto`re obrzedy i niekto`re przykazania, > dziwi mnie do dzisiaj jeden fakt a mianowicie taki, z`e dlaczego wiekszos`c` > Katoliko`w podatnych jest na lamanie podstawowych przykazan`?, > czyz`by wg. ciebie to byla wina Kos`ciola(nie odpowiednich ludzi), czy tez` tej > > wiary, kto`ra zmusila tych, z`e ludzi do takiego a nie innego stanowiska?, > > the builder > _________________________ > > Witaj Builder , > jestem zgodny z toba w wielu punktach . Twoja krytaka tych Katolikow , ktorzy w > > czasie historii lamali ( lub lamia nadal ) podstawowe przykazania swojej > religii jest jaknajbardziej sluszna. Piszesz ze "wiekszosc Katolikow podatna > jest na lamanie przykazan" . Wydaje mi sie, ze takze niewierzacy lamia zasady > moralne . Czy twoim zdaniem Katolicy w odroznieniu od niewierzacych lub > innowiercow , bardziej sklonni sa lamac zasady moralne ? Ja sadze ze ze tak > nie jest . > > Duzo razy slyszalem kiedy ludzie wypowiadaja stwierdzenie : " Co jest dzisiaj > normalne" . Co to znaczy normalne ? Normalne znaczy zgodne z normami. Wielu ma > problemy znalesc normy , ktore stanowia orientacje we wspolzyciu z innymi > ludzmi . Czy mozesz mi powiedziec , jakie normy sa dla ciebie wiazace ? Masz > prawo odrzucic moralnosc Kosciola Katolickiego , piszesz ze to czynisz w twoim > ostatnim poscie.Dobrze , ale teraz powiedz mi gdzie jest zrodlo twoich norm , > twoich zasad moralnych , ktore sa jak twierdzisz lepsze od norm Kosciola? > Pragne bardzo poznac te normy , moze przekonasz mnie do nich . Kto jest twoim > mistrzem ? > witej, zanim skazano mnie na emigracje bylem rozwydrzonym, glupim i nieprzebierajacym w s`rodkach mlodzien`cem, rygor w domu rodzinnym i zasady solidne daly mi podstawe do tego co reprezentuje obecnie, za podstawe wychowanie biore przede wszystkim uczciwos`c` wobec ludzi co obecnie ciez`ko znalez`c` na rynku, uwaz`am, z`e najwartos`ciowsza cechom czlowieka jest tylko i wylacznie uczciwe z`ycie dla siebie samego a potem dla innych(idzie to automatycznie w parze), sama uczciwos`c` nie bedzie waz`na gdy do niej nie dodasz szczeros`ci i prawdomo`wnos`ci na szczeblu miedzyludzkim=wszelkie kombinacje sa nie wskazane, lata praktyki jako emigranta daly mi obraz postrzegania wszelkiego rodzaju ludzi i wyciagania wniosko`w o ich osobowos`ciach, moja rego`la jest bardzo prosta=nie trzeba byc` Katolikiem by byc` uczciwym, z`yczliwym, pomagajacym innym, uczciwym i wiernym komus` kogo sie kocha i przyz`eklo sie tej osobie wiernos`c` na dobre i zle=u wiekszos`ci te rego`ly sa zapominane a wrecz wulgarnie przeksztalcane i wykoz`ystywane czego nie rozumie (s`luby to zakala spoleczen`stwa-szczegolnie te chrzes`cijan`ski gdzie niektorzy nie rozumieja od podstaw o co w tym wszystkim chodzi=zacofanie=podporzadkowanie "mas" do danej religi jest doskonale by podporzadkowac` spoleczen`stwo - nic poza tem), prostolinijnos`c` w z`yciu jest bardzo waz`na i poradnos`c` z codziennymi problemami tez`, nie warto gonic` za "kasa" = to nie ma sensu=podstawowy standart jest i to wystarcz, warto jest z`yc` swobodnie bez obciaz`en` tylko gdzie?, the builder Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aborygyn Re: Kej sie ze Kos'cioua wyniesie nacyjoonalizmus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 23:33 We Goornym Szloonzku! U Sia! Odpowiedz Link Zgłoś
ottonwielki Re: Ślązacy...vs. Polacy 22.03.05, 16:01 To oczywiste kolego Ropsik. Slazacy walczyli z Polakami o ład i porzadek-silne, oparte o historyczne granice, wyzsze kulturowo i cywilizacyjnie NIEMCY! Ta tzw. "narodowosc slaska" ma na celu oslabienie żywiołu niemieckiego na Opolszczyznie i dostanie się na niemieckich barkach do koryta. To więc powinieneś się cieszyć z promowania bzdur przez tych warchołów zresztą poczytaj germanofoba od tych nacjonalistycznych i ksenofobicznych filmow niejakiego Kutza! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikoonik Re: Ślązacy...vs. Polacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 08:59 Kym My banymy? Stare Szloonzouki! Kej sie potracoom Noom Zoguymbjouki? Na kogo pudzie sfalic' to wszysko? Dwje lewe rynce. Ciyngue morzisko. Uoone ze Szloonzka sie sebrac' majoom, irze roout farba w sznupje skrywajoom? Za forhang lezie tukej co drugi, zakryc' ze Szloonzkym swe "buggi-buggi". Jurz forsztelowac' sie korzdyn moge, jak "wypyndzoone" powstanoom nowe. Tero Jym przidzie z uostatka ryntoow, stouwjac' poleku z Erikoom - "Cyntroom"! I to niy w Breslau lebo w Berlinie. Nojlepszy bandziy Zoomek w ... Byndzinie! Blisko granice. Na podwyrszyniu. Jak bliski Kopjec. Niy bydzie w ciyniu. Dokupy raz'ni, tak bydzie stoc' jym. Za Szloonzkym patrzec' kalnius'kym uokym. Odpowiedz Link Zgłoś
ottonwielki Re: Ślązacy...vs. Polacy 24.03.05, 12:13 Jaki ten wasserpolnisch prymitywny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s'lepy pips Re: Ślązacy...vs. Polacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 23:29 Poznowouciy Go? Bandziy registrjyrowany we biblijoutyce hamerykan'skigo Synata, kaj sie doczko swojigo statystycznygo noomera! Odpowiedz Link Zgłoś
ottonwielki Re: Ślązacy...vs. Polacy 25.03.05, 14:32 Co nie zmienia faktu,ze jest nijaki i prymitywny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linker Re: Ślązacy...vs. Polacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.05, 14:39 Dzisioj Poonbooczkowe szramy całujyma. A po Wjelgi Nocy wolnoom Nacjoom byma! Bo przed Niego wszysky jednake soom Nacje! Poonbooczek zbouwjajoom skirz ty wyrszy Racje. www.trampalki.dv-web.com/ponaszymu/files/wolnyslonsk-male.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Owerol Re: Ślązacy...vs. Polacy IP: *.a.pppool.de 26.03.05, 18:51 Gość portalu: linker napisał(a): > Dzisioj Poonbooczkowe szramy całujyma. > A po Wjelgi Nocy wolnoom Nacjoom byma! > > Bo przed Niego wszysky jednake soom Nacje! > Poonbooczek zbouwjajoom skirz ty wyrszy Racje. LINK na temat : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=18942015&a=22105025 Odpowiedz Link Zgłoś