03.05.21, 14:08
Wczoraj i dziś winniśmy obchodzić stulecie 3 Powstania Śląskiego.
Póki co, głównym "obchodzącym" jest p.Duda, któremu pomyliła się insurekcja z rezurekcją:)

Rocznica bezwzględnie godna uwagi i szacunku, aczkolwiek winniśmy patrzeć z dystansem na tę wojnę Ślązaków.
I tu nie zgodziłbym sie z określeniem "wojna domowa".
To był konflikt polsko-niemiecki pod przykrywką śląskiego Powstania.
Dla jasności - nie uznaję stosunkowo świeżej pruskiej zdobyczy za niemiecką.
Sprawiedliwa ocena jest trudna, bo Ślązacy ani Niemcami, ani do końca Polakami nie byli. Nie doznali Sarmatyzmu i to zdecydowalo o ich charakterze.
Dziś są w mniejszości na Śląsku i odbudowują do spółki z "gorolami" śląską kulturę, kt,órą Niemcy wywieźli do Rajchu.
Obserwuj wątek
    • kalllka Re: !00-lecie 03.05.21, 14:24
      No, na razie ty dmiesz tylko w kobze, brr.

Ps.
      na o trzeba sobie zasłużyć.

• borrka Sp... z wątku o ciekawym temacie, trollu 03.05.21, 14:27
        kalllka napisała:

> No, na razie ty dmiesz tylko w kobze, brr.
        >
        > Ps.
        > na o trzeba sobie zasłużyć.
        >
    • kalllka Re: !00-lecie 03.05.21, 14:38
      Coś insynuujesz, ze to interesujący temat, hurtowniku- bezwstydniku?
    • szwampuch58 Re: !00-lecie 03.05.21, 15:30
      Zacznijmy w końcu mówić prawdę - żadne powstanie tylko wojna domowa. Wojna sprowokowana i finansowana przez polską stronę, która nieomal jawnie dozbrajała swoje bojówki.
      Ale wg ?polityki historycznej?, Polska zawsze były niewinną ofiarą. Wojna domowa na Śląsku, aneksja Zaolzia i Wilna - ?te terytoria nam się po prostu należały
      • peace2u Re: !00-lecie 03.05.21, 16:00
        nawet niemieckie rmf Baura tak daleko nie poszlo w ocenie powstan slaskich jak ty
        www.rmf24.pl/fakty/polska/news-100-lat-temu-wybuchlo-iii-powstanie-slaskie-cud-nad-odra-dal,nId,5206931
        Domyslam sie ze wedlug ciebie nalezaly sie Polsce rozbiory i pakt Ribbentrop-Molotow a potem Jalta.
        Nie rozumiem tylko dlaczego tym wszystkim niewiniatkom wokol Polski tak bardzo zalezy zeby nas zniewolic.
      • borrka Freikorpsy - a co to takiego? 03.05.21, 16:05
        Nawet jeśliby zgodzić się z określeniem "wojna domowa" (ja tak nie uważam) strona polska całkowicie zajęta frontem bolszewickim nie miała sił, możliwości, a może i chęci zajmować się Sląskiem.
        Piłsudski byl zresztą zdecydowanym przeciwnikiem akcji zbrojnej na Zachodzie.
        Z różnych powodów.
        Głównie dlatego, że dla niego ważne były Kresy i dobicie bolszewików.

Natomiast Niemcy, jak na przegranego ww1 wykazali wielką aktywność ściągając z Rajchu oddziały Freikorpsów.
        To ciągle było mocarstwo, choć przegrane i podupadłe.
        • borrka PS.Rozumując w ten sposób 03.05.21, 16:18
          Powstanie Polski w 1918 było wielką krzywdą wobec zaborców, którzy już przywykli do okupowania Wielkopolski, Małopolski, Mazowsza i tym podobnych "prastarych" ziem niemieckich, austriackich i ruskich.
          • peace2u Re: PS.Rozumując w ten sposób 03.05.21, 16:26
            to mnie wlasnie zastanawia u Rosjan i Niemcow. Oni uwazaja ze im sie te zabory jak najbardziej nalezaly. Do tego stopnia ze powtorzyly zbrodnie w 1939.
            • borrka Większości to już obojętne 03.05.21, 16:56
              Postimperialne nawyki pozostały u różnych panów w rodzaju Hupki, Czai i Koszyka, czy politologów jak Dugin.
              To choroba podsycana przez komunistów, opowiadających dyrdymały o '"odzyskanych i prapolskich".
              A to prowokacja, bo Wrocław i Szczecin były w 1945 z grubsza tak polskie, jak Berlin-Koepenick.
              Ale dziś są jak najbardziej polskie i tego zmienić się nie da.
              Koszyk swego czasu - sam cztałem - proponował osobne przyjęcie Polski Zachodniej do Unii.

Ze Ślaskiem jest zresztą jeszcze inaczej, bo choć dziś jest taki coraz bardziej polski, na skutek imigracji z Kongresówki, ale historycznie to już trudno powiedzieć.
              Austriacki, czeski, polski, niemiecki, czy może jednak po prostu śląski?
              • peace2u Re: Większości to już obojętne 03.05.21, 17:10
                pierwsze 25 lat mojego zycia spedzilem na Gornym slasku to troche o tym wszystkim wiem.
                Jesli specjalisci od jezyka polskiego chca zbadac korzenie naszej mowy to kieruja sie do gwary slaskiej. Dla mnie jest oczywiste ze Slask to czesc Polski.
                • borrka Brak Sarmatyzmu 03.05.21, 17:16
                  Językowo Gwara Śląska zdumiewa podobieństwem do (prawdziwych) gwar wielkopolskich.
                  Mentalnie, to jednak dwa bieguny, mimo lat "pod Niemcem".
                  Wielkopolanie zaliczyli po prostu Sarmatyzm i w tym sensie są całkiem podobni do reszty Polski:)
                  • peace2u Re: Brak Sarmatyzmu 03.05.21, 18:13
                    Nie powiedzialbym ze sa bieguny. Przed powstaniem styczniowym moi przodkowie mieszkali w Malopolsce i na Mazowszu. Po wojnie dziadek jako AKowiec ukryl sie przed UB na Slasku a ja mieszkajac tam od dziecka nie zauwazylem zadnej roznicy z moimi rodowitymi slaskimi rowiesnikami.
                    • borrka Śląsk, to ja mam na co dzień 03.05.21, 18:29
                      I choć może nie taki z bogucickich familoków, to jednak różnice są widoczne.
                      Są w porządku, ale inni.
                      Długo by tłumaczyć, a to off topic.

Proszę o bojkot herr7. Chamstwo ma granice.
                      • peace2u Re: Śląsk, to ja mam na co dzień 03.05.21, 18:40
                        Troche im komuchy jak Morel krzywdy po wojnie zrobili i tego sie nie da ukryc.. Wykorzystywanie ekonomiczne Slaska za PRL tez swoje zrobilo.
                        Ale ja roznicy nie widzialem. Ogolnie Slazacy zawsze mieli bardzo dobry kontakt z Malopolska. Mialem takiego jednego wybitnego profesora matematyki ktory z Jagiellonskiego przeszedl na Slaski i czesto wlasnie robil takie przerywniki mowiac o historii i innych sprawach. Za PRL Slaski przygarnal bardzo wielu antysystemowych naukowcow.
                        • borrka Hmm...a Sosnowiec to przypadkiem nie Małopolska? 03.05.21, 18:44
                          I ogólnie tzw. Altrajch:)
                          • peace2u Re: Hmm...a Sosnowiec to przypadkiem nie Małopols 03.05.21, 18:50
                            Zaglebie to oddzielny temat :D
                            mowiac o Malopolsce mialem na mysli Krakow czy Czestochowe
                        • peace2u Re: Śląsk, to ja mam na co dzień 03.05.21, 18:48
                          i mowiac o Slazakach "oni" troche sie zapetlilem bo choc nie jestem Slazakiem od wielu pokolen to uwazam Slask za moja mala ojczyzne.
                          • szwampuch58 Re: Śląsk, to ja mam na co dzień 03.05.21, 20:07
                            Gorolu z furmanki jak kot urodzi sie w stajni nadal jest kotem a nie koniem....swoj maly heimat wybieraj sie sam ale autochtonom nie narzucaj swoich kopleksow
                            • peace2u Re: Śląsk, to ja mam na co dzień 03.05.21, 20:11
                              ha ha ha
                              mozesz mamlasie powrzeszczec tak jak na ciebie Niemcy
                              jestem u siebie
                              • szwampuch58 Re: Śląsk, to ja mam na co dzień 03.05.21, 20:59
                                Goroli charakteryzuje wielki pysk i som frechowne,....nie mom lustu z takim dzisiaj sie wadzic
                                • peace2u Re: Śląsk, to ja mam na co dzień 03.05.21, 22:02
                                  tos je chopie gorol! ha ha
        • szwampuch58 Re: Freikorpsy - a co to takiego? 03.05.21, 16:47
          "
          W Polsce znalazły się najważniejsze miasta regionu, m.in. Katowice, Świętochłowice, Królewska Huta (obecny Chorzów), Rybnik, Lubliniec, Tarnowskie Góry i Pszczyna. Podział był też korzystny gospodarczo - na przyłączonym terenie znajdowały się 53 z 67 istniejących kopalni, 22 z 37 wielkich pieców oraz 9 z 14 stalowni. Tym samym Górny Śląsk stał się najważniejszym ośrodkiem przemysłowym odrodzonego państwa"....chcesz mi wmowic ze dla mlodego panstwa wazniejsze byly wtedy dzikie pola wschodnie
          • borrka Niestety, tak myślały elity 03.05.21, 17:01
            Pilsudski calkowicie lekceważył Śląski i do końca bardziej interesowało go Wilno.
            Gdyby nie szczera chęć Francji dokopania Niemcom, nie wiadomo jaki byłby los Górnego Śląska.
        • petronella.kozlowska Re: Freikorpsy - a co to takiego? 03.05.21, 17:00
          forum.gazeta.pl/forum/w,639,60243295,60243295,Poczet_wybitnych_Slazakow.html
          • borrka Już sama ilość śląskich noblistów imponuje 03.05.21, 17:32
            Tylko że on stali się jednoznacznie częścią kultury, szerzej cywilizacji niemieckiej.
            I przy całym szacunku brak ich dziś na Śląsku.
    • czizus Re: !00-lecie 03.05.21, 18:27
      Mam trochę znajomych Ślązaków o oni wszyscy traktują to powstanie jako wojnę domową.Bardzo często walczył brat z bratem, mnóstwo dramatów rodzinnych, . . . . ! Ja to powstanie traktuję z bardzo dużą rezerwą, absolutnie bez hura - patriotyzmu.
      • borrka Trudno nazwać domowym konflikt 03.05.21, 18:36
        Zerojedynkowy o przyłączenie do jednego z sąsiadujących sporych krajów.
        A opcje były jasne: za Rajchem, albo za Bolandą.
        • borrka W dodatku aktywny udział strony niemieckiej 03.05.21, 18:40
          Nie ulega wątpliwości.
          Polaków, to raczej reprezentowali Francuzi.
    • monalisa2016 Re: !00-lecie 03.05.21, 19:11
      Boracie jak znasz polska historie skoro piszesz (cytat) "Wczoraj i dziś winniśmy obchodzić stulecie 3 Powstania Śląskiego.? A o powstaniu pierwszego polskiego prawa nazywanego "Konstytucja" przed 230 latami za porozumieniem Litwinow, Rusinow i Polakow nie wspomnisz? Fakt ze ta "Konstytucja" nie miala dlugiego zywota i ze doprowadzila do rozbiorow Polski ale mimo tego dzien godny uwagi wobec nieudanej obecnej ktora powinno sie jak najszybciej zmienic. Dlaczego, pomyslcie sami sobie.
      • peace2u Re: !00-lecie 03.05.21, 19:28
        jesli moge sie wtracic to musze przyznac ze to zdanie zwrocilo moja uwage
        ta "Konstytucja" nie miala dlugiego zywota i ze doprowadzila do rozbiorow Polski

czy to Konstytucja doprowadzila do roziorow czy zaborcy wystraszyli sie proby naprawy Rzeczpospolitej?
        W chwili ogloszenia Konstytucji Polska wychodzila juz ekonomicznie na prosta, miala sporo ludnosci i bylo oczywiste ze stworzenie silnej armii to tylko kwestia czasu. Nowoczesny ustroj z pewnoscia tez sie zaborcom nie podobal.
        Z drugiej strony mozna tylko gdybac czy brak Konstytucji pozwolilby Rzeczpospolitej "doistniec" do czasow Napoleona i uwolnic sie od sojuszu Rosji, Prus i Austrii.
        • peace2u Re: !00-lecie 03.05.21, 19:40
          byla jeszcze jedna opcja - gdyby Katarzyna II wczesniej wyzionela ducha kilka lat wczesniej to jej syn Pawel znany z tego ze bardzo lubial Polakow mogl inaczej pokierowac losami Europy. Ale i po zaborach zostal zabity przez Londyn za probe ataku Indii wiec tez tylko mozna gdybac.
          • peace2u Re: !00-lecie 03.05.21, 19:42
            i tu ciekawostka - gdyby uzurpatorka Katarzyna II oddala Pawlowi korone gdy ten osiagnal pelnoletnosc to Rosja mialaby pierwsza konstytucje na swiecie opracowana przez masona Panina.
        • monalisa2016 Re: 230-lecie 03.05.21, 22:08
          Peace2u, Polska wykorzystala w owych latach zaangazowanie Rosji w wojenna zawieruche z Turcja i doprowadzila przez potajemne glosowanie w Sejmie do zmiany ustroju, nawet glosujacy nad nia nie wiedzieli za czym glosuja poniewaz nie powiadomiono ich o tym. Glosowano wtedy nad zagrozeniem Rzeczypostolitej wobec grozacym jej rozbirom. Owczesne prawo Konstytucji zapewnialo nie tylko prawa mieszczanom ale tez chlopom co pozniej wykorzystal Kosciuszko wydajac Uniwersal Polaniecki, nie bede sie o nim rozpisywc, tu macie wiecej.

muzhp.pl/pl/e/1898/tadeusz-kosciuszko-oglosil-uniwersal-polaniecki
          Owczesna Konstytucja powstala w niekorzystnych czasach, czasach rewolucji francuskiej, jej zatwierdzenie nie traflo na aprobate panstw osciennych, przetrwala tylko 14 miesiecy, doprwoadzila do drugiego rozbioru Polski. Doprowadzila do porazki insurekcji kosciuszkowskiej a potem do trzeciego rozbioru Polski. Dzieje polskiej Konstytucji jak na tamte czasy dosc demokratycznej przerwalo powstanie listopadowe podczas ktorego rosyjski car zniosl ja.

:-) Nie mieszkam w Polsce ani w Rosji ale takie dzieje w dzisiejszym dniu powinny byc wazniejsze dla zalozyciela watka niz te o ktorych pisze.:-), :-) Borrat wyrabiasz akord, piszesz duzo ale bez sensu i pokrycia. :-)
          • peace2u Re: 230-lecie 03.05.21, 22:26
            Konstytucja 3 Maja a ta w utworzonej przez Rosje Kongresowce to 2 rozne konstytucje. Dla Polakow "krolestwo" kongresowe nie liczy sie wogole jako nasze panstwo. Po prostu car mial kaprys i z podbitej ziemi postanowil sobie stworzyc niby panstwo w ktorym dalej sam rzadzil. Po co to bylo? Bo Rosja w porownaniu z Polska byla wtedy panstwem barbarzynskim i car liczyl ze jak stworzy taka atrape panstwa to Polacy zaczna dla Rosji pracowac. Po 3 zaborze w 1795 na 40 milionow mieszkancow Rosji mieszkalo tam juz 2 i pol miliona Polakow i wsrod nich bylo wiecej pismiennych niz w calej reszcie Rosji.
            Poczatek Ksiegozbioru Rosji w Petersburgu zaczal sie od kradziezy Bilioteki Zaluskich przez katarzyne II.
            Wracajac do tego ze Polska wykorzystala oslabienie Rosji to chyba jakis zart. Przez kilkadziesiat lat Polske przygotowywano do rozbioru. Rosja myslala ze ma Polske w reku w 1768 roku i sie cholernie przeliczyla pomimo tego ze Polacy nie mieli nawet wlasnej fabryki broni nad czym pracowaly Rosja, Prusy i Austria przez dziesieciolecia. Najwiekszym nieszczesciem Polakow jest to ze nie mogli stanac do rownej walki w ktorej mieliby ogromne szanse na obrone. Mozna to porownac do sytuacji gdy 3 meneli opija faceta a potem w trojke go obijaja.
            • peace2u Re: 230-lecie 03.05.21, 22:57
              www.polskieradio.pl/39/156/Artykul/1503781,Traktat-Loewenwolda-–-trzy-orly-rozszarpuja-Rzeczpospolita
              decyzje o rozbiorach podjeto co najmniej 40 lat przed pierwszym rozbiorem. Rosja do 1768 roku myslala ze moze zagarnac wszystko ale nie dala rady sama tego zrobic.
          • peace2u Re: 230-lecie 03.05.21, 22:38
            poza tym borrka watek o naszej pierwszej w Europie konstytucji zalozylwczesniej niz ten
            forum.gazeta.pl/forum/w,50,171679781,171679781,Pierwsza_w_Yurop.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka