Dodaj do ulubionych

DOLNY ŚLĄSK - GÓRNY ŚLĄSK

25.07.05, 13:19
Czym się te dwa Śląski różnią, a co je łączy?

1. w dolnym nie mówi się gwarą
2. mieszkańcy dolnego bardziej tolerancyjni dla Polaków i Goroli
3. W dolnym mieszkańcy bardziej honorowi
4. w dolnym mniej pijaków
5. w dolnym krajobraz ładniejszy....................................
Obserwuj wątek
    • Gość: Pit Re: DOLNY ŚLĄSK - GÓRNY ŚLĄSK IP: 150.254.85.* 25.07.05, 13:26
      waldeck1 napisał:

> Czym się te dwa Śląski różnią, a co je łączy?
      >
      > 1. w dolnym nie mówi się gwarą
      > 2. mieszkańcy dolnego bardziej tolerancyjni dla Polaków i Goroli
      > 3. W dolnym mieszkańcy bardziej honorowi
      > 4. w dolnym mniej pijaków
      > 5. w dolnym krajobraz ładniejszy....................................

Ogolnie to raj na ziemi, takie nowe Jerusalem......
    • Gość: Prośląski Polak Re: DOLNY ŚLĄSK - GÓRNY ŚLĄSK IP: *.cache.iB3.rudanet.com / *.rudanet.pl 25.07.05, 13:53
      waldeck1 napisał:

>

1. Na Dolnym Śląsku występuje wiele gwar wymieszanych ze sobą. Najbardziej
      widoczne są gwary byłych polskich Kresów Wschodnich.
      2. Z tolerancją bywa różnie w zarówno na Dolnym Śląsku jak i na Górnym Śląsku.
      3. Co rozumiesz pod pojęciem "honorowi"?
      4. Piją równo i tu, i tam.
      5. Pod Wałbrzychem krajobraz podobny do GOP-u. Książ i Pszczyna to bliźniacze
      zamki. Po rozwodzie On mieszkał w pszczynie, a ona w Książu.
      Obydwie części Śląska mają swój urok. Obydwie lubię.
    • waldeck1 Re: DOLNY ŚLĄSK - GÓRNY ŚLĄSK 25.07.05, 14:17
      np. prawnuczka Czecha, który skonstruował ruchomą szopkę za jej oglądanie
      bierze "co łaska", nadal mieszka w tym domku. Takich ludzi jak ona na Dolnym
      Śląsku jest wielu to "honorowość".
      • Gość: Prośląski Polak Re: DOLNY ŚLĄSK - GÓRNY ŚLĄSK IP: *.cache.iB3.rudanet.com / *.rudanet.pl 25.07.05, 14:21
        waldeck1 napisał:

> np. prawnuczka Czecha, który skonstruował ruchomą szopkę za jej oglądanie
        > bierze "co łaska", nadal mieszka w tym domku. Takich ludzi jak ona na Dolnym
        > Śląsku jest wielu to "honorowość".

A tych bez honoru to pewnie brakuje.
        • Gość: Pit Re: DOLNY ŚLĄSK - GÓRNY ŚLĄSK IP: 150.254.85.* 25.07.05, 14:28
          Gość portalu: Prośląski Polak napisał(a):

> waldeck1 napisał:
          >
          > > np. prawnuczka Czecha, który skonstruował ruchomą szopkę za jej oglądanie
          > > bierze "co łaska", nadal mieszka w tym domku. Takich ludzi jak ona na Dol
          > nym
          > > Śląsku jest wielu to "honorowość".
          >
          > A tych bez honoru to pewnie brakuje.

Tam rzeki miodem i mlekiem plyna a ludziska aniolami sa......Tam jest prawie
          jak w Mnimcach
          • waldeck1 Re: DOLNY ŚLĄSK - GÓRNY ŚLĄSK 25.07.05, 14:34
            Nie byłem w Niemcach, ale byłem w Śląsku Górnym i Dolnym i to są moje osobiste
            odczucia.,
            • Gość: Pit Re: DOLNY ŚLĄSK - GÓRNY ŚLĄSK IP: 150.254.85.* 25.07.05, 14:38
              waldeck1 napisał:

> Nie byłem w Niemcach, ale byłem w Śląsku Górnym i Dolnym i to są moje
              osobiste
              > odczucia.,

Waldeck toc to wielki kompliment, wszystkie schlesiery mowiom, ze w Mnimcach to
              raj na ziemi........Wszystko tam najlepsze i ludzie i dziwki i sznaps i robota
              i wszystko i jeszcze raz wszystko.
              • waldeck1 Re: DOLNY ŚLĄSK - GÓRNY ŚLĄSK 25.07.05, 14:46
                Ehrlich gesagt to mi się wcale nie podoba. OOOO jakkk TAM jest cudowniee,
                pięknie. A u nas to bida i nima co do garka włożyć. Tożto głupota tak myśleć.
                NO I TO NA TYM WŁAŚNIE POLEGAJĄ KOMPLEKSY KTÓRE posiada większość mieszkańców
                terenów Polski + Śląska i są przyczyną pijaństwa, złodziejstwa itd. (chodzi mi
                o stereotypy Polaka za granicą. TYPOWA POLSKA MYNTALNOŚĆ. Nie cierpię i nie
                toleruję typowości!!!!
                • Gość: Pit Re: DOLNY ŚLĄSK - GÓRNY ŚLĄSK IP: 150.254.85.* 25.07.05, 14:48
                  waldeck1 napisał:

> Ehrlich gesagt to mi się wcale nie podoba. OOOO jakkk TAM jest cudowniee,
                  > pięknie. A u nas to bida i nima co do garka włożyć. Tożto głupota tak myśleć.
                  > NO I TO NA TYM WŁAŚNIE POLEGAJĄ KOMPLEKSY KTÓRE posiada większość mieszkańców
                  >
                  > terenów Polski + Śląska i są przyczyną pijaństwa, złodziejstwa itd. (chodzi
                  mi
                  > o stereotypy Polaka za granicą. TYPOWA POLSKA MYNTALNOŚĆ. Nie cierpię i nie
                  > toleruję typowości!!!!

Waldeck ja takze, ale nic nie poradzisz.
    • waldeck1 Re: DOLNY ŚLĄSK - GÓRNY ŚLĄSK 25.07.05, 14:52
      A na DOLNYM ŚLĄSKU nie jest prawie tak jak w Niemcach Tam jest tak pięknie jak
      w DOLNYM ŚLĄSKU:) Naszym pięknym, kochanym Dolnym Śląsku. Choć owszem wpływy
      niemieckie i czeskie są tam duże (polskie w Bayern też są duże) jednakże "tam
      jest prwie jak w Nimcach" to nie traktuję jako komplement. Nie wiem jak mam to
      rozumieć. To może rozpoczniemy dyskusję co Ci się tak w Nimcach podoba
      POLSKA - NIMCY
      • Gość: Pit Re: DOLNY ŚLĄSK - GÓRNY ŚLĄSK IP: 150.254.85.* 25.07.05, 14:56
        waldeck1 napisał:

> A na DOLNYM ŚLĄSKU nie jest prawie tak jak w Niemcach Tam jest tak pięknie
        jak
        > w DOLNYM ŚLĄSKU:) Naszym pięknym, kochanym Dolnym Śląsku. Choć owszem wpływy
        > niemieckie i czeskie są tam duże (polskie w Bayern też są duże) jednakże "tam
        > jest prwie jak w Nimcach" to nie traktuję jako komplement. Nie wiem jak mam
        to
        > rozumieć. To może rozpoczniemy dyskusję co Ci się tak w Nimcach podoba
        > POLSKA - NIMCY
        "
        Waldku, czy Ty nie pojales ironii w moim poscie odnosnie "zachwytow"
        schlesierow nad "Mnimcami" ?
        • waldeck1 Re: DOLNY ŚLĄSK - GÓRNY ŚLĄSK 25.07.05, 15:01
          Pojąłem po przeczytaniu przedostatniego posta a swój poprzedni post pisałem
          przed jego przeczytaniem. wporzo:)
          • Gość: Pit Re: DOLNY ŚLĄSK - GÓRNY ŚLĄSK IP: 150.254.85.* 25.07.05, 15:07
            waldeck1 napisał:

> Pojąłem po przeczytaniu przedostatniego posta a swój poprzedni post pisałem
            > przed jego przeczytaniem. wporzo:)

A Dolny Slask Waldku jest bardzo ladny i nie "zaglaskany" na smierc. Jeszcze
            jest troche naturalnej przyrody......
            • waldeck1 Re: DOLNY ŚLĄSK - GÓRNY ŚLĄSK 25.07.05, 15:32
              W Polsce jest wiele takich miejsc. Prawda? Jak się jedzie autostradą to pola i
              lasy, no i supermarkiety na tych polach gdzie niegdzie (pewnie też potrzebne).
              Uważam, że mamy się czym chwalić. A polski system to druga sprawa. Nie ma co
              narzkać. Pamiętam jak mój nauczyciel geografii mówił, że jeżeli otwierasz
              lodówkę i masz coś w tej lodówce, jeżeli masz telewizor, komputer itd. to
              jesteś bardzo bogaty (czy jakoś tak to mówił). Przecież znacznie więcej jest
              ludzi, którzy nie mają co do garnka włożyć, ubrać się w co nie mają. I my
              Polacy mamy narzekać??? Jeżeli porównywać w skali globalnej właśnie Polska
              jest krainą mlekiem i miodem płynącą też. . . .
      • tow.stalin Re: DOLNY ŚLĄSK - GÓRNY ŚLĄSK 25.07.05, 15:30
        waldeck1 napisał:

> A na DOLNYM ŚLĄSKU nie jest prawie tak jak w Niemcach Tam jest tak pięknie jak
        > w DOLNYM ŚLĄSKU:)

:))))

Naszym pięknym, kochanym Dolnym Śląsku. Choć owszem wpływy
        > niemieckie i czeskie są tam duże (polskie w Bayern też są duże) jednakże "tam
        > jest prwie jak w Nimcach" to nie traktuję jako komplement.

he, no to ja ci powiem, nijak nie pasujesz do tutejszych "obrońców śląskości".
        mam na mysli tych prawdziwych, ale to prapraprawdziwych aż do bólu "ślązaków",
        szczególnie z województwa śląskiego i opolskiego. gratuluje :)
        • waldeck1 Re: DOLNY ŚLĄSK - GÓRNY ŚLĄSK 25.07.05, 15:41
          Nie pretenduje do "obrońców śląskości", Bo ja nie jestem ze Śląska. Jestem
          Śląskiem zafascynowany i Ślązakami a najbardziej moją cudowną ojczyzną, którą
          jest Polska:) :) i to mówię całkowicie szczerze, bez odrobiny ironii.
    • Gość: Wehrwolf Re: DOLNY ŚLĄSK - GÓRNY ŚLĄSK IP: *.j.pppool.de 25.07.05, 18:13
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=185&w=17906012
      masz odpowiedz tutaj
      • synziemi Re: DOLNY ŚLĄSK - GÓRNY ŚLĄSK 25.07.05, 18:54
        Ten watek jest troche "off-topic" bo dotyczy Wroclawia...
    • broneknotgeld Re: DOLNY ŚLĄSK - GÓRNY ŚLĄSK 25.07.05, 18:16
      Szczyńściym momy yno jedyn Ruch Autonomii Ślonska.
    • Gość: linker Re: DOLNY ŚLĄSK - GÓRNY ŚLĄSK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 19:00
      waldeck1 napisał:

>

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=23377472&a=23377472
    • Gość: BeKa Re: DOLNY ŚLĄSK - GÓRNY ŚLĄSK IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.05, 20:10
      Dolny Śląsk jest także dolniejszy od Górnego...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka