Dodaj do ulubionych

PAX SILESIANA

22.12.05, 09:30
Zdrowych i spokojnych Świąt,
a na wszystkie przyszłe dni, więcej rozwagi i szacunku wobec adwersarzy.
Obserwuj wątek
    • milik1954 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 09:46
      dziękujemy, wzajemnie...a co do życzeń, są to chyba POBOŻNE życzenia...
      • herman28 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 10:04
        Ein frohes Weihnachtsfest und ein glückliches neues Jar wünschen
        Hermann
        • milik1954 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 10:11
          to nie moja sprawa Herman, ale czy na pewno napisałes to po niemiecku? w każdym
          razie tobie tez życzę Wesołych Świąt
          • herman28 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 10:15
            A twoim zdaniem milik po Grecku ?
            • milik1954 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 10:20
              chodziło mi o gramatykę
              • herman28 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 10:27
                A co ci się nie podoba w mojej gramatyce?.
                • milik1954 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 10:28
                  to ty jesteś Niemcem, nie ja, ale radziłbym ci sprawdzić poprawnośc swoich
                  życzeń...
                  • herman28 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 10:38
                    Jeśli się komuś zarzuca jakąkolwiek niepoprawność, to kultura wymaga to z
                    argumentować
                    • milik1954 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 10:45
                      zgłosiłem tylko moje watpliwosci co twojej gramatyki, ale nie jestem
                      specjalistą.proponuję, abys skonsultował to z kimś, kto zna biegle jezyk
                      niemiecki. jeżeli wszystko jest w porządku, bedziesz miał pełną satysfakcję, a
                      jesli nie, masz motywację, aby lepiej opanować ojczysty język
                      • herman28 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 11:05
                        Szczerze dziękuję za Twoją radę.
                        Proszę jednak, abyś na drugi raz zastanowił się jak komuś będziesz coś
                        zarzucał, czy masz wystarczającą wiedzę na ten temat.
                        Proszę również, nie traktuj mnie jak jakiegoś pod człowieka. Ja polaków szanuję
                        (wyjątek to Tomek i pit - z przyczyn oczywistych), życzyłbym sobie tego samego
                        od polaków. Nasi przodkowie, żyli obok siebie w zgodzie - Ślązacy, Ślązacy
                        Polacy i Ślązacy Niemcy. Czy to nie daje do myślenia ?.
                        • milik1954 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 11:21
                          no właśnie, slezanowi chyba wierzysz...a ja wcale nie chciałem cie obrazic,
                          naprawdę, mam wiele sympatii do Niemców
                      • master_in_lunacy Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 11:06
                        milik1954 napisał:

> zgłosiłem tylko moje watpliwosci co twojej gramatyki, ale nie jestem
                        > specjalistą.proponuję, abys skonsultował to z kimś, kto zna biegle jezyk
                        > niemiecki. jeżeli wszystko jest w porządku, bedziesz miał pełną satysfakcję,
                        a
                        > jesli nie, masz motywację, aby lepiej opanować ojczysty język
                        Było tak;
                        Ein frohes Weihnachtsfest und ein glückliches neues Jar wünschen
                        Hermann

Czy może powinno być np. tak, ale ja też się na tym nie znam:)

Ein frohes Weihnachtsfest, und ein glückliches neues Jar, wünschen allen.
                        Hermann
                • slezan Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 11:09
                  W "Jahr" zjadłeś "h", a zamiast "wuenscht" dałeś "wuenschen", a przecież jesteś
                  chyba jeden:-).
                  • herman28 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 11:31
                    Slezan masz 100% rację. h w słowie "Jahr" rzeczywiście zjadłem To przez
                    pospiech. Co do "wünschen", to błąd ten powstał, gdyż w tym samym czasie
                    pisałem do rodziny e-mail, i życzenia składałem od siebie i mojej rodziny.
                    Oczywiście zaraz po poście milika zorientowałem się o co chodzi, ale chciałem
                    żeby mi to wyjaśnił, gdyż uważam, że jak się coś komuś zarzuca należy
                    powiedzieć czemu.
                    • willi2 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 11:33
                      Przeciez kazdemu sie zdarza popelnic blad.
                      ale taka polska mentalnosc malostkowosc :)
                      • milik1954 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 11:39
                        nie , to dowód,że Herman myśli po polsku albo po śląsku i przekłada to na
                        niemiecki. czy prawdziwy Niemiec albo Polak powiedziałby o sobie w liczbie
                        mnogiej?
                        • herman28 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 12:14
                          milik. Napisałem skąd mój błąd powstał. Całkiem niedawno na tym forum przez
                          swoje (nie ukrywam ) roztargnienie, napisałem Bug zamiast Bóg, wtedy mi
                          zarzucano, że pewnie pochodzę zza Buga. Ale równie dobrze mógł by, mi ktoś
                          powiedzieć, że bym nauczył się języka polskiego. Jeśli więc uważasz, że myślę
                          po polsku czy po Śląsku i przekładam to na niemiecki to twoja sprawa. Tłumaczyć
                          nie mam się zamiaru, a i kłócić również.
                          Naprawdę nie zniżaj się do ludzi typu Tomek. Nie warto.
                          Pozdrawiam serdecznie
                          Hermann
                          • milik1954 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 12:26
                            toteż nie obrzucam cię obelgami. chcę ci tylko wyjaśnić różnicę między
                            zgubieniem litery w słowie Jahr, co sie moze zdarzyć każdemu Niemcowi, od
                            uzycia liczby mnogiej zamiast pojedynczej. to jednak powód do reflwksji przede
                            wszystkim dla ciebie. ja tez pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt, także dla
                            Twojej rodziny
                            • willi2 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 12:30
                              Die Stunden voller Lebensfreude, die Momente des Glücks und die Augenblicke der
                              inneren Ruhe. Fröhliche Weihnachten!

P.S
                              wiencej ustrzelonyh goroli :)
                              • milik1954 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 12:34
                                no właśnie, wiili, a potem się dziwisz,że Tomek na ciebie napada. ty nawet
                                świąt nie umiesz uszanować. żaden uczciwy człowiek nie powinien z toba gadać,
                                niezaleznie od narodowści
                            • herman28 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 12:44
                              Dziękuję i wzajemnie, życzę Tobie i Twojej rodzinie wszyskiego co najlepsze.
                              Wesołych.
                              Pozdrawiam
                              Hermann
    • bartoszcze wszystkiego dobrego 22.12.05, 12:16
      i w pełni przychylam się do życzeń sss9.
    • alojs Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 12:48
      Erholsame Feiertage im Kreis Ihrer Familie
      und einen guten Start ins neue Jahr! wünscht Alojs.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka