sss9 22.12.05, 09:30 Zdrowych i spokojnych Świąt, a na wszystkie przyszłe dni, więcej rozwagi i szacunku wobec adwersarzy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milik1954 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 09:46 dziękujemy, wzajemnie...a co do życzeń, są to chyba POBOŻNE życzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
herman28 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 10:04 Ein frohes Weihnachtsfest und ein glückliches neues Jar wünschen Hermann Odpowiedz Link Zgłoś
milik1954 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 10:11 to nie moja sprawa Herman, ale czy na pewno napisałes to po niemiecku? w każdym razie tobie tez życzę Wesołych Świąt Odpowiedz Link Zgłoś
herman28 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 10:27 A co ci się nie podoba w mojej gramatyce?. Odpowiedz Link Zgłoś
milik1954 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 10:28 to ty jesteś Niemcem, nie ja, ale radziłbym ci sprawdzić poprawnośc swoich życzeń... Odpowiedz Link Zgłoś
herman28 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 10:38 Jeśli się komuś zarzuca jakąkolwiek niepoprawność, to kultura wymaga to z argumentować Odpowiedz Link Zgłoś
milik1954 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 10:45 zgłosiłem tylko moje watpliwosci co twojej gramatyki, ale nie jestem specjalistą.proponuję, abys skonsultował to z kimś, kto zna biegle jezyk niemiecki. jeżeli wszystko jest w porządku, bedziesz miał pełną satysfakcję, a jesli nie, masz motywację, aby lepiej opanować ojczysty język Odpowiedz Link Zgłoś
herman28 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 11:05 Szczerze dziękuję za Twoją radę. Proszę jednak, abyś na drugi raz zastanowił się jak komuś będziesz coś zarzucał, czy masz wystarczającą wiedzę na ten temat. Proszę również, nie traktuj mnie jak jakiegoś pod człowieka. Ja polaków szanuję (wyjątek to Tomek i pit - z przyczyn oczywistych), życzyłbym sobie tego samego od polaków. Nasi przodkowie, żyli obok siebie w zgodzie - Ślązacy, Ślązacy Polacy i Ślązacy Niemcy. Czy to nie daje do myślenia ?. Odpowiedz Link Zgłoś
milik1954 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 11:21 no właśnie, slezanowi chyba wierzysz...a ja wcale nie chciałem cie obrazic, naprawdę, mam wiele sympatii do Niemców Odpowiedz Link Zgłoś
master_in_lunacy Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 11:06 milik1954 napisał: > zgłosiłem tylko moje watpliwosci co twojej gramatyki, ale nie jestem > specjalistą.proponuję, abys skonsultował to z kimś, kto zna biegle jezyk > niemiecki. jeżeli wszystko jest w porządku, bedziesz miał pełną satysfakcję, a > jesli nie, masz motywację, aby lepiej opanować ojczysty język Było tak; Ein frohes Weihnachtsfest und ein glückliches neues Jar wünschen Hermann Czy może powinno być np. tak, ale ja też się na tym nie znam:) Ein frohes Weihnachtsfest, und ein glückliches neues Jar, wünschen allen. Hermann Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 11:09 W "Jahr" zjadłeś "h", a zamiast "wuenscht" dałeś "wuenschen", a przecież jesteś chyba jeden:-). Odpowiedz Link Zgłoś
herman28 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 11:31 Slezan masz 100% rację. h w słowie "Jahr" rzeczywiście zjadłem To przez pospiech. Co do "wünschen", to błąd ten powstał, gdyż w tym samym czasie pisałem do rodziny e-mail, i życzenia składałem od siebie i mojej rodziny. Oczywiście zaraz po poście milika zorientowałem się o co chodzi, ale chciałem żeby mi to wyjaśnił, gdyż uważam, że jak się coś komuś zarzuca należy powiedzieć czemu. Odpowiedz Link Zgłoś
willi2 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 11:33 Przeciez kazdemu sie zdarza popelnic blad. ale taka polska mentalnosc malostkowosc :) Odpowiedz Link Zgłoś
milik1954 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 11:39 nie , to dowód,że Herman myśli po polsku albo po śląsku i przekłada to na niemiecki. czy prawdziwy Niemiec albo Polak powiedziałby o sobie w liczbie mnogiej? Odpowiedz Link Zgłoś
herman28 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 12:14 milik. Napisałem skąd mój błąd powstał. Całkiem niedawno na tym forum przez swoje (nie ukrywam ) roztargnienie, napisałem Bug zamiast Bóg, wtedy mi zarzucano, że pewnie pochodzę zza Buga. Ale równie dobrze mógł by, mi ktoś powiedzieć, że bym nauczył się języka polskiego. Jeśli więc uważasz, że myślę po polsku czy po Śląsku i przekładam to na niemiecki to twoja sprawa. Tłumaczyć nie mam się zamiaru, a i kłócić również. Naprawdę nie zniżaj się do ludzi typu Tomek. Nie warto. Pozdrawiam serdecznie Hermann Odpowiedz Link Zgłoś
milik1954 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 12:26 toteż nie obrzucam cię obelgami. chcę ci tylko wyjaśnić różnicę między zgubieniem litery w słowie Jahr, co sie moze zdarzyć każdemu Niemcowi, od uzycia liczby mnogiej zamiast pojedynczej. to jednak powód do reflwksji przede wszystkim dla ciebie. ja tez pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt, także dla Twojej rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
willi2 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 12:30 Die Stunden voller Lebensfreude, die Momente des Glücks und die Augenblicke der inneren Ruhe. Fröhliche Weihnachten! P.S wiencej ustrzelonyh goroli :) Odpowiedz Link Zgłoś
milik1954 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 12:34 no właśnie, wiili, a potem się dziwisz,że Tomek na ciebie napada. ty nawet świąt nie umiesz uszanować. żaden uczciwy człowiek nie powinien z toba gadać, niezaleznie od narodowści Odpowiedz Link Zgłoś
herman28 Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 12:44 Dziękuję i wzajemnie, życzę Tobie i Twojej rodzinie wszyskiego co najlepsze. Wesołych. Pozdrawiam Hermann Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze wszystkiego dobrego 22.12.05, 12:16 i w pełni przychylam się do życzeń sss9. Odpowiedz Link Zgłoś
alojs Re: PAX SILESIANA 22.12.05, 12:48 Erholsame Feiertage im Kreis Ihrer Familie und einen guten Start ins neue Jahr! wünscht Alojs. Odpowiedz Link Zgłoś