ballest 07.07.06, 13:10 Bardzo dobry pomysl, ciekaw jestem czy zostanie kiedys zrealizowany. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stix Nie licz na to. 07.07.06, 13:18 Niemców najbardziej nie lubią w Wielkopolsce. Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Pomnik Bismarcka w Poznaniu 07.07.06, 13:24 Ja, Pit, abo P. Skarga polskij Silesiany, wiadomo co powiy. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Pomnik Bismarcka w Poznaniu 07.07.06, 13:29 Davies kedys takou propzycja dou, zeby Poznaniacy sobie przypomnieli, fto im to miasto wybudowou! Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Pomnik Bismarcka w Poznaniu 07.07.06, 13:37 Te stare Poznanioki i Bambry dobrze wiedzom i szanujom pamiynć. Gorzij z tymi co napłynyli "z Bożych Stron", uoni niy chcom wiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Pomnik Bismarcka w Poznaniu 07.07.06, 14:36 cirano napisał: > Ja, Pit, abo P. Skarga polskij Silesiany, wiadomo co powiy. Wiesz Cirano, Ty już wiesz co ja powiem. Tylko ja jestem zaskoczony takim pomyslem, a mowiąc szczerze nie wiem co powiedzieć. Stary Otton miał zaslugi dla Wielkiego Xsiestwa Poznańskiego ale i jego polskim mieszkańcom także trochę zalazł za skórę. Odpowiedz Link Zgłoś
sas12 pomnik Bismarcka juz byl w Poznaniu 10.07.06, 20:32 Poznaniacy pamiętają kto ten pomysl sfinansował.Po odzyskaniu niepodległości pomnik oczywiscie zburzono. Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner-os Re: pomnik Bismarcka juz byl w Poznaniu 10.07.06, 20:46 Pozwolmy decydowac o tym Posenerom! Odpowiedz Link Zgłoś
oberschlesier1921 przetopic pomnik powstancow polskich 10.07.06, 20:48 i pomnik korfantego Odpowiedz Link Zgłoś
black.ok Re: Pomnik Bismarcka w Poznaniu 10.07.06, 21:55 Nie zostanie, chyba że dojczslezjerzy zrobią ściepkę:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Pomnik Bismarcka w Poznaniu 10.07.06, 23:08 Norman Davies 10 lat temu w Poznaniu zaproponował postawienie pomnika Bismarckowi. Zgromadzonych ogarnął śmiech. Irlandczykom można z równym powodzeniem proponować postawienie w Dublinie pomników Olivera Cromwella lub premiera Johna Russella. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Pomnik Bismarcka w Poznaniu 10.07.06, 23:21 Wiadomo, ze sie smiali, bo mysleli, ze zartuje. Dla Polakow Bismarch jest czerwona husta, bo naprawde biedoki nie wiedza, co on dobrego dla calej ludzkosci zrobil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: van deer Re: Pomnik Bismarcka w Poznaniu IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 10.07.06, 23:24 ballest napisał: > Wiadomo, ze sie smiali, bo mysleli, ze zartuje. > Dla Polakow Bismarch jest czerwona husta, bo naprawde biedoki nie wiedza, co > on dobrego dla calej ludzkosci zrobil. Masz na mysli system zabezpieczen spolecznych? On sie sprawdza tylko w paromilionowych krajach, ktore stac na naruszanie rezerw budzetowych przy wysokich podatkach, na ktore sobie w ten sposob moga pozwolic. Snij slodko:) Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Pomnik Bismarcka w Poznaniu 10.07.06, 23:34 Habsburgowie są do przyjęcia... W Krakowie z knajpie wisi portret Franciszka Józefa II, woda mineralna Żywiec na etykiecie ma jego podobizną... Dlaczego tak się nie dzieje z Romanowymi, Hohenzollernami? Co odstręcza Polaków od wielkiego Bismarcka? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Pomnik Bismarcka w Poznaniu 11.07.06, 06:19 Tylko jedno, nienawisc do Niemcow! Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Pomnik Bismarcka w Poznaniu 11.07.06, 09:37 ballest napisał: > Tylko jedno, nienawisc do Niemcow! Balleście, dajmy pierwszeństwo rozumowi nad emocjami... Bismarck Polakom kojarzy się z takimi terminami: Alvenslebensche Konvention - Konwencja Alvenslebena Kulturkampf Ansiedlungskommission - Komisja Kolonizacyjna Deutscher Ostmarkenverein - Hakata Odpowiedz Link Zgłoś
placidus Re: Pomnik Bismarcka w Poznaniu 11.07.06, 13:58 A czyja to jest wina , że kojarzy się tylko w ten sposób ? To może pomnik Hindenburaga ? Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: Pomnik Bismarcka w Poznaniu 11.07.06, 14:01 placidus napisał: > A czyja to jest wina , że kojarzy się tylko w ten sposób ? No czyja? > To może pomnik Hindenburaga ? A po co? Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Pomnik Bismarcka w Poznaniu 11.07.06, 17:57 placidus napisał: > A czyja to jest wina , że kojarzy się tylko w ten sposób ? > To może pomnik Hindenburaga ? A może samego Arthura Greisera w ramach ekspiacji, po mordzie sądowym dokonanym na nim przez polskie władze z nadania Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik Re: Pomnik Bismarcka w Poznaniu IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.07.06, 07:35 Jak dla mnie to oddawanie czci jakimkolwiek tzw. "koronowanym" glowom panstw jest idiotyczne. A czczenie cesarza austriackiego to juz jakies kuriozum. Habsburgowie zrobili wiele zlego w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oberschlesier lepiej bismarck od korfantego IP: *.dip.t-dialin.net 11.07.06, 18:32 1871 do 1887 Bismarck prowadził tak zwany Kulturkampf (walkę o kulturę), co faktycznie oznaczało walkę rządu pruskiego z kościołem katolickim, a w zaborze pruskim jednocześnie intensywną germanizację ludności polskiej. chcial po prostu ukulturalnic polakow i gdyby mu sie to udalo to mieliby teraz oni 3 miejsce na mundialu, i kazdy mercedesa, bm-ke czy vw-eja pod domem. hahhahahaaaaa! buaaahahahaaaaaa! a tk moglby wygladac jego pomnik w poznaniu: upload.wikimedia.org/wikipedia/de/1/11/Hamburg_Bismarck-Denkmal_01_KMJ.jpg gruß Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: lepiej bismarck od korfantego IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.06, 18:35 Tak ober a jego babie dogadzalby Turas heheh dobre Odpowiedz Link Zgłoś
herman28 Re: lepiej bismarck od korfantego 11.07.06, 18:40 ciebie chyba Turas popycha bo cos bardzo sie o nim rozpisales hhehee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: lepiej bismarck od korfantego IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.06, 18:46 Wiesz ze pisze prawde wiec morda hyrlan. Odpowiedz Link Zgłoś
herman28 Re: lepiej bismarck od korfantego 11.07.06, 18:48 co dzien masz pukanko ?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: lepiej bismarck od korfantego IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.06, 18:49 Pewnie ze mam z twoja dziolcha tez heheh Odpowiedz Link Zgłoś
black.ok Re: lepiej bismarck od korfantego 11.07.06, 20:05 Ani tego nie godej, gliniana skorupa mo najwyżej krasnalicę, tysz glinianą, buuuuahahahhaa Odpowiedz Link Zgłoś
oberschlesier1921 Re: lepiej bismarck od korfantego 11.07.06, 20:12 black i gosc, jestescie gejami z klubu wszechpolskich skinow? www.giertych-stop.kom.pl/photogallery.php?photo_id=101 buahhahhhhaaaa! majty, dupa, kupa! Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: lepiej bismarck od korfantego 11.07.06, 20:14 oberschlesier1921 napisał: > black i gosc, jestescie gejami z klubu wszechpolskich skinow? > > www.giertych-stop.kom.pl/photogallery.php?photo_id=101 > > buahhahhhhaaaa! > > majty, dupa, kupa! Nie trudź się Ober i tak cie nie wyru..ą. Takich jak ty zostawiaja turasom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oberschlesier te, Gość: ?? IP: *.adsl.inetia.pl IP: *.dip.t-dialin.net 12.07.06, 21:18 popatrz do lustra i zastanow sie czemu mosz takie czorne wlosy, bos jes jak co drugi polok pociotkiem tatarow, turasow i innych najezdzcow. to turki bendonc w polsce wydymali twoja prababka. bauhhahahahaaaa! Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: te, Gość: ?? IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.06, 07:15 Gość portalu: oberschlesier napisał(a): > popatrz do lustra i zastanow sie czemu mosz takie czorne wlosy, bos jes jak co > drugi polok pociotkiem tatarow, turasow i innych najezdzcow. > to turki bendonc w polsce wydymali twoja prababka. > > bauhhahahahaaaa! Natomiast twoją babkę ober. wydymali kałmuccy żołnierzwe z bohaterskiej Armii Czerwonej. He, he !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Pomnik Bismarcka w Poznaniu 11.07.06, 21:25 abo turm (wiyza) jak w Katowicach, Myslowicach i prawie kozdyj dzielnicy prawie kozdego slonskiygo miasta pra? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest88 Protoplasta adolfa hitlera 11.07.06, 21:33 fyrlok napisał: > abo turm (wiyza) > > jak w Katowicach, Myslowicach > i prawie kozdyj dzielnicy > prawie kozdego slonskiygo miasta > > pra? Szkoda czytej SZADE ze tyn Bismarck czytej protoplasta Adolfa Hitlera jusz niy zyje!!! Mielimy by gajny fajer jakby Posenery i inksze Poloki tymu bismarckowi te jego fszystkie pomniki i wieze do tyj jego gyrmanskiej d.py czytej ARSZU wepchnyli!!! Bismarck muglby miec na sobie pruski helm czytej SZPICHAUBA a ze glosnikuf by lecialo "o mnie sie nie martw ja sobie rade dam" Oj fajny to bylby fest!!! Szkoda czytej SZADE!!! Bismarck mial hyba lusta d.pa czytej ARSZ also mocka tych wiez by do srodka wlazla!!! pyrsk! ballest88 PS. Na pohybel dojczszlezjerskim nazistom! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest88 Re: Protoplasta adolfa hitlera 13.07.06, 07:33 amoremio napisała: > nudzisz kochanie Jak cie nie interesuje wpychanie czegokolwiek w du.e tlustom bismarcka to moze sam wpelzniesz w bismarckowskie "tam gdzie slonce nie dochodzi" Poziom czytej NIWO balleta, cirano i opplusia pra amok czy amo coś tam ? pyrsk! ballest88 PS Na pohybel dojczszlezjerskim nazistom! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest instrumencie Jankiela 13.07.06, 08:48 Powiedz mi, - jak Ty se tak szybko uozrac umiysz! Ach wiym jak, bo jedna komoreczka nie potrzebuje wiela promilow ;) Twoje NIVEAU odpowiadou gynau tymu co piszesz, a ze ty za to za to nie umiysz, to tysz wiymy, nawet do struganiou konikow se nie nadajesz, bo bys dutko zuomou! Odpowiedz Link Zgłoś