Dodaj do ulubionych

Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ładni...

IP: 94.75.89.* 26.07.10, 19:41
To jest dobra akcja, trudno raczej temu zaprzeczyć. Gdyby jeszcze
rozumienie pojęcia "miasta ogrodu" było bardziej zrozumiałe dla
mieszkańców jak i dla samych urzędników. Co tam, trzeba się
najwyraźniej włączyć w dyskusję jeszcze mocniej
;)
Obserwuj wątek
    • Gość: gox Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ładni... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 19:58
      Pomysł bardzo dobry. byle by tylko nie zabrakło konsekwencji przy jego
      realizacji i byle nie zmieniać koncepcji co kilka lat np. wraz z nową władza
      samorządową :)
    • Gość: i28 Re: Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ład IP: *.olsztyn.mm.pl 26.07.10, 19:58
      No jak, przecież się rozjaśnia - "miasto-ogród" to stylizowane siedziska z
      pniaków, designerskie stojaki na rowery i parasole w jednym kolorze. Szkoda, że
      wywalenie ruchu samochodów z centrum, pielęgnowanie zieleni i wody nie są tak
      eksponowane w tym projekcie. Ulotki, spójna grafika itp to drobiazgi w
      porównaniu z tym co naprawdę powinno się robić. Od d.py strony się do tego
      zabierają:(
    • Gość: mieszkaniec Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ładni... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 20:57
      Śmierdzi mi to mundurkami Giertycha i socjalistycznymi blokowiskami
      wybudowanymi w tym samym, jedynie słusznym stylu. Jak długo jeszcze
      urzędasy będą nam dyktować jak żyć, w co się ubierać z z jakich
      nalewaków pić piwo? Śmiem domniemywać że najpierw pojawił się w ratuszu
      producent parasoli a dopiero potem ten świetny pomysł. Powiedzcie nam
      lepiej urzędasy gdzie za darmo i bez interwencji straży miejskiej można
      się odlać w czasie spaceru po Starym Mieście?
      • Gość: asik Re: Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ład IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.10, 21:42
        A olsztyniaków umundurujemy w uniformy gajowych,zorganizujemy kilka
        akcji sadzenia grzybow na miejskich trawnikach (obecnie pastwiskach)
        bo drzew juz nie będzie itp. Pierdu, pierdu Panie Rytczak....
        • Gość: pwo Re: Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ład IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.07.10, 21:52
          Nie mogę czytać Waszych komentarzy! Pomysł jest bardzo dobry i powinien być
          wprowadzony wcześniej. W innych miastach widziałem na parasolach małe loga
          sponsorów i tak mogłyby być sponsorowane u nas. Mi strasznie przeszkadza ten
          brak porządku na starówce.
          • Gość: fansld Re: Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ład IP: 89.228.116.* 26.07.10, 22:23
            Gość portalu: pwo napisał(a):

> Nie mogę czytać Waszych komentarzy!

Więc piwo nie czytaj.
            Proste?
    • Gość: marek Jednym parasole, ławki... A reszcie figę z makiem. IP: 109.243.193.* 26.07.10, 22:21
      Ja jestem chętnym restauratorem!!! Niech miasto mnie zasponsoruje! Tylko jest
      jeden problem-nie mam lokalu na Starówce! Dlaczego faworyzowana jest tylko
      Starówka? A inne dzielnice się nie liczą. Oczywiscie jest to na rękę
      restauratorom ze stowarzyszenia "Starówka Razem" Może wreszcie miasto
      zrobiłoby imprezę koło mojego lokalu! W końcu to z naszych podatków! A ja
      płacę po kilka tysięcy rocznie za koncesję! Chyba należy mi się też coś?
      Chociaż te stare płyty chodnikowe wymieniliby przed moim lokalem i trochę
      zieleni. Ach marzenie! Niestety nie mam restauracji na Starówce, ale mam takie
      same podatki!
      • Gość: ciemny lud Re: Jednym parasole, ławki... A reszcie figę z ma IP: *.olsztyn.vectranet.pl 27.07.10, 08:35
        A co stoi na przeszkodzie, żebyś przeniósł lokal na "starówkę"? Lokalizacja to
        zarówno przywileje jak i koszty - z pewnością jako rozważny i doświadczony
        przedsiębiorca to rozumiesz.
    • Gość: Anonim Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ładni... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 22:25
      Pomysł bardzo dobry. Może zrobiłoby się ładnie na starówce.
      Zastanawia mnie tylko co na to mieszkańcy starówki bo ich nie
      reprezentuje Starówka Razem a powinni się wypowiedź w tej kwestii.
      Po drugie należy szybko uporządkować problem toalet (a dokładnie ich
      brak), śmietnikó, syfu w bocznych i nie tylko uliczkach, to że na
      Staromiejskiej bedzie ładnie nie załatwi powyższych problemów. Po
      trzecie jeżeli władzą zależy tak na pięknym wyglądzie to może należy
      zastanowić się nad ograniczeniem ruchu kołowego na starym mieście,
      no chyba że przez stare miasto rozumie się staromiejska, prostą i
      kołątaja.
    • Gość: allensteiner Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ładni... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.07.10, 22:35
      Oj! Oj! Ale gród! Z czego? Istnieją dobre reklamowe hasła odbiegające od
      poprawnej polszczyzny. To - moim zdaniem - odbiega zbyt daleko...
    • Gość: marcelin nie mylmy pojęć bo nigdy się nie dogadamy IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.10, 23:02
      jedno wyjaśnienie techniczne w sprawie treści artykułu:
      w tekście pada zdanie, które sieje zamęt : Stworzyli też "Księgę wizualizacji" .
      Pani redaktor "wizualizacja" to sposób foto realistycznego przedstawienia projektu architektonicznego lub graficznego z montażem na elementach przestrzennych.
      Graficy opracowują księgę identyfikacji wizualnej dla marki.
      Księga identyfikacji wizualnej to zbiór sztywnych zasad stosowania grafiki pozwalająca na różnych nośnikach i formatach jak najlepiej reprezentować markę.

Niestety widzę,że jest zamęt, już zaczynają się głupie komentarze, dlatego pozwolę sobie uporządkować trochę wiedzę teoretyczną na temat sprawy, może dyskusja wejdzie na jakieś cywilizowane tory:

.................

Całość tego jak wizualnie odbierane jest miasto - czyli jego przestrzeń i grafika ( reklamowa i informacyjna) to skomplikowany system naczyń połączonych, który nazywa się: SIWM - SYSTEM IDENTYFIKACJI WIZUALNEJ MIASTA
      w skład tego systemu wchodzi właśnie GRAFIKA miejska, która na szczęście została już opracowana i powoli zaczyna ją być widać w mieście. Następnym elementem systemu jest SIM- SYSTEM INFORMACJI MIEJSKIEJ - to jest cały system prowadzenia po mieście z tabliczkami ulicowymi, mapami , kierunkowskazami( To coś ma być przedmiotem wdrożenia na starówce). Następny element to SIWKM - czyli SYSTEM IDENTYFIKACJI WIZUALNEJ KOMUNIKACJI MIEJSKIEJ- chodzi o to ,żeby oznaczenia na przystankach, mapy były takie same jak te z SIM, żeby uprościć sprawę orientowania się po mieście. ( he he , ciekawe czy to się kiedykolwiek uda ;)

To o czym pisze się w artykule to dwie sprawy - SUR - system umieszczania reklam czyli zasady dla reklam, oraz MM- Meble Miejskie.
      W skład , których wchodzi kilka rodzajów standardowych mebli, dopasowanych do otoczenia np. inne na starówce inne na blokowisku.

konkluzja: jeśli chcemy żeby nasze miasto "dobrze kojarzyło się wizualnie", musimy zdawać sobie sprawę z tego ,że SIWM to zbiór wielu skomponowanych ze sobą elementów. Znaczy, oglądając na tragicznej rozdzielczości obrazku, stojak rowerowy, musimy widzieć go nie jako ograniczenie naszej wolności "standaryzacją" ale mikroelement systemu.
      A trochę standaryzacji w naszym powszechnym syfie i szaleńczej wolności, na prawdę się przyda.

I na koniec moje ulubione zdanie profesora z architektury: Styl to tak na prawdę zestaw zasad. zastanówcie się nad tym podziwiając historyczne budynki ;)

• Gość: marcelin Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ładni... IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.10, 23:46
      jeszcze coś wygrzebałam w temacie, niestety nie było linka, więc wklejam cały tekst z bydgoskiej wyborczej:

Reklamowa rewolucja. Miasto wolne od kiczu
      Emilia Iwanciw2010-07-19, ostatnia aktualizacja 2010-07-19 13:19

Rewolucyjne zmiany w wyglądzie Bydgoszczy przygotowują urbaniści i plastycy. Śródmieście ma być miejscem całkowitej ciszy reklamowej, podobnie szkoły, uczelnie, skwery, parki i cmentarze

Fot.Jacek Piatek
      Informacja o pasażach handlowych w bramach (na zdjęciu przykładowe zmiany na...
      W naszym mieście restrykcyjne zasady dotyczące reklamy nałożone są jedynie na budynki wpisane do rejestru zabytków. Na pozostałych kamienicach szyldy mogą szpecić kakofonią kolorów i form nawet w ścisłym centrum, bo lokalne prawo tego nie reguluje. Handlowcy, walcząc o klientów, "przekrzykują się" więc ordynarnymi w wyglądzie tablicami z informacją np. o rekordowych obniżkach cen.

To ma się zmienić, i to diametralnie. Reklama zewnętrzna w sercu Bydgoszczy zostanie ograniczona do minimum. - W strefie śródmieścia dopuścimy jedynie reklamę informacyjną w formie szyldów - informuje Grzegorz Rosa, dyrektor Miejskiej Pracowni Urbanistycznej. - Nie będzie można zachwalać żadnych produktów. Wbrew pozorom dopiero wtedy reklama zacznie być dostrzegana. Teraz jest jej tak wiele, że człowiek staje się na nią ślepy.

Nad projektem nowej uchwały pracują wspólnie urbaniści i ratuszowy zespół ds. estetyki z plastykiem miejskim Jackiem Piątkiem na czele. Na przełomie jesieni i zimy ich ustalenia zostaną przekazane radnym pod głosowanie. Staną się częścią miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego. Na pierwszy ogień pójdą te dotyczące ścisłego centrum. Ten rejon zostanie objęty całkowitą ciszą reklamową. To oznacza, że handlowcy będą mogli wieszać tylko szyldy, ale i one będą musiały mieć odpowiedni wygląd. - Dopuścimy takie w formie liter przestrzennych malowanych zgodnie z tradycyjną szkołą szyldziarską - wyjaśnia Piątek. - Będzie możliwość wyklejenia witryny sklepowej folią, ale projekt będzie musiał być zatwierdzony przez nas.

Dopuszczone będą semafory (reklamy umieszczone prostopadle do budynku), ale tylko stylistycznie dopasowane do historycznych elewacji, czyli np. kute, a także tabliczki szklane lub metalowe z logo lub nazwą firmy. Informacja o pasażach handlowych w bramach będzie usystematyzowana. Przyjmie formę tabliczek jednej wielkości, wykonanych z jednego materiału według określonego kanonu plastycznego. Dla branży gastronomicznej przewidziane są tzw. potykacze w formie menu, o ile nie będą kolidowały z ruchem pieszym i spełnią odpowiednie standardy estetyczne. - W ścisłym centrum miasta nie zostanie dopuszczona reklama komercyjna w żadnej postaci - wyjaśnia Piątek. - Wyjątkiem będą np. tablice kierunkowe doprowadzające do miejsc użyteczności publicznej i obiektów zabytkowych.

W następnej kolejności surowe zasady obejmą inne rejony miasta. Reklamowa cisza ma obowiązywać również na cmentarzach, w miejscach kultu religijnego, miejscach pamięci, szkołach, uczelniach, gmachach administracji państwowej i użyteczności publicznej. Innymi zasadami zostaną objęte oddalone od Starego Miasta ulice Śródmieścia, najbardziej reprezentacyjne tereny, place i skwery. Znajdą się w tzw. strefie zaostrzonego rygoru. To oznacza, że będą tam obowiązywać reguły podobne do tych ze strefy ciszy, ale zostaną dopuszczone pewne elementy reklamy czasowej, wolno stojącej lub umieszczonej na budynku pod warunkiem wysokich walorów estetycznych. Swobodniej reklama będzie mogła się rozwijać w tzw. strefie ograniczonej ingerencji, jaką zostanie objęta najbardziej uprzemysłowiona część miasta. - Pozwolimy na większe natężenie nośnikami reklamowymi - wyjaśnia Piątek.

Które dokładnie ulice znajdą się w jednej z trzech opisanych sfer, będzie wiadomo po wakacjach. Plastyk wraz z urbanistami kończy właśnie opracowywać ostateczną koncepcję. - Powstanie prawo lokalne, które ograniczy reklamową samowolę - zapewnia Rosa. - Pracownicy wydziału administracji budowlanej będą mogli to prawo egzekwować. To pierwszy krok do rewolucyjnych zmian w wyglądzie miasta.

Potwierdzają to specjaliści. - To duży krok w dobrym kierunku - mówi Elżbieta Dymna z warszawskiego Stowarzyszenia MiastoMojeAwNim, które walczy z reklamowym chaosem w całym kraju. - Kiedy nowe prawo wejdzie w życie, będę szczerze gratulować Bydgoszczy.

Zanim zmiany w mieście będą widoczne gołym okiem, przyjdzie nam jeszcze poczekać. - Aby je wyegzekwować potrzebne będzie ogromne zaangażowanie ze strony urzędników - uważa Dymna. - Ich zadaniem będzie nakłonić handlowców do wcielenia w życie tych pomysłów. Może się okazać, że niektórzy będą woleli płacić kary. W Krakowie dzięki wielkiemu zaangażowaniu m.in. plastyka miejskiego uporządkowanie Starego Miasta zajęło około dwóch lat. Przy założeniu, że urzędnicy w Bydgoszczy zaangażują się równie mocno, po takim okresie miasto powinno wyglądać o wiele lepiej.

Źródło: Gazeta Wyborcza Bydgoszcz
      • Gość: Warmiak46 Re: Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ład IP: *.hsd1.fl.comcast.net 27.07.10, 00:17
        ...i tak powinien wygladac caly ten gazetowy artykul! Zle sie dzieje
        kiedy do piora dorwie sie amator majacy mgliste pojecie o temacie.
        (nie pierwszy zreszta raz).Brawo Marcelin!!!
        • Gość: robi Re: Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ład IP: *.olsztyn.mm.pl 27.07.10, 01:00
          Czyżby już nikt nie pamiętał tej hecy, jak to kilka lat temu ratuszowi
          zaprojektowali jednakowe, "designerskie" stoiska dla staromiejskich kwiaciarek
          (bez pytania zainteresowanych o opinię) i co z tego wynikło..?
          • Gość: wojcekr Re: Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ład IP: *.olsztyn.mm.pl 27.07.10, 08:21
            badzio ładnie, Marcelin
            tylko troszku mnie martwi, to absolutne standaryzowanie
            czasami sprawy można rozwiązać w inny sposób

• Gość: ciemny lud Re: Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ład IP: *.olsztyn.vectranet.pl 27.07.10, 08:36
            Przeczytaj jeszcze raz cały artykuł, tym razem postaraj się zrozumieć zasady, na
            których mają być wprowadzane zmiany.
            • Gość: wojcekr Re: Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ład IP: *.olsztyn.mm.pl 27.07.10, 09:02
              aktykuł, jak artykuł
              nic specjalnego z niego nie wynika
              nie ma zgody na jeden kolor parasoli
              jeden kolor na jednej ulicy-to owszem
              • Gość: zygzak Re: Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ład IP: 83.19.115.* 27.07.10, 09:16
                @ wojcekr
                ale sam piszesz że martwi cię "absolutne standaryzowanie"...po czym:
                "nie ma zgody na jeden kolor parasoli jeden kolor na jednej ulicy-to owszem".

W sumie jeden kolor to dość niebezpieczne, dwa, ale dwa współgrające są
                skuteczniejsze. Z artykułu wynika dość dużo, IMO to że "Starówka Razem" się z
                nimi dogadała to spory sukces. Poza tym wygląda to bardzo kompleksowo. Takie
                projekty tworzy się bardzo długo, więc jeszcze sporo pracy przed nimi.
                Zobaczymy.
                ps. w artykule brakuje mi obrazków, mamy takie czasy więc warto wykorzystać.
                • Gość: wojcekr Re: Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ład IP: *.olsztyn.mm.pl 27.07.10, 09:30
                  Chyba cały czas rozmawiają, tylko czemu to tyle trwa.
                  Ja się obawiam standaryzacji i tyle.
                  I nawet mniej więcej wiem co gadam:).
                  Każda uliczka, ciąg handlowy czy spacerowy może mieć własny kolor,
                  byle spójny.
                  Kompleksowo, nie oznacza jednakowo.
                  • Gość: wojcekr Re: Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ład IP: *.olsztyn.mm.pl 27.07.10, 09:40
                    ładnie napisała Marcelina, że to jest zawsze zestaw narzędzi,
                    dobrze to robi facet od Winiarni, delikatnie ze smakiem,
                    ale obok ma sklep nocny.... i po zawodach
    • Gość: Ania Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ładni... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 09:33
      Opisywane działania ratusza to "mydlenie oczu" mieszkańcom...
      Stare Miasto w Olsztynie jest miejscem skandalicznie zaniedbanym i
      określanym jako "melina pijacka". Rzadko odwiedzanym przez
      normalnych mieszkańców i sprowadzającym się wyłącznie do konsumpcji
      alkoholu, nocą i na ulicach. Niebezpiecznym dla gości i mieszkańców.
      Poza restauracyjnymi, całonocnymi ogródkami piwnymi - praktycznie -
      nie ma tam nic. Nie ma nic dla dziecka, młodzieży, normalnego
      człowieka. Sklepy padły, bo nie ma parkingów i samochodem nie
      dojedziesz... Prowadzone inwestycje na Starówce to również jeden
      wielki przekręt ratuszowej "mafii". Patrz - drobniutki remont koło
      Mostu Jana trwa juz blisko rok...
      Szkoda słów, hałąs, wymiociny, chamstwo...
      Ręce opadają nie nie ma co promować...
      • Gość: wojcekr Re: Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ład IP: *.olsztyn.mm.pl 27.07.10, 09:49
        fakt, że jest mało ciekawych miejsc, ale np. lokal ze świeżymi zupami
        jest ok.
        nie jakieś tam knoroskie wypociny, tylko prawdziwe zupska:)
    • Gość: OBRZYDLISTWO!!! Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ładni... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 09:57
      A ja bym proponował aby zamiast zmiany parasoli to raczej co
      jakiś czas myć na starówce chodniki z żygowin. Są wszędzie i jest
      ich pełno. OBRZYDLISTWO!!!
      Częściej patrzy się pod nogi niż na niebo.
    • Gość: kasia smród na Starówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 11:17
      a zwróciliście uwagę na straszny smród na Starówce w czasie tych
      upalnych dni? to z tych zasyfionych, nieczyszczonych śmietników. O
      chodnikach zarzyganych nie wspomnę...smród, brud i ubóstwo - takie
      mamy miasto...
    • Gość: marcelin system tras rowerowych i kapitał społeczny IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.10, 14:54
      ludzie, znowu odchodzicie od meritum sprawy. Ale faktycznie brakuje
      opracowania, nad , którym można by dyskutować. Skonsultowanego z
      przedsiębiorcami, konserwatorami, plastykami i architektami zbioru zasad
      umieszczania reklam.

Ale zapewniam was, jako stara społeczna działaczka ;), że to może się udać.
      PRZYKŁAD takiej pozytywnej standaryzacji i porządkowania architektury i
      grafiki TO SYSTEM TRAS ROWEROWYCH W LESIE MIEJSKIM,, który właśnie
      powstał przy udziale wielu stron, które z regóły mają problem z komunikacją.
      Tam udało się dogadać społecznikom, z różnych środowisk, przedsiębiorcom,
      organizacjom i co najlepsze różnym wydziałom Ratusza :)
      Projekt oznakowania lasu i systemu tras rowerowych to WZÓR DO NAŚLADOWANIA! i
      dowód, że można coś ustandaryzować, dogadać się dla dobra sprawy i jeszcze nie
      zmarnować publicznej kasy. Otwarcie tras rowerowych 1 sierpnia o 12.00 na
      Pomoście Żubra,
      przyjedźcie sprawdzić że się da.
      I proszę wspierajcie społecznie ideę porządkowania miasta, bo to
      bezdyskusyjnie DOBRA RZECZ i bardzo potrzebna miastu. Czy nie dobił Was
      artykuł z Bydgoszczy? , bo mnie dobił, dlaczego u nas ma się to nie udać??? A
      po akcji z Jeziorem Długim, gdzie to właśnie siła społeczna uratowała jezioro,
      tu też przydało by się wsparcie, żeby dotarło do urzędników ,że chcemy mieć
      estetyczne miasto.

nacisk koledzy i koleżanki, nacisk i drążenie kroplą skały
      pozdro dla aktywnych mieszkańców.
      • Gość: wojcekr do Marcelinessy IP: *.olsztyn.mm.pl 27.07.10, 17:43
        własnie, nie ma o czym gadać,
        nawet nie wiem czy jest potrzebny jakiś szczególny katalog,
        pewne rozwiązania sa po prostu oczywiste,
        mnie się zdaje, że każdy przypadek trza rozwiązywać indywidualnie
        na starówce, są różne działalności
        1. wywalić bannery
        2. pomóc "zrobić" witryny - przez pognanie "cocacola to je ono" i
        tym podobnych sieciówek

bannery i witryny najbardziej wkurzają
    • Gość: allensteiner Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ładni... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 27.07.10, 19:38
      Osobiście - wizualnie identyfikuję większość miast po kościele, ratuszu czy
      innej okazałej, charakterystycznej budowli, Poznań po zielonych a Kraków po
      niebieskich tramwajach. W najgorszym przypadku - po drogowskazach i tablicach
      oznaczających początek miasta lub napisach na dworcu kolejowym.

Okazuje się, że dziś bez odpowiednio opłaconego zespołu ekspertów coraz mniej
      ludzi jest w stanie zgadnąć, w jakim mieście się znaleźli. Czy to ja nie
      nadążam za "nowoczesnymi" rozwiązaniami? Czy te rozwiązania zostały gdzieś
      daleko za mną? Do domu bez GPS-u jeszcze trafiam...
    • Gość: jerzy Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ładni... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 20:33
      popieram
    • Gość: ludek Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ładni... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 20:42
      Panowie z ratusza,wszystko to bardzo pięknie, ale czy nikt do
      cholery nie widzi, jak potwornie oszpeca nasze miasto coraz większa
      liczba bezsensownie stawianych tandetnych, jaskrawych i nie
      pasujących do otoczenia ŻÓŁTYCH BARIEREK . Wyć się chce ze złości!!!
    • Gość: gargamel Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ładni... IP: *.olsztyn.mm.pl 27.07.10, 23:02
      olsztyńska "urawniłowka" czkawką się odbije....lepiej, żeby każda knajpka,
      kawiarnia, restauracja zainwestowała w parasole ze SWOIM logo...z daleka było
      by widać czyj jest ogródek! stojaki na rowery fajne...a reklamy dawno powinny
      zniknąć z kamienic, chyba, że był to element maskujący te obdrapane elewacje,
      to niech może zostaną, bo na renowacje się nie zanosi ;)))
      • Gość: oj oj Re: Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ład IP: *.olsztyn.mm.pl 27.07.10, 23:43
        A może by JEDNOLICIE poprowadzić ścieżki rowerowe, a nie jak obecnie: raz
        środkiem chodnika, raz brzegiem, potem nagły koniec, a dalszy ciąg po drugiej
        stronie ulicy...
    • Gość: sk53 Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ładni... IP: *.olsztyn.mm.pl 28.07.10, 15:36
      Nareszcie. Dzisiejsza sytuacja pachnie korupcją. Totalny nieład i układy.
      • Gość: bywalec Re: Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ład IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.10, 18:47
        Fontanna stojąca przy Starym Ratuszu jest bardzo szpecąca. Należałoby
        ją rozebrać i na jej miejscu postawić większą fontannę „Gwiazdozbiór
        olsztyński”. Powinny ją ozdabiać figury Jana z Łajs z aktem
        lokacyjnym, Mikołaja Kopernika (atrybut do dyskusji), Feliksa
        Nowowiejskiego z partyturą, Ericha Mendelsohna z ołówkiem
        kreślarskim, Jana Liszewskiego i Seweryna Pieniężnego czytających
        Gazetę Olsztyńską, Marii Zientary-Malewskiej z tomikiem wierszy, Jana
        Antoniego Blanka z pędzlem. Inne postacie do dyskusji, łącznie ze Św.
        Jakubem. Z kipieli wodnej fontanny wynurza się Łyna a na brzegu
        fontanny z nogami w wodzie i zwieszoną głową siedzący, przegrany
        Napoleon, gdzieś w rogu przycupnie kłobuk.

Towarzystwo Upiększania Miasta Olsztyna
        • Gość: wojcker grupa Laokoona IP: *.olsztyn.mm.pl 29.07.10, 10:29
          wszystkie te figury na raz?
          pachnie tandetą i to koszmarną
          chłopie wsadz łeb pod kran
          to co napisałeś to jakiś jakiś zły sen
          publicystyka w kamieniu
          tragedia
    • Gość: zygzak Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ładni... IP: 94.75.89.* 28.07.10, 21:58
      Artykuł jest "trochę" lakoniczny. Dziś na platformę wrzucili coś
      znacznie lepszego:

Kodeks estetyzacji..:
      tiny.pl/h7fh4
      Wizualizacje do kodeksu (to fajne, można się dużo dowiedzieć):
      tiny.pl/h7fhn
      • Gość: wojcekr flash mob IP: *.olsztyn.mm.pl 29.07.10, 10:39
        jak dany właściciel - przedsiębiorca nie kce zdjąć szmaty- banneru
        to jest na to sposób - wybuczenie gościa
        flash mob - 30-40 dzieciaków stoi pod szmatą, wskazuje palcem i buczy
        oczywiście kiedy jest największy tłok
        czarny pr zawsze skuteczny
    • banaczek102 Re: Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ład 04.08.10, 14:04
      Miłego .... pisania i spania
    • mobydickzolsztyna Jednakowe parasole, ławki... Stare Miasto ładni... 05.08.10, 22:33
      "Jednakowe parasole, ławki..."

"Symetria jest estetyką [.......]"
      A "pan-jednakowość" cosik symetrią pośmiarduje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka