Gość: Adrianek Pojechali zwiedzać Oslo. Skończyli w areszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.10, 21:38 Jak w Oslo jest sie spokojnym to nic sie nie wydarzy. Policja jest spoko. Polecam portal Oslo.pl. Warto pojechac bo blisko i tanio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AXII Re: Pojechali zwiedzać Oslo. Skończyli w areszcie IP: *.olsztyn.mm.pl 08.08.10, 22:17 Ta historia dotyczy mnie. Przeczytałem komentarze i chcę wyjaśnic kilka kwestii. 1. Znam angielski wystarczająco żeby się porozumieć. Tylko, że policja nie chciała nas słuchać. Byli bardzo zawiedzeni, że nie mamy nic w części ładunkowej. Kiedy nas przeszukano i znaleźli u kolegi pieniądze (w kieszeni a nie ukryte) powiedzieli, że to zbyt dużo pieniędzy dla Polaka. To jedyny zarzut jaki usłyszeliśmy. Paranoja jest tym większa, że ja nie miałem ani korony. Za co więc mnie zatrzymano nie wiem. Idąc tym tropem to jeśli kierowca polski autobusu w Norwegii ma 39 000 koron to można aresztować wszystkich pasażerów. 2. To, że nic nie zrobiliśmy złego poświadcza fakt zwrotu samochodu i pieniędzy. Tylko, ze auto zwrócono po 2 dniach a pieniądze prawie po 2 miesiącach. 3. Ani razu nas nie przeproszono ani nie wyjaśniono co takiego zrobiliśmy. W ogóle ich nie interesowało co mamy w Norwegii robić po skonfiskowaniu auta i pieniędzy. Kazano nam czekać 5 dni na wyjaśnienie sprawy. Jak się wydostać z Norwegii bez auta i pieniędzy albo jak przeżyć 5 dni też ich nie interesowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan I bardzo dobrze, że walczycie o swoje prawa. IP: 213.134.152.* 09.08.10, 07:37 Dobrze by było nagłośnić to jakoś w samej Norwegii. A swoją drogą trzeba jakoś uświadomić nasz MSZ, że wysyłanie na placówki zagraniczne konsuli i ambasadorów, którzy dostają grubą kasę i nic nie robią w sprawie naszych obywateli jest karygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beno na placowkach siedza wrogowie polskich obywateli IP: *.dip.t-dialin.net 09.08.10, 10:15 ci "szanowni" konsule i ambasadorzy( nie wiem jak i kto ich wysyla i jakie musza spelnic warunki aby tak lukratywne posady dostali);nie zmienia to faktu ,ze te gnidy obojetnie czy to jest konsulat w norwegii,niemczech czy francji sa bardziej wrodzy do swoich obywateli niz "tubylcy" (w tym policja) -to jest ewenement na skale swiatowa-w kazdej ambasadzie uzyska dany obywatel pomocy ,porady , tylko nie polak w polskiej placowce-najjaskrawiej jest to widoczne w ...niemczech! pytam sie kto tych ludzi tam wysyla i po co? polak polakowi wilkiem jest tam jak najbardziej widoczne! Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_emigrant Re: Pojechali zwiedzać Oslo. Skończyli w areszcie 09.08.10, 17:06 nic nie wspominasz o tym co Wam zajechal droge, moze troche popusciliscie sobie ulanskiej fantazji? moze lepiej zamiast robic z siebie totalna ofiare podaj rzeczywisty powod zatrzymania, moze kolega zajmuje sie przewozeniem paczek na dziko a oni juz o tym wiedzieli, mieliscie szczescie ze samochod byl pusty... NIE WIERZE w CALKOWICIE BEZPODSTAWNE zatrzymanie... ale to moja osobista refleksja Odpowiedz Link Zgłoś
norbert.n Pojechali zwiedzać Oslo. Skończyli w areszcie 08.08.10, 22:04 Z Norwegii wolno jest wywieźć max 6 tys. koron w gotówce, normalne że ich zatrzymano. Gdyby wpłacili na konto to pieniądze byłyby przed nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AXII Re: Pojechali zwiedzać Oslo. Skończyli w areszcie IP: *.olsztyn.mm.pl 08.08.10, 22:31 Jeszcze rozjaśniam. 1. To co nas spotkało nie było wyjatkiem. Wracając promem spotkaliśmy kierowcę z Olecka, który przeżył podobną historię w tym samym dniu i w tym samym miejscu. Róznica polegała tylko na tym, że jechał ciężarówką z koparką. I jego auta norweska policja nie potrafiła sholować. Największy dźwig firmy Viking nie dał rady. Zabrali mu więc dokumenty na 2 doby i potem bez słowa oddali. Kierowca spędził więc 2 dni chodząc wokół ciężarówki i czekając na dokumenty. 2. Co do kasy. Część komentatorów robi z tego aferę. Czy wyobrażacie sobie,że w Polsce aresztowanoby 2 Norwegów za to że jeden z nich ma 19 tysięcy zł? 3. Spotkałem też Polaka, który dostał mandat 9 000 koron za przekroczenie szybkości o 37 km. Więc nie piszcie, że posiadanie kwoty 39 000 koron to zbrodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdr Byli polakami to tlumaczy zachowanie norwegow. IP: *.chello.pl 08.08.10, 22:18 Gdyby byli szwedami czy niemcami, czy kim koliwiek z euro zach. sytuacja niemiala by miejsca. Skandynawia to naziole, kazdy wie kto tam pracowal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emjot Pojechali zwiedzać Oslo. Skończyli w areszcie IP: *.bb.online.no 08.08.10, 23:01 mieszkam w norwegii od 4 lat i faktem jest ze posiadanie takiej gotowki jest tu podejzane ale z drugiej strony norwegia to naprawde panstwo policyjne i policjant jest tu panem i wladca, dyskusja i proba wyjasnienia swoich racji nic tu nie da Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KSENOS66 Banda idiotów z msz IP: *.49.176.127.dsl.dyn.forthnet.gr 09.08.10, 00:18 22 LATA NA EMIGRACJI I NIGDY NIE USŁYSZAŁEM CHOC BY JEDNEGO DOBREGO SŁOWA O NASZYM KORP. DYPLOMATYCZNYM SAM MAM TEZ NEGATYWNE DOSWIADCZENIE Z nimi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Banda idiotów z msz IP: *.lsanca.fios.verizon.net 09.08.10, 00:56 panie AX , jezt pan pokrzywdzony wiec widzi pan zupelnie ianczej niz to widzi policja norweska.Licza sie fakty i prawo obowiazujace w Norwegi.Np subiektywna ocena jest ze policjanci byli zawiedzenie ze nic nie znalezli w bagazniku.teraz wyjasniam 19 tys zl w Polsce to jest okolo 5 statsytycznych polskich pensji, gdyby w USA zatrzymano tubylca czy cudzoziemca ktory by mial przy sobie piec srednich pensji czyli licze tylko 10 tys dolarow zapewniam ze mialby klopoty.Panski kolega powinien znac prawo norweskie, wynika z tego ze Polacy w Norwegii czesto lamia prawo i dlatego rowniez policja jest restrykcyjna, niestety tez dziala tzw odpowiedzialnosc zbiorowa. Policja doskonale wie ze Polacy przywoza do Norwegii np zywnosc z Polski oraz wiedza ze wywoza pieniadze.Niestety policja na calym swiecie ma prawo przetrzymac na 24 godziny czlowieka bez podania przyczyny. przyklad kierowcy polskiego, mogl pojsc do hotelu a nie chodzic kolo samochodu, czy bal sie ze policja skradnie samochod. Pisanie skarg w pana sprawie to strata czasu i energii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscUSA Re: Banda idiotów z msz IP: *.lsanca.fios.verizon.net 09.08.10, 00:59 ja mam natomiast bardzo dobre zdanie o naszym korpusie dyplotaycznym. trzeba miec doswiadczenia z przed 1989 roku zeby to docenic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spartan chyba jakaś paranoja IP: *.pljtelecom.pl 09.08.10, 01:48 opanowała niektórych tutaj . od kiedy to posiadanie pieniędzy jest przestępstwem ? kiedyś zarzucano Polakom że jeżdżą za granicę bez grosza ( tylko z konserwami )teraz chce się robić zarzuty z faktu że MAJĄ pieniądze . bzdura kompletna .Jeżeli liczy się tak jak jest w Norwegii to 10000 Euro to może ze 2 ( słownie : dwie ) średnie pensje w tym kraju , jeżeli to miałby być dowód że Polak jest gangsterem piorącym brudną kasę ,bo ma równowartość dwóch pensji przy sobie , to każdy gangster padłby ze śmiechu na taki "dowód" . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delko Re: Banda idiotów z msz IP: *.swidnica.mm.pl 09.08.10, 02:43 abstrahując od winy bądź niewinności zatrzymanych (nie znam prawa norweskiego) to uniemożliwienie kontaktu z konsulem jest złamaniem prawa międzynarodowego i za to bez względu na wszystko policjanci powinni odpowiedzieć! Niestety policja na calym swiecie ma prawo przetrzymac na 24 godziny czlowieka bez podania przyczyny. z całym szacunkiem chłopie gdzie ty żyjesz ??? bez podania przyczyny (podstawy prawnej) to Cię nawet wylegitymować nie można (na żądanie funkcjonariusz zobowiązany jest podać podstawę prawną wylegitymowania), że o zatrzymaniu nie wspomnę... Odpowiedz Link Zgłoś
wietke szwdy takie śą -konfidenty 09.08.10, 00:55 sam byłem w Szwecji i wiem coś o tym wystarczy się puścić gdzieś nad jezioro czy w rejony turystyczne a szwedzi sami cię samochodami szpiegują z komurkami w łapach na wszelki wypadek-to się nazywa chyba narodowa mania prześladowcza albo konfidentyzm wrodzony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolo Polak poza Polska IP: *.dclient.hispeed.ch 09.08.10, 02:20 niemile jest widziany gdziekolwiek. Ewentualnie do roboty i tylko okresowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Kto czytał Stiega Larssona ten wie, IP: 213.134.152.* 09.08.10, 07:28 że wśród Skandynawów zdarzają się nacjonaliści, a władze państwowe mogą z obywatelem zrobić wszystko (przypadek opieki nad Lisbeth Salander). Oczywiście nie twierdzę, że wszyscy Skandynawowie są tacy, chodzi o pojedyncze przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rumcajs Polaczki! IP: 212.160.157.* 09.08.10, 07:43 Halo!!! XXI wiek? Bank, konto walutowe, przelew? Odpowiedz Link Zgłoś
magatamo Re: Kto czytał Stiega Larssona ten wie, 09.08.10, 09:09 a kto czytał Tove Jansson ten wie, ze w Finlandii mieszkają Muminki!! a kto czytał Astrid Lingren ten wie, ze w Szwecji dzieci mają swoje małpki i nie muszą chodzić do szkoły jak mają ojców marynarzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Niestety Muminki są tam lepiej traktowane IP: 213.134.152.* 09.08.10, 12:48 niż Polacy :/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allensteiner Pojechali zwiedzać Oslo. Skończyli w areszcie IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.08.10, 09:16 Przeglądając liczne opinie odbiegające od tematu, mniejsza już o język i kulturę wypowiedzi - powtarzam jaśniej: naiwny przedsiębiorca wysłał za granicę dwóch gamoni, których udało mu się tanio zatrudnić. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AXII Re: Pojechali zwiedzać Oslo. Skończyli w areszcie IP: 160.44.247.* 09.08.10, 16:05 Allensteiner. Dlaczego obrażasz ludzi od gamoni? Nie znasz nas, nie znasz dokładnie sprawy i wyciągasz ostateczne wnioski. Byłem w wielu krajach prywatnie i służbowo i nigdzie nie spotkało mnie coś takiego. Z wielu postów jak i z rozmowy z konsulem i pasażerami promu z Karlskrony do Gdyni wiem, że nie tylko mnie to spotkało. Ja jednak w odróżnieniu od innych nie kulę uszu po sobie tylko walczę o przeprosiny. Jeśli sami nie będziemy się szanować to i inni także. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Pojechali zwiedzać Oslo. Skończyli w areszcie IP: *.cisco.com 09.08.10, 10:36 No kochani.Van-em na obcych tablicach wieczorem parkowac w centru miasta, pod jakas katedra? To podpada w kazdym zachodnio europejskim kraju, ktory boryka sie z islamska terorystyczna szarancza.Wcale sie nie dziwie i sadze ze policja wyjasni i przeprosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Pojechali zwiedzać Oslo. Skończyli w areszcie IP: 195.216.109.* 09.08.10, 11:27 Ludzie! My jesteśmy dla nich jak Rumun, Cygan, albo jakiś podejrzany typ z Kaukazu. I to się nie zmieni. Co z tego, że gość ma dyplom w kieszeni - ile ukraińskich panienek ma wyższe studia - i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sven Re: Pojechali zwiedzać Oslo. Skończyli w areszcie IP: *.cust.telenor.se 09.08.10, 12:33 Ciekawe ile dni bedziecie walkowali ten dziennikarski bzdet? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Najlepiej do czasu przeprosin IP: 213.134.152.* 09.08.10, 12:46 ze strony Norwegów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw1969 A muzułmana tez by tak potraktowali? IP: *.chello.pl 09.08.10, 12:47 Od wielu lat czyta sie o szykanach Sakndynawów wobec Polaków - było nie było, białych ludzi... Gdyby policja "szykanowała" w identyczny sposób jakichś Arabusów, to pewnie Skandynawowie mieliby u siebie niezłą zadymę, a tak... Kogo obchodzi jakis Polaczek. Skandynawowie na dłuższa metą okazują się głupcami - JUŻ ukręcili bat na własną dupę, bo przez tę durna polit-poprawność pozwalają na WSZYSTKO tej muzułmańskiej beżowej hołocie, która zamiast pracować i płacić podatki (albo przynajmniej na czarno, ale pracować) tylko żeruje na innych obywatelach. Ten ich skandywanwski dobrobyt za parę lat skończy się - tak samo jak w Niemczech, gdzie muzułmańskie pasożyty wysysają kase podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NO Polacy twierdzą, że interweniowali u konsula ... IP: 217.68.101.* 09.08.10, 15:35 W konsulacie to standard, biurokracja a polski petent to zlo ostateczne. Odpowiedz Link Zgłoś