Gość: !!! IP: *.olsztyn.mm.pl 03.08.11, 18:54 Otworzyć przejście dla pieszych przy Alfie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hasło Niepełnosprawni: Problemy pieszych na ulicach, ... IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.11, 18:57 "Olsztyn bez niepełnosprawnych" , tak i uda się je zrealizować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: człowiek Niepełnosprawni: Problemy pieszych na ulicach, ... IP: *.olsztyn.mm.pl 03.08.11, 19:16 W dawnych czasach przy zejściu z przejścia pieszego w Nagórkach w kierunku skrzyżowania Synów Pułku i Krasickiego była, oprócz schodów, pochylnia o łagodnym przebiegu - dziś z powodu realizacji nowej zabudowy zlikwidowano ją i zrobiono coś o zbyt dużym spadku, niebezpieczne i niezgrabne. Dlaczego zepsuto dobre rozwiązanie, wystarczyło wymienić nawierzchnię, zostawić formę. Kto na to pozwolił ? Czy to co zrobiono jest zgodne z prawem budowlanym ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i28 Re: Niepełnosprawni: Problemy pieszych na ulicach IP: *.olsztyn.mm.pl 03.08.11, 20:02 A myślałam, że tę "pochylnię" (czy jak to się fachowo zwie) tylko ja zauważyłam! Cudownie się tamtędy zjeżdża z dzieckiem w wózku, już nie mogę doczekać się tego stoku zimą, ciekawe jak będę zjeżdżać po skutym lodem (no dobra, posypanym piachem) czy mi się uda przed jezdnią zatrzymać. Gratuluję pomysłodawcy jego budowy! Czy nie ma żadnych norm budowlanych jaki może być max. kąt w takich podjazdach o takiej długości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Niepełnosprawni: Problemy pieszych na ulicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 20:15 Maksymalnie 12 stopni nachylenia i spocznik co ~10 m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edmund Re: Niepełnosprawni: Problemy pieszych na ulicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 20:54 Gość portalu: Bartek napisał(a): > Maksymalnie 12 stopni nachylenia i spocznik co ~10 m. ^^ Raczej: - 6 stopni przy pochylni otwartej powyżej 0,5m, 8 stopni od 0,15-0,5m i 15 stopni do 15cm. - Spocznik co 9m o wymiarach min. 1,5x1,5m. Ponadto szerokość pasa jezdnego min.1,2m, krawężnik min. 7cm, i obustronne poręcze w odległości min. 1 - max 1,1m - Przed pierwszą i za końcem ostatniej pochylni musi być płaski teren o dł. min.1,5m. ...wg "Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie z dnia 12 kwietnia 2002 r. (Dz.U. Nr 75, poz. 690)"; Rozdział 4. Schody i pochylnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edmund Re: Niepełnosprawni: Problemy pieszych na ulicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 20:55 Bartek napisał: > Maksymalnie 12 stopni nachylenia i spocznik co ~10 m. ^^ Raczej: - 6 stopni przy pochylni otwartej powyżej 0,5m, 8 stopni od 0,15-0,5m i 15 stopni do 15cm. - Spocznik co 9m o wymiarach min. 1,5x1,5m. Ponadto szerokość pasa jezdnego min.1,2m, krawężnik min. 7cm, i obustronne poręcze w odległości min. 1 - max 1,1m - Przed pierwszą i za końcem ostatniej pochylni musi być płaski teren o dł. min.1,5m. ...wg "Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie z dnia 12 kwietnia 2002 r. (Dz.U. Nr 75, poz. 690)"; Rozdział 4. Schody i pochylnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i28 Re: Niepełnosprawni: Problemy pieszych na ulicach IP: *.olsztyn.mm.pl 04.08.11, 09:04 Dziękuję za tak dokładne dane:) Czyli wychodzi, że tam może być maksymalnie 6 stopni? To na pewno jest więcej, dodatkowo nachylenie zmienia się w czasie jednego zejścia. Gazeto, mam dzwonić żebyście interweniowali, czy czytacie forum?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Niepełnosprawni: Problemy pieszych na ulicach, ... IP: *.olsztyn.mm.pl 03.08.11, 20:09 A będzie jeszcze ciekawiej jak się okaże, że niepełnosprawni nie będą mogli wsiąść do tramwaju przy Alfie, bo jakiś leśny dziadek wymyślił, że będzie tylko przejście podziemne z windą, która (stawiam skrzynkę Łomży export) już w pierwszym roku nie będzie działać co najmniej jeden dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ron Niepełnosprawni: Problemy pieszych na ulicach, ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 20:49 Chciałbym zwrócić uwagę na sposób rozwiązania przejść przez ulicę dla pieszych niepełnosprawnych. U nas polega to na tym, że na całej szerokości chodnika robi się zamiast stopnie krawężnik z nachyleniem. Jest to oczywiście wygodne dla inwalidów na wózkach ale jakże niebezpieczne (szczególnie zimą) dla pozostałych użytkowników w tym także dla tych niepełnosprawnych, którzy mogą jeszcze z trudnością sami sie poruszać. Można łatwo się w tym miejscu(na skosie) poślizgnąć i upaść. Jest to także kosztowne. W Stanach wielokrotnie chodziłem na podobnych przejściach jak u nas ale tam obniżenie chodnika było tylko na niewielkim odcinku chodnika ok. 1,2m. Takie rozwiązanie wszystkich zadawalało i było tańsze. A więc i wilk syty i owca cała. Myślę, że należy ten sposób wykonywania przejść przemyśleć w Olsztynie. Za te same pieniądze można zrobić o wiele więcej i lepiej. Ja też jestem częściowo niepełnosprawny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guli Niepełnosprawni: Problemy pieszych na ulicach, ... IP: *.olsztyn.mm.pl 03.08.11, 20:59 jasnie pan prezydent nie zawsze bedzie pełnosprawny ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basta Niepełnosprawni: Problemy pieszych na ulicach, ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 21:50 Billert jasno stwierdził, że priorytetem są właśnie ludzie. Dotyczy to także komunikacji. - W nowoczesnym mieście najważniejszy jest pieszy i rowerzysta. Potem długo, długo nic - wyjaśniał. - Samochody i transport indywidualny wpływają natomiast destrukcyjnie na miasto. Nie należy poszerzać jezdni w śródmieściach, ruch należy uspokajać, a zbyt szerokie drogi nawet zwężać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axa Przywrócić naziemne przejście przy alfie !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 21:52 PRZYWRÓCIĆ NAZIEMNE PRZEJŚCIE PRZY ALFIE !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stopień Niepełnosprawni: Problemy pieszych na ulicach, ... IP: *.play-internet.pl 03.08.11, 22:08 Sam wyremontowany za ciężkie pieniądze placyk przed ratuszem pokazuje, gdzie (za przeproszeniem) ma się ludzi starszych i niepełnosprawnych. Żadnej ławeczki i dodatkowo schodomania. Przejścia dwuetapowe z wysepką tak małą, że nie starcza miejsca na wózek plus osoba go pchająca. Można tak wymieniać w nieskończoność. Decydenci na wózek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerzysta Re: Niepełnosprawni: Problemy pieszych na ulicach IP: *.olsztyn.mm.pl 03.08.11, 22:28 > Decydenci na wózek! Nie bądźmy mściwi, wystarczy "decydenci na taczkę!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pełnosprawny Niepełnosprawni: Problemy pieszych na ulicach, ... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 04.08.11, 07:04 Kiedyś pani Mrówczyńska wciskała nam "kit", teraz pani Szpaderska. A Urząd i Miasto to same, takie same, z tymi samymi ludźmi czasami tylko przeszeregowanymi, bez dbałości o wszystkich mieszkańców. Bez wyobraźni, bez empatii, bez przestrzegania wypracowanych w Europie standardów. Dla decydentów tylko szmal unijny ma znaczenie, a nie zasady europejskie. Odpowiedz Link Zgłoś
rak-kar Niepełnosprawni: Problemy pieszych na ulicach, ... 04.08.11, 07:12 Najwyższy czas wyrzucić m.in. prezydenta, radę miejską, kierownictwo MPK za nie udolność, za nieliczenie się z mieszkańcami, za utrudniania codziennego życia, za narażanie zdrowia, etc. O co chodzi? A, o to, że likwidują linie autobusów albo przenoszą w inne miejsca dla swojej wygody. Zabrali autobusy do cmentarzach przy Dywitach. I tak - za linię 23 przedłużono 17 (kierowcy mają tablice do Jakubowa i tak informują, i to w południe), linie 82, 84 ? za linie 12 odjeżdżają skądś, podobno z ul. Reymonta. Urzędniczka z MPK wyjaśniła, że te linie dofinansowuje gmina Dywity i im nie opłaca się przedłużyć linię o jeden przystanek, np. z dworca PKP/PKS. To ja się pytam, ludzie schorowani, chromi i w ogóle, dla czyjegoś bezmózgiego widzimisię ma cierpieć? O 50 groszy, najwyżej w Polsce jak dla najbogatszych ludzi, podwyższono ceny biletów i za to jeszcze świadomie utrudniać mieszkańcom życie. A zrobić referendum i przegonić takich na 4 wiatry. Kretyńskie decyzje, kiedyś w pięknym mieście, goni jedna za drugą. Wybierzmy ludzi, którzy chcą coś dobrego dla ludzi zrobić, bez utrudniania im codziennego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
competent Odpowiadam rak-karowi:nie ma mozliwosci dymisji 04.08.11, 12:54 Nie znam czlowieka o nicku rak-kar.Nie pojawia sie w ogole na forum.Ale mu sprobuje odpowiedziec: Zyje Pan/Pani w swiecie wlasnej maligny.Nie jestesmy w jakims teatrzyku,gdzie mozemy wyklaskac aktorow.Tu w zyciu dzialaja procedury.Wszyscy tzw.ONI zostali wybrani na cztery lata. I bede do konca kadencji.Czy tak chcemy czy nie... Trzeba zyc rak-kar w realu.A nie we wlasnej wyobrazni... Podwyzka biletow o 50 groszy nie oznacza,ze ONI robia cos wbrew prawu.Wrecz przeciwnie.Wszystko dookola drozeje.A co?Bilety maja kosztowac sto lat tyle samo?Bo Ty sobie tak zyczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos scieżki rowerowe... IP: *.play-internet.pl 04.08.11, 09:40 najlepsza jest scieżka rowerowa zaczynajac od nowe drogi połaczonej z witosa tam jeszcze wszystko gra ale jadąc w strone juz REALA dramat pierwsze skrzyżowanie i trzeba czekać na 2 światłach bo sciezka idzie druga strona niz ta pierwsza jade sikorskiego i trzeba teraz znowu 2 przejscia czekac żeby jechać dalej(koło HONDY)... lecimy dalej przejscie z ul orłowicza brak pasa dla przejzdu rowerowego- szczegół, jedziemy dalej do dywizjonów 303 i tu na drugą strone trzeba przejsc gdzie jest stary chodnik (brak ścieżki 200 m dlaczego do tej pory nie zrobione???zagadka??) obrońców tobruku jest okej jadąc w strone warszawskiej...tu zaczyna sie katorga w postaci 40 letniego chodnika lecącego w strone plaży miejskiej dlaczego nikt w ogóle nie robi tego odcinka przeciez to droga nad jezioro?!?!?! olsztyn = jezioro ale dojazdu rowerem brak !!! i weź tu jedz na rowerku co 2 min światła co chwile wysoki kraweżnik albo brak ścieżki ! jestem też swiezym tatą i śigam wózkiem na JAROTACH też dramaty przechodze próbujac przejsc na druga strone ulicy w niektorych miejscach najlepsze sa wysokie krawezniki ze 20 cm a po drugiej stronie jest juz płasko?!? kto to ku.. robił? brak dobrych chodnikow ... fragmentarycznosc tych chodnikow 100 m jest 100 nie ma pozniej znowu jest dobry... brak podjazdow na schodach np w rosmanie chyba nie preferuja niepełnosprawnych i rodzicow z wózkami bo nawe podjazdu nie maja (DH ŚLIWA) ... jestem tez kierowcą tu juz chyba nie musze pisać o fatalnych drogach i coraz to nowych rozwiązaniach 2 panów J. i G. ! ogólnie rzecz biorąć życie tu to codzienna walka z nawierzchnią ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lechatwolf Niepełnosprawni: Problemy pieszych na ulicach, ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.11, 09:49 Proponuję Panu Panie Prezydencie wziąć dwie szwedki łokciowe (niepełnosprawni wiedzą o co chodzi) i przejść się ulicami Kajki, Partyzantów i.t.p. w celu oceny jak bardzo Olsztyn jest przyjazny niepełnosprawnym. Dalej proszę sobie zadać pytanie, jak po takich ulicach maja się poruszać inwalidzi na wózkach? A tak wogóle proponuję aby wybrał się Pan do Ostródy lub do Iławy i zobaczył jak wygląda wzorowe zarządzanie Miastem, także pod względem likwidowania barier dla niepełnosprawnych i wogóle. Chodzi o zagospodarowanie jeziora. W Ostródzie zobaczy Pan co i jak trzeba zrobić aby mieszkańcy z Prezydenta byli zadowoleni. Starał się Pan przed wyborami. A teraz co? Wyprowadził Pan z Olsztyna kultowe imprezy dość wspomnieć wyścig Tur de Pologne czy Memoriał Huberta Wagnera. Kiedyś Olszty był stolica tańca towarzyskiego. Panie Prezydencie nic dziwnego, że latem olsztyniacy uciekają z Olsztyna nad jeziora do Kaletki, Ostródy,Iławy. Turystów też jak na lekarstwo. Ławek żeby odpocząć na spacerze zero. Za to śmieci i owszem wysyp jak w zezonie ogórkowym. Brudny i zaśmiecony jest Olsztyn.I Pan chce przyciągnąć turystów do Olsztyna. Pytam się czym? Nie wystarczy zabetonować Olsztyn. Acha, jeszcze dodam gdzie w Olsztynie mamy taki stadion jak ma Ostróda. Z wyrazami szacunku Panie Prezydencie. Niestety za to wszystko niezbyt kochany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pełnosprawna Niepełnosprawni: Problemy pieszych na ulicach, ... IP: *.uwm.edu.pl 04.08.11, 11:47 Niedawno szłam przez Nagórki chodnikiem przy ulicy Orłowicza (od ulicy Tuwima) w kierunku przystanku MPK (na wprost budynku, gdzie odbywają się rehabilitacje), gdy niedaleko sklepu spożywczego jakiś mężczyzna (ok. 50-60 lat) zajechal mi drogę. Przystanęłam na chwilę, z samochodu wysiadła starsza pani, która, aby ominąć samochód musiała przejść po trawniku) a za kierowca. Grzecznie powiedziałam jemu, że chyba żle zaparkował (nie można było przejść po chodniku, zostawił może 20 cm chodnika), a on odpowiedział: "tutaj tak się staje, ale najgorsze jest to, że od kilku dni jakiś samochód parkuje pod sklepem spożywczym i kierowniczka sklepu nie reaguje na zwrócenie uwagi na ten temat". No cóż westchnęłam ciężko, przeszłam po trawniku (myślę, że wózek inwalidzki nie przejechałby tam) i doszłam do przystanku MPK. Ucieszłam się gdy nadjechał autobus z numerem 21, jakie było moje zdziwienie, gdy kierowca autobusu, zamiast skręcić w prawą stronę, jak zwykle w kierunku Carrefour pojechał w lewą stronę. Ktoś powiedział, że on jedzie na Cementową. Musiałam wysiąść na najbliższym przystanku i przejść na drugą stronę, co też nie było łatwe, bo nie ma tam świateł, a krzaki zasłaniają widoczność. Wreszcie dotarłam do przystanku, gdzie po dłuższej chwili czekania i dojechałam na Wilczyńskiego. Ufff! Odpowiedz Link Zgłoś
nie-pelnosprawni.pl NGO to największy problem 06.08.11, 20:49 Największym problemem i barierą niepełnosprawnych są tzw. organizacje pożytku publicznego, które pod pozorem pomocy żerują na chorych i niepełnosprawnych. Najlepszym przykładem jest Stowarzyszenie Przyjaciół Integracji (KRS 0000102130) które rzekomo działa w imieniu niepełnosprawnych, ale niech ten niepełnosprawny wystawi ryj poza szereg to zobaczy na czym ta "działalność pomocowa" wygląda. I jeszcze AMS należące do Agory, wydawcy Gazety Wyborczej wspiera tą patologiczną organizację Stowarzyszenie Przyjaciół Integracji. nie-pelnosprawni.pl Odpowiedz Link Zgłoś