Dodaj do ulubionych

Łąka w środku miasta

21.05.04, 08:15
Nie byłem w Olsztynie przez 15 lat i będąc teraz szczęka mi opadła na widok
nadal nie zagospodarowanej łąki pomiędzy Piłsudskiego, a Łyną. Przez te 15
lat zniknął jeden z domów na Fabrycznej, drugi czeka na wyburzenie.
Zlikwidowano ogródki działkowe pod skarpą, teraz walają się tam jakieś
szmaty, popalone deski i gruz. Czy nadal nikt nie ma pomysłu co wybudować w
środku 170-tysięcznego miasta?
Obserwuj wątek
    • ol4 Re: Łąka w środku miasta 21.05.04, 11:17
      Olsztyn to specyficzne miasto:)
      Sredniowieczne budowle w centrum przeplataja sie z ugorami, wiezieniami,
      stacjami benzynowymi. Tak ma byc i tyle
      • sloggi Re: Łąka w środku miasta 21.05.04, 22:50
        Myślę, że masz pesymistyczne podejście do tematu.
        • wolej5 Re: Łąka w środku miasta 21.05.04, 22:57
          Sloggi. I tylko takie zmiany, czy też ich brak, zauważyłeś po 15-stu latach
          nieobecości ?.
          • sloggi Re: Łąka w środku miasta 22.05.04, 12:32
            No nie tylko, ale myślałem, że zmieniło się trochę więcej. Podoba mi się
            odnowione Stare Miasto i odświeżone elewacje. Niestety obecna Piłsudskiego
            nadal nie jest niczym innym jak "ulicą dla autobusów", a przecież to główna
            ulica miasta. W okolicy pl.Bema stoją opustoszałe domy z powybijanymi oknami,
            wzdłuż Pieniężnego nadal zamiast domów są puste place z bieda-parkingami. Ładny
            jest skwer między Knosały, a Szrajbera - ale zabudowa przy Knosały nadal
            przypomina okolicę składu węgla. Generalnie widać, że włodarze miasta nie mają
            pomysłu co zrobić z tzw. Śródmieściem. Ugór na Piłsudskiego jednak zrobił na
            mnie największe wrażenie.
    • mamagd Re: Łąka w środku miasta 22.05.04, 11:01
      Przeciez w tym miejscu zaczynaja bydowac najwieksze Centrum Handlowe w
      Olsztynie. A poza tym wydaje mi sie ze w ostatnich kilki latach nie mozemy
      zbytnio krytykowac wladz naszego miasta bo sporo rzeczy ruszylo do przodu, no a
      niestety zeby zaczeli zabierac sie za dziury na osiedlach to pewnie bedziemy
      musieli zaczekac.
      • sloggi Re: Łąka w środku miasta 22.05.04, 12:33
        Możesz sprecyzować termin "zaczynają"? Pytam, bo 15 lat temu już mieli brać się
        do prac.
        • mameluch Re: Łąka w środku miasta 22.05.04, 13:06
          budowa ma sie chyba rozpoczac na dniach, nawet drzewka juz powycinali i
          poprzesadzali:)
          • sloggi Re: Łąka w środku miasta 23.05.04, 18:47
            Ciekawe jak to cudo będzie wyglądało, oby nie koszmarny klocek.
            Na przedwojennych zdjęciach widać piękne kamieniczki, oczywiscie ich nic już
            nie wróci - zatem trzymam kciuki za estetykę nowego budynku.
            ps. czy jest gdzieś w necie projekt tego centrum?
            • mameluch Re: Łąka w środku miasta 23.05.04, 19:01
              sloggi napisał:

> trzymam kciuki za estetykę nowego budynku.

na to raczej bym nie liczyl:( o ile pamietam to chyba prezydent M maczal paluchy
              w projekt, bo cos mu sie tam nie spodobalo...

> ps. czy jest gdzieś w necie projekt tego centrum?

kiedys byl na stronach GW, ale to dosc dawno, teraz sie nie orientuje.
              • Gość: m Re: Łąka w środku miasta IP: *.ci.uw.edu.pl 23.05.04, 23:49
                z tego co pamietam to bedzie troche jak statek kosmiczny.
                • Gość: m Re: Łąka w środku miasta IP: *.ci.uw.edu.pl 23.05.04, 23:53
                  a co do laki... ktos kiedys zauwazyl, ze tereny nad Lyna w Olsztynie sa
                  generalnie niezbyt zabudowane i sa tam albo dzialki, albo laki, albo nieuzytki,
                  albo park jak na Starym Miescie. Ktos nawet kiedys wpadl, zeby zrobic wzdluz
                  Lyny ciagnacy sie od os. Mlecznego, az do Lasu Miejskiego park 650 lecia miasta
                  olsztyn - posadzic drzewka, moza jakies male knajpy, place zabaw itd. Wg mnie
                  kapitalny pomysl, ale nie sadze ze doczekam. pesymista ze mnie.
                  • being28 Re: Łąka w środku miasta 24.05.04, 00:05
                    Teren jest przeznaczony zapewne na sprzedaz. A to duze pieniadze, lapowka to 8-
                    10% zamowienia. Wiec 8-10% z kilkadziesieciu milionow to troszke na waciki jest.
                    Zreszta nieuzytkow mamy duzo, moze niech chociaz tam nie powstanie kolejny
                    bunkier. Nikt nie zauwaz bylych budynkow po wojsku (niemieckim, radzieckim i
                    polskim zreszta). Moze tam waro zrobic jakies centrum? Moze hale sportowa, moe
                    basen:)
                    • Gość: Muraszka Re: Łąka w środku miasta IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 25.05.04, 09:02
                      Ta łąka w środku miasta, to węzeł gordyjski nie do rozwiazania. Zaszłości z
                      tlat ubiegłych. Pokłosie decyzji poprzednich prezydentów.
                      • sloggi Re: Łąka w środku miasta 25.05.04, 20:01
                        Moznaby zrobić im Aleję Nieudaczników przez środek ugoru?
                • sloggi Re: Łąka w środku miasta 24.05.04, 08:52
                  Gość portalu: m napisał(a):

> z tego co pamietam to bedzie troche jak statek kosmiczny.

Mam nadzieję, że to jest żart.
                  • andulka7 Re: Łąka w środku miasta 24.05.04, 11:13
                    sloggi napisał:

>> Mam nadzieję, że to jest żart.

To nie jest żart, widziałam foto makiety... :( Do budynku Rejencji będzie
                    pasował jak.... nóż się w kieszeni otwiera.
                    Bywam w Olsztynie od czasu do czasu, pokochałam to miasto i niektórych jego
                    mieszkańców też :) , zaślepiona nie dostrzegam tego i owego, ale ów ugór, te
                    koszmarne chaszcze i śmietnik w samym centrum, za każdym razem powodują u mnie
                    wybuch wściekłości. Toż ten stan trwa od powojnia niemalże, wcześniej były tam
                    jakieś bieda ogródki działkowe, a od co najmniej 20 lat jest miejski śmietnik :(
                    • Gość: michal Re: Łąka w środku miasta IP: *.ci.uw.edu.pl 24.05.04, 16:02
                      szczerze mowiac za kazdym razem kiedy slysze, ze cos nowego w Olsztynie
                      wybuduja to mnie ciarki po plecach przechodza.
                      • andulka7 Re: Łąka w środku miasta 24.05.04, 16:28
                        Mnie też....
                        • Gość: Ed Re: Łąka w środku miasta IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 25.05.04, 02:35
                          I pomyśleć, że niektórzy olsztyńscy architekci projektują z powodzeniem np. w
                          Hamburgu. Widocznie na warunki Olsztyna mieli zbyt sztywne karki ;((
                    • wolej5 Re: Łąka w środku miasta 24.05.04, 21:44
                      andulka7 napisała:

>> Bywam w Olsztynie od czasu do czasu, pokochałam to miasto i niektórych jego
                      > mieszkańców też :)

Andulko7. Czy mnie również ???.
                    • Gość: Ed Re: Łąka w środku miasta IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 25.05.04, 02:31
                      andulka7 napisała:

> sloggi napisał:
                      >
                      > >> Mam nadzieję, że to jest żart.
                      >
                      > To nie jest żart, widziałam foto makiety... :( Do budynku Rejencji będzie
                      > pasował jak.... nóż się w kieszeni otwiera.
                      W pełni zgadzam się z taką oceną, choć nie sprawia mi to radości w przedmiocie
                      tej sprawy. Gdyby w ten sposób odnawiali starówkę architekci z lat 50-tych,
                      spuścizna po nich by była malo sympatyczna.

> Bywam w Olsztynie od czasu do czasu, pokochałam to miasto i niektórych jego
                      > mieszkańców też :) , zaślepiona nie dostrzegam tego i owego, ale ów ugór, te
                      > koszmarne chaszcze i śmietnik w samym centrum, za każdym razem powodują u mnie
                      > wybuch wściekłości.
                      Tyż proooowda :)

> Toż ten stan trwa od powojnia niemalże, wcześniej były tam jakieś bieda
                      > ogródki działkowe, a od co najmniej 20 lat jest miejski śmietnik
                      > :(
                      Mam wrażenie, że w tym wypadku mówisz o obniżeniu doliny rzeki łyny poniżej
                      ulicy 22 stycznia, które miało być zagospodarowane (od 40 lat - hi) na ciąg
                      spacerowo-wypocaynkowy z małą rekreacją dla dzieci. Jako ciekawostkę mogę
                      podać, że prace w tym kierunku zostały już nawet rozpoczęte przez PUDiZ chyba
                      jakies dwa lata temu i... okazało się, że to rozwiązanie popada w kolizję z
                      nowymi horyzontami przestrzeni życiowej niektórych dostojników. Myslę, że
                      więcej wiarygodnych informacji będą mogli udzielić sami architekcji, którzy
                      projektowali to przedsięwzięcie :))

Pozdrawiam
                      • sloggi Re: Łąka w środku miasta 25.05.04, 08:23
                        Skoro brak projektów, to może zrobić z tych chaszczy jakiś park?
                        • Gość: colin Re: Łąka w środku miasta IP: *.olsztyn.mm.pl 25.05.04, 13:04
                          Niech urośnie i w lecie zrobimy szkołę przetrwania
                          • sloggi Re: Łąka w środku miasta 25.05.04, 16:18
                            I ześlemy tam na "czarny tydzień" włodarzy Olsztyna.
    • being28 Re: Łąka w środku miasta 25.05.04, 19:23
      Czytalem o drzewach, ktore bardzo, bardzo szybko rosna. Po 2 latach sie je
      scina i mozna wykorzystac je na opal. I moze to jest pomysl na zagospodarowanie
      tego nieuzytku? Sa nawet specjalne kombajny do zbiorow.

Wiec moze warto sie zabrac do roboty? Moze nawet po prostu zgarnac spychaczem i
      zrobic boisko, plac na koncerty, gry i zabawy?

Ale przeciez nie ma pieniedzy. Zapomnialem o tym. Przperaszam za pomysl:(
      • sloggi Re: Łąka w środku miasta 25.05.04, 20:00
        Pozostałością po działkach są piękne drzewa - tak naprawdę to nawet spychacz
        nie jest potrzebny tylko kilku drwali i ciężarówka do wywiezienia gruzu i
        rupieci. Mozna tam zrobić taki mini -park, który w każdej chwili bez żalu
        stanie się placem dla jakiejś inwestycji.
        Muszę częściej bywać, bo za następne 15 lat może mi się zawał przyplątać na
        widok kosmodromu w centrum miasta Olsztyn.
      • Gość: Ed Re: Łąka w środku miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 20:24
        W ZSRR wyhodowano odmianę zbóż, które rosły jak słupy w ciągu jednego sezonu.
        Może coś z tej beczki :))

Pozdrawiam
        • Gość: michal Re: Łąka w środku miasta IP: 193.0.117.* 25.05.04, 20:39
          park jest swietnym pomyslem, widzialem nawet projekt wydrukowany w osiedlowej
          gazetce kolportowanej przez OSM m.in na Podgrodziu. co prawda tam byl projekt
          na zagospodarowanie podzialkowych terenow nad Lyna wlasnie miedzy Podgrodziem a
          Mlecznym (i w domysle dalej, brzegiem Lyny, kolo Szpitala Miejskiego az do
          Starego Miasta). no, wszystko to oczywiscie z zaznaczeniem, ze poki co nie ma
          pieniedzy.

park bylby doskonalym rozwiazaniem i przypieczetowalby obiegowa opinie Olsztyna
          jako 'najbardziej zielonego miasta Polski'. w ogole to by sie przydal jakis
          czyn spoleczny ;-) (tak z reszta powstal dzisiejszy Park Kusocinskiego
          nazywajacy sie kiedys wlasnie Parkiem Czynu)
          • sloggi Re: Łąka w środku miasta 25.05.04, 23:41
            A na co w Olsztynie są pieniądze?
            • being28 Re: Łąka w środku miasta 25.05.04, 23:47
              Kolejny pomysl to sprowadzenie koloni bobrow. Bobry zrobia tame, woda podniesie
              sie. Dzieki temuu otrzymamy pole, na ktorym bezrobotni beda sadzic ryz. A ryz
              mozna sprzedac:) Taka mam koncepcje.

PS. Jak bobry dobrze spietrza wode to nawet mozna to podpiac pod Aquapark.
              • sloggi Re: Łąka w środku miasta 26.05.04, 09:28
                Jeden Aquapark nie wypalił, może bobry zrobią to taniej i skuteczniej?
                • andulka7 Re: Łąka w środku miasta 26.05.04, 11:40
                  Sloggi, ddaj spokój, ja się ze dwa lata temu też zapaliłam do ulepszania i
                  upiększania Olsztyna. Niestety, tam się nie da przeprowadzić niczego co proste
                  i oczywiste. Nad Olsztynem wisi chyba fatum przejawiąjące się kolejnymi
                  ekipami włodarzy miasta. A już obecna ekipa to...
                  Aaaa, wracajmy do Wawy, też tu mamy niezły pierdolnik :)))
                  • sloggi Re: Łąka w środku miasta 26.05.04, 11:49
                    Wawę mam za oknem.
                    A do Olsztyna mam sentyment.
                    • andulka7 Re: Łąka w środku miasta 26.05.04, 11:50
                      To tak jak ja :)))
                    • being28 Re: Łąka w środku miasta 26.05.04, 11:51
                      Niestety po 1 maja Niemcy nie wrocili i szybko nic w Olsztynie sie nie zmieni:(
                      Ale swiatelkiem w tunelu jest budowa nowych marketow:))))))))
                      • andulka7 Re: Łąka w środku miasta 26.05.04, 11:57
                        Being, czy ja Ci kiedyś mówiłam, że Cię kocham ???
                        :))))
                        Inka, nie bij.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka