Dodaj do ulubionych

List Otwarty do Ukraińców

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.11, 11:31
20.07.2011
Macełko Władysław
Połęcze 21
11-200 Bartoszyce
Tel 897623631
Redaktor Naczelny
Tygodnika „Nasze Słowo”
Jarosław Prystasz
Warszawa
W odpowiedzi na Pana artykuł „ 20 lecie samodzielnego liceum w Górowie Iławeckim” oświadczam, że e jego I części znacząco mija się Pan Redaktor z prawdą chyba, że zależało Panu i kilku pańskim kolegom aby mnie zdyskredytować. Nie jest prawdą, że podpisane przeze mnie Zarządzenie Nr 2 z 17.05.1990 r. o powołaniu samodzielnego II Liceum ukraińskiego było sprawą lekką, bezkonfliktową bo przecież jak Pan napisał wydałem je w oparciu o Postanowienie Prezydium Rady Narodowej. Prezydium w owym czasie mogło i wydało opinię, która nie była wiążąca. Belkotem jest napisane przez Pana redaktora dalsze zdanie o rzekomym wpływie na mnie Inspektora Oświaty przy podpisywaniu zarządzenia. Prawda jest taka, że Inspektor oświaty panicznie bał się podejmowania jakiegokolwiek stanowiska, a jedyne co robił w tamtym czasie to rozsyłanie pisma Ukraińskiego komitetu Obywatelskiego a to do mnie jako naczelnika miasta i gminy ( po transformacji burmistrz) lub Kuratora Oświaty w Olsztynie bądź Prezydium Rady z prośbą o rozpatrzenie. Przypomnę Panu i to, że inspektor był służbowo całkowicie podległy naczelnikowi i na zewnątrz mógł zrobić tyle co Pana sekretarka w redakcji. Inspektor był równocześnie Kierownikiem referatu Oświaty, Kultury i Sportu w UMiG. Tym samym przecenia Pan możliwości Prezydium Rady i Inspektora Oświaty. Zatem podpisanie zarządzenia, o którym wyżej mowa przypisuje Pan tym, którzy podawali guziki, a nie temu, który „uszył ubranie”. Podpisanie zarządzenia było moją suwerenną i dobrą wolą. Podpisałem to zarządzenie dla dobra Mojego Narodu.
Już na trzeci dzień po podpisaniu zarządzenia „odwiedził” mnie Przewodniczący Rady Miasta i Gminy i podniesionym głosem kategorycznie zaradzał abym cofnął, uchylił zarządzenie bo jeżeli tego nie zrobię to już wkrótce pożegnam się ze stanowiskiem na co ja stanowczo odpowiedziałem, że tego nie zrobię. Usłyszawszy te słowa Przewodniczący gwałtownie poczerwieniał jak burak wstał, trzasnął drzwiami i wyszedł.
Wypowiedziane przez Przewodniczącego słowa bardzo szybko stały się faktem, bo już 15.06.1990 r. odwołano mnie ze stanowiska Naczelnika (obecnie burmistrza)
Wspomnianą rozmowę słyszało kilka pracownic urzędu.
Wkrotce na ratuszu pojawiły się napisy treści „ Ukraincy Macełko, Michalik, Drymuch won z ratusza” , a to dowodzi, że nie była to sielanka tak jak opisał Pan redaktor.
Ситyaція бyлa дyже бyрхливoю тa динaмічнoю, дoдaткoвo підcичoвaнoю неприхильними для нac cередoвищaми.Sytuacja była bardzo dynamiczna i burzliwa dodatkowo podsycana nieprzychylnym nam środowiskiem.
Na potrzeby Ukraińskiego Liceum przekazałem 2 budynki ( w jednym z nich do dziś mieści się stołówka . Należy dodać, że w tamtym okresie w mieście były ogromne potrzeby w zakresie lokali mieszkalnych i pomieszczeń biurowych dla różnych instytucji..

Zanim wybudowano nową szkołę pełniąc będąc już wójtem nowopowstałej gminy wiejskiej w różny sposób starałem się nie zważając na ogromną ciasnotę urzędu - w okresie kilku lat bezpłatnie udostępniłem ogrzewane pomieszczenie na przechowywanie strojów Zespołu „Dumka”. Z tego powodu wielokrotnie krytykowali mnie radni i członkowie Zarządu Gminy.
Panowie Redaktorzy Migus, Spodarek i w końcowej fazie Prystasz na początku dyrektorowania Jerzego Necio, frontalnie i totalnie włączyli się w proces jego niszczenia , tylko dlatego, że miał odmienna wizję funkcjonowania ukraińskiej szkoły stawiając na pierwszym miejscu naukę , patriotyczne wychowanie , fachową kadrę nauczycielską i dobrze funkcjonującą administrację i obsługę. Na dalszym miejscu „Dumkę” bo przecież było to liceum ogólnokształcące, a nie liceum pieśni i tańca.
Obserwuj wątek
    • Gość: cześć 2 listu Re: List Otwarty do Ukraińców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.11, 12:39
      Jedyną „winą” Pana Necio jako dyrektora jeśli można użyć takiego określenia był fakt, że nie chciał nałożyć na siebie siodła na którym siedziałby i kierował lejcami jego poprzednik Pan Miron Sycz i w pewnej mierze redaktor Migus. Pan Necio jako dyrektor nie podjął żadnej decyzji sprzecznej z przepisami dotyczącymi budżetu, mienia, bezpieczeństwa uczniów i pracowników.
      Nawet wówczas gdy Jerzy Necio odszedł z posady dyrektora nie zaprzestano nagonki, opluwania i zaszczuwania jego osoby
      Czy tak ma wyglądać dziennikarska rzetelność i obiektywizm?

Kolejnym przykładem dyskryminacji przedstawicieli ukraińskij społeczności w Polsce jest informacja zamieszczona w „Naszym Słowie” , która odnosiła się jesiennych wyborów samorządowych. Redaktor Migus informując ukraińską społeczność o kandydatach Ukraińcach startujących w wyborach , na łamach „ Naszego Słowa” zamieścił tylko kilku „swoich” wybranych kandydatów czyli panów M. Olejnika i D Hawrylca, zapominając jednocześnie o innych Ukraińcach kandydujących w wyborach np. Pana Władysława Wienc Przewodniczącego Rady Parafialnej Parafii Greckokatolickiej w Górowie, byego dyrektora POM oraz Jerzego Necio.
      Pan Necio mimo prowadzonej przeciwko niemu brutalnej kampanii w wykorzystaniem wielu działaczy Związku Ukraińców w Polsce oraz służalczych Panu Sycz redaktorów „Naszego Słowa” w wyborach do sejmiku wojewodstwa otrzymał ponad 1700 głosów, niewiele mniej niż tuz panów Migusa i Sycza.
      Nie ja mniszyłem pracowitego, niezamieszanego w afery Ł emka Jerzego Necio.
      Przypomnę szanownym czytelnikom, że jestem rodem z Werchraty i nie mam jakichkolwiek związków z Łemkami.
      W październiku 2007 roku jako honorowy wójt w trakcie wyborczego zebrania we wsi Pieszkowo zapytałem Pana Sycza :dlaczego od razu odchodząc na emeryturę nie rekomendował Pan na dyrektora Pana Mirosława Olejnika w miejsce Pana Jerzego Necio? W odpowiedzi usłyszałem< że Olejnik to leń niezdatny do pełnienia takiej funkcji.
      W tym miejscu przytoczę powiedzenie – mierny, bierny ale wierny – komu? Oczywiście Panom Syczowi i Migusowi.

To, że obecnie ukraińska szkoła w Górowie stacza się na dno Wy Panowie redaktorzy nie chcecie tego widzieć jakby zaćma padła wam na oczy. Jak podaje Pani redaktor Winnicka białoborska szkoła jest zdecydowanie najlepsza w kraju , Górowo na samym końcu. Główną przyczyną takiej sytuacji jest nieumiejętność kierowania placówką obecnym „dyrektorem”. Sytuacja demograficzna tylko w pewnym stopniu może usprawiedliwiać nieudana rekrutację. Z drugiej strony kiedy dyrektor szkoły M Olejnik więcej uwagi poświęca pracy w Zarządzie i Radzie Powiatu oraz służeniu posłowi niż sprawom szkoły to jakich efektów można oczekiwać . Należy tutaj zaznaczyć , że kiedy Pan Necio był dyrektorem zajmował się tylko szkolą oraz utrzymywał się z pracy w jednym zakładzie.

Powracając do świętowania tak zwanego „20 lecia” uważam, że Pan redaktor ma także problemy z matematyka. Jedynym możliwym wytłumaczeniem dla Pana Prystasz mógłby być fakt gdyby matematyki uczył Pana „magister” Mirosław Olejmik . Szkoła Panie redaktorze powstała w 1990 roku i jakby nie liczyć w tym roku przypada 21 rocznica . Czy nie przypadkowa wpisuje się w wyborczą kampanie do sejmu?
      To kolejne kłamstwo upowszechniane na lamach „Naszego Słowa”.
      Szanowni Panowie redaktorzy ludzie już nie chcą przyjmować waszych kłamstw i dwulicowości. Zamieszkuję na wsi koło Bartoszyc, do niedawna 5 osób pronumerowało „Nasze Słowo” obecnie zostałem tylko ja jeden . Uważam , że ekonomiczny czynnik nie ma tu wielkiego znaczenia , po prostu „ Nasze Słowo” nie jest już Naszym. Przechwyciła je grupa ludzi i wykorzystuje do swoich politycznych potrzeb.
      Organizatorzy obchodów zapomnieli także o prawdziwych przyjaciołach szkoły. Mam tutaj na myśli Dyrektora Sanepidu w Bartoszycach oraz Komendanta Straży Pożarnej, którzy bardzo życzliwie odnosili się do Ukraińskiego Liceum. Zapomnieli również organizatorzy jubileuszu o Panu Leszku Moczulskim i posłach nieistniejącej już partii Konfederacji Polski Niepodległej dzięki, którym na centralnym szczeblu przyjęto decyzję o przydzieleniu pieniędzy na budowę nowej szkoły.
      Czy można tak przekłamywać historię szkoły, gdy jeszcze żyją ludzie dobrze pamiętający fakty oraz istnieją dokumenty ?
      Czy godzi się, aby jedna rodzina przywłaszczyła sobie cała historię szkoły?
      Nie nie zgadzamy się, dlatego na jubileusz przybyło tylko 35 osób z blisko 900 absolwentów, przybyło za to 70 gości w większości nie mających żadnego wkładu w jej tworzenie .
      W 2005 roku Państwowy Komitet Ukrainy do Spraw Migracji i Spraw Narodowościowych przyznał mi dyplom. Było mi bardzo przyjemnie przyjąć to wyróżnienie. Podobnie w 2010 roku otrzymałem honorowy dyplom od Proboszcza Parafii Hrebenne
      Pomimo, że Pan redaktor J. Prystasz kontestuje moja osobę na łamach „Naszego Słowa” życzę mu aby dalej został redaktorem pisanym z dużej litery „R”
      Jako załączniki przesyłam kolejny raz kilka załączników związanych z moim listem.
      Z Poważaniem
      Władysław Macełko
      PS.

W Powiecie bartoszyckim od 1.01.1973 roku byłem jedynym Ukraińcem pełniącym funkcję szefa gminy i nie należałem do PZPR. Z Pewnym żalem informuję, że nie zostałem zaproszony na obchody 20 – lecia Ukraińskiego Liceum, a dyplom przyznany mi przez Ambasadora Ukrainy jaki miał być wręczony na obchodach jubileuszu górowskiej szkoły, otrzymałem 16.05.2011 poczta w opłakanym stanie.
      • yadol Re: List Otwarty do Ukraińców 11.09.11, 16:17
        stefku migusie napisz coś bo na niezłego ..... wychodzisz
        w takim wieku już po prostu nie wypada ...
        ja bym się wstydził, ty pewnie nie potrafisz ...
    • antymenel.1 Re: List Otwarty do Ukraińców 11.09.11, 18:56
      Jak należy w tym przypadku rozumieć patriotyczne wychowanie?Znając upowskie sympatie Naszego Słowa można się spodziewać wszystkiego najgorszego.
      • yadol Re: List Otwarty do Ukraińców 11.09.11, 19:00
        to niech stefek pisze...
        stawiam , że nie napisze bo nikt nie chciałby mieć takiej galarety w gaciach jak ma ten smutas
        • Gość: obs Re: List Otwarty do Ukraińców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.11, 10:47
          bartoszyce.wm.pl/Zamknal-na-klucz-cztery-pracownice-szkoly,39252
          • Gość: joi Re: List Otwarty do Ukraińców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.11, 11:11
            stefan wysil się trochę, w kółko wklejasz to samo

może napiszesz nam coś o syczu ?

a jak skoczy ci IQ to może o Wołyniu ?
    • Gość: Celina Re: List Otwarty do Ukraińców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.11, 08:08
      Panie Władyslawie dziekujemy. Otwarte listy napisane przez ludzi środowiska ukraińskiego mam tu na myśli list Pana Macełki i list Pana Kozubela Władysława świadczą o zmianie myślenia wspomnianego środowiska. Monopol władzy stworzony przez Sycza i Migusa powoli zaczyna upadać. W ukraińskim środowisku pojawiła sie alternatywa wyboru. Zwiazek Ukraińców oddala się od zwykłych ludzi a staje sie kadrową organizacją. Oby wybory parlamentarne przyniosły długo oczekiwane zmiany.
      • privus Re: List Otwarty do Ukraińców 13.09.11, 13:12
        Też mam nadzieję, że znacznie większy przepływ informacji a tym samym i zmiana nastrojów zaowocuje oddanymi glosami na Pana Necio a nie Sycza i jego kamarylę zainstalowaną w PO.
        • yadol Re: List Otwarty do Ukraińców 13.09.11, 13:23
          nareszcie coś się dzieje :)
          • Gość: ada Re: List Otwarty do Ukraińców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.11, 19:50
            • Gość: Joanna Re: List Otwarty do Ukraińców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.11, 09:18
              Ty mendo uparta pisz co chcesz, a i tak sycz popłynie, Jerzy Necio to jest klasa gość przy tym cwaniaczku.
              • Gość: kot Re: List Otwarty do Ukraińców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.11, 20:27
                • Gość: XXX Re: List Otwarty do Ukraińców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.11, 21:39
                  Miron S zrobił dużo dla SB
                  • Gość: joi Re: List Otwarty do Ukraińców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.11, 21:43
                    to zawsze pracowity był chłopak, a jak już poczuł kasę i władzę to miał takie odpalenie jakby się napił paliwa lotniczego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka