Dodaj do ulubionych

Szkola nr.7 czesc 91

IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.12, 20:45
Topole byly czescia osiedla i jeziora ,ale dla tych ogrodkowiczow przy jeziorze to byl "koszmar , korzenie jak pajeczyna ktore powracaly zawsze,tony lisci ktore mozna bylo kiedys palic ...
(ten zapach) nasz ogrod byl przy samym plocie tak ze znam ten temat.
Obserwuj wątek
    • zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 91 14.02.12, 08:07
      i jeszcze ten biały dywan
      z nasiom gonionych wiatrem
      i wciskających się wszędzie...
      ale klimat nad jeziorem był,
      a teraz jakoś łyso
      ;p
      :-)
      • Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.12, 19:15
        Czy Topole zostaly calkiem wyciete ?
        • zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 91 15.02.12, 07:58
          Po "naszej" stronie tak,
          zostały wtedy chyba tylko dwa kikuty bez gałęzi,
          ale prwadopodobnie też już ich nie ma.
          Po drugiej stronie jeziora są młodsze
          i jeszcze stoją.
          • Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.12, 09:46
            Wydawało mi się, że te dwa kikuty trochę się zazieleniły i "odbiły" w górę, poza tym powyrastały dziko jakieś inne drzewa, czasem całkiem już duże. No i pozostała najsłynniejsza i największa topola przy Związku Wędkarskim.
            • Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dip.t-dialin.net 18.02.12, 16:53
              Cieplo dzisiaj bylo 12 stopni plus !!
              • Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.12, 10:15
                No to zbliża się czas palenia pojesiennych liści w ogródkach, czas fiołków, stokrotek i przylaszczek, a niedługo później dziewcząt w podkolanówkach. Istny wiosenny zawrót głowy.
                • zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 91 28.02.12, 11:33
                  może macie ochotę na zdjęcia ze spaceru nad jeź Długim

fotoforum.gazeta.pl/72,2,708,132960747,133622393.html
                  • Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.12, 21:20
                    Zawsze mamy. Jest pięknie, a z topolami byłoby jak w raju (nawet z tym błockiem i z zakazem skakania do wody)
                    • Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.12, 22:22
                      Zdjecia sa super !
                      Za te schody w przejsciu ktos powinien dostac dozywocie ,i obebrane wszelakie prawa na zawsze.
                      • Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.if.wfis.uw.edu.pl 09.03.12, 12:37
                        Nie mogłem nas znaleźć. Inni też mogą mieć taki kłopot.
                        • zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 91 11.03.12, 09:58
                          Melduję że szkoła stoi tam gdzie stała,
                          wczoraj widziałem
                          ;p
                          Pozdrówka.
                          • Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 12:35
                            Lubimy takie meldunki.
                            A czy niż demograficzny nie jest dla szkoły jakimś zagrożeniem?
                            • Gość: wskh kilometry IP: 195.188.208.* 12.03.12, 13:26
                              Chyba nie jest zagrzeniem. Natomiast lokalizacja chyba jest atutem. W promieniu kilku kilometrów nie ma innej podstawówki.
                              • Gość: jd Re: kilometry IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 17:44
                                No to dobrze, bo przecież czekamy na 100-lecie szkoły, które jest coraz bliżej.
                                • Gość: jd Re: kilometry IP: *.if.wfis.uw.edu.pl 20.03.12, 15:24
                                  Ale przedtem będzie tegoroczna wiosna.
    • zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 91 22.03.12, 11:07
      Wiosna nadeszła.
      Przywitaliśmy ją aktywnie.
      Nad Długim zaczynają się znowu prace przy ścieżce.
      • Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dip.t-dialin.net 28.03.12, 21:21
        Miejmy nadzieje ze nie bedzie wiecej betonu, ten most juz i tak zeszpecil zielen lasu...
        • Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.12, 08:29
          Lepiej, żeby nie było nowoczesnej kostki.
          A most wyszedł jednak lepiej niż się obawialiśmy.
          • Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dip.t-dialin.net 29.03.12, 21:58
            Lowic ryby z betonowej kladki to nie to samo co ze zdrowego, solidnego, pachnacego zywica mostu !
            • Gość: nat Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.haye.cable.virginmedia.com 29.03.12, 22:50
              Obejrzlam marcowe zdjecia Zbyszka. Wrazenia?
              Przypomnijcie, gdzie jest Zatorze? Zapewne za jakimis torami, ale gdzie? Czy to jakas dzielnica slumsow poniemieckich? Mieszkaja tam ludzie aktualnie? Czy tam zawsze tak wstretnie bylo?
              Dlaczego kamienice kolo ratusza takie brudne, tynk odpadajacy, brzydkie chalupnicze szyldy i reklamy a graffitti nawet na nowym moscie na Dlugim????
              Natomiast plaza miejska wyglada duzo wytworniej niz za moich czasow no i obydwa jeziora trzymaja forme doskonale. Gdyby nie piekno natury, to Olsztyn prezentowalby sie bardzo mizernie, dlaczego?
              • Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.12, 10:28
                Leszek, nie musisz mnie przekonywać o wyższości drewna, żywicy itd; tym niemniej wyszło z tym gorszym mostem lepiej niż się obawialiśmy.
                Nat, Zatorze w rzeczy samej jest za torami. Przypomnij sobie podziemne przejście pod torami za Teatrem (na początku ulicy Partyzantów), i przypomnij Dworzec Główny, i między tymi dwoma miejscami biegną tory, i wszystko za tymi torami (patrząc od strony Ratusza i Teatru), to Zatorze. Ta dzielnica ma swoje wady, ale wstrętnie nie było tam nigdy (no może późną jesieną w niektórych miejscach); ludzie tam ciągle mieszkają (o ile wiem, bo nie jestem na miejscu). Plaża miejska może wygląda na zdjęciach lepiej niż kiedyś, ale jest na pewno pozbawiona ówczesnego ducha, spontaniczności i radości życia (oraz tłumów plażowiczów wylewających się z tramwaju nr 1 na pętli przy Alei Przyjaciół). Graffitii jest dość powszechne i na razie na to nie ma rady, bo uchodzi za wyraz wolności, dostępu do cywilizowanych osiągnięć technicznych, a nawet walki z niechcianą komuną.
                • Gość: nat Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.haye.cable.virginmedia.com 30.03.12, 11:54
                  Dzieki za wyjasnienia jd. Teraz kumam lokalizacje Zatorza, chyba malo znalam ta czesc miasta no i nie zaluje.
                  Nie krytykuje zlosliwie. Na stare lata budzi sie jakis sentyment do ... starych katow i chcialoby sie zobaczyc miasto zmienione na ladniejsze, bardziej zadbane, z nowa i uwagi godna architektura, obiektami wskazujacymi na XXI wiek, a tam dalej nic tylko Zamek, Ratusz i Brama, jakby czas zatrzymal sie. Przedwojenna architektura poniemiecka, jaka w roznych porownywalnych miastach niemieckich lsni i prezentuje sie super do dzisiaj, w Olsztynie wyglada iscie po polsku zaniedbana i zapomniana przez wladze miasta i mieszkancow. Strach sobie wyobrazic jak wygladaja wnetrza w tych budynkach na Zatorzu. Mniej smieci i brudu, wiecej trawnikow, drzew, laweczek, troche swiezej farby itp zmieniloby troche wyglad na lepszy, ale odnosze wrazenie, ze nikomu sie nie chce.
                  Dlaczego w centrum miasta oczekujacego na letnich turystow wisza poobrywane tynki na brudnych scianach? Czy nie ma przepisow nakazujacych dbalosc i prezerwacje przedwojennych budynkow , zadnych ograniczen co mozna na nich wieszac i czym oszpecac? Kiedys ogladalam zdjecia Zbyszka z osiedla nad Dlugim i zachwycalam sie pieknym utrzymaniem domow i calych ulic, poza roznymi przybudowkami, na ktore nie powinno byc pozwolenia, jesli nie kontynuuja charakteru orginalnego domu.

W ubieglym roku ogladalam w tutejszej TV krotki reportaz o Warszawie i taki np Nowy Swiat/Krakowskie wygladaly piekniej niz nie jedna z glownych ulic Londynu, cale centrum malo przypomina Warszawe z moich czasow, wszystko poszlo do przodu i posunelo sie z czasem, a Olsztyn tkwi dalej w zamierzchlych czasach. Dlaczego???
                  • Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dip.t-dialin.net 30.03.12, 23:07
                    Nat mnie dobijala ostatnio ulica grunwaldzka brud syf i graffiti w stylu lepiej nie mowic ,gorzej niz za komuny .Zatorze zawsze bylo nie ciekawa dzielnica olsztyna ...ale stare miasto wyglada niezle, mozna wypic zimne piwo dobrze zjesc ,stare kamienice odbudowane w starym stylu ,duzo lepiej niz kiedys .
                    zeby tak jeszcze szubienice zginely z krajobrazu olsztyna
                    Czy ktos wie czym za co ruskim zolnierzom postawili te pomniki ?
                    bo chyba nie za wyzwolenie olsztyna !!
                    • Gość: Bartek Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.olsztyn.mm.pl 31.03.12, 13:25
                      Na szczęście, będąc tu - na miejscu, można trafić w miejsca, ogólnie - zobaczyć więcej. To pozwala lubić to miasto w dalszym ciągu. Zatorze uważam za cudowne. Ludzie - i owszem - żyją tam w dalszym ciągu, bardzo sobie nawet to życie chwaląc.
                      Straszność jest zupełnie gdzie indziej, nawet całkiem daleko od Zatorza.
                      A dlaczego Olsztyn "tak" wygląda? Bo jest bardzo słabo rządzony. Bardzo. Nie wiem, jak czytać słowa, że mieszkańcom się nie chce bo chyba nie, jako wyraz tęsknoty za czynem społecznym? Spłycając - to, co mogą mieszkańcy, to wybrać. I to niestety robią bardzo słabo, moim zdaniem. I dlatego później nasze oczy gwałcone są przez ohydztwa typu tzw. "centrum" Alfa.
                      PS. Nie chciałbym, żeby szubienice zniknęły. Najzupełniej to dla mnie bez znaczenia, czy są za coś dla kogoś.
                      • Gość: nat Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.haye.cable.virginmedia.com 31.03.12, 19:39
                        Bartek, jako aktualny mieszkaniec miasta znasz je niewatpliwie lepiej, podrzuc wiec dla rownowagi fotki tego 'pieknego' Zatorza. Pokaz eleganckie ulice Olsztyna, ladna architekture XXI wieku, zadbane budynki centrum, odnowione bloki poniemieckie, przytulne osiedla mieszkaniowe. Z przyjemnoscia zobacze.
                        Mieszkancom sie nie chce, bo jak dookola bloku zalega mnostwo smieci, to malo, ze oni je tam porzucili, to posprzatac im sie wlasnie nie chce. Czyn spoleczny to haslo zamierzchlej komuny. Zainteresowanie i dbalosc o wlasne otoczenie to indywidualna potrzeba ponad-ustrojowa lokalnej ludnosci. A wladze, no coz, sa takie jakie obraliscie sobie. Nie musimy sie zgadzac.
                        • Gość: Bartek Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.olsztyn.mm.pl 31.03.12, 20:33
                          Nie "piłem" do Ciebie, żadną miarą. Też mam zastrzeżenia. I to cały szereg. Tylko zwrócić uwagę chciałem, że nie wszystko zasługuje na dyskredytację w czambuł. Zdjęć raczej nie publikuję, możesz mi tylko uwierzyć, albo nie.
                          • zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 91 02.04.12, 09:03
                            Witam.
                            Zdjęć zamieszczam sporo i od dawna,
                            można na starych wątkach zobaczyć miejsca których już nie ma...
                            Zatorze też się czasem przewija,
                            lecz nie jest to mój częsty rejon działania.
                            Zieleni w mieście stale ubywa,
                            wolnej przestrzeni też...
                            Zabudowywuje się wszystko równo
                            i niestety betonowo.
                            Tak sobie wybraliśmy,
                            tak mamy.
                            Żal mi Olsztyna który pamiętam,
                            ale chyba na wiele spraw nie mamy wpływu.
                            Pozdrawiam
                            • Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.12, 21:44
                              A mi zal jest hali targowej na Kopernika ! Warszawski "Rembertow moglby sie zschowac ..
                              • Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.12, 20:41
                                Do hal na Kopernika dodałbym z szerokiej listy moich żali:
                                Topole wzdłuż J. Długiego
                                Filary sklepu na Alei Przyjaciół
                                Kino Dworcowe
                                Kino Polonia
                                A nawet kino Odrodzenie
                                Kiosk Ruchu (w wiadomym miejscu)
                                Składnica Harcerska
                                Bar Tramp (wiem, że to kontrowersyjne)
                                Chyba także koszary
                                Restauracja Pod Żaglami

To na początek. Dodam, że te żale raczej mnie wzmacniają niż zniechęcają.

• Gość: Fredek Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.04.12, 07:54
                                  Jeszcze jeden dzien pracy i juz swieta wielkanocne sie zaczynaja :)
                                  (Wielki Piatek jest tutaj dniem wolnym od pracy)

Do Nat.
                                  Nie wiem kiedy ostatnio w Olsztynie bylas. Duzo rzeczy sie zmienilo. Ale chyba wiecej na lepsze , niz na gorsze. Moje ostatnie zdjecia wstawilem prawie rok temu. (Czesc 89 , trudna do znalezienia)

www.krenzek.de/Wizyta_Czerwiec_2011/album/index.html
                                  www.krenzek.de/Wizyta_2011/album/index.html

Pozdrowienia

Nieoficjalna strone zaniedbalem niestety z braku czasu .
                                  • Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.12, 08:51
                                    Witamy Fredka po dłuższej przerwie !!!
                                    I ja też zachęcam do zajrzenia do jego zdjęć (obok zdjęć Zbyszka), tym bardziej, że w robieniu niektórych brałem osobisty udział.
                                    • Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.if.wfis.uw.edu.pl 13.04.12, 13:01
                                      Nadchodzi wiosenna reaktywacja.
                                      • Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.12, 18:11
                                        Widzieliscie oswietlenie nad jez. ?? Las Vegas sie chowa !!
                                        jest art.na forum
                                        • Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dynamic.chello.pl 13.04.12, 21:54
                                          Ja widziałem, ale jeszcze nie jestem pewien, czy mi się to podoba. Lubiłem przerażające nocne ciemności Długiego; nie śmiałem tam wtedy zaglądać. I wydawało mi sie, że tak być powinno. Noc to noc, zwłaszcza nad Długim.
                                          • Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.12, 22:52
                                            Ja bywalem bardzo czesto nad Dlugim w nocy ,albo w moim ogrodzie albo na moscie ...te swiatla to po prostu KICZ !
                                            • zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 91 18.04.12, 07:33
                                              a skarpa nad jeziorem wygląda jak z księżyca....
                                              jeszcze w tym świetle.
                                              • Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.12, 11:21
                                                Ale przecież już wiosna, i ona ukryje różnorakie wady i błędy wokół Długiego, ewentualnie z wyjątkiem tych, których jednak nie ukryje. W każdym razie cywilizowanie Długiego to nie jest dobra droga ku przyszłości, ale pewnie innej nie ma.
                                                Aż kiedyś nadejdzie taki dzień, że i topole, i most drewniany, i filary sklepu, i nawet Tramp, i newet baraki sprzed czasów Trampa, i pętla tramwajowa przy kiosku Ruchu, i nikt nie będzie się kąpał w Długim, bo przecież Długie nie jest do tego...
                                                • Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.12, 20:51
                                                  Czy ktos wie kiedy wybudowali baraki ,jak ja pamietam to one zawsze byly chyba do 1976 ??
                                                  • zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 91 24.04.12, 21:57
                                                    Słyszałem że albo w czasie wojny, albo po wojnie jako tymczasowe mieszkania,
                                                    podobne były przy starych koszarach na Kromera.
                                                  • Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.12, 16:27
                                                    Przypuszczam, że na Długim nie zostało już lodu ani, ani...
                                                  • zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 91 03.05.12, 23:17
                                                    Już dawno lodu nie ma...
                                                    jestem na rejsie po Mazurskich Jeziorach,
                                                    pływamy jachtem i wpław dookoła jachtu
                                                    gdy nie wieje...
                                                    Pozdrówka
                                                  • Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dip.t-dialin.net 07.05.12, 21:38
                                                    Dzisiaj czytalem, ze po remoncie dworca zachodniego ma zmienic sie rownierz nazwa na
                                                    Dworzec Olsztyn Stare Miasto !
                                                    Moze zmienia tez Olsztyn Glowny na Olsztyn Kino Dworcowe.
                                                  • Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.12, 09:50
                                                    Jeśli już musi być jakaś zmiana, to tylko Olsztyn Jezioro Długie (a może nawet Olsztyn Szkoła nr 7). To lepiej zdaje sprawę z usytuowania Dworca Zachodniego niż to pretensjonalne Stare Miasto.
                                                  • Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.12, 23:19
                                                    Swoja droga Zachodni wygladal duzo lepiej za czasow PPR-PZPR niz teraz.
                                                  • Gość: nat Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.haye.cable.virginmedia.com 10.05.12, 23:38
                                                    Tamten Zachodni pamietam dobrze. Aby zalapac sie na pociag do stolicy trzeba bylo maszerowac do stacji skoro swit na piechote bo tramwaje/autobusy jeszcze nie jezdzily. W drodze powrotnej, zwlaszcza zjezdzajac do domu na Boze Narodzenie, trudno bylo przepowiedziec kiedy pociag dotrze do Olsztyna - rozklad jazdy niewiele mial wspolnego z rzeczywistoscia. Rodzina marzla w oczekiwaniu na peronie i jak sie udalo, Zachodni mozna bylo powitac przed polnoca - kiedy z reguly, rowniez nie bylo juz tramwaji/autobusow.
                                                    A ile jest teraz dziennie pociagow do Warszawy? I czy podroz dalej trwa dluzej niz samolot do Londynu np?
                                                    Ale alejka spacerowa wokol Dlugiego podoba mi sie!
                                                  • zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 91 11.05.12, 17:16
                                                    Okolice Dworca Zachodniego są rozkopane,
                                                    Możliwe że otworzą nowy tunel połączony z peronami pod dworcem.
                                                    Trwają prace przy zwężeniu ulicy przed dworcem- od Łyny...
                                                    chyba powstanie ścieżka rowerowa na dawnej ulicy jednokierunkowej.
                                                    Po drugiej stronie też jest wyjście z dworca tunelem pod nową
                                                    ulicą Artyleryjską...
                                                    Zmiany... zmiany.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.12, 21:34
                                                    Z tym, że nawet w najdawniejszych czasach na Dworcu Zachodnim była poczekalnia. Jaka była, taka była, ale była (i zawsze - w przeciwieństwie do bufetu - otwarta). Gdy dziadek odprowadzał mnie niekiedy do pociągu, siadaliśmy tam, by - zgodnie z obyczajem - pomilczeć sobie trochę przed podróżą.
                                                  • Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dip.t-dialin.net 13.05.12, 21:20
                                                    To prawda ten bufet byl wiecznie zamkniety ,podobno bar Tramp ,Kogut czy pod Koniem byly "spokojnymy" barami podajacymi piwo.Ten na zachodnim ...
                                                  • Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.12, 21:18
                                                    Przypuszczam, że w Długim już się kąpią (czego nie pochwalam).
                                                  • Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.12, 20:35
                                                    Ciekawe, czy tam jeszcze są pijawki.
                                                  • Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dip.t-dialin.net 02.06.12, 13:16
                                                    Pewnie wyzbierali i zaniesli do skupu !!
                                                  • Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.12, 13:25
                                                    Skup? W aptece? Bo gdzie?
                                                  • Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.12, 22:41
                                                    Kiedys skup byl na Morskiej ale wtedy brali butelki....
                                                  • zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 91 05.06.12, 07:02
                                                    Kiedyś były szklane butelki...
                                                    i kanki na mleko
                                                    ;p
                                                  • Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.12, 08:39
                                                    I przypomnę, że ten skup butelek na Morskiej prowadzili dziadkowie Wiesi Porębskiej (z mojej klasy szkolnej), później żony Bogusia Molendy (mojego głównego przyjaciela na osiedlu).
                                                  • Gość: Bartek Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.olsztyn.mm.pl 05.06.12, 20:50
                                                    Za to ja, z Michałem Molendą - synem (jeśli mogę) Bogusia, chodziłem do klasy.
                                                  • Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.12, 22:04
                                                    I w ten sposób skrzyżowały nam się losy. Michał-niemowlę mocno przeszkadzał nam w nocnych brydżach podczas moich wakacyjnych w Olsztynie pobytów.
                                                  • Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dip.t-dialin.net 16.06.12, 23:32
                                                    Jestem zly na pilkarzy !
                                                  • Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.12, 09:15
                                                    Nie wyszli, bo są tacy sobie, a narobiono hałasu jakby tacy nie byli.
                                                    Ale przecież szkoła stoi na swoim miejscu, z nową salą, choć bez starego boiska. Będzie lepiej.
                                                  • Gość: Bartek Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.olsztyn.mm.pl 17.06.12, 15:01
                                                    Jak czytam takie rzeczy:

olsztyn.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,11945142,Na_ulicy_Baltyckiej_byly_drzewa__Teraz_beda_ekrany_.html
                                                    zaczynam się obawiać, że niedługo nic nie zostanie. Albo naprawdę niewiele.
                                                    W tej sytuacji myślę, że mogą nawet przebudować szkołę. Żeby była lepsza, szersza, albo coś.
                                                  • Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.12, 15:33
                                                    Rzeczywiście, jak czyta się takie rzeczy, to trudno nie mieć obaw. Te ekrany to jakieś nowe wielkie hobby polskich budowlańców i drogowców. W Warszawie też sporo o to awantur. Może się skończyć ekranami na Rybakach, przesunięciem szkoły, likwidacją ostatniegio filaru przy aptece, no i sygnalizacją świetlną przy przedszkolu oraz przy ogródku jordanowskim.
                                                    Z tym, że nastepnie dojdzie do przesilenia i wszystko wróci na swoje miejsce. Łącznie z filarami sklepu i topolami nad Długim, a nawet koszarami.
                                                  • Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dip.t-dialin.net 19.06.12, 14:04
                                                    Horror w bialy dzien ! Co bedzie jak zmienia nazwy ulic ,i nie bedzie Al.Przyjaciol ,Morskiej ,Rybakow..w przedszkolu zrobia Agencje a ze sklepu stacje benzynawa ARAL !!
                                                  • Gość: Bartek Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.olsztyn.mm.pl 19.06.12, 17:07
                                                    A później osuszą jezioro w celu przysporzenia miejsc postojowych nabywcom mieszkań na pobliskim osiedlu... To może skutkować demontażem mostu. Jakikolwiek by nie był.
                                                  • Gość: LP Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.12, 23:24
                                                    Zlomiarze mieliby co do roboty !lezace tam np.czolgi i inne rzeczy....
                                                  • Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.if.wfis.uw.edu.pl 02.07.12, 12:10
                                                    Na pewno rozkwita kąpielisko przy moście, choć Długie nie jest do tego.
    • zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 91 04.07.12, 08:48
      Nad Długim świecą latarnie nad nowym chodnikiem,
      nawet nocą spotyka się spacerowiczów.
      Przy moście już tradycyjnie plaża,
      ale pływający wchodzą do jeziora i w innych miejscach.
      O tym żeby woda komuś zaszkodziła nie słyszałem,
      pewnie była badana, a zakazu nie ma.
      • Gość: wskh zmiany IP: *.olsztyn.vectranet.pl 04.07.12, 13:29
        Wedlug mnie, te wszystkie zmiany na gorsze lub lepsze to takie ujednolicanie Europy. Właśnie zakończyłem "przelot" przez Europę rowerem z Bristolu do Olsztyna. Nie mknąc autostradami lecz mając czas na przyglądanie się, wyglądałao to dla mnie, że robimy się bardzo podobni do reszty. Te same drogi, ścieżki, parkingi, stacje paliw, itd. W Niemczech tylko, panie przy drogach miały większy luksus, bo sobie wyglądały przez okienka przyczep campingowych!
        • Gość: jd Re: zmiany IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.12, 17:13
          A jeśli chodzi o wodę w Długim, to ja nie mam większych zastrzeżeń do jej czystości i jakości. Uważam natomiast, że w Długim nie należy się kąpać ze względów metafizycznych.
          • Gość: LP Re: zmiany IP: *.dip.t-dialin.net 05.07.12, 20:43
            Ja kapalem sie w Dlugim od ok .1977 wlasnie ze wzgledow metafizycznych🐚🐠🐬
            • Gość: jd Re: zmiany IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.12, 09:41
              Balansowałeś na krawędzi (metafizycznej) i los miał cię w opiece; wielu innych (nawet z Alei Przyjaciół) nie miał.
              Ale teraz w kąpielach w Długim nie ma żadnej metafizyki - jest komercja i konsumpcja, wygodnictwo i roszczeniowość.
              • Gość: Fredek Re: zmiany IP: *.dsl.snlo01.sbcglobal.net 08.07.12, 15:16
                W Dlugim sie nigdy nie kapalem i nie mam zdecydowanie takich zamiarow.
                Chyba ze jakies zalamanie lodu w zimie. Pamietam jak raz Darka Wasila tak wyciagalismy, bo lod byl po zimie juz za slaby.

2 dni temu stalem naprzeciw wyspy Alcatraz nad Pacyfikiem i tez nie mialem zachcianek plywania. (Chyba ze bym w pewnej sytuacju tam musial poplywac, powiedzmy)

A pod tym pomaranczowym mostem w owej zatoce tak wialo, ze nawet zahartowani tubylczy surfingowcy tam tez nie plywali :)

Pozdrowienia z Californi
                • Gość: jd Re: zmiany IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.12, 21:52
                  Witamy Fredka znowu u nas. Widać, że Kalifornia wzmaga tęsknotę.
                  Fredek, a masz jakiś w tym roku plan olsztyński?
                  • Gość: Fredek Re: zmiany IP: 207.8.68.* 09.07.12, 07:13
                    Plany sa zawsze :) Ale czy sie spelnia.

Staram sie we wrzesniu do Olsztyna , tak moze na tydzien sie wybrac. Odpoczac po tutejszych urlopowych stressach.

Dzis jestem juz w Los Angeles. Jutro zwiedzanie Hollywodow ...

Pozdrowienia
                    • Gość: jd Re: zmiany IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.12, 08:27
                      Co tam Holywood. Sam wiesz jak wygląda teraz Morska albo ścieżka na Długie koło przedszkola. Ale baw sie dobrze i tam, gdzie jesteś.
                      Ja może wpadnę (do Olsztyna) na dwa dni pod koniec lipca.
                      • Gość: LP Re: zmiany IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.12, 17:30
                        Jak uda mi sie trafic w sezonie do Olsztyna to jade za most i nura !!! (tylko teraz bez kuszy )a pozniej stare miasto na obiad Grecka knajpka na przeciwko "sportowego ktory jest juz tylko legenda"
                        • Gość: Fredek Re: zmiany IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.07.12, 07:04
                          A ja bym raczej szybki obiadek w Dziupli zamowil.(Schabowgo z ziemniakami i surowka).
                          Albo pierogiu Brunnera. Albo cos u Siouxa zjadl.
                          Moze w wrzesniu sie uda :)
                          • Gość: Lp Re: zmiany IP: *.dip.t-dialin.net 20.07.12, 20:50
                            Zmarl Jerzy Kulej ,Mam duzo prywatnych zdjec Kuleja Ktorych nikt nie widzial .....
                            Moj ojciec i Kulej byli kolegami
                            • Gość: karolina Re: zmiany IP: *.piorunek.pl 24.07.12, 23:43
                              witam!
                              w muzeum sportu chetnie obejrzeliby te fotki,my również;p.Kulej byl bardzo kontaktową osoba
                              pozdrawiam
                              • Gość: jd Re: zmiany IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.12, 09:24
                                I ja poznałem kiedyś na krótko Kuleja na spływie kajakowym Czarną Hańczą (był z pierwszą żoną i maleńkim synkiem).
                                I zdjęcia Leszka też bym chętnie obejrzał.
                                • Gość: LP Re: zmiany IP: *.dip.t-dialin.net 29.07.12, 23:27
                                  Do muzeum to chyba te zdjecia sie nie nadaja ... sa w" kiepskim "stanie do internetu wstawiac ich nie chce, a prywatnie przy jakiejs okazji czemu nie.
                                  • Gość: jd Re: zmiany IP: *.dynamic.chello.pl 13.08.12, 12:43
                                    W związku z wakacjami podrzucam nas w górę.
                                    • Gość: LP Re: zmiany IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.12, 11:27
                                      Nareszcie urlop
                                      • Gość: nat Re: zmiany IP: *.haye.cable.virginmedia.com 21.08.12, 22:48
                                        Po urlopach, po jubileuszu krolowej, po Olimpiadzie, teraz juz tylko upalna nuda wieje.
                                        I nawet na tym forum jakos spokojniej niz zazwyczaj, nie ma co podczytywac.
    • zbyszek07 Re: Szkola nr.7 czesc 91 24.08.12, 23:08
      Jutro (sobota) podobno o 10.30
      oficjalne otwarcie nowej ścieżki nad jeź Długim.
      • Gość: jd Re: Szkola nr.7 czesc 91 IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.12, 15:28
        Tę ścieżkę gdzieś nazwano chyba promenadą.
        I grzejmy pamięć na wspomnienia po urlopach.
    • Gość: wskh Promenada IP: *.olsztyn.vectranet.pl 27.08.12, 17:52
      Ta promenada, to promenada śmierci. Człowieka zabili, drzewa wycięli. Rowerzyści i piesi będą się zabijać, bo wspólny chodnik dla nich to niewypał. Ławki dla spacerowiczów od strony trasy rowerowej to też bomba!
      • Gość: jd Re: Promenada IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.12, 18:06
        Kurczę, sami widzicie, że kiedyś było lepiej, a przynajmniej nad Długim. Były topole, w pobliżu filary sklepu, bilard z grzybkiem w ogródku jordanowskim, a my w szaleństwach dziecio-młodości. I to się oczywiście wrati.
        • Gość: nat Re: Promenada IP: *.haye.cable.virginmedia.com 27.08.12, 22:24

jd, nawet gdyby topole pojawily sie nagle spowrotem to 'szalenstwa dziecio-mlodosci' juz nie wroca. A wiec pal szesc topole, filary i grzybka jordanowskiego, zniknely tak samo jak tamte czasy no i poniekad to dobrze. A sciezka rowerowa fajna, przynajmniej jak narazie, dopoki korzenie drzew nie zaczna kostki podnosic i lawek nie rozkradna. Cheer up!
          • Gość: jd Re: Promenada IP: *.dynamic.chello.pl 28.08.12, 08:49
            Wiem, że to poniekąd dobrze i wiem, że smędzę jak stary dziad, ale wskh - który w tej sprawie jest fachowcem - ocenił ścieżkę raczej kwaśno.

Szaleństwa wracaja w dzieciach i wnukach i należy być czujnym, czy nie gdzieś jeszcze.
            A cheer up jak najbardziej - nawet przy chwilowym braku topoli i filarów.
            • zbyszek07 Re: Promenada 28.08.12, 10:52
              Myslę że kiedyś.... przed 45 ta scieżka wyglądała dużo lepiej,
              później było tylko gorzej,
              teraz myślę że jest lepiej, nie mniej czas pokaże.
              W końcu na Długim były kiedyś co najmniej dwie plaże
              (miejska i wojskowa)
              Był klub kajakowy z przystanią.
              Wszyscy chyba pamiętamy resztki betonowych
              podstaw ławek nad całym jeziorem...
              Teraz jest już ich mniej,
              znikła też po przebudowie ściezki
              pokrywa kanalizacyjna ALLENSTEIN...
              Czas zmienia i miejsca,
              zmienił też ludzi...
              Pozdrówka.
              • Gość: jd Re: Promenada IP: *.dynamic.chello.pl 28.08.12, 13:58
                Ok., fachowe uwagi Zbyszka skłaniają do wstępnego zaakceptowania ścieżki, i obserwujemy rozwój wydarzeń.
                Z tym że dodam nie po raz pierwszy, że ja uważam, iż Długie to nie jest jezioro do pływania.
                • Gość: nat Re: Promenada IP: *.haye.cable.virginmedia.com 28.08.12, 19:32
                  Zgadzam sie, ze Dlugie nie nadaje sie do plywania, ale teraz wyglada jak jezioro znajdujace sie na terenia miasta. Fajnie, ze zainstalowali oswietlenie, lawki etc bo jest jakby bardziej przystepne i przyjazne o kazdej porze dnia. Plaze tez mozna by tam zrobic - jak nad Sekwana w Paryzu czy w centrum Londynu na olimpijska siatkowke plazowa. Nawet moze z duzym basenem kapielowym? Tak mi sie na odleglosc wydaje. A jak ktos pragnie ciemnej gluszy i dzikiej przyrody to pewnie zostaly jeszcze jakies jeziora tego typu w okolicy? To tyle oich przemyslen na temat.
                  • Gość: jd Re: Promenada IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.12, 22:22
                    Nat, ja uważam, że nie każdy kawałek wody musi być od razu robiony na jedno kopyto: plaża, oświetlenie, kostka brukowa, rowery wodne, jedzenie itp. Na Sekwanę nadaje się w Olsztynie Krzywe, Kortowskie, niektóre kawałki Łyny, ale raczej nie Długie. Ono właśnie nie nadaje się do pływania i z tym związanych rzeczy, w przeciwieństwie do wód, które się nadają - całkiem niedaleko (i na podobieństwo dawnych lat, kiedy pół Olsztyna ciągneło na plażę miejską na Krzywym z pętli tramwaju 1 koło kiosku Ruchu).
                    • zbyszek07 Re: Promenada 30.08.12, 12:24
                      Żebyście widzieli jak mniej więcej to wygląda...

fotoforum.gazeta.pl/72,2,708,60879867,138538594.html
                      Jeśli pogrzebiecie w tamtym wątku to zobaczycie jak było wcześniej.
                      • Gość: jd Re: Promenada IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.12, 13:43
                        No może i ładnie. Będę obserwował z najlepszą wolą, a za rok przyjadę na inspekcję.
                        • Gość: wskh Las Park IP: *.olsztyn.vectranet.pl 31.08.12, 09:17
                          Ogólnie, to co zrobiono nad Długim, broni się i wpisuje w powolne przekształcanie lasu miejskiego w park. W 2005 roku pisałem pracę dyplomową o naszym lesie. Z fantazją rzuciłem na koniec ideę utworzenia z tej leśnej części miasta terenu pod nazwą Olsztyn-zdrój!
                          I coś mi się widzi...?
                          • zbyszek07 Re: Las Park 31.08.12, 10:20
                            Las Miejski ma jeszcze wiele tajemnic...
                            Po starej oczyszczalni ślady widzą tylko ci ktorzy pamiętają,
                            jakieś stare kulochwyty? obwałowania?
                            Za Jakubowem wygląda na to że nawet tory w lesie były
                            i jakiś ukryty w lesie zaklad... fabryka?
                            Zmiany zawsze były i będą,
                            cieszę się że pamiętam Nasz Las z czasów szkolnych...
                            Trzy Korony, Wstążka, Podkówka, Glowa Lisa, Śmierć, Źrodełko Miłości...
                            teraz mało kto wie o co chodzi...
                            • Gość: jd Re: Las Park IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.12, 11:53
                              Czyli wskh wykrakał swoją działalnością naukową.
                              Ja też się cieszę tak jak Zbyszek i każdy by się cieszył, gdyby widział to, gdy był las (z grzybami, w tym ze zbieranymi wówczas olszówkami, ale i zdarzał się prawdziwek, nie mówiąc o podgrzybkach), a nie park. (Nat też się cieszy, nawet jeśli powie inaczej).
                              • Gość: nat Re: Las Park IP: *.haye.cable.virginmedia.com 31.08.12, 18:15
                                jd, ja nie cierpialam przymusowych wycieczek rodzinnych do lasu wiec jezioro-las-ala park cieszy moje oko. Wyglada na to, ze nawet wieczorem, o zmroku, mozna bezpiecznie wyjsc tam na spacer nierozgladajac sie podejrzliwie po ciemnych krzakach. To oczywiscie czysta teoria z mojej strony jako ze nie wybieram sie Olsztyna. Nareszcie cos mi sie w tym miescie podoba- good work wskh.
                                • Gość: jd Re: Las Park IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.12, 21:38
                                  Przymusowych wycieczek też nie tolerowałem. No i podobało mi się w Długim to, że po zmroku strach było zejść nad jezioro. Ale cieszę się, że choć teraz ci się podoba, no i do zobaczenia przy sklepie (pod apteką, gdzie jeszcze został filar).
                                  • Gość: nat Re: Las Park IP: *.haye.cable.virginmedia.com 31.08.12, 22:32
                                    Spotkanie pod filarem? Bywaly takowe ale raczej pod ostatnim filarem, kolo skrzynki pocztowej, bo inaczej babcia podgladala z okna. Czy mi sie majaczy czy byl tam na kocu zaklad krawiecki?
                                    Wziawszy pod uwage podeszly wiek, to chyba rzeczywiscie lepiej spotkanie planowac pod filarem aptecznym, tak na wszelki wypadek ..... strzezonego Pan Bog etc.
                                    • Gość: jd Re: Las Park IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.12, 23:59
                                      Filaru przy skrzynce nie ma, skrzynki na murze też nie ma. Zakład krawiecki był jak najbardziej. Apteka nie z powodu witamin i środków podtrzmujących istnienie, ale właśnie filaru i absolutnej bliskości szkoły, a zwłaszcza boiska.
                                      • Gość: LP Re: Las Park IP: *.dip.t-dialin.net 02.09.12, 13:24
                                        Mi sie wydaje ze zaklad krawiecki byl na gorze a dol zajmowala ksiegarnia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka