Dodaj do ulubionych

PO idzie na wojnę z Kościołem

08.03.12, 21:57
Nauczanie religii zagrożone w polskich szkołach. Koledzy z PO uciekają do przodu wzorem niejakiego Zapatero i polskich komunistów.

ps
chyba cienko z PO bo chce nam zafundować konflikt w wielkim stylu. Pragnienie rugowania Boga z przestrzeni publicznej sie zaostrza. Nienawidzą chrześcijaństwa ? Boją się Chrystusa ?
Obserwuj wątek
    • kecawa nieprzypadkowo zwą ich polszewikami 08.03.12, 21:59
      Nieprzypadkowo nazywają ich polszewikami
      • Gość: mix Fanatyzm religijny typu kecawa IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.12, 15:25
        jest największą zakałą naszego gatunku powstrzymującą rozwój ludzkości. Bez względu na jego symbole, trzeba wypalać to zjawisko do korzeni dokładnie tak jak kościół postępował i postępuje z ludźmi innych poglądów. Nasi wzorem muzułmanów już zaczynają nakazywać co robić i jak głosować. Jest więc szansa, że naśladując swoich braci w wierze będą nakazywać w co się ubierać oraz co i kiedy jeść. Wiadomo przecież, że pasterz wie lepiej, co baranom potrzeba.
    • Gość: GiM Re: PO idzie na wojnę z Kościołem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.03.12, 22:05
      Po prostu nazywają rzeczy po imieniu. I nie wojna - tylko sankcjonowanie prawa. Podobno Twój guru słońce Żoliborza alias JaroZbaw primo voto JarKacz mieni się być prawym i sprawiedliwym więc zobaczymy jak się zachowa.
      • Gość: SD Re: jest odwrotnie IP: *.olsztyn.mm.pl 08.03.12, 22:10
        To kościół wypowiedział jawną wojnę Platformie Obywatelskiej, co było widać w ostatnich wyborach parlamentarnych, co widać też i teraz we wszystkich mediach należących do kościoła.. I to kościół wypowiedział także wojnę Prezydentowi RP.
        • kecawa Re: jest tak że polszewicy o czymś zapomnieli 08.03.12, 22:13
          Nie słyszałem by to kościół grzebał w ramówkach... to polszewia sekować chce religię w szkołach- cóż mają mandat społeczny poprzez ewidentny sukces w wyborach

ps szkoda tylko że przed wyborami jakoś zapomnieli o tym i o innych sparwach powiedzieć
          • Gość: mix Re: jest tak że polszewicy o czymś zapomnieli IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.12, 17:14
            kecawa napisał:

> Nie słyszałem by to kościół grzebał w ramówkach...
            Czy grzebanie w majtkach jest bardziej atrakcyjne?
      • kecawa Re: POlszewia idzie na wojnę z Kościołem 08.03.12, 22:10
        Sekowanie religii ze szkól- może to i prawo polszewii do dechrystianizacji Polski.Może to ich prawo by błogosławionemu Janowi Pawłowi II pokazywać środkowy palec....może

lecz mnie to mierzi i zniesmacza taka polszewizacja Polski
        • Gość: GiM Re: POlszewia idzie na wojnę z Kościołem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.03.12, 22:14
          Na szczęście to PO jest u władzy a nie Twój guru . I może choć w części zostanie zaprowadzony porządek rozdziału Kościoła od Państwa. To się nazywa neutalny światopogląd jakbyś nie wiedział.
          • kecawa Re: POlszewia idzie na wojnę z Kościołem 08.03.12, 22:21
            Neutralny światopoglądowo czyli ateistyczny- już usiłowali zabronić w pracy noszenia krzyżyka.Zaraz zakażą modlitwy bo może obrażać innych.A w niedzielę usuną dzwony bo zakłócają ciszę .Potem przyjdzie na dechrystianizację dalszą. Wszak mamy rok 2012 - jawna dyskryminacja i brak neutralności państwa. Nowa era zacznie się od pierwszego roku rządow Tuska czy Palikota

polszewizacja ewidentna
            • Gość: GiM Re: POlszewia idzie na wojnę z Kościołem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.03.12, 22:23
              Właśnie zaczynamy wprowadzać neutralność państwa.
    • Gość: mk Dziwisz się? IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.12, 22:13
      Ja ju.ż się nie dziwię ani Dziwiszowi ani Kościołowi, skoro Kościół wydał wojnę PO wspierając i nawołując do wspierania Kaczyńskiego. Swoją drogą długo czekałem, aż niewydarzone córy Solidarności skoczą sobie do gardeł łącznie z Kościołem odgrywającym wcale nie poślednią rolę w tym cyrku tego nowego po staremu. To bezczelnie stosowane divide et impera wyłącznie dla własnych korzyści powinno doczekać się właściwego podsumowania i to najlepiej od tych, którymi grali w klocki.
      • Gość: SD Re: Dziwisz się? IP: *.olsztyn.mm.pl 08.03.12, 23:19
        My po prostu nie chcemy państwa kościelnego.
        Dzisiaj 8 marca - Dzień Kobiet. W średniowieczu spalono wówczas wiele zielarek, kobiet które potrafiły połączyć zjawiska zachodzące w świecie nas otaczającym z naturą człowieka. To kościół nie chciał tego akceptować. Kobiety te zamiast leczyć ludzi, były posyłane na stos. Umierały w strasznych męczarniach, ze świadomością potępienia.
        I obawiamy się takiego kościoła. Próbkę tego co potrafi obecnie, kościół już pokazał w komisji rekompensującej majątek kościołowi. A za tym kościołem stoi niby tylko katolik świecki - ten cały Terlikowski, który znowuż atakuje kobiety i wszystkich innych inaczej myślących. Najchętniej to powsadzałby ich do więzienia, albo może posłał na stos. Nie chcę władzy takiego kościoła. Nie chcę kościoła dogmatycznego, kościoła pp. Głódzia, Nycza, Michalika czy o. derektora. I przed takim kościołem niech PO mnie broni. Ja chcę kościoła ks. Borkowskiego, który udzielał mi chrztu i przygotowywał do komunii. Chcę kościoła, który rozumie zwykłego człowieka i nie wtrąca się w każdą sferę przestrzeni publicznej.
        • Gość: mk Re: Dziwisz się? IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.12, 00:08
          A czy Kościół liczył się kiedyś z czyimś zdaniem oprócz własnego, o ile nie był do tego przymuszony? Kościół od samego zarania wycinał wszelką wiedzę, której nie mogli posiąść lub zwalczyć w cywilizowany sposób. Spalenie Biblioteki Aleksandryjskiej nadało ton takiemu postępowaniu na następne tysiąclecia. Od tego momentu każdy inaczej myślący poczynając od dziecka a kończąc na starcu stał się śmiertelnym wrogiem temu ewangelizacyjnemu posłannictwu. Zresztą do dnia dzisiejszego niczego nie akceptuje, co nie wychodzi z tego środowiska albo nie ma ca celu uszczęśliwiania ambicji Watykanu. Bez względu na jakość cel i sens tych ambicji. Po roku 1989 Kościół zaczął się odradzać właśnie w tym stylu gróźb, nakazów i zakazów. Mówi się już o Polsce, jako o kolejnej Irlandii Europy zmierzającej szybkimi krokami do "potęgi" Iranu. Oczywiście tej potęgi religijnej. Dziwisz, Terlikowski i wielu takich innych, sprawiają wrażenie dalekiego rozluźnienia z rzeczywistością. Glemp na początku lat 90-tych też krzyczał, że zdrowie człowieka jest sprawą Boga i ingerować w nie nie wolno. Oczywiście natychmiast zmienił zdanie, gdy sam trafił do polikliniki. Od tego momentu leczenie najprawdopodobniej przestało być przeciwstawianiem się woli Boga. Kiedyś od pradziadka usłyszałem ponoć obowiązująca maksymę ludową, że najgłupszego w rodzinie trzeba posłać na księdza, to sam nie zginie i rodzinie pomoże. Słuchając niejednokrotnie najprzeróżniejszych epistołów urzędników kościelnych zastanawiałem się, na ile ta legenda może sprawdzać się w praktyce. Osobiście będę za każdą władzą, która pokaże kościołowi w sensie largo jego należne i przypisane powołaniem miejsce. Jeżeli można wierzyć Biblii, to urząd celnika nie jest miejscem dla księdza. Nie zauważyłem żadnego akapitu w Biblii, by nawoływano kobiety do wajaczki. Co w takim razie robią zakonnice w wojsku? Odnoszę wrażenie, że kościół jako całość pogubił się w tym wszystkim, co robi i jak robi a wszelką krytykę postępowania ludzi kościoła odbija żenującym sformułowaniem, że to jest atak na kościół. Ani papież, ani biskup, ani tez żaden proboszcz czy pomniejszy ksiądz nie jest kościołem. Przemawia tutaj wyjątkowo bezczelna pycha, przez którą cierpią przyzwoici ludzie, w tym także chyba nieliczni księża mający odwagę na samodzielne wyciąganie wniosków. Przytoczone przez Ciebie postacie sprawiają wrażenie ludzi zła najlepiej funkcjonujący w otoczeniu mgły smoleńskiej. Głodujący murzyni do dnia dzisiejszego czekają na obiecane przez abp Damiana Zimonia zboże, na które zbierał przed paroma laty na mszach pi kościołach i przy wydatnej pomocy Caritasu. Okazało się, że zebrane pieniądze przykryła mgła smoleńska i nikt nie jest w stanie powiedzieć, co się z nimi stało lub gdzie ich szukać. Jeżeli ci ludzie opierają swoją działalność o dekalog, to nie chcę znać ani tego dekalogu, ani takiego kościoła. Kościół w szerokim tego słowa znaczeniu bardziej może tkwić we mnie, niż w złodzieju wywijającym kropidłem. Też chciałbym widzieć kościół normalny dla ludzi a nie dla stada wystraszonych pogróżkami niewolników, jakich kościół robi z wiernych. Niestety, ten punkt widzenia oddala się znacznie szybciej, niż oficjalne wycofywanie się z Vaticanum II. Nie tańczę oberka w rytmie twista. Po prostu ten typ rozrywki nawet w sensie duchowym nie sprawia na mnie pozytywnego wrażenia.
        • yadol Re: Dziwisz się? 09.03.12, 00:09
          kecaw menelu zdenaturowany !!!
          nie wperdalaj się gdy normalni , uczciwi Polacy rozmawiają o Polsce

darmozjadzie jebany udowodnij w końcu co zrobiłeś dla Olsztyna i regionu
          to , że bierzesz i brałeś kasę na krzywy ryj od lat wie nawet niezbyt rozgarnięty zryty pisowski ryj

jesteś żywym dowodem, że pewne panienki wstydu nie mają
      • kecawa Re: Dziwisz się? 09.03.12, 21:39
        czekałeś na to tęskniąc za SB i PRL
        • Gość: mk Re: Dziwisz się? IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.12, 11:15
          Czekałem na to, aż wywiad jezuicki i Opus Dei przebiorą miarę w katolickim "uszczęśliwianiu" społeczeństwa.
    • Gość: pytaczka Re: PO idzie na wojnę z Kościołem IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.12, 00:35
      kecawa ponoć jako Polak ? - dlaczego wspierasz watykańskiego okupanta ?
      • Gość: mk Re: PO idzie na wojnę z Kościołem IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.12, 00:41
        Bo to taki watykański okupant, który zaciera ręce z z urojonych niepowodzeń wieszcząc tylko kolejne chude lata i pretensje do śniegu, że nie pada latem w dni upalne :)
        • Gość: rea Re: PO idzie na wojnę z Kościołem IP: *.toya.net.pl 09.03.12, 09:33
          20 lat miodowego pożycia państwa z Kościołem dobiega kresu, co i dobrze, bo teokracja, co widać po państwach islamskich, dobrym pomysłem nie jest. Żadna doktryna religijna nie ma monopolu na wprowadzanie zasad moralnych, bo każda doktryna żyje w oderwaniu od rzeczywistości. Kościół najpierw przeforsował wprowadzenie tylnymi drzwiami lekcje religii w szkołach obiecując, że nie będzie za nie żądał pieniędzy od państwa, a kiedy już przymusowa w gruncie rzeczy indoktrynacj katolicka w szkołach się zadomowiła, to jednak wedle zasady pecunia non olet, olał Kościół własną obietnicę i zażądał kasy za opowiadanie religijnch bredni. Mało tego, Kościół poszerzył wtedy swe wpływy o przedszkola, żałując pewnie, że w żłobkach się nie da.
          Niestety, okazało się, że wprowadzanie zasad moralnych w oparciu o strach przed wyimaginowaną istotą i obietnicą życia wiecznego w bliżej nieokreślonym miejscu wiecznej szczęśliwości, nie działa na dzisiejsze młode pokolenie. Ludzie cokolwiek wykształceni, potrafiący myśleć racjonalnie nie tak łatwo dają się nabierać na religijne dogmaty, które nie przystają do ciągle rozwijającej się i zmieniającej rzeczywistości. Religia na gruncie szkolnym jest ciałem zupełnie obcym, bo jej tez nie da się weryfikować w sposób naukowy. Państwo niepotrzebnie wyrzuca pieniądze na naukę paciorków i opowiadanie biblijnych mitów. Tak samo niepotrzebnie wyrzuca pieniądze na utrzymywanie teologicznych uczelni i teologicznych kierunków, bo teologia przynalezy do takich pseudo-nauk, jak astrologia, numerologia, alchemia czy wróżbiarstwo, a te z wiadomych powodów nie są finansowane.

" Z religią czy bez niej dobrzy ludzie będą postępowali dobrze, a źli źle, ale złe postępowanie dobrych ludzi jest zasługą religii". (Weinberd Steve)
          "
          • yadol Re: PO idzie na wojnę z Kościołem 09.03.12, 10:50
            wyobraźcie sobie niezbyt rozgarniętego pana michalika na kuroniówce
            • Gość: zyz Re: PO idzie na wojnę z Kościołem IP: *.olsztyn.mm.pl 09.03.12, 19:08
              kecawa napisał:
              > A w niedzielę usuną dzwony bo zakłócają ciszę

A co mają dzwony do "chrystianizacji"? Bez hałasu nieważne? Dawno powinni usunąć te hałasy, a zwłaszcza regularne kilka razy na dzień wycie i charczenie ze wzmacniaczy. Ludzie wrażliwi na muzykę chorują od tej kakofonii.
    • kecawa Re: PO idzie na wojnę z Kościołem- narodem ? 09.03.12, 21:38
      Za moment polszewicy udowadniać będą, że usuwanie religii ze szkół jest czynione w imię interesów katolików.
      • Gość: GiM Re: PO idzie na wojnę z Kościołem- narodem ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.12, 21:52
        Czy wszyscy w szkole są katolikami ??. Jeżeli nie - to wprowadź religię buddyjską, muzułmańską, prawosławną i inne. Aha - tylko zapłać SAM dla tych "nauczycieli".
      • yadol Re: PO idzie na wojnę z Kościołem- narodem ? 09.03.12, 21:56
        kecaw menelu , obsrany obrońco religii włącz świński trucht
      • Gość: mk Re: PO idzie na wojnę z Kościołem- narodem ? IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.12, 00:14
        Istotne są tu interesy Polski i Polaków a nie kościelnej mafii zindoktrynowanych moherów udających dla własnych interesów Polaków. Katolicki polszewizm jest tylko inną formą sowieckiego bolszewizmu.
        • n4eu Re: PO idzie na wojnę z Kościołem- narodem ? 10.03.12, 00:45
          A jaki jest Polski interes? Kto go reprezentuje? PO, SLD, PIS? A moze PSL lub Palikot?
          napisz to MK. Osmiesz sie do reszty pacanie.
          • Gość: GiM Re: PO idzie na wojnę z Kościołem- narodem ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.03.12, 07:51
            Przeczytaj kilkakrotnie post na który "odpowiadasz" - może wówczas zrozumiesz. Dokładnie tam jest powiedziane kto,co,jak i gdzie.
            • Gość: rea Re: PO idzie na wojnę z Kościołem- narodem ? IP: *.toya.net.pl 10.03.12, 09:51
              Katolicki desant na umysły dzieci w innej formie:
              www.rp.pl/artykul/249545.html
              • n4eu Re: PO idzie na wojnę z Kościołem- narodem ? 10.03.12, 11:16
                Lewacki desant na zycie europejczykow trwa
                jkm.nowyekran.pl/post/38212,ile-jest-wody-we-wodzie-to-nie-jest-prima-aprilis:P
      • ostrogotek Re: PO idzie na wojnę z Kościołem- narodem ? 10.03.12, 19:38
        kecawa napisał:

> Za moment polszewicy udowadniać będą, że usuwanie religii ze szkół jest czynion
        > e w imię interesów katolików.

Na jaką wojnę z kościołem? Może z Rydzykiem, może z sektą toruńską, ale z Kościołem katolickim? Jakieś dziwne filmy żeś oglądał (może te dla dorosłych). Na wojnę z narodem? Zmień lepiej pampersa. Wolacy to nie naród :).

Polsce nic od PO nie zagraża. Natomiast od głupoty to nawet dużo.
        • Gość: szybki koniec Polsce od PO zagraża nędza i ruina, likwidacja RP IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.12, 20:49
          Kościół jest jeden, mogłoby PO rozpocząć wojnę
    • Gość: kpiarz Re: PO idzie na wojnę z Kościołem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.12, 20:58
      Pod Grunwaldem kościół wojnę przegrał. A kto tu będzie dowodził wojskiem?
    • Gość: GiM Słusznie prawisz. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.12, 22:04
      forum.gazeta.pl/forum/w,72,134148853,,Dzieci_musialy_zapelnic_skarbonki_na_postna_jal_.html?v=2
    • Gość: ggg Re: PO idzie na wojnę z Kościołem IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.12, 18:39
      Kościelni oszuści i złodzieje !!!! to idole kecawy

niewiarygodne.pl/kat,1017181,title,USA-oskarza-Watykan-Jestescie-pralnia-brudnych-pieniedzy,wid,14320261,wiadomosc.html
    • kecawa Re: PO idzie na wojnę z Kościołem 12.03.12, 21:04
      Co czy kto wykreował ową polszewicką wojnę z Kościołem
      • yadol kto walczy z klerem ? 12.03.12, 21:25
        złamany członku kecawo , nie uczyłeś się zbyt pilnie od dziecka menelu
        jako znany "miłośnik" koorestwa zwanego POPIS
        chcę ci prosto w tępy ryj powiedzieć :
        KOŚCIÓŁ TO SĄ WIERNI A NIE KLER MENTALNIE SPUSZCZONY CZY JAK MICHALIK PRZYTRZYMANY

wiem, nie zrozumiesz tego menelu
        mam nadzieję , że nasz wspólny Przyjaciel (?) prałat Ż. w końcu ci przypie... w tępy dziób
      • Gość: GiM Re: PO idzie na wojnę z Kościołem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.03.12, 21:29
        Sami hierarchowie - to wykreowali - zwani też biskupami tudzież inną nazwą.
        • Gość: SD Re: ks. Sowa wyjaśnia IP: *.olsztyn.mm.pl 12.03.12, 22:46
          wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/382711,ksiadz-kazimierz-uderza-w-telewizje-ojca-rydzyka.html
          • Gość: mk Re: ks. Sowa wyjaśnia IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.12, 11:25
            Rydzyk po wielu awanturach przestał wałczyć z Episkopatem między innymi chyba dzięki pieniądzom, ale do kościoła w pozytywnym tego słowa znaczeniu jest mu tak samo daleko jak i Episkopatowi. Sowa - to są puste słowa. Eksploatuje tematy przetrawione społecznie już wiele lat temu.
      • Gość: mk Re: PO idzie na wojnę z Kościołem IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.12, 11:18
        A jak myślisz? Którzy ro z biskupów wyrażali swoje niezadowolenie grożąc państwu i posłom w tym kraju?
        • kecawa Re: PO idzie w konflikt 13.03.12, 18:20
          Wojna z Kościołem to polszewica próba znalezienia tematu zastępczego

ps

TK dla zaprzańców
          • Gość: GiM Re: PO idzie w konflikt IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.03.12, 19:02
            To kościół wypowiedział wojnę PO a wojna to nie z wiernymi - tylko "magnatami kościoła" którzy już bardzo dawno stracili poczucie katolicyzmu. Fałsz i obłuda hierarchów jest gigantyczna.
            • edico Re: PO idzie w konflikt 13.03.12, 19:59
              "Прaвдa, нo не co вcем" :o))
              Kościół jest wspólnotą księży a nie wiernych i tu tkwi cały poważny błąd w publicznym pojmowaniu tego zjawiska.
            • kecawa Re: PO idzie w konflikt 13.03.12, 20:28
              Wojna z kościołem to w istocie działanie antypolskie.

zaprzańcy by utrzymać się u władzy zrobią wiele- zbyt wiele
              • edico Moher idzie na wojnę 23.01.14, 09:29
                A czy to po polsku było po tzw. chrzcie Polki gnać batami naszych praojców do nowej wiary i wybijać zęby za nie przestrzeganie narzucanych katolickich postów? Ekspansja chrześcijaństwa na Słowiańszczyznę w IX-XI w. musiała prowadzić nieuchronnie do zniszczenia wszelkich rodzimych wierzeń, jakie dotąd wytworzyła i jakimi żyła. Triumfujące chrześcijaństwo nie tolerowało i nie toleruje do dzisiaj współistnienia innych religii, wierzeń, bogów i przekonań, czego na forum jesteś wybitnym tego przykładem. Biskup Thietmar przekazuje przykładowo, jak wyglądał np. opór takiej ewangelizacji w diecezji marseburskiej. Thietmar opisuje także wielkie powstanie słowiańskie ludów niedawno nawróconych na chrześcijaństwo, które miało wybuchnąć w 983 r. na północy Połabia, a o których usilnie Kościół milczy:
                "Zaczęła się ta zbrodnia 29 czerwca od wyrżnięcia załogi w Hobolinie i zniszczenia tamtejszej katedry. W trzy dni potem zjednoczone siły Słowian napadły, w chwili gdy dzwoniono na jutrznię, na katedrę brenneńską… Jej… pasterz Folkmer uratował się na czas ucieczką, jej zaś obrońca Teodoryk wraz z rycerstwem ledwie uszli tegoż dnia przed wrogiem. Duchowieństwo tamtejsze dostało się do niewoli, Dodilo zaś, drugi pasterz tego biskupstwa, który, uduszony przez swoich, leżał od trzech lat w grobie, został zeń wyrzucony. Te chciwe psy obrabowały go z szat pontyfikalnych, które na równi z ciałem nie uległy dotąd najmniejszemu zepsuciu, a następnie rzuciły go bez żadnego szacunku z powrotem do trumny. Cały skarb kościelny został rozgrabiony i wiele krwi się polało w sposób pożałowania godny. Zamiast Chrystusowi i jego zacnemu rybakowi Piotrowi zaczęto oddawać cześć różnym bożkom z diabelskiej herezji poczętym i tę żałosną zmianę pochwalali nie tylko poganie, lecz także chrześcijanie… Po tych wypadkach Słowianie zniszczyli klasztor św. Wawrzyńca w mieście Kalbe, a następnie ścigali naszych uciekających jak pierzchliwe jelenie. Nasze bowiem grzechy przydawały nam strachu, a im męstwa".
                Zresztą Kościół od samego początku umacniał system niewolniczy wszędzie tam, gdzie on występował. W kolejnym tłumieniu powstania z 997 r. wyróżnił się bohaterstwem biskup Ramward:
                "Na wieść o buncie Słowian [cesarz] wyruszył do kraju Stodoran, który nazywa się także krajem Hobolan i spalił go oraz złupił doszczętnie, po czym jako zwycięzca powrócił do Magdeburga. Z powodu tej wyprawy nieprzyjaciele urządzili wielki najazd na Bardangun, lecz zostali przez naszych odparci. W bitwie tej brał udział biskup z Minden Ramward, który uchwyciwszy krzyż w swe ręce, wysunął się na czoło wojowników przed chorążymi i dodał im ducha do walki".
                Wyjątkowo nieudolnym czy może pechowym krzewicielem "słowa Bożego" był biskup czeski Adalbert, który na chrzcie otrzymał imię "cieszącego wojów" — Wojciecha. Biskup ten najpierw poniósł klęskę ewangelizacyjną w swej diecezji:
                "Gdy nakłaniając swe owieczki do posłuszeństwa wobec przykazań Bożych nie mógł ich odwieść od błędów zadawnionej bezbożności, wyklął je wszystkie i podążył do Rzymu, aby się wytłumaczyć z tego kroku przed papieżem" - pisze Thietmar, po czym zrezygnował z pasterzowania i zaszył się w klasztorze. Kiedy kolejny raz zapragnął przekonywać do wiary, trafił do pogańskich Prusów u których musiał dopuścić się wyjątkowych "zasług" lub też profanacji, gdyż stamtąd już nie powrócił:
                "Gdy potem z upoważnienia tegoż papieża usiłował poskromić dusze Prusów wędzidłem słowa Bożego, przeszyto go włócznią i odcięto mu głowę” (Thietmar). Na podkreślenie zasługuje fakt, że jego towarzysze wrócili z wyprawy bez żadnego szwanku do siebie.
                Pod koniec XI w. Szczecinianie mieli oświadczyć biskupowi Ottonowi Mistelbachowi:
                “U was, chrześcijan, pełno jest łotrów i złodziei; u was ucina się ludziom ręce i nogi, wyłupuje oczy, torturuje w więzieniach; u nas, pogan, tego wszystkiego nie ma, toteż nie chcemy takiej religii! U was księża dziesięciny biorą, nasi kapłani zaś utrzymują się, jak my wszyscy, pracą własnych rąk" (Żywot świętego Ottona). Stąd też akcja chrystianizacyjna na Pomorzu spotykała się z równie gwałtowną reakcją. O kilku powstaniach wielkopolskich przeciwko takim metodom chrystianizacji już pisałem na tym forum parę lat temu.
                Z wielkim smutkiem stwierdzam, że z przerażonego dawniej ojca piszącego pierwsze strachliwe posty na forum przekształciłeś się w mohera-zakapiora głównie rozdającego razy na prawo i lewo w imię swojej religii o zacięciu znanym w slangu więziennym jako "iść w zaparte" bez względu na okoliczności i niepodważalne fakty. Ota, jak ta prawda katolicka wyzwala ludzi tego pokroju. Można ją ująć jako przemilczana prawda, prawie prawda i g... prawda.
          • edico To kościół niestety reżyseruje te konflikty 13.03.12, 19:03
            poczynając już od roku 1989. Od tego czasu Kościołowi nigdy nie było po drodze z państwem i jego obywatelami i nie dyktat kościelny jest tutaj potrzebny, ale zwykła ludzka przyzwoitość i moralność. Nie ma absolutnie żadnych argumentów na to, by ludzie nie związani z Kościołem mieli finansować z własnej kieszeni fanaberie sukienkowych. Jeżeli w Polsce wg. oświadczenia Glempa ma być 98% katolików, to chyba stać jest ich na utrzymanie własnego Kościoła bez przymusowego sięgania do kieszeni ludzi nie mających z tym wspólnego. Jest to niestety, ale zwykła kradzież aprobowana przez państwo. Po co Wam ten dekalog, skoro łamiecie go na każdym kroku?
            • Gość: mk Re: To kościół niestety reżyseruje te konflikty IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.12, 20:09
              Kościół kecawy zawsze z rzeczywistością miał w poprzek.
              • Gość: ech Re: To kościół niestety reżyseruje te konflikty IP: *.olsztyn.mm.pl 13.03.12, 20:21
                kecawa napisał:
                > Nauczanie religii zagrożone w polskich szkołach. Koledzy z PO uciekają do przodu wzorem niejakiego Zapatero i polskich komunistów.

Niechcący napisałeś prawdę: uciekają DO PRZODU.
                • Gość: SD Re: To kościół niestety reżyseruje te konflikty IP: *.olsztyn.mm.pl 13.03.12, 20:44
                  Dlaczego kościelne media nie przedstawiają np. takich informacji o Polsce ?
                  1. www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=l%20figaro%20we%20wronkach&source=web&cd=2&sqi=2&ved=0CCkQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwiadomosci.dziennik.pl%2Fswiat%2Fartykuly%2F363500%2Cpolska-na-celowniku-francji-boja-sie-azjatyckich-lodowek-znad-wisly.html&ei=IKNfT6iVCsPctAbhwZD5BQ&usg=AFQjCNG6WIo257juuRFD4cbdNo_-glsmnQ&cad=rja,
                  2. gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/382813,wzrost-produkcji-w-lutym-mniej-wiecej-7-procent-inflacja-4-2-procent.html.

Dlaczego przekaz mediów kościelnych jest tak wybiórczy i dlaczego w ten sposób tak fałszuje obraz Polski ?
                  • Gość: mix Re: To kościół niestety reżyseruje te konflikty IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.12, 21:06
                    Jeżeli można sądzić po kecawie, PiS-ie i mediach Rydzyka, to mafia watykańska jest jak bolszewicka swołocz i działa na podobnych samych zasadach. Bolszewicka swołocz pod rządami Stalina i NKWD (oraz ich następców) zniewoliła polaków pod pozorem obrony przed hitleryzmem oraz mrzonkowymi i fałszywymi obietnicami o lepszym życiu w komunizmie. Zamienili jeden koszmar zamienił się w drugi nie tylko dla Polaków, ale także dla siebie.
                    Z kolei po 1989 r. pedofilsko-złodziejska mafia watykańska pod rządami papieży i ich mafijnych agentów zniewoliła Polaków pod pozorem walki z bolszewicką swołoczą oraz mrzonkowymi i fałszywymi obietnicami lepszego życia po śmierci...

Każdego agenta pedofilsko-złodziejskiej mafii watykańskiej (czy to będzie umundurowany watykano-essman ubrany szturmową czarną sukienkę, czy ajatollah na stanowisku ministra sprawiedliwości, toruński żigolo obracający miliardami bez żadnego majątku osobistego bądź Dziwisz dorabiający cuda Wojtyle wmawiając, że modlitwa do niego leczy z bezpłodności) trzeba traktować tak, jak na to w pełni zasługują i za wszelką cenę dążyć do wskazania im jedynego nie pozostawiającego złudzeń miejsca na ziemi.

Gdyby ktoś miał jakieś wątpliwości oceny, podam przykład pierwszy z brzegu:
                    do tej pory (a minął ponad miesiąc) żigolo rydzyk nie ma przedstawionych zarzutów z art. 255KK (publiczne nawoływanie do popełnienia przestępstwa skarbowego - ewidentne wrogie działanie na szkodę państwa polskiego). Nie powiem, by mnie to zdziwiło, bowiem ta mafia ma swoich agentów wszędzie poczynając od przedszkola i swojemu krzywdy nie zrobią.
                    Wnioski nasuwają się same nawet bez studiowania katolickiej Biblii.
          • Gość: as Re: PO idzie w konflikt IP: *.whservidor.com 22.01.14, 23:12

ataki na wiarę nasilają się
            chom.pl/l/907
            • edico Re: PO idzie w konflikt 23.01.14, 09:36
              A przypominasz sobie słowa Michalika grożącego posłom za zbyt mało asertywne prezentowanie stanowiska Kościoła w Sejmie, obwiniającego dzieci i rodziców za pedofilstwo księży... A może przypomnieć rok 18\989, kiedy to padła w stronę Mazowieckiego groźba wyprowadzenia ludzi na ulicę za sprzeciwianie się wprowadzenia religii do szkół? Tego rodzaju katolicy chyba razem z Kaczyńskim karmieni byli jednym mlekiem.
              • Gość: mk Re: PO idzie w konflikt IP: *.sadecehosting.net 25.01.14, 09:58

to się nazywa dialektyczne podejście do polityki
                • privus Re: PO idzie w konflikt, ale z kim lub z czym? 25.01.14, 15:29
                  Wystarczającej odpowiedzi na to pytanie udziela zablokowanie przez Tuska możliwości rozliczenia kościelnej komisji majątkowej za grabież majątków nigdy do tego Kościoła nie należących.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka