Dodaj do ulubionych

Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualizacje]

20.03.12, 12:22
150 mieszkań oraz 135 miejsc parkingowych - to chyba pomyłka mam nadzieje, że w artykule a nie w projekcie bloku., 1,5 miejsca parkingowego na mieszkanie na standard - inne inwestycje lepiej omijać

Obserwuj wątek
    • Gość: b28 Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualizacje] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.12, 12:26
      Wersalka dla każdego kupującego - aby poczuli się jak w Wersalu.
      • Gość: artysta Re: Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualiz IP: *.play-internet.pl 20.03.12, 12:31
        A to jakas reklama osiedla ? Tekst sponsorowany ? Ostatnio kupowalem mieszkanie i nikt artykulow o moim nowym osiedlu nie pisal. Z drugiej strony ile tam drzew wycieto ? Ile inwestor posadzil nowych ? Ja patrzac na te betonowe bloki juz sie boje, nie mam pojecia czym redaktor sie tutaj zachwyca (piszac cokolwiek na temat tego osiedla)
    • Gość: MDK Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualizacje] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.12, 12:39
      Bardzo piękny artykuł reklamowy 'dewelopera'. Zabrakło tylko telefonów kontaktowych.
      A swoją drogą dużo tych bloków się buduje w Olsztynie czyli ktoś to musi kupować. A podobno bieda jest i kryzys. No to jak to jest w końcu?
      • Gość: artysta Re: Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualiz IP: *.play-internet.pl 20.03.12, 12:45
        Moim zdaniem jest to niekonsekwencja redaktora, ja tutaj zapewne jak wiekszosc z panstwa widze betonowe monstrum. Moloch ktory zmieni tamtejszy krajobraz, nikt nie wie ile drzew wycieto i ile zyjacych tam zwierzatek zostalo zalanych lub zostanie zalanych betonem... Czy to pltny artykul ? Jezeli tak to bardzo bym sie zawiodl, zarowno niekonsekwencja jak i tym calym "biznesem".. Chociaz jakby byl platny to powinni napisac - artykul sponsorowany, przynajmniej w innych gazetach tak widzialem.
        • Gość: o ironio! Re: Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualiz IP: *.internetdsl.tpnet.pl.A.115.19.83.in-addr.arpa 20.03.12, 13:49
          Gość portalu: artysta napisał(a):
          "Moim zdaniem jest to niekonsekwencja redaktora"

A moim zdaniem nie potrafi pan wyczytać między wierszami ironii artykułu. "Osiedle Versal XXI w Olsztynie do swojego pierwowzoru nawiązuje w bardzo swobodny sposób, jednak to właśnie on stanowił podobno inspirację dla architektów" to zdanie kultowe ;)

Wiadomo, że to takie osiedle dla wsioków którzy wypierają z tego miasta urodzona tu ludność ;)
          • Gość: artysta Re: Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualiz IP: *.play-internet.pl 20.03.12, 13:56
            Moze i tak, moze i nie ale zaskoczyl mnie ten artykul bo te osiedle ani ladne ani jakos specjalnie przyjazne mieszkancom. Zwykle bloki jakich wiele w miescie. Ciesze sie ze podaz jest duza bo widac ze ludzie chca mieszkac w Olsztynie, ale zeby odrazu artykul o osiedlu ? Hmm
    • Gość: rowerzysta Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualizacje] IP: *.olsztyn.vectranet.pl 20.03.12, 13:09
      XXI wiek, a u nas ciągle buduje się niewyobrażalną na zachodzie liczbę miejsc postojowych naziemnych... Już dawno mówiłem, że SUiKZP jest na miarę lat dwudziestych, ale poprzedniego wieku.
    • Gość: gość Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualizacje] IP: *.olsztyn.vectranet.pl 20.03.12, 13:17
      Dlaczego to buduje OPB, a nie kto inny wybrany w referendum i zaakceptowany przez Komisję Robotniczo-Chłopską? Dlaczego w tym miejscu, a nie gdzie indziej? Dlaczego 7 kondygnacji, a nie 1, 2, 3, 4, 5, 6 albo 8, 9 itd? Dlaczego wycięto drzewa i krzaki, przecież można by je było wkomponować w mieszkania? Dlaczego ponad 5 tyś za m2 i kto na tym zarobi? Dlaczego projekt wykonali architekci nie z Olsztyna? Dlaczego budują z betonu, a nie z materiałów ekologicznych np z drewna lub słomy? Kto wydał pozwolenie i ile za to wziął do kieszeni? Dlaczego gazeta pisze o tej inwestycji zamiast opisywać naszą nędzę, ubóstwo i bezrobocie. Dlaczego, dlaczego, dlaczego itd? Sprawa wymaga dogłębnego wyjaśnienia i ukarania winnych. Do czasu wyjaśnienia wszystkich wątpliwości należy wstrzymać budowę, a właściciela OPB WSADZIĆ DO ARESZTU. Jeżeli jest niewinny, to niech udowodni. NIE DAJMY SIĘ ZACHŁANNYM KAPITALISTOM. BROŃMY NASZEJ OJCOWIZNY DO OSTATNIEJ KROPLI KRWI. Ja nie mam nic, niczego się nie dorobiłem, dlaczego inny ma zarabiać? RÓWNOŚĆ-WOLNOŚĆ-BRATERSTWO. Przecież wszyscy mamy jednakowe żołądki.
      • Gość: ojej Re: Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualiz IP: *.play-internet.pl 20.03.12, 13:41
        No wlasnie, dlaczego jak w Olsztynie maja budowac lub poszerzac droge to nagle bronimy drzew, wieworek, zadamy prawie by budowano z drewna, mimo ze znamy plany inwestycyjne od dluzszego czasu to dopiero w momencie gdy nic juz zrobic nie mozna zaczyna sie dyskusja. Gsy stawiane jest kolejne zabetonowane blokowisko, prywatnego inwestora z Ostrody to wszystko jest fajnie, ladnie i pieknie. Ja tej polityki nie rozumiem, nie wiem o co chodzi a gdy nie wiadomo o co chodzi ????
        • forum_rozwoju_olsztyna Re: Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualiz 20.03.12, 13:57
          Gość portalu: ojej napisał(a):
          > No wlasnie, dlaczego jak w Olsztynie maja budowac lub poszerzac droge to nagle
          > bronimy drzew, wieworek, zadamy prawie by budowano z drewna, mimo ze znamy plan
          > y inwestycyjne od dluzszego czasu to dopiero w momencie gdy nic juz zrobic nie
          > mozna zaczyna sie dyskusja. Gsy stawiane jest kolejne zabetonowane blokowisko,
          > prywatnego inwestora z Ostrody to wszystko jest fajnie, ladnie i pieknie. Ja te
          > j polityki nie rozumiem, nie wiem o co chodzi a gdy nie wiadomo o co chodzi ???
          > ?

Proszę podać przykład, bo o tym konkretnym blokowisku Prezydent wypowiadał się w poniższym artykule:
          Urzędnicy kontra deweloper. Miasto broni brzegów

^^Wydawało się, że sprawa idzie w dobrym kierunku. "Skuteczność" naszych polityków możemy dziś ocenić. W artykule jest również wypowiedź Pana Radnego Roberta Szewczyka, który cieszy się (sierpień 2011) z tego, że uchwalono plan miejscowy dla brzegów jeziora Podkówka. Jak dziś już wiemy plan został uchylony z powodu błędów formalnych jakie poczynili "odpowiedzialni" za ten proces urzędnicy.
      • Gość: gościu Re: Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualiz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.12, 21:50
        świetny komentarz obrazujący mentalność przeciętnych człowieczków;)
    • Gość: Waldi Architektoniczny niewypał IP: *.uwm.edu.pl 20.03.12, 13:53
      Mieszkańcy mogli mieć widok na jezioro, a będa mieć widok na okna sąsiadów.
      Oglądałem projekty mieszkań - to bunkry bez okien (są za to drzwi balkonowe), standard jak z czasów Gomółki - pokoje po 8 metrów kwadratowych, kuchnia może być albo ślepa, albo w dużym pokoju.
      Mógł tam powstać budynek specjelnie zaprojektowany do tego miejsca. A powstanie sztampowy blok, projekt z katalogu, który był projektowany na warszawską Białołękę i wrocławskie Psie Pole.
      • Gość: z Olsztyna Re: Architektoniczny niewypał IP: *.olsztyn.mm.pl 21.03.12, 00:55
        Dokładnie to samo chciałem powiedzieć. Dodatkowo mieszkań z widokiem na jezioro jest 21 (każde na szczycie tej niby "pałeczki z litery E jaka jest blok), pozostałe mają widok głównie w okna sąsiadów. Aha - tych 21 mieszkań jest już zarezerwowane (chociaż nie mają naniesionych rezerwacji na stornie internetowej), co więcej - jest już rezerwowa lista chętnych, gdyby któreś się zwolniło. Pozostałe można brać, choć ich rozkład jest moim zdaniem beznadziejny.
    • Gość: Macho Kajakiem po Kortówce? HA, HA! IP: *.uwm.edu.pl 20.03.12, 13:58
      Takie bzdury może pisać tylko ktoś, kto Kortówkę widział wyłącznie na mapie.
    • Gość: opebiak Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualizacje] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 13:59
      hmm dlaczego tylko opb nie informuje ze 100 metrów dalej w stronę jeziora wybuduje kolejne bloki które skutecznie zasłonią widok na jezioro?
      • Gość: manley Re: Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualiz IP: *.olsztyn.vectranet.pl 20.03.12, 22:08
        prawda to?
        • Gość: opebiak Re: Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualiz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 07:21
          prawda prawda 30-40 metrów od brzegu jeziora Kortowskiego powstanie kolejny budynek - informacja potwierdzona w 100% i pochodząca od zarządu developera. szkoda tylko że nie mówią tego kupującym...
    • Gość: Mieszkaniec Nowe mieszkania za 3800 na Kołobrzeskiej - WAŁEk!! IP: *.olsztyn.mm.pl 20.03.12, 14:15
      Spółdzielnia mieszkaniowa pojezierze buduje nowe mieszkania na ulicy KOŁOBRZESKA 5 miedzy wieżowcem nr7 a prywatnym gimnazjum nr3 (dawne sp4). Zanim mieszkania zostały podane do informacji publicznej- ogłoszenie było na stronie 5maluuusieńką czcionka bodajże gazeta olsztyńska/wyborcza.Mieszkania w atrakcyjnej lokalizacji zostały rozdysponowane(zakupione) w większości dla prezesa , kierowników oraz pracowników spółdzielni i znajomych..Sprawa nadaje się do instytucji sądowniczych/prokuratorskich bowiem ceny jakie podawali wynosiły naprawdę niewiele jak za tak atrakcyjną lokalizację 4200brutto. FINALNIE cena za metr kwadratowy WYNIOSŁA 3.800!!!! Takie ceny chodzą na obrzeżach miasta (w truskawkach). Blok prezesa i pracowników budowany za pieniądze członków spółdzielni. Śmierdzi mi AFERĄ .Dodam, że garaże podziemne mają być w cenie mieszkania.
      Oto link do projektu budynku:www.pantel.olsztyn.pl/projektowanie/budynki-wielorodzinne/budynek-wielorodzinny-olsztyn-ul-kolobrzeska.html
      • Gość: gxdg Re: Nowe mieszkania za 3800 na Kołobrzeskiej - WA IP: *.olsztyn.vectranet.pl 20.03.12, 14:27
        Na osiedlu Versal sprzedają od 5200 do 5800. Przyznam szczerze, że sprzedaż na poziomie 3800 to raczej mocno poniżej ceny rynkowej...
      • Gość: tom Re: Nowe mieszkania za 3800 na Kołobrzeskiej - WA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.12, 14:50
        Kolego mieszkańcu, spółdzielnie zgodnie z prawem nie mogą budować budynków na zasadach komercyjnych, jak developerzy. Stąd takie niskie ceny - nabywca płaci cenę metra taką, ile kosztował ten metr w budowie. Ja tym sposobem nabyłem drogą kupna mieszkanie wybudowane przez SM Jaroty w cenie 1800 zł za mkw, gdy IPB sprzedawało wówczas nowe M za 3100 zł. I nie mam nikogo znajomego w Jarotach. Jako członek spółdzielni przeczytałem ogłoszenie w Olsztyńskiej, poszedłem do biura spółdzielni i się zapisałem. Tak samo pewnie było i w tym przypadku.
        • Gość: waldek Re: Nowe mieszkania za 3800 na Kołobrzeskiej - WA IP: *.olsztyn.vectranet.pl 20.03.12, 14:59
          W takim razie proszę wskazać przepis, z którego wynika, że spółdzielnia nie może sprzedawać mieszkań po cenie rynkowej. No czekam?
          • Gość: aaa to proste ...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 17:42
            1. Spółdzielnia nie jest firmą, tylko spółdzielnią. Firma jest nastawiona na tzw. max. zysk, a spółdzielnia mieszkaniowa na dbanie interesów spółdzielców. To czy dba czy nie to inna sprawa.
            2. Idź na walne zgromadzenie i się spytaj.
            3. Jak tobie sie nie podobna doprowadź do odwałania Prezesa.

• Gość: W. Re: Nowe mieszkania za 3800 na Kołobrzeskiej - WA IP: *.uwm.edu.pl 21.03.12, 09:25
            RE: > W takim razie proszę wskazać przepis, z którego wynika, że spółdzielnia nie moż
            > e sprzedawać mieszkań po cenie rynkowej. No czekam?

PRAWO O SPÓŁDZIELNIACH MIESZKANIOWYCH
            • Gość: lbl Re: Nowe mieszkania za 3800 na Kołobrzeskiej - WA IP: *.olsztyn.vectranet.pl 22.03.12, 00:21
              A dokładniej?
      • Gość: dr K. Re: Nowe mieszkania za 3800 na Kołobrzeskiej - WA IP: *.uwm.edu.pl 21.03.12, 09:32
        Z definicji: spółdzielnia mieszkaniowa działa w celu zaspokojenia potrzeb mieszkaniowych mieszkańców. Deweloper (jak OPB) to firma która działa w celu maksymalizacji zysku.
        To by wychodziło na to, że faktycznie koszty budowy nowoczesnego budynku wynoszą 3800zł za metr, reszta to zysk deweloperów. Choć w przypadku tego "versalu" mogą być wyższe, bo na bagnie buduje się trudniej i drożej.
        Każdy może zebrać kilkanaście osób i założyć z nimi spółdzielnie w celu wybudowania wspólnego domu, osiedla. Tak spółdzielnia może sama organizować wszystko, może wynająć inwestora zastępczego.
        • Gość: nie dr Re: Nowe mieszkania za 3800 na Kołobrzeskiej - WA IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.12, 09:48
          O jaki dr mądry. Może załapał się na mieszkanka dla kolesi Barańskiego i teraz uzasadnia dlaczego może kupić tak tanio, po kolesiowsku.
          • Gość: olsztyniak Re: Nowe mieszkania za 3800 na Kołobrzeskiej - WA IP: *.olsztyn.mm.pl 21.03.12, 13:59
            Typuje że to dr Krzysztof K. z wydziału nauk ekonomicznych, ze znanej nam partii Donka. Pan doktorek chętnie nabywa prawa własnościowe do takich lokali-nie ździwiłbym się ze przez kumoterstwo
    • Gość: b28 Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualizacje] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.12, 15:18
      Dobrze ktoś napisał na forum, zamiast widoku na jezioro i na słoneczne południe ludzie kupią mieszkania bez widoku i bez światła słonecznego:
      olsztyn.gazeta.pl/olsztyn/51,35189,11376497.html?i=0
      Za komuny ZAWSZE był dostęp do słońca!!!
      • Gość: aj Re: Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualiz IP: *.centertel.pl 27.02.15, 23:00
        mimo wszystko to znakomita inwestycja pod wynajem dla studenterii
    • Gość: ze wsi Re: Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualiz IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.12, 15:23
      jest jeszcze 50 miejsc w garażu podziemnym.

ogólnie ciekawy budynek i mieszkania w nim, widzę tylko 2-3 mankamenty:
      1. cena zawyżona o min. 1000zł/m2.
      2. będzie to wieczny akademik - patrz budynki Arbetu na Warszawskiej.
      3. brak bliskiej infrastruktury - wprawdzie jest na parterze 8 lokali i pewnie choć żabka tam będzie.
      • Gość: rowerzysta Re: Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualiz IP: *.olsztyn.vectranet.pl 20.03.12, 17:16
        Hahahaha! 185 miejsc na 150 mieszkań! Buhahahaha! Czy ktoś liczy na to, że nie będzie tam problemów z parkowaniem? Pierwszy Planista Miasta J.P. pewnie zadowolony jak nigdy z kolejnego g.wna.
        • Gość: manley Re: Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualiz IP: *.olsztyn.vectranet.pl 20.03.12, 22:14
          jak będą tam stancje, to sporo szrotów ze wsi najedzie się i zabraknie parkingu... na każde mieszkanie czasem kilka fur.
    • Gość: otóż to Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualizacje] IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.12, 16:08
      Dlaczego gazeta pisze o tej inwestycji zamiast opisywać naszą nędzę, ubóstwo i bezrobocie.
      • Gość: kuba Re: Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualiz IP: *.dynamic.mm.pl 20.03.12, 16:30
        GW to pełoski łorgan, a POdług peło Polska jest najlepiej rozwijającym się krajem Jeuropy. To jak taki organ ma pisać o nędzy,głodzie i bezrobociu.
    • Gość: otóż to! Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualizacje] IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.12, 16:09
      Za komuny ZAWSZE był dostęp do słońca!!!

• Gość: 123 Re: Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualiz IP: 201.38.254.* 20.03.12, 16:47
        I czasu wolnego bylo od cholery,
    • Gość: Kit2 Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualizacje] IP: *.olsztyn.vectranet.pl 20.03.12, 17:38
      Ejże, przeciez tam Kortówka jest skanalizowana i zakryta.
      • Gość: ech Nowe osiedle dla niedouków IP: *.olsztyn.mm.pl 20.03.12, 17:53
        Gość portalu: o ironio! napisał(a):
        > "Osiedle Versal XXI w Olsztynie do swojego pierwowzoru nawiązuje w bardzo swobodny sposób

Do polskiej pisowni też nawiązuje w bardzo swobodny sposób. Bo albo piszemy jak w oryginale: Versailles, albo po polsku: Wersal. To coś, co uchodzi za nazwę (i straszy też na okrąglaku przed ratuszem) - to jakiś potworek ortograficzny spłodzony przez niedouków. Wstyd mieć taki błąd na wizytówce!
        • Gość: 100%olsztyniak Re: Nowe osiedle dla niedouków IP: 2.25.216.* 20.03.12, 20:48
          Kolejny artykul zamowiony u Kursa przez Bierezowskiego.Kurs reklamuje OPB i dobrze bo trzeba reklamowac lakalne firmy!Czemu w Olsztynie buduje sie tak nisko i karlowato?
    • iwaniuk-online Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualizacje] 20.03.12, 21:49

Gdyby to nie była prawda, to bym nie uwierzył, że można:

1. wybudować takie gó...
      2. i nazwać tego gniota "Versal XXI".

Śmiać się? Płakać? Płakać. Patologia, nędza, żenada i głupota. Olsztyn.
      • olsztyniak1983 Re: Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualiz 11.01.15, 17:39
        Czy ktoś wie kto buduje i gdzie znaleźć informacje o sprzedaży mieszkań na nowym osiedlu przy jeziorze Kortowskim? Chodzi mi o budynki za Versalem XXI.
    • Gość: olsztyniak Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualizacje] IP: *.olsztyn.vectranet.pl 20.03.12, 21:52
      Budynek powstaje na zasypanym bagnie. Życzę powodzenia potencjalnym nabywcom. Radzę przed zakupem wynająć radiestetę, może podpowie jak ustawić łóżko co by się koszmary nie śniły. - Chyba łosie mieszkają na bagnach.?
      • Gość: manley Re: Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualiz IP: *.olsztyn.vectranet.pl 20.03.12, 22:12
        dlatego budynek był "palowany". ciekawe, ile będzie osiadał?
    • Gość: tsenre Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualizacje] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 22:18
      Czy Pani występująca z nazwiska i imienia w artykule to rodzina przyszłego rektora czy zbieżność nazwisk. Jeśli rodzina to , co , gdzie i dlaczego nie mam pytań .
    • Gość: cytat Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualizacje] IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.12, 23:00
      Gdyby to nie była prawda, to bym nie uwierzył, że można:

1. wybudować takie gó...
      2. i nazwać tego gniota "Versal XXI".

Śmiać się? Płakać? Płakać. Patologia, nędza, żenada i głupota. Olsztyn.
      • Gość: stomilowiec Re: Olsztyn w gore! IP: 2.25.216.* 20.03.12, 23:11
        Super ze w Olsztynie buduje sie duzo mieszkan,miasto sie powieksza i rozrasta ale smutne jest to ze dalej nie powstaja tutaj wielkomiejskie budowle a jedynie sarpowskie kaszaloty
    • Gość: xxx Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualizacje] IP: 201.38.254.* 21.03.12, 01:37
      Szafa. duza szafa, krolikarnia, podobna jak osiedle na Lesnej, szkoda ze Olsztyn zasmieca sie takimi potworkami. Latynizacja. Prezydent robi jakies konsultacje o estetyce Olsztyna a potworki jak sie pojawialy tak sie pojawiaja. Dobra mina do zlej gry ? Moze ta masowka to proba nadrobienia strat jakie OPB poniosla i poniesie z uwagi na przeinwestowanie w Ostrodzie ?
    • Gość: Ula Ależ konkurencja ujada IP: *.dynamic.mm.pl 21.03.12, 06:31
      w tym temacie.Fe nieładnie! A prawda jest taka, że osiedla OPB to najładniejsze architektonicznie osiedla w Olsztynie .
      • Gość: Waldi Re: Ależ konkurencja ujada IP: *.uwm.edu.pl 21.03.12, 09:45
        Nie konkurencja, tylko zawiedzenie niedoszli lokatorzy. Jak tylko rozpoczęły się tam roboty budowlane to chciałem tam mieszkać. Tylko, że ja chciałem rodzinny słoneczny apartament z widokiem na jezioro. A takich mieszkań tam nie ma. Jedyne sensowne mieszkania w tym projekcie mają po 50 metrów - maleństwa jak za Gomółki. Reszta to ciemne klitki.
        Po drugie sam projekt jest brzydki. To jest zaśmiecanie dość atrakcyjnej lokalizacji brzydotą i slumsami. Mogło powstać tam coś naprawdę ekstra a powstaje substandard. Mogę się pogodzić z tym, że na Jarotach powstają potworki - ma być tanio i reszta jest nieważna. Ale na Armii Krajowej mogłaby naprawdę powstać wizytówka miasta. Ale nie powstanie. Niestety.
      • Gość: dgh Re: Ależ konkurencja ujada IP: *.centertel.pl 21.03.12, 10:02
        Gość portalu: Ula napisał(a):
        > w tym temacie.Fe nieładnie! A prawda jest taka, że osiedla OPB to najładniejsze
        architektonicznie osiedla w Olsztynie .

Niech Pan nie miesza w to architektury. To co robi OPB to co najwyżej budownictwo.
        • Gość: aga Re: Ależ konkurencja ujada IP: *.play-internet.pl 26.03.12, 20:22
          faktycznie na dzień dzisiejszy według mnie to najciekawsza oferta na rynku ale zawsze znajdą się frustraci, którzy za wszelką cenę chcą mieszakać w jakiś kolorowych lasach albo innych takich kołchozach
          • Gość: Ależ mości Królu Re: Ależ konkurencja ujada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.12, 20:36
            Gość portalu: aga napisał(a):
            > faktycznie na dzień dzisiejszy według mnie to najciekawsza oferta na rynku ale zawsze znajdą się frustraci, którzy za wszelką cenę chcą mieszakać w jakiś kolorowych lasach albo innych takich kołchozach

Witamy na forum przedstawicieli dewelopera!
            Ponieważ umizgi w postach Agi i aż kłują po oczach, polecam bardziej subtelne formy reklamy tego badziewnego klocka.

I tak - należy podkreślać walory obiektu a nie jego minusy. Czyli słusznie pisze Pani o fajnej lokalizacji, niesłusznie że użyła Pani słowa "gniot" wobec konkurencji. Niestety jaki budynek jest każdy widzi ;)

Polecam zdania typu:
            "Do Olsztyna sprowadza się wiele osób ze wsi, więc ta oferta na pewno będzie im pasowała"
            ...albo:
            "O gustach się nie dyskutuje, więc jeśli ktoś chce mieszkać w czyms takim to ma do tego prawo"
            ...albo
            "OK, budynek może i nie jest za ładny, ale ceny porządnych mieszkań są na tyle wysokie, że ktoś musiał dać prędzej czy później taką ofertę"
            ...a może tak:
            "Oczywiście nazwa Wersal to ironia dewelopera i dziwię się, że niektóre smutasy traktują tu wszystko tak poważnie. Osiedle zaprojektowano dla ludzi młodych, z poczuciem humoru, którzy świadomie wybrali przeniesienie się z landów do Olsztyna a nie np. jakiegokolwiek innego (czyt. normalnego) miasta".

etc. etc., ...see the point?
    • Gość: z Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualizacje] IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.12, 09:11
      na stronie dewa widać, że już mają zarezerwowane 41 ze 154 mieszkań - wynik bardzo dobry, jak na kilka dni sprzedaży. bardzo popularne są lokale na samym końcu "odnóg litery E". tylko kilka ich zostało.

inną sprawą jest, że deweloperzy robią czasem sami rezerwacje, że niby taki popyt...
      • Gość: Waldi Re: Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualiz IP: *.uwm.edu.pl 21.03.12, 09:49
        Bo tylko lokale na końcu litery E są godne uwagi. Kiedyś senator A. proponował prezydentowi C.M. dwa apartamenty za zgodę na postawienie bloku. A jak to teraz wygląda?
        • Gość: plan100 Re Slumsy dla studentów IP: *.man.olsztyn.pl 21.03.12, 12:39
          Od pewnego czasu obserwuje się drastyczny spadek jakości nowo oddawanych osiedli w Olsztynie .

To jest klinicznym przykładem .Nazywanie tego g**** Wersalem jest urąganiem ludzkiemu rozumowi.Po pierwsze zmarnowano urocze miejsce mogące być faktycznie atrakcyjnym miejscem na apartamentowiec.Po drugie wygląd jest paskudny a biorąc pod uwagę otoczenie straszliwy. Gwałt na naturze i tyle . Sztampowy blok z lat 70 tych ,takie projekty prawdziwi architekci wyśmiewali już 25 lat temu. Pokazując zdehumanizowaną wstrętną architekturę -pamiętam wykłady na ten temat prowadzone przez architektów o uznaniu międzynarodowym.
          W naszym klimacie te zabudowane z trzech stron podwórka przy niemałej wysokości budynku będą przez część roku permamentnie niedoświetlone jak podwórka łódzkich bieda kamienic z XIX wieku. Te widoki na okna sąsiadów ...dopuszczalne w Tokio gdzie ceny gruntów są kosmiczne ale my tu mamy Olsztyn. Cały projekt jest spokrewniony z "luksusowymi" Browarami gdzie część mieszkań ma poroniony rozkład gorszy niż w blokach z lat osiemdziesiątych. Ślepe kuchnie czy pokojo-kuchnie dobre dla singli nie dla rodzin. Macie racje że całość cuchnie oszczędnościowymi projektami z czasów Gomółki choć muszę dodać że nawet w blokach z tamtej epoki pewne sprawy rozwiązywano lepiej.
          Podsumowując ewidentnie projekt "tanio zbudować drogo sprzedać ".Zmarnowana fajna lokalizacja . Za 3 lata okaże się że 75% mieszkań pójdzie pod wynajem dla studentów z Kortowa bo do tego ten blok jest najlepszy .Za 5-7 lat będzie to głośny, zarzygany slums .
          • Gość: z Olsztyna A gdzie w Olsztynie jest jakieś wzorcowe osiedle?? IP: *.olsztyn.mm.pl 21.03.12, 18:36
            "Od pewnego czasu obserwuje się drastyczny spadek jakości nowo oddawanych osiedli w Olsztynie" - napisał przedmówca. A były kiedyś jakieś o wysokiej jakości - pytam? Bo od paru lat zawsze jest większe lub mniejsze g****. Gdzie jest jakieś wzorcowe osiedle?
            • Gość: Waldi Re: A gdzie w Olsztynie jest jakieś wzorcowe osie IP: *.uwm.edu.pl 26.03.12, 11:21
              Jak dla mnie takim wzorcowym osiedlem jest to w okolicy ul.Wyszyńskiego, pomiędzy al. Piłsudskiego a Żołnierską. Oczywiście, to tylko zwykłe bloki z lat 70. Ale zwróćcie uwagę na plan osiedla: 4 pasmowa ul. Wyszyńskiego, duże parkingi (a ile było samochodów w latach 70!!) oddzielają domy od ulicy. Między parkingami a domami osiedlowa uliczka dla ruchu lokalnego. Pod same drzwi domów się nie wjeżdżą, ale w razie potrzeby można po chodniku. Z drugiej strony domów zielone tereny rekreacyjne (aktualnie korty tenisowe). Przedszkole tak ustytowane, że można do niego dojść pieszo nie przekraczając żadnej ulicy. Dzieci do szkoły mogą dojść bezpiecznie tunelem pod ul Żołnierską -więc też nie grozi im przejechanie przez samochód.
              I porównajcie to osiedle z jakimkolwiek osiedlem, które powstało w ostatnich 20 latach.
              • Gość: z Re: A gdzie w Olsztynie jest jakieś wzorcowe osie IP: *.ip.netia.com.pl 26.03.12, 12:37
                obecnie deweloperzy mając mniejszą lub większą parcelę wciskają na nią maksymalną liczę mieszkań, tamto osiedle - cała dzielnica (mieszkałem tam 25 lat) było projektowane kompleksowo pomiędzy Kołobrzeską, a Pstrowskiego wzdłuż Wyszyńskiego i Dworcowej, dziś już tak nie ma.
                • Gość: Waldi Re: A gdzie w Olsztynie jest jakieś wzorcowe osie IP: *.uwm.edu.pl 27.03.12, 11:23
                  No właśnie, dlaczego dziś miasto nie może zaprojektować kompleksowo całego osiedla i sprzedawać deweloperom tylko pojedyńczych działek z określonymi warunkami zabudowy? Np. dom wielorodzinny, max 10 pięter, max. 30 metrów długości, max. 15m. szerokości.
    • krzychs4 Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego, bzdury 21.03.12, 12:26
      Czemu koło jeziora Kortowskiego? A może lepiej na jeziorze? A może lepiej zachować to jezioro czyste?
    • Gość: 123 Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualizacje] IP: 201.38.254.* 22.03.12, 06:03
      Ciekawe kto wymysla nazwy olsztynskich blokowisk ? Belweder, Willa Solaris ( niezle jaja ) teraz Wersal , jeszcze jakies Wichrowe Wzgorza. Chcialbym byc na takim spotkaniu i dowiedziec sie co ONI pala ze maja taka abstrakcje.
      Sa jeszcze niezagospodarowane nazwy, Wenice, Chata Woja Toma, Osiedle przy Zgodzie,
      Tuskania !!!!! Bronkowice, Soplicowka, a moze Makowe Laki ?
    • Gość: z Re: Nowe osiedle koło jez. Kortowskiego [wizualiz IP: *.ip.netia.com.pl 22.03.12, 07:59
      w olsztyńskiej biedzie z nędzą (gdzie 50% ludzi zarabia do 1500zł netto) powinien być już zakaz budowy nowych mieszkań. to miasto nie jest już w stanie wchłonąć kolejnych przybyszów ze wsi.
    • Gość: aga Konkurencja wpadła w popłoch IP: *.play-internet.pl 26.03.12, 20:15
      Tak obserwuje tego dewelopera i nie mogę wyjść z podziwu. Tak sprawnie wymanewrowali konkurencje aż miło. Najpierw Browary i niebywały sukces żeby na zatorzu tak pięknie sprzedać. Teraz kolejna fajna lokalizacja przynajmniej jak dla mnie, cena znacznie wyższa a jak widać sprzedaż im idzie pięknie. Potrzeba było chłopa z Ostródy bo nasi budują jakieś gnioty, po niskich cenach, ale za to z Grzybem gdzie się da, do tego zalane garaże itd.
      • Gość: olek Re: Konkurencja wpadła w popłoch IP: *.echostar.pl 26.03.12, 23:41
        Mi to już bardziej podoba się blok Ekobudu przy Jagiellonskiej po dawnych koszarach ...
      • Gość: z Re: Konkurencja wpadła w popłoch IP: *.ip.netia.com.pl 27.03.12, 08:25
        OPB ma skuteczny marketing.

jeśli chodzi o "Browary" - dla mnie to poroniona okolica. niby blisko do centrum (jak ktoś tam pracuje), ale na dworzec to trzeba z przesiadką jechać -pod teatrem lun MDK-iem. mało jest tam infrastruktury okolicznej: żadnego normalnego marketu w okolicy - jedynie żabka z Tyskim po 3zł.

Wersal podoba mi się, ale to samo - zero jakiejkolwiek infrastruktury, no do Lidla niedaleko autem. zresztą tam będzie ryczący akademik z uwagi na bliskość UWM. nie wyobrażam tam sobie życia z rodziną.
        ludzie strasznie rzucili się tam na mieszkania - wspomniany Ekobud przy Jagiellońskiej sprzedał przez 1,5 roku 41 mieszkań (+kilkanaście rezerwacji), OPB przez tydzień 60 szt. niby sprzedało.
        ten Ekobud położenie ma b. dobre - w głębi osiedla, przy Tesco i innych: piekarnia, apteka x2, mięsny, itd, dobre przedszkole i podstawówka obok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka