Dodaj do ulubionych

Francja podjęła walkę z "patologiami religijnymi"

IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.12, 13:58

10 grudnia br. ogłoszono komunikat biura prasowego prezydenta Françoisa Hollande’a zapowiadający utworzenie w przyszłym roku Krajowego Obserwatorium Świeckości. Nie wyszczególnia jego zadań, ale określa je za to wyraźnie minister spraw wewnętrznych Manuel Valls zapowiadając
walkę z grupami religijnymi, które mogą być „potencjalnie brutalne”. Do takich grup ministerstwo zaliczyło wojowniczo nastawionych tradycjonalistycznych katolików. Minister zapowiedział, że rząd będzie stał na straży francuskiej tradycji laickości władz. Do tego zadania zalicza się też walka z religijnym ekstremizmem, który określił on jako "zamach na republikę". Minister twierdzi, że nie zamierza ograniczać wolności religijnej. Jednak podkreśla, że muszą istnieć reguły obchodzenia się z "religijnymi patologiami".
www.idziemy.pl/polityka/rzad-francji-bedzie-walczyl-z-wirusem-religijnym/
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: Francja podjęła walkę z "patologiami religijn IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.12.12, 14:01
      A kiedy u NAS ??
      • Gość: mix Re: Francja podjęła walkę z "patologiami religijn IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.12, 14:08
        Na razie sfery rządowe w sposób wręcz zaskakujący milczą na ten temat, chociaż powody do zajęcia podobnego stanowiska mają wcale nie mniejsze. Prawdopodobnie występuje tutaj brak zwykły odgórnej odwagi do nazwania tego zjawiska po imieniu. Widocznie to całe gremium sejmowo-rządowe czeka na zdecydowany ruch oddolny porządkujący we własnym zakresie te sprawy.
        • n4eu Re: Francja podjęła walkę z "patologiami religijn 29.12.12, 16:25
          Typowy smieszny belkot socjalistyczny dla matolow :D
          A lokalne matoly nie moge sie doczekac tego belkotu u nas :D
          Symptomatyczne :D
          • Gość: Greg Re: Francja podjęła walkę z "patologiami religijn IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.12.12, 16:41
            A globalny moherowy matoł marzy o państwie wyznaniowym.
            • n4eu Re: Francja podjęła walkę z "patologiami religijn 29.12.12, 17:02
              Slusznie, prawdziwy inteligent prawdziwy patriota nie wierzy w jakies bajki o Bogu on wierzy w panstwowego urzednika i placi podatki z radoscia. Im wieksze tym wieksza radosc :D
              Prawdziwy inteligent walczy z panstwem wyznaniowym ktore jest w Polsce.
              Oto przyklady:
              Za opuszczenie mszy kula w leb, za nie wrzucenie na tace 15 lat, na ulicach czarne patrole, w telewizji sami ksieza, zamiast dobranocki msza.
              Nie widzisz tego wszystkiego, tej okupacji Watykanu? tzn ze jestes slepym idiota, tepolem i moherem. :D

• privus Religijny fanatyzm czyli patologia na co dzień 31.12.12, 10:21
                Pchnęła pod nadjeżdżający pociąg swoją ofiarę pod pociąg, bo nienawidzi wyznawców innych religii.
                www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/aresztowano-kobiete-ktora-zepchnela-hindusa-pod-pociag-metra,297107.html
                • n4eu Re: Religijny fanatyzm czyli patologia na co dzie 31.12.12, 11:16
                  I co robisz ze strachu ze ktos i Ciebie zepchnie bo nie lubisz czarnych? :D:D
                  W zeszlym tygodniu zapewne gdzies w Polsce jakis facet zgwalcil kobiete wiec nim wysnujesz z tego jak zwykle swoj "inteligentny" wniosek z w stylu - wszyscy Polacy to gwalciciele udaj sie do Praktikera kup klodke i zamknij sie w domu na 4 spusty.
                  Twoich chorych fobii nie da sie wyleczyc zostaje wylacznie dorazna pomoc. Wspolczuje.
                  • privus Re: Religijny fanatyzm czyli patologia na co dzie 31.12.12, 17:08
                    Niedorozwoju, wątek nie dotyczy twoich relacji mózgowych.
            • mobydickzolsztyna Oj, Ryzykant! 29.12.12, 17:02
              Gość portalu: Greg napisał(a):
              > A globalny moherowy matoł marzy o państwie wyznaniowym.

Oj, jakiś Ty nieostrożny! Za chwilę oberwiesz od licznych tu wyznawców tezy, że właśnie TAKIE państwo właśnie mamy.
              A Oni, jako nieludzko tolerancyjni, zabiorą się do wyżynania Ciebie!
              • n4eu Re: Oj, Ryzykant! 29.12.12, 17:09
                No bo mamy. Wystarczy poszukac wpisy Edico, Mixa privusa i innych podobnych cymbalow ktorzy sa przekonani ze zyja w panstwie wyznaniowym :D
                • antymenel.1 Re: Oj, Ryzykant! 30.12.12, 19:49
                  To nie jest sprawa przekonań ale faktów.Najlepszym dowodem na istnienie państwa kościelnego jest bezkarność Rydzyka.
              • Gość: no proszę Re: Oj, Ryzykant! IP: *.olsztyn.mm.pl 29.12.12, 17:19
                mobydickzolsztyna napisał:
                > A Oni, jako nieludzko tolerancyjni, zabiorą się do wyżynania Ciebie!

Wydawało mi się, że to partia, którą popierasz, domaga się przywrócenia kary śmierci. Czy się mylę?
                • Gość: SD Re: Oj, Ryzykant! IP: *.olsztyn.mm.pl 29.12.12, 18:01
                  Okupacji Watykanu na razie w Polsce nie ma. Nie zgadzam się w tej kwestii z niektórymi takimi wpisami. Ale zachowania także i aktualnie rządzących są takie (m.in. budowa tzw. "Świątyni Opatrzności", czy budowa u nas chociażby tzw. "Domu Pielgrzyma"), że mogą świadczyć, że laickość III RP jest fikcją.
                  Jak posłucham, popatrzę na takiego Terlikowskiego, czy też takiego pana biskupa Głódzia to obawiam się, że oni takiego czegoś u nas właśnie chcą : " Za opuszczenie mszy kula w leb, za nie wrzucenie na tace 15 lat, na ulicach czarne patrole, w telewizji sami ksieza, zamiast dobranocki msza". Tylko na razie jeszcze tego wprost nie powiedzieli. Ja jestem zwykłym katolikiem. Nie chodzę tylko na święta do kościoła i ja czegoś takiego nie chcę. Boję się tych ludzi. Co do ekstremistów islamskich, imamów i w ogóle całego islamu to uważam, że ich miejsce jest gdzie indziej - nie w Europie. Europa jest chrześcijańska, a nawet jeżeli teraz już nie tak do końca, to jej idee, kultura i cywilizacja z ducha tego chrześcijaństwa wyrastają.
                  • Gość: ds Re: Hollande IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.12, 19:19
                    Nantes -czy to tam p. Hollande nie dofinansował ongiś z publicznej kasy budowy dwóch meczetów ? Ta jego laickość wybiórcza czy co ?
                    A czy w owym dokumencie było tylko o KK a np. wahabitów czy inną ekstremę islamską pominięto ? Obserwując Francję to tam jest przyszłość religijnych fanatyków nie w pustoszejących kościołach. No a "laicki" p H. to czy sam nie członek pewnej parareligijnej struktury nader silnej nad Sekwaną ? Wszystko to skomplikowane.
                    • edico Czego uczy nawet teologia? 30.12.12, 15:17
                      Narzędzia władzy państwowej zaczęły z czasem służyć Kościołowi, ten zaś uzależnił się od państwa. Ale tragiczniejszy jest fakt, że ujawniła się wówczas ludzka niedoskonałość: prześladowani zamieniają się w prześladowców.
                      (Teolog Carl Schneider)

Ten fakt doskonale widać na tle historii kościoła katolickiego poczynając od czasów cesarza Konstantyna Wielkiego do dnia dzisiejszego włącznie. Głosy biskupów pod wodzą abp Michalika tylko potwierdzają ten stan rzeczy potwierdzający tylko usilną i przemożną chęć purpuratów dociemnego średniowiecza sprzed okresu Rewolucji Francuskiej.
                      • Gość: mix Re: Czego uczy nawet teologia? IP: *.adsl.inetia.pl 31.12.12, 11:35
                        Uczy tego, że z przekupywania Boga przez naiwniaków korzystają hochsztaplerzy pośrednicy.
                • mobydickzolsztyna Re: Oj, Ryzykant! 30.12.12, 00:43
                  Gość portalu: no proszę napisał(a):
                  > Wydawało mi się, że to partia, którą popierasz, domaga się przywrócenia
                  > kary śmierci. Czy się mylę?

Nie mylisz się,to mnie się popierniczyło. :-)
                  To wiodący faciowie PiSu chcieli rżnąć watahę. Mea culpa! :-)

A co do KS, to moje zdanie jest moim, a dowolne stanowisko wodzusia partii w tym momencie przeze mnie popieranej (pisałem na ten temat, pisałem, pisałem, pisałem ... do usranej śmierci o tym pisałem - dlaczego przeze mnie taktycznie popieranej) - jest JEGO stanowiskiem!

To coś dziwnego w tym stanowisku?
                  A czy kużden popierający przed laty komunę, popierał fizyczne mordowanie jej przeciwników?
                  Mam nadzieję, że nie!

Więc dlaczego Ty, w odróżnieniu ode mnie, z racji samego bieżącego popierania przeze mnie określonej opcji - imputujesz mi tożsamość ideową ze skrajnymi poglądami wodzusiów?
                  Ja ciebie nie utożsamiam ze Stalinem, więc taka mać, dlaczego Ty mnie utożsamiasz z faciem antypatycznym Tobie?
                  Podsuń mi lepszą opcję polityczną, która MOCNIEJ Wam wpierniczy, a oleję PiS!!

Mnie tylko chodzi o to, aby ta opcja wpierniczyła (zgodnie z Prawem) Tobie i Tobie podobnym i odcięła Was od wszelkiego wpływu na moją Ojczyznę.
                  A co?
                  Nie wolno mi?
                  skoro Ty chcesz mi zrobić takie same kuku?

• Gość: no proszę Re: Oj, Ryzykant! IP: *.olsztyn.mm.pl 30.12.12, 01:09
                    Taktycznie, taktycznie... hehehe, taktycznie... Taktycznie to wielu Niemców popierało Hitlera, bo uważali, że potrzebny jest taki ktoś, co by rozprawił się z komunistami, a potem... "a potem to sobie jakoś z nim poradzimy". Więc może uczciwiej było by nie kręcić?
                  • edico Religijnie do mobydicka 31.12.12, 15:27
                    Jeszcze u Józefa Flawiusza (I w. n.e.) Bóg się wcale nie oburza na dokonywane skrytobójstwa (nawet bratobójstwa) - bo to przecież normalka. A już tym bardziej na zabójstwo jakiegoś-tam służącego czy niewolnika. Gdyby tego było mało, to ten sam Bóg nie oburza się, gdy nawzajem mordują się jego następcy na tej ziemi. Stanowisko Kościoła w tej kwestii jest pozbawione zupełnie jakiejkolwiek konsekwencji.
                    • n4eu Re: Religijnie do mobydicka 31.12.12, 16:23
                      W tej kwestii niewatpliwie konsekwenty byl Jozef S. idol kazdej czerwonej socjalistycznej gnidy
                      Za jego rzadow w boskim cudownym kraju oczywiscie wolnym od okupacji Watykanu wymordowano w ciagu 20 lat znacznie wiecej ludzi niz czarni wykonczyli w ciagu 2 tys lat. Doprawdy konsekwencja zadzwiajaca. :)
                      • Gość: mix Re: Religijnie do mobydicka IP: *.adsl.inetia.pl 31.12.12, 17:01
                        Stalinowi napompowany nienawiścią czarnuchu zarzuca się zgładzenie w latach 1933-1938 ok. 125 tys. ludzi. Jest to znacznie poniżej jednego procenta tego, za co obwinia się Kościół. W swym zaślepieniu przebijasz na łeb hitlerowców, którzy za jednego Niemca rozstrzeliwali 10 Polaków. Twój rachunek można odzwierciadlać w skali mapy jak 1:10.000. Nie da się ukryć, że jednak kawał opętanego jełopa jest z ciebie.
              • Gość: mix Wiem, że ryzykujecie obydwaj moby tazem z n4eu IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.13, 12:54
                stawiając Pawłowicz na swego reprezentanta politycznego :)

Pani Pawłowicz podpiera się katolicyzmem i nie jest w tym żadnym wyjątkiem. Jeżeli nie wszyscy, to przynajmniej znakomita większość uzasadniają swoje wypowiedzi, stanowiska czy decyzje podpierając się światopoglądem religijnym. Ale czy rzeczywiście mają do tego prawo? Co ma religia wspólnego z chamstwem?
          • privus Re: Francja podjęła walkę z "patologiami religijn 29.12.12, 20:26
            Przekraczasz najlepsze wzorce prymitywizmu, zaciętości i głupoty znane z najbardziej cennych przykładów nie tylko monachomachii jełopie.
            • n4eu Re: Francja podjęła walkę z "patologiami religijn 30.12.12, 06:31
              Tylko na tyle cie stac przyglupie? :D Kiepsko :D Widac zajety jestes obserwowaniem jak okupanci z Watykanu nami rzadza. :D:D
              Napisz do Palikota z prosba o ratunek :D
              • Gość: mix Re: Francja podjęła walkę z "patologiami religijn IP: *.adsl.inetia.pl 31.12.12, 17:11
                Coś mi się wydaje, że swoje dzieciństwo spędziłeś w nogach rodziców. Trudno jest inaczej wytłumaczyć takie odchyły.
              • privus Re: Francja podjęła walkę z "patologiami religijn 31.01.13, 23:49
                Musisz szybko pojechać na zakupy do Realu. Właśnie dowieziono tam nową partię okładzin i klepek parkietowych. Kup więc sobie taką klepkę i parę na zapas. Będzie jeszcze s tego dodatkowa korzyść - zwiększysz obrót i dasz zarobić pracownikom tego sklepu.
        • edico Juz kiedys Nietzche napisal 30.12.12, 15:25
          "Potępiam chrześcijaństwo, podnoszę przeciw Kościołowi chrześcijańskiemu najstraszniejsze ze wszystkich oskarżeń, jakie kiedykolwiek wyszły z ust oskarżyciela. Jest on w najwyższym stopniu skorumpowany… z każdej wartości uczynił jej przeciwieństwo, z każdej prawdy kłamstwo, z każdej prawości nikczemność duszy… Nazywam chrześcijaństwo jednym wielkim przekleństwem, jednym wielkim wewnętrznym zepsuciem, jednym wielkim instynktem zemsty, dla którego żaden środek nie jest dostatecznie trujący, podstępny, mały — nazywam je jedną, nie dającą się zmyć plamą na honorze ludzkości..."
          iceald.w.interia.pl/podstrony/Nietzsche.html
          A tu mamy do czynienia:
          wiadomosci.onet.pl/kraj/abp-michalik-atakowany-jest-tradycyjny-model-rodzi,1,5378796,wiadomosc.html
          • n4eu Re: Juz kiedys Nietzche napisal 30.12.12, 16:13
            Nie wiem czy mamy kryzys rodziny ale na 100% mamy kryzys w demografii ktory spowoduje ze juz w takiej Danii za 25 lat ponad polowa mlodych nastolatkow to beda islamisci.
            Jestem przekonany ze idio_Edico az przebiera z radosci nozkami ze jego corki czy tam wnuczki nie beda musialy zyc w tej podlej zlejm faszystowsdkiej skorumpowanej okupacji watykanskiej tylko beda sobie "radosnie" biegac w szmatach okrywajacych prawie w calosci ich ciala, lacznie z glowa.
            • edico Re: Juz kiedys Nietzche napisal 30.12.12, 19:05
              Trafnie to zauważyłeś. Niektórzy już od dawna nie dostrzegają różnic między faszyzmem a katolicyzmem. A życia w takim ustroju nie tylko swoim wnukom, ale nikomu nie życzę. Dotyczy to także ludzi odznaczających się poważnymi trudnościami w odróżnianiu własnej magliny od istniejącej obiektywnie rzeczywistości. I jedni i drudzy zarówno ideologicznie jak i teologicznie rozwiązywali takie przypadki - bliski twoim sugestiom - w sposób nie budzący żadnych wątpliwości.
              • n4eu Re: Juz kiedys Nietzche napisal 30.12.12, 20:32
                No wlasnie mowie ze Twoje wnuczki beda sie cieszyc. Badz co badz Islam to prawdziwa wolnosc nie to co katolicyzm faszystowski :D
                Inteligencje sie ponoc dziedziczy :D
                • Gość: mix Re: Juz kiedys Nietzche napisal IP: *.adsl.inetia.pl 31.12.12, 11:00
                  Dlatego wczoraj dałem na mszę, by ksiądz się wymodlił ukrócenia religijnego szaleństwa. Niby to już XXI wiek, ale czy naprawdę nie do wyobrażenia jest powrót religijnych motywacji i religijnego zdziczenia z nie tak dawnych przecież czasów, które serwujesz tu na forum? Zresztą wśród tego ludu dość dużą popularnością cieszy się forma prześladowania każdego, kto tknie autorytetu kościoła lub "kapłana". Ileż to razy ofiary molestowania lub wykorzystywania seksualnego przez księży były przez lokalną społeczność tak prześladowane, że musiały uciekać tam, gdzie ich nikt nie kojarzył z tymi faktami? A co do mahometan, nie znam bliżej ich historii, ale nie znam takich rzezi, jakie urządzali katolicy twego pokroju dla inaczej myślących.
            • antymenel.1 Re: Juz kiedys Nietzche napisal 30.12.12, 19:53
              Módlcie się,płaćcie i rozmnażajcie się.Amen.
              • Gość: mix Re: Juz kiedys Nietzche napisal IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.13, 13:30
                Brak czopków reagujących na barwę zieloną to poważna ułomność w postrzeganiu rzeczywistości, a wizja świata czarno-białego może prowadzić zrozumienia jego kluczowych cech w formie odwróconej piramidy.
    • edico Teoria Boga od łatania dziur i zapychania luk. 31.12.12, 03:02
      Taka ocena zjawisk występujących również tutaj na forum jawiła mi się już od wielu lat. Podstawowym przyczynkiem kształtowania się takiego poglądu było i jest używania Boga jako wygodnego wyjaśniania zjawisk, których na pewnym etapie nie daje się wytłumaczyć naukowo. Zjawisko to wręcz doskonale można zaobserwować na przestrzeni 2000-letniej historii rozwoju katolicyzmu, gdzie Bóg do dnia dzisiejszego funkcjonuje jako magiczne słowo rozstrzygające wszelkie wątpliwości. O ile z wielkim niesmakiem taką sytuację można jeszcze traktować podczas egzekwowania tej doktryny w czasie zapaści średniowiecza, to utrzymywanie jej funkcjonowanie w XXI wieku można traktować z wielkim zdziwieniem i zaskoczeniem. I nie chodzi tutaj o jakieś drobne czy nieistotne luki w wiedzy, ale o przepastne wyrwy uwidocznione już w darwinizmie, naukach przyrodniczych czy samej kosmologii. Już św. Tomasz nauczał w napisanym specjalne na ten temat dziele p.t. "O wieczności świata" – że można wyobrazić sobie wszechświat, który nigdy nie miał początku i jest stworzony (stwarzany) przez Boga. A więc można i nie jest to żadnym przymusem, w co przekształciła doktryna watykańska. W XVII-wiecznej filozofii i teologii zastosowanie miała koncepcja twierdząca wprost, że jeśli nauka czegoś nie wie, to tam umieszcza Boga. I tak to niestety trwa w tej religii od 2 tys. lat rugując wszelkimi możliwymi środkami osiągnięcia nauki chyba tylko po to, by później w zażenowaniu wycofywać się z wcześniej zajętego stanowiska. Czy katechizmowa doktryna stworzenia świata upoważniała czy upoważnia do takiej religijnej nonsensologii i interpretacji woli Boga pod doraźne potrzeby ewangelizatorów? A może tak na wszelki religijny wypadek i w tej luce umieszcza się Boga w tym wszech świecie, który nigdy nie miał początku i nigdy nie będzie miał końca? Bezsprzecznie jest to fatalne i złe doktrynalne podejście do sprawy wciskane ludziom zasłaniające dziurę swojej niewiedzy Bogiem stworzonym na swój użytek czy jakimiś innymi siłami wyższymi. Na takiej samej zasadzie należy też traktować dzisiejsze prawdy głoszone w kościołach agitujące głosowanie za PiS (a taki przecież sens miało znane miało zawołanie arcybiskupa Michalika: "Niech katolik głosuje na katolika, a Żyd na Żyda"). Czy nie jest to opowiadanie się Kościoła za brutalizmem politycznym? Jaką atmosferę miało stworzyć wzywanie Michalika do likwidacji katolickiego getta w skatoliczonej wg. Glempa w 98% Polsce? Czy takie stawianie sprawy nie jest objawem utraty kontaktu z rzeczywistością?
      • n4eu Re: Teoria Boga od łatania dziur i zapychania luk 31.12.12, 11:18
        jak sie popatrzy na Twoje rozbudowane wpisy w kolko macieju o tym samym rowniez mozna dosc do wniosku ze juz dawno utraciles kontakt z rzeczywistoscia i pochlonily Cie bezgranicznie twoje chore wizje watykanskiej okupacji.
        • Gość: mix Re: Teoria Boga od łatania dziur i zapychania luk IP: *.adsl.inetia.pl 31.12.12, 17:12
          Znowu błysnąłeś swoim kołtuństwem.
      • privus Jest to charakterystyczne dla tej religii 31.01.13, 22:31
        Gdy tylko występuje jakiś kłopot interpretacyjny w fizyce, biologii, itp., to to przywołuje się transcendentalnego Boga. Jest to trochę tak, jak z brzytwą Ockhama. Nie powinno przyjmować się czegoś, co nie jest absolutnie wymagane. Niestety, na poziomie fundamentalizmu nie nie mamy ani czasu ani przestrzeni. Jest natomiast coś innego ucinającego jednoznacznie wszelkie pytania i wątpliwości.
        • n4eu Re: Jest to charakterystyczne dla tej religii 01.02.13, 08:01
          Nikt myslacy nie jest w stanie udowodnic czy Bog jest czy go nie ma.
          Tylko mohery i skretyniali antyklerykalowie sa pewni swoich racji.
          I wychodza ze skory zeby swoja racje udowodnic poprzez...krytyke adwersarzy :D
          P.S. Wspolczuje Privusku :D

• privus Re: Jest to charakterystyczne dla tej religii 01.02.13, 10:27
            Nikt myślący nie będzie popierał patologii społecznych i wszelkich paranoicznych odchyleń dowodząc tego, czego nie da się udowodnić. Swój odpał w tej materii udowodniłeś na forum już niejednokrotnie.
            • n4eu Re: Jest to charakterystyczne dla tej religii 01.02.13, 11:34
              No wlasnie mowie pacanie ze nie da sie udowodnic ze Boga nie ma :D
              To potrafia tylko tepe antyklerykaly.
              Za to znam wiele przykladow na popieranie patologi spolecznych i wszelkich odchylen jak np. popieranie czarnych albo socjalistycznych eurokomunistow ktorzy na podstawie falszywych tez zmuszaja wszystkich do wydawania kasy.
              Patrz np. emisja co2.
              • privus Re: Jest to charakterystyczne dla tej religii 02.02.13, 20:41
                n4eu napisał:

> No wlasnie mowie pacanie ze nie da sie udowodnic ze Boga nie ma :D

Jeżeli jest, to jak ma na imię?
    • Gość: 1793 Re: Francja podjęła walkę z "patologiami religijn IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.02.13, 21:31
      www.focus.pl/dodane/publikacje/pokaz/publikacje/pierwsze-nowozytne-ludobojstwo-francuska-wandea-czyli-mistrzowie-hitlera/nc/1/
      • Gość: mix Re: Francja podjęła walkę z "patologiami religijn IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.13, 21:38
        Jest trochę publikacji uzasadniających pogląd, że protoplastą faszyzmu i stalinizmu był właśnie katolicyzm.
    • Gość: bezbożne lizuje Re: Francja podjęła walkę z "patologiami religijn IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.02.13, 21:38
      220 lat temu załatwiali ten problem gilotyną
      • edico Kościelni zbrodniarze w Rewolucji Francuskiej 03.02.13, 22:42
        A było tak było. Najpierw gilotynowali słudzy Kościoła, a później ich gilotynowano. Ojciec Gregoire, biskup i lider dworskiego Kościoła, który po złożonej przysiędze na wierność nowemu reżimowi, grzmiał: "Królowie w sensie duchowym są tym samym, co gangrena w sensie materialnym". Deklaracja jakobina Legendre doskonale się wpisuje w tę atmosferę klerykalnej tępoty - powiedział, że jest zdecydowany "powiesić świnię", a potem jej części wysłać do każdego departamentu jako ostrzeżenie dla przeciwników tej rewolucji. A jak się wpisuje w tą atmosferę zdanie: "Wierni chrześcijanie nie tylko nie mają prawa do obrony twierdzeń nauki, które są sprzeczne z treściami wiary, ale wręcz mają obowiązek uznać je za błędy,których podobieństwo do prawdy jest złudne" (JP2 w encyklice "Wiara i rozum")? Stosownie do tej papieskiej maksymy, rozum powinien być używany tylko wtedy i w taki sposób, na jaki wiara wyraża zgodę. W istocie rzeczy oznacza to odrzucenie rozumu, któremu papież wyznacza rolę służebną wobec religii, której sam stał się interpretatorem. Możesz dowodzić dalej swej wiedzy zaczerpniętej z mistycznej wiary, w której logika i oparta na niej argumentacja stają się bezużyteczne.
        Trudno mi odmówić Ci głębi katolickiego humanizmu, ale gratulował jednak nie będę.
        • Gość: ludwik Re: Kościelni zbrodniarze w Rewolucji Francuskiej IP: *.dynamic.lte.plus.pl 26.04.13, 21:17
          zostali wymordowani bo byli katolikami
          www.focus.pl/dodane/publikacje/pokaz/publikacje/pierwsze-nowozytne-ludobojstwo-francuska-wandea-czyli-mistrzowie-hitlera/nc/1/
          • edico A kto tu w tej zbrodniczej dziełalności był ... 26.04.13, 22:38
            tym rzeczonym "katolikiem"???

Ojciec Gregoire, biskup i lider dworskiego kościoła, który przysięgał wierność nowemu reżimowi, grzemiał: "Królowie w sensie duchownym są tym samym, co gangrena w sensie materialnym". Z dumą nazywali siebie "ludobójcami". W skazaniu na śmierć Ludwika XVI widzieli (to ich słowa) koniec wszystkich przywilejów, Bożych praw, nierówności i władzy, która nie pochodziła od ludu. Zamordowali więc króla i w niewiele lat później zaczęli służyć krwiożerczemu imperatorowi, który zażyczył sobie być koronowanym przez papieża i próbował przywrócić przepych "Roi Soleil", czyli "Króla Słońca". Te rzeczy warto pamiętać. Nie zdziwią one tych, którzy mają choć trochę wyobraźni, a przede wszystkim znają siebie samego. Talibanizm niestety jest wśród nas ze znacznie dłuższą historią, tylko niestety nie wszyscy są w stanie spojrzeć prawdzie w twarz. Tak na wszelki wypadek ku pamięci - "Vandalos" to stara nazwa ziem niemieckich. Jednak słowo "wandalizm" znajdujemy dopiero w pracy biskupa Henri Jean-Baptiste Grégoire, który od początku do końca związany był z Rewolucją Francuską. Ta biskupia "Wolnosc-Rownosc-Braterstwo" zaowocowała licznymi przykładami eksterminację całej ludności Wandei, nie wyłączając starców, kobiet i dzieci, którzy nie poddaliby się natychmiastowej deportacji. Do dzisiaj trudno jest dociec, co nieszczęśni Wandalowie francuskiemu biskupowi uczynili. On sam w późniejszych czasach mętnie się tłumaczył, twierdząc że wybrał ich, bo potrzebował kozła ofiarnego, o którego nikt się nie upomni. I tak Wandalowie zniknęli z kart podręczników historii tak samo szybko i bez pozostawienia trwałych śladów, jak się pojawili. Czy późniejsze wyrzuty sumienia biskupa Grégoire były wielokrotnymi próbami skorygowanie rzuconej potwarzy???

Nie rób więc z babci skarbonki i nie stawiaj jej na głowie.
            • edico Cywilna Konstytucja Kleru 27.04.13, 09:47
              Wspomniany wyżej biskup Henri-Baptiste'a Gregoire by jednym z promotorów Konstytucji Cywilnej Kleru, która spowodowała śmierć lub deportację tysięcy "braci", nie chcących na nią przysięgać Był jednym z najbardziej nieprzejednanych zwolenników zgilotynowania Ludwika XVI. W ruchu tym brali udziałi księża, którzy w celu dobrego usadowienia się w szeregach przed Wielką Wojną, proponowali pewną "nowoczesność" religijną jako odpowiedź zgodną z liberalizmem politycznym. Porem przyszli księża "faszyści", którzy defilowali orzes Mussolinim na drogach imperium podnosząc ręką w znanym geście zamawiania piwa i błyszczącymi medalami na sutannie. Nawet umierający faszyzm miał swoich fanatycznych "duchowych asystentów" p. takich, jak Calcagno ze swoją "Crociata italica" (Włoska krucjata). Potem przyszed czas na księzy komunistów, albo przynajmniej ich zwolenników i wyborców komunistów. Dzisiaj wieją już inne wiatry i pojawiają się kapelani nowych gwiazd wyciskających ostatnie soki ze społeczeństwa i hedonistów we własnym życiu prywatnym, albo... tzw demokratycznych liberałów, którzy powracają z wielką mocą i chwałą. Czy można to potraktować jao jakieś novum??? NIE!!! Tak właśnie było już od czasów Konstantyna a może jeszcze wcześniej, na co wydają się wskazywać dzieje historii. I tego trzeba mieć świadomość, by nie dać się zauroczyć "sutannowym zawirowaniom". Ci sami ludzie pozbawiali się katolickich habitów pod wpływem ideologii ulegających fortunie, sile lub po prostu modzie. Nie przeczę, żedecyzje w tej sprawie mogły być podejmowane nie zawsze wyrachowaniem czy pragnieniem zdobycia akceptacji, chęcią uzyskania aplauzu czy też uwolnienia się od niebezpieczeństw i samotności, na którą skazani są ludzie idący pod prąd. Kładzie się to niestety cieniem na cały tzw. stan duchowny. Ta Boża interwencja tak daleko weszła w historię, że do końca jest za nią odpowiedzialna nie wyłączając najnowszych czasów i nawet naszej ustalonej ponad naszymi głowami "Magdalenki". Powracając do "wandalizmu", "konstytucyjny" biskup Blois być może ze strachu a może z troski o honory, rozpoczął diabelską walkę z francuską spuścizną arystokratyczną. "Zniszczenie dawnej spuścizny było nie do odrobienia. Po tej burzy Francja stała się biedna. Największe skarby sztuki chrześcijańskiej zostały na zawsze uszkodzone lub zniszczone. Dziś turystom mówi się o dziełach "odnawialnych". W istocie jednak w większości wypadków chodzi o reprodukcje" - tak pisze historyk Luigi Mezzadri w La Ckiesa a la Rivoluzione frencese (Kościół a Rewolucja Francuska). Słowo "wandalizm" przez porównanie z barbarzyńskim ludem wandali jie jest jakimś zwykłym przypadkiem. Nigdy od czasu najazdu i upadku Rzymskiego Imperium Zachodniego, kontynent nasz nie znał równie bezsensownego niszczenia sztuki. Problem tkwi w tym, że ten francuski wandalizm biskupa Henri-Baptiste'a Gregoire'a nie ograniczył się do samej sztuki pozostawiając za sobą znacznie większe spustoszenie. Zachowaj więc te swoje bożne insynuacje dla siebie i swoich najbliższych zachowując w pamięci również antykatolickie Powstanie Wielkopolskie, które wybuchło po śmierci Bolesława Chrobrego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka