Gość: spt List do szefa policji: Zróbcie coś z tymi stude... IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.13, 23:14 czytanie ze zrozumieniem widać nie jest mocną stroną wielu osób :( Na hałas skarżą się mieszkańcy sąsiednich budynków, a nie tylko Warszawskiej 105. Sama ostatnio nie wytrzymałam (mieszkam w pobliżu akademika) i o 4 rano dzwoniłam na policję. Jak tylko podałam adres, policjant westchnął i powiedział, że wyśle patrol, ale nie obiecuje, że to przyniesie skutek... Może wreszcie władze uczelni zainteresują się problemem? Odpowiedz Link Zgłoś
wiesenblum Re: List do szefa policji: Zróbcie coś z tymi stu 12.05.13, 23:24 Nie, uczelnia się nie zaintersuje, bo uczelnia jest skorumpowana. Tak - skorumpowana, pieniędzmi tych studentów, a raczej ich rodziców. Rektor nie ma jaj. A kto wie, gdyby miał, może wtedy "uczelnia" zyskała by na renomie. W sumie co to za uczelnia może być w Olsztynie, Elblągu, Skierniewicach, Ostrołęce, Chełmie czy Stalowej Woli? Chociaż w DUUUŻYCH maistach też zdażają się dziwolągi: Kraków, Akademia im Frycza Modrzewskiego na przykład. Pani magister przyszła szukać pracy. Ja już nie pytam kto jej dał ten tytuł, ja się pytam dlaczego????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spt Re: List do szefa policji: Zróbcie coś z tymi stu IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.13, 23:33 Nie deprecjonowałbym w tym miejscu rangi uczelni, bo stare wydziały ART, które weszły w skład UWM nadal mają wysokie miejsca w rankingach, a niektóre kategorię A. Masz jednak rację, mówiąc o pieniądzach..., ale taki system finansowania narzuciło MNiSW. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesenblum Re: List do szefa policji: Zróbcie coś z tymi stu 12.05.13, 23:44 OK. Jak to zwykle na forach bywa: trudno uniknąć uproszczeń i słownych emocji ;-) Ale fajnie jest zobaczyć rzeczowy, acz krótki, komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesenblum Re: Aha! Chciała .... 12.05.13, 23:38 4500 PLN netto. Ja naprawdę nie mam nic przeciwko - uważam że w Polsce pensje są skandaliczne i minimum powinno być w okolicach 4000 PLN netto. Tyle, że podatki pracodawcę zjadają i mamy rzeczywistość jaką mamy - ale żeby komuś dać takie pobory netto to ten ktoś powinien coś umieć i mieć potencjał a nie tylko dyplom dziwnej uczelni i pustkę w oczach. W normalnych czasach Uczelnie szlifowały talenty albo utwardzyały i dawały szansę ludziom pracowitym. Reszta odpadała. A teraz ?? Kasa rządzi. A potem media piszą o pokoleniu "Y" czy innych takich podobnych pokoleniach: luzik, praca, wysokie dochody i dużo wolnego czasu dla przyjaciół. Ja sam jestem za tym!!! Tyle, że w tej chwili rzeczywistość jest inna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józef Re: List do szefa policji: Zróbcie coś z tymi stu IP: *.30.9.154.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.05.13, 23:51 Czy przeczytałeś co napisałeś? Cyba nie zdążyłeś. Rektor nie jest skorumpowany, ale jest zakładnikiem kasy wnoszonej przez studentów. O korupcji nie może być tu mowy, bo wszystko funkcjonuje w majestacie prawa. Takie są wskaźniki i zasady przyznawania dotacji ministerialnej dla uczelni. >Rektor nie ma jaj<. To znaczy powinien wywalić na zbity pysk np. 3/4 studiujących (cokolwiek miałoby to słowo oznaczać) a zaraz za nimi wyrzucić na bruk 3/4 pracowników UWM? Trzeba zmienić system nie rektora, bo rektor (nie istotne już teraz kto nim jest czy będzie) dostaje odgórne wskaźniki i polecenia, których musi się trzymać. Autonomia uczelni dobrze wygląda na papierze, nic więcej. Nie tylko ja jestem zwolennikiem zdecydowanych cięć liczby studentów i ostrego dokręcenia im śruby. Pamiętam ART z czasów, gdy dyplom jej absolwenta był utożsamiany z dobrym przygotowaniem do pracy i z wysokimi kwalifikacjami. Ale w czasach prosperity, w ART studiowało kilka tysięcy ludzi (w czasach największego wyżu demograficznego, przy braku uczelni niepublicznych) a nie ponad 30 000 obecnie. To co obecna ekipa rządowa wyczynia ze szkolnictwem wyższym i edukacją woła o pomstę do nieba. A z innej beczki: dziwne, że w tym wątku nikt nie podniósł jeszcze tematu Kortowiady, a wszak 26 maja zaczyna się czterodniowe "święto żaków"... Oj będzie się działo, w "akademikach" przy Warszawskiej też... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spt Re: List do szefa policji: Zróbcie coś z tymi stu IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.13, 00:26 Mieszkam w najbliższym sąsiedztwie tego akademika i nie chcę myśleć nawet o juwenaliach. Najchętniej wyjechałabym z miasta, ale niestety moje dziecko chodzi do szkoły. Zastanawiam się, jak mam usprawiedliwić, to że będzie zasypiał na lekcji..., bo o spaniu w nocy nawet nikt z nas mieszkających w pobliżu nie marzy! Swoją drogą władze miasta i jakieś tam sztaby antykryzysowe mają nas w d... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: List do szefa policji: Zróbcie coś z tymi stu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.05.13, 23:43 policja Ci raczej nie pomoże, np. w przypadku politechniki warszawskiej rektor zabronił wpuszczać na teren akademika policji mogą wejść po zgodzie rektora. Porządku pilnuje straż akademicka która imprezuje razem ze studentami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateo Chce tam zamieszkać! IP: *.play-internet.pl 13.05.13, 01:09 Ten list to świetna reklama dla developera, gdybym nie mieszkał po 2 stronie Polszy to chętnie bym tam zamieszkał. Życie, coś się dzieje a nie wielka polska smuta...Ci ludzie powinni być wdzięczni tym studentom że w ich nudne szare żałosne życie wprowadzili trochę życia :-) ale wiadomo mentalność Polaczków jest zupełnie inna, uciekam z tego smutnego kraju tam gdzie krew buzuje w żyłach! Odpowiedz Link Zgłoś
sytadela Otóż to, wyjedź bulwo ziemniaczana 13.05.13, 06:16 Najlepiej do Szwajcarii, Austrii albo któregoś z krajów skandynawskich. I tam popróbuj rozruszać towarzystwo tak "żeby coś się działo". Wyp....ą cię z mieszkania w takim tempie, że nic nie zdążysz wybełkotać. Chamstwo jak twoje to specyfika typowo polska i może jeszcze brytolska bo to też bydło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Otóż to, wyjedź bulwo ziemniaczana IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.05.13, 07:26 nie podniecaj się tak bardzo !!! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOL Re: Chce tam zamieszkać! IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.13, 09:06 biedny kmiotku, najpierw choć raz w żyucie wyjedź za granicę i sie przyjrzyj tamtejszemu życiu (i nie mówię tu o jakimś ponurym emigranckim getcie w birmingham). spróbuj poimprezowac w nocy, dzreć ryja i rzygać - nie tylko wylecisz na kopach z mieszkania, ale i z kraju, o ile do pierdla nie trafisz. i mówię tu o krajach w których ludziom "krew buzuje w żyłach", a nie o nudnej szwajcarii gdzie oierdnąc głośniej nie można. WSZĘDZIE obowiazują zasady życia społecznego i o ile tego w porę nie pojmiesz, będziesz miał przejebane na tym swoim zmywaku czy azbeście (czy jaką tam zagraniczną kariere planujesz, śmieciu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateo Re: Chce tam zamieszkać! IP: *.play-internet.pl 13.05.13, 20:21 Większość swojego życia spędziłem zagranicą mam podwójne obywatelstwo a do Polski przyjechałem bo korporacja dla której pracuje oddelegowała mnie do polskiego oddziału firmy. Jesteś typowym przedstawicielem szarej smutnej masy o której napisałem, tam ludzie żyją pełnią życia a tacy jak ty ściągają azbest z dachów na czarno :-) Mogłoby mi być cię żal ale nie jest - świat nie jest sprawiedliwy, tak jest już skonstruowany, że jedni są bogaci a drudzy biedni, jedni są piękni drudzy brzydcy, jedni interesujący drudzy szarzy, jedni tacy jak ja drudzy tacy jak ty.. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys102 List do szefa policji: Zróbcie coś z tymi stude... 13.05.13, 05:56 U mnie, w Toruniu, było podobnie...balangi, hulanki...pismo zarządcy do właściciela z ostrzeżeniem...nie upora się ...solidna grzywna - dla niego, nie studentów...a policja...jak banicja...już ich nie ma...15 lat minęło jak jeden dzień...emerytura i dusza hula ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gu 5piętro brydżowe IP: 93.154.156.* 13.05.13, 06:57 zawsze tak było w akademikach, że 5 piętro brydżowe, 7 alkoholowe, 10 zabawowe dziewczyny, a kujony na pierwszym. Skoro budynki są niższe to wszystko się pomieszało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr.Maybach Re: 5piętro brydżowe IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.05.13, 07:47 Policji proponuje nauki w Niemczech.Jeśli komuś jest zbyt głośno,dzwoni po policje i Beamte na miejscu stwierdza stan faktyczny. Jeśli skarga na ucho policjanta się potwierdzi,ten zapuka i grzecznie poprosi o np.zamkniecie okna,ściszenie radia lub innego źródła hałasu(łącznie z japą ). Jeśli to nie pomoże użyje mocniejszych slow. Jeśli i to nie odniesie zamierzonego skutku, weźmie np wzmacniacz w ręce i walnie o podłogę.To zazwyczaj pomaga. Proste drodzy, milusińscy "studenci"? Ps.Male dzieci i tam maja swoje prawa, mogą biegać i skakać ,byle lampy u sąsiadów się nie kiwały. Oczywiście nie w godzinach nocnej ciszy. Odpowiedz Link Zgłoś
quiconque List do szefa policji: Zróbcie coś z tymi stude... 13.05.13, 08:28 może najwyższy czas zmienić ustawodawsywo w tym zakresie i wprowadzić jakieś realne sankcje karne dla tych, którzy tak bezczelnie zatruwają życie innym mieszkańcom Poziom hamstwa w Polsce już osiągnął dno w związku z tym potrzebne są jakieś nowe rozwiązania w kodeksie karnym które pozwoliłyby zdesperowanym i zupełnie bezradnym w obecnej sytuacji prawnej ludziom szukać dla siebie pomocy Odpowiedz Link Zgłoś
dawid.tuminski Re: List do szefa policji: Zróbcie coś z tymi stu 13.05.13, 08:50 Co to za argumentacja?! Ludzie sami są sobie winni, że "studenci" nie potrafią się zachować, że za nic sobie mają najprostsze zasady współżycia społecznego? Że mają w głębokim poważaniu, że niedaleko mieszkają także małe dzieci, które spać nie mogą? Mam rozumieć, że skoro ktoś jest studentem, to może mieć w głębokim poważaniu przestrzeganie prawa, a kulturę osobistą (jeśli kiedykolwiek ją miał) może sobie schować głęboko do kieszeni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RON Re: List do szefa policji: Zróbcie coś z tymi stu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.13, 21:27 Na to jest tylko jedna rada. Zlikwidować studentów i to nie są żarty. To właśnie pazerni "profesorowie" wykreowali taką niby elitę. Uczą półgłupki głupków i po co. wymyślają teorie, że trzeba kilka razy zmieniać zawód. To się pytam czy lekarz ma zostać inżynierem drogownictwa lub nauczycielem historii. Ale 'profesury" chcąc nie być bezrobotnymi wymyśliły studia dla wszystkich (zabierają się już nawet za tresurę psów i słoni, ktore to ostatnie bedą grały na skrzypcach). I stą ta plaga niby studentów. Już niektórzy rozsądni profesorowie zaczynają nazywać ten stan obecny po imieniu bo wstyd im będzie przed przyszłymi pokoleniami bo przecież nie same przeciętniaki rodzą się w Polsce. A obecni robią krzywdę młodym a posrednio i sobie. Jak się plaga studiowania szybko zaczęła tak i się szybko skończy i budynki będa stały puste bo nie będzie chętnych do zamieszkiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rp List do szefa policji: Zróbcie coś z tymi stude... IP: 80.85.109.* 15.05.13, 17:54 stosować mandaty dla właścicieli wynajętych mieszkań wynajmowanych słojom bez kultury mylącym blok z chałupą Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa List do szefa policji: Zróbcie coś z tymi stude... 17.05.13, 17:32 Studenci to przecie też ludzie, i w dzień muszą na studia. Jak ktoś może całą noc szumieć i pracować w dzień. A może starzy i przekrętni ludzie mają coś do młodych, jak uprzedzenie? Odpowiedz Link Zgłoś