Gość: Alla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 21:39 Tramwaje to hałas i brud. Może jednak lepsze byłyby trolejbusy? Ale najzabawniejsze jest, że SLD-ecy z 6% (obecnie) poparciem planują coś, co ma się zdarzyć po wyborach hihihi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olsztyniak Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 22:46 Tramwaje to najlepszy i najmniej szkodliwy środek transportu publicznego dla środowiska!Oby tylko wróciły do Olsztyna.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.acn.waw.pl 27.10.04, 01:45 Jako osoba codziennie jeżdżąca tramwajami z całego serca życzę Olsztynowi- podobnie jak Kielcom, gdzie też istnieją plany wprowadzenia komunikacji tramwajowej- by wspomniane w artykule pomysły doczekały się realizacji :-). Zresztą w Waszym mieście, w odróżnieniu od Kielc, nie byłaby to całkowita nowość, a tylko powrót do tradycji :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hgjuyureter Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.olsztyn.mm.pl 27.10.04, 07:59 No tak, ale po co? Miasto nie potrafi zorganizować komunikacji autobusowej, nie potrafi pozyskać środków na zakup autobusów, a porywa się na tramwaje? Wybory się zbliżają, tak? Którędy mają jeździć tramwaje, bo wymienione ulice do centrum nie prowadzą. I gdzie mieliby ludzie w centrum wysiadać. Pomijam już fakt, że pas zieleni na Synów Pułku przy Krasickiego zwęża się do góra 1,5 m. A no i na koniec mało znaczące pytania. Kto miałby za to zapłacić i czy zostały przeprowadzone jakieś analizy ekonomiczne. Alla: hałas i brud??? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.10.04, 08:49 Alla. Uważasz, że stary Jelcz czy te busy z eurodemobilu po kilku latach w Polsce są bardziej czyste i mniej hałasują od tramwaju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucas RyC Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 17:13 Myśle, że to dobry pomysł z tymi tramwajami bo autubusy większosci w Olsztynie są głośne, stare, brak w nich dobrej ilozacji czuć to w zime i są szkodliwe.(to nie Solaris)A tramwaje np.w Poznaniu rozwiązały spory problem. (pomijam że są ekologiczne)Ludzie zamiast jechać z Osiedla do Centrum - w 1godz.autobusem, jadą tramwajem 20 minut. To spora różnica.(Paliwo jest drogie i bedzie drogie dalej). UE wspiera takie pomysły daje duże pieniądze na to, więc czemu nie w życiu trzeba sobie ułatwiać, a nie utrudniać. Jestem za podoba mi się bardzo ten pomysł bo można za oszczędzić: na czasie samych ludzi, pieniędzy w dłuższej perspektywie i mniej niszczyć atmosfere w krainie lasów i jezior. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.lot.pl 27.10.04, 09:04 Ten wątek był już poruszany. Ile można, bez poważnej analizy, powtarzac głupoty o tramwajach. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=12246836 Redakcję prosze o wskazanie pasa zieleni, który został zostawiony na ulicy Wyszyńskiego. Ja się na balecie nie znam więc się nie wypowiadam. Dziennikarze nie maja takich oporów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bandy BRAWO ! BRAWO ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 11:10 wreszcie moze doczekam sie powrotu tramwajow do Olsztyna,pamietam ,byly tylko dwie linie ale,ile nam mlodym,sprawialo frajdy wskakiwanie i wyskakiwanie ,a szczegolnie kolo nieistniejacego kina Odrodzenie,a tam na wysepce stal glina znany olsztyniakom,ilapal,nieraz wpadalo mu sie prosto w rece,otwieral tylkoramiona-dziwne nikt nikogo niepalowal,marzenia starszego olsztyniaka moze sie spelnia,moze bede jeszcze zyl,i przejade sie dzyndzajem,chcialbym,a wam mlodzi zycze tego z calego serca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: BRAWO ! BRAWO ! IP: *.ols.vectranet.pl 27.10.04, 11:19 Dziurawe ulice, klamoty jeżdżące w MPK, sypiące się kamienice. To nic. Teraz czas na tramwaje! Ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
alf23 Re: BRAWO ! BRAWO ! 27.10.04, 11:58 Jest kilka tematów w naszym mieście, które wracają jak bumerang co jakiś czas na strony lokalnych gazet: -powrót tramwajów -pasy ruchu dla autobusów -mityczna pętla MPK na K 3 -remont Limanowskiego i Sybiraków Moje ulubione to: -wielopoziomowy parking na Nowowiejskiego -remont oświetlenia olsztyńskich ulic Zastanawiam się czy redakcja wynurza się od czasu do czasu z siedziby, czy pisze tylko to co urzędasy podeślą faksem. Mam wrażenie, że gdyby redakcję Czesiek poinformował o budowie międzynarodowego portu lotniczego na Dajtkach to pomimo daty odległej od 1 kwietnia, umieścilibyście ją na pierwszej stronie Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Leki dla radnych!!! 27.10.04, 13:25 Chyba nasi radni nie pamietaja co robia? Tramwaj to taka bajka jak szklane domy. UE doklada sie chetniej do trolejbusow niz do tramwajow. Ale radni maja zajecie, dziennikarze tez. Jezeli juz mysla o tramwajach to niech pokaza miejsce w centrum gdzie moze jechac tramwaj. Pod aresztem, przy nowym centrum handlowym, ktore i tak zablokuje pol miasta? Jak tramwaj na Zatorze przejedzie? Rondem Bema moze? Moze Pienieznego tramwaj pojedzie? Kolo Teatru? Moze tramwaj na Jarocka? Moze pod Lecrerca-napewno podjedzie:) Sikorskiego stojac na 5 swiatlach tez przejedzie, a potem przeleci nad ul.Niepodleglosci:) Zamiast zajmowac sie glupotami niech radni pojada do miasta z tramwajami bo chyba w zyja w swoim nierealnym swiecie. W TV reklamuja dobre leki na koncentracje i pamiec, moze to pomoze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurcze jakies wyjscie jest1!!! IP: *.ols.vectranet.pl / 213.76.143.* 27.10.04, 14:18 pojawil sie problem polaczenia "sypialni" z centrum, musimy pamietac ze centrum to nie tylko okolice aresztu przy Pilsudskiego. jezeli pusci sie tramwaje Sikorskiego to mozna by jakos :) zrobic przystanek na Szrajbera a dalej Warszawska puscic do kortowa. studenciakom by to pasowala a i na Szrajbera miloby sie wysiadalo. no ale faktycznie polaczenie z dworcem mogloby sprawic problem glownie z racji braku miejsca na Wyszynskiego - tu spodziewam sie protestow autorki artykulu ktora jednak jakis pas zieleni znalazla na wspomnianej ulicy :) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: jakies wyjscie jest1!!! 27.10.04, 14:25 Bartazek, Witosa, Krasickiego, Wilczynskiego, os. Generalow, Warszawska, MacDonald, ominac Poczte, wyjechac przy nowym centrum, przebic sie do Dabrowszczakow, polaczyc sie z torami PKP, na dworzec (jeden peron mozna PKP zajac na sile), dalejj mozna jechac na Lubelska, tam jakis market, centrum itp. Jedna trasa a laczymy dworzec, centrum, Korotwo, sypialnie. Jezeli sie troche pomysli i wlozy kasy to nie bedzie czekania na swiatlach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: she Re: jakies wyjscie jest1!!! IP: *.olsztyn.mm.pl 27.10.04, 15:01 jak ktoś wspomniał - szklane domy a może wyciągi krzesełkowe nad ulicami, tak samo realne jak pomysły Aquaparku czy tramwajów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicker Re: jakies wyjscie jest1!!! IP: *.uwm.edu.pl / *.uwm.edu.pl 27.10.04, 20:54 No nie, nareszcie ktoś sensownie pomyśał i napisał. To będzie hit - WYCIĄGI KRZESELKOWE W OLSZTYNIE. To jest i z pogranicza innowacyjności, nowych technologii, i co tam jeszcze w UE lubią?! Jeszcze raz sobie powtórzę: WYCIĄGI KRZESEŁKOWE W OLSZTYNIE. To powinno być hasło wyborcze. She, masz łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: jakies wyjscie jest1!!! 27.10.04, 21:34 ja uważam, ze tramwaje powinny wrócić, wszedzie są, tylko w Olsztynie ich nie ma, a były, co za głupota było je likwidować - żadne miasto tego nie zrobiło. Bez tramwaju , to nawet na plażę miejską nie mozna dojechać tylko trzeba iść piechota ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: jakies wyjscie jest1!!! IP: *.lot.pl 28.10.04, 09:04 Droga rito. Wiele miast zrobiło to samo. Legnica, Wałbrzych, Słupsk, Bielsko Biała, Tarnów, Inowrocław, Jelenia Góra. Ja bardzo proszę aby nie wypowiadać się na tematy, o których się nie ma zielonego pojęcia. Prawda jest taka, że tramwaje przetrwały w Olsztynie do 65 roku tylko dzięki zawierusze wojennej. Proces ich likwidacji rozpoczął się w 39 roku wraz z uruchomieniem trakcji trolejbusowej. Pod koniec lat trzydziestych w Niemczech była tendencja zastępowania w małych miastach tramwajów trolejbusami. Zwracam również uwagę, że sieć tramwajowa w Olsztynie nijak się miała do kierunków rozwoju miasta po wojnie. Aby spełniała jakąs rolę należałoby znacznie ją rozbudować (tak jak w zrobiono to w Bydgoszczy). Ja akurat jestem gorącym miłośnikiem tramwajów ale również zwolennikiem zdrowego rozsądku. Chciałem również przypomnieć, że tramwaj nie wjeżdżał do jeziora tylko poruszał się trasą jaką teraz kursują autobusy. Nie trzeba więc chodzić na plażę piechotą. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Łap tramwaj na Jaroty 27.10.04, 22:14 sloggi napisał: > Trzymam kciuki. ja też, niech sie Olsztynowi wiedzie jaka róza taki cierń - śliczna to piosenka, oj, śliczna Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Łap tramwaj na Jaroty 27.10.04, 22:17 Niestety, wielu forumowiczow ma racje, ze ten temat przewija sie co jakis czas przez nasza prase. Uwierze, kiedy zostanie podjeta decyzja i zapewnione srodki pod inwestycje. Poki co zacytuje zdanie z piosenki Trubadurow " Znamy sie tylko z widzenia" : " ... marzenia, jak ptaki szybuja po niebie..." Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Łap tramwaj na Jaroty 27.10.04, 22:20 miejmy większe aspiracje - moze metro ? Odpowiedz Link Zgłoś
wolej5 Re: Łap tramwaj na Jaroty 27.10.04, 23:01 miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,2359898.html#dalej Jeśli to nie jest prima aprilis to może rzeczywiście coś z tego będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alla Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 23:28 Odpowiadam pytającym. Są takie duuuuże miasta, nawet stolice - Wilno, które nie mają tramwajów, tylko trolejbusy. Byłam zaskoczona czystością i ciszą tego ruchliwego miasta. A na trolejbusach jeździ dużo stareńkich autobusów, pamiętających jeszcze lata 60. I co istotne. Koszty inwestycji dużo mniejsze - brak torowisk. Co do tramwajów w Olsztynie: Październik był zbyt piękny i któremuś z olsztyńskich urzędasów chyba słoneczko za mocno przygrzało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: she Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.olsztyn.mm.pl 28.10.04, 15:25 Oj przejadą się niektórzy na tych tramwajach Tępaków coraz mniej, a i karuzele już się opatrzyły Może tak realnie zrobić plażę miejską Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Łap tramwaj na Jaroty 28.10.04, 20:26 ja stawiam zakład, że tramwaje znów wyjadą na Olsztyn, poniewaz ktoś nieodpowiedzialny zlikwidował całkowicie linie tramwajowe - ciekawe w jakim celu i kto tak zdecydował ? Jest ktoś kto odpowiada za likwidację tramwajów w Olsztynie czyli na ich śmierć ? Może mi kto powie , kto zlikwidaował linie tramwajowe w Olsztynie , gdzie we wszystkich miastach nastąpił ich rozwój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.chello.pl 28.10.04, 21:16 rita. czy Ty czytasz posty? Przestań pisać głupoty o rozwoju tramwajów we wszystkich miastach. Głównie jest niestety odwrotnie. Jeśli chodzi o rzekomy rozwój komunikacji tramwajowej, to polecam lekturę rocznika statystycznego. Proces zaczyna się odwracać dopiero w ostatnich latach i dotyczy to raczej niewielu sieci Kto i kiedy i jakie były przesłanki i przyczyny likwidacji tramwajów w Olsztynie nie jest tajemnicą. Wystarczy się zainteresować tematem i sięgnąć do źródeł. Jest to dosyć proste, chyba że jest się dziennikarzem... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Łap tramwaj na Jaroty 28.10.04, 21:30 MZ - nie traktuj mnie jako osobę wszystkowiedzacą, patrząc na Kraków to widze rozwój lini tramwajowej, w przszłosci przewidziana jest linia nawet n do Wieliczki, Nowa Huta to kotowód tramwajów i wszyscy wolą nimi jeżdzić. A gdzie mogę wyczytać kto i dlaczego zlikwidował całkowicie sieć tramwajów ? Wyjechałam z Olsztyna zaotawiając czerwone tramwaje , wracam , a ich już nie ma, nie ma śladu nawet po nich - ciekawe, nie chwalę Krakowa, ale Kraków na ul Szewskiej specjalnie wrócił do żródeł i odkrył tory kolejowe, by pokazać światu, ze tramwaje jeżdziły. Dlaczego Olsztyn nie zostawił przynajmniej śladu torów ku wieczności, ze pod Wysoką Bramą takowe jeżdziły ? tylko dzieci dowiadują się z opowiadań babci :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: Łap tramwaj na Jaroty 28.10.04, 21:41 "Szersze zastosowanie napedu elektrycznego ... nastapilo dopiero w drugiej polowie lat 70., kiedy dzieki rozwojowi mikroelektroniki i energoelektroniki, a takze dzieki nowym technologiom w dziedzinie wytwarzania maszyn elektrycznych...". To taki cytat (nielegalny) z madrej ksiazki. Olsztynski tramwaj to zasilanie z elektrowni wodnej, tory z mijankami, sprawnosc pewnie 5%, halas, koszmarne warunki pracy i jazdy dla obslugi i pasazerow. Dodatkowo niska predkosc, awaryjnosc, halas, wyziewy... Rozwoj tramwajow mozna przesledzic jezdzac (w Krakowie) roznymi tramwajami: w starych motorniczy kreci korbka, teraz przyciska pedal. Kiedys szarpalo, teraz jest plynnie. Roznica jest widoczna (slyszalna), a kiedys bylo jeszcze gorzej. A jak juz napisano wiele razy autobusy bylo nowoscia. W Olsztynie wszystko jest poniemieckie wiec kultywowanie starych tradycji nie jest w modzie, zreszta i tak wszystko popadlo w ruine (zajezdznia tramwajowa), muzea sa puste-nie ma co myslec o muzeum komunikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.chello.pl 28.10.04, 21:43 > MZ - nie traktuj mnie jako osobę wszystkowiedzacą, Dlaczego? Mam duże wymagania wobec interlokutorów. > patrząc na Kraków to widze > rozwój lini tramwajowej, w przszłosci przewidziana jest linia nawet n do > Wieliczki, Po co? Jest połączenie kolejowe. Ledwo dyszy. > Nowa Huta to kotowód tramwajów i wszyscy wolą nimi jeżdzić. > A gdzie mogę wyczytać kto i dlaczego zlikwidował całkowicie sieć tramwajów ? W monografiach Olsztyna, w wydawnictwach MPK Olsztyn, w internecie. Przy okazji polecam stronę: republika.pl/katedr/pafnucyw.htm znajdziesz tu informacje o ,,rozwoju" tramwajów w wielu miastach. Zdjęcia z Olsztyna też są. > Wyjechałam z Olsztyna zaotawiając czerwone tramwaje , wracam , a ich już nie > ma, nie ma śladu nawet po nich - ciekawe, nie chwalę Krakowa, ale Kraków na ul > Szewskiej specjalnie wrócił do żródeł i odkrył tory kolejowe, by pokazać > światu, ze tramwaje jeżdziły. > Dlaczego Olsztyn nie zostawił przynajmniej śladu torów ku wieczności, ze pod > Wysoką Bramą takowe jeżdziły ? No tego to ja nie wiem. Całkiem niedawno zniszczono zajezdnie przy Wojska Polskiego wraz z zachowanym układem torowym. Szyny w bruku jeszcze można znależć. Polecam wizytę pod wiadyktem przy Dworcu Zachodnim. A tak prywatnie to ja osobiście dysponuję jednym metrem bieżącym szyny ze wspomnianej zajezdni. > tylko dzieci dowiadują się z opowiadań babci :) > pozdrawiam i ja pozdrawiam Ciebie i Smoka Wawelskiego Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Łap tramwaj na Jaroty 28.10.04, 21:56 dzieki, dzieki za stronę Czy wiesz co pokazałeś ? stary Olsztyn, bardzo stary musze do głebi go oglądnąć, jest cudowny ale pytanie dalej stawiam - kto i z jakiej decyzji zlikwidował tramwaje w Olsztynie ? Czasami lepiej wszystko zburzyć , by od nowa budować - wierzę w nową budowę ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.chello.pl 28.10.04, 22:18 Dezyzja została podjęta na wnisek ówczego dyrektora MPK przez Radę Narodową (nie pamiętam jakiego szczebla). Szczególy musiałbym sprawdzić. Jeśli chodzi o przyczyny to były następujące: Ogólna polityka państwa wobec komunikacji zbiorowej zakładająca likwidację tramwajów w mniejszych miastach. (Spod noża uciekł Grudziądz, Elbląg, Toruń i Gorzów). Trudności z taborem. Wyeksploatowanie infrastruktury. Mała przepustowość linii. Linie były jednotorowe z mijankami. Udrożnienie systemu wymagało dużych nakładów. Poza tym, jak już wspomniałem, sieć tramwajów nijak się miała do rozwoju miasta, które rozwijało się na wschód i południe od centrum. Tramwaje zaś obejmowały tereny na północ i zachód od centrum. Przy okazji. 20 listopada minie 39. rocznica likwidacji tramwajów w Olsztynie. Ja niestety nie wierzę w szybki powrót tramwajów na ulice Olsztyna. Wbrew temu, co napisała wszechwiedząca Pani Dziennikarka, bez poważnej przebudowy ulice nie są przystosowane do poprowadzenia linii tramwajowych. Do tego dochodzi cała infrastruktura: sieć trakcyjna, podstacje energetyczne, tabor i wreszcie zajezdnia. Gdzie na nią zarezerwowano teren? Być może w miejscu wyburzonej siedziby Gazety Warmii i Mazur. Koszty raczej są nie do udźwignięcia dla miasta, nawet z dotacjami UE, która dofinansowuje a nie finansuje inwestycje. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Łap tramwaj na Jaroty 28.10.04, 22:35 MZ - masz rację, znów wrócę do Krakowa, to co przechodzą Krakusy z poprawianiem dróg i wymienianiem torów tramwajowych to gehenna i długa sprawa, ludzie tracą cierpliwośc, kłopoty z dojadem np. w Podgórzu, gdzie ulice sa waskie, ciągłe remonty - czyli i Olsztyn czeka taka gehena - nic nie przychodzi łatwo. Myślę , ze Olsztyn już nie stać na takie inwestycje, ale władza wtenczas za szybko uległa presji likwidacji tramwaju, jak i wyburzenia Dworca Głównego - to wszystko błedy Olsztyna i jest bólem dla wielu ludzi. I taka wiadomość , ze tramwaje mają wrócić cieszy wiele ludzi . Jednak trzeba popatrzeć bez emocji - czy w dzisiejszych czasach stać Olsztyn na taką inwestycję ? I czy to jest najważniejsze ? Sama jestem ciekawa sondażu samych Olsztyniaków. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weni Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.olsztyn.mm.pl 28.10.04, 22:02 Koszt zakupu jednego tramwaju niskopodłogowego to ok. 6 mln złotych, chyba że skubnie się od kogoś jakiś złom za 2 mln i remont generalny za 1 mln. A potem na sezon można go postawić przy Wysokiej Bramie. i właśnie Kraków "Do przetargu zgłosiły się grupy przedsiębiorstw kierowane przez szwedzką firmę Skanska, katowickie Przedsiębiorstwo Robót Inżynieryjnych, warszawski Dromex, włoską Todini Construzioni Generali, turecką Guris Insaat ve Muhendislik i austriacką Alpine Mayreder Bau. Proponowane ceny wahały się od 32,2 mln euro do prawie 70 mln euro. - Wykonawcę inwestycji poznamy za sześć tygodni. Prace projektowe powinny ruszyć jeszcze wiosną, a budowa w trzecim kwartale tego roku - poinformował Sławomir Podgórski, prezes Agencji Rozwoju Miasta, która na zlecenie gminy organizuje przetarg. W ramach kontraktu wybudowany zostanie liczący 3,7 km odcinek linii szybkiego tramwaju. Gruntownej przebudowie, polegającej na wpuszczeniu torowiska do wykopu, poddane zostanie rondo Mogilskie. Stąd, pod ul. Lubomirskiego i dworcem kolejowym Kraków Główny, prowadzić będzie tunel z wylotem obok Politechniki. Przewidywana jest również budowa dwóch podziemnych przystanków i pętli przy ul. Kamiennej. Po zakończeniu inwestycji szybki tramwaj połączy południowe i północne osiedla Krakowa z centrum miasta. W 2000 r. oddano do użytku trzy kilometry linii na Kurdwanowie. Cała trasa będzie miała 11,8 km, wliczając w to sześć kilometrów zmodernizowanego torowiska tramwaju tradycyjnego pomiędzy ul. Wielicką i rondem Kotlarskim." Czyli jaka kasa za 12 kilometrów, możemy sobie obliczyć ile to za kilometr złotówek. A nie mają szmalu dla nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weni Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.olsztyn.mm.pl 28.10.04, 22:07 Przypominam, że udział miasta w modernizacji oczyszczalni ścieków to ok. 5 mln. zł przy inwestycji (40 mln. zł). Tramwaje? Całkiem dobre hasło wyborcze. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Łap tramwaj na Jaroty 28.10.04, 22:22 Tramwaje? Całkiem dobre hasło wyborcze. wątpię, kto tęskni za tramwajami ?- grzecznie nazwę - struszkowie, a hasło wyborcze powinno być dla wszystkich dlatego przypuszczam , że pomoc tramwajom przyjdzie z zewnątrz, może będzie ogólnoświatowa akcja - tramwaj dla Olsztyna ! ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Łap tramwaj na Jaroty 28.10.04, 22:10 ach - ciągle tylko rozmawiamy o pieniądzach, a wystarczy tylko zaszyć dziury w kieszeniach tych co nimi władają i będziemy żyć godnie jeżeli mówi sie A trzeba powiedzieć B , napewno się Niemcy dołożą ;))))) ale ta stronka jest piekna - tramwaj w Olsztynie Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Łap tramwaj na Jaroty 28.10.04, 22:36 rita100 napisała: > ach - ciągle tylko rozmawiamy o pieniądzach, a wystarczy tylko zaszyć dziury w > kieszeniach tych co nimi władają i będziemy żyć godnie > jeżeli mówi sie A trzeba powiedzieć B , napewno się Niemcy dołożą ;))))) > tą wypowiedż wycofuję chyba Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: Łap tramwaj na Jaroty 28.10.04, 22:54 Ja jeszcze dodam, ze rondo Mogilskie to rondo. po ktorym nawet tramwaje jezdza w kolko-czyli duuuze. Przyklad i ceny z Krakowa czy Poznania pokazuja przyszly rozwoj tramwajow. Czyli omijanie ruchu drogowego, bezkolizyjne przejazdy, sterowanie sygnalizacja przez motorniczych. To wszystko kosztuje ogromne pieniadze, a w Olsztynie na razie mowi sie o polozeniu torow na trawie, tramwajach z demobilu i podlaczeniu wszystkiego do gniazdka z pradem. Odpowiedz Link Zgłoś
being28 News z GO 28.10.04, 23:27 Jak podala GO: "W planie czytamy: tramwaj ma startować z pętli przy dworcu PKP. Jechać prosto ulicą Dworcową, skręcać w ul. Pstrowskiego, potem w ul. Sikorskiego i kończyć bieg na Jarotach. Miejsce na tory jest: pasy trawników między jezdniami." Tzw. powrot do zrodel, czyli tak sie nie robi tramwajow. Po drodze 3 ronda, 10 skrzyzowan ze swiatlami i kilka bez swiatel. Na szczescie podali cene: 400mln zl. Odpowiedz Link Zgłoś