Dodaj do ulubionych

Łap tramwaj na Jaroty

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 21:39
Tramwaje to hałas i brud. Może jednak lepsze byłyby trolejbusy?
Ale najzabawniejsze jest, że SLD-ecy z 6% (obecnie) poparciem planują coś, co
ma się zdarzyć po wyborach hihihi
Obserwuj wątek
    • Gość: olsztyniak Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 22:46
      Tramwaje to najlepszy i najmniej szkodliwy środek transportu publicznego dla środowiska!Oby tylko wróciły do Olsztyna....
    • Gość: warszawiak Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.acn.waw.pl 27.10.04, 01:45
      Jako osoba codziennie jeżdżąca tramwajami z całego serca życzę Olsztynowi-
      podobnie jak Kielcom, gdzie też istnieją plany wprowadzenia komunikacji
      tramwajowej- by wspomniane w artykule pomysły doczekały się realizacji :-).
      Zresztą w Waszym mieście, w odróżnieniu od Kielc, nie byłaby to całkowita
      nowość, a tylko powrót do tradycji :-).
    • Gość: hgjuyureter Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.olsztyn.mm.pl 27.10.04, 07:59
      No tak, ale po co? Miasto nie potrafi zorganizować komunikacji autobusowej, nie
      potrafi pozyskać środków na zakup autobusów, a porywa się na tramwaje? Wybory
      się zbliżają, tak?
      Którędy mają jeździć tramwaje, bo wymienione ulice do centrum nie prowadzą. I
      gdzie mieliby ludzie w centrum wysiadać. Pomijam już fakt, że pas zieleni na
      Synów Pułku przy Krasickiego zwęża się do góra 1,5 m.
      A no i na koniec mało znaczące pytania. Kto miałby za to zapłacić i czy zostały
      przeprowadzone jakieś analizy ekonomiczne.

Alla: hałas i brud???

pozdr
    • Gość: MK Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.10.04, 08:49
      Alla. Uważasz, że stary Jelcz czy te busy z eurodemobilu po kilku latach w
      Polsce są bardziej czyste i mniej hałasują od tramwaju?
      • Gość: Lucas RyC Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 17:13
        Myśle, że to dobry pomysł z tymi tramwajami bo autubusy większosci w Olsztynie
        są głośne, stare, brak w nich dobrej ilozacji czuć to w zime i są szkodliwe.(to
        nie Solaris)A tramwaje np.w Poznaniu rozwiązały spory problem. (pomijam że są
        ekologiczne)Ludzie zamiast jechać z Osiedla do Centrum - w 1godz.autobusem, jadą
        tramwajem 20 minut. To spora różnica.(Paliwo jest drogie i bedzie drogie dalej).
        UE wspiera takie pomysły daje duże pieniądze na to, więc czemu nie w życiu
        trzeba sobie ułatwiać, a nie utrudniać. Jestem za podoba mi się bardzo ten
        pomysł bo można za oszczędzić:
        na czasie samych ludzi, pieniędzy w dłuższej perspektywie i mniej niszczyć
        atmosfere w krainie lasów i jezior.
    • Gość: MZ Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.lot.pl 27.10.04, 09:04
      Ten wątek był już poruszany. Ile można, bez poważnej analizy, powtarzac głupoty
      o tramwajach.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=12246836
      Redakcję prosze o wskazanie pasa zieleni, który został zostawiony na ulicy
      Wyszyńskiego.
      Ja się na balecie nie znam więc się nie wypowiadam. Dziennikarze nie maja
      takich oporów.
    • Gość: bandy BRAWO ! BRAWO ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 11:10
      wreszcie moze doczekam sie powrotu tramwajow do Olsztyna,pamietam ,byly tylko
      dwie linie ale,ile nam mlodym,sprawialo frajdy wskakiwanie i wyskakiwanie ,a
      szczegolnie kolo nieistniejacego kina Odrodzenie,a tam na wysepce stal glina
      znany olsztyniakom,ilapal,nieraz wpadalo mu sie prosto w rece,otwieral
      tylkoramiona-dziwne nikt nikogo niepalowal,marzenia starszego olsztyniaka moze
      sie spelnia,moze bede jeszcze zyl,i przejade sie dzyndzajem,chcialbym,a wam
      mlodzi zycze tego z calego serca.
      • Gość: Olka Re: BRAWO ! BRAWO ! IP: *.ols.vectranet.pl 27.10.04, 11:19
        Dziurawe ulice, klamoty jeżdżące w MPK, sypiące się kamienice.
        To nic.
        Teraz czas na tramwaje!
        Ha ha ha
        • alf23 Re: BRAWO ! BRAWO ! 27.10.04, 11:58
          Jest kilka tematów w naszym mieście, które wracają jak bumerang co jakiś czas na
          strony lokalnych gazet:
          -powrót tramwajów
          -pasy ruchu dla autobusów
          -mityczna pętla MPK na K 3
          -remont Limanowskiego i Sybiraków
          Moje ulubione to:
          -wielopoziomowy parking na Nowowiejskiego
          -remont oświetlenia olsztyńskich ulic

Zastanawiam się czy redakcja wynurza się od czasu do czasu z siedziby, czy pisze
          tylko to co urzędasy podeślą faksem. Mam wrażenie, że gdyby redakcję Czesiek
          poinformował o budowie międzynarodowego portu lotniczego na Dajtkach to pomimo
          daty odległej od 1 kwietnia, umieścilibyście ją na pierwszej stronie
    • being28 Leki dla radnych!!! 27.10.04, 13:25
      Chyba nasi radni nie pamietaja co robia? Tramwaj to taka bajka jak szklane
      domy. UE doklada sie chetniej do trolejbusow niz do tramwajow.
      Ale radni maja zajecie, dziennikarze tez. Jezeli juz mysla o tramwajach to
      niech pokaza miejsce w centrum gdzie moze jechac tramwaj. Pod aresztem, przy
      nowym centrum handlowym, ktore i tak zablokuje pol miasta? Jak tramwaj na
      Zatorze przejedzie? Rondem Bema moze? Moze Pienieznego tramwaj pojedzie? Kolo
      Teatru?
      Moze tramwaj na Jarocka? Moze pod Lecrerca-napewno podjedzie:) Sikorskiego
      stojac na 5 swiatlach tez przejedzie, a potem przeleci nad ul.Niepodleglosci:)
      Zamiast zajmowac sie glupotami niech radni pojada do miasta z tramwajami bo
      chyba w zyja w swoim nierealnym swiecie. W TV reklamuja dobre leki na
      koncentracje i pamiec, moze to pomoze?
    • Gość: kurcze jakies wyjscie jest1!!! IP: *.ols.vectranet.pl / 213.76.143.* 27.10.04, 14:18
      pojawil sie problem polaczenia "sypialni" z centrum, musimy pamietac ze centrum
      to nie tylko okolice aresztu przy Pilsudskiego. jezeli pusci sie tramwaje
      Sikorskiego to mozna by jakos :) zrobic przystanek na Szrajbera a dalej
      Warszawska puscic do kortowa. studenciakom by to pasowala a i na Szrajbera
      miloby sie wysiadalo. no ale faktycznie polaczenie z dworcem mogloby sprawic
      problem glownie z racji braku miejsca na Wyszynskiego - tu spodziewam sie
      protestow autorki artykulu ktora jednak jakis pas zieleni znalazla na
      wspomnianej ulicy :) pozdr
      • being28 Re: jakies wyjscie jest1!!! 27.10.04, 14:25
        Bartazek, Witosa, Krasickiego, Wilczynskiego, os. Generalow, Warszawska,
        MacDonald, ominac Poczte, wyjechac przy nowym centrum, przebic sie do
        Dabrowszczakow, polaczyc sie z torami PKP, na dworzec (jeden peron mozna PKP
        zajac na sile), dalejj mozna jechac na Lubelska, tam jakis market, centrum itp.
        Jedna trasa a laczymy dworzec, centrum, Korotwo, sypialnie. Jezeli sie troche
        pomysli i wlozy kasy to nie bedzie czekania na swiatlach.
        • Gość: she Re: jakies wyjscie jest1!!! IP: *.olsztyn.mm.pl 27.10.04, 15:01
          jak ktoś wspomniał - szklane domy
          a może wyciągi krzesełkowe nad ulicami, tak samo realne jak pomysły Aquaparku
          czy tramwajów
          • Gość: kicker Re: jakies wyjscie jest1!!! IP: *.uwm.edu.pl / *.uwm.edu.pl 27.10.04, 20:54
            No nie, nareszcie ktoś sensownie pomyśał i napisał. To będzie hit - WYCIĄGI
            KRZESELKOWE W OLSZTYNIE. To jest i z pogranicza innowacyjności, nowych
            technologii, i co tam jeszcze w UE lubią?! Jeszcze raz sobie powtórzę: WYCIĄGI
            KRZESEŁKOWE W OLSZTYNIE. To powinno być hasło wyborcze. She, masz łeb.
            • rita100 Re: jakies wyjscie jest1!!! 27.10.04, 21:34
              ja uważam, ze tramwaje powinny wrócić, wszedzie są, tylko w Olsztynie ich nie
              ma, a były, co za głupota było je likwidować - żadne miasto tego nie zrobiło.
              Bez tramwaju , to nawet na plażę miejską nie mozna dojechać tylko trzeba iść
              piechota ;)
              • Gość: MZ Re: jakies wyjscie jest1!!! IP: *.lot.pl 28.10.04, 09:04
                Droga rito. Wiele miast zrobiło to samo. Legnica, Wałbrzych, Słupsk, Bielsko
                Biała, Tarnów, Inowrocław, Jelenia Góra. Ja bardzo proszę aby nie wypowiadać
                się na tematy, o których się nie ma zielonego pojęcia. Prawda jest taka, że
                tramwaje przetrwały w Olsztynie do 65 roku tylko dzięki zawierusze wojennej.
                Proces ich likwidacji rozpoczął się w 39 roku wraz z uruchomieniem trakcji
                trolejbusowej. Pod koniec lat trzydziestych w Niemczech była tendencja
                zastępowania w małych miastach tramwajów trolejbusami. Zwracam również uwagę,
                że sieć tramwajowa w Olsztynie nijak się miała do kierunków rozwoju miasta po
                wojnie. Aby spełniała jakąs rolę należałoby znacznie ją rozbudować (tak jak w
                zrobiono to w Bydgoszczy). Ja akurat jestem gorącym miłośnikiem tramwajów ale
                również zwolennikiem zdrowego rozsądku.
                Chciałem również przypomnieć, że tramwaj nie wjeżdżał do jeziora tylko poruszał
                się trasą jaką teraz kursują autobusy. Nie trzeba więc chodzić na plażę
                piechotą.
    • sloggi Re: Łap tramwaj na Jaroty 27.10.04, 22:12
      Trzymam kciuki.
      • rita100 Re: Łap tramwaj na Jaroty 27.10.04, 22:14
        sloggi napisał:

> Trzymam kciuki.

ja też, niech sie Olsztynowi wiedzie
        jaka róza taki cierń - śliczna to piosenka, oj, śliczna
        • bpkw Re: Łap tramwaj na Jaroty 27.10.04, 22:17
          Niestety, wielu forumowiczow ma racje, ze ten temat przewija sie co jakis czas
          przez nasza prase. Uwierze, kiedy zostanie podjeta decyzja i zapewnione srodki
          pod inwestycje. Poki co zacytuje zdanie z piosenki Trubadurow " Znamy sie tylko
          z widzenia" : " ... marzenia, jak ptaki szybuja po niebie..."
      • oso1 Re: Łap tramwaj na Jaroty 27.10.04, 22:14
        no wyciągi są niezłe
        • rita100 Re: Łap tramwaj na Jaroty 27.10.04, 22:20
          miejmy większe aspiracje - moze metro ?
          • wolej5 Re: Łap tramwaj na Jaroty 27.10.04, 23:01
            miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,2359898.html#dalej
            Jeśli to nie jest prima aprilis to może rzeczywiście coś z tego będzie...
            • Gość: Alla Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 23:28
              Odpowiadam pytającym. Są takie duuuuże miasta, nawet stolice - Wilno, które nie
              mają tramwajów, tylko trolejbusy. Byłam zaskoczona czystością i ciszą tego
              ruchliwego miasta. A na trolejbusach jeździ dużo stareńkich autobusów,
              pamiętających jeszcze lata 60.
              I co istotne. Koszty inwestycji dużo mniejsze - brak torowisk.
              Co do tramwajów w Olsztynie:
              Październik był zbyt piękny i któremuś z olsztyńskich urzędasów chyba słoneczko
              za mocno przygrzało.
              • Gość: she Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.olsztyn.mm.pl 28.10.04, 15:25
                Oj przejadą się niektórzy na tych tramwajach
                Tępaków coraz mniej, a i karuzele już się opatrzyły
                Może tak realnie zrobić plażę miejską
                • rita100 Re: Łap tramwaj na Jaroty 28.10.04, 20:26
                  ja stawiam zakład, że tramwaje znów wyjadą na Olsztyn, poniewaz ktoś
                  nieodpowiedzialny zlikwidował całkowicie linie tramwajowe - ciekawe w jakim
                  celu i kto tak zdecydował ? Jest ktoś kto odpowiada za likwidację tramwajów w
                  Olsztynie czyli na ich śmierć ? Może mi kto powie , kto zlikwidaował linie
                  tramwajowe w Olsztynie , gdzie we wszystkich miastach nastąpił ich rozwój.
                  • Gość: MZ Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.chello.pl 28.10.04, 21:16
                    rita. czy Ty czytasz posty? Przestań pisać głupoty o rozwoju tramwajów we
                    wszystkich miastach. Głównie jest niestety odwrotnie. Jeśli chodzi o rzekomy
                    rozwój komunikacji tramwajowej, to polecam lekturę rocznika statystycznego.
                    Proces zaczyna się odwracać dopiero w ostatnich latach i dotyczy to raczej
                    niewielu sieci Kto i kiedy i jakie były przesłanki i przyczyny likwidacji
                    tramwajów w Olsztynie nie jest tajemnicą. Wystarczy się zainteresować tematem i
                    sięgnąć do źródeł. Jest to dosyć proste, chyba że jest się dziennikarzem...

• rita100 Re: Łap tramwaj na Jaroty 28.10.04, 21:30
                      MZ - nie traktuj mnie jako osobę wszystkowiedzacą, patrząc na Kraków to widze
                      rozwój lini tramwajowej, w przszłosci przewidziana jest linia nawet n do
                      Wieliczki, Nowa Huta to kotowód tramwajów i wszyscy wolą nimi jeżdzić.
                      A gdzie mogę wyczytać kto i dlaczego zlikwidował całkowicie sieć tramwajów ?
                      Wyjechałam z Olsztyna zaotawiając czerwone tramwaje , wracam , a ich już nie
                      ma, nie ma śladu nawet po nich - ciekawe, nie chwalę Krakowa, ale Kraków na ul
                      Szewskiej specjalnie wrócił do żródeł i odkrył tory kolejowe, by pokazać
                      światu, ze tramwaje jeżdziły.
                      Dlaczego Olsztyn nie zostawił przynajmniej śladu torów ku wieczności, ze pod
                      Wysoką Bramą takowe jeżdziły ?
                      tylko dzieci dowiadują się z opowiadań babci :)
                      pozdrawiam
                      • being28 Re: Łap tramwaj na Jaroty 28.10.04, 21:41
                        "Szersze zastosowanie napedu elektrycznego ... nastapilo dopiero w drugiej
                        polowie lat 70., kiedy dzieki rozwojowi mikroelektroniki i energoelektroniki, a
                        takze dzieki nowym technologiom w dziedzinie wytwarzania maszyn
                        elektrycznych...". To taki cytat (nielegalny) z madrej ksiazki.
                        Olsztynski tramwaj to zasilanie z elektrowni wodnej, tory z mijankami,
                        sprawnosc pewnie 5%, halas, koszmarne warunki pracy i jazdy dla obslugi i
                        pasazerow. Dodatkowo niska predkosc, awaryjnosc, halas, wyziewy...

Rozwoj tramwajow mozna przesledzic jezdzac (w Krakowie) roznymi tramwajami: w
                        starych motorniczy kreci korbka, teraz przyciska pedal. Kiedys szarpalo, teraz
                        jest plynnie. Roznica jest widoczna (slyszalna), a kiedys bylo jeszcze gorzej.
                        A jak juz napisano wiele razy autobusy bylo nowoscia.

W Olsztynie wszystko jest poniemieckie wiec kultywowanie starych tradycji nie
                        jest w modzie, zreszta i tak wszystko popadlo w ruine (zajezdznia tramwajowa),
                        muzea sa puste-nie ma co myslec o muzeum komunikacji.
                      • Gość: MZ Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.chello.pl 28.10.04, 21:43

> MZ - nie traktuj mnie jako osobę wszystkowiedzacą,
                        Dlaczego? Mam duże wymagania wobec interlokutorów.
                        > patrząc na Kraków to widze
                        > rozwój lini tramwajowej, w przszłosci przewidziana jest linia nawet n do
                        > Wieliczki,
                        Po co? Jest połączenie kolejowe. Ledwo dyszy.
                        > Nowa Huta to kotowód tramwajów i wszyscy wolą nimi jeżdzić.
                        > A gdzie mogę wyczytać kto i dlaczego zlikwidował całkowicie sieć tramwajów ?
                        W monografiach Olsztyna, w wydawnictwach MPK Olsztyn, w internecie. Przy okazji
                        polecam stronę:
                        republika.pl/katedr/pafnucyw.htm
                        znajdziesz tu informacje o ,,rozwoju" tramwajów w wielu miastach. Zdjęcia z
                        Olsztyna też są.

> Wyjechałam z Olsztyna zaotawiając czerwone tramwaje , wracam , a ich już nie
                        > ma, nie ma śladu nawet po nich - ciekawe, nie chwalę Krakowa, ale Kraków na
                        ul
                        > Szewskiej specjalnie wrócił do żródeł i odkrył tory kolejowe, by pokazać
                        > światu, ze tramwaje jeżdziły.
                        > Dlaczego Olsztyn nie zostawił przynajmniej śladu torów ku wieczności, ze pod
                        > Wysoką Bramą takowe jeżdziły ?
                        No tego to ja nie wiem. Całkiem niedawno zniszczono zajezdnie przy Wojska
                        Polskiego wraz z zachowanym układem torowym. Szyny w bruku jeszcze można
                        znależć. Polecam wizytę pod wiadyktem przy Dworcu Zachodnim. A tak prywatnie to
                        ja osobiście dysponuję jednym metrem bieżącym szyny ze wspomnianej zajezdni.

> tylko dzieci dowiadują się z opowiadań babci :)
                        > pozdrawiam

i ja pozdrawiam Ciebie i Smoka Wawelskiego
                        • rita100 Re: Łap tramwaj na Jaroty 28.10.04, 21:56
                          dzieki, dzieki za stronę
                          Czy wiesz co pokazałeś ?
                          stary Olsztyn, bardzo stary
                          musze do głebi go oglądnąć, jest cudowny

ale pytanie dalej stawiam - kto i z jakiej decyzji zlikwidował tramwaje w
                          Olsztynie ?
                          Czasami lepiej wszystko zburzyć , by od nowa budować - wierzę w nową budowę !
                          • Gość: MZ Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.chello.pl 28.10.04, 22:18
                            Dezyzja została podjęta na wnisek ówczego dyrektora MPK przez Radę Narodową
                            (nie pamiętam jakiego szczebla). Szczególy musiałbym sprawdzić. Jeśli chodzi o
                            przyczyny to były następujące:
                            Ogólna polityka państwa wobec komunikacji zbiorowej zakładająca likwidację
                            tramwajów w mniejszych miastach. (Spod noża uciekł Grudziądz, Elbląg, Toruń i
                            Gorzów).
                            Trudności z taborem.
                            Wyeksploatowanie infrastruktury.
                            Mała przepustowość linii. Linie były jednotorowe z mijankami. Udrożnienie
                            systemu wymagało dużych nakładów.
                            Poza tym, jak już wspomniałem, sieć tramwajów nijak się miała do rozwoju
                            miasta, które rozwijało się na wschód i południe od centrum. Tramwaje zaś
                            obejmowały tereny na północ i zachód od centrum.
                            Przy okazji. 20 listopada minie 39. rocznica likwidacji tramwajów w Olsztynie.
                            Ja niestety nie wierzę w szybki powrót tramwajów na ulice Olsztyna. Wbrew temu,
                            co napisała wszechwiedząca Pani Dziennikarka, bez poważnej przebudowy ulice nie
                            są przystosowane do poprowadzenia linii tramwajowych. Do tego dochodzi cała
                            infrastruktura: sieć trakcyjna, podstacje energetyczne, tabor i wreszcie
                            zajezdnia. Gdzie na nią zarezerwowano teren? Być może w miejscu wyburzonej
                            siedziby Gazety Warmii i Mazur. Koszty raczej są nie do udźwignięcia dla
                            miasta, nawet z dotacjami UE, która dofinansowuje a nie finansuje inwestycje.
                            • rita100 Re: Łap tramwaj na Jaroty 28.10.04, 22:35
                              MZ - masz rację, znów wrócę do Krakowa, to co przechodzą Krakusy z poprawianiem
                              dróg i wymienianiem torów tramwajowych to gehenna i długa sprawa, ludzie tracą
                              cierpliwośc, kłopoty z dojadem np. w Podgórzu, gdzie ulice sa waskie, ciągłe
                              remonty - czyli i Olsztyn czeka taka gehena - nic nie przychodzi łatwo.
                              Myślę , ze Olsztyn już nie stać na takie inwestycje, ale władza wtenczas za
                              szybko uległa presji likwidacji tramwaju, jak i wyburzenia Dworca Głównego - to
                              wszystko błedy Olsztyna i jest bólem dla wielu ludzi. I taka wiadomość , ze
                              tramwaje mają wrócić cieszy wiele ludzi . Jednak trzeba popatrzeć bez emocji -
                              czy w dzisiejszych czasach stać Olsztyn na taką inwestycję ? I czy to jest
                              najważniejsze ? Sama jestem ciekawa sondażu samych Olsztyniaków.
                              pozdrawiam
                        • Gość: weni Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.olsztyn.mm.pl 28.10.04, 22:02
                          Koszt zakupu jednego tramwaju niskopodłogowego to ok. 6 mln złotych, chyba że
                          skubnie się od kogoś jakiś złom za 2 mln i remont generalny za 1 mln. A potem
                          na sezon można go postawić przy Wysokiej Bramie.
                          i właśnie Kraków

"Do przetargu zgłosiły się grupy przedsiębiorstw kierowane przez szwedzką firmę
                          Skanska, katowickie Przedsiębiorstwo Robót Inżynieryjnych, warszawski Dromex,
                          włoską Todini Construzioni Generali, turecką Guris Insaat ve Muhendislik i
                          austriacką Alpine Mayreder Bau. Proponowane ceny wahały się od 32,2 mln euro do
                          prawie 70 mln euro.
                          - Wykonawcę inwestycji poznamy za sześć tygodni. Prace projektowe powinny
                          ruszyć jeszcze wiosną, a budowa w trzecim kwartale tego roku - poinformował
                          Sławomir Podgórski, prezes Agencji Rozwoju Miasta, która na zlecenie gminy
                          organizuje przetarg.
                          W ramach kontraktu wybudowany zostanie liczący 3,7 km odcinek linii szybkiego
                          tramwaju. Gruntownej przebudowie, polegającej na wpuszczeniu torowiska do
                          wykopu, poddane zostanie rondo Mogilskie. Stąd, pod ul. Lubomirskiego i dworcem
                          kolejowym Kraków Główny, prowadzić będzie tunel z wylotem obok Politechniki.
                          Przewidywana jest również budowa dwóch podziemnych przystanków i pętli przy ul.
                          Kamiennej.
                          Po zakończeniu inwestycji szybki tramwaj połączy południowe i północne osiedla
                          Krakowa z centrum miasta. W 2000 r. oddano do użytku trzy kilometry linii na
                          Kurdwanowie. Cała trasa będzie miała 11,8 km, wliczając w to sześć kilometrów
                          zmodernizowanego torowiska tramwaju tradycyjnego pomiędzy ul. Wielicką i rondem
                          Kotlarskim."

Czyli jaka kasa za 12 kilometrów, możemy sobie obliczyć ile to za kilometr
                          złotówek.

A nie mają szmalu dla nauczycieli.

• Gość: weni Re: Łap tramwaj na Jaroty IP: *.olsztyn.mm.pl 28.10.04, 22:07
                            Przypominam, że udział miasta w modernizacji oczyszczalni ścieków to ok. 5 mln.
                            zł przy inwestycji (40 mln. zł).
                            Tramwaje? Całkiem dobre hasło wyborcze.
                            • rita100 Re: Łap tramwaj na Jaroty 28.10.04, 22:22
                              Tramwaje? Całkiem dobre hasło wyborcze.

wątpię, kto tęskni za tramwajami ?- grzecznie nazwę - struszkowie, a hasło
                              wyborcze powinno być dla wszystkich
                              dlatego przypuszczam , że pomoc tramwajom przyjdzie z zewnątrz, może będzie
                              ogólnoświatowa akcja - tramwaj dla Olsztyna ! ;)))))
                          • rita100 Re: Łap tramwaj na Jaroty 28.10.04, 22:10
                            ach - ciągle tylko rozmawiamy o pieniądzach, a wystarczy tylko zaszyć dziury w
                            kieszeniach tych co nimi władają i będziemy żyć godnie
                            jeżeli mówi sie A trzeba powiedzieć B , napewno się Niemcy dołożą ;)))))

ale ta stronka jest piekna - tramwaj w Olsztynie
                            • rita100 Re: Łap tramwaj na Jaroty 28.10.04, 22:36
                              rita100 napisała:

> ach - ciągle tylko rozmawiamy o pieniądzach, a wystarczy tylko zaszyć dziury
                              w
                              > kieszeniach tych co nimi władają i będziemy żyć godnie
                              > jeżeli mówi sie A trzeba powiedzieć B , napewno się Niemcy dołożą ;)))))
                              >
                              tą wypowiedż wycofuję chyba

• being28 Re: Łap tramwaj na Jaroty 28.10.04, 22:54
                            Ja jeszcze dodam, ze rondo Mogilskie to rondo. po ktorym nawet tramwaje jezdza
                            w kolko-czyli duuuze. Przyklad i ceny z Krakowa czy Poznania pokazuja przyszly
                            rozwoj tramwajow. Czyli omijanie ruchu drogowego, bezkolizyjne przejazdy,
                            sterowanie sygnalizacja przez motorniczych. To wszystko kosztuje ogromne
                            pieniadze, a w Olsztynie na razie mowi sie o polozeniu torow na trawie,
                            tramwajach z demobilu i podlaczeniu wszystkiego do gniazdka z pradem.
    • being28 News z GO 28.10.04, 23:27
      Jak podala GO:
      "W planie czytamy: tramwaj ma startować z pętli przy dworcu PKP. Jechać prosto
      ulicą Dworcową, skręcać w ul. Pstrowskiego, potem w ul. Sikorskiego i kończyć
      bieg na Jarotach. Miejsce na tory jest: pasy trawników między jezdniami."

Tzw. powrot do zrodel, czyli tak sie nie robi tramwajow. Po drodze 3 ronda, 10
      skrzyzowan ze swiatlami i kilka bez swiatel. Na szczescie podali cene: 400mln
      zl.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka