broneknotgeld 30.10.04, 21:55 Październik se kończy forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=8827720&v=2&s=0 Listopad tak "bronczy" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rita100 Re: Wszyskich Świyntych 30.10.04, 22:07 Wczoraj słońce nom świyciyło A dzisioj dyszcz leje Tym świyntym wesoło było Co sie teroz dzieje? to je prawda :) Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wszyskich Świyntych 30.10.04, 23:43 Dyć niy leje jeszcze w Rudzie Blask łod świyczek dali pódzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Wszyskich Świyntych 30.10.04, 23:57 broneknotgeld napisał: > Dyć niy leje jeszcze w Rudzie > Blask łod świyczek dali pódzie. Bronek,Giździe kajś sam je, dyć sam Alsztajn, co korzdy Hanys wiy. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wszyskich Świyntych 31.10.04, 09:13 Taki tyn Internet jest Łonczyć może richtig fest Bele ludzie tego chcieli -Dobro wrazić do ty szteli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luna37 Re: Wszyskich Świyntych IP: *.ols.vectranet.pl 31.10.04, 10:42 łoj chopy, a co wy tam pogadujecije??? świcki ludziska palom a dysc zacino i to płokrutnie.... Sonecka nasego to ani widu ani słychu...pewnikiem ledwo co i dycha jak na nase gebiska spozira....:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wszyskich Świyntych 31.10.04, 15:52 Terozki i w Rudzie leje Niydobrego coś se dzieje Dyć przi Wszyskich Świyntych piyknie Łogrzoć se myślami styknie. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wszyskich Świyntych 31.10.04, 19:29 Świeczka świeci, świeci dymek leci, leci. Cała Polska składa najbliższym hołd - prawda :) Nie ma w tym dniu wrogów, wszyscy w powadze grobów. I to jest piękne na tym świecie, że każdy wiązankę niesie - wiecie :) Wszystkie groby są nasze. Bo cóż pozostało po ludziach ? Prochy, które nie dzielimy na wasze i nasze. Świeczka świeci, świeci.... dymek leci, leci.... Słowa płyną do nieba Jest to chwili potrzeba Rita się postarała i zapałeczki podała świeczka świeci dymek leci kwiatek leży Wieczne odpoczywanie racz dać im Panie. ha ! Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wszyskich Świyntych 31.10.04, 22:26 Richtig prowda we tym - dyć Zowdy by to mogło być. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wszyskich Świyntych 31.10.04, 22:34 Jutro słoneczko napewno zaświeci bo idzie Bronek świeczki zaświecić :) Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wszyskich Świyntych 31.10.04, 23:25 Te na cmyntorzu to jedna sprawa A te na forum? Yno zabawa? Dyć przeca świycić nom mogom dugo Niyjedna dusza terozki mrugo. Odpowiedz Link Zgłoś
oso1 Re: Wszyskich Świyntych 31.10.04, 23:32 I z góry spogląda, na nasze oblicze jakieś pomarszczone - nie, nie, nie dziewicze na te bruzdy wyorane na czole - jak pole Lepiej mają wszyscy święci - czy my tu na padole :) Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wszyskich Świyntych 01.11.04, 09:05 Niy wiym czy lepi - pewno inaczy Bydzie co Bog nom jednak wyznaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wszyskich Świyntych 06.11.04, 20:50 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=17397062&v=2&s=0... Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Wszyskich Świyntych 01.11.04, 19:18 Mrugo zyjla? choć ziymi tela? dyć jootro z świycki niywiela. Jootro dźyń zaś mosi, a robota przinosi. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Wszyskich Świyntych 31.10.04, 23:31 rita100 napisała: > Jutro słoneczko napewno zaświeci > bo idzie Bronek świeczki zaświecić :) Richtich gryfnie pedziane Rita mo recht, Bronek świycka śwjyci, dyć wszyc zyjlom je znane. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wszyskich Świyntych 01.11.04, 09:08 Mieli my przed dyszczym "tryma" Dyć na razie tu go niy ma Tako świycić trza nom wdycki I łogrzywać tyż duszyczki. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wszyskich Świyntych 01.11.04, 20:22 Richtich gryfnie pedziane Rita mo recht, Bronek świycka śwjyci, dyć wszyc zyjlom je znane Rico - prosze o przetłumaczenie :) już po swiętach moi mili wszystko żeśmy wyświecili łogrzane duszyczki spokojne duszyczki Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wszyskich Świyntych 01.11.04, 21:09 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=8827720&a=17236529 Przeca tu kożdy - choć pusty post Płomykym bydzie co leci wprost Tam kaj świyntego Pyjtra som wrota Ze tego blasku niych jasno mo tam. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wszyskich Świyntych 01.11.04, 21:23 Stodoła fraszkom jo bych zapoloł Toż taki fajer Niemen by chwoloł. przetłumaczę, bo piękne: Fraszką stodołę ja bym zapalił Taki fajerwerk Niemenowi bym sprawił i jo tyz - tylo ! Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Wszyskich Świyntych 01.11.04, 21:37 rita100 napisała: > Richtich gryfnie pedziane > Rita mo recht, > Bronek świycka śwjyci, > dyć wszyc zyjlom je znane > > Rico - prosze o przetłumaczenie :) Pozdor Pani Rito, Rzeczywiście ładnie powiedziane Rita ma rację Bronek świeczkę świeci przecież wszystkim duszą jest znane > już po swiętach moi mili > wszystko żeśmy wyświecili > łogrzane duszyczki > spokojne duszyczki Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wszyskich Świyntych 01.11.04, 21:54 Witam Pana ponownie Panie Rico Widzę , ze język ślaski i Panu jest znany :) Jest Pan rodowitym Ślązakiem ? Pewnie moje pytanie jest bardzo nieostrożne, można go przemilczeć :) Wydaje mi się , ze gwara umiera. Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Wszyskich Świyntych 01.11.04, 22:14 Jak sie czyta Bronka i Rico to slaski z pewnoscia nie umrze !!!!!!!!!!! Czasami zastanawiam sie, czy nasz Cyfus nie powinien zajac sie nauka warminskiego ?. Musze z nim o tym porozmawiac... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wszyskich Świyntych 01.11.04, 22:32 właśnie - dobry pomysł - czy warmińska gwara podobna jest do niemieckiej, chyba nie, bardziej do Słowian Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Wszyskich Świyntych 02.11.04, 08:50 rita100 napisała: > Witam Pana ponownie Panie Rico > Widzę , ze język ślaski i Panu jest znany :) > Jest Pan rodowitym Ślązakiem ? Nie wiem co mam odpowiedzieć,pra i dziadek,ojciec,matka jak i ja urodziliśmy się na Górnym Sląsku,ich przodkowie wybudowali ok.1810-1815 okazały dom na Sląsku,nazwisko które naszę występuje tylko na Górnym Sląsku,i podobno było wymienione w kronikach bytomskich czy raciborskich XV-XVI wieku,nazwę się więc ostrożnie - rodowitym Slązakiem -. > Pewnie moje pytanie jest bardzo nieostrożne, można go przemilczeć :) Dlaczego?,przecież nikt nie ucieknie przed przeszłością,chociaż niektórzy próbują. > Wydaje mi się , ze gwara umiera. Powiedziałbym,że przez ostatnie 80-t lat nie była dopuszczana na "powierzchnię",tłumioma,wyśmiewana przez przybyszów,występuje jednak na wsiach,czy peryferiach miast,mam nadzieję,że z czasem zmieni się to na lepsze. Pozdor Rico. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: broneknotgeld Re: Wszyskich Świyntych IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 02.11.04, 11:13 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=8184462&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wszyskich Świyntych 02.11.04, 20:28 Panie Rico :) Tylko pozazdrościć tak prowadzonego domu rodzinnego i takiej wiedzy o nim. Przypomina mi to coś w rodzaju losów rodziny z najsłyniejszej ksiązki roku "Gnój" Kuczoka tylko w pozytywnych barwach i pozytywnym zakończeniem. Ukazanie ciepłej i pozytywnej historii rodziny śląskiej byłoby dla czytelników Polskich bardziej wskazane niż upadek rodziny jaką wskazał Kuczok. Wydaje się , że mamy już dość upadków, zła i nieszczęść. Bardziej ksiązka nakazuje pomilczeć niż dyskutować o niej. Dlatego miło się czyta, że są rodziny którym się udało i kultywują tradycję. Przykre to, że coraz mniej jest takich tradycyjnych domów i coraz mniej ich będzie, bo i czasy się zmieniły, ciągle podróżują ludzie za chlebem. A z gwarą to i można mieć przygody - poznałam gwarę góralską, śląską i kaszubską. Za kazdym razem prosiłam o tłumacza, ale pewnego razu nad morzem w Chłapowie, na wczasach, przeszły do mnie na kawę, bo zaprosiłam oczywiście sąsiadeczki mojej gospodyni - do dziś pamiętam tylko swój uśmiech do nich, bo niestety ani jednego zdanie nie zrozumiałam z ich gwary i ani jednego słowa nie powiedziałam, czułam się jak na wczasach zagranicznych. Gratuluję Panie Rico, gratuluję wszystkim , którzy nie zapomnieli języka swoich przodków. Szkoda tylko, że regiony zaczynają się buntować, podjudzać, wojować - z tego nic dobrego nie będzie, a Śląsk staje się takim ogniskiem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wszyskich Świyntych 03.11.04, 15:08 > Szkoda tylko, że regiony zaczynają się buntować, podjudzać, wojować - z tego > nic dobrego nie będzie, a Śląsk staje się takim ogniskiem. > pozdrawiam Wybocz Rita , że to jo sie łodzywom. Dyć ciekow żech jest czamu tak piszesz i czy to jest Twoje zdanie. Pozdrowiom. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wszyskich Świyntych 03.11.04, 20:28 Ależ Bronek - dziękuję za odzew, myślałam , że tylko wierszem piszesz a tu ........mam chyba jakieś względy :) Temat Śląska nie jest mi bardzo znany, ale robi sie coraz glośniej. Z róznych przyczyn - m.in. z powodu pytania czy Ślązak to Polak czy Niemiec ? Nie chcę bujnej dyskusji, bo to i nie to forum ale mam ogromną prośbę - niech Ślązak bedzie Polakiem. Historia jest jaka jest, trudno ją zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Wszyskich Świyntych 03.11.04, 20:55 rita100 napisała: ...ale mam ogromną prośbę - niech Ślązak bedzie Polakiem. Historia jest jaka jest, trudno ją zmienić. Rita. Niech Slazak bedzie tym, kim chce byc. Jesli chce byc Niemcem, niech bedzie Niemcem. Jesli sie czuje Polakiem niech bedzie Polakiem. Cos mi sie jednak wydaje, ze Slazka najchetniej chce byc Slazakiem. W kazdym przypadku i Slazak, i Warmiak, i Kaszub, i Kurp, i Niemiec,i Zyd, i Cygan, i wszyscy inni zamieszkujacy Polske i bedacy Jej obywatelami niech nigdy o tym wlasnie nie zapominaja. Sa obywatelami Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wszyskich Świyntych 03.11.04, 21:22 mimo wszystko nie jest to takie proste bo Ślązak Niemiec ze Ślązakiem Polakiem nigdy sie nie zgodzą i w tym sęk :) Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Wszyskich Świyntych 03.11.04, 21:30 rita100 napisała: mimo wszystko nie jest to takie proste bo Ślązak Niemiec ze Ślązakiem Polakiem nigdy sie nie zgodzą i w tym sęk :) Rita. Tu nie ma zadnych sekow. Skad Ty czerpiesz ta wiedze, ze jeden Slazak z drugim nie moze sie dogadac ?. Ty lepiej popatrz na swoja ulice ; czy tam wszyscy zyja zgodnie ?. A np. W Twojej rodzinie ?. Tak bardzo sie kochacie ?. Kluca sie i kochaja Polacy z Niemcami, Francuzi z Anglikami, Finowie nie cierpia Szwedow... . Rita. Pamietaj o jednym. Wszyscy jestesmy ludzmi. I wszyscy mozemy sie dogadac. I nie tworz falszywych hipotez, ze nie zgodza sie miedzy soba Slazacy. Pewnie, ze sie beda spierac. Tak, jak Ty ze mna.... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wszyskich Świyntych 03.11.04, 21:34 ha, ha, ha bpkw - popatrz na inne kraje gdzie są zawieruchy na tle etnicznym Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Wszyskich Świyntych 03.11.04, 21:51 rita100 napisała: > ha, ha, ha bpkw - popatrz na inne kraje gdzie są zawieruchy na tle etnicznym Tylko, ze tam jest zupelnie inna sytuacja. Nie porownuj np. Rosji do Polski. My, na szczescie, mamy wszelkie bitwy, powstania i inne zawieruchy za soba. Rita. Dzis nie musimy ani w Polsce, ani w Unii roztrzygac konfliktow przy pomocy miotacza ognia czy tez granatu. Wystarczy odrobina dobrej woli i spokoju... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wszyskich Świyntych 03.11.04, 22:12 Niech nas Wszyscy Święci mają pod opieką cos takiego przeczytałam : JAK I PO CO JEDWABNE BYLO WYKORZYSTANE, A TERAZ CI SAMI LUDZIE STARAJA SIE WZNIECIS SPRAWE SLASKA. nIE ZAPOMNIJMY O0 INNYCH KONFLIKTACH SWIATA - NIKARAGUA, GUATEMALA, COLUMBIA, HAITI, IRAK, IRAN, PAKISTAN, ETIPIA, SOMALIA, ALGERIA, - TE SAME RECE... dlatego boję się o Śląsk Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Wszyskich Świyntych 03.11.04, 22:15 Najlepiej nie czytaj idiotycznych postow, to sie uwolnisz od niepotrzebnych lekow... . Rita. My zyjemy w Europie. I moze sie okazac, ze Slask jest bezpieczniejszy niz np. krakowski Prokocim. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wszyskich Świyntych 03.11.04, 22:21 dobra miejmy nadzieję , ze masz rację chociaż ja mam dobrego nosa :) Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Wszyskich Świyntych 03.11.04, 22:25 rita100 napisała: > dobra > miejmy nadzieję , ze masz rację > chociaż ja mam dobrego nosa :) ...i Twoj nos powinien Ci powiedziec, ze wszystko juz bedzie cacy. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Wszyskich Świyntych 04.11.04, 09:53 rita100 napisała: > Panie Rico :) > Tylko pozazdrościć tak prowadzonego domu rodzinnego i takiej wiedzy o nim. > Przypomina mi to coś w rodzaju losów rodziny z najsłyniejszej ksiązki > roku "Gnój" Kuczoka tylko w pozytywnych barwach i pozytywnym zakończeniem. > Ukazanie ciepłej i pozytywnej historii rodziny śląskiej byłoby dla czytelników > Polskich bardziej wskazane niż upadek rodziny jaką wskazał Kuczok. Wydaje się , > > że mamy już dość upadków, zła i nieszczęść. Bardziej ksiązka nakazuje pomilczeć > > niż dyskutować o niej. Dlatego miło się czyta, że są rodziny którym się udało i > > kultywują tradycję. Przykre to, że coraz mniej jest takich tradycyjnych domów i > > coraz mniej ich będzie, bo i czasy się zmieniły, ciągle podróżują ludzie za > chlebem. Witam Rito, piękne Pani słowy o tradycji i jej kultywacji,jednak muszę z smutkiem stwierdzić,że niektórzy Slązacy zapomnieli,że są Slązakami do czego,celowo, właśnie przybysze ostatnich 80-ciu lat się walnie przyczynili.Przeczytałem Pani dyskusję z p.bpkw w której padły określenia jak - Slązak niemiecki,Slązak polski -,często nie bierze się po uwagę,że Slązak może być śląski,tylko śląski z bohemio-niemiecko-polskimi wpływami,i gdzieś tu leży nasze rozdarcie oraz przekleństwo niejedności. > A z gwarą to i można mieć przygody - poznałam gwarę góralską, śląską i > kaszubską. Za kazdym razem prosiłam o tłumacza, ale pewnego razu nad morzem w > Chłapowie, na wczasach, przeszły do mnie na kawę, bo zaprosiłam oczywiście > sąsiadeczki mojej gospodyni - do dziś pamiętam tylko swój uśmiech do nich, bo > niestety ani jednego zdanie nie zrozumiałam z ich gwary i ani jednego słowa nie > powiedziałam, czułam się jak na wczasach zagranicznych. Co do gwar,kaszubski jest uznany (2002?)międzynarodowo jako samodzielny język,mam nadzieję,że i śląski dołączy,którego kodyfikacja jest przygotowywana.Jeżeli chodzi o wrażenia z wczasów,będąc parę razy z rodzicami na wakacjach (lata 60-te)w Osłoninie (Półwysep Hel),zastanawiam się właśnie teraz po Pani wpisie!?,dlaczego mój ojciec bez specjalnych trudności,porozumiewał się z rybakami po niemiecku,czy rodzajem mowy mieszanej,proszę mi wierzyć nie mam zamiaru wywieszać niemieckiej flagi,tylko mnie to naprawdę zastanawia,że nie dogadali się po polsku,którym,co prawda akcentowym,mój ojciec władał. > Gratuluję Panie Rico, gratuluję wszystkim , którzy nie zapomnieli języka swoich > > przodków. > Szkoda tylko, że regiony zaczynają się buntować, podjudzać, wojować - z tego > nic dobrego nie będzie, a Śląsk staje się takim ogniskiem. > pozdrawiam Dlaczego tak pesymistycznie?,Pani Rito,do tej pory w tym "ognisku" nie została nawet jedna szyba rozbita w imię tego czy innego,po co ta obawa?,Slązak z natury jest bierny,nie jak powstańcy polscy na Sląsku w latach 1919-1921. Pozdor Rico. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wszyskich Świyntych 04.11.04, 18:42 Hehe - piyknie leci wontek Dyć to możno niy tyn kontek Jo zaproszom z tym do Rudy Niy bydzie tam przeca nudy. Wybocz Rita ale myślisz schymatami polsko-niymieckimi. Pamiyntosz fraszka ło Grunwaldzie. Zarozki pomyślałaś co jo to szkryfnoł jakby jako Niymiec, a jo jom ułożoł jako Ślonzok. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wszyskich Świyntych 04.11.04, 20:23 Rico - wszyscy sobie sprawę Śląska bagatelizują, nie widzą w nim konfliktu, a mimo wszystko czuć go.Może to jeszcze sprawa tabu, ale kiedyś wyjdzie na jaw i dobrze wiem, że Ślązacy się czają. Zbierają siły, kiedyś to będzie silna grupa. To są tylko moje i tylko moje spostrzeżenia i ciche obserwacje. Nie wiem tylko po co, w jakim celu i do czego dążą ? Póki Śląsk był silny, przemysłowy , miał pieniądze wszystko było dobrze, a teraz kiedy na Śląsku bieda jak i w innych rejonach Polski zaczynają się dylematy i dochodzą rózne glosy nawet skarjne. A my Polacy za wszelką cenę chcemy spokoju i napewno Śląsk potrzebujemy. Jak wiemy mieszkają i zyją tam ludzie z całej Polski, którzy przyjechali za pracą w czasach Gierkowskich, którzy się zcalili ze Śląskiem i dla nich i ich pokolenia jest już domem rodzinnym. Dlatego nie wiem czy jest sens dzielenia Ślązaków na takich czy innych. Delikatnie powiedziałes prawdę z lat 60-tych, ja byłam na wczasach z dziećmi dużo pózniej, kiedy gwara powinna umierać, a nie umarła - wszędzie na tych ziemiach o których wspominamy gwara przypomina język niemiecki i pozostało dużo tradycji niemieckiej. Niczemu i nikomu to nie szkodzi, to tylko dowodzi jak silne są korzenie, szczególnie na wsiach. I tego nie wolno ukrywać ani taić, bo nic to dobrego nie przyniesie. Bronek, a Ty proponujesz bym myślała schematem niymieckim-polsko ? ;)))))) Może jutro napisze co mysli Kutz na ten temat, ale wizje ma podobne do mnie. Czy nalezycie do "Jedności Górnośląskiej " ? i cos na wesolo : A wszystko to bo Was lubimy I prawdy się nie boimy :) Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wszyskich Świyntych 04.11.04, 21:34 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=14248347&v=2&s=0 Hehe, Rita jo Ci niy proponuja tego cobyś myślała "schymatami". Idzie mi yno ło to, że trza tyż przijońć do wiadomości opcja ślonsko. Ślonzok może niy czuć sie cołkym ani Polokym, ani tyż Niymcym. Może czuć sie yno Ślonzokym, a przi tym być normalnym obywatelym polskim. Widzisz w tym coś złego? Jo niy, ale to w Polsce jest chyba jednak "zdanie myńszości" Co do Kutza, to dobrze wiym, że pora lot tymu psioczoł na Gorzelika i ślonsko narodowość, a terozki nasz synator som godo co w spisie nszkryfloł - Ślonzok. No wiysz, jo sie z tego nawet ciesza, ale autorytetym w tych sprawach to łon teroz dlo mnie niy jest. No a co do Jednośći Gornoślonski, to moga pedzieć żech w niyj jest. Na "fali przemian" zakłodoł żech w moji dzielnicy Koło Zwionzku Gornoślonskego. Istnieje do dzisioj i mie stamtond niy wyciepli.Mie styknie dzisioj tego co dlo Ślonska robia na FRŚl. A na dodatek ciongna jeszcze to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=8259768&v=2&s=0 Jak na mie jednego to i tak za wiela. Pozdrowiom. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wszyskich Świyntych 04.11.04, 21:48 Bronek - przemyślę to wszystko tylko dla swojej wiadomości, bo znawcą to nie jestem, ale wiesz, kiedy się czuje , że coś sie traci to zadaje się pytanie dlaczego ? I ja czuję, że Śląsk nie był doceniany zbytnio przez władzę, że oni sami zrobili gdzieś błąd i chcecie sie od nas odciąć. Dlatego chce powiedzieć Wam , że to nie tak, że nie jesteście dla nas obojętni, dla nas tzn, dla zwyklych ludzi i że historie tak skąplikowaną powinni uczyć historycy -psychologowie ;))) "By cząstkę historii regionu poznali By bardziej tę ziemię czcili i kochali." Własnie chcę Ci zakomunikować, ze Was rozumię, ale nie chcemy Was stracić. Wiem , ze kiedyś będziecie mieć siłę, ale o tym może juz jutro. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wszyskich Świyntych 04.11.04, 21:57 Toż dziynki Rita. Wszysko piyknie, dyć jo Ci niy napisoł tukej wprost że chca sie łodciońć łod Polski. Po prowdzie nigdy żech tako niy myśloł i nigdy niy stowioł, nawet w myślach, nowych granic państwowych. Podobnie myśli tyż jeszcze wiela Ślonzokow. Jo nawet niy jest za autonomiom Gornego Ślonska, bo byłoby to jakby "kontra". Jo jest za autonomiom polskich regionow, czyli decyntralizacjom Polski. Czy to jakiś grzych? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wszyskich Świyntych 04.11.04, 22:10 nie grzech i przypuszczam , ze Wy bedziecie najsilniejszym regionem - prawda ? I pamietaj , ze są między Ślązakami róznice i ta Mała Ojczyzna może mieć między sobą konflikty Bronek, na dziś koniec spij spokojnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wszyskich Świyntych 04.11.04, 22:18 Ano, coś ło tych konfliktach wiym. Na pytanie - Czamu niy momy wojewodztwa gornoślonskego - zowdy łodpowiadom - z winy Katowic. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wszyskich Świyntych 05.11.04, 18:28 Hehe. Przeca wiymy że "dwóch Polokow mo czi zdania" Jedyn Ślonzok tyż może mieć czi zdania. Za Niymca gowy bych niy doł, dyć niych mo se te jedne. No toż Ślonzok, Polok i Niymiec, bydom mieli razym nojmyni cztyry i poł. Trza to jednak zaokronglić do piyńciu (nawet żech niy liczoł Pepika). No toż piyknie, dyć co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wszyskich Świyntych 05.11.04, 20:46 Rozważając dalej temat Śląska oprę się na artykułach Kutza. Wiem, że cztery największe związki sie połaczyły w jednośc ale nie likwidują róznic między soba, to tylko pozorne gładzenie , by uczynić wiekszość i siłę. Tylko co pózniej ? Przymierze Śląskie, Rada Niemców Górnosląsich, Ruch Autonomii Śląskiej i Związek Górnosląski związały wspólnie Jedność Górnośląską i nic by w tym dziwnego nie bylo gdyby nie fakt , że ta Jedność w sumie zrzesza sto tysiący czlonków. I jak Kutz twierdzi obawiam się, że wszystkie istniejące w Polsce partie polityczne razem wzięte nie są liczebniejsze. Może powstać "wstrząs górotworu". Bronek , chcesz dowodu ? - oto masz go, przyklad Jerzego Buzka (niezbyt lubianego przez Polaków, za cztery nieudane reformy) a Wy moi drodzy Ślązacy wybraliście go do Europarlamentu i to ogromną liczbą głosujących, chyba 81% glosów, co już daje to do myślenia. Wniosek jest jeden - Jedność Górnosląska jest organizacją czy instytucją społeczną gotową do działania i nikt nawet na Śląsku tego nie przewidział, powiem więcej nikogo to nie interesuje, bo media zajęte są korubcją, aferami, a Slązacy spokojnie, najspokojniej w świecie się organizują i dobrze , bo o wasze sprawy nikt nie dba. Będziecie kiedys ogromną siłą nacisku, być może nawet wielkim ugrupowaniem politycznym z własnym programem i jak fajnie okresla was sam Kutz - będziecie - "gorącym kartoflem" politycznym jakiego jeszcze nie było - to narazie fantazjowanie ale...... Za to Ślązaków cenię, za organizację, za to , ze już nie narzekacie, a bierzecie sprawy w swoje ręce, że widzicie swoją przyszlość, cele i w skrycie, bez wielkich kamer dążycie do nich. Że wiecie , że w jedności siła i że potrafiliscie je przełamać by się zjednoczyć. Co tu dużo mówić, pożyjemy, zobaczymy :) Dziekuję Bronek i Panu Panie Rico za to , że tak delikatnie poruszylismy ten temat, inspirowałam go nie bez celu - chciałabym aby i Warmia i Mazury były tak silne jak Śląsk, żeby nie patrzyła w przeszłość tylko utworzyła taką jedność dla rozwoju i naszego regionu, równie burzliwego jak Śląsk. Powodzenia życze Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wszyskich Świyntych 05.11.04, 22:39 Łoj, Rita, terozki mi sie zdowo, że za wiela idealizujesz, choć cosik w tym prowdy tyż jest. Musiołbych za wiela naszkryflać coby jakoś na tyn post cołkym łodpedzieć. Możno na razie szkryfna ło Buzku. Myśla że zgodzisz sie zy mnom, że nojwiynkszo reklama Buzkowi zrobioł Miller. Do samego Buzka jakosik jednak afery sie niy prziklejyły i zaś mioł te swoje "piyńć minut". Ludzie na niego głosowali, bo lepszych kandydatow niy było. No a co do jego sztyrech reform, to choć niy były sukcesym, niy wszyscy tyż widzom w nich cołko klapa. To prziszło potym - np. służba zdrowia za Millera. Hehehe - na tle Millera dzisij Buzek zdowo sie być jakby kryształowym premierym, choć miernym politykym. Jakby miyszkoł na Mazurach i stamtond sztartowoł do UE, to tyż by te wybory wygroł w cuglach. Tako mi sie zdowo, choć moga se mylić. Pozdrowiom. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wszyskich Świyntych 05.11.04, 22:54 Przytoczyłam myślenie Kutza, który swoimi artykułami w Przekroju nakierował mnie na te górnicze tory. W ogóle nie mamy dobrych rządzących. Nie schodżmy na politykę, to najgorszy temat - gwara jest cudowna, ma swoją duszę, jak każdy naród. Ale tez bedziecie mieć klopoty z majątkami i roszczeniami - to będzie problem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wszyskich Świyntych 05.11.04, 23:09 Ano widzisz. Synatorom jednak lekci niż takim szarym Ślonzokom jak jo. Dyć przeca tyż starom sie zrobić cosik dlo ty naszy ślonski godki. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=423&w=14038356 Yno że to niy ma leko. Przeglondnij se tyn wontek jak bydziesz miała ździybko czasu. Pozdrowiom. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wszyskich Świyntych 06.11.04, 18:46 www.opoka.org.pl/zycie_kosciola/kultura/312003.html To tyż se werci poczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Wszyskich Świyntych 07.11.04, 01:21 rita100 napisała: > Rico - wszyscy sobie sprawę Śląska bagatelizują, nie widzą w nim konfliktu, a > mimo wszystko czuć go.Może to jeszcze sprawa tabu, ale kiedyś wyjdzie na jaw i > dobrze wiem, że Ślązacy się czają. Dlaczego czają?,karty są położone otwarcie na stół,prawie 200 tyś. ludzi na Sląsku podpisało śląską narodowość,więc gdzie jest tu czajenie? Zbierają siły, kiedyś to będzie silna grupa. Mam nadzieję. > To są tylko moje i tylko moje spostrzeżenia i ciche obserwacje. Nie wiem tylko > po co, w jakim celu i do czego dążą ? Odpowiadam z autopsii,żeby: w górnośląskim mieście,w sklepie,ekspediętka nie powiedziała mi:pan mówi dziwnym akcentem, żeby,przypadkowo pytający o drogę przybysz,przy grzecznej,śląskiej odpowiedzi nie powiedział: a pan to co?,zagraniczny?,albo nie zna polskiego. > Póki Śląsk był silny, przemysłowy , miał pieniądze wszystko było dobrze, I dziesiątki lat korzystała z niego/tego cała Polska,(proszę spojrzeć budżet narodowy lat 40,50,60,70-tych,przeciętnie 22-23% całego budżetu Polski )tutaj proszę spojrześć na inwestycje na Sląsku 6-7 %,więc gdzie jest tylko część tej reszty wniesionej przez Sląsk do Polski? a > teraz kiedy na Śląsku bieda jak i w innych rejonach Polski zaczynają się > dylematy i dochodzą rózne glosy nawet skarjne. Rito,proszę sobie przedstawić,że Panię ktoś przez dziesiątki lat okrada? A my Polacy za wszelką cenę > chcemy spokoju i napewno Śląsk potrzebujemy. Murzyn zrobił swoje,tylko nie wolno mu iść. Jak wiemy mieszkają i zyją tam > ludzie z całej Polski, którzy przyjechali za pracą w czasach Gierkowskich, > którzy się zcalili ze Śląskiem i dla nich i ich pokolenia jest już domem > rodzinnym. Dlatego nie wiem czy jest sens dzielenia Ślązaków na takich czy > innych. Pisała Pani sama :do zazdroszczenia tak prowadzony..... Więc odpowiadam:mój dziadek rozróżniał,mój ojciec rozróżniał,ja też rozróżniam i jestem tylko Slązakiem,dokładniej Górnoślązakiem. > Delikatnie powiedziałes prawdę z lat 60-tych, ja byłam na wczasach z dziećmi > dużo pózniej, kiedy gwara powinna umierać, a nie umarła - wszędzie na tych > ziemiach o których wspominamy gwara przypomina język niemiecki i pozostało dużo > > tradycji niemieckiej. Niczemu i nikomu to nie szkodzi, to tylko dowodzi jak > silne są korzenie, szczególnie na wsiach. I tego nie wolno ukrywać ani taić, bo > > nic to dobrego nie przyniesie. Właśnie,tajenie nie przyniosło,nie przynosi i nie będzie przynosić pozytywnych efektów,tylko kto taji? > Bronek, a Ty proponujesz bym myślała schematem niymieckim-polsko ? ;)))))) - miymieckym-pohlskym -,richich akcyhntowo,pierohniy! > Może jutro napisze co mysli Kutz na ten temat, ale wizje ma podobne do mnie. > > Czy nalezycie do "Jedności Górnośląskiej " ? > > i cos na wesolo : > A wszystko to bo Was lubimy > I prawdy się nie boimy :) Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wszyskich Świyntych 07.11.04, 19:23 Toś sie ze postym Rity "rozprawioł" Tyn wontek świyntych pewno rozbawioł I bestoż leci nom ciyngym dali Jak "ślonsko dusza" co jest "na fali" Dyć niy miyj żalu do zocny freli Łona to myśli co inksi chcieli Sama niy siedzi "we tym tymacie" Przi kerym my już "zeżarli lacie". Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Wszyskich Świyntych 07.11.04, 21:49 broneknotgeld napisał: > Toś sie ze postym Rity "rozprawioł" > Tyn wontek świyntych pewno rozbawioł > I bestoż leci nom ciyngym dali > Jak "ślonsko dusza" co jest "na fali" > > Dyć niy miyj żalu do zocny freli > Łona to myśli co inksi chcieli > Sama niy siedzi "we tym tymacie" > Przi kerym my już "zeżarli lacie". Bronek,jo siy sniom niy rosprawioł Yno,szkryfloł co mjy hyrz padoł Rita gryfno i fajniy prawi Moj lać jy krziwda niy zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wszyskich Świyntych 08.11.04, 20:45 Przeca ło tym dobrze wiym Ale tak mi "lecioł" rym Hehe - zoglondnij na ta reklama forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=16602402&a=17419754 Dlo jednych szpas to - dlo inkszych "dramat". Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wszyskich Świyntych 08.11.04, 21:13 Bronek,nie zaskoczysz mnie tymi linkami, nawet nie wiesz, ze śledziłam Twoją walkę z GW i z innymi, widziałam Cie prawie od poczatku , bo przez przypadek kliknełam kiedyś i byłam pełna podziwu dla samotnego, całkiem samotnego Bronka i jego fraszkowej gwary. Kiedyś Bronek, kiedyś Twoje fraszki bedą sie uczyć dzieci w szkole, bo jak wiecie ma być w szkole również nauka gwary. Kiedyś Bronek, kiedyś ludzie Cię docenią, kiedyś , kiedyś Bronek fraszki wypłyną na powierzchnię, kiedys przydzie tęsknota, tęsknota za taką gwarą. Slązacy to silny naród, przetrwa - widzisz Warmianom nie dane było, ich gwara zanikła, mogę powiedzieć , zostały szczatki, a i te nie ma kto pozbierać. Teraz musze sie zastanowić nad resztą waszych wpisów - czekajcie :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wszyskich Świyntych 08.11.04, 21:52 rico-chorzow napisał: > w górnośląskim mieście,w sklepie,ekspediętka nie powiedziała mi:pan mówi > dziwnym akcentem, > > żeby,przypadkowo pytający o drogę przybysz,przy grzecznej,śląskiej odpowiedzi > nie powiedział: a pan to co?,zagraniczny?,albo nie zna polskiego. Panie Rico, czy jak już będziecie Autonomia Sląską - to już nikt nie zwróci uwagę na Waszą gwarę ? Nic sie nie zmieni, dalej będa się pytać , tylko, że wtenczas bardziej dumni będziecie z gwary, teraz jakoś tak niesmialo, krępujecie się, wstydzicie się - a to już wasza wina , przeciez wytarczyło ekspedientce wytłumaczyć, objasnić i byłaby napewno pełna podziwu dla Ciebie Rico i dla gwary ;))))) napewno ! > > I dziesiątki lat korzystała z niego/tego cała Polska,(proszę spojrzeć budżet > narodowy lat 40,50,60,70-tych,przeciętnie 22-23% całego budżetu Polski )tutaj > proszę spojrześć na inwestycje na Sląsku 6-7 %,więc gdzie jest tylko część tej > reszty wniesionej przez Sląsk do Polski? A tu to pretensje prosze wyżej wznosić , bo tak jak Wy okradzeni zostaliście tak i my zostaliśmy okradzeni - tu możemy sobie uścisnąć ręce, wszyscy ludzie od wschodu do zachodu i od północy na poludnie - czyli Panie Rico nie tylko Śląsk jest pokrzywdzony, a PGR-y ? > Rito,proszę sobie przedstawić,że Panię ktoś przez dziesiątki lat okrada? Rico, mogę sobie to wyobrazić, bo byłam codziennie okradana z kilku paczek papierosów tylko jak ja to zauważyłam zwolniłam pracownika i to nie zewaględu na kradziż tylko ze względu na widmo bankructwa przez takie kradzieże. > A my Polacy za wszelką cenę > > chcemy spokoju i napewno Śląsk potrzebujemy. To wypływało ze szczerego serca , bo jestem urodzona kiedy Ślask jest Polski, czyli jesteśmy wychowani razem i zrodzeni z jednej matki Polska. > Murzyn zrobił swoje,tylko nie wolno mu iść. ha, ha - Rico tym mnie zestrzeliłeś, czyli chcesz powiedzieć mąż zrobił swoje i zostawia żonę, bo chce odejść , wolności zapragnął ? ;)))))))) Panie Rico, chce Pan zostawić żonę, bo ma okres przejściowy ? Bo jest biduleńka i trwa w niej aktualnie demontaż. Oj, Rico, Rico - pomysl lepiej jak zrobić by wilk był syty i owieczka cała ? ;))))) Pozwolisz, że troszeczkę się posmiałam z tego Murzyna. > Pisała Pani sama :do zazdroszczenia tak prowadzony..... > Więc odpowiadam:mój dziadek rozróżniał,mój ojciec rozróżniał,ja też rozróżniam > i jestem tylko Slązakiem,dokładniej Górnoślązakiem. To w takim razie oprócz gratulacji, zapytam się jeszcze jak widzicie losy ludzi którzy nie są Ślązakami, bo tu może powstać problem - czy bedzie równośc między wami ? Jeszcze się zapytam dlaczego zespół regionalny Śląsk nie spiewa po Ślasku , choćby szła dziweweczka do laseczka czy głęboka studzienka , czy pyk, pyk , pyk fajeczka ? Jeszcze musze dodać , ze moja intuicja mowi mi , ze już macie dobry lobbing - bez tego ksiązka "Gnój" nie wygrała by nagrody literackiej Nike. Pod względem kulturalnym zaczynacie być silni i mieć już wpływy. pozdrawiam i cos na wesolo : > > A wszystko to bo Was lubimy > > I prawdy się nie boimy :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wszyskich Świyntych 08.11.04, 22:04 zgadzam sie w pełni z Krzsztofem Zanussi: Wracam do kraju, gdzie znajduję informację, że największą mniejszością narodową jest dziś w Polsce narodowość śląska. Od lat jestem profesorem na Uniwersytecie w Katowicach i rozumiem, że od jesieni będę się czuł na nim cudzoziemcem, co w istocie niewiele zmienia, bo duchowa odrębność Ślązaków była zawsze mocno odczuwalna i postrzegam ją jako wartość pozytywną. Śląskość czyniła Polskę krajem bardziej zachodnim i bardziej przemysłowym, a więc przybliżała nas do krajów wyżej rozwiniętych. Czy odrębność przekształcona w narodowość powinna nas niepokoić? Czytam bez większego przekonania, że pojawił się prawdziwy powód do zmartwienia, ale jednocześnie przypominam sobie, że w historii zawsze zwyciężały te kultury, które potrafiły przyciągać, a nawet wchłaniać inne, z którymi rywalizowały. Jeśli polskość zachowa swą siłę przyciągania, Ślązacy będą mieli powód, aby dzielić z nami wspólne państwo, a to państwo przy ich udziale może okazać się bardziej nowoczesne, a przynajmniej bardziej zachodnie, aniżeli byłoby bez nich. Tak to widzę , nie inaczej - a Wy ? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wszyskich Świyntych 09.11.04, 00:14 Dziynki Rita. Dyć żeś mie tu tako skwolyła, że moga yno wypić TWOJE ZDROWIE. Jak przeglondosz czasym wontki kere zakłodom, to już Ci niy musza niczego klarować. No, możno skiż godki i tych mojich rymow niy zowdy idzie to leko poskopić, ale jak sie chce, to sie udo. A co do "autonomii Ślonska", to ta ideja popiyrom na tela na wiela może być to przidatne dlo "Polski Autonomicznych Regionow". To przeca tyż już zresztom wiysz. Pozdrowiom Ciebie i Olsztyn. broneknotgeld Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wszyskich Świyntych 09.11.04, 16:25 Cołki tydziyń tu niy byda Niychej wos niy spotko biyda. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wszyskich Świyntych 09.11.04, 20:36 fajnie sobie żeśmy porozmawiali :) też dziękuję Wiem, że roladom i kluskom sląskim nie macie równych, ale przyjmijcie ode mnie masełko warmińsko-mazurskie do waszego chlebka, a nasze masełko od naszych krówek pasących się na ziemi naszych przodków jest nadzwyczaj, gładkie, smakowite i delikatne dla podniebienia. A smak masełka warmińskiego dorównuje równiez smakowi góralskiego oscypka. Wszystkie regiony w Polsce mają swoje specyficzne przysmaki. Nasz patrioryzm polega na tym , że szanujemy ziemię , która nas zrodziła. Wszystkiego najlepszego Wam życzę na mnie już czas dobrze jest wiedzieć , ze ma sie swoją ziemię i znać swoje miejsce inni tego szczęścia nie mają Rita Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wszyskich Świyntych 16.11.04, 00:21 No toż jo tyż Wom szczyńścio winszuja Łod Wszyskich Świyntych przeca to suja. Odpowiedz Link Zgłoś