Dodaj do ulubionych

Co interesującego?

IP: 157.25.128.* 06.05.02, 13:38
Kochani Olsztynianie, nigdy nie byłam w Olsztynie. Chcę to szybko nadrobić i
pod koniec maja wybieram się do stolicy Warmii. mam zamiar zabawić 4 dni.
Bardzo proszę - doradźcie mi co w Olsztynie jest do zobaczenia. Interesuja mnie
również okolice. Będe bardzo wdzięczna za każda sugestię.
Pozdrowienia
Syrena
Obserwuj wątek
    • Gość: Ed Re: Co interesującego? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.05.02, 14:43
      Na pierwszy dzień proponowałbym zacząć od Planetarium, później Starówkę i zamek
      a zakończyć w Karczmie Warmińskiej w Gietrzwałdzie. Najlepiej, gdyby to był
      piątek, sobota lub niedziela. Następne dni w zależności od kondycji i ew.
      środka lokomocji. Może być europejska stolica bocianów (na samej drużebnej
      granicy), zamek w lidzbarku, klasztor pod Ornetą (ekspozycje oryginalnych
      artefaktów z wypraw misyjnych zakonników), tradycyjna Święta Lipka, no i
      koniecznie Wilczy Szaniec Hitlera w Gierłoży pod Kętrzynem. Dla wodniaków może
      być Węgorzewo, Giżycko czy Mikołajki. Na zakończenie można skorzystać z
      przelotu samolotem nad Olsztynem - widoki nie zapomniane. W drodze powrotnej
      możesz zahaczyć o zamek w Nidzicy. Myślę, że bez piwa i tak to będzie "full"
      :-))
      Pozdrawiam
      • Gość: Syrena Re: Co interesującego? IP: 157.25.128.* 07.05.02, 09:32
        Serdeczne dzięki za podsunięcie pomysłów. Karczmę w Grzetrzwałdzie znam. Byłam
        tam przy okazji pobytu w Starych Jabłonkach. Rzeczywiście wspaniała atmosfera i
        doskonała kuchnia, na pewno umieszczę ją na drodze tej wyprawy rownież.
        Pozdrawiam
        Syrena
    • Gość: pioter Re: Co interesującego? IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.02, 16:08
      By ułatwić nam zadanie, czy możesz odpowiedzieć, jakim środkiem lokomocji
      bedziesz dysponowała i jakim budżetem (turystyczny, ekonomiczny, przeciętny,
      dobry, bardzo dobry, cena nieważna).
      • Gość: Syrena Re: Co interesującego? IP: 157.25.128.* 07.05.02, 09:28
        Będę samochodem. Cena nie jest ważna (ale oczywiście w ramach zdrowego
        rozsądku - bez szampana za 500).
        Pozdrawiam
        Syrena
    • Gość: detritus Re: Co interesującego? IP: *.brzeziny.sdi.tpnet.pl 06.05.02, 23:13
      Pytanie, jak lubisz spedzac czas :o)
      Jesli lubisz chodzic po muzeach - muzeum na Zamku (swoja droga ciekawe kto
      wpadl na pomysl, ze na wieze wpuszcza sie od 1 czerwca). Jest tam kilka
      ciekawych wystaw. Tuz obok, w tzw. "Domu Gazety Olsztynskiej" jest stala
      wystawa starych zdjec i pocztowek z Olsztyna. Procz tego - garsc materialow
      propagandowych z lat 80, z obu stron ;o) Plus Planetarium na Pilsudskiego,
      Obserwatorium na Zolnierskiej (polecam wejscie na gore ;o) ).
      Spacery - okolice jeziora Dlugiego, wzdluz Lyny od Zamku do Jakubowa, no i
      oczywiscie Stare Miasto.
      Jesli planujesz kapiel - woda w jeziorach jeszcze zimna. Nad Dlugim widzialem
      dzieciaki skaczace do wody i zaraz wychodzace z panienkami na ustach.
      To mi sie nasunelo na pierwsza mysl - dobrze by bylo gdybys dala znac co lubisz
      robic i ogladac, moze cos sie jeszcze nasunie na mysl :o)
      • Gość: Syrena Re: Co interesującego? IP: 157.25.128.* 07.05.02, 09:30
        Bardzo lubie zwiedzać zarowno obiekty historyczno-muzealne, jak i powłóczyć się
        po ciekawych zakamarkach przyrodniczo-krajobrazowych.
        Pozdrawiam
        Syrena
    • Gość: Syrena Re: Co interesującego? IP: 157.25.128.* 07.05.02, 09:34
      Dziękuję wszystkim bardzo serdecznie, ale cały czas jstem otwarta na kolejne
      sugestie. Każdą wezmę pod uwagę.
      Pozdrawiam
      Syrena
    • Gość: pioter Re: Co interesującego? IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.02, 23:28
      Dzień pierwszy: Olsztyn - całe Stare Miasto (deptak, zamek, katedra, Wysoka
      Brama, Ratusz), Kościół Serca Jezusowego na Mickiewicza, ul. Dąbrowszczaków,
      obiad w Yu Grill "Boro" na Nowowiejskiego (lokalizacja i smak!), wieczorkiem
      pifko w którymś z pubów na Kołłątaja czy Okopowej(Starówka).
      Dzień drugi: socrealizm - pomnik Zwycięstwa X. Dunikowskiego (tzw. "szubienice")
      na Emilii Plater, sypialnie - Jaroty, Nagórki, czasy współczesne - szlakiem
      hipermarketów - HIT, REAL z otoczką, LeClerc, romantyzm - Planetarium, spacer
      lasem miejskim przy Wadągu, obiad w "Przystani" na ul. Żeglarskiej (najlepsze
      jedzonko w promieniu 200 km, a do tego lokalizacja!)
      Dzień trzeci: Gietrzwałd - Sanktuarium Maryjne, Karczma Warmińska (już Ci
      znana!), Stare Jabłonki - spacer, Ostróda - zamek, kościół Dominika Savio na
      Filtrowej, panorama z wieży kościoła ewangelickiego na Sienkiewicza, Cmentarz
      Polski z grobem Gizewiusza na Olsztyńskiej, Buczyniec - pochylnia (jedyne takie
      czynne urządzenie na świecie) wraz z muzeum Kanału Ostródzko-Elbląskiego, obiad
      w "Kłobuku" w Małdytach, powrót przez Morąg (tu bez specjalnych atrakcji).
      Dzień czwarty - Pasym kościół (może będą grać na organach - fantastyczne
      brzmienie), Szczytno - zamek, Mrągowo - ogólne spojrzenie na miasto (polska
      stolica country), Ryn - zamek, Giżycko - Twierdza Boyen (kolosalne wrażenie),
      most obrotowy na Olsztyńskiej, port jachtowy, Gierłoż - Wilczy Szaniec (kwatera
      Hitlera). Mozna też wersje skróconą z pominieciem Pasymia i Szczytna - Reszel -
      zamek, Święta Lipka - Sanktuarium Maryjne + koncert organowy (brzmią
      rewelacyjnie + ruchome figurki),Kętrzyn - zamek, Giżycko - Gierłoż j.w. z
      powrotem przez Ryn j.w.. Obiad w "La Stella" na ul. Mały Rynek w Mrągowie.
      Gdybu doszedł jeszcze jeden dzień to można zrobić trasę Dobre Miasto - katedra,
      Lidzbark Warmiński - zamek (siedziba Biskupów Warmińskich), centrum, Stoczek
      Klasztorny (tu m.in. trzymano Kard. Wyszyńskiego).
      Pzdr.
      • Gość: detritus Re: Co interesującego? IP: *.brzeziny.sdi.tpnet.pl 08.05.02, 00:11
        I skansen w Olsztynku ;o)
        • Gość: Syrena Re: Co interesującego? IP: 157.25.128.* 08.05.02, 09:35
          W Skansenie byłam juz, ale kto wie... może jeszcze raz się wybiorę i odświeżę
          wspomnienia.
          Dzięki.
          Pozdrawiam
          Syrena
      • Gość: Syrena Re: Co interesującego? IP: 157.25.128.* 08.05.02, 09:33
        No, bardzo serdeczne dzieki - tak bardzo intensywny program, chyba aż za
        bardzo. Na pewno skorzystam z atrakcji Olsztyna z wyłączeniem supermarketów.
        Obowiązkowo zaliczę fragment (ten najciekawszy)kanału ostródzko-elbląskiego.
        Mam zamiar jeszcze "zaliczyć" spływ kajakiem po Krutyni. Na pewno odwiedzę
        polecane knajpki. Dzięki serdeczne raz jeszcze
        Pozdrawiam
        Syrena
        • Gość: Oleslaw Re: Co interesującego? IP: *.os3.pl 08.05.02, 10:05
          NIe zapomnij o miasteczku akademickim w Kortowie:)
          • Gość: Syrena Re: Co interesującego? IP: 157.25.128.* 08.05.02, 11:41
            A coż w nim takiego ciekawego?
            Syrena
            • Gość: pioter Re: Co interesującego? IP: 213.76.47.* 08.05.02, 21:50
              Fontanna z Kormoranem i związana z tym ptaszyskiem legenda!!! :)))
              • Gość: smoki Re: Co interesującego? IP: *.tvk.tpsa.pl 08.05.02, 23:13
                Mało kto o tym wie, ale w Silicach wyjazd koło Stomilu znajduje się bardzo
                ciekawa budowla architektoniczna - ja to nazywam rzeka nad rzeką - na dole
                płynie odpływ jeziora na górze zaś poprzez "most" inny strumień o szerokości
                około 3 metrów - świetna sprawa
                • Gość: Inka Re: Co interesującego? IP: *.proxy.aol.com 09.05.02, 02:40
                  Z przyjemnosci czytalam Wasze opowiadania o Olsztynie.Ja bylam w Waszym miescie
                  w 1990r.i za bardzo nie pamietam tych zabytkow i atrakcij,ale gdy bym byla
                  znowo w Polsce napewno tam pojade.Mazury sa przepiekna kraina i dlatego
                  kupilisme dzialke blizko Mrogowa.Duzo jezdilisme i wiekszosc meijscowosci o
                  ktorych wspomynal Ed i pioter dobrze znam,a raczej znalam poniewaz napewno
                  sporo sie zmienylo i to na lepsze.Pozdrawiam!
                • Gość: Syrena Re: Co interesującego? IP: 157.25.128.* 09.05.02, 11:27
                  A to Ci dopiero. Chyba będę chciała to zobaczyć na własne oczy
                  Dziękuje i pozdrawiam
                  Syrena
              • Gość: Syrena Re: Co interesującego? IP: 157.25.128.* 09.05.02, 11:26
                No to poproszę o legendę.
                Spozdrawiam i dziekuje
                Syrena
                • Gość: pioter Re: Co interesującego? IP: *.ostroda.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 19:34
                  No to lepsza ciekawostka jest koło miejscowości Karnity (ok 10 km na północny
                  zachód od Ostródy). Kanał Ostróda - Iława (odnoga Ostródzko - Elbląskiego do
                  Jezioraka) koło tej miejscowości przechodzi przez jezioro Karnickim. Ponieważ
                  lustro jeziora leży około 3 metrów ponizej poziomu Jezioraka i by nie budować
                  kosztownych dwóch śluz usypano w poprzek jeziora nasyp, po którym poprowadzono
                  kanał. Płynąłem już tam nie raz, zawsze widok jeziora pod moim jachtem
                  poruszającym sie po nasypowej wodnej drodze robi kolosalne wrażenie. Mozna to
                  zaliczyć przy dniu trzecim - jadąc z Ostródy do Buczyńca. Przy okazji mozna
                  zwiedzić pałac w Karnitach, w którym obecnie mieści sie hotel. Szczególnie
                  interesujące jest to, ze zachował on bardzo dużo ze swojego XIX wiecznego
                  wystroju.
                  • Gość: Syrena Re: Co interesującego? IP: 157.25.128.* 10.05.02, 10:10
                    Stokrotne dzięki za sugestie. Na pewno bede plynęła kanałem ostródzko-elbląskim
                    na trasie od Buczyńca. mam nadzieję, że wrażenia będą niezapomniane. Chyba
                    zdecyduje się również na spływ kajakowy Krutynią - oby tylko dopisała pogoda.
                    Dziękuję serdecznie za rady. Po powrocie podzielę się wrażeniami.
                    Pozdrowienia
                    Syrena
    • Gość: katka Re: Co interesującego? IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.02, 21:30
      Serdecznie zapraszam do Iławy!!! To najpiękniejsze miasto w byłym Olsztyńskiem.
      Jeziorko w środku miasta, ścieżki rowerowe, dokoła lasy. Nad jeziorem kościół
      gotycki z XIV w. i pozostałość starej fosy. Wieczorkiem można skoczyć do
      którejś z knajpek nad jeziorem. Polecam grzane winko w "Kaperze" :-)
      katka
      • Gość: Syrena Re: Co interesującego? IP: 157.25.128.* 10.05.02, 10:11
        Nigdy nie byłam w Iławie, ale na pewno znajdzie się ona w najbliższych planach.
        Dziękuję za rekomendację,
        Pozdrawiam
        Syrena
        • Gość: Syrena Re: Co interesującego? IP: 157.25.128.* 03.06.02, 11:49
          Kochani, raz jeszcze dziękuję za Wasze inspiracje. Byłam w Olsztynie teraz w
          ten ostatni długi weekend (od środy do niedzieli). Było wspaniale, mimo, że
          pogoda mogłaby być ciut lepsza. Wypady robiliśmy z Olsztyna. Zatrzymaliśmy sie
          w Hotelu Warmińskim (sauna, gabinet odnowy). Hotel godny polecenia. Wyśmienite
          jedzonko, sympatyczna obsługa, hotel bardzo atrakcyjny, choć wymaga jeszcze
          pewnego "dopieszczenia". W czwartek wybraliśmy się do Krutyni - uroczy zakątek.
          Tam wypożyczyliśmy kajaki (na szczęście pogoda dopisała) i pokonaliśmy 14-
          kilometrowy odcinek Krutynią. Tak tam maja fajnie zorganizowane, ze po
          dopłynięciu do celu telefonuje sie do właściciela, który pryjężdza po pasażerów
          i kajaki. (cena naprawdę umiarkowana: za 3 godzinny rejs i przywóz z powrotem
          zapłaciliśmy 25 zł) Niezapomniane widoki. Potem zwiedziliśmy stary klasztor
          starowierców (Wojnowo). Obiad wyśmienity w Krutyni w Karczmie Zacisze. Gorąco
          polecam sandacza w sosie czosnkowym. Następny dzień poświęciliśmy na zwiedzanie
          Olsztyna - urocza Starówka (zamek, kościoły i włóczęga po mieście). Wieczorem
          teatr - przedstawienie "Sylwia" - bardzo dobra gra aktorska. W piątek pogoda
          się popsuła, ale nie wystraszyło to nas i odbyliśmy planowany 3-godzinny rejs
          kanałem ostródzko-elbląskim. Mimo deszczu i zimna byliśmy pod wrażeniem. Deszcz
          nam nie przeszkadzał, bo właściciel statku zadbał o to, aby nikomu nie spadla
          na głowe nawet jedna kropla wody. Było super. Potem w celu rozgrzewki w drodze
          powrotniej oczywiście zatrzymaliśmy się na dłuższą chwilę w Karczmie
          Warmińskiej w Gietrzwałdzie - jak zwykle uczta na obzartucha. Wszystkim polecam
          taką wyprawę. Na koniec zostawiliśmy sobie Toruń - ale to już tak w trybie
          ekspressowym.
          Jeszcze raz diękuję wszystkim za sugestie.
          Syrena
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka