Dodaj do ulubionych

Stary budynek sądu...

12.01.05, 10:40
www.wm.pl/Index.php?ct=olsztyn&sct=olsztyn&id=674181
Hmm slyszalem ze budynek sądu zbudowany byl w pruskim neogotyku, ale kto by
przypuszczal ze wygladał aż tak fajnie?
Szkoda ze komuna przerobiła go po pozarze na takie obrzydliwe pudło
Obserwuj wątek
    • Gość: samsob Re: Stary budynek sądu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 14:13
      To wydarzenie w pamiętnym 1976 roku spowodowało - utrwaliło urzędniczy
      charakter wymiaru sprawiedliwości poprzez nadanie mu biurowego wyglądu.
      Zatem pełna zgodność wyglądu z charakterem pracy - socrealizm?
      pzdr
    • andulka7 Re: Stary budynek sądu... 12.01.05, 14:31
      Faktycznie, wygląda jak oskubany indyk...
      • Gość: Audi 2 Re: Stary budynek sądu... IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.05, 20:14
        Szata zewnetrzna podobna do jakosci panujacego prawa.
        Nic dodac nic ujac :(
    • Gość: detritus Re: Stary budynek sądu... IP: *.ec.pl / *.ec.pl 12.01.05, 23:33
      detritus.olsztyn.pl/moje/b55.jpg
      • Gość: mamut Re: Stary budynek sądu... IP: *.sympatico.ca 13.01.05, 00:46
        Musze sie zgodzic z samsob, to faktycznie nabral ten budynek takie
        socrealistycznego wygladu.. ale po czesci bylo to takze uwarunkowane tym ze
        zadko ktory architekt mogl sobie wtedy pozwolic na rozwiniecie skrzydel.. Grunt
        ze byla to konstrukcja urzytkowa.. Ja specjalnym sentymentem nie darze tego
        budynku.. troche taki obskurny i ciezki w swoim czerwonociemnym ceglanym
        wygladzie...

Inna sprawa ze jestem ciekaw jednej rzeczy. Dowiedzialem sie ze na przyklad w
        ponocnej Ameryce lat temu kolo setki w niektorych miastach stracano przestepcow
        albo w budynkach sadu albo nawet w pomieszczeniach ratusza. Czy stary budynek
        sadu tez mial takie sale?

czuwaj
        • Gość: ol4 Re: Stary budynek sądu... IP: *.ericsson.net 13.01.05, 12:54
          A co tam architekt mial rozwijac? z tego co napisane w tym artykule to
          zniszczenia nie byly tak duze. wystarczylo odbudowanie ostatniego pietra i
          dachu.
          Ale niestety trafilo na gierkowszczyzne i zblizajace sie dozynki - komuchom
          bylo na reke wywalic "pruski" obiekt z samego centrum:(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka