being28 21.01.05, 08:19 Jan Nowak-Jeziorański zmarł w czwartek wieczorem w jednym z warszawskich szpitali. Pisarz, polityk, wojenny emisariusz rządu londyńskiego, wieloletni dyrektor rozgłośni polskiej Radia Wolna Europa miał 91 lat. ['][']['] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbyszek07 Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański 21.01.05, 08:34 Kurier z Warszawy odszedl w swoja ostatnia droge... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztyniek Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 09:37 Szkoda zmarł i niech mu ziemia lekką będzie. Ale ja jednak (i wiem że wiele losób się ze mną niezgodzi) dostawałem konwulsji jak widziałem jego wywody w telewizji. nie twierdzę że jego praca na zachodzie nie przyniosła efektu. ale w tamtych czasach wyjechać z polski na zachód żyć tam normalnie, w przeciwieństwie do życia w polsce i wrócić do wolnego kraju z emeryturą zachodnią i mądrzyć się to każdy by chciał. nie nawidzę takich ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASKA Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 13:17 Zmarł bo chorował i miał przeszło dziewięćdziesiąt lat.Z tą jego legenda to lekka przesada. Ot, zył sobie w dobrych warunkach, miał jednoznaczne poglady, przez współpracowników niekoniecznie lubiany,niezły obserwator amerykańskiej sceny politycznej która ostatnio niezbyt rozumiał,troche zawiedziony obecną Polską ,która zapewniła mu superkomfortowe warunki bytowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański 21.01.05, 10:13 Nie ma slow, ktorymi mozna opisac wielkosc Jana Nowaka-Jezioranskiego. Niestety, brakuje rowniez slow, ktorymi mozna skomentowac wypowiedz "olsztynieka".... Odpowiedz Link Zgłoś
muraszka1 Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański 21.01.05, 10:24 Żegnaj ['],przyszedl Twoj czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolly Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 13:09 A cóz u Ciebie bpkw tak ubogo ze słownictwem ? Wszystko mozna opisać, gorzej jesli nie jestesmy przekonani do tych tresci.Wówczas opisy bywaja smieszne, zeby nie rzec żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsob Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 13:41 bpkw napisał: > Nie ma slow, ktorymi mozna opisac wielkosc Jana Nowaka-Jezioranskiego. Może, zatem zapalmy kolejny raz świeczkę, by nie pozostać obojętnym wobec tej straty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolly Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 17:38 Being badz dokladny. Jakiz to polityk z Jeziorańskiego? Pisarz? No jesli tak, to raczej wspomnieniowiec, wiec...Emisariusz to tez na wyrost. Bardziej kurier. Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański 21.01.05, 17:44 Gość portalu: jolly napisał(a): > Being badz dokladny. Jakiz to polityk z Jeziorańskiego? Pisarz? No jesli tak, > to raczej wspomnieniowiec, wiec...Emisariusz to tez na wyrost. Bardziej kurier. Czytałeś jego wspomnienia? Chyba sam zagłuszałeś RWE skoro takie rzeczy piszesz. Napewno był polskim bahaterem, ale jak to u nas bywa każdego można zmieszać z błotem. Co to za argumenty: "emeryture bral na zachodzie", a co mial zrobic, dac sie powiesic za Bieruta? Najpierw warto troche pouczyc sie, a potem to sie wypowiadajcie. Czytałes o rozwozeniu ulotek do Szczecienia przez osobe nie znajaca ani slowa po niemiecku? 2 podroze do Szwecji, potem powrot do Polski, "przygody" w Szwajcarii. Przed pobrzebem pewnie wyjdzie, ze nazywal sie "Sztolcman", nie chodzil regularnie do kosciola, golil sie rzadko... Odpowiedz Link Zgłoś
muraszka1 Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański 21.01.05, 18:51 Mam nadzieje ,ze wszyscy ogladali dzisiaj program I TV o Jezioranskim? Odszedl POLAK,CZLOWIEK,BOHATER! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolly Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 22:37 Muraszko prosze całkiem powaznie, oswieć mnie na czym polegało to bohaterstwo Pana J Nowaka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolly Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 22:33 Being przepraszam, nie wiedziałem ze z Toba az tak zle.Chyba macie tam jakiegos psychiatre. Nie wstydz sie choroba jak kazda inna.Urojenia typu wmawianie ze pisałem cos o emeryturze J .Nowaka ...... A tak dobrze sie zapowiadałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański 22.01.05, 10:11 Nowak Jezioranki jest bohaterem bo walczyl o wolnosc. I dzieki niemu mozesz teraz pisac takie bzdury. Widze, ze brakuje Ci jakichkolwiek argumentow i stosujesz znane metody: choroba, niedlugo pewnie dojdzie masoneria, wiadome sily. Szkoda, ze nie potrafisz zrozumiec podstawowych przekazow np. z telewizji lub radia. W czytanie ksiazek lub nawet prasy nie wierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.icis.pcz.pl 21.01.05, 22:46 1. To kierowana przez niego Wolna Europa obalila tamten system. Bez RWE nie byloby Solidarnosci itd. 2. Odegral wielka role w wejsciu Polski do Nato. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolly Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 23:19 xx piszesz bzdury łaskawco. To nie Wolna Europa obaliła tamten ustrój. On obalil sie sam, kiedy tylko rosjanie nas sobie odpuscili. A dlaczego rosjanie nas odpuscili, to juz inny temat. Solidarnosc byłaby bez RWE.Mity, bajdy i legendy laskawco. To wszystko byłoby zbyt proste,gdyby swiat wygladał jak sie Tobie imaginuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.icis.pcz.pl 21.01.05, 23:27 Nie znasz tamtych czasow - ja troche bo mam juz swoje 50 lat - to nie czolgi wygraly zimna wojne, ale wlasnie prawda o swiecie przekazywana m.in. przez RWE, Radio Swoboda, samych ludzi ktorzy byli na Zachodzie. W pewnym momencie ludzie i w Polsce i w Sojuzie zobaczyli ze krol jest nagi i nie ma o co sie bic, bo komunizm to juz tylko trup. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Audi 2 Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.dip.t-dialin.net 21.01.05, 20:04 Zrobilem zbyt malo by krytykowac kogos takiego jak Jan Nowak-Jezioranski. Chyle czola . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsob Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 09:13 W Jego domu rodzinnym tradycje patriotyczne były bardzo żywe. W sumie trzech Jeziorańskich zdobyło Virtuti. Zatem "jego historia" nie bierze się z nikąd i ma swoje logiczne uzasadnienie. Z taką przeszłością trudno rywalizować większości obywatelom naszego pięknego kraju. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański 22.01.05, 12:57 Zasluzyl na czesc.. Zyl w czasach gdy o chwale bylo moze latwiej, ale ilu poszlo ta droga? ilu przazylo? To byly trudne czasy, ale teraz nie widze wsrod politykow tak oddanych Polsce patriotow. Czyzby odchodzili juz ostatni? i zostali tylko ci "honorowi" od koryta? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOLLY Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 18:00 do Zbyszka 07:pytasz ilu poszło jego drogą? Otóz wielu żołnierzy sił zbrojnych na zachodzie.Przezyło znacznie mniej dlatego że walczyli z bronia w ręku. Od Tobruku po Anconę.A po wojnie niepotrzebni i niechciani zaczynali od poczatku. Jak przyłozysz do tego kariere JN to okaze się że był tylko jednym z wielu. Gdy porównasz jego okupacyjne losy z losami np Karskiego to okaze się ze nie był tak wielki jakim kilku cwaniaków próbuje go zrobic / i siebie przy okazji /. Jak mierzyc patrotyzm JN ? Z jakiego czasu ? Przeciez wiekszosć z tego pokolenia nie pisało o sobie samochwalczych tekstów / opinia Giedrojcia / Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolly Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 17:51 Virtuti Militari nie wiem kiedy J. N. zostało nadane. Z tego co pamietam jest to odznaczenie za zasługi na polu walki. J Nowak zdaje się podczas powstania ani razu nie wystrzelił. Słyszałem tez o innych kawalerach V. M.Co to za gazetowy bełkot ,, w jego rodzinie tradycje patriotyczne były bardzo zywe,,KTÓZ TO OCENIŁ CHYBA SAM PRZEDSTAWICIEL TEJ PATRIOTYCZNEJ RODZINY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsob Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 06:51 Antypolactwo przyjmuje coraz szerszy zakres i staje się bardzo modne. Pytanie, komu i w jakim celu to ma służyć? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś