Dodaj do ulubionych

Zmarł Jan Nowak-Jeziorański

21.01.05, 08:19
Jan Nowak-Jeziorański zmarł w czwartek wieczorem w jednym z warszawskich
szpitali. Pisarz, polityk, wojenny emisariusz rządu londyńskiego, wieloletni
dyrektor rozgłośni polskiej Radia Wolna Europa miał 91 lat.

[']['][']
Obserwuj wątek
    • zbyszek07 Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański 21.01.05, 08:34
      Kurier z Warszawy
      odszedl w swoja ostatnia droge...
      :(
    • Gość: olsztyniek Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 09:37
      Szkoda zmarł i niech mu ziemia lekką będzie. Ale ja jednak (i wiem że wiele
      losób się ze mną niezgodzi) dostawałem konwulsji jak widziałem jego wywody w
      telewizji. nie twierdzę że jego praca na zachodzie nie przyniosła efektu. ale w
      tamtych czasach wyjechać z polski na zachód żyć tam normalnie, w
      przeciwieństwie do życia w polsce i wrócić do wolnego kraju z emeryturą
      zachodnią i mądrzyć się to każdy by chciał. nie nawidzę takich ludzi
      • Gość: ASKA Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 13:17
        Zmarł bo chorował i miał przeszło dziewięćdziesiąt lat.Z tą jego legenda to
        lekka przesada. Ot, zył sobie w dobrych warunkach, miał jednoznaczne poglady,
        przez współpracowników niekoniecznie lubiany,niezły obserwator amerykańskiej
        sceny politycznej która ostatnio niezbyt rozumiał,troche zawiedziony obecną
        Polską ,która zapewniła mu superkomfortowe warunki bytowe.
    • bpkw Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański 21.01.05, 10:13
      Nie ma slow, ktorymi mozna opisac wielkosc Jana Nowaka-Jezioranskiego.
      Niestety, brakuje rowniez slow, ktorymi mozna skomentowac
      wypowiedz "olsztynieka"....
      • muraszka1 Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański 21.01.05, 10:24
        Żegnaj ['],przyszedl Twoj czas.
      • Gość: jolly Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 13:09
        A cóz u Ciebie bpkw tak ubogo ze słownictwem ? Wszystko mozna opisać, gorzej
        jesli nie jestesmy przekonani do tych tresci.Wówczas opisy bywaja smieszne,
        zeby nie rzec żałosne.
      • Gość: samsob Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 13:41
        bpkw napisał:

> Nie ma slow, ktorymi mozna opisac wielkosc Jana Nowaka-Jezioranskiego.

Może, zatem zapalmy kolejny raz świeczkę, by nie pozostać obojętnym wobec tej
        straty?
    • Gość: jolly Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 17:38
      Being badz dokladny. Jakiz to polityk z Jeziorańskiego? Pisarz? No jesli tak,
      to raczej wspomnieniowiec, wiec...Emisariusz to tez na wyrost. Bardziej kurier.
      • being28 Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański 21.01.05, 17:44
        Gość portalu: jolly napisał(a):

> Being badz dokladny. Jakiz to polityk z Jeziorańskiego? Pisarz? No jesli tak,
        > to raczej wspomnieniowiec, wiec...Emisariusz to tez na wyrost. Bardziej
        kurier.

Czytałeś jego wspomnienia? Chyba sam zagłuszałeś RWE skoro takie rzeczy
        piszesz. Napewno był polskim bahaterem, ale jak to u nas bywa każdego można
        zmieszać z błotem. Co to za argumenty: "emeryture bral na zachodzie", a co mial
        zrobic, dac sie powiesic za Bieruta? Najpierw warto troche pouczyc sie, a potem
        to sie wypowiadajcie. Czytałes o rozwozeniu ulotek do Szczecienia przez osobe
        nie znajaca ani slowa po niemiecku? 2 podroze do Szwecji, potem powrot do
        Polski, "przygody" w Szwajcarii.

Przed pobrzebem pewnie wyjdzie, ze nazywal sie "Sztolcman", nie chodzil
        regularnie do kosciola, golil sie rzadko...
        • muraszka1 Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański 21.01.05, 18:51
          Mam nadzieje ,ze wszyscy ogladali dzisiaj program I TV o Jezioranskim?
          Odszedl POLAK,CZLOWIEK,BOHATER!
          • Gość: Jolly Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 22:37
            Muraszko prosze całkiem powaznie, oswieć mnie na czym polegało to bohaterstwo
            Pana J Nowaka ?
        • Gość: jolly Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 22:33
          Being przepraszam, nie wiedziałem ze z Toba az tak zle.Chyba macie tam jakiegos
          psychiatre. Nie wstydz sie choroba jak kazda inna.Urojenia typu wmawianie ze
          pisałem cos o emeryturze J .Nowaka ...... A tak dobrze sie zapowiadałeś.
          • being28 Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański 22.01.05, 10:11
            Nowak Jezioranki jest bohaterem bo walczyl o wolnosc. I dzieki niemu mozesz
            teraz pisac takie bzdury. Widze, ze brakuje Ci jakichkolwiek argumentow i
            stosujesz znane metody: choroba, niedlugo pewnie dojdzie masoneria, wiadome
            sily. Szkoda, ze nie potrafisz zrozumiec podstawowych przekazow np. z telewizji
            lub radia. W czytanie ksiazek lub nawet prasy nie wierze.
      • Gość: xx Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.icis.pcz.pl 21.01.05, 22:46
        1. To kierowana przez niego Wolna Europa obalila tamten system.
        Bez RWE nie byloby Solidarnosci itd.

2. Odegral wielka role w wejsciu Polski do Nato.

• Gość: jolly Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 23:19
          xx piszesz bzdury łaskawco. To nie Wolna Europa obaliła tamten ustrój. On
          obalil sie sam, kiedy tylko rosjanie nas sobie odpuscili. A dlaczego rosjanie
          nas odpuscili, to juz inny temat. Solidarnosc byłaby bez RWE.Mity, bajdy i
          legendy laskawco. To wszystko byłoby zbyt proste,gdyby swiat wygladał jak
          sie Tobie imaginuje.
          • Gość: xx Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.icis.pcz.pl 21.01.05, 23:27
            Nie znasz tamtych czasow - ja troche bo mam juz swoje 50 lat - to nie czolgi
            wygraly zimna wojne, ale wlasnie prawda o swiecie przekazywana m.in. przez RWE,
            Radio Swoboda, samych ludzi ktorzy byli na Zachodzie.

W pewnym momencie ludzie i w Polsce i w Sojuzie zobaczyli ze krol jest nagi i
            nie ma o co sie bic, bo komunizm to juz tylko trup.
    • Gość: Audi 2 Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.dip.t-dialin.net 21.01.05, 20:04
      Zrobilem zbyt malo by krytykowac kogos takiego jak
      Jan Nowak-Jezioranski.
      Chyle czola .
    • Gość: samsob Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 09:13
      W Jego domu rodzinnym tradycje patriotyczne były bardzo żywe. W sumie trzech
      Jeziorańskich zdobyło Virtuti. Zatem "jego historia" nie bierze się z nikąd i
      ma swoje logiczne uzasadnienie. Z taką przeszłością trudno rywalizować
      większości obywatelom naszego pięknego kraju.
      pzdr
      • zbyszek07 Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański 22.01.05, 12:57
        Zasluzyl na czesc..
        Zyl w czasach gdy o chwale bylo moze latwiej,
        ale ilu poszlo ta droga?
        ilu przazylo?
        To byly trudne czasy,
        ale teraz nie widze wsrod politykow
        tak oddanych Polsce patriotow.
        Czyzby odchodzili juz ostatni?
        i zostali tylko ci
        "honorowi" od koryta?
        :-)
        • Gość: JOLLY Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 18:00
          do Zbyszka 07:pytasz ilu poszło jego drogą? Otóz wielu żołnierzy sił zbrojnych
          na zachodzie.Przezyło znacznie mniej dlatego że walczyli z bronia w ręku. Od
          Tobruku po Anconę.A po wojnie niepotrzebni i niechciani zaczynali od poczatku.
          Jak przyłozysz do tego kariere JN to okaze się że był tylko jednym z wielu.
          Gdy porównasz jego okupacyjne losy z losami np Karskiego to okaze się ze nie był
          tak wielki jakim kilku cwaniaków próbuje go zrobic / i siebie przy okazji /.
          Jak mierzyc patrotyzm JN ? Z jakiego czasu ? Przeciez wiekszosć z tego pokolenia
          nie pisało o sobie samochwalczych tekstów / opinia Giedrojcia /
      • Gość: jolly Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 17:51
        Virtuti Militari nie wiem kiedy J. N. zostało nadane. Z tego co pamietam jest to
        odznaczenie za zasługi na polu walki. J Nowak zdaje się podczas powstania ani
        razu nie wystrzelił. Słyszałem tez o innych kawalerach V. M.Co to za gazetowy
        bełkot ,, w jego rodzinie tradycje patriotyczne były bardzo zywe,,KTÓZ TO OCENIŁ
        CHYBA SAM PRZEDSTAWICIEL TEJ PATRIOTYCZNEJ RODZINY.
        • Gość: samsob Re: Zmarł Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 06:51
          Antypolactwo przyjmuje coraz szerszy zakres i staje się bardzo modne.
          Pytanie, komu i w jakim celu to ma służyć?
          pzdr
    • Gość: usa Cześć agentom amerykańskim! IP: *.olsztyn.mm.pl 22.01.05, 13:22
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka