Dodaj do ulubionych

Wirtualna wycieczka po Białymstoku

19.09.05, 21:49
Subiektywny wybór zdjęć Białegostoku (przeplatanka zabytków z współczesnymi
budynkami):

Kościół św. Rocha nocą (zbudowany w latach 1927-46, jeden z najbardziej znanych
współczesnych kościołów w Polsce, w czasie II wojny światowej sowieci chcieli
zrobić w niedokończonej budowli cyrk :)

Pałacyk gościnny Branickich (budynek barokowy, obecnie Urząd Stanu Cywilnego)

Pałac Lubomirskich (klasycystyczny, obecnie siedziba Wyższej Szkoły
Administracji Publicznej)

Collegium Novum WSAP (to co wyżej, żeby nie było, że Białystok to tylko zabytki ;)

Katedra prawosławna p.w. św. Mikołaja (klasycystyczna, św. Mikołaj echhh kiedy
grudzień :)

Plac przed Teatrem Dramatycznym (cuda - woda tryska spod ziemi! :)

Kościół św. Wojciecha (neoromański, dawniej kościół ewangeliczny)

Wydział Elektryczny PB (w kampusie Polibudy)

Cerkiew św. Ducha (największa cerkiew w Polsce :)

Rzeźba Praczek na Plantach (niestety są takie chamy i im pare razy głowy odcinały :/)

Centrum Białegostoku (niestety wygląda tak w paru miejscach :/)

Siedziba TP SA (jakże to przepiękny budynek :P)

Bazylika Mniejsza (neogotycka dobudówka do Starego Kościoła Farnego - na zdjęciu
niżej)

Rynek Kościuszki (od lewej: dawna Zbrojownia, obecnie Archiwum Państwowe; dawny
Szpital, obecnie Kino Ton; Stary Kościół Farny, to ten biały; dobudówka do
tegoż kościoła - neogotycka katedra)

Pałac Branickich i ogród francuski (pałac jeszcze przed remontem, obecnie jest żółty i
podświetlony, taki jak niżej)

Pałac odrestaurowany

Pomnik Bohaterów Ziemi Białostockiej (piękny,
nieprawdaż? :)

Park Pałacowy

I jeszcze raz Park Pałacowy

To na dobry początek, proszę komentować :) Później postaram się dodać nowe ;)
Obserwuj wątek
    • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:11
      świetnie , teraz mozesz oprowadzać :)
      Więc kościół jest piekny
      www.bstok.pl/foto/?foto=1356
      Ślicznie w nocy oswietlony. Czy on jest cały biały , czy tylko światła takie ?
      To tak jak w Olsztynie , w czasie wojny sowieci zrobili siobie w nich biwaki i
      w czasie takich biwaków spowodowali pożar i caly Olsztyn splonął.
      • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:14
        www.bstok.pl/foto/?foto=1277
        no to nic tylko brać ślub w tym palacu, jest jak z bajki. Nie powiem , ale
        coraz bardziej mi sie podoba ta wycieczka.
        Brałeś tam ślub ?
        • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:15
          No co Ty, dziewczyno ja i ślub??? Nieee, dziękuje ;)
          • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:18
            To jest ten pałacyk z przodu

Wnętrze 1

Wnętrze 2

<a href="www.bialystokonline.pl/galeria.php?
            typ=foto&gid=9&strona=2&zid=448" target="_Blank">Wnętrze 3</a> (przedstawia
            Pałac Branickich)

Wnętrze 4

Obecnie do pałacyku sprowadzane są mebelki, przypominające te oryginalne,
            barokowe ;)
            • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:19
              Nie wkleił się jeden link

Wnętrze 3 (przedstawia
              Pałac Branickich)
              • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:21
                nekroskop88 napisał:

> Nie wkleił się jeden link
                >
                > Wnętrze 3 (przedstawia
                > Pałac Branickich)
                >
                >
                A czy nie warto to przerobić na muzeum ?
                Przeciez to zabytkowy obiekt.
                • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:23
                  Na razie niektórzy ludzie chcieliby wymeldowac z Pałacu Branickich Akademie
                  Medyczną i tam zrobić muzeum, Pałacyk Ślubów jest mały, więc może być w nim
                  USC :)
        • kamilar Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 24.09.05, 20:56
          Wnętrze kościoła jest surowe:(
          • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 24.09.05, 20:57
            Racja, nie lubię tego kościoła, wolę Farę :)
      • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:14
        On jest cały biały, właściwie teraz to trochę szarawy, bo się przybrudził ;)
        Niestety takie życie, taka wojna
      • Gość: black Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 22:17
        Smutno mi, że nie byłem w Olsztynie, cały czas mnie to gnębi, bo ze 20 lqt
        jeździłem na Warmie i na Mazury na wczasy, a do stolicy regionu nie wpadłem.
        • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:20
          Teraz bleck masz okazje zwiedzać Białystok niemniej piekny niż Olsztyn :)

Nie mów nekroskop88 , ze nie masz zony - to kto Ci gotuje objad ?
          A dzieci masz ?
          • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:21
            Oj Rita, Rita - liczba w moim nicku to rok mego urodzenia, dostaw sobie tylko
            19 przed nią ;)
        • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:20
          jeśli chodzi o te zdjęcia to nie przedstawiają one Olsztyna, tylko
          Białystok ;)))
          • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:24
            Oczywiście , przeciez mówimy o Białymstoku, ale zawsze będę porównywać z
            Olsztynem :)
            Hehe, to jeszcze mam jedną córkę wolną, architekt - to uwazaj bo rozmawiasz z
            potencjalna teściową ;)))))
            • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:26
              hehe, ale od razu ostrzegam - nie przeprowadze się do Olsztyna ;PPP

a tak a propos to ja chce studiowac gospodarke przestrzenną (taka urbanistyka
              plus rozwój wsi itp.) więc zona architekt jak najbardziej ;)
              • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:32
                nekroskop88 napisał:

> hehe, ale od razu ostrzegam - nie przeprowadze się do Olsztyna ;PPP
                >
                > a tak a propos to ja chce studiowac gospodarke przestrzenną (taka urbanistyka
                > plus rozwój wsi itp.) więc zona architekt jak najbardziej ;)
                >
                >
                Wiesz co, my mieszkamy w Krakowie, a Olsztyn jest moim po matce miastem. Wiesz
                co w Olsztynie miałam koleżanke Bogumiła Nidegorską , nie wiem jak po mężu,
                była nawet u mnie w Krakowie, ale kontakt sie urwał i słyszałam , ze własnie
                mieszka w Białymstoku. Zapytaj sie mamy jak ma na panieńskie nazwisko , może Ty
                jesteś synem mojej kolezanki najblizszej :) Pewnie byłby to cud , ale ....;)))
                haha
                • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:34
                  Hehehehehe pewnie byłby cud, ale nie będzie ;)) nie pasuje :P
            • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:28
              www.bstok.pl/foto/?foto=1258
              Cerkiew - powiem Ci , ze poraz pierwszy coś takiego widze, jakoś ja na
              zdjeciach nie spotkałam. Synagogi sa w Krakowie, ale o cerkwi to nawet w
              Olsztynie nie slyszalam. Bardzo ladny obiekt. Duzo tam ludzi chodzi ?
              • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:29
                hehe moja droga, ludzi sporo (ale nie wiem dokladnie, bo jestem katolikiem -
                przynajmniej teoretycznie), w Białymstoku jest aż trzynaście cerkwi ;)
                • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:33
                  Oto inne cerkwie Białegostoku, np.:

Cerkiew Mądrości Bożej (miniatura meczetu Hagia Sophia w Stambule)

I kolejna
                  • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 23:07
                    hmm... to ja jeszcze zostane i powklejam pare zdjec cerkwi, skoro Cie tak one
                    zaciekawiły :)

Cerkiew

Zdjęcie słabszej jakości

Cerkiew św. Ducha w dzień, wczesniej była w nocy

A tu synagoga w Tykocinie koło Białegostoku:

Tykocin

oraz Ratusz
                    (ktory nigdy nie byl ratuszem ;) najpierw była w nim "straż ogniowa" i sklepiki
                    różne różniaste, potem sowieci go rozebrali, bo chcieli na jego miejscu
                    postawić pomnik Stalina, a obecnie jest tu Galeria Malarstwa Polskiego oraz
                    ekspozycje czasowe Muzeum Podlaskiego)
                    • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 23:10
                      oczywiście ratusz w Białymstoku ;)
                    • Gość: tralala Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 12:37
                      Cerkiew Ducha Świętego - mam wrażenie, że kilka lat temu (może nawet dziesięć),
                      kiedy byłam w Białymstoku, ta cerkiew była dopiero w budowie? Czy dobrze
                      kojarzę? Gdzie jest ta cerkiew? Czy wjeżdżając do Białegostoku od Warszawy
                      zobaczymy ją po lewej stronie?
                      • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 20.09.05, 16:12
                        jej budowę rozpoczęto w 1982 roku, a ukończono w 1999 (?)

hmmm... nie, wjezdzajac od Warszawy (jadac obwodowką, potem Antoniukowską)
                        widzimy ją po prawej stronie...
                    • Gość: tralala Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 12:44
                      Byłam w Tykocinie dwa razy - raz w czasach dla Ciebie prehistorycznych (87), a
                      drugi raz parę lat temu. Żal mi starych drzew wokół rynku, ale Tykocin
                      zdecydowanie zmienił się na lepsze. A pytanie mam takie: w Tykocinie zachowała
                      się synagoga, jest zadbana i ściąga wielu turystów. A czy w Białymstoku została
                      jakaś synagoga? Może wiesz, gdzie się znajdowały przed wojną? Czy w ogóle jest
                      w Białymstoku jakiś ślad po przedwojennych żydowskich mieszkancach tego miasta?
                      Może dzielnica, może cmentarz?
                      • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 20.09.05, 16:24
                        No więc tak, obecnie nie zachowała się żadna synagoga w Białymstoku, istnieją
                        tylko 3 bożnice, ale nie są wykorzystywane do celów religijnych.

Jest cmentarz żydowski (dzielnica Wygoda).

W Białymstoku było ok. 100 bożnic i synagog (przed wojną Żydzi stanowili 70%
                        mieszkańców Białegostoku).

Oto zdjęcia niektórych:

Wielka Synagoga

Synagoga Zabłudowskich
                  • Gość: tralala Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 12:46
                    A ta cerkiew kiedy powstała? Gdzie się znajduje?
                    • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 20.09.05, 16:25
                      Chodzi Ci o tą białą? Jest na ul. Lipowej, zbudowano ją w 1846 r.
                • Gość: black Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 22:35
                  kupię chyba jakieś silne bryle, już ten pałac Branickich był mi podejrzany i
                  zatanawiałem się skąd w Olsztynie on się wziął:)))) W Białymstoku też nie byłem
                  więc mój smutek jest niezmiemmy:)))))
                  • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:36
                    heheheh oj tam od razu silne ;) wystarczą średnie :P
                    • Gość: black Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 22:39
                      Wszystko przez to, że w ogóle okularów nie noszę, bo nie znoszę okulistów:)
                      • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:40
                        Niektórzy okuliści są fajni, ale tylko wtedy jeśli chodzisz do nich prywatnie ;)
                        • Gość: black Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 22:50
                          leżałem kiedyś na okulistyce, były to silne przeżycia, zmieniły one moje
                          spojrzenie na otaczającą rzeczywistaość:)
                          • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:56
                            Hehe nie wątpię ;))

ja kiedys lezalem w dzieciecym klinicznym, nie zmieniło to mego spojrzenia, ale
                            wspominam ten okres fajnie ;)
                  • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:44
                    Gość portalu: black napisał(a):

> kupię chyba jakieś silne bryle, już ten pałac Branickich był mi podejrzany i
                    > zatanawiałem się skąd w Olsztynie on się wziął:)))) W Białymstoku też nie
                    byłem
                    >
                    > więc mój smutek jest niezmiemmy:)))))

bo nie uważasz na lekcji, widzisz jak fajnie watek jest prowadzony.
    • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:41
      Czyżby Rita się zapatrzyła na jakieś zdjęcie, że nic nie pisze? :P
      • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:43
        a propos - w Olsztynie też jest jedna cerkiew, znalazłem adres na stronce
        www.ortodox.bialystok.pl

Olsztyn – Opieki Matki Bożej
        ul. Wojska Polskiego 38
        • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:44
          www.orthodox.bialystok.pl -> poprawiam link ;)
          • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:50
            nekroskop88 - pewnie , że nie nadążam , przeciez patrzeć trzeba i jeszcze
            podziwiać ;)
            Zostawmy sobie coś na jutro - no to dobranoc :)
            A czy robisz kurs grafiki komputerowej ?
            Urbanistyka jest świetna, ale i tak pracy nie ma nigdzie. To jest w tym
            najgorsze. Dlatego myśl tylko o wyjeździe np. do Szwecji, moja chce jechać ,
            ale nie wiem jak to jest. I jeszcze Ci powiem , że zawód architekt jest kliką
            nie do przejścia, dlatego moja pracuje na lewo, żeby nie tracić kontakt z
            zawodem. Ale już zaprojektowała z cegielni market w stylu starym zostawiając
            muzeum cegielni i z cegieł ten market , fajnie wygląda.
            do jutra
            przed nami tyle wieczorów ;)
            A czy nie marnujesz czasu na forum zamisat dla dziewczyny ? hehehe
            • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:55
              Heheheeh liczę, że po skończeniu studiów:

a) dostanę prace w Urzedzie Miejski Białegostoku (Biuro Urbanistyczne czy jakoś
              tak)
              b) skończe studia doktoranckie i dostane prace chociazby na WS Finansow i
              Zarzadzania w Białymstoku lub Uniwersytecie w Białymstoku :PP

> A czy nie marnujesz czasu na forum zamisat dla dziewczyny ? hehehe

Najpierw trzeba mieć, ehhhh ;)
            • Gość: black Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 22:55
              Rita, ty to umiesz gasić, było mi miło poznać neroskopa, pozdrawiam was do
              następnego.
              • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 22:57
                Ciebie także miło było poznać, czekam z niecierpliwością na kolejne
                komentarze :)
                • Gość: black Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 22:59
                  hahaha, chcesz sie pośmiać, będę częściej tu wpadał, na pewno no siebie
                  trafimy:)
                  • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 23:07
                    Jakże bym mogl sie śmiać ;)
                    • koczisss Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.09.05, 23:24
                      Nekro, co żeś tak wyskoczył z tymi fotami Białegostoku na forum Olsztyn???
                      • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 20.09.05, 16:08
                        Bo Rita prosiła ;)
                        • koczisss Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 20.09.05, 19:54
                          Acha:)))
                          • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 20.09.05, 20:22
                            Tak :) postanowiłem umocnić więzy międzymiastowe ;)
                            • Gość: black Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 21:41
                              fajmo jest, ja staram się umocnić więzy międzyregionalne i przekonać was że na
                              Śląsku mieszkają również normalni ludzie:)
                    • Gość: tralala Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 12:34
                      Dopiero dziś miałam chwilę czasu, żeby udac się na wirtualną wycieczkę po
                      Białymstoku. Bardzo sympatyczna, dziękuję Ci necroscop :))) Doczepię kilka
                      pytań pod niektóre zdjęcia - może znajdziesz czas, żeby je znaleźć i
                      odpowiedzieć?
                      P.S. A kocziss to chyba zdźebko zazdrosny, bo to nie jego zdjęcia :P
                      • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 20.09.05, 16:33
                        Proszę bardzo :)))
                        Chętnie odpowiem na wszystkie pytania :)))
                        Koczisss może nie tyle zazdrosny, co zaskoczony (w końcu to także i nie moje
                        zdjecia :P)
                        • Gość: Ed Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 20.09.05, 19:22
                          Piekna wycieczka po Białymstoku. Choć wirtualna, pozostawia wrażanie.

Dzięki.
                        • Gość: tralala Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 19:35
                          Dzięki za odpowiedzi. Chyba jednak nie myliłam się co do pierwszej cerkwi -
                          widziałam jej budowę po lewej stronie, bo do Białegostoku wjeżdżaliśmy ul. Jana
                          Pawła II. Teraz wygląda imponująco. Druga cerkiew, o którą pytałam to nie ta na
                          Lipowej - tę znam. Źle podpięłam pytanie - chodziło mi o tę nową, wzorowaną na
                          Hagia Sophia? No i głowię się teraz czym różnią się synagogi od bożnic. Może to
                          tak jak kościoły i kaplice - większe i mniejsze. A gdzie są te trzy bożnice,
                          które przetrwały wojnę? Czy wyróżniają się architektonicznie od sąsiednich
                          budynków? Znalazłam też zdjęcia z cmentarza żydowskiego - tak dogłębnie nie
                          zwiedzałam Twojego miasta, zeby tam trafić. Może następnym razem. Nie wiem, czy
                          znajdę czas, żeby zajrzeć dziś na forum, ale kiedyś nie omieszkam dołączyc do
                          Twojej wycieczki. Przyczepię tu jeszcze pozdrowienia dla Rity )))
                          www.city.bialystok.pl/kultura/pomniki/cm_zydo/
                          • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 20.09.05, 20:20
                            Ale ta cerkiew nie jest przy alei Jana Pawła II :P Tylko na Antoniukowskiej ;)

Ta wzorowana na Hagia Sophia to jest na Wygodzie, obok cmentarza żydowskiego.

Hmm.. ja też nie wiem jakie są roznice miedzy boznica a synagoga ;)

Jedna bożnica znajduje się na ul. Pięknej, obecnie jest tam chyba bank, to taki
                            niewysoki, biały budynek z brązowym dachem zdjęcie, w drugiej mieści się galeria sztuki,
                            jest przy ul. Waryńskiego tu jest jej zdjęcie, a trzecia to nie wiem
                            gdzie jest, kiedys w jakiejs gazecie było napisane, ze miesci sie tam kino, ale
                            nie wiem, ktore, zadne mi nie pasuje ;P
                      • koczisss Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 20.09.05, 19:57
                        Nie zazdrosny, bo niby dlaczego???
                        • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 20.09.05, 20:06
                          Witam wszystkich - ale nam się uzbierało tematów związanych z turystyką.
                          Zainteresowana jestem i cmentarzami i cerkwiami i fajnie , ze jest nas sporo.
                          Ale po przerwie, wróce jeszcze do ślicznego Palacu - może macie stronke jego
                          historii ?
                          Za szybko go oglądneliśmy, to tak byśmy w biegu go oglądali , a tu mamy czas
                          nieograniczony :)
                          • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 20.09.05, 20:21
                            Stronka pałacu (taka skrócona wersja jego historii) :))
                            • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 20.09.05, 21:38
                              Łoj, Tralala , pewnie Nekroskop skacze z radości takim zainteresowaniem
                              Białegostoku jak ja skakałam przy gwarze - i ja się cieszę , bo jak sam
                              napisał, jest w strachu. A tu jak może być w strachu kiedy doskonale promuje
                              miasto jeszcze tak niedawno nam obce, a już nam bliskie. Ja bym sie jeszcze
                              zatrzyłała przy Pałacu, oglądałam wnętrze - jest zaskakujące - dalej,
                              nazwałabym to rajskim pałacem. Widzieliście to wnętrze ?
                              Do takiego Pałacu na ślub koniecznie trzeba przyjechać w karecie i
                              obowiązkowo ;)))
                              Pisze dalej, wiec na stronce pisze że:
                              "Legenda wiąże powstanie Białegostoku z wielkim księciem litewskim Giedyminem,
                              który miał założyć tu gród będący bazą dla oddziałów dokonujących zbrojnych
                              najazdów na zachód i południe."

To znaczy , ze Białystok atakował Warmię ? hehe
                              To znaczy , że wasze ludy nasze ludy najeżdzały ? hehe
                              Oj, bedziemy na was teraz krzyczeć ;)))) hehe
                              Dalej czytam ...ładnie sie zanosi :)

• nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 20.09.05, 21:47
                                hm... a o jakie Ci wnetrze chodzi? tego małego pałacyku? bo to co Ci wyslałem
                                to historia Pałacu dużego :P

a Warmia to chyba tak bardziej na pólnocny-zachod prawda? :P

> To znaczy , że wasze ludy nasze ludy najeżdzały ? hehe

o, przepraszam ja nikogo nie najeżdzalem :P
                        • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 20.09.05, 21:46
                          koczisss napisał:

> Nie zazdrosny, bo niby dlaczego???
                          >
                          Przeciez to jest Wasz wspolny watek promujący Białystok w Olsztynie. Macie sie
                          czym pochwalić , zdjecia są doskonałe.
                          • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 20.09.05, 21:50
                            www.bialystokonline.pl/galeria.php?typ=foto&gid=9&strona=1&zid=319
                            Sam zobacz - klikasz dalej na zdjecia i wyskakują ci wnetrza pałacu - i co
                            powiesz - nie Raj ?
                            Takiego wnetrza nigdzie nie ma w takiej scenerii
                            • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 20.09.05, 22:26
                              inne stronki o Pałacu Branickich:

tu są zdjęcia www.poczta-polska.pl/mw/index.html
                              trzeba wejsc w "Tu juz bylismy" a potem na Białystok

tu są ryciny, przedstawiające dawny park pałacowy
                              www.whitestock2004.republika.pl/palac1.html
                              • rita100 Re: Pałac Lubomieskich 20.09.05, 22:41
                                A ten pałac Branickich jest do zwiedzania ? Jest tam muzeum ? Czyli jest to
                                najwaznieszy obiekt do zwiedzania miasta . Tak ?
                                Bo jeszcze jest drugi pałac Lubomirskich.
                                www.bstok.pl/foto/?foto=1270
                                Nekroskop, w tytule wpisu napisz czego ta sronka dotyczy, bo sie gubie w nich.
                                • nekroskop88 Pałac Lubomirskich a Pałac Branickich :) 21.09.05, 08:28
                                  No więc po kolei: Pałac Branickich to najważniejszy zabytek Białegostoku, nie
                                  ma tam muzeum, siedzibe ma w nim Akademia Medyczna, hm... nie zawsze pozwalają
                                  go zwiedzić, nie wiem jak to jest z tym wpuszczaniem do pałacu...

Pałac Lubomirskich to właściwie pałacyk, otoczony parkiem, mieści się w
                                  dzielnicy Dojlidy, siedzibę ma w nim Wyższa Szkoła Administracji Publicznej :)
                                  • rita100 Re: Pałac Lubomirskich a Pałac Branickich :) 21.09.05, 21:14
                                    To chyba nie dobrze, że takie zabytkowe pałace uzywacie jako urzędy, czy szkoly.
                                    Nie mylisz się , napewno nie są to obiekty do zwiedzania ?
                                    To co u Was sie zwiedza ?
                                    Nekroskop a dlaczego u Was nie ma zamków tylko palace macie ?
                                    • nekroskop88 Re: Pałac Lubomirskich a Pałac Branickich :) 21.09.05, 21:27
                                      No więc to było tak, po wojnie kiedy odbudowywano pałac, pojawiła się idea
                                      utworzenia w Białymstoku Akademii Medycznej, a że pałac był "pod ręką" -
                                      Ministerstwo go kupiło, dostało (nie wiem jak to było) i od tego czasu siedzibe
                                      ma tam AMB, mysle jednak, że zostałabyś wpuszczona do środka, no chyba, że
                                      byłoby jakieś wazne zebranie czy cos w tym stylu

Co do Pałacyku Lubomirskich, to on sobie stał i powoli popadała w ruinę
                                      (głównie za sprawą Zespołu Szkół Rolniczych), po pewnym czasie kupiła go
                                      nowoutworzona WSAP i odremontowała, dlatego jest teraz ich ;) ale pewnie także
                                      by Cię wpuścili do środka :)

U nas się zwiedza, oprócz wyżej wymienionych: Katedre i Stary Kościół Farny,
                                      Kościół św. Rocha (to ten biały), Ratusza i mieszczące się w nim Muzeum
                                      Podlaskie, ulicę Warszawską, przy której stoją kamienice i pałacyki
                                      fabrykanckie z XIX wieku, Pałacyk Ślubów (czyli ten, którego wnętrzem się
                                      zachwycałaś) itp.

Nie ma u nas zamków (czyli w Białymstoku, bo w pobliskim Tykocinie jest właśnie
                                      odbudowywany), bo zamek znajdujący się w Białymstoku, został przebudowany w
                                      okresie baroku na rezydencję magnata Branickiego, ot i cała tajemnica :) W tym
                                      samym okresie miasto rozrosło się, powstawały barokowe budowle itd. Stąd taka
                                      różnica między Olsztynem, który rozwinął się znacznie wcześniej, bo w
                                      średniowieczu, a Białymstokiem (barok)
                                      • rita100 Re: Plac przed teatrem 21.09.05, 21:40
                                        www.bstok.pl/foto/?foto=1257
                                        Czyli palace mamy przerobione. Może tak musi być, po prostu macie malo turystów
                                        i nie musza być cały czas dostępne i sa wykorzystywane na inne cele. No ale nie
                                        wiem czy nie niszczeje w taki sposób.

Teraz ten plac przed teatrem jest ciekawy, faktycznie fontany takie nowoczesne
                                        bardziej. Ciekawe czy w upały można tak swobodnie przechodzić miedzy nimi.
                                        I drzewa takie zdrowe. A teatr też macie ? Jak wygląda ?
                                        Widziałes nasz - teatr Jaracza ?
                                        • nekroskop88 Re: Plac przed teatrem 21.09.05, 22:25
                                          Pałace,wręcz przeciwnie - kwitną, WSAP utrzymuje Pałac Lubomirskich, Akademia
                                          Medyczna + Ministerstwo Zdrowia + Unia Europejska + sponsorzy + władze
                                          województwa utrzymują Pałac Branickich, bo gdyby nie one to.... miasto w ogole
                                          nie jest zainteresowane zabytkami, oni zapatrzeni są w KOŚCIOŁY i CERKWIE, ich
                                          marzeniem jest uczynienie z Białegostoku drugiej Częstochowy, co ulica to
                                          kościół... ;/

Można swobodnie przechodzić między fontannami, miedzy nimi są odstepy, wiec
                                          przechodzac miedzy nimi nie pomoczysz sie, chyba ze wejdziesz na nią ;)

Teatry mamy dwa - Teatr Dramatyczny im. Aleksandra Węgierki oraz Białostocki
                                          Teatr Lalek, hm.. na razie nie moge znalezc ich zdjec, jak cos to podam link
                                          jutro ;)

Waszego teatru nie widziałem :(
                                          • nekroskop88 Teatry - foto 21.09.05, 22:48
                                            Teatr Dramatyczny, pierwotnie Dom Ludowy im. J. Piłsudskiego, budowany w
                                            okresie dwudziestolecia międzywojennego:

www.monkiewicz.medi.net.pl/big_bialystok-teatr.jpg

Białostocki Teatr Lalek:

www.btl.bialystok.pl/foto/Budynek.jpg
                                            (zdjęcie jedyne jakie znalazłem :/)

ale ma wyglądać tak (to obiekt z takim kominem po lewej stronie u dołu):
                                            www.wrotapodlasia.pl/pl/region/opera_podlaska/
                                            Rozbudowa BTL-u wiąże się z budową Opery ;)
    • nekroskop88 Meczet 21.09.05, 22:20
      Ciekawostka,
      wskazująca na wielokulturowość Białegostoku :)
    • nekroskop88 Cicho wszędzie, głucho wszędzie... ;) 22.09.05, 22:40
      A cóż to tak cicho ;) Czyżby wycieczkowicze zagubili się między wątkami? :P
      • muraszka1 do Rity 23.09.05, 10:07
        w Olsztynie jest tez cerkiew przy samym dworcu PKP,PKS,
        taka prawdziwa ze zloconymi kopulami:)
        • rita100 Re: Cerkiew 23.09.05, 20:28
          Dobrze, Muraszko, poszukam wśród zdjęć Suda.
          Sud jednak w swojej stronce powinien zainstalować szukarkę, by łatwo odnajdywać
          obiekty - ginę wśród tylu zdjęć.
          • rita100 Re: Teatr 23.09.05, 20:37
            Naprawdę fajnie prowadzisz po swoim mieście, bardzo ciekawie. Zacznę od tych
            Waszych obiektów teatralnych, najważniejsze , że są takie. Wprawdzie nie
            rzycają czlowieka na kolana, ale ten projekt , nowy jest fantastyczny - jakby
            ktoś moją wizję miał.
            W pewnym czasie był zamieszczony projekt filharmonii w Olsztynie , ma być
            również wybudowany z funduszów unijnych, ale nie dorównuje waszej fantazji.
            Dobrego wyboru dokonaliście - bardzo dużo zieleni i doskonała zwnetrzna oprawa -
            podoba Ci sie ten projekt ? Mnie bardzo.
            www.wrotapodlasia.pl/pl/region/opera_podlaska/
            Otóż w Olsztynie wybudują pudełko i to bedzie opera, projekt wygrał konkurs -
            tylko pytanie gdzie były oczy ?
            Będę szukać na forum ten stary wątek, to sam zobaczysz.
            Teatr Jaracza, to teatr stary jak świat i ma swoją historie, dlatego powinien
            być odrestaurowany na stary pierwotny styl , a w środku zrobić stylowy wystrój
            i swoisty klimat. Tak widzę słynny Teatr Jaracza.
            www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php
            Muraszka , czy wiesz jaka operę budują w Olsztynie ?
            Gdzies był projekt

• nekroskop88 Re: Teatr 23.09.05, 20:56
              Dziękuję za uznanie :)

Projekt według mnie także jest super, tylko z małym wyjątkiem - ja nie chce
              pomnika Niemiena na dachu opery, ale to jest tylko moje zdanie... :(

Na tej stronce znalazłem także Teatr Lalek :)
              www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=6&ido=93
              A i nie moge znalezc Teatru Jaracza, nie wiem na jakim jest osiedlu ;)
              Jakbyś mogła wkleić link, to byłbym wdzięczny :)

• Gość: tralala Re: Teatr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 21:04
                Teatr Jaracza jest tu:
                www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=2&ido=72
                ale zanim wycieczka 'ucieknie' do Olsztyna, to mam pytanie do przewodnika - kto
                i kiedy i dlaczego pomalował Węgierkę na pomarańczowo?! Czy to się to jakoś
                oskrobac albo przemalować? Szary może był smutny i nieco przybrudzony, ale
                pomarańczowy to może być przystanek autobusowy, a nie Świątynia Melpomeny. I
                nie pasuje do tej architektury modernistycznej. No, chyba, ze kolory na tym
                zdjęciu są przekłamane. Jak to jest naprawdę z tym kolorem?
                • nekroskop88 Re: Teatr 23.09.05, 21:08
                  Aha dziękuję :)

A co do Węgierki hmmm... to nie jest taki żywy pomarańcz, raczej taki
                  przytłumiony, stonowany, ale fajnie to wygląda ;))
    • nekroskop88 Planty 23.09.05, 21:14
      Kolejne zdjęcie, tym razem białostockich Plant

www.bialystok.pl/foto.php?id=475&ph=23_1park-planty_d.jpg
      • Gość: szary Re: Planty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 21:43
        Białystok miał mury miejskie? W Krakowie Planty w miejscu starych murów
        powstały.
        • rita100 Re: Planty 23.09.05, 22:00
          Tak , tylko w Krakowie Planty otaczają Rynek i sa ładne , zabytkowe, drzewa są
          już ogromne, mnóstwo ławeczek na których nie turyści wysiadują lecz okoliczni
          mieszkańcy i nie zawsze jest bezpiecznie. Iść plantami w wieczorną porę to
          bardzo niebezpiecznie. Nieraz widzialam pijaków, narkomanów, chuliganów i rózne
          takie podejrzane elementy. Więc w dzień może są i piekne, ale po zmroku
          niebezpieczne.
          Kiedys na ławeczce na Plantach siedziała taka kobieta i dzwoniła przez telefon
          komórkowy. Slysze jak określa swoje miejsce komuś - mowi : jestem w jakims
          parku, są tu drzewa - dopiero jej powiedziałam , nie w parku a na Plantach
          krakowskich ;))))
        • nekroskop88 Re: Planty 24.09.05, 11:41
          Białystok nie miał murów miejskich, Planty stworzono pod koniec XIX w., by
          zmienić te szare, brzydkie, przemysłowe (włókiennictwo) miasto ;)
      • rita100 Re: Planty 23.09.05, 21:46
        Jak ogród botaniczny i znów fontana - jak widze to Olsztyn powinien sie uczyć
        ozdabiać fontanny i robic z niej okaz , a nie takie sobie , nie wiadomo co.
        Nekroskop - czy Twoi rodzice sa rdzennymi mieszkańcami Białegostoku ?
        Tak sie tylko z ciekawości pytamy , bo również historycznie podchodzimy do
        krainy.
        • Gość: black Re: Planty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 22:12
          Ty Rita zawsze zadajesz niedyskretne pytania, co kogo do jemu. Nie trzeba być
          białostotczaninem żeby docenić piękno tego miasta. A kolega nekroskop bardzo
          sugestywnie pokazuje piękno miasta, w którym mieszka.

Co do krakowskich plant i narkomanów, to muszę powiedzieć, ze zawsze widzisz
          tylko ciemne strony zagadnienia.
          • rita100 Re: Planty 23.09.05, 22:31
            Black , a byłes na krakowskich plantach ?
            Pytam sie tylko dlatego o rodziców, ponieważ potrzebujemy z Tralala trochę
            wiedzy o krainie Jadźwinków, żadnej intencji w tym nie szukaj. Jak widac to Ty
            wietrzysz jakieś niecne sprawy - wstydź się chłopie tak mnie prześladować.
            Włącz sie w temat , a nie poszukuj ciągle zła.
            A najlepiej jak juz spokojnie polozysz do łózka ;)
            • Gość: black Re: Planty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 22:56
              Rita moja słodziutka, dlaczego uważasz, że ciebie prześladuje. Sama mówisz i
              narkomanach zaśmiecających krakowskie Planty, to ja mówię, że ty wszędzie
              widzisz ciemne strony zagadnienia. Jeśli coś chcesz dowiedzieć się o
              Jaćwingach, zapytaj poprawnie formułując nazwę, ale nie pytaj o koneksje,
              pochodzenie, znajomości i genotyp itd.
              • rita100 Re: Planty 23.09.05, 23:01
                dobra, już nie kłóćmy się - powiedzmy , że obydwoje chcemy dobrze - przecież to
                wycieczka i jak widzisz wspaniała wycieczka. Byłeś w naszych krainach - jesli
                nie to ją staraj sie poznać :)
                uciekam, nie szalej za bardzo i slodziuko do spanka się ułóz ;)
                • Gość: black Re: Planty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 23:04
                  chyba masz rację, nawet na blacka już za późno:)
        • nekroskop88 Re: Planty 24.09.05, 11:47
          Hmmm... ta fontanna też nie jest aż tak bardzo ozdobiona (chociaż patrząc na te
          zdjęcie może się tak wydawać), jest to po prostu taki "basen". Za to fontanny
          na Plantach wyglądają cudownie w nocy, bo są podświetlone

<a href="www.bialystokonline.pl/galeria.php?typ=foto&gid=1&full=nie"
          target=_blank">Tu można zobaczyć zdjęcia tych fontann (ostatnie 5 fotografii)
          </a>

I tu (pierwsze 4 zdjęcia)
          • nekroskop88 Re: Planty 24.09.05, 11:47
            www.bialystokonline.pl/galeria.php?typ=foto&gid=1&full=nie
            to ten drugi link :P (ostatnie 5 zdjęć)
        • nekroskop88 Re: Planty 24.09.05, 11:48
          aha i moi rodzice są rdzennymi mieszkańcami Białegostoku ;)
          • rita100 Re: jeszcze teatr 24.09.05, 20:21
            www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=2&ido=72&idz=2275
            Nekroskop - zobacz jeszcze raz na nasz piękny Teatr dramatyczny w Olsztynie.
            Według założeń fundatorów teatru, wzniesionego dla upamiętnienia wyników
            plebiscytu 1920r, z jego sceny nigdy nie mialo paść słowo polskie.
            A mimo wszystko jest to dla nas teatr tak bliski sercu. To jest dopiero
            historia. Fundatorzy byli wspaniali i udekorowali pięknie Olsztyn.

Białostockie fontanny sś cudowne, faktycznie w nocy jeszcze bardziej. Macie
            okaz i świetlistą zabawę - tylko jedno powiem - Olsztyn Wam ich zazdrości.
            W dziedzinie fontanny jesteście lepsi.

Jesli Twoi rodzice są jak sie mowi rdzenni, to napewno Tralala bedzie miała
            pytania. Ja postawię pierwsze - czy Twoi dziadkowie pamietają jakieś piesni
            regionalne , jakies opowiadania lub wspomnienia ciekawe , mówiące o tradycji ?

• rita100 Re: Synagogi 24.09.05, 20:22
              Proponuję temat Synagogi - macie takie ?
              • nekroskop88 Re: Synagogi 24.09.05, 20:25
                jeśli chodzi o synagogi to odpowiedziałem Tralalali, pare wątków wyżej :)
            • nekroskop88 Re: jeszcze teatr 24.09.05, 20:29
              Teatr faktycznie ładny, ale przydałby mu się remont prawda?

A co do dziadków, to hm... nie za bardzo, dziadkowie urodzili się w Białymstoku
              lub okolicach (oprocz jednej babci, ktora urodziła się i mieszkała we wsi
              Jałówka przy granicy z Białorusią, ale wyszła za mąż za dziadka i wyjechała do
              Białegostoku :). No i nie znam żadnych pieśni, opowiadań, wspomnień o tradycji.
              Pradziadkowie i prababcie także nic nie wspominali, a mnie to specjalnie nie
              interesowało ;)
              • zewsi Re: jeszcze teatr 26.09.05, 12:07
                A moja babcia urodziła się koło Jałówki, w Zaleszanach. Muszę się aż do
                Olsztyna udać, by takich rzeczy się o Tobie, Nekroskop, dowiedzieć.
                Dobra robota z tymi zdjęciami!
                Jestem tu po raz pierwszy, więc pozdrawiam wszystkich Olsztynian. :-)
                • nekroskop88 Re: jeszcze teatr 26.09.05, 17:43
                  Olsztyn blisko Białegostoku :)
                  A tak w ogóle to dzięki za uznanie ;))
                • zewsi Re: jeszcze teatr 27.09.05, 10:33
                  Tfu, errata. Nie w Zaleszanach a w Cisówce. ALe to też obok Jałówki. Sorry za
                  dezinformację. :-)
          • nekroskop88 Zwierzyniec 24.09.05, 21:00
            A tu kolejna "zieleń miejska" ;)

Zwierzyniec :)
            • rita100 Re: Zwierzyniec 24.09.05, 21:07
              Pomnik Oficerom i Żołnierzom 42 Pułku Piechoty poległym w wojnie polsko-
              bolszewickiej 1920 r.

A co ten pomnik przedstawia ?

• nekroskop88 Re: Zwierzyniec 24.09.05, 21:09
                Pomnik przedstawia żołnierza pomagającego rannemu koledze - hehehe przynajmniej
                taka interpretacja mi się obiła o uszy ;)

• zewsi Re: Zwierzyniec 26.09.05, 12:09
                  Pomnik przedstawia bogini wojny która nad głową żołnierza trzyma wieniec
                  laurowy.
              • bad_habit Re: Zwierzyniec 24.09.05, 21:09
                rita100 napisała:

> Pomnik Oficerom i Żołnierzom 42 Pułku Piechoty poległym w wojnie polsko-
                > bolszewickiej 1920 r.
                >
                > A co ten pomnik przedstawia ?
                > Zołnierza z wieńcem laurowym i małą Ateną?
                • nekroskop88 Re: Zwierzyniec 24.09.05, 21:17
                  hehe dobre ;)
                • rita100 Re: Zwierzyniec 24.09.05, 21:19
                  bad_habit napisała:

> rita100 napisała:
                  >
                  > > Pomnik Oficerom i Żołnierzom 42 Pułku Piechoty poległym w wojnie polsko-
                  > > bolszewickiej 1920 r.
                  > >
                  > > A co ten pomnik przedstawia ?
                  > > Zołnierza z wieńcem laurowym i małą Ateną?

www.bstok.pl/foto/?foto=662
                  fajnie :)
                  • nekroskop88 Re: Zwierzyniec 24.09.05, 21:23
                    hehe, ale nie do końca wiadomo :PP
                  • koczisss Re: Zwierzyniec 25.09.05, 17:26
                    A tu ten sam pomnik z innej strony, zdjęcie co prawda zimowe, ale jest lepiej widoczny:)))
            • koczisss Re: Zwierzyniec 25.09.05, 17:20
              Teraz ten pomnik jest ogrodzony małym kretyńskim drewnianym płotkiem:(((
              • nekroskop88 Re: Zwierzyniec 25.09.05, 18:28
                No coś Ty! Ale buractwo :[ Ciekawe dlaczego...
                • koczisss Re: Zwierzyniec 25.09.05, 18:32
                  Nie mam pojęcia:(((
                  • nekroskop88 Re: Zwierzyniec 25.09.05, 18:33
                    Już sobie wyobrażam ten "płotek" :/
                    • koczisss Re: Zwierzyniec 25.09.05, 18:35
                      Mały, tak gdzieś na pół metra, jasne sztachety, nie pomalowane, takie byle co:(((
                      • nekroskop88 Re: Zwierzyniec 25.09.05, 18:38
                        No wlasnie, byle co, tak jak zawsze :|
                        • koczisss Re: Zwierzyniec 25.09.05, 18:43
                          Może go rozbiorą, a jak nie, to i tak wandale to zrobią i będzie po kłopocie:)))
                          • nekroskop88 Re: Zwierzyniec 25.09.05, 18:45
                            a jak nie to sam zabiore ten ich płotek i postawie przed urzedem miejskim ;)
                            • koczisss Re: Zwierzyniec 26.09.05, 19:48
                              Byłem dzisiaj tam, i płotek nadal jest:(((
                              Widziałem również przy tym pomniku dwie Chinki (chyba), które fotografowały się na jego tle:)))
                              To jednak jacyś turyści tu zaglądają:)))
                              • nekroskop88 Re: Zwierzyniec 26.09.05, 19:50
                                Nooo wg danych Parkridge CE Retail 120 tys. rocznie :P
                                • koczisss Re: Zwierzyniec 26.09.05, 19:54
                                  Plus dwie Chinki, a takich ludzi, o tym kolorze skóry nie często widuje się w Białymstoku:)))
            • edico Re: Zwierzyniec 03.12.05, 18:11
              Sympatyczne te zdjęcia są. Wątek też.

Pozdrawiam
              • nekroskop88 Re: Zwierzyniec 03.12.05, 18:15
                Dzięki:)
                Pozdr.
      • nekroskop88 Re: Planty 26.09.05, 09:09
        a tu fontanna na Plantach w całej okazałości

www.bstok.pl/foto/?foto=463
    • bad_habit BAD_HABIT*************** 24.09.05, 20:49
      ELO,elo,to ja,bad_habit,jako że tu mnie jeszcze nie było,pozdrawiam wszystkich miłośników i wielbicieli cudownego Białegostoku!!!
      ;DDDDDDDDD
      • nekroskop88 Re: BAD_HABIT*************** 24.09.05, 20:50
        Witamy, witamy :)
        • bad_habit hehe,i ja witam!!!! 24.09.05, 20:55
          nekroskop88 napisał:

> Witamy, witamy :)
          >
          >
    • nekroskop88 Brama wjazdowa do Pałacu Branickich 24.09.05, 21:03
      Brama

Wkrótce na szczycie tej bramy stanąć ma rzeźba Gryfa :)
    • nekroskop88 Dalej Park Pałacowy 24.09.05, 21:07
      Ogród angielski 1

Ogród angielski 2

Ogród francuski

Właśnie dzisiaj przeczytałem w gazecie, że te sfinksy (na ostatnim zdjęciu)
      zostały poddane restauracji :)
      • rita100 Re: Dalej Park Pałacowy 24.09.05, 21:09
        wystarczy, teraz ogladamy

Jeszcze o cerkiew się zapytam, tak sliczna jest
        zobacz
        www.bialystokonline.pl/galeria.php?typ=foto&gid=1&strona=4&zid=66
        • nekroskop88 Re: Dalej Park Pałacowy 24.09.05, 21:12
          to ta sama co na tym zdjęciu:
          www.bstok.pl/foto/?foto=144
          • rita100 Re: Dalej Park Pałacowy - synagoga 24.09.05, 21:18
            Kurcze, dzięki wielokulturowości macie duzo ciekawych obiektów - cerkwie,
            synagogi i kościoły i to wszystko prawie w jednym miejscu.

A czy wiecie, ze Olsztyn w XIX wieku posiadał snagogę, dom starców, wlasny
            cmentarz, na ktorym zbudowano dom pogrzebowy e/g projektu rodowitego
            Olsztyniaka Ericha Mendelsohna - jednego z największych architektów XX wieku.
            Nic nie pozostalo po nim w Olsztynie ! Moze u Was są jego projekty ?
            www.city.bialystok.pl/kultura/pomniki/cm_zydo/index.html
            • nekroskop88 Re: Dalej Park Pałacowy - synagoga 24.09.05, 21:21
              > Kurcze, dzięki wielokulturowości macie duzo ciekawych obiektów - cerkwie,
              > synagogi i kościoły i to wszystko prawie w jednym miejscu.

i meczety! :) wkleiłem zdjęcie nie ukończonego meczetu (na razie istnieją tylko
              muzułmańskie domy modlitwy, oprócz meczetu budowane jest także Centrum Kultury
              Islamu)

Wiem, że Olsztyn miał synagogę i wiem, że została rozebrana w 1992 !!! To
              okropne, jak można było rozebrać zabytek :(

Może są u nas jego projekty, ale nic mi o tym nie wiadomo...
              • Gość: tralala Re: Dalej Park Pałacowy - synagoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 21:42
                Ja tu dziś i jutro ciężko pracuję, ale na chwilę się oderwałam, żeby zobaczyć
                gdzie wycieczka powędrowała, a tu takie straszne rzeczy czytam - że w Olsztynie
                ktoś synagogę rozebrał. No nie, muszę sprostowac. W Olsztynie społeczność
                żydowska nigdy nie była liczna - od kilkudziesięciu do nie więcej niż 500 osób.
                A synagogi były trzy, po kolei. Najstarsza z lat 1830-tych istnieje do dziś, na
                Starym Mieście, nikt jej nie rozebrał, wręcz przeciwnie, została wyremontowana,
                być może w 1992! Kolejna, na Grunwaldzkiej, została zniszczona przez Armię
                Radziecką w trakcie 'wyzwalania' Olsztyna, zimą 1945r. A ostatnia, obok domu
                pogrzebowego i cmentarza żydowskiego, została rozebrana przez Niemców w czasie
                drugiej wojny światowej. Oj, muszę wracać do pracy - miłej wycieczki wszystkim
                życzę.
                • nekroskop88 Re: Dalej Park Pałacowy - synagoga 24.09.05, 21:46
                  No to ja już nie wiem, przedstawiam cytat:

"Synagoga, ul. Kołłątaja 16 (róg Okopowej)
                  Zbudowana w 1835 roku, przez pewien czas dom mieszkalny, rozebrana w roku 1992."

to ze stronki www.geocities.com/abrasza/pl - trzeba kliknąć na "Olsztyn"
                • rita100 Re: Dalej Park Pałacowy - synagoga 24.09.05, 21:47
                  No właśnie , o rozebraniu Synagogi nic nie słyszałam , ale o zdewastowaniu
                  przez Niemców to tak. Zreszą Żydzi w Olsztynie wprowadzili łany handelek,
                  pamiętasz Tralala, ze to oni wozili i skupowali towary rolnicze , jak i inne
                  rzemieslnicze wyroby. Jednak tem architekt Mendelsohn był najslynniejszym
                  architektem.
                  • nekroskop88 Re: Dalej Park Pałacowy - synagoga 24.09.05, 21:52
                    To widocznie na tej stronce jest błąd, ja już musze isc, na wszelkie pytania
                    odpowiem jutro, pozdrawiam :)
      • rita100 Re: Dalej Park Pałacowy 24.09.05, 21:24
        www.bstok.pl/foto/?foto=524
        łoł - ale śliczna rzeźba i te parki zadbane - szczegolnie francuski, no ale
        francuskie ogrody sa tylko przy pałacach. I znów macie przewadę w ogrodach
        ach, Bialostoczczanie - cudowne miasto macie , prawie tak piekne jak Olsztyn :)

• nekroskop88 Re: Dalej Park Pałacowy 24.09.05, 21:25
          hehe, a te "prawie" to z pobudek patriotyzmu lokalnego? :P
      • koczisss Re: Dalej Park Pałacowy 25.09.05, 17:34
        Ta sama rzeźba w innym ujęciu:)))
    • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 24.09.05, 21:28
      polecam stronkę www.orthphoto.net/index.php?id_jezyk=2

znajdują się na niej zdjęcia cerkwi z całego świata :)
      • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 24.09.05, 21:35
        Nekroskop - a czasmi , czy u Was nie ma kaliczek słynnych Nepomuków ?
        To sa święci od wód i rzek. Najcześciej są nad mostami
        W Olsztynie mamy tylko jednego - popatrzcie

www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=1&ido=9
        • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 24.09.05, 21:38
          w Białymstoku nie ma, ale w pobliskiej Choroszczy jest

"Kapliczka z figurą św. Jana Nepomucena z XVIII wieku - koło cmentarza
          parafialnego." to cytat ze stronki tego miasteczka, niestety nie mam zdjęć

a propos Choroszcz także jest bardzo ładna - posiada między innymi barokowy
          pałacyk - letnią rezydencję Branickich otoczoną parkiem "Arkadia" :)
          • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 24.09.05, 21:52
            Dobry jesteś, jednak się znalazł Nepomucen i u Was, trochę dalej , ale jest.
            Może kiedyś ktos zrobi zdjęcie, a może już gdzies jest.
            • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 25.09.05, 07:30
              Hehe dzięki ;)
              Może ktoś zrobi zdjęcie, a może już jest, ale ja sie z nim nie zetknąłem :)
    • koczisss Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 25.09.05, 18:21
      > Bazylika Mniejsza (neogotycka dobudówka do Starego Kościoła Farnego
      - na zdjęciu
      > niżej)

Ten sam kościół w całej okazałości, widok z drugiej strony:)))
      • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 25.09.05, 21:57
        Ale checa, wygląda jak krakowski Kościół Mariacki, gdyby tak jedna wieżyczka
        była niższa :)
        Co teraz zaprezentujecie ?
        Jak tak patrzę na zdjęcia , to jestem w szoku , co by tu nie powiedzieć, nie
        wyobrazałam sobie tak ładnego miasta. Zazwyczaj to miasto Białystok jest
        cichym , spokojnym miastem , mało popularnym i normalny czlowiek gdzies z
        daleka nie widziałby w nim nic urokliwego - a jednak , a jednak macie czym
        promować miasto i całe bogactwo urokliwych miejsc.
        Zapytam się czy macie coś czego sie w mieście wstydzicie , co ukrywacie przed
        turystami ?
        • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 25.09.05, 22:00
          hmm... na razie na myśl przychodzi mi centrum, a właściwie jego brak :)
          oraz dzielnica Bojary i ul. Młynowa - zaniedbane i zabudowane drewnianymi
          chatkami z XIX w. (a to prawie, że centrum!), a tak to na razie niczego więcej
          nie pamiętam, może Koczisss coś doda ;)
          • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 25.09.05, 22:07
            dobrze, to jeszcze inne pytanie - czy macie rynek i ratusz ?
            • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 25.09.05, 22:10
              No więc to jest tak :) Rynek hm... powiedzmy że mamy, ale nie taki typowy,
              otoczony z czterech stron kamienicami, nasz "rynek" to ulica Lipowa i kamienica
              wzdluz niej i odchodząca od Lipowej - ul. Suraska takze z kamienicami, na
              rozgalezieniu tych dwoch ulic stoi Ratusz, ktory nigdy nie pelnil funkcji
              administracyjnych, najpierw była tam (jak wczesniej napisalem i zamiescilem
              zdjecie) "straż ogniowa", a potem rozne kramy handlowe, obecnie jest tam Muzeum
              Podlaskie ;) Jest to ratusz barokowy, wiec nie jest duży i z założenia nie miał
              pełnić funkcji obronnych, dlatego jest taki mały i niepozorny :)
              • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 25.09.05, 23:00
                masz zdjecie Ratusza i rynku ?
                dziś zdjeciami sie zajmowalam, pochloneło trochę czasu, wiec jutro.
                Dobrej nocy Białystoku
                • koczisss Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 25.09.05, 23:13
                  Tu jest ratusz, a tzw. rynek jest za nim, po drugiej stronie, ale na razie na nim jest skwer na którym drzewa zostały zasadzone po wojnie, nie długo mają tą roślinność usunąć i zrobić prawdziwy rynek, mam nadzieję, że uda się to zrobić, bo jest dużo głosów przeciwnych

Troszkę zasłania marszałek Józef Piłsudski:)))

• nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 26.09.05, 08:40
                  www.bstok.pl/foto/?foto=805
                  to także zdjęcie ratusza ;)
        • koczisss Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 25.09.05, 23:07
          Wiesz, aż taki Białystok nie jest ładny, zbyt wiele miejsc nie ma, które są godne obejrzenia:)))
          Są jeszcze miejsca, że tak powiem "syfiaste", tak nak Nekro wspomniał, rozwalające się drewniane domy z początku poprzedniego wieku i XIX, blaszane garaże obok głównych ulic, zniszczone trawniki, które służą za parkingi itp. kwiatki, ale tego na zdjęciach nie znajdzie się:)))
          Nie myśl, że celowo chcę swoje miasto oczernić, zniechęcić do odwiedzenia, ale chcę po prostu zaznaczyć, że nie jest tak słodko jak sobie myślisz, i przygotować, gdybyś chciała tu przyjechać, że może być trochę inaczej niż myślisz:)))
          Pytasz, co teraz zaprezentujemy, i tu jest problem, bo już w zasadzie nie ma co:)))
          Wszystko co jest godne polecenia (zobaczenia) zostało przedstawione:)))
          Pomyślę trochę, może coś się jeszcze znajdzie, ale będzie ciężko:)))
          • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 26.09.05, 08:41
            i jeszcze przypomniało mi się coś strasznego, a mianowicie ul. Jurowiecka i
            syfiasty bazar w centrum miasta [sic!]
    • nekroskop88 Rita! 26.09.05, 09:20
      Przejrzyj wszystkie wątki jeszcze raz, może coś pominęłaś :P
      • rita100 Re: Ratusz i Rynek 26.09.05, 20:24
        Witam - naprawdę nie ma co narzekać , na zdjeciach prezentujecie wspaniałe
        obiekty i przyrode . Istne cuda.
        Przejdźmy do Ratusza - no , nie, cudowny , cudowny i zegar na wiezy i w
        centrum rynku. Macie szczęście, że tak polozony jest rynek.
        Znów musze narzekać na Olsztyn - ale tak z przekory, bo znów jesteście lepsi w
        architekturze. No więc Olsztyn ma Ratusz gdzie indziej , a rynku prawie nie ma
        i to sprawia, że nie można zagospodarować go tak jak w innych mistach , by był
        centrum zainteresowania.
        Te drzewa faktycznie są już za stare , zaciemniają widoki i powinni je wyciąć ,
        by wsadzić jakieś inne fajne miniaturki lub cos w tym rodzaju.
        Jeszcze musze przeglądnąć inne zdjęcia.
        Pomniki macie też ciekawe. Fajne , fajne macie miasto, nie przypuszczałam.

Mam prosbę , jakbyście spotykali strszych ludzi dowiadujcie się o historii i
        folklorze, bo i tu tez jest dużo do powiedzenia.
        • Gość: tralala Re: Ratusz i Rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 20:36
          Oj, ale przecież Olsztyn ma dwa ratusze - Nowy Ratusz, ten pewnie lepiej znany,
          pokazywany w galerii olsztyńskiej, z wysoką wieżą i zegarem, i Stary Ratusz,
          gotycki, który stoi tam, gdzie stać powinien - na środku rynku staromiejskiego.
          Od paru lat pięknie odremontowany, usunięto szary tynk i odsłonięto gotyckie
          mury. Poszukaj Rito w zdjęciach suda 'Stare Miasto' - na pewno tam jest.
          Co nie zmienia faktu, że Białystok ma wiele pieknych miejsc. No i przyjaznych
          turystom ludzi, co nekroskop nam tu udowodnił. Dziekuję więc mu za wirtualną
          wycieczkę. Czas pomyśleć o prawdziwej. Za rok znowu wakacje!
        • koczisss Re: Ratusz i Rynek 26.09.05, 21:12
          Chyba tego zdjęcia Nekro nie zamieszczał, jest to kopuła wielkiej synagogi, tyle z niej zostało, jest to teraz pomnik!

Tutaj o tym można trochę przeczytać

A tak wygladała ta synagoga
          • rita100 Re: Ratusz i Rynek 26.09.05, 22:13
            www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=1&ido=3
            Tak, zgadza sie Tralala, jest ten stary Ratusz w centrum Starego Miata i
            dawniej odgrywał on wieką rolę.
            "Na rynku miejskim obok Ratusza był zbudowany pierwszy Browar. Ilość
            produkowanego piwa był miernikiem zamożności miasta. Na przedmieściach mieściły
            się Karczmy, a jedna była miejska zbudowana w 1773 roku. Na zamku też
            uruchomiono browarnię i wyrabiano też gorzałkę. Ponieważ groziło to
            doprowadzeniem miasta do ruiny Kapituła zakazała produkcji. Nawet pod groźbą
            kary."

Kocziss - ciekawe te resztki z synagogi, ale takimi rzeczami zajmują sie sami
            Żydzi. Czy wiecie , ze Żydzi nie pozwalają dbać o swoje cmentarze i nie wolno
            nawet polożyc tam kwiaty czy sprzatać ?

A teraz może poruszymy sprawę Dworca Kolejowego - jak u Was wygląda ?
            • nekroskop88 Re: Ratusz i Rynek 26.09.05, 22:24
              Ha! A my też mamy browar ;)) od 1768 roku :P

a Żydzi to w ogole dziwni są, nie dbają o wlasne cmentarze i inne mienie, dla
              nich licza sie pieniadze ze sprzedazy odzyskanych budynkow. A jak ktos chce to
              moze polozyc kwiaty, oni i tak nie zagladaja tam :P

A o dworcu moze koczisss cos powie, bo ja za bardzo nie mam czasu /lekcje/ :(
              • rita100 Re: Ratusz i Rynek 26.09.05, 22:37
                Raczej dziwna jest tradycja Żydów, ale cmetntarze to nie tak , że nie dbają ,
                oni maja swoja religie i np na grób żydowski tylko można polożyć kamień i nic
                więcej. Żydów chowa się na siedzaco , tak by byli w kazdym momencie
                przygotowani do wstania. Tak mi ktoś opowiadał. Zreszta wyobraźcie sobie, że ja
                mieszkałam dawniej obok cmentarza żydowskiego na łakach , gdzie groby były
                zapadnięte i zaniedbane , a wszyscy po tym spacerowali, chodzili z psami i do
                tej pory na Krzemionki krakowskie przyjeżdzają wycieczki Żydów i tylko to
                oglądają , ani teren nie ogrodzą , ani nie zagospodarowują.
                Wnoskuję , że cmentarze żydowskie mają być nietykalne i to nie chodzi o
                pieniądze tylko religie.
                Dobrze , to na Dworzec kolejowy poczekamy na Koczisssa :)
                • nekroskop88 Dworzec kolejowy 28.09.05, 14:26
                  Dworzec

1. fotki:

koczisss.ovh.org/nadeslane/image2.html
                  www.bstok.pl/foto/?foto=297
                  www.bstok.pl/foto/?foto=672 (to te długie różowe:)

2. informacje

Dworzec jest teraz ładny, w środku i na zewnątrz, wreszcie skończył się remont
                  trwający 10 lat :P

Dworzec zbudowano w 1862 roku, gdyż przez Białystok przebiegała magistrala
                  kolejowa Warszawa-Petersburg. ;)
                  • rita100 Re: Dworzec kolejowy 28.09.05, 20:14
                    Nekroskop - zamknij oczy i nie czytaj. To bedzie nie dla Białegostoku .

A więc , drodzy wielcy Olsztyna - drodzy rządziciele - drodzy wszyscy Ci ,
                    którzy dopuscili do wyburzenia starego Dworca Kolejowego, przyczynili się do
                    likwidacji torów tramwajowych w Olsztynie - wszystki Wam powiem - jesteście
                    ludźmi, którzy przyczynili się do upadłości Olsztyna, do jego zrujnowania .
                    Przejdziecie do histori jako Ci co zrujnowali kochany Olsztyn. To wszystko
                    poszło z dymem, już tego nie ma, już tego nie da się odtworzyć, ale Wy
                    jesteście i dowiedzcie sie , że wszytko możecie zlikwidować i zburzyć ale duszy
                    Olsztyna nikt nie zabije. Siedzcie sobie teraz spokojnie w swoich czterech
                    scianach i pomyslcie czy warto bylo ? Popatrzcie jaki Olsztyn zostawiliście
                    przyszłym pokoleniom. Niech zyje socjalizm !

Tak, Nekroskop, to tak grzecznie ujełam, po ogladnieciu Waszego Bialostockiego
                    Dworca. Jesteście Wielcy, naprawdę, dziesięc lat remontowaliści, ale opłacało
                    się - stoi piekny Dworzec i nie tlumacz , że to był węzeł kolejowy. Dworzec
                    Olsztyński miał historie, stamtąd wywozili ludzi i w ogole szkoda opowiadać.
                    Dodatkowo piszesz, że jest ładny w środku - to tak ważne.
                    Nekroskop Ty mnie dobijasz, jeszcze jak powiesz , że u Was jeźdza tramwaje to
                    się załamię, choć jak wiesz, nasze miasta róznią się tylko biciem serca.
                    • koczisss Re: Dworzec kolejowy 28.09.05, 20:24
                      Ojj, tramwaje nie jeżdżą i chyba tak będzie nadal, w strategii rozwoju komunikacji miejskiej nie ma nic o tym, kiedyś były takie głosy, ale teraz nie, choć budując nowe ulice pozostawia się miejsce pod nie. Po było ostatnio budowane przejście podziemnie, w którym jest miejsce na wyprowadzenie schodów na srodek, czyli na pas zieleni, to tak jakby pod tramwaj, w tunelu pod torami, który został oddany do użytku pod koniec zeszłego roku, po 3 latach budowy, jest miejsce na torowisko, ale przy obecnych władzach nic w tym temacie się nie ruszy, choć dałoby się. Moim zdaniem 300 tys. miasto powinno mieć więcej niż jeden rodzaj komunikacji, bo autobusy zajmują dużo miejsca, są wolne, a do tego mocno smrodzą, tramwaje jakby tu nie patrzeć są szybszym transportem (choć nie zawsze), a co ważne czystym:)))
                      A tu możesz zobaczyć jak dworzec wygląda w środku:)))

ps.
                      Sorki, że się wtrącam, bo pytanie było do Nekro:)))
                      Myślę, że jednak się nie obrazisz:)))
                      Pozdrawiam:)))
                      • rita100 Re: Dworzec kolejowy 28.09.05, 20:39
                        Ale skąd, przecież chciałabym , żeby się wszyscy włączyli w wątek i zobaczyli
                        jednak , że można cos pięknego zrobić oprócz nowoczesnych budowli, które teraz
                        stawia się nawet w centrach miasta. Jestem przeciwna takim obiektom, a bardziej
                        budowania nowości nie współgrających ze sobą i najczęściej szpecących. Niestety
                        po fakcie się o tym mówi.
                        Oglądałam Wasz dworzec od srodka, slicznie prowadzą stronki , cały Dworzec
                        zwiedziłam, jest nowoczesny , ale zauważyłeś że zostawione sa stylowe elementy
                        szczególnie te zrobione z metalu jak cudowne poręcze.
                        Gratuluje, obiekt klasy europejskiej, do pozazdroszczenia i z zewnątrz i we
                        wnątrz.
                        Koczisss, a w ogole były kiedyś u Was tramwaje ?
                        To nie łatwa inwestycja, burzyć jest łatwo , a sam widzisz jak w Olsztynie
                        ciężko odbudować , nawet powiem niemozliwe w tej dobie. Ale Wy choc planujecie
                        i przygotowujecie podłoże, myślicie. Jakoś w wiekszych miastach nikt nie
                        pozbył się tramwajów tylko Olsztyn. Kraków bez tramwajów byłby jak czlowiek bez
                        nóg, a Warszawa, a Wrocław. Teraz sa tak nowoczesne tramwaje , tak komfortowe i
                        tak wygodne, że nikt nie myśli o likwidacji, a o rozwoju.
                        Najgorsze, że człowiek jest bezradny, bo karty w rękach mają nieliczni i
                        czasami nieodpowiedzialni. Mieliśmy śliczne czerwoniutkie tramwaje.

W tym już Olsztyn będzie lepszy od Was - temat kamienice i ich urok ;)
                        • koczisss Re: Dworzec kolejowy 28.09.05, 21:20
                          Był tramwaj konny, tzw. konka, która miała być zmieniona w tramwaj elektryczny. Było to jeszcze za czasów zaboru carskiego i niestety zabrakło na to pieniędzy, jak to w tym zaborze. Później konkę zlikwidowano, torowiska również:(((
                          • rita100 Re: Dworzec kolejowy 28.09.05, 21:34
                            Toś Ty podróżnik, sliczna stronka, ciekawa grafika :)
                            Ale kamienic nie zauwazyłam, takich kamieniczek secesyjnych jak w Olsztynie.
                            Miejscami to mamy tak całe ulice. A byłes kiedyś w Olsztynie ?
                            • koczisss Re: Dworzec kolejowy 28.09.05, 21:49
                              Zacznę od końca, w Olsztynie byłem:))) Raz nawet rowerem z Białegostoku do niego pojechałem:)))
                              A podróżnik ze mnie żaden:)))
                              Jak zauważyłaś na mej stronie nie ma prawie Białegostoku, a kamienic też w mieście malo:)))
                              Taka historia miasta, które w wieku XVIII i XIX było w większości drewniane, a do tego biedny zabór carski:(((
                              Później było trochę zabudowy murowanej, głównie kamienice żydowskie, które zostały zrównane z ziemią podczas likwidowania getta przez Niemców:(((
                              Niestety, Białystok nie ma starej zabudowy, z małymi wyjątkami, pozostałościami, po których Nekro Cię oprowadzał wirtualnie, i gdzie ja wtrąciłem kilka swoich groszy:)))
                              • rita100 Re: Dworzec kolejowy 28.09.05, 22:19
                                To w takim razie biedni jesteście, bo secesyjne kamienice dają miastu wielki
                                urok. Ale znów nie jest tak źle , bo macie Rynek i Ratusz i z tego możecie
                                zrobic centrum turystyczne. W takim razie jeszcze jedno pytanie znalazłam -
                                napisz coś o jeziorach i plażach, Czy macie plaże miejska z molem - takim
                                wspolnym miejscem wypoczynku od miasta ?
                                Pięknej zieleni i pałaców mozna Wam pozazdrościć.
                                • koczisss Re: Dworzec kolejowy 28.09.05, 22:23
                                  Niestety, jezior nie mamy, wredny lodowiec za bardzo na północy się zatrzymał:)))
                                  Jest zalew Dojlidy z plażą, ale to nic ciekawego, niestety:((( Mola tam nie ma:(((
                                  Pod tym względem Białystok nie dorasta Olsztynowi do pięt:(((
                                  • rita100 Re: Dworzec kolejowy 28.09.05, 22:28
                                    Coraz bardziej mnie Koczisss rozweselasz, a jednak Olsztyn górą ;))))
                                    Dojlidy to bardziej kojarzy mi się z żubrem i piwem ;)
                                    W takim razie macie lasy i lasy i lasy i puszcze i puszcze i polujecie na dziką
                                    zwierzynę. W takim razie podaj mi jedna przyczyne dla ktorej warto spedzić urop
                                    w Bialymstoku ? W lecie, kiedy upały, kiedy woda jest wskazana - chyba że tylko
                                    na polowania się mozna wybrać ;))))
                                    Czyli Białystok nie może być miastem turystycznym , a jest przemysłowym ?
                                    • koczisss Re: Dworzec kolejowy 28.09.05, 22:41
                                      Ja rozweselam???:)))
                                      To fajnie:)))
                                      No cóż, Białystok nie jest ani miastem turystycznym, a tym bardziej przemysłowym:)))
                                      Białystok może być co najwyżej bazą wypadową do zwiedzania okolicy bo:
                                      Do Białowieskiego Parku Narodowego jest około 60 km, do Biebrzańskiego też podobnie, a do Narwiańskiego od centrum jakieś 20 km. Nieopodal jest Supraśl, to taka mieścina położona w środku puszczy Knyszyńskiej, ma status uzdrowiska, przepływa tamtędy rzeka o tej samej nazwie:)))
                                      Ale żeby Białystok mógł być takim miejscem, musi być wybudowane lotnisko, bo bez tego turystyka nie rozwinie się:)))

Biebrzański i Narwiański, są parkami bagiennymi, o Narwi mówi się polska amazonia, a to przez to, że rzeka płynie niezliczoną ilością koryt:))) A Biebrza jest typową rzeką nizinną, z największymi w Europie dość dobrze zachowanymi torfowiskami:)))

Acha, zapomniałbym, jest jeszcze zalew Siemianówka, wielkością podobny do jeziora Wigry, też jakieś 50 - 60 km na południe od Białegostoku:)))
                                      • rita100 Re: Dworzec kolejowy 29.09.05, 19:41
                                        Koczisss, to nie jest tak żle, baza wypadowa jest dobra - czyli taki skok w bok
                                        i powrót ;)))))))))))hehe
                                        Powróćmy jednak do Białegostoku - do samego miasta, to myślę , że trzeba
                                        koniecznie bardziej go propagować. To jest za ciche miasto i może z tego tytułu
                                        mniej znane. Gdzieś tam w Polsce na uboczu i mało kto o nim wie, że ktyje tyle
                                        ciekawych miejsc. Bardziej chyba propagowana jest u Was agroturystyka, są
                                        warunki na to. Pamiętam jedną glośną sytuacje , kiedy to krowa przekroczyła
                                        granicę i była afera i ta biedna krówka bardzo popularyzowała okolice ;)))
                                        hihi
                                        A jak myślicie - co najbardziej nadaje się do propagowania Białegostoku ?
                                        Macie cos takiego jak np. Olsztyn ma Kamienne Baby Pruskie ?
                                    • nekroskop88 Re: Dworzec kolejowy 29.09.05, 18:17
                                      Białystok na pewno nie jest miastem turystycznym, może stanowić baze wypadowa
                                      do parkow narodowych, krajobrazowych itp. A czy jest miastem przemysłowym... w
                                      porównaniu z Olsztynem to tak, ale ... powiem tak teoretycznie dominującą
                                      funkcją Białegostoku jako miasta jest funkcja przemysłowo-usługowa, a Olsztyna
                                      usługowo-przemysłowa, to tyle ;)))) a kaminiczek secesyjnych nie ma zbyt dużo,
                                      właściwie to chyba można je policzyć na palcach jednej ręki :P W naszym
                                      regionie najlepszym przykładem architektury secesyjnej jest zespół pałacowo-
                                      parkowy Pałacu Bucholtzów w Supraślu ;)
                                      • nekroskop88 Ciąg dalszy kamienic 29.09.05, 18:52
                                        Przykłady secesji w Białymstoku (zdjęcia słabej jakości):

1. Rezydencja Citronów:
                                        www.um.bialystok.pl/galeria/sawicki/s11.htm
                                        2. Siedziba Akademii Teatralnej:
                                        www.um.bialystok.pl/galeria/sawicki/s14.htm

I po bliższym zainteresowaniu stwierdzam, że kamienic secesyjnych jest więcej
                                        niż palców jednej ręki ;)
    • nekroskop88 MIX 29.09.05, 19:13
      Rzeźba w Pałacu Branickich

Rzeźba Herkulesa na dziedzińcu Pałacu Branickich

Drugi Herkules (oba już są chyba odnowione)

Loża Masońska
      (budynek klasycystyczny)

Z serii nowe kościoły: Kościół św. Kazimierza

Pałacyk przy ul. Lipowej
      (budynek chyba eklektyczny)

Zabytkowa kamienica

Z serii nowe kościoły: Kościół Zmartwychwstania Pańskiego (styl neobarokowy)

Drugie zdjęcie Kościoła Zmartwychwstania Pańskiego (tym razem przód, ten kościół to jeden z
      ładniejszych wspólczesnych budynków koscielnych)

Z serii nowe kościoły: Kościół ??? (nie pamietam nazwy)

Z serii nowe kościoły: Kościół św. Jadwigi
      • rita100 Re: MIX 29.09.05, 19:43
        Stop - Nekroskop - daj czas na oglądanie :)i dokladne obejrzenie :)
        uuuuu, kolacja mi się pali
        • rita100 Re: MIX 29.09.05, 20:29

Z serii nowe kościoły: Kościół Zmartwychwstania Pańskiego (styl neobarokowy)

Ten kościół jest piekny , całkiem inny styl od naszych ceglanych - taki styl
          kościołów jest w Brazylii również.
          A pomniki to macie dobrej jakości , chyba z odlewu , no i cudowne, milo jest na
          nie popatrzeć. Styl miasta to macie bardziej pałacykowy, tyle tych pałaców ;)))
          Jest co zwiedzać w Białymstoku.
          • koczisss Re: MIX 29.09.05, 21:34
            Ten kościół to replika kościoła wileńskiego, nazwy niestety nie pamiętam:)))
        • nekroskop88 Re: MIX 30.09.05, 17:54
          > uuuuu, kolacja mi się pali

czyżby wczoraj kolacji nie było? ;)
          • rita100 Re: MIX 30.09.05, 21:32
            Fajne macie miasto, ale słyszeliście o tej tragedii, strasznie to przykre.
            Trochę mam pracy wieczorem, trochę innych klopotów i tak naprawdę to i nawet mi
            sie myśleć nie chce. I takie dni bywają :)
            Moze sa jeszcze jakies pytania ? ;)
            • nekroskop88 Re: MIX 30.09.05, 21:38
              Ten wypadek to straszna tragedia :( Po prostu brak słów...
              • rita100 Re: MIX 30.09.05, 21:45
                Strasznie nie lubie na te tematy mówić, wole milczeć
            • nekroskop88 Re: MIX 30.09.05, 22:13
              a tak a propos to ja nie mam żadnych pytań, ale może Ty jakieś masz :)
              • rita100 Re: MIX 30.09.05, 22:27
                Jak widzicie, sam temat sie narzuca - temat cmentarzy - macie jakieś
                ciekawostki na nich , a może jakieś stare i zabytkowe ?
                • nekroskop88 Re: MIX 02.10.05, 19:12
                  hm... na białostockich to właściwie nic ciekawego, interesujący jest cmentarz w Wasilkowie, proszę o inny zestaw pytań ;)
                  • rita100 Re: cmentarze 02.10.05, 20:45
                    Macie jeszcze żalobę , więc nie kończmy tego tematu.
                    Wiesz, znów musze Białystok pochwalic , ten cmentarz jest zabydkowy i
                    niesamowicie ciekawy , tyle zabytkowych pomniczków - popatrzcie sami - coś
                    niesamowitego - toż to obiekt do zwiedzania i podziwiania - artyzm.
                    www.wasilkow.home.pl/galeria/view_photo.php?set_albumName=album02&id=37_G
                    Olsztyn tak zabytkowego cmentarza chyba nie ma.
                    W związku z tym tematem , zwróćcie uwagę na imiona, czy na nagrobkach są dane
                    imiona mazurskie, czasmi nawet jeszcze starsze - dawniej nawet, na nagrobkach
                    zamieszczano kim czlowiek był - to jest ciekawy temat, zobaczysz z czasemj ,
                    kiedy zrozumiesz, że są duchy przeszlości, do których należy wracać
                    wspomnieniami.
                    www.wasilkow.home.pl/galeria/view_photo.php?set_albumName=album02&id=38_G
                    www.wasilkow.home.pl/galeria/view_photo.php?set_albumName=album02&id=40_G
                    www.wasilkow.home.pl/galeria/view_photo.php?set_albumName=album02&id=45_G
                    Popatrzcie, to niesamowite
                    www.wasilkow.home.pl/galeria/view_photo.php?set_albumName=album02&id=Swieto_zmarlych

oglądam dalej, cos cudownego
                    Tralala , widzisz ten cmentarz i rzeźby z kamienia ?
                    • rita100 Re: cmentarze 02.10.05, 20:47
                      www.wasilkow.home.pl/galeria/view_photo.php?set_albumName=album02&id=21_G
                      Nie mogę wyjść z podziwu
                    • nekroskop88 Re: cmentarze 02.10.05, 20:53
                      Tak, cmentarz jest bardzo ładny, jednak nie bywam na nim, nie mam tam nikogo
                      pochowanego.
                    • Gość: tralala Re: cmentarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 21:09
                      Widzę, i mam nadzieję, że nasz przewodnik - nawet jeśli nie dziś - wyjaśni nam,
                      jak to się stało, że w Wasilkowie (niedużym miasteczku, jeśli się nie mylę
                      kilkanaście km od Białegostoku w stronę Czarnej Białostockiej?) uchował się
                      taki cmentarz. Czy jest to dzieło jednego kamieniarza? Na stronie głównej
                      doczytałam: 'Z całą pewnością nie znajdzie się w Polsce takiego drugiego
                      cmentarza, na którym w latach 50-tych, w latach mrocznego komunizmu, wybudowano
                      tak wspaniałe i monumentalne figury.' A wygląda na co najmniej 50 lat starszy.
                      Dziś już muszę uciekać, ale będę czekała na 'oświecenie' w tej kwesti. No i nie
                      rozumiem, dlaczego nekroskop mówi, że w Białymstoku nie ma ciekawych cmentarzy.
                      Przecież sam mnie naprowadził na trop cmentarza żydowskiego. Pewnie jest też i
                      prawosławny? A gdzie są pochowani dawni właściciele Pałacu - Braniccy? Może w
                      Choroszczy?
                      • koczisss Re: cmentarze 02.10.05, 21:20
                        Wasilków tak naprawde graniczy z Białymstokiem, nie są to kilkanaście kilometrów. Powiem tak, gmina Białystok graniczy z gminą Wasilków:)))
                        A co do cmentarzy, to się nie wypowiadam, bo na tym się nie znam, a tak w ogóle jestem zmęczony po pracy i idę zaraz spać:(((
                        • nekroskop88 Re: cmentarze 02.10.05, 21:27
                          mniej więcej od granicy Białegostoku do miasteczka są 3,5 km ;)
                        • nekroskop88 Re: cmentarze 02.10.05, 21:34
                          pracowałeś w niedziele? współczuje... :/
                      • nekroskop88 Re: cmentarze 02.10.05, 21:25
                        1. nie mam pojęcia, dlaczego ten cmentarz powstał w Wasilkowie :(

2. hmm... a cmentarz żydowski... czy jest ciekawy, nie wiem ;) nie nazwałbym go
                        tak, tyle, że jest, taki zaniedbany, opuszczony...

cmentarz prawosławny jest, ale to "zwykły" cmentarz - same groby :)

jest także cmentarz ewangelicki, ale nie widziałem go nigdy

3. J.K. Branicki pochowany jest w Krakowie (zdrajca!) w Kościele św. Piotra i
                        Pawła, Izabela w podziemiach Starego Kościoła Farnego w Białymstoku ;D
                        (zawsze ją najbardziej lubiłem:), w tzw. krypcie fundatorów

p.s. taka ciekawostka - istnieje legenda o korytarzu łączącym Stary Kościół
                        Farny z Pałacem Branickich (czyli początkowo zamkiem). Jako, że były to budowle
                        obronne (kościół i zamek), taki tunel miał istnieć ze wzgledow bezpieczeństwa ;)
                        Fajnie by było gdyby naprawde istniał, byłaby to niezła atrakcja turystyczna :D

• rita100 Re: cmentarze 02.10.05, 21:39
                          Koczisss - śpij spokojnie :) W niedziele i tak zmęczony ;)))
                          Sluchajcie, tak myślałam , ze to jest najpiękniejszy cmentarz w Polsce - wywarł
                          na mnie wrażenie niesamowite i to kazde zdjecie. Nie widziałam tak pięknych
                          figurek nigdzie - to powinien być obiekt klasy 0 , ogrodzony i pilnowany.
                          Też zauważyłam , że wszystko jest z kamienia, to rzadkość , kiedy większośc
                          jest pomników albo z odlewów .
                          Tralala - czy nie uważasz , że tam można by znaleź kamienną Babę ?
                          W takim towarzystwie kamiennym , może być gdzieś schowana.
                          Nekroskop , nie bój sie cmentarzy , to przeszłość.
                          • nekroskop88 Re: cmentarze 02.10.05, 21:43
                            Słucham?! :))) A gdzie ja napisałem, że boję się cmentarzy? hehe ;)))
                            • rita100 Re: cmentarze 02.10.05, 21:49
                              Ale pewnie omijasz je dużym łukiem i to normalne, to kiedyś samo przyjdzie, że
                              w cmentarzy mozna nawet zobaczyć urok jego.
                              A ten cmentarz Wasz zabytkowy wart jest zwiedzania i pokazywania innym, że
                              macie takie dzieło :)Bo to dzielo przeszlości, ktorej nie możecie się wstydzić.
                              Kiedy macie pogrzeby tych licealistów ?
                              • nekroskop88 Re: cmentarze 02.10.05, 21:50
                                Cmentarze odwiedzam z obowiązku dbania o groby ;)

a co do pogrzebow, to nie wiem :/ jeden chłopak będzie chowany jutro na
                                cmentarzu w Dojlidach Górnych, a reszta nie wiem...
                                • nekroskop88 Re: cmentarze 02.10.05, 21:54
                                  dopiero ciała dzisiaj (?) wydali rodzicom, więc pewnie będą mniej więcej we
                                  wtorek, srode...
                                  • rita100 Re: cmentarze 02.10.05, 22:03
                                    To była czarna seria na tych drogach - nie mozna tej tragedii zrozumieć.
                                    Nie od nas jednak zalezy życie.
                                    A byłes na tym Cmentarzu Wasilkowski ?
                                    • nekroskop88 Re: cmentarze 02.10.05, 22:05
                                      Nie, nie byłem :P Znam go tylko ze zdjęć :)
                                      • rita100 Re: cmentarze 02.10.05, 22:13
                                        hahaha - Nekroskop - to .....
                                        ale napewno Koczisss był, gdziez by ominął taki zabytek
                                        • rita100 Re: dziękuję 02.10.05, 22:16
                                          Nie wiem jak to powiedzieć , ale przyjmijcie z moich rąk i chyba w imieniu
                                          Tralala mogę powiedzieć - przyjmijcie gratulację za oprowadzeniu nas po swoim
                                          miescie . Udalo sie , udalo się spokojnie poznać miasto , ktore zapominane jest
                                          przez Polske , gdzies daleko i mało kto wie , ze jest niesamowicie urokliwe,
                                          jest niemniej piękne jak Olsztyn.
                                          • nekroskop88 Re: dziękuję 02.10.05, 22:17
                                            Dziękujemy bardzo! To jest nasz wkład w promowanie Białegostoku w Polsce :)

Ale te gratulacje to oznaka końca wycieczki?! :(
                                            • rita100 Re: dziękuję 02.10.05, 22:22
                                              nekroskop88 napisał:

> Dziękujemy bardzo! To jest nasz wkład w promowanie Białegostoku w Polsce :)
                                              >
                                              >
                                              > Ale te gratulacje to oznaka końca wycieczki?! :(
                                              >
                                              >
                                              nie - to na cześć 200 setnego postu :)
                                              • nekroskop88 Re: dziękuję 02.10.05, 22:23
                                                ufff ;)
                                        • nekroskop88 Re: cmentarze 02.10.05, 22:16
                                          > hahaha - Nekroskop - to .....

No dokończ, proszę! Jak zaczęłaś to prosze, mów... czekam, nie krępuj się ;P
                                          • rita100 Re: cmentarze 02.10.05, 22:21
                                            No choćby z wycieczką szkolna - przeciez to miejsce należace , powtarzam się,
                                            do zabytków - strasznie jestem ciekawa tego kamieniarstwa, czy to wsza
                                            tradycja, kto był tym kamieniarzem i na czyje zlecenia robił te pomniki, kto
                                            tam jest pochowany ?

No ale to już sa za szczegóły, ale warto zainteresować się tym.

Jaki temat nam jeszcze został ?
                                            Obiekty sportowe - ale , pora do spania , jutro szkoła ?
                                            • nekroskop88 Re: cmentarze 02.10.05, 22:22
                                              > Obiekty sportowe - ale , pora do spania , jutro szkoła ?

Nie przypominaj... :P
                                            • nekroskop88 Re: cmentarze 03.10.05, 17:27
                                              A więc obiekty sportowe (nic ciekawego:)

Lodowisko
                                              Stadion Lekkoatletyczny

i więcej nie mogę znaleźć, może Ty, Koczisss masz jakieś inne fotki? :)
                                              • koczisss Lodowisko 03.10.05, 20:40
                                                Lodowisko od środka:)))

Nic więcej nie mam, postaram się coś znaleźć:)))
                                                • koczisss Stadion Hetmana 03.10.05, 20:44
                                                  A oto stadion Hetmana, słaba jakość, bo i zdjęcie nie nowe:)))
                                                  • nekroskop88 Re: Stadion Hetmana 03.10.05, 20:46
                                                    wygląda cudownie, szkoda, że nie te czasy ;)
                                                  • rita100 Re: Stadion Hetmana 03.10.05, 21:14
                                                    To i sport macie gdzie uprawiać, lodowisko nowoczesne, nawet bardzo nowoczesne
                                                    i stadion pilkarski.
                                                    A w jakiej dziedzinie sportu jesteście najlepsi ? :)
                                                  • nekroskop88 Re: Stadion Hetmana 03.10.05, 21:16
                                                    hmm... piłka nożna - Jagiellonia jest w II lidze, ale stara się o wejście do I,
                                                    a ja się aż tak bardzo nie interesuje resztą dziedzin sportu (koszykówka,
                                                    siatkówka) ;) znów zwalam obowiązek odpowiedzi na przewodnika Koczisssa ;)))
                                                  • koczisss Re: Stadion Hetmana 03.10.05, 21:29
                                                    Ojj, niewiele mam do powiedzenia w tym temacie, koszykówka mężczyzn to tylko II liga (chyba), kobiet to I, ale jest jeszcze ekstraklasa, w bokcie Białystok jest dobry, Hetman jest dobrym klubem, siatkówka to nie wiem, a na lodowisku trenują zawodnicy Juwenii Białystok w short tracku, juniorzy zdobywają medale na mistrzostwach świata i Europy.
                                                    Więcej nic nie wiem:)))

Jest kilka basenów, ale fotek nie ma:)))
                                            • Gość: tralala Re: cmentarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 20:36
                                              Czego przewodnik nie dopowie, to turysta musi sobie doczytać. Poczytałam i już
                                              wiem - ten wspaniały cmentarz powstał z inspiracji jednego człowieka,
                                              proboszcza parafii w Wasilkowie, ks Rabczyńskiego. I w dodatku powstał w
                                              czasach, gdy jednostka była niczym, liczył się tylko kolektyw!
                                              "W 2002 roku wasilkowski cmentarz został wpisany, przez Wojewódzkiego
                                              Konserwatora Zabytków do rejestru zabytków. Cmentarz rzymsko - katolicki w
                                              Wasilkowie powstał w II połowie XIX wieku. Na cmentarzu znajduje się 7 grup
                                              rzeźb, 2 fontanny, około 60 zabytkowych nagrobków z najstarszym zachowanym z
                                              1896 r.
                                              Przy wejściu na cmentarz znajduje się grób ks. Wacława Rabczyńskiego i jego
                                              matki, proboszcza wasilkowskiego w latach 1947 - 1969, budowniczego kościoła
                                              pod wezwaniem NMP, kaplicy wraz z obiektami towarzyszącymi w Świętej Wodzie,
                                              twórcy oryginalnych rzeźb cmentarnych nawiązujących tematyką do Pasji i
                                              Zmartwychwstania Chrystusa. Rzeźby te stanowią kontynuację Drogi Krzyżowej
                                              usytuowanej w okolicach Świetej Wody i cmentarza, jedynie one przetrwały.
                                              Pozostałe stacje Kalwarii zostały zniszczone w 1956 r. przez ówczesne władze
                                              komunistyczne. Oprócz scen pasyjnych na cmentarzu znajdują się rzeźby aniołów,
                                              bramy, balustrady, mury, na których wyryte są wersety z Pisma Świętego,
                                              fragmenty pieśni i wiersze nawiązujące treścią do śmierci i życia wiecznego.
                                              Do najciekawszych grobów należą: grób legionistów polskich - Aleksandra i
                                              Michała Łukowskich, symboliczny grób przy południowym ogrodzeniu, grób 34
                                              mieszkańców Wasilkowa i Studzienek rozstrzelanych w 1943 r., oraz liczne groby
                                              ofiar II wojny światowej oraz walki o utrwalania ludowej."
                                              P.S. Proszę uprzejmie o usprawiedliwienie mojej nieobecnośc w dniu dzisiejszym -
                                              cierpię na silny atak pracoholizmu. Może do jutra mi przejdzie )))

• nekroskop88 Re: cmentarze 03.10.05, 20:40
                                                haha brawo, brawo ;))

jaka nieobecność, przecież jesteś ;)))
                                                • nekroskop88 Re: cmentarze 03.10.05, 20:55
                                                  a tu wklejam link ze zdjęciami Cmentarza żydowskiego
                                                  • rita100 Re: cmentarze 03.10.05, 21:09
                                                    nekroskop88 napisał:

> a tu wklejam link ze zdjęciami Cmentarza żydowskiego
                                                    >
                                                    >
                                                    Kolosalna róznica między tymi cmentarzami
                                                • rita100 Re: cmentarze 03.10.05, 21:08
                                                  Dajcie spokój , ale wiedza, jestem pod wrażeniem - a jakie to ciekawe, tak tez
                                                  myslałam , że ten cmentarz jest nadzwyczaj zabytkowy, wszedzie go pokazuję jako
                                                  przykład niesmowitego cmentarza gdzies na końcu Polski.
                                                  Tralala, nie martw się , zrobiliśmy ogromną pracę, ja to rozumię, a też trzeba
                                                  myślec o swojej domowej pracy i innych sprawach :)
                        • nekroskop88 Re: cmentarze 03.10.05, 21:25
                          a z tym zdrajcą przesadziłem, jego serce jest w Starym Kościele Farnym :)
    • nekroskop88 CERKWIE cz.1 02.10.05, 22:57
      CERKWIE jeszcze raz (nie mogłem się powstrzymac):

Cerkiew Podwyższenia Krzyża Świętego
      Foto 1
      Foto 2
      Foto 3

Cerkiew św. Mikołaja
      Foto 1
      Foto 2
      Foto 3

Cerkiew Zmartwychwstania Pańskiego
      Foto 1
      Foto 2
      Wnętrze

Cerkiew św. Piotra i Pawła w Wasilkowie
      Fragment bramy z dzwonnicą
      Foto 2
      Brama
      Foto 4
      Ikonostas

Cerkiew św. Pantelejmona
      Foto 1
      Foto 2
      Foto 3
      Fragment drzwi

:))))
      • nekroskop88 Re: CERKWIE cz.2 02.10.05, 22:58
        Cerkiew Hagia Sophia (Mądrości Bożej)
        Foto 1
        Kopuła
        Wnętrze 1
        Wnętrze 2

Kompleks klasztorny w Supraślu
        Cerkiew św. Jana Teologa
        Druga cerkiew (przykład cerkwi obronnej)
        Widok na kompleks

Cerkiew św. Ducha (to ta największa w Polsce)
        Freski 1
        Freski 2
        Kopuła

Cerkiew św. Eliasza
        Foto 1
        Foto 2
        Foto 3

Cerkiew Zaśnięcia Bogurodzicy
        Foto 1

:)))
        • rita100 Re: CERKWIE cz.2 03.10.05, 20:35
          O mamo, toż macie 10 Cerkwi, to dużo, czy też macie tak dużo wiernych ?
          Nic , kompletnie nic nie znam sie na cerkwiach i ich wierze, ale zauwazyłam ,
          że tam na forum jest rita, moja imienniczka. To miło.
          Czy cmentarze zawsze znajdują sie przy Cerkwi razem z obiektem, zauważyłam , że
          tam są.
          Wnętrze mają tak bogate, tak kolorystyczne, że milo patrzeć , trochę
          przypominaja wnetrze palaców.
          • nekroskop88 Re: CERKWIE cz.2 03.10.05, 20:46
            to ja może wkleję tekst z wikipedii (mojego autorstwa nie chwaląc się :P)

RELIGIA

Miasto jest stolicą metropolii białostockiej Kościoła rzymskokatolickiego (35
            parafii) oraz diecezji białostocko - gdańskiej Polskiego Autokefalicznego
            Kościoła Prawosławnego.

Białystok jest największym skupiskiem wyznawców prawosławia w Polsce (80 tys.
            wiernych w 11 parafiach). Działają tu m.in.: Centrum Kultury Prawosławnej,
            Radio Orthodoxia, Bractwo św. Cyryla i Metodego, Bractwo Młodzieży
            Prawosławnej, Chór Aksion oraz Prawosławny Ośrodek Miłosierdzia "Eleos".
            Diecezja posiada także własną przychodnię. Wydawane są
            czasopisma: "Arche.Wiadomości Bractwa" oraz "Przegląd Prawosławny". Odbywają
            się liczne prawosławne festiwale, m.in.: Międzynarodowy Festiwal Hajnowskie Dni
            Muzyki Cerkiewnej oraz Białostockie Dni Muzyki Cerkiewnej. W strukturach
            Uniwersytetetu w Białymstoku działa Katedra Teologii Prawosławnej. W pobliskim
            Supraślu znajduje się męski Klasztor Zwiastowania NMP, a w Białymstoku - żeński
            Klasztor Narodzenia NMP oraz największa w Polsce cerkiew.

Swoje zbory w Białymstoku posiadają również protestanci: Kościół
            Zielonoświątkowy (dwa zbory), Kościół Chrześcijan Baptystów (w planach jest
            budowa drugiej świątyni), Kościół Ewangelicko-Augsburski, Kościół Jezusa
            Chrystusa Świętych w Dniach Ostatnich, Kościół Adwentystów Dnia Siódmego oraz
            Kościół Boży w Chrystusie.

W stolicy województwa mieszkają również muzułmanie (gł. Tatarzy). Działa tu
            Centrum Islamskie, Dom Modlitwy oraz organizacje: Muzułmański Związek
            Religijny, Stowarzyszenie Studentów Muzułmańskich oraz Muzułmańskie
            Stowarzyszenie Kształtowania Kulturalnego. Budowane jest także Centrum Kultury
            Islamu oraz meczet.

Działają także buddyjski Ośrodek Karma Kagyu i Świadkowie Jehowy.

MNIEJSZOŚCI NARODOWE

*Białorusini

Białystok to ośrodek kulturalno-społeczny Białorusinów. Działają tu Konsulat
            Białorusi oraz takie organizacje jak: Białoruskie Towarzystwo Społeczno-
            Kulturalne, Związek Młodzieży Białoruskiej, Związek Białoruski w RP,
            Białoruskie Stowarzyszenie Literackie "Białowieża", Białoruskie Towarzystwo
            Historyczne, Stowarzyszenie Dziennikarzy Białoruskich, Białoruskie Zrzeszenie
            Studentów. W Białymstoku odbywają się także ogólnopolskie imprezy kulturalne
            m.in.: Festiwal "Piosenka Białoruska" oraz Święto Kultury Białoruskiej.
            Planowane jest uruchomienie niezależnego białoruskiego radia, nadającego sygnał
            również na Białoruś.

Wydawane są tu białoruskie czasopisma: Niwa, Białoruskie Zeszyty Historyczne
            oraz Czasopis.

*Rosjanie

Rosjanie to mniejszość narodowa, która liczy około 10-15 tysięcy osób,
            mieszkających głównie w Białymstoku, na Suwalszczyźnie i Mazurach. W
            Białymstoku działa ich główna organizacja - Rosyjskie Stowarzyszenie Kulturalno-
            Oświatowe, organizujące Dni Kultury Rosyjskiej

*Pozostałe

W Białymstoku mieszkają również: Romowie (ukazuje się ich miesięcznik "Rrom p-o
            Drom"), Tatarzy (podlaski oddział Związku Tatarów Polskich, czasopismo Życie
            Tatarskie) oraz Ukraińcy.

P.S. cmentarze przy cerkwi występują w Białymstoku chyba tylko dwa razy :) A
            wnętrza faktycznie pełne przepychu, pełno złota i ozdób :) Aha, a tekst to tak,
            żeby się pochwalić tyglem religii i narodów :P
            • rita100 Re: CERKWIE cz.2 03.10.05, 21:12
              W tym wszystkim jest to piękne , że wszyscy żyją w zgodzie.
              • nekroskop88 Re: CERKWIE cz.2 03.10.05, 21:14
                No, można tak powiedzieć, chociaż:

* na forum kłócą się katolicy z prawosławnymi (czasami)
                * Białorusini w Białymstoku czują się prześladowani (!) tak samo jak Polacy w
                Grodnie

ale tak poza tym to jest fajnie :) Lubię moje miasto :P
                • koczisss Re: CERKWIE cz.2 03.10.05, 21:22
                  nekroskop88 napisał:

> No, można tak powiedzieć, chociaż:
                  >
                  > * na forum kłócą się katolicy z prawosławnymi (czasami)
                  > * Białorusini w Białymstoku czują się prześladowani (!) tak samo jak Polacy w
                  > Grodnie
                  >

Z tymi kłutniami to tak jest, że kilku forumowych idiotów prowokatorów za wszelka cenę chcą się poróżnić, a z tymi prześladowaniami to też fikcja:)))

>
                  > ale tak poza tym to jest fajnie :) Lubię moje miasto :P
                  >
                  >
                  • nekroskop88 Re: CERKWIE cz.2 03.10.05, 21:23
                    fikcja, ale tak mówią sami Białorusini, to jest ciekawe :)
                    • koczisss Re: CERKWIE cz.2 03.10.05, 21:31
                      To są prześladowania??? To co powiedzieć o sytuacji na Białorusi, tam to dopiero są gnębieni, we własnym kraju!!!
                      • nekroskop88 Re: CERKWIE cz.2 03.10.05, 21:33
                        No przecież wiem, ale im nie przetłumaczysz, nie mowie o wszystkich, ale o
                        niektórych :P
                        • koczisss Re: CERKWIE cz.2 03.10.05, 21:45
                          OKI:)))
                • rita100 Re: CERKWIE cz.2 03.10.05, 21:22
                  Białorusini w Białymstoku czują się prześladowani

toś mnie zaskoczył - w Polsce prześladowani ?
                  To co dopiero powiedzieć o Polakach w Bialorusi - tam to dopiero klopot.
                  • nekroskop88 Re: CERKWIE cz.2 03.10.05, 21:24
                    Białorusini w ogole nie są przesladowani w Białymstoku, chyba chcą (tylko
                    niektórzy) w ten sposób usprawiedliwić działania Łukaszenki :) śmieszne to... ;)
                    • rita100 Re: CERKWIE cz.2 03.10.05, 21:26
                      hehe, ja tam uwazam , że nie powinniśmy sie wtrącać w sytuacje Białorusinów,
                      bardziej ich tam podburzamy niż uspakajamy
                      • nekroskop88 Re: CERKWIE cz.2 03.10.05, 21:27
                        tak, ale nie możemy także spokojnie patrzeć na to co robią z Polakami...
                  • rita100 Re: CERKWIE cz.2 03.10.05, 21:25
                    Czyli tak jak wszędzie - prowokatorzy i nic więcej, stwarzają sztuczne
                    sytuacje, dobrze, że tylko na forum :)
                    • nekroskop88 Re: CERKWIE cz.2 03.10.05, 21:26
                      właśnie, dobrze, że tylko na forum, w rzeczywistosci pewnie baliby się
                      odezwać ;P
                      • rita100 Re: CERKWIE cz.2 03.10.05, 21:53
                        W rzeczywistości , widzimy swoje miny jak mowimy i to wszystko już za siebie
                        mowi , tu ciężko odróznic , czy ktoś jest zlośliwy, czy nerwowy, czy
                        prowokacyjny czy żartuje - cieżko to odróznic.
                        Ale i ja uciekam , bo córka siada na komputer, może jutro będe dłuzej
                        dobranocki
                        • nekroskop88 Re: CERKWIE cz.2 03.10.05, 22:02
                          Dobranoc! ;)
                        • koczisss Re: CERKWIE cz.2 03.10.05, 22:06
                          Papa:)))
    • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 04.10.05, 21:06
      widzisz Rita, nie podrzuciłaś nam tematu i nie ma kolejnego etapu wycieczki ;)))
      • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 04.10.05, 22:00
        Czasami Nekroskop trzeba sobie zrobić relaks, tak by zglodnieć i jeśc później z
        apetytem. Co się odwlecze to nie uciecze. Do wszystkiego trzeba mieć
        natchnienie. Znajdziemy cos jeszcze ciekawego w temacie :)
        • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 04.10.05, 22:03
          Hehe dobrze :) Może ja znajde jakies ciekawe zdjecia :)
          • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 04.10.05, 22:14
            Nekroskop, zrobiliście kawał dobrej roboty dla promocji miasta.
            Chwilowy odpoczynek jest wszystkim potrzebny. Chyba , ze wyskoczy nam coś
            niesamowitego ;)))))
            Wiesz , ze teraz odbęda sie pogrzeby w Białymstoku i ten marsz, który nieczego
            już nie zmieni...
            • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 04.10.05, 22:18
              Wiem, a marsz już był, w poniedziałek...
              • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 05.10.05, 19:35
                dziś musze uciekać wcześniej
                Może temat ulic ?
                • Gość: tralala Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 20:30
                  A ja mam taki temat kontrowersyjny i do przemyślenia - Bojary. Kontrowersyjny,
                  bo wiem, że wielu mieszkańców Białegostoku chciałoby zlikwidować te drewniane
                  domy i może nie będziesz chciał ich pokazywac, a może trudno będzie znaleźć
                  zdjęcia. Do przemyślenia - co najmniej do niedzieli, bo wcześniej nie uda mi
                  się dołączyć do wycieczki. Zarobiona jestem ((( Ale bardzo mnie ciekawi, co
                  myślą o tym białostoczczanie? Czy doceniają urok tej architektury? Czy będą ją
                  ratować? Czy wolą w tym miejscu nowoczesne bloki albo domki (a te są wszędzie,
                  w całej Polsce i dla osoby takiej jak ja, przyjeżdżającej z innego miasta, nie
                  są żadną atrakcją). Może uda mi się namówić wycieczkę na wizytę w tej dzielnicy
                  Białegostoku?
                  • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 05.10.05, 20:41
                    moje zdanie: Bojary tak, ale nie w tej formie, jezeli miasto ma zamiar nic nie
                    robic w sprawie tej dzielnicy (a planowany jest park kulturalny, w ktorym
                    mieszkaliby artysci i takie tam), to ja już wole, aby powstały tam bloki.
                    Jezeli natomiast faktycznie zostanie stworzony ten park, to niech sobie beda te
                    domki... Chociaz tak wlasciwie, to wiekszosc dzielnicy juz zniszczono...

Nowe Bojary,
                    czyli to co powstało na tych domkach...
                    Bojary
                    Ekspansja i niszczenie
                    Bojary II
                    Bojary III
                    Bojary IV,
                    ciekawe skąd się wziął ten pan :)
                    Bojary V
                    • Gość: tralala Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 21:11
                      www.bstok.pl/foto/?foto=710
                      www.bstok.pl/foto/?foto=707
                      Rozpacz! Po prostu, rozpacz. Nie wytrzymam do niedzieli i musze to napisać. Te
                      domy są tak piękne. Rito, jak je zobaczysz – pokaż swojej córce, jest
                      architektem, niech coś powie:
                      www.bstok.pl/foto/?foto=486
                      www.bstok.pl/foto/?foto=479
                      Jak można je tak niszczyć. Pomyśl nekroskop, przecież gdyby 10-20 lat temu ktoś
                      uznał, że te stare kamienice na krakowskim Kazimierzu są tak zniszczone,
                      obskurne i śmierdzące, że nic tylko wyburzyć i wybudowac nowoczesne bloki –
                      czyściutkie i zadbane, to czy dziś zjeżdżaliby tam turyści, nie tylko z Polski,
                      ale z całego świata? Nie, bo nikogo jako turysty takie bloki nie obchodzą. A
                      tak Kazimierz wraca do życia i ludzie tam ciagną, bo to wyjątkowe miejsce,
                      inne, stare, z historią i atmosferą.
                      A w Anglii jeśli ktoś sobie kupi starą wiejską chatę (country cottage) to
                      znaczy, że jest cholernie bogaty, bo w tym domu nic nie będzie mógł zmienić bez
                      zgody lokalnych władz (bardzo restrykcyjnych) – nie wstawi sobie plastikowych
                      okien, nie otynkuje i nie pomaluje tego domu na dowolny kolor, nawet płotu nie
                      zmieni jak mu się podoba i nie dobuduje garażu na dwa samochody. A jak będzie
                      musiał zmienić dach, to opróżni konto, bo będzie musiał położyć taką samą
                      strzechę, a to kosztuje majątek. Dlaczego my ciągle nie potrafimy uszanować
                      tradycji, albo chociaż docenić jej merkantylną stronę (turyści, turyści i
                      jeszcze raz turyści). Ratujcie Bojary, ratujcie do jasnej cholery! Drugich nie
                      będzie, a bloki można stawiać gdziekolwiek.
                      Oj, rozpisałam się, ale dodam, że i na Warmii takie 'cuda' się dzieją – stare
                      warmińskie domy z czerwonej cegły okładane sidingiem, albo z plastikowymi,
                      prostokątnymi oknami :(((
                      Nekroskop - zostań urbanistą jak najprędzej i zrób z tym porządek.
                      • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 06.10.05, 08:47
                        > Nekroskop - zostań urbanistą jak najprędzej i zrób z tym porządek.

Do tego czasu najpewniej nie bedzie juz z czym robic porządku.
                      • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 06.10.05, 15:58
                        www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20051006/BIALYSTOK/51005005
                        no i po Bojarach...
                • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 06.10.05, 08:46
                  hm... ulice nie odbiegają zbytnio od polskich norm ;) dziurawe jak wszedzie ;p
                  • koczisss Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 06.10.05, 18:36
                    Oj, chyba bardziej dziurawe:)))
                    • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 06.10.05, 18:40
                      Nie będę się kłócił, bo nie wyjeżdzałem nigdzie ostatnio (oprócz podróży w
                      kierunku wschodnim od Białegostoku)
                      • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 06.10.05, 19:47
                        Tralala, jeśli chodzi o córkę, to cięzko jest z rozmową, ma kłopoty, nie
                        rejestrują pracodawcy , przez co nie może zrobić uprawnień do samodzielnego
                        projektowania i otworzenia firmy. Sytacja patowa i wszyscy się martwimy tym.
                        Tak wygląda praca po studiach architektonicznych, takie są uwarunkowania, że
                        nie do przeskoczenia. Trochę jest podłamana i w ten sposób nasza Polska traci
                        fachowców. Tu trzeba mieć kolosalne plecy. Trochę poznałam kulisy architektów,
                        zamknięty odział mówiąc krótko.

Słuchajcie, właśnie z ust mi wyjeła Tralala problem tych drewnianych domków,
                        ktore wcześniej zauważyłam, kiedy na pytanie , Nekroskop odpowiedział, że dalej
                        nic nie ma tylko stare drewniane domki, które szpecą teren. ;))))
                        Tralala dokładnie powiedziała tak jak i ja myślę - nie szpecą, nie szpecą - bój
                        sie Boga Nekroskop - toż to rodzynki w mieście, to skanseniki. Żadne miasto nie
                        ma takich cudów w centrum miasta. Przecież sami mówicie , że kamienic
                        secesyjnych nie macie, macie bloki, bloki, i bloki a te domeczki drewniane to
                        wyglądają jak maskoteczki miasta, ktore trzeba chronić, konserwować i chuchać
                        dmuchać na nie. Znasz historie tych domków i ich włascicieli ?
                        Macie już dwa cuda w Białymstoku:
                        1) cmentarz jedyny w Polsce
                        2) domki drewniane w centrum miasta.
                        Teraz mi znajdźcie drugie takie miasto ?
                        • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 06.10.05, 20:01
                          jak już wspominałem to wstydzę się Bojar w takiej postaci w jakiej są - czyli
                          zaniedbane, zniszczone itp.

Rita i Tralala myślicie tak samo jak Pan Redaktor z Polityki :)
                          Wkleiłbym link, ale onet usunął Polityke z Internetu :(
                          ale tam byl taki cytat w artykule dotyczącym architektury we wspołczesnej Polsce

mniej wiecej "Białystok miałby wspaniały zespół XIX wiecznej architektury
                          drewnianej, gdyby wszystkiego nie zniszczono"
                          • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 06.10.05, 20:09
                            Nekroskop, to co zburzycie już nigdy nie odbudujecie - za taką dewastację,
                            powinien ktoś odpowiadać. Nie wolno tego zostawić tak i patrzeć. Macie przeciez
                            forum , walczcie o te ostatnie domki. Po za tym kto dał zezwolenie budowy
                            budynku nowoczesnego obok chałupki. Przeciez te domki możecie różnie
                            zagospodarować, choćby na jakies tradycyjne sklepiki czy obiekty muzealne,
                            księgarnie, galerie itd , ale chatki musza zostać. Mam zamiar je pokazywać
                            dalej jako cos czego nie ma żadne miasto.
                            Forumowicze Białegostoku - nie bądźcie bierni !
                            Podajcie nazwisko architekta odpowiedzialnego za architekturę miasta.
                            • Gość: Kuba Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 06.10.05, 20:17
                              Z tego co wiem to Andrzej Chwalibóg :D
                              • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 06.10.05, 20:20
                                To czas Pana Andrzeja Chwaliboga - oświecić !
                                Niech doceni co posiada, bo może cudze chwali a swego nie zna.
                                • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 12.10.05, 10:15
                                  Kolejny artykuł o Bojarach
                                  miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35235,2963611.html
                            • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 06.10.05, 20:21
                              Andrzej Chwalibóg - architekt za pięć groszy, jego budynki to koszmary
                              architektoniczne, np. kościół oraz biurowiec
                              • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 06.10.05, 20:35
                                Taka jest teraz nowoczesność, dlatego trzeba chronić strocie, bo nikt nie
                                będzie jeździł i zwiedzał ta nowoczesnośc lecz bardziej te chłupki. Tralala
                                jest doskonała, że to dostrzegła i ja sie zgadzam z jej sądem , nie pozwólcie
                                sobie zrobić taką nowoczecność , bo to nic ciekawego.
                                www.bstok.pl/foto/?foto=710
                                Za bliskość budowy domu obok chałupki powinna być kara. Kto dał zezwolenie ?
                                To chyba jest niezgodne z normami budowlanymi ?
                                • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 07.10.05, 19:53
                                  > Za bliskość budowy domu obok chałupki powinna być kara. Kto dał zezwolenie ?
                                  > To chyba jest niezgodne z normami budowlanymi ?

To jest budowane na zasadzie, im bliżej chatki, tym szybciej ona się rozwali i
                                  bedzie teren pod dalsze inwestycje.
                                  • Gość: tralala Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 20:11
                                    Niektóre chałupki nawet nie zdążą się rozsypać - ktoś im pomaga zniknąć:
                                    serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2983539.html
                                    Na Chopina spłonął dom. Policja i straż pożarna nie mają wątpliwości: to
                                    podpalenie. Tuż przed 10 z drewnianego domu przy Chopina 3 buchnęły płomienie.
                                    Kilkanaście minut potem z ogniem walczyły trzy jednostki strażaków. Ogień
                                    doszczętnie strawił dach i pokoje wewnątrz domu. Z budynku został tylko
                                    osmalony szkielet i dwa sterczące kominy. To kolejny dom, który znika z
                                    panoramy Bojar - na zawsze. :(
    • nekroskop88 Budynki UwB 07.10.05, 20:51
      Budynki Uniwersytetu w Białymstoku (zabytkowe)

Wydział Prawa, budynek zbudowany w roku 1897 dla Mikołajewsko-Aleksandrowskiego
      Gimnazjum Żeńskiego. Potem mieściło się w nim Państwowe Gimnazjum im. Anny z
      Sapiehów Jabłonowskiej. A od 1968 r. mieści się w nim Wydział Prawa - najpierw
      filii Uniwersytetu Warszawskiego, potem UwB.

Zdjęcie 1
      Zdjęcie 2
      Zdjęcie 3

Wydział Filologiczny oraz Wydział Historyczno-Socjologiczny - budynek zbudowany
      w stylu wiadomym ;)) Była to siedziba Komietetu Wojewódzkiego PZPR.

Zdjęcie 1
      Zdjęcie 2

Wydział Ekonomiczny - budynek był początkowo rezydencją Trembickiego (nie wiemy
      kim był), zbudowany przed 1845 r., od 1911 r. miesciły sie w nim szkoły
      handlowe (oprocz dwudziestolecia miedzywojennego - były tu Sąd Grodzki i
      Gimnazjum Męskie im. Piłsudskiego. W ogóle ulica Warszawska to najpiękniejsza z
      ulic Białegostoku, tylko niestety zaniedbana :( Mieszcza sie przy niej
      kamienice i pałacyki magnatow przemysłowych, ale także ówczesnych "ważnych
      osób" :)

Zdjęcie 1
      Zdjęcie 2
      Zdjęcie 3
    • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 09.10.05, 18:15
      Zapraszam wszystkich sympatyków tego wątku na moje forum - Klubokawiarnia Kopytko :)
      • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 09.10.05, 21:29
        Nekroskop - od poniedzialku zaczynamy oglądac wszystko. Trochę zaniedbałam
        się , ale psychika u mnie nie najlepsza. Wiem , ze rozumiesz, są dni takie i
        takie.
        hej , nie zapomnij o nauce :)

• nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 09.10.05, 22:22
          Rozumiem Cię :)

A tam, walić naukę ;) po miesiącu już mam dość szkoły, juz mi się odechciało,
          żyję przyszłymi wakacjami :P
          • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 10.10.05, 20:07
            Nekroskop, teraz musze się podzielić wiadomościa od Ciebie i fotosami z
            Gliwicami. Tego oni nie widzieli, a macie naprawdę z czego być dumni.
            • koczisss Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 10.10.05, 20:28
              Słuchaj, nie wiem czy akurat te hanysy, jak ballesty, czy ricio-chorzof coś z tego zrozumieją, to są oszołomy i tyle!!
              Ile żem się z nimi powykłucał na forum Katowice, głównie z ricio, ale i z tym drugim też trochę tego było:)))
              To są silnie antypolscy ludzie, nie sposób z nimi normalnie!
              • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 11.10.05, 18:19
                Możecie na mnie nakrzyczeć, ale mnie Górny Śląsk denerwuje - ta ich gwara i te
                gadanie o autonomii.
                • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 11.10.05, 20:47
                  nekroskop88 napisał:

> Możecie na mnie nakrzyczeć, ale mnie Górny Śląsk denerwuje - ta ich gwara i
                  te
                  > gadanie o autonomii.
                  >
                  >
                  Nie będziemy narzekać, zajmiemy się Białymstokiem. Co mamy na tapecie ?
                  Widziałeś na tablicy wyborczej przy wyborach Polska się dzieli na zachodnią i
                  wschodnią , a tu nie trzeba się dzielić trzeba się łączyć.
              • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 11.10.05, 20:45
                Kocziss, Ty tak twierdzisz, bo jesteś urazony albo juz z góry nastawiony na
                zło, a tak nie wolno, choć spróbuj i próbuj, ale sie nie kłóć, a stwierdzisz ,
                że jednak ..... cos nie tak. Z góry ustaliliście i skreśliliście ludzi -
                spróbuj podejśc inaczej. Dobrze , ale jesteśmy w Bialostockim Olsztynie , więc
                nie mieszajmy spraw. Widziałes , że Białystok ma coś, ma coś czego inne miasta
                nie mają i trzeba pokazywać , a nie zamykać się we własnej skorubce :)
                • koczisss Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 11.10.05, 20:50
                  Oki, jak chcesz, to pokazuj, ale powiem tak, że od pewnego czasu z hanysowem nie chcę mieć nic wspólnego!!!
                  A to od czasu, jak na Boże Narodzenie złożyłem na tamtym forum życzenia, a oni, zamiast podziękować, a przynajmniej przemilczeć naskoczyli na mnie, raczej tak się nie robi!!!
                  Możnamieć inne zdanie, wykłucać się, ale jak ktoś wyciąga dłoń to nie oplówa się jej, a tak się wtedy stało!!!

Nawet w czasie wojny czasem ludzie z przeciwnych armii potrafią uszanować święta i nie strzelać do siebie, a było takie zdarzenie w czasie I wojny światowej, że Niemcy wraz z Brytyjczykami zaprzestali walk, wbrew dowództwu i przez cały dzień nie walczyli ze sobą, a nawet mało tego, złożyli sobie życzenia, śpiewali kolendy i rozegrali wspólny mecz w piłkę nożną!!!
                  Niestety po świątach zaczęło się od nowa ostrzeliwanie:(((
                  • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 11.10.05, 21:01
                    Kocziss, nie mów tak, a wiesz jak mnie tam potraktowano i to Twoi przyjaciele ,
                    ale nie mówmy o tym, bo widzisz, dla mnie liczy sie człowiek nie ideały. I nie
                    przeszkadza mi , że jesteś innego zdania . Jest we mnie dobra wola dialogu.
                    Tylko wiesz, o Białymstoku już coraz mniej mam tematów, prawie wszystko
                    wyczerpaliśmy.
                    Nekroskop musi się uczyć , by pracować dla miasta i chronić zabytki.
                    • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 11.10.05, 21:11
                      "Tylko wiesz, o Białymstoku już coraz mniej mam tematów, prawie wszystko
                      wyczerpaliśmy."

O przepraszam bardzo, a moich budynków uniwersytetu nie skomentowałaś :P
                      • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 11.10.05, 21:40
                        Nekrosko, ja się strasznie ciesze , że mnie pilnujesz i dopingujesz :)
                        już lecę
                        • rita100 Re: uczelnie 11.10.05, 21:50
                          Budynki uniwersyteckie to macie okazałe, nawet bardzo, ale one sa chyba
                          bardziej pororzucane po mieście, nie skupione w jednym miejscu jak w Olsztynie.
                          Przyznam szczerze, że niesamowite miasteczko uniwersyteckie jest w Kortowie w
                          Olsztynie , to jest najpiekniesze miejsce w Olsztynie i w całej Polsce nie
                          znajdziemy ładniejszych obiektów. Sa stare , ceglane budynki i w tym mają urok
                          i ta zieleń w okolo.
                          www.uwb.edu.pl/galerie/displayimage.php?album=10&pos=3
                          Zadbane , wyremontowane, czyściutkie - a gdzie studenci nocują ?
                          Macie miasteczko akademickie ?
                          www.uwb.edu.pl/galerie/displayimage.php?album=11&pos=1
                          • rita100 Re: uczelnie 11.10.05, 21:55
                            www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=4
                            Zobaczcie , na uczelnie w Olsztynie i w ogole na krajobraz Kortowa.
                            Jednak co tu mowić , macie warunki do nauki, nie jesteście miastem zaniedbanym,
                            sama przyjemność tam mieszkac , no i te parki , fontanny.

• nekroskop88 Re: uczelnie 12.10.05, 10:14
                              Kortowo jest bardzo ładne, niestety Białystok nie może się pochwalić takim
                              miasteczkiem akademickim i pewnie długo nie bedzie mogł, bo uniwerek woli
                              wciskac w centrum, gdzie sie da budynki, np. ostatnio zbudowana Biblioteka
                              Uniwersytecka

www.uwb.edu.pl/galerie/displayimage.php?album=8&pos=4
                              a oto zdjęcie jednego z akademików UwB
                              www.uwb.edu.pl/galerie/displayimage.php?album=9&pos=2
                              :)))

Myśle, ze brak miasteczka akademickiego wynikał z braku pomocy uczelni w
                              pierwszych latach po jej powstaniu (1968 r.) kiedy jeszcze była filią UW :(
                              Filia zajmowała budynki, ktore dostała i stąd to wszystko :( Teraz już jest za
                              późno, można oczywiscie zacząć budowac jakies miasteczko, ale to bardzo
                              kosztowne... Wasze miasteczko powstało chyba jeszcze za czasów Akademii
                              Techniczno-Rolniczej?
                            • nekroskop88 Re: uczelnie 12.10.05, 10:48
                              www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=4&ido=119&idz=6777
                              to jest fajny budynek, co to za wydział? :)
                              A już wiem, to jakaś Biblioteka Środowiskowa:)
                          • nekroskop88 Re: uczelnie 12.10.05, 10:09
                            Studenci nocują w akademikach i w wynajmowanych mieszkaniach :)
                            Uniwersytet nie ma miasteczka akademickiego. Ma je natomiast Politechnika
                            Białostocka i względnie Akademia Medyczna (większość budynków w centrum,
                            niedaleko szpitale kliniczne). O Kortowie słyszałem, że jest bardzo fajne :) A
                            te budynki ceglane, które są na zdjęciach to zabytki czy tylko budynki
                            stylizowane na daną epokę?

A ten budynek: www.uwb.edu.pl/galerie/displayimage.php?album=10&pos=3
                            znajduje sie na ulicy Warszawskiej, jak już wspominałem na najładniejszej
                            białostockiej ulicy :)
                            • rita100 Re: uczelnie 12.10.05, 20:40
                              Inny styl macie miasta - my bardzo doceniamy stare cegłówki, szczególnie te
                              przedwojenne, ich się już nie produkuje, właściwie z nich się też już nic nie
                              buduje, to są już zabytkowe budynki te w Kortowie. Ale w Krakowie to jest całe
                              miasteczko studenckie i tam same wieżowce stoją, czyli akademiki. Są już
                              podniszczone, ale nie są specjalnie urokliwe, budowane z wielkiej płyty.
                              Dziś wcześniej schodze, musze puścić córkę na komputer ale pokaże Ci piekną
                              kamienice, zabłsną Ci oczy.
                              • rita100 Re: kamienica 12.10.05, 20:45
                                silesia27.fm.interia.pl/kattowitz421.jpg
                                jest taka w Katowicach
                                Kamienice, sliczne kamienice i każda inna i każda w swoim rodzaju i każda ma
                                swoją historię i w każdej żyli i żyją ludzie mając swoje najczęsciej
                                niezapisane losy.
                                Pamietnikiem ich jest książka meldunkowa.
                                Dawniej takie posiadali administratorzy kamienic.
                                Dobrze, ze się uchowały takie zabytki, są teraz perełkami niejednego miasta.
                                • nekroskop88 Re: kamienica 12.10.05, 21:08
                                  Faktycznie fajna kamienica :)
                                  Pokazałbym Ci jeszcze trzy pałace fabrykanckie - Beckera (bardzo piękna
                                  zbudowana w stylu neorenesansowym, obok niej jest także rzeźba Merkurego:),
                                  Citronów oraz Hasbacha, ale nie mam zdjęć :(
                                  • nekroskop88 Re: kamienica 12.10.05, 21:22
                                    o tu jest np. neorenesansowy Pałac Hasbacha, niestety nie wyraźny, znaczy nie
                                    mam zdjęć przodu :(

www.bstok.pl/foto/?foto=643
                                    tu drugie zdjęcie
                                    www.um.bialystok.pl/galeria/sawicki/s05.htm

Tu pałacyk Beckera, jest zaniedbany, ale jest szansa na jego remont, wystarczy,
                                    że miasto wyda zgodę na budowę niedaleko Alfa Centrum (tego samego co u Was:),
                                    zarzad tego centrum obiecał wyremontowac ten pałacyk i oddac go miastu, można
                                    by było w nim stworzyć Muzeum Włókiennictwa :)

www.um.bialystok.pl/galeria/sawicki/s01.htm
                                    www.bialystokonline.pl/galeria.php?typ=foto&gid=4&strona=6&zid=1774
                                    A tu obok tego pałacyku zabudowania fabryki Biruna i pomylilo mi sie, Merkury
                                    jest na dachu, nie na bramie ;)

www.bialystokonline.pl/galeria.php?typ=foto&gid=4&strona=6&zid=1773

A tu Citronowie :)

ale zasłonięty drzewami :(
                                    www.um.bialystok.pl/galeria/sawicki/s11.htm

A tu jeszcze Willa gen. von Driesena ;) obecnie Muzeum Rzeźby Alfonsa Karnego
                                    www.um.bialystok.pl/galeria/sawicki/s04.htm

Aha i jeszcze domek na Bojarach :)
                                    www.bialystokonline.pl/galeria.php?typ=foto&gid=4&strona=6&zid=1771
                                    • rita100 Re: kamienica 13.10.05, 20:53
                                      No to ładnie , dałeś cały przegląd architektury Białegostoku poprzez pałace,
                                      wille i chatki. A jednak macie swoje rodzynki. Broncie się jednak przed
                                      marketami w centrum, to paskuda taki market pudełko z zapałkami, żadny
                                      interesujący obiekt to jest.
                                      • nekroskop88 Re: kamienica 13.10.05, 21:14
                                        Wiesz w sumie to narzekamy na Tura i Rade Miejska, że blokują wszystkie
                                        inwestycje handlowe. Ale tak czasami myślę, że dzięki nim powstały tylko dwa
                                        blaszaki i to na obrzeżach miasta - Auchan z Leroy Merlin i Makro. I powinniśmy
                                        im dziękować, przynajmniej mniej badziewia. Minął już ten szał na hipermarkety
                                        i supermarkety. Teraz buduje się galerie handlowe, a one mają już jako taki
                                        wygląd:) Przynajmniej w przyszłości będzie można je przerobić na centra kultury
                                        lub galerie sztuki :)
                              • nekroskop88 Re: uczelnie 12.10.05, 21:07
                                A u nas w ogole nie ma takich budynków z czerwonej cegły :)

w Białymstoku też mamy miasteczko akademickie zbudowane za komuny
                                oto akademiki:
                                www.pb.bialystok.pl/akademiki2.jpg
                                a tu reszta zdjęć:
                                www.pb.bialystok.pl/fotoprzewodnik.html
                                • rita100 Re: uczelnie 12.10.05, 21:26
                                  dobrze, poczekaj jutro przeglądane, ale przyznasz , ze kamienice sa cudowne
                                  szczególnie te secesyjne , można sie patrzeć i patrzeć i podziwiać każdy
                                  szczegół :)
                                  dobranoc
                                  • nekroskop88 Re: uczelnie 12.10.05, 21:32
                                    To teraz masz już co jutro przeglądać :)
                                    A kamienice secesyjne są bardzo ładne:) Szkoda, ze tak mało ich w Białymstoku:(
                                • rita100 Re: uczelnie 13.10.05, 21:00
                                  Wiesz co , tak właśnie wyglądają akademiki w Krakowie , całkiem podobnie,
                                  tylko, że Wy macie więcej zadbanej roślinności. Teraz rozumie , że Wasze miasto
                                  ma budownictwo powojeny i miasto się rozwija w tym stylu, więc nie mozna
                                  wymagać większej ilości secesynych kamienic czy innego chrakteru miasta. Ale
                                  nie jest źle , bo przeciez dopiero po wojnie macie większy rozwój miasta i
                                  inwestycji. Ale chrońcie , chrońcie przed śmiercią te domeczki, ten Dworzec
                                  cudowny, te fontanny i pomniczki i ten cmentarz, który do tej chwili go widze.
                                  Nekroskop, widziałam , że na Białymstoku walczysz o galerię, ale galerii nie
                                  będzie bez moderatora, musicie go wybrać.
                                  • nekroskop88 Re: uczelnie 13.10.05, 21:11
                                    W sumie Białystok miał dwa "wzloty". Pierwszy był w czasach baroku za rządów
                                    Jana Klemensa Branickiego. Wtedy Białystok nie był prowincjonalnym miastem i w
                                    niczym nie ustępował Warszawie. Drugi był w XIX w. kiedy to zaczęły powstawać
                                    tu fabryki włókiennicze. Po wojnie zrealizowano kilkanaście inwestycji, ale od
                                    czasów powojennych Białystok stacza się po równi pochyłej. Brak mu dobrego
                                    gospodarza na miarę Branickiego. Miejmy nadzieje, iż taki Mesjasz nadejdzie :)

A co do secesyjnych kamienic to u Was one powstawały, wtedy gdy w Białymstoku
                                    budowano więcej w kamienic i pałacyków neostylach i eklektyzmie :)

Dworzec ma się bardzo dobrze:) Bojary mniej, nie wiem czy czytałaś ostatnie
                                    artykuły o nich (wkleiłem pare wątków wyżej). Cmentarz nie należy do nas tylko
                                    do Wasilkowa ;)

A wybory moderatora już były, głosowaliśmy i... cisza :(
    • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 14.10.05, 10:25
      Znalazłem fajną stronkę
      www.tc.pl/kapliczki/
      • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 14.10.05, 20:07
        Nekroskop - sliczna strona kapliczek
        Spójrz na to zdjęcie. macie Nepomucena, tylko się już wali, jest z drewna,
        prosi sie o renowację .
        www.kapliczki.tc.pl/1/podlasie.html
        Strasznie , strasznie jest jej potrzebna pomoc, zobacz, całkowicie się rozpada,
        płot juz się rozleciał - ale zdjęcie.
        Zaniosę stronkę do kapliczek, może ktoś się tym zainteresuje, a krajobraz wokół
        tej kapliczki jest taki przyrodniczy, lasy , pola, łaki , a wśród niej
        kapliczka. Coś sie w tym miejscu musialo wydarzyć. Przypuszczam , że piorun tam
        musiał trafić, ale tylko przypuszczam, wg legend mazurskich
        dzięki
        • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 14.10.05, 20:33
          Nie ma za co raz jeszcze :)

A jaki temat proponujesz do naszego wątku? :)
          • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 14.10.05, 20:42
            ;) Może krajobrazy ?
            • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 14.10.05, 20:43
              Białegostoku? ;)
              chodzi Ci o panorame miasta? Bo jesli tak to nie ma nic ciekawego ;p
              • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 17.10.05, 09:50
                do góry! :)
                • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 17.10.05, 20:18
                  nie , nie Nekroskop - chodzi mi o to - gdzie wyjeżdzają Białostoczczanie na
                  weekend , gdzie macie takie rekreacyjne tereny najblizej Białegostoku - gdzie
                  najcześciej wyjeżdzacie w dzień wolny ?
                  • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 19.10.05, 22:22
                    Hm... latem to plaża nad rzeką Supraśl i plaża miejska nad Stawami Dojlidzkimi:)
                    A zimą... hehe wyciąg narciarski w Ogrodniczkach :) A tak poza tym to nie
                    wiem... nic na razie nie przychodzi mi na myśl. :)
                    • koczisss Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 21.10.05, 02:20
                      Chopie, coś Twój wątek podupadniety lekko!!!
                      • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 21.10.05, 10:07
                        Niestety, zaczęła się szkoła i nie mam za dużo czasu :/
    • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 22.10.05, 21:24
      Rita, opuscilas wątek ;)
      • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 22.10.05, 22:06
        Nie opuściłam , tylko nie przeszkadzam w nauce ;)))
        Nekroskop, jesli masz aparat fotogaficzny może bys przeszdł się na ten cudowny
        cmentarz w Świtęta i porobił zdjęcia.
        A macie zdjecia Białystok nocą ?
        • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 22.10.05, 22:26
          Aparat mam, ale nie zajmuję się fotografią :P
          mamy np. tu
          www.bialystokonline.pl/galeria.php?typ=foto&gid=1&full=nie
          • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 22.10.05, 22:30
            W przeważającej części ekspozycja tej kolorowej fontanny - macie z niej okaz.
            Nekroskop , dużo masz nauki ? Co Ci idzie najlepiej ?
            • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 23.10.05, 09:53
              Duuuużo, wszyscy czegoś ode mnie chcą, a ja nie wiem co robię w tej szkole ;)
              Nic mi nie idzie najlepiej, po prostu już nie wyrabiam. Jeżeli przykładowo mam
              do nauczenia się trzech rzeczy, to działa to na zasadzie wyboru. Przykładam się
              bardziej do przedmiotów, które odchodzą w tym roku.
              • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 23.10.05, 21:34
                A jezyki jakie się uczysz ?
                Niczym się nie przejmuj, póżniej najlepiej będziesz wspominał te nauki i czesto
                wspominał te czasy i tęsknił do przyjaciół szkolnych.
                • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 23.10.05, 21:36
                  niemiecki (ktory znienawidziłem przez nauczycielkę) i rosyjski (po roku nauki
                  minął mi zapał) :)
    • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 23.10.05, 21:37
      Aha i mamy galerię zdjęć :)
      • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 25.10.05, 20:23
        To pięknie z tą galerią , to jest zawsze imponujace patrząc na zdjecia.
        Ale wiesz, moja córka na praktyce z dziećmi zrobiła karną kartkówkę i po
        sprawdzeniu poszlo tyle ndst , że rónież mnie zszokowało. Ale też nie dziwię
        się, bo żadnej kartkowki nie rozszyfrowałam , napisane jak kura pazurem, cięzko
        odzczytać, więc mam uwagę Nekroskop , pisz zawsze wyrażnie na sprawdzianach ,
        to daje przynajmniej łatwośc czytania.
        Powodzenia na galerii :)
        • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 25.10.05, 20:29
          Pisze wyraźnie, ale w sumie nie muszę. Nauczyciele mówią, "aby było z sensem" :)
          • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 29.10.05, 21:28
            Wiesz, Nekroskop, że nawet dopuszczane są prace pisane na komputerze, jedna tak
            była w wypracowaniach i bardzo mi sie podobała.
            • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 30.10.05, 19:43
              Wiem o tym :) Niestety na razie nie mogę takowych pisać, bo mi tusz w drukarce
              zasechł :(
    • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 27.10.05, 23:03
      To jaki kolejny temat? :)
    • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 27.10.05, 23:07
      Rynek Kościuszki

www.bstok.pl/foto/?foto=1384

A teraz coś brzydszego:)

www.bstok.pl/foto/?foto=1448
      Fragment centrum:
      Po lewej to zielone to Dom Technika, obok Dom Handlowy "Central" PSS Społem, w
      prawym dolnym rogu fragmentu budynku sądów, a ten budynek z kolumnami to
      wczesniej wspominana siedziba UwB. W tle Kościół św. Rocha.
      • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 29.10.05, 21:29
        hehe, to brzydkie to nie takie brzydkie , a ciekawe, a Rynek z tą fontaną
        bardzo piękny - czyściutko macie w Białymstokum i w spokojnej tonacji elewacje.
        • koczisss Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 30.10.05, 00:40
          Dziś fajnie ta fontanna była zamarźnięta, wisiały sople, a cała rzeźba była pokryta lodem:))) Szkoda, że nie miałem przy sobie aparatu:(((
          • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 01.11.05, 16:44
            Koczisss, tak jest , że w najbardziej potrzebnej chwili nie ma aparatu, ale
            pokażecie zdjecia z rozświetlonego dzisiejszego dnia, mam nadzieje , ze i w
            Białymstoku :)
    • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 29.10.05, 09:26
      Aha i jeszcze znalazłem to
      www.polska.pl/galeria/gallery,Cmentarz_w_Wasilkowie,gid,115552,cid,226.htm
      • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 29.10.05, 21:32
        tu sa wrażniejsze zdjecia i zbliżenia postaci kamiennych, tez bardzo zadbane.
        Wiesz Nekroskop, ja Wasz cmentarz to wszystki pokazuje jako najpiękniejszy
        obiekt cmentarny. Jest doskonały w swoim stylu.
        Spokojnych Świąt Ci życzę i może się wybierzesz na ten jedyny w swoim rodzaju
        cmentarz.
        pozdrawiam
        • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 30.10.05, 19:42
          Też życzę Ci spokojnych świąt :)
          • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 01.11.05, 16:46
            O pogodzie w tym dniu nie wspomnę , bo jest tak przychylna, że nie ma co mówić.
            Tylko świecić i nic nie gaśnie.
            • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 04.11.05, 21:37
              Oj u nas wiało strasznie:)
              • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 04.11.05, 21:39
                Wrzucam relaksacyjnie skrzydełko:)
                www.bstok.pl/foto/?foto=1468
                • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 04.11.05, 22:07
                  Uuu, ale pałacyk efektowny, całkiem nowiutki jaki śliczniutki. Ciekawe jak
                  elewacja zimę przetrzyma ? Ależ skrzydełko - apetyczne :)
                  • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 05.11.05, 10:09
                    Oczywiście domyśliłaś się, że to Pałac Branickich? :)
    • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 05.11.05, 20:15
      już jesień :)
      www.bstok.pl/foto/?foto=1621

A tu pałac już po remoncie, wreszcie ktoś zdjęcia zrobił :)

www.bstok.pl/foto/?foto=1617
      www.bstok.pl/foto/?foto=1620
      już tylko zostały dwa kawałki różowego z przodu :)
    • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 06.11.05, 22:25
      I znowu Rynek Kościuszki:)
      www.bstok.pl/foto/?foto=1262
      Ten szary budynek zbudowano w stylu socrealistycznym, jest wpisany na listę
      zabytków:)
      • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 07.11.05, 20:42
        Znów śliczna fontanna :)
        Słyniecie juz z pięknych fontan.

A popatrz co znalazłam - jakie starocie i jak ich duzo - pocztówki z
        Białegostoku
        www.szukamypolski.com/gap/galery_1b.php?cat_id=266
        • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 07.11.05, 21:02
          a tak:)
          tu jest podział pocztówek na lata ;)
          www.szukamypolski.com/gap/galery_1b.php?cat_id=94
          a tu Olsztyn
          www.szukamypolski.com/gap/galery_1b.php?cat_id=389
          • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 08.11.05, 20:48
            a tu Nekroskop inne widokóweczki z Białegostoku

www.castlesofpoland.com/podlasie/bialystok_pocztowki.htm
            • Gość: :) Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku IP: *.stok.xen.pl 09.11.05, 11:53
              Pozdrawiam wszystkich Białostoczan .
              Nawet nie wiecie.... jak fajnie wracać do Białegostoku! :)(właśnie z
              Olsztyna :))
              Nie ma to jak studia w innym mieście heh.
              • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 09.11.05, 14:16
                Cieszymy się, że wracasz:)
                • Gość: :) Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku IP: *.stok.xen.pl 09.11.05, 14:52
                  Wracam co tydzień i naprawdę dobrze się czuję wjeżdżając do naszego miasta :)
                  Olsztyn całkiem fajne miasto, ale wiadomo ,że w domu najlepiej :))
                  Fakt faktem ,że bardziej doceniam Białystok :))
                  • rita100 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 10.11.05, 20:14
                    A jaka widzisz najważniejszą różnicę między tymi miastami ?
                    • nekroskop88 Re: Wirtualna wycieczka po Białymstoku 12.11.05, 23:45
                      Czekamy:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka