Dodaj do ulubionych

Szkola NR 7 czesc 48

IP: *.h.pppool.de 22.10.05, 08:47
Rozpoczynamy nastepna czesc.

Zeby nie zagasic dyskusji o Dlugim przekladam Link od DD o sprzataniu:

miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,2980039.html
No i moze jesli ktos sie nowy zablaka link nieoficialnej strony:

home.arcor.de/szkpnr7/
Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: wskh conti do nat IP: *.range81-155.btcentralplus.com 22.10.05, 12:43
      Oczywiscie wspominalismy koniec wakacji 1972 roku gdy sie poprawialem z matmy.
      Podomno istnieje jakos podswiadomosc plodu. Moze tryzmal za wszystkich
      poprawkowiczow kciuki, moze wyprosil mame o zlitowanie, bo ja na miejscu pani
      Poglod kazalbym mi powtarzac klase, ale postawila mi jakies tryz na szynach. On
      teraz ma juz swoje dzieci, stary chlop!
      A mi w Anglii jako tako. Teraz zyje sobie w Bristolu i szukam nowej pracy, zeby
      w koncu uwolnic sie od posrednika czyli agencji.
      Do pozostalych. Pilnujcie jeziora Dlugiego i informujcie o kazdym szczegole w
      zwiazku z ostatnia akcja pletwonurkow.
      Hej!
      • miki-3 Re: nurkowanie na długim 22.10.05, 16:57
        przez chwilę pomyslałem ,że może ja też ponurkuję . sprzęt nurkowy gotowy do
        uzytku, ale finlandia mi sie chłodzi w lodówce.mam dzis imprezke z kolegami, a
        na kacorku nie wolno nurkować . kiedys sprawdziłem ......
        • Gość: karolina Re: czy to tylko plany?? IP: *.piorunek.pl 22.10.05, 21:11

Witam!
          Czytajac wiadomość w gazecie dowiedziałam się ,że przy sp7 w 2007 mają budować
          nowa salę gimnastyczną-super, szkoda ,że tak póżno,ale lepiej póżno niż wcale.
          Idąc tokiem tej informacji wynika ,że szkoła nie będzie zlikwidowana?!-oby to
          była prawda.
          Pogoda wspaniała, ciepło ,tak więc serdecznie i jeszcze ciepło pozdrawiam.By
          • Gość: Fredek Re: czy to tylko plany?? IP: *.h.pppool.de 23.10.05, 09:14
            Bedac w lato na boisku szkolnym , widzialem tylko nowe boisko do siatkowki
            plazowej. Tez fajna sprawa.
            www.krenzek.de/Al_Przyjaciol_2005/P7200010.JPG
            A o hali sportowej ucichlo ...

Dzis wybory w szkole , wiec robcie troche reklamy dla szkolnego forum.
            Moze znajda sie nowe ciekawe wspomnienia.

Pozdrowienia
      • Gość: nat Re: do wskh IP: *.bulldogdsl.com 22.10.05, 22:55
        Bardzo lubie Bristol. Moja corka studiowala w Bristol Uni i poleca bardzo
        Lizard Lounge - w jej tam czasach wszyscy barmani byli z Polski. Fajne miasto,
        nie bardzo duze ale pelne 'mlodego' zycia. Mam nadzieje, ze uda Ci sie uwolnic
        od posrednikow itp i znalesc przyzwoita prace. Pozdrawiam i zycze powodzenia.
        • Gość: wskh re Bristol IP: *.range81-155.btcentralplus.com 23.10.05, 20:08
          Ok! Faktycznie, miasto ma swoj klimat, ale naszego siodemkowego chyba nie
          przebija!
          • Gość: wskh Jezioro IP: *.range81-155.btcentralplus.com 23.10.05, 20:11
            Czy juz slyszeliscie o znaleziskach z dna j. Dlugiego? Bardzo ciekawe.
            militaria, przedwojenne naczynia itp. Niezle! To tyzlko potwierdza, ze
            opowiesci o naszej dzielnicy, to nie mity!
            • Gość: mamut Re: Jezioro IP: *.sympatico.ca 23.10.05, 20:44
              a z kad wiesz o tym... powiedz cos wiecej..

czuwaj
              • Gość: Fredek Re: Jezioro IP: *.h.pppool.de 23.10.05, 21:03
                Mamut zobacz na internetowe wydanie gazety ...

miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,2981651.html
                Ciekawe ...
                • zbyszek07 Re: Jezioro 24.10.05, 07:45
                  Bylem w sobote nad Dlugim,
                  ogladalem akcje pletwonukow,
                  biegu na orietacje...
                  i piekna jesien...
                  Trzy topole ktore ocalaly maja nowe galezie i liscie...
                  te o ktore jd pytales...
                  Zrobilem sporo zdjec.
                  Bylem tez w 7-ce...
                  Szkola zyje...

Zdjecia przekaze borasce gdy tylko zlapie chwile czasu...

Pozdrowka!
                  :-)
                  • Gość: jd Re: Jezioro IP: 193.0.68.* 24.10.05, 11:09
                    Od początku miałem przeczucie, że z topolami jeszcze "se vrati". Nie jest to
                    więc wykluczone i w innych sprawach (np. filary sklepu, labirynt pomostów i
                    budynków plaży miejskiej, Tramp itd.).
                    • zbyszek07 Re: Jezioro 24.10.05, 11:29
                      Tramp to juz przeszlosc,
                      na jego miejscu jest juz rondo...
                      Plaza...kto wie?
                      Filary...
                      zabudowane...
                      smutek.
                      Nie ma juz tych podcieni gdzie mozna bylo wcinac oranzade w proszku
                      prosto z torebki...

Pozdrowka.
                  • borasca0107 Re: Jezioro 24.10.05, 15:27
                    zbyszek07 napisał:

> Zdjecia przekaze borasce gdy tylko zlapie chwile czasu...

juz zacieram rece z niecierpliwoscia !;))))

Pozdrowionka!
                    • borasca0107 Wilma.... 25.10.05, 00:14
                      z innej beczki....

Co wspolnego z Siodemka moze miec huragan Wilma szalejacy na Florydzie?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=399&w=23111098&a=23925666
                      Trzymam kciuki za Tensama - mam nadzieje, ze sie odezwie tutaj!

Pozdrowionka.
                      • Gość: wilma Re: Wilma.... IP: 142.227.41.* 25.10.05, 18:17
                        Jestem z Siodemki i wlasnie, w regionie, gdzie mieszkam zaczyna sie huragan
                        Wilma.
                      • tensam Re: Wilma.... 30.10.05, 01:25
                        borasca ... dziekuje serdecznie za pamiec...tak..mialem Wilme na miejscu...z
                        okna i balkonu nakrecilem 30 minut filmu dla mnie bylo to przezycie gdyz byl to
                        pierwszy huragan ktorego bylem bezposrednim swiadkiem. Nie pisalem wczesniej
                        gdyz przeprowadzka gonila przeprowadzke...jestem teraz w Fort Myers i od
                        poniedzialku zaczynam nowa i bardzo ekscytujaca prace. Wilmy obecnosc tutaj
                        spowodowala ze nie mialem lacza z internetem od Poniedzialku do dzisiaj tj.
                        Soboty. Bradu brakowalo zas prze 36 godzin, nadal sa miejsca bez electrycznosci.
                        Zal tylko mi mundurowych ktorzy musza wystawac na skrzyzowaniach i kierowac
                        ruchem drogowym..napisze wiecej i byc moze wrzuce fotki "Wilmy" na swoja strone.
                        Do uslyszenia,
                        pozdrowienia dla 7-demkowiczow

10Sam
            • Gość: Fredek Re: Jezioro IP: *.h.pppool.de 25.10.05, 07:38
              Dzis GO pisze o sprzataniu Dlugiego ...

www.wm.pl/Index.php?ct=olsztyn&sct=olsztyn&id=778139
              • Gość: ??????? Re:Wilma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 18:26
                Ktoś ty?
                • zbyszek07 Re:Wilma 26.10.05, 07:20
                  Ktos z siodemki...
                  czyli "nasz czlowiek"
                  • Gość: wilma Re:Wilma IP: 142.227.41.* 26.10.05, 20:34
                    Masz racje, czasami posluguje sie ksywka "czlowiek". Jestem pewien, ze
                    chodzilem do jednej klasy z nat. Wilma przeszla bez wiekszych sensacji. Wialo i
                    lalo przez caly dzien ale nie bylo przerw w dostawie pradu. Wody sie podniosly.
                    Juz swieci slonce. Pozdrawiam najserdeczniej.
                    • Gość: jd Re:Wilma IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.05, 20:49
                      Chodzenie do klasy z nat to nie byle co. Samo w sobie jest to zasługą. Tym
                      bardziej, że o ile pamiętam, nat tego nie wyklucza.
                      Dopisuję czlowiekowi dodatkowego nicka. Wilma to także imię jednej z małżonek
                      bohaterów "Między nami jaskiniowcami", co kiedyś leciało chyba w Zwierzyńcu.
                      Bardzo mnie pokrzepiły te zmartwychwstające topole. Powinny ich pilnować
                      dzieciaczki z Siódemki.
                      • steph13 Re:Wilma 26.10.05, 22:37
                        jd, a dlaczego to taka zasluga? Czyzby zdziwienie, ze jeszcze pzipie paru
                        siodemkowiczow z tego rocznika? Zartuje naturalnie.
                        A do kolegi z klasy pytanie: gdzie siedzisz na fotce z 1szej klasy, z Sitnikowa
                        w czarnym chalacie w roli glownej? Ja w pierwszej lawie w mundurku marynarskim.
                        • Gość: jd Re:Wilma IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.05, 22:41
                          To zasługa ze względu na tutejsze zasługi nat.
                        • Gość: czlowiek Re:Wilma IP: 142.227.41.* 31.10.05, 18:03
                          Gdzie jest to zdjecie, Steph13?
                          • Gość: nat Re:Wilma IP: *.bulldogdsl.com 31.10.05, 19:58
                            sorry czlowieku, poplataly mi sie nicks, tzn jestem nat na uzytek tego forum.
                            To zdjecie to ja mam gdzies tutaj w domu. Z panow, sa na nim takie postacie jak
                            Domagala, Barzdo, Sylwestrowicz, Snopek... Wiecej nie pamietam ale moze kiedys
                            zdjecie znowu odgrzebie i uzupelnie rejestr albo nawet umieszcze na forum. A
                            moze Ty uchylisz rabka tajemnicy jakimis chociaz inicjalami?
                    • Gość: Fredek Re:Wilma IP: *.nwbi.de / *.neue-westfaelische.de 28.10.05, 10:22
                      No to tylko pogratulowac , ze nie wialo tak jak w Meksyku ...

Ale w tym roku macie szczegolnie pecha z tymi Hurraganami.
                      Najpierw Katarina , pozniej Rita, teraz Wilma ...
                      I jeszcze nie koniec sezonu.

Znam taki dowcip.
                      Co maja kobiety wspolnego z Hurraganami ?

Jak dochodza sa wilgotne i dzikie ... jak odchodza biora samochod i dom ...

Pozdrowienia
                      • miki-3 Re:Wilma 28.10.05, 16:46
                        hehehehehe! skąd ja to znam? hehe!
                        • Gość: jd Re:Wilma IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.10.05, 12:50
                          Fredek, szykuj się dziś na ostatnie litery.
                          • Gość: karolina Re:Wilma IP: *.piorunek.pl 29.10.05, 20:24
                            Witam!

No Panowie, zostawić Was na chwilę i takie pikantności??

Zaczyna sie wiele wspomnień i zadumy o naszych kolegach i
                            koleżankach.Uważejcie więc na siebie ,na drogach!
                            Roboty na Bałtyckiej posuwają się w coraz szybszym tempie , już widać cały
                            zarys ronda ;teraz robią chodniki ,układają płaty trawiaste,nawet dojrzałam
                            nową wsadzoną jarzębinkę.Tylko niewiem co zrobią z rynkiem ,są ploteczki, że
                            zostanie gdzieś przeniesiony.Serdecznie pozdrawiam Wilme i pozostałych.By
    • Gość: Fredek Encyklopedia W-Z IP: *.h.pppool.de 30.10.05, 18:53
      Milej lektury :))

home.arcor.de/szkpnr7/encyklopedia_wz.htm
      • Gość: karolina Re: Encyklopedia W-Z IP: *.piorunek.pl 30.10.05, 21:32
        Witam!
        właśnie skończyłam lekturę -najbardziej ubawił mnie fragment mikiego -odnośnie
        maczety i buraczków.
        Jd-serdeczne dzięki za Twój trud :-)coś fantastycznego!!
        • Gość: mamut Re: Encyklopedia W-Z IP: 69.158.130.* 31.10.05, 02:13
          Czesc Wszystkim.. nie mialem jeszcze czasu poczytac ostatnich wypowiedzi..
          czyli od wtorku.. mialem nieco burzliwy i zajety okres ostatnio.. w Czwartek
          urodzila mi sie corka.. Troche zawczesnie bo o cztery tygodnie za wczesnie..
          ale malenstwo zdrowe i dobrze rozwiniete. Odezwe sie znow jak znajde czas i
          przeczytam ostatnie posty.

czuwaj
          • Gość: Fredek Re: Encyklopedia W-Z IP: *.h.pppool.de 31.10.05, 07:27
            No to GRATULACJE dla mamuta i zony na urodziny mlodego "mamuciatka" !!!

Pozdrowienia
            • miki-3 Re: Encyklopedia W-Z 31.10.05, 13:50
              mamut !! gratulacje !!!

pozdrawiam szanowną małżonkę !!

chucham na potomka (na szczęscie)

czytałem encyklopedię- jak zwykle -miło spędzony czas.....

alee.... przy literce "ż" uswiadomiłem sobie ,że to koniec, i

więcej nie będzie . nie bedzie????

• Gość: zyby Re: Encyklopedia W-Z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.05, 21:34
                Miki może to jeszcze nie koniec, może jak napiszemy nowe wspomnienia trafią one
                do encyklopedii i będzie ona dalej rosła.Postaram sie coś napisać, mam trochę
                czasu (znowu z powodu motocykla).

pozdrowienia dla wszystkich
                • Gość: DD Re: Encyklopedia W-Z IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 01.11.05, 01:07
                  Dziękuję JD za całą encyklopedię. Chyba sobie ją wydrukuję i oprawię. Choć mam
                  świadomość,że wiele teamtów i nazwisk opisanych jest tylko w konkretnym czasie
                  (widziane przez konkretnego forumowicza) i faktycznie życie na dzielnicy było i
                  jest jeszcze bardziej fascynujące niż wycinek opisywany w encyklopedii. Dlatego
                  namawiam wszystkich którzy to forum odiwedzają jako czytelnicy, żeby znaleźli
                  czas na opisanie swoich wspomnień. JD - jeszcze raz dzięki.
                  • Gość: karolina Re: Encyklopedia W-Z IP: *.piorunek.pl 01.11.05, 08:33

Witam!
                    Mamutowi i rodzince serdeczne gratulacje zpowiększenia rodzinki.Masz aż lub
                    tylko 6 lat na przygotowanie malutkiej do nauki w słynnej sp7:-)
                    Arabelli również gratuluję zostania Ciocią.
                    Pozdrawiam serdecznie.

Zyby-czy coś poważnego Ci się stało???Czy wszystko OK?Trzymaj się zdrowo.BY
                    • Gość: jd Re: Encyklopedia W-Z IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.11.05, 17:03
                      Kochani, wszystkim dziękuję za miłe słowa. Weźcie jednak pod uwagę, że robiłem
                      to także dla siebie, więc z istotnym motywem egoizmu i interesowności. A w
                      sumie przecież wszystko przez ten niesamowity kawałek świata.
                      Teraz powprowadzam trochę uzupełnień i poprawek (także literowych), i wtedy
                      będzie wszystko lepsze i pełniejsze, ale jeśli ktoś już teraz chciałby dostać
                      Encyklopedię w pliku Worda (ponad 2 MB, a po spakowaniu zipem 0,5 MB), to
                      proszę o podanie adresu.
                      No i gratulacje dla mamuta. A jakie imię dla dzieciątka?
    • Gość: Fredek Spacer Zbyszka po osiedlu .... IP: *.nwbi.de / *.neue-westfaelische.de 02.11.05, 09:33
      Borasca wstawila fajne i bardzo aktualne zdjecia Zbyszka ...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=708&w=31287941&v=2&s=0
      Wstawiam link zeby je latwiej znalezc :))
      • Gość: czlowiek Do nat (pierwsza klasa z 1954) IP: 142.227.41.* 02.11.05, 19:20
        Zgadza sie, to moja klasa. Domyslam sie, ze jeden z Twoich inicjalow to T.
        Domagala, Barzdo, Snopek. Marka Domagale spotkalem ostatni raz chyba 7-8 lat
        temu w sklepie na osiedlu. Tadzika Barzdo widzialem ostatni raz w Warszawie,
        kiedy pisywal do dziennikow o Korei Pln i Wietnamie. Zbyszka (?) Snopka nie
        widzialem od ukonczenia szkoly podstawowej. Ostatnio spotkalem Mietka Krupe,
        ktory byl w naszej klasie przez jakis czas, a teraz mieszka niedaleko od
        miejsca, gdzie Ty mieszkalas.

"To zdjecie to ja mam gdzies tutaj w domu. Z panow, sa na nim takie postacie
        jak Domagala, Barzdo, Sylwestrowicz, Snopek... Wiecej nie pamietam ale moze
        kiedys zdjecie znowu odgrzebie i uzupelnie rejestr albo nawet umieszcze na
        forum. A moze Ty uchylisz rabka tajemnicy jakimis chociaz inicjalami?"
        • Gość: nat Re: Do czlowieka IP: *.bulldogdsl.com 02.11.05, 22:58
          Czlowieku, wyglada na to, ze mnie rozgryzles. Czytalam kiedys artykuly Tadka B.
          online ale z nikim nie mam kontaktu od baaaardzo wielu lat.Przyznaj sie teraz,
          prosze, w jakis perfidnie enigmatyczny sposob, kim Ty jestes.
          • Gość: czlowiek Enigmatycznie... IP: 142.227.41.* 04.11.05, 17:43
            W sposob perfidnie enigmateyczny moge powiedziec, ze podobnie jak Ty, posluguje
            sie na codzien angielskim (od osiemnastu lat).
            • Gość: nat Re: Enigmatycznie... IP: *.bulldogdsl.com 04.11.05, 23:43
              Przy tak zawezajacym kryterium to juz na pewno sie domysle! OK, pozostan
              tajemniczy, a mnie niech dalej ciekawosc zre. Sweet dreams.
              • Gość: mir-mur Re: do mamuta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 19:34
                Gratulacje :o)
                • Gość: Fredek Re: do mamuta IP: *.h.pppool.de 08.11.05, 06:53
                  Ja tez gratuluje jeszcze raz.
                  No i dzieki za zdjecia malutkiej ...
                  • Gość: ryba696 Re: do mamuta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 14:30
                    Witajcie! dawno mnie tu nie było ale miałam tyle spraw na głowie, ale musze sie
                    Wam pochwalic że kupiłam śliczną chałupke na wsi i będę rolnik jak nic.Fredziu
                    zapraszam jak przyjedziesz może zrobimy jakąś imprezkę z ludkami z forum. Mamut
                    naprawde gratuluje dzieci to super wynalazek.Sama mam dwóch synów w sporym
                    przedziale wiekowym jeden ma 15 lat a drugi 2, ale to fajne
                    chłopaki.Pozdrowionka dla wszystkich.
                    • Gość: karolina Re: do mamuta IP: *.piorunek.pl 09.11.05, 16:40

Witam!
                      Rybie-serdeczne gratulacje i powodzenia na nowym miejscu.
                      Czy to domek letniskowy czy całoroczny?
                      No to ,duża ryba będzie miała gdzie częściej załapać się na haczyk:-)
                      Zrób imprezę za nim cokolwiek zaczniesz robić to będziemy mogli pomóc Ci we
                      wszystkich pracach terenowych.
                      Cieszę się,że ktoś się odezwał ,bo strona sp7nisko upadła-zrobiło się smutno i
                      zbyt cicho.miłego wieczoru .By
                    • Gość: karolina Re: do mamuta IP: *.piorunek.pl 09.11.05, 16:41
                      Witam!
                      Rybie-serdeczne gratulacje i powodzenia na nowym miejscu.
                      Czy to domek letniskowy czy całoroczny?
                      No to ,duża ryba będzie miała gdzie częściej załapać się na haczyk:-)
                      Zrób imprezę za nim cokolwiek zaczniesz robić to będziemy mogli pomóc Ci we
                      wszystkich pracach terenowych.
                      Cieszę się,że ktoś się odezwał ,bo strona sp7nisko upadła-zrobiło się smutno i
                      zbyt cicho.miłego wieczoru .By
                      • zbyszek07 Re: do mamuta 09.11.05, 20:05
                        Milo poszelescic liscmi nad Dlugim.
                        Popatrzec na stare sciezki
                        ktore tak dobrze znam...
                        Gdy do szkoly bylo pod gorke (al Przyjaciol)
                        a wracalo sie tez pod gorke...
                        przez las i nad Dlugim.
                        Popatrzylem na sciezke przy al. Przyjaciol do jeziora,
                        gdzie trwala wieczna walka o slizgawke zima...
                        My polewalismy woda wieczorem, dziadkowie posypywali popiolem rano...
                        To bylo slizganie....
                        Teraz na sciezce kostka bitumiczna...
                        moze zima trzeba sprobowac?
                        • Gość: mamut Re: do mamuta IP: *.sympatico.ca 10.11.05, 01:12
                          Dziekuje, dziekuje.. mala daje nam sie ostatnio we znaki.. jako ze o ponad 4
                          tygodnie za wczesnie, musimy ja karmic co 3 godziny.. prucz tego ma wlasne
                          humory jak na skorpionice przystalo i poprzez to malzonka i ja malo sypiamy.. a
                          co sie wiaze z tym mam malo czasu na internet.. chodze jak zombie z minimalna
                          liczba przespanych nocy.. tej nocy byly 4 godziny w przerwach.. a jak sie
                          zapowie nastepna.. kto to wie.. W kazdym razie pozdrawiam grono
                          siodemkowiczow.. i do uslyszenia... jak sie wyspie ;)

czuwaj
                          • Gość: ryba696 Re: do mamuta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 09:08
                            Do Karoliny-domek całoroczny,malutki śliczniutki i już nie moge sie doczekać
                            przeprowadzki. Mamut nie przejmuj sie mój młodszy synek pomimo iż nie był
                            urodzony wcześniej, przez rok co noc budził sie co 2 godziny i chciał jeść.To
                            była makabra ale jak teraz patrze to rok szybko minął i chłop wyrósł fajny też
                            charakterny bo to mały lew. Pozdrawiam
                          • Gość: karolina Re: do mamuta IP: *.piorunek.pl 10.11.05, 09:13

Witam!
                            Mamut! to dopiero początek-poczekaj ,jak będą wychodzić ząbki, to będziesz spał
                            nie 4 godziny, ale po 4 minuty :-o
                            W sp7 dzisiaj ,dzieci ubrane na galowo , rocznica uzyskania niepodległości-apel
                            na malutkiej sali śpiewy o strzelcach itd.
                            Miłego wypoczynku nad jeziorem Długim i cudownym naszym lesie.Pozdrawiam ,
                            Zbyszku-zdjęcia w/w okolic cudowne!By
                            • Gość: mamut Re: do mamuta IP: *.sympatico.ca 11.11.05, 03:24
                              eh, nie strasz, nie strasz ... ja sie nie boje.. przetrwam.. ze spaniem to u
                              mnie nie bedzie tak zle.. ja moge spac nawet jak by przy mnie armaty strzelaly.
                              wszyscy sobie jakos daja rade.. ja tez sobie dam.. jak narazie jestem
                              wytrwalszy od malzonki ;)

Apel byl.. pewnie w sali gimnastycznej na gorze.. eh wspomnienia

czuwaj
                              • Gość: jd Re: do mamuta IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.11.05, 12:17
                                Bezczelnie i interesownie podrzucam do góry.
                                Choć jest też powód poważniejszy: mamut chyba nie zdradził jeszcze imienia
                                dzieciątka, a był do tego wzywany.
                                • Gość: mamut Re: do mamuta IP: *.sympatico.ca 12.11.05, 14:43
                                  oh, przeoczylem .. .mala ma na imie Abigail.

czuwaj
                                  • miki-3 Re: do Fredka 12.11.05, 16:00
                                    Fred !

ja jeszcze raz w tej samej sprawie . był taki postulat ,zeby na stronie 7 był
                                    aktualny adres na forum, albo chociaż opis gdzie i jak trafic .
                                    bawiłem sie wczoraj na imprezie gdzie była Marzena W.(patrz spotkanie w karczmie
                                    Jana)z pamieci ,to może bym zaryzykował podanie adresu strony ,ale juz adresu
                                    forum to nie ! tym bardziej ,że jakoś trudno było mi mówić ...hihihi
                                    • Gość: mir-mur Re:Nad jeziorem Długim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 18:47
                                      www.wmgn.pl/cgi-bin/oferty.pl?page=details&lang=pl&biuroid=MD&innerid=1549
                                      • Gość: mir-mur Re:Nad jeziorem Długim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 18:49
                                        www.wmgn.pl/cgi-bin/oferty.pl?page=details&lang=pl&biuroid=MS&innerid=13115
                                        • Gość: jd Re:Nad jeziorem Długim IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.11.05, 21:14
                                          To są dwie świetne okazje do ropoczęcia wykupu przez nas całej Alei Przyjaciół.
                                          Pilnujmy szczególnie, gdy sprzedawać będą sklep (należy natychmiast przywrócić
                                          filary) oraz jezioro (natychmiast wrócą topole) i szkołę (po wykupie do
                                          renacjonalizacji, bo szkolnictwo prywatne to nie jest to). Potem inwestycje
                                          rozszerzymy na kolejne ulice i okolice.
                                    • Gość: Fredek Do mikiego .... IP: *.h.pppool.de 12.11.05, 21:25
                                      Ok , jutro wstawie na moja strone linki na Forum gazety.

Mieszkanie na Al. Przyjaciol fajne.
                                      Tylko ze "akurat" brak troche grosza zeby sobie te mieszkanie na poddaszu na
                                      wakacje kupic ...
                                      • Gość: miki Re: Do mikiego .... IP: *.olsztyn.mm.pl 13.11.05, 11:35
                                        zaraz sprawdze kupon lotto z soboty. było 3mln.do wziecia, to wystarczy.....
                                        • Gość: karolina Re: Do mikiego .... IP: *.piorunek.pl 13.11.05, 18:55

Witam!
                                          No to po ile zrzutka ,na to mieszkanko?
                                          Mamut wiem ,że dasz sobie radę;my ludzie północy jesteśmy silni i odporni na
                                          wszelki trud życia :-)
                                          Starsza Ryba szukała czegoś malutkiego ,przytulnego.Miłego tygonia.BY
                                          • Gość: ryba696 Re: Do mikiego .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 09:40
                                            Witajcie! zawsze mi sie marzył mały domek na Rybakach albo gdzieś na Białej ale
                                            niestety w Olsztynie ceny domów są za duże jak na moją kieszeń,ale mieszkanka
                                            naprawde fajne.Mamut imienie córeczki super!!!Miłego tygodnia dla wszystkich
                                            • Gość: jd Re: Do mikiego .... IP: 193.0.102.* 14.11.05, 11:15
                                              Czy miki wygrał w tego totolotka? Podejrzewam, że jego fart oscyluje w rejonach
                                              totolotkowego farta mojego dziadka. Czyli nie wygrał.
                                              Rybie dom na Rybakach należy się bezpłatnie, tak jak przyjaciołom na Alei
                                              Przyjaciół.
                                              • Gość: zyby Re: Do mikiego .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 21:45
                                                jeszcze może wygrasz miki bo jest nowa kumulacja w totolotku 7 mln
                                                • Gość: LP® Re: Do mikiego .... IP: *.a.pppool.de 16.11.05, 17:39
                                                  Czesc pozdrawiam wszystkich.
                                                  Tydzien temu bylem w Olsztynie ,dzielnica nieco zaspana szkola stoi.
                                                  Szkoda ze tylko pare godzin..Henio gdzie jest do ciebie jakis dzwonek!!!ukradli
                                                  albo co??
                                                  • Gość: karolina Re: Do mikiego .... IP: *.piorunek.pl 17.11.05, 17:46

witam!
                                                    ponoć w sobotę uroczyste oddanie nowej bałtycko-trampowo-barakowej części
                                                    ulicy; (czyt. ronda na Bałtyckiej)
                                                    ponoć wczoraj wieczorem ,niektóre autobusy mogły przejechać pod nowym tunelem.
                                                  • Gość: jd Re: Do mikiego .... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.11.05, 20:30
                                                    Na wiosnę pojadę to obejrzeć. Wiem, że musi być to rondo, ale serce mi się
                                                    kraje z bólu i tęsknoty na wspomnienie baraków, Trampa i przyjazdów cyrku.

Czyżby miki jednak wygrał w totolotka i teraz kombinuje jak uchronić pieniądze
                                                    przed obiecanym zainwestowaniem w Aleję Przyjaciół?
                                                  • rita100 Re: Do mikiego .... 17.11.05, 20:34
                                                    przepraszam za przekroczenie progów szkoły ale mam bardzo ważną wiadomość :)
                                                    Czy wiecie, że Al. Przyjaciół i ul. Bałtycka, kiedyś, w średniowieczu była
                                                    miejsce straceń ?
                                                    To tak tylko na marginesie :)
                                                    pozdrawiam
                                                  • Gość: jd Re: Do mikiego .... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.11.05, 20:39
                                                    Wiemy, rita, wiemy. Jest to odnotowane w Encyklopedii, a odkrył to Fredek.
                                                    Ale jeśli coś jeszcze odkryjesz ciekawego, to dawaj znak.
                                                  • rita100 Re: Do mikiego .... 17.11.05, 20:51
                                                    Czyli nie jestem pierwsza, ach, co zrobić ;)))
                                                    Pamietam o Was i napewno jak tylko coś ciekawego, to ja zaraz .... :)
                                                    Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich siódemkowiczów.
                                                  • Gość: karolina Re: wzgórze straceń IP: *.piorunek.pl 17.11.05, 21:11

Witam!
                                                    to dopiero teraz wiem i to dzieki Ricie(Gdzie można to znalezć),że wejscie pod
                                                    górkę było ciężkie ,nie tylko same w sobie ,ale i ze spuszczoną głową,jak
                                                    przystało na wzgórze straceń :-)
                                                    JD-to miejsce zmieniło się bardzo ,aż trudno dać wiarę ,że to dobrze nam znane
                                                    okolice.Niestemy nie umiem przesyłać zdjęć na komputer,a szkoda, bo tak
                                                    porobiłabym fotki i pozostałym pokazała!Fredku co u Ciebie ,bo cisza nastała!
                                                    Pozdrawiam.BY
                                                  • Gość: jd Re: wzgórze straceń IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.11.05, 21:49
                                                    Karolina, oglądałem już tę budowę ronda i jej rezultaty na różnych zdjęciach.
                                                    No i mam bogatą wyobraźnię, która mi w tym wypadku podpowiada, że jest
                                                    dokładnie tak jak być nie powinno, ale tak właśnie być musi.
                                                  • Gość: karolina Re: rondo na Bałtyckiej IP: *.piorunek.pl 19.11.05, 12:18

Witam!
                                                    Idąc na zakupy pośrednio uczestniczyłam w otwarciu ronda,
                                                    są głosy kierowców,ze niestety projekt nie przemyslany .Zbyt mało miejsca do
                                                    wykonamia manewru skrętu ,szczególnie dla autobusów,na ciągu komunikacyjnym dla
                                                    pieszych ,na drodze napotykasz mały pas zieleni;poza tym chodniki urywają sie w
                                                    najmniej oczekiwanym miejscu -więc idzie się po glinie!Dobrze ,że spadł śnieg,
                                                    to nie widać stert śmieci nad brzegiem jez.Długiego-zgroza!
                                                    No! ale otwarcie było-było co dalej zobaczymy.Pierwsze wrażenia po spacerku na
                                                    nowej (starej)Bałtyckiej.
                                                    Serdecznie pozdrawiam.BY
                                                  • zbyszek07 Szkola Podstawowa 7 19.11.05, 16:08
                                                    Rita,
                                                    moze i przy Baltyckiej bylo miejsce stracen,
                                                    ale z pewnoscia bylo przy obecej ulicy Mallkow- Sarnowskiego,
                                                    na tym wzgorzu dokonywano kiedys egzekucji.
                                                  • rita100 Re: Szkola Podstawowa 7 20.11.05, 08:20
                                                    Zbyszku, Ty jesteś na miejscu, moze nawet w waszych ogródkach znajdują się
                                                    jeszcze pamiatki po skazańcach ? ;))) Opisywaliście już kondukty żałobne na
                                                    waszych ulicach, ale kondukt skazańca , który szedł na stracenie to też ciekawy
                                                    opis.
                                                    pozdrawiam i oddaje szkołę w ręce szkoły ;)))
                                                  • Gość: ryba696 Re: Szkola Podstawowa 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 11:39
                                                    Skazańcami to my byliśmy idąc na lekcje rosyjskiego do pani Dragan, do tej pory
                                                    jak o tych lekcjach pomyśle to żołądek mnie boli...Pozdrowionka dla wszystkich
                                                  • Gość: Fredek Zloczyncy i kaci ... IP: *.h.pppool.de 21.11.05, 21:51
                                                    Ryba ... dobre ... skazancy w drodze na Sybirie ... no to rosyjski sie tez
                                                    przydawal by :))

O olsztynskich miejscach kary smierci pisal wlasnie Stanislaw Piechocki , w
                                                    ksiazce "Olszyn magiczny" (Str. 40-43).

Tam wlasnie sa opisane dwa miejsca w Olsztynie , gdzie bywaly kiedys egzekucje.

home.arcor.de/szkpnr7/zloczyncy_i_kaci.jpg
                                                    No i jednym miejscem bylo wlasnie okolice Baltyckiej , gdzies nad jeziorem Dlugim.
                                                    Mamut mial kiedys teorie , ze tam jakies specjalne roslinki musza rosnac ...
                                                    No kolo Trampu roslo duzo zielska ... moze tez od "niewinnych skazanych" ...

Pozdrowienia
                                                  • Gość: mamut Re: Zloczyncy i kaci ... IP: *.sympatico.ca 22.11.05, 05:54
                                                    Czes wszystkim... tak ryba ja tez nie przepadalem za droga Pania Dragan.. Ale
                                                    nie o tym bo juz na temat rusycystki wyzalalem sie nie raz.. Co do Zloczyncow
                                                    i Katow... To tez byl poruszany przez nas temat. Roslinka o ktorej wspomina
                                                    Fredek to Mandragora.. Roslina o wlasciwosciach magicznych ktorej poszukiwali
                                                    alchemicy, filozofowie i inne zagubione dusze sredniowiecza, doby renesansu
                                                    itp. Dlaczego miesjce kaznie zwiazane z ta oto roslina? Z podan wynika iz
                                                    wyrastala ona z nasienia powieszonego czlowieka niewinnie oskarzonego o
                                                    kradziez. Wyrastac tez miala zreguly pod szubienica, ale tylko jesli warunki
                                                    temu sprzyjaly. Ponoc korzen rosliny mial ksztaltem przypominac karlowatego
                                                    czlowieka.. (troche to podobne z opisow do ksztaltu ginsengu, he, he, he).
                                                    Wedle tego co przedyskutowalismy z Fredkiem to mam teorie ze miejsce kazni
                                                    moglo byc w dwoch lokalizacjach... czyli na piaszystym nasypie ktory padl
                                                    ofiara budowy ronda - to pierwsza teoria.. a druga to ze istnialo to miejsce na
                                                    wzgorzu mniej wiecej w prostopalej lini do Zwiazku Wedkarstwa nad Jeziorej
                                                    Dlugim. Pamietajmy o jednym tego typu miejsca zreguly byly usytulowane po za
                                                    murami miejskimi.. ale w takim miejscu ktore byloby dobrze widoczne dla
                                                    przejezdzajacych do miasta mieszkancow, wedrowcow czy kupcow.. mialo to bowiem
                                                    sluzyc przestrodze.

NO ale moze tego na tyle..

czuwaj
                                                  • Gość: mamut Re: Zloczyncy i kaci ... IP: *.sympatico.ca 22.11.05, 05:56
                                                    tak mi sie przypomnialo... ze ta mandragora to chyba jednak wyrastala z
                                                    nasienia zlodzieja powieszonego za drobne przestepstwo.. ale moge sie mylic.
                                                    czytalem te legendy taki szmat czasu temu...ze niestety nie pamietam na 100%.

czuwaj
                                                  • miki-3 Re: Boraska? 23.11.05, 19:21
                                                    przeczytałem jakieś fragmety postu Boraski na jej watku ,ze rzuca opieke nad
                                                    forum???
                                                    Boraska ! wytłumacz sie .krótko.
                                                    dobrze było " byc pod Twoimi skrzydłami"
                                                  • Gość: karolina Re: Boraska? IP: *.piorunek.pl 25.11.05, 16:03
                                                    Witam!
                                                    Do mikiego-
                                                    bardzo dobrze ,przynajmniej częściej będzie gościła na naszym SP7 forum :-)
                                                    Ale smutno gdy sp7 szukam na 2 części;Więc Hop!
                                                    Serdecznie pozdrawiam i życzę miłych andrzejek.BY
                                                  • Gość: wskh Do LP IP: *.range217-43.btcentralplus.com 25.11.05, 20:09
                                                    Dzwonek gdzies tam jest, ale mnie nie ma. Bede za jakis miesac przed swietami.
                                                    Poki co to kontakt przez Forum.
                                                  • Gość: jd Re: Do LP IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.11.05, 20:19
                                                    Podciągam, byśmy się nie zawieruszyli.
                                                    I szykuję dla Fredka najnowszą wersję całości.
                                                  • lustroo Re: Szkoła nr 7 29.11.05, 08:11

• dla jd - spóźnione buziaki imieninowe:-)
                                                    brzoza 22.11.05, 15:00 + odpowiedz

Januszku - rośnij duży, zdrowy i szczęśliwy.
                                                    Pieniędzy Ci nie życzę, bo pewnie i tak nie grasz w totolotka:-)
                                                    E.
                                                    PS - pozwalam sobie publicznie, choć i kamerlanie - wszak w Klubie - na te
                                                    życzenia, bo mi Ałtluk wykasował większośc adresów.
                                                    A Tyś nielogujący się w gaztecie jest...
                                                    Ściskam mocno:-)))))
                                                  • Gość: jd Re: Szkoła nr 7 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.11.05, 09:08
                                                    Kurczę, jestem wzruszony i onieśmielony. Wielkie dzięki.

O taborach wiadomo o tyle, że Cyganie regularnie bywali w rejonach Długiego, a
                                                    rozkładali się chyba gdzieś w okolicach baraków właśnie na Bałtyckiej.
                                                  • lustroo Re: Szkoła nr 7 29.11.05, 14:44
                                                    :)
                                                  • Gość: nat Re: Szkoła nr 7 IP: *.bulldogdsl.com 29.11.05, 16:31
                                                    Ach, zolc zalewa, kiedys tez bylam taka mloda! Tymniemniej jd, zycze z
                                                    oczywistym opoznieniem wynikajacym z ignorancji, wielu szczesliwych powrotow
                                                    tego dnia.x
                                                  • Gość: karolina Re: do JD-Sto lat IP: *.piorunek.pl 29.11.05, 16:52

Witam!
                                                    Serdeczne życzenia imieninowe przesyłam Twórcy encyklopedii-jeszcze raz dzieki
                                                    za wspaniała lekturę.:-O .By
                                                  • Gość: jd Re: do JD-Sto lat IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.11.05, 20:22
                                                    Kochani, teraz to jestem tak rozczulony, że natychmiast muszę wypić
                                                    zaoszczędzoną żołądkową gorzką. Wasze zdrowie.
                                                  • miki-3 Re: do JD-Sto lat 30.11.05, 19:17
                                                    w gardło nasze !!!
                                                  • Gość: karolina Re: andrzejki IP: *.piorunek.pl 01.12.05, 16:45

Witam!
                                                    wszystkim solenizantom wczorajszym wszystkiego naj.naj. najlepszego.toast
                                                    wznosiłam wiele razy.Serdecznie pozdrawiam w ostatnim miesiącu tego roku.
                                                    Czy juz wybraliście miejsce na pożegnanie starego roku?By
                                                  • Gość: miki Re: andrzejki IP: *.olsztyn.mm.pl 01.12.05, 18:42
                                                    ja tradycyjnie idę spać ...
                                                    nie cierpię sylwestrów...
    • Gość: Fredek Re: Szkola NR 7 czesc 48 IP: *.nwbi.de / *.neue-westfaelische.de 02.12.05, 11:42
      Po tygodniowej abstynecji od Internetu stwierdzam, ze nasz watek daleko sie nie
      ruszyl ...
      Wlasnie odpoczywalem kilka dni nad Baltykiem (w Mielnie kolo Koszalina).
      Bylo swietnie , basen , masaze, dobre jedzonko. Cisza , spokoj, spacery na plazy.

Chyba starsza Ryba mi znowu pozazdrosci , ze w Europie wszedzie niedaleko ...

Janusz przesylaj nowa wersje encyklopedii. Wstawie na strone.
      • Gość: jd Re: Szkola NR 7 czesc 48 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.05, 13:51
        Fredek, to będzie całość, z uzupełnieniami i poprawkami, ale jeszcze to chwilę
        potrwa.
        • Gość: jd Re: Szkola NR 7 czesc 48 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.05, 18:59
          W związku z dopieszczaniem Encyklopedii, mam pytania (z mocną prośbą o
          odpowiedź) wynikające z mojej nieuwagi, braku spostrzegawczości lub wrodzonej
          tępoty:
          1. Jakie nazwisko nosi karolina?
          2. Jakie nazwisko nosi miki?
          3. Jakie nazwisko (nieangielskie) nosi mr?
          4. Jakie nazwisko nosi zenobiab?
          5. Jakie nazwisko nosi zyby?
          6. Czy nat zgadza się występować pod olsztyńskim nazwiskiem?
          Szczerze mówiąc tu i ówdzie domyślam się, ale nie mam ostatecznej pewności.
          Sądzę, że nie naruszam prywatności tych osób, gdyż wiekszość Siódemkowiczów
          znana jest z nazwisk i według nazwisk umieszczona jest w Encyklopedii.
          Poza tym starsi forumowicze siódemkowi powiedzieli kiedyś parę słów o sobie
          współczesnych (o pracy, rodzinie i w ogóle o swych losach). Gdyby młodsi i ci,
          którzy z tym się nie zdradzili zechcieli w tej sprawie jednak zdradzić nam to i
          owo, to byłoby to sprawiedliwe (wobec straszych), i wszyscy bylibyśmy
          zachwyceni.
          • Gość: zyby Re: Szkola NR 7 czesc 48 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.05, 15:35
            Adam Zbroński
          • Gość: nat Re: Szkola NR 7 czesc 48 IP: *.bulldogdsl.com 03.12.05, 19:58
            jd, go for it!
            • Gość: jd Re: Szkola NR 7 czesc 48 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.12.05, 20:21
              Dziękuję zybemu i nat za reakcje we właściwym kierunku. To zmniejszy ilość
              białych plam w nieśmiertelnej historii szkoły nr 7.
              • Gość: wskh incognito IP: *.range217-43.btcentralplus.com 03.12.05, 22:10
                Popieram!
                Mlodzi smielej!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka