Dodaj do ulubionych

Henryk Panas

IP: *.acn.waw.pl 28.09.01, 13:42
Czy to nazwisko - czyli Henryk Panas - komuś coś mówi?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gwylliam Re: Henryk Panas IP: *.kafeja.olnet.pl 28.09.01, 19:36
      znam ulice Panasa na Pieczewie , czy Jarotach, ale sorry, nie mam zielonego
      pojecia kim u diabla byl Panas i czy o tego chodzi... a nawiasem mowiac ktos
      zna Adasia S.?:))))
      • Gość: jd Re: Henryk Panas IP: *.acn.waw.pl 28.09.01, 20:03
        Czy ta ulica Panasa to Henryka Panasa?
        • Gość: LP Re: Henryk Panas IP: *.67.152.59.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 28.09.01, 20:55
          Jak mozna nie znac Henryka Panasa przeciez byl kiedys redaktorem nacz .Warmia
          i Mazury , mieszkal dlugi czas w OLsztynie byl znana postacia pochodzil chyba
          z Lwowa. Dlaczego o to pytasz ? (znowu my?)
          • Gość: jd Re: Henryk Panas IP: *.acn.waw.pl 28.09.01, 21:13
            Jesteś Leszek niezawodny. Tak jest, to dobry trop, ale może ktoś wie coś
            jeszcze? Pytam o niego z szacunku dla jego osoby, dla poszerzenia swej o nim
            wiedzy i z tego powodu, że Olsztyn powinien mieć go w bardziej żywej pamięci
            (wiem że zabrzmiało to obrzydliwie patetycznie) niż na przykad ulica na
            Jarotach (jeśli z tą ulicą się potwierdzi).
            • Gość: detritus Re: Henryk Panas IP: *.brzeziny.sdi.tpnet.pl 28.09.01, 23:10
              Urodzony 1912, zmarl 1986. W Olsztynie od 1956 roku. Autor m.in. powiesci-
              apokryfu "Wedlug Judasza", wspolzalozyciel Stowarzyszenia Spoleczno-
              Kulturalnego "Pojezierze". Podobno sporo jego ksiazek bylo "skazonych zbytnim
              ogladaniem sie na wspolczesne warunki polityczne".
              • Gość: mk Re: Henryk Panas IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.01, 04:43
                Jest jeszcze coś o czym nie chciałem Wam pisać.
                Po Olsztynie krąży Panas. A właściwie jego syn. Zupełnie nie encyklopedyczny.
                (sorry jd, wiem że to Twoja rodzina). Mały Panas jest reporterem radiowym i
                nadaje z bazarów, targowisk i innego rodzaju barachła. Mówi gwarą dywicką
                (takie specyficzne przerabianie A na Ą np. dziądobry zamiast dzieńdobry, itp.)
                A Henryk Literat, to już historia. (czytaj zupełnie inna historia - przyp.
                autora)
                pozdrowki
                mk
                • Gość: mk Re: Do Gwylliama IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.01, 04:46
                  To, że znasz Adasia S. i pożyczyłeś mu 200 zł, nie upoważnia Cię jeszcze do
                  zabierania w tej kwestii głosu na forum.
                  • Gość: jd Re: Do Gwylliama IP: *.acn.waw.pl 29.09.01, 15:29
                    No to zbiera sie troche wieści. Ja też wiem o tym, że H. Panas miał
                    skomplikowane życie polityczne, chyba nawet zajmował jakieś funkcje partyjne.
                    No i jest rzeczywiście autorem "Według Judasza". Mój kontakt z Panasem zaczął
                    sie właśnie od tej ksiażki. Ukazała sie w drugiej chyba połowie lat 70-tych, w
                    świetnej szacie graficznej, miała doskonałe recenzje i zrobiła na mnie wielkie
                    wrażenie. Dopiero potem dowiedziałem sie, że Panas mieszka w OLsztynie i
                    śledziłem w Gazecie Olsztyńskiej jego teksty przed wszytskim o wystawach
                    malarskich. Chciałem go nawet poznać osobiscie, ale nie zdążyłem. Nic nie wiem
                    o tym synu i dlaczego sądzisz "mk", że to moja rodzina?
                • Gość: Oleslaw Re: Henryk Panas IP: *.*.*.* 01.10.01, 13:17
                  ten syn to ma zdrowie. od tylu lat wstaje z ranca i jedzie na targ:)
                  • Gość: jd Re: Henryk Panas IP: *.acn.waw.pl 02.10.01, 20:13
                    A czy ktoś przypadkiem czytał "Według Judasza"? To miało potem drugą
                    częsć "Judasza dziennik intymny"
    • Gość: az Re: Henryk Panas IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 30.10.01, 14:09
      znałem osobiście i do dzisiejszego dnia myślę o nim z szacunkiem.był to bardzo
      sympatyczny człowiek, dobry dziennikarz i ciekawy pisarz.
      • Gość: jd Re: Henryk Panas IP: 172.16.8.* 30.10.01, 15:56
        A może jakieś ciekawostki o nim. Czy sukces "Według Judasza" był dla niego
        czymś bardzo ważnym?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka