Gość: jd IP: *.acn.waw.pl 28.09.01, 13:42 Czy to nazwisko - czyli Henryk Panas - komuś coś mówi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gwylliam Re: Henryk Panas IP: *.kafeja.olnet.pl 28.09.01, 19:36 znam ulice Panasa na Pieczewie , czy Jarotach, ale sorry, nie mam zielonego pojecia kim u diabla byl Panas i czy o tego chodzi... a nawiasem mowiac ktos zna Adasia S.?:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Henryk Panas IP: *.acn.waw.pl 28.09.01, 20:03 Czy ta ulica Panasa to Henryka Panasa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: Henryk Panas IP: *.67.152.59.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 28.09.01, 20:55 Jak mozna nie znac Henryka Panasa przeciez byl kiedys redaktorem nacz .Warmia i Mazury , mieszkal dlugi czas w OLsztynie byl znana postacia pochodzil chyba z Lwowa. Dlaczego o to pytasz ? (znowu my?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Henryk Panas IP: *.acn.waw.pl 28.09.01, 21:13 Jesteś Leszek niezawodny. Tak jest, to dobry trop, ale może ktoś wie coś jeszcze? Pytam o niego z szacunku dla jego osoby, dla poszerzenia swej o nim wiedzy i z tego powodu, że Olsztyn powinien mieć go w bardziej żywej pamięci (wiem że zabrzmiało to obrzydliwie patetycznie) niż na przykad ulica na Jarotach (jeśli z tą ulicą się potwierdzi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: detritus Re: Henryk Panas IP: *.brzeziny.sdi.tpnet.pl 28.09.01, 23:10 Urodzony 1912, zmarl 1986. W Olsztynie od 1956 roku. Autor m.in. powiesci- apokryfu "Wedlug Judasza", wspolzalozyciel Stowarzyszenia Spoleczno- Kulturalnego "Pojezierze". Podobno sporo jego ksiazek bylo "skazonych zbytnim ogladaniem sie na wspolczesne warunki polityczne". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Henryk Panas IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.01, 04:43 Jest jeszcze coś o czym nie chciałem Wam pisać. Po Olsztynie krąży Panas. A właściwie jego syn. Zupełnie nie encyklopedyczny. (sorry jd, wiem że to Twoja rodzina). Mały Panas jest reporterem radiowym i nadaje z bazarów, targowisk i innego rodzaju barachła. Mówi gwarą dywicką (takie specyficzne przerabianie A na Ą np. dziądobry zamiast dzieńdobry, itp.) A Henryk Literat, to już historia. (czytaj zupełnie inna historia - przyp. autora) pozdrowki mk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Do Gwylliama IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.01, 04:46 To, że znasz Adasia S. i pożyczyłeś mu 200 zł, nie upoważnia Cię jeszcze do zabierania w tej kwestii głosu na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Do Gwylliama IP: *.acn.waw.pl 29.09.01, 15:29 No to zbiera sie troche wieści. Ja też wiem o tym, że H. Panas miał skomplikowane życie polityczne, chyba nawet zajmował jakieś funkcje partyjne. No i jest rzeczywiście autorem "Według Judasza". Mój kontakt z Panasem zaczął sie właśnie od tej ksiażki. Ukazała sie w drugiej chyba połowie lat 70-tych, w świetnej szacie graficznej, miała doskonałe recenzje i zrobiła na mnie wielkie wrażenie. Dopiero potem dowiedziałem sie, że Panas mieszka w OLsztynie i śledziłem w Gazecie Olsztyńskiej jego teksty przed wszytskim o wystawach malarskich. Chciałem go nawet poznać osobiscie, ale nie zdążyłem. Nic nie wiem o tym synu i dlaczego sądzisz "mk", że to moja rodzina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oleslaw Re: Henryk Panas IP: *.*.*.* 01.10.01, 13:17 ten syn to ma zdrowie. od tylu lat wstaje z ranca i jedzie na targ:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Henryk Panas IP: *.acn.waw.pl 02.10.01, 20:13 A czy ktoś przypadkiem czytał "Według Judasza"? To miało potem drugą częsć "Judasza dziennik intymny" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: az Re: Henryk Panas IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 30.10.01, 14:09 znałem osobiście i do dzisiejszego dnia myślę o nim z szacunkiem.był to bardzo sympatyczny człowiek, dobry dziennikarz i ciekawy pisarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Henryk Panas IP: 172.16.8.* 30.10.01, 15:56 A może jakieś ciekawostki o nim. Czy sukces "Według Judasza" był dla niego czymś bardzo ważnym? Odpowiedz Link Zgłoś