Dodaj do ulubionych

Zerwali nam turystów z wędki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 21:12
On nie wędkuje a złości się nie "JEDEN" wędkarz. "Bagiński przyznał mi, że
jeden z olsztyńskich wędkarzy przysłał mu list pełen oburzenia na wysokie ceny
pozwoleń. Nie przejmuje się tym, uważa, że to reprezentant niewielkiej grupy
wędkarzy, którzy sieją niepotrzebne zamieszanie. - Ja działam zgodnie z prawem
- powtarza Bagiński" pan Bagiński siedzi na wygodnym dobrze opłacanym stołku w
Warszawie, dla niego 90 zł miesięcznie to drobiazg ale dla emeryta, ucznia,
studenta na Warmii i Mazurach to albo 1/5 emerytury albo 2 do 3 tygodni pracy
w polu. 160 zł za pozwolenie w roku ubiegłym było całkiem poważnym wydatkiem
dla tych ludzi a w tym roku opłaty uczynią z nich kłusowników. Ani
ustawodawca, ani obecny dysponent jezior nie myślą o tych którzy wędkują dla
rozrywki i przyjemności. Działanie z prawem nie zawsze oznacza zrobienie
wszystkiego żeby życie było normalne. Przetargi można ogłosić wcześniej to, że
"Ustawa daje nam pięć miesięcy na rozpisanie przetargu" nie świadczy że trzeba
to czynić w ostatnim dniu. I w ten sposób sami ustawodawcy i zarządcy
produkują KŁUSOWNIKÓW!!!
Obserwuj wątek
    • being28 Re: Zerwali nam turystów z wędki 15.05.06, 21:24
      Debil z Warszawy.
      • Gość: tom Re: Zerwali nam turystów z wędki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 08:37
        niech te kobiety w tej jednostce pracuja w innych godzinach a nie od 10-14!!ktos kto pracuje normalnie nie moze sobie pojsc i kupic zezwolenia!!
    • Gość: Tommy Re: Zerwali nam turystów z wędki IP: *.lns5-c11.dsl.pol.co.uk 15.05.06, 21:54
      Rozumiem, ze ludzie sie denerwuja, ale czy ktos sie dziwi takiej sytuacji?
      Pamietajcie rodacy, ze mieszkacie w Polsce, kraju w ktorym nadal nic nie jest
      przewidywalne. Wystarczy jeden, albo kilka urzedasow-debili i wszystko zostaje
      wywrocone do gory nogami. Tak typowo po Polsku! Pozdrawiam.
    • Gość: wedkarz@ mazur.pl Re: Zerwali nam turystów z wędki IP: *.olsztyn.mm.pl 16.05.06, 08:26
      ,,warszawka,, opanowala wszystkie najlepsze zakatki nad jeziorami na Mazurach,
      a teraz dorwala sie i polozyla lape na NASZYCH JEZIORACH.!!!Nam teraz tylko
      pozostanie pospacerowac nad jeziorem o ile go nie ogrodza.Taka
      jest ,warszawka,,.
      • Gość: warmiak Re: Zerwali nam turystów z wędki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 22:33
        Od kiedy rejonem olsztyńskich jezior jest Warszawa i dlaczego? Czy my na
        własnym terenie już nic nie mamy do powiedzenia? Gdzie są nasi
        parlamentarzyści,wojewoda, urząd marszałkowski i inni. Jeziora są naszym dobrem
        narodowym i co, są sprzedawane, w ogromnej większości już mało dostępne i jak
        widać to jeszcze nie koniec.W którejś z gazet przeczytałem na pytanie do
        redaktora Weissa ile zarobił na reklamie, odpowiedział że tyle ile kosztuje
        jezioro na Mazurach. Ludzie ratujmy nasze jeziora. Myślę że ambicją obecnego
        zarządu miasta powinno być żeby chociaż jezioro Krzywe było w gestii Olsztyna.
        Duże pole do popisu przed wyborami samorządowymi.
    • Gość: Ryszard D. Re: Zerwali nam turystów z wędki IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 16.05.06, 09:35
      Jesteśmy najbiedniejszyn Regionem w Unii, a więc i w Polsce. Tak na chłopski
      rozum, w tej sytuacji, wszelkie usługi świadczone przez Państwo powinny być u
      nas najtańsze. Gdy usłyszłem o zawirowaniach z dzierżawą jezior, to byłem
      pewny, że dopóki nie zostanie wyłoniony nowy dzierżawca, to jako obywatele i
      właściciele Państwa, będziemy łowić za darmo, legitymując się jedynie kartą
      wędkarską. Jesli Państwa na to nie stać, to powinny zostać stare zasady, a nowy
      dzierżawca, jeśli chce nim być, powinien je zaakceptować. To co się stało, to
      wielki skandal. Powstała sytuacja uderza przede wszystkim w ludzi najuboższych,
      w emerytów, rencistów, bezrobotnych. "Moczenie kija" to często ich jedyna pasja
      i rozrywka. "Warszawka" na tym nie ucierpi. "Warszawiacy" już dawno
      powykupowali, często za bezcen i kosztem autochtonów, wszystkie najpiękniejsze
      zakątki naszej ziemi. Stać ich na każde opłaty, a że nad jeziorami nie będzie
      emerytów i rencistów, to i lepiej - będzie więcej miejsca i więcej ryb. Co na
      to pan Wojewoda i działacze PiS. Jakoś nie słyszałem, aby coś w tej sprawie
      zrobili. Panowie! Ja bardzo za taką "solidarną Polskę" dziękuję! Interesuje
      mnie przede wszystkim polityka regionalna i dlatego nie liczcie na mój głos w
      żadnych wyborach.
    • Gość: ric Re: Zerwali nam turystów z wędki IP: *.uwm.edu.pl / *.uwm.edu.pl 16.05.06, 09:40
      Trzeba pisać protesty. Proszę o informację gdzie je wysyłać?
      • Gość: bagiennapijawka Re: Zerwali nam turystów z wędki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 09:55
        Na początek może tu? Skoro jeden list nie wystarczył, żeby zrozumieć problem to
        warto wysłać ich nieco więcej.
        www.rzgw.warszawa.pl/zarzad.html
    • Gość: netix Re: Zerwali nam turystów z wędki IP: 213.195.139.* 16.05.06, 09:40
      Kolejny dowód na oderwanie od rzeczywistości warszawskiej "elyty". Smutne, to i
      tragiczne a cytowane w artykule wypowiedzi Bagińskiego, to skandal. Znowu
      rosnie nam nowa klasa nowych panów - głupich aż strach ale długo sobie nie
      porządzicie panowie Bagińscy i inna "elyto".
    • Gość: Doodie Warszawa już zaczyna się wpieprzać w nasze jeziora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 09:53
      Zajmijcie się swoim bagnem zwanym Zalew Zegrzyński a od naszych jezior wara !!!
      Nie kumam co za idiota wymyślił przepis że w warszawie wydają pozwolenia na
      łowienie w woj warm-mazurskim. A władze olsztyna siedzą od stycznia i co...
      Dbają o to jak w wyborach wypaść. Napewno wam to nie pomoze !!!
      W tej sytuacji wspomagacie nielegalne wędkowanie. Brawo !!!
      • mirgiz Re: Warszawa już zaczyna się wpieprzać w nasze je 16.05.06, 10:19
        I znowu Warszawa.W latach 50-tych rozbierali mazurskie miasteczka bo odbudowywali
        stolicę.Teraz kupują ziemię 6 klasy, gdyż zbierają dopłaty z UE.I myślą, że
        dorobią się na mazurskich jeziorkach a doprowadzą do wytrzebienia jezior.
        Już są jeziora w których wyłapuje się wszystko co żywe.Za parę lat będziemy mieli
        jedynie step, zimny wiatr i podatki, które zaduszą ludzi do końca.
        A Warszawa będzie kwitła i żarła się we własnym sosie w imię ich egalitaryzmu.
        mieszkaniec zamierającego Giżycka
        • Gość: canzomen Re: Warszawa już zaczyna się wpieprzać w nasze je IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 09:13
          Waraszawa, to tylko miasto w którym żyja ludzie tacy jak my.Tu chodzi o akcję i
          reakcję. Gdzie jest reakcja naszych władz, posłów, radnych bezradnych itd.
          Gdzie oni teraz są ? Czy znowu obudzimy się z ręku w nocniku ?
    • Gość: Michał Re: Zerwali nam turystów z wędki IP: 195.117.139.* 16.05.06, 11:46
      Czy ten Bagiński, to nie jest przypadkiem jeden z doradców Leppera?
    • Gość: real2004 Re: Zerwali nam turystów z wędki IP: 217.97.159.* 16.05.06, 12:57
      Ciekawy jestem czy nasi szanowni Panowie parlametarzyści ( reprezentujkący nasz
      region) zamierzają coś z tym zrobić ? Obawiam się , że mają to gdzieś !!!
      • Gość: Henryk 56 Re: Zerwali nam turystów z wędki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 14:48
        O!A gdzie byliście przez 16 lat!Bandyci wykupili jeziora,lasy,ziemię.Nigdzie
        nie można wejść,popływać. A Wam to się podobało bo turyści,nie ma
        dla "biednych"żeglarzy karetki WOPR,złóżcie się dla łysoni może wpószczą na
        swoje jeziora,albo biedne dzieci przewiozą jachcikiem za pół miliona.Teraz
        Komar robi larum,a gdzie był przez te lata,czy to nie on posprzedawał
        Warmię.Paluszki do góry w zajączka i skandować:solidarność,solidarność!A władze
        tak jak wyżej,mają nas w....zaraz sprzedadzą tą wyspę-rezerwat przyrody,no bo
        jak to taki inwestor,hotel baseny akurat dla nas do sprzątania z przedłużonym
        okresem płatności pensji albo i to nie
    • emeryt56 Re: Zerwali nam turystów z wędki 16.05.06, 19:25
      wniosek jest jeden:Warszawka nadal traktuje innych jak coś gorszego. Mam
      wrażenie, że ludzie w Warszawie mają za wysokie mniemanie o sobie. Należy
      dostosować poziom zarobków w stolicy do terenu. Czy w Warszawie mieszkają inni
      ludzie niż w Olsztynie? Takie działanie obecnych zarządców jezior popiera
      obecna władza centralna.W czasie urlopów należy częściej kontrolować wędkarzy z
      Warszawy na naszych jeziorach.A co na to posłowie? Mają to gdzieś.
      • Gość: * Co jeszcze nie należy ... ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 21:13
        Co jeszcze nie należy do Olsztyna, czy województwa warmińsko-mazurskiego?
        Kina w Olsztynie należą do Gdańska (bodajże do samorządu pomorskiego), jeziora
        do Warszawy. Co jeszcze?
        • Gość: mazur Re: Co jeszcze nie należy ... ? IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 17.05.06, 12:40
          a ja kupiłem wędeczke w tym roku i chyba ja wstawie do piwnicy :( pierdziele im
          płacic tyle za pozwolenie łapania na moim jeziorze(zreszta i tak juz pustym)
          zaczne jezdzic na Bałtyk na dorsza- supper zabawa, pewne połowy i naprawde
          warto zapłacić 130zł za 12 godzin rejsu (wypływam zawsze z Łeby "Delfinkiem"
          polecam jest SUPER)
          • Gość: warmiak Re: Co jeszcze nie należy ... ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 14:23
            uważaj bo już niedługo i Bałtyk będzie w dzierżawie warszawki jak też i Tatry
    • Gość: annabell0 Re: Zerwali nam turystów z wędki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 08:57
      Nie jestem wędkarzem, ale myślę,że skoro Pan Bagiński ma cieply stołek a
      wędkarze tylko składane krzesełka to do porozumienia nigdy nie dojdzie.A tak
      wogóle to jakaś paranoja. Jestem oburzona takimi porzadkami w naszej gospodarce.
    • Gość: Wedkarz Zerwali nam turystów z wędki IP: *.l.pppool.de 27.07.06, 21:13
      No i jeszcze wiecej turystow (obcokrajowcow) bedzie mijalo Warmie i Mazury.

Od lat przyjezdzalem nad jezioro Wulpinskie zeby sobie podczas Urlopu troche
      polowic. Rok w rok wykupuje pozwolenie i lowie cos tam co akurat jest.

Niestety tym razem ryb (oprocz plotek i uklejek) nie bylo.

Ale jeszcze wieksza niespodzianka byl wykup pozwolenia na wedkowanie.

Otoz w Majdach wisiala taka ulotka: (Link na strone Regionalny Zarząd Gospodarki
      Wodnej w Gdańsku )

www.rzgw.gda.pl/site/actions/get_file.php?fileid=133&PHPSESSID=4d350134c5be377975275924d81ab171
      Chodzilo o to ze oplate trzeba przeslac poczta.
      W soboty poczta niestety zamknieta.
      Czyli z wedkowania w weekend nici.

Ale co mnie wykonczylo to te stawki oplaty:

1-dniowa 3-dniowa 7-dniowa 14-dniowa 30-dniowa
      opłata zwykła 10 zł 25 zł 35 zł 50 zł 90 zł
      opłata ulgowa 5 zł 12 zł 18 zł 25 zł 45 zł
      opłata specjalna 25 zł 70 zł 120 zł 160 zł 300 zł

...
      Opłatę specjalną wnoszą cudzoziemcy nie mający obowiązku posiadania karty
      wędkarskiej
      ...
      Cudziozemcy maja placic ponad 3x wiecej niz Tubylcy. A z jakiej racji ?
      Koniec zjednoczonej Europy ?
      Przypomnialy sie urzedasom stare czasy , ze obcokrajowcow mozna ostrzej doic ?

Juz napewno nie przyjade do Polski na ryby.
      Wybiore Szwecje lub Kanade albo kazdy inny kraj tego swiata.

Niech sobie urzednicy z Gdanska siedza nad warminskimi jeziorami i lapia ryby ,
      ktorych juz nie ma.
      (Warszawka panuje nad mazurska czescia jezior)

Juz nie bede polecal Polski wedkujacym kolegom, jako cel podrozy wedkarskich.
      A moze to nawet sprawa dla Brukseli ?
      Ze w Polsce sie cudzoziemcow dyskryminuje ?

Bye bye Polska.
      Nigdy wiecej. !!!
      • Gość: szukacz Re: Zerwali nam turystów z wędki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 00:18
        Przyjedź nad jezioro Gim, tam nie rządzi ani Gdańsk ani Warszawa, tylko
        gospodarstwo rybackie Swaderki. Mam nadzieję, że oni nie wpadli na tak
        kretyński pomysł, żeby dzielić wędkarzy na 'tuziemców' i 'obcych'.
      • Gość: szukacz Do Redakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 09:25
        Czy pokuszą się Państwo o kontynuację tego tematu? Czy nie warto sporządzić
        listy jezior (przynajmniej tych największych lub najciekawszych dla wędkarzy)
        podlegających pod RZGW w Gdańsku, RZGW w Warszawie, znajdujących się w rękach
        prywatnych lub należących do gospodarstw rybackich? Gdzie i za ile można
        wykupić pozwolenia na wędkowanie?
        A przede wszystkim dlaczego RZGW w Gdańsku wprowadził takie horrendalne stawki
        dla turystów spoza Polski?
        • Gość: Fred Re: Do Redakcji IP: *.nwbi.de / *.neue-westfaelische.de 28.07.06, 11:54
          Popieram pomysl.
          Tez mnie interesuje gdzie , ile sie placi za wedkowanie.

Na stronie Olsztynskiego Zwiazku Wedkarskiego mozne poczytac ile oni biora.
          www.pzw.org.pl/37/mod.php?dir=wiadomosci&file=cascade&id_wiadomosci=900&id_kategorii=4&opcja=wiadomosc&pozycja=0
          Oni odrozniaja miedzy zrzeszonymi i niezrzeszonymi.
          Niezrzeszeni uiszczać będą składkę trzykrotnie wyższą niż członkowie PZW.
          Cudzoziemcy zrzeszeni w Związkach Wędkarskich wnoszą opłatę tak jak członkowie PZW.

• Gość: szukacz Re: Do Redakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 15:24
            Dzięki za link. Przy okazji mamy wykaz jezior PZW w Olsztynie
            www.pzw.org.pl/37/szablon.php?ids=289
    • Gość: Joe Collins Mieszkam w Warszawie i mam w d... wasze jeziora, IP: *.chello.pl 27.07.06, 22:50
      a konkretnie łowienie w nich ryb. Nie interesuje mnie to. Ale mam dla was jedną radę. Zamiast opluwać hurtem warszawiaków, zastanówcie się, kto konkretnie uchwalił nową ustawę. To można łatwo ustalić, wystarczy poszukać na stronach sejmu. Mogę się założyć, że będzie tam paru pisiorów z warmińsko-mazurskiego, na których zapewne wielu z was głosowało :] A personalnie, do mieszkańca "zamierającego Giżycka" - gdyby nie turyści, w sporej części z Wwy, twoje Giżycko byłoby już dawno zdechłe. Sam tam przyjeżdżałem/przypływałem przez dobrych kilka lat z rzędu na szanty w twierdzy Boyen. Policz sobie, ile te kilka tysięcy ludzi wypije piw, ile wyda w giżyckich sklepach, ile zapłaci za cumowanie czy rozbicie namiotu. Ta cała kasa zostaje u was. Na szczęście czasami we władzach twojego miasta trafia się ktoś myślący i dzięki oczyszczalni ścieków z Niegocina nie wali tak, jak 15 lat temu, a dworzec PKP wreszcie nie straszy.

--
      "Nie mówię szeptem, gdy mówię skąd jestem..."
      • Gość: szukacz Ustawa o prawie wodnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 00:17
        Ustawę o zmianie ustawy o prawie wodnym przegłosowano 22 kwietnia 2005 roku.
        Wtedy większośc w Sejmie miała zupełnie inna partia, więc możesz schować te
        swoje pisiory i zapiąć spodnie.
        www.sejm.gov.pl/archiwum/2005r/pos101r.htm
        i wynik głosowania - ach, kto jeszcze pamięta posła Florka?
        orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/glosowania?OpenAgent&4&101&123
        • Gość: Joe Collins 100 % głosujących z PiS było za IP: *.chello.pl 28.07.06, 08:49
          PIS - głosowało 46, za - 39, przeciw - brak, nie głosowało - 7.
          • Gość: szukacz Re: 100 % głosujących z PiS było za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 08:58
            To dokładnie tak samo jak PO (53 za, 3 nie głosowało) i bardzo podobnie do SLD
            (134 za, 2 przeciw i 14 nie głosowało). Poza tym 53 plus 39 to ciągle dużo
            mniej niż 134 głosów posłów SLD.
            • Gość: Joe Collins Re: 100 % głosujących z PiS było za IP: *.chello.pl 28.07.06, 09:38
              Mnie niespecjalnie obchodzi, ile osób było z jakiego ugrupowania. Jednak gdyby ta ustawa była tak fatalna, to w czym problem, żeby obecna kacza koalicja szybciutko ją zmieniła? Z KRRiTV czy wyborami samorządowymi jakoś dało radę :]

Ważne jest natomiast to, że kilku spośród głosujących za mieszkańcy warmińsko-mazurskiego wybrali ponownie - więc miejcie teraz, drodzy wędkarze, pretensje do siebie, a nie do warszawiaków.
              • Gość: szukacz Re: 100 % głosujących z PiS było za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 09:46
                To nie ustawa jest tak fatalna, tylko jej wykonanie przez RZGW w Warszawie -
                brak punktów sprzedaży pozwoleń, brak pozwoleń całorocznych, wysokie ceny,
                nieroztrzygnięte do tej pory przetargi na dzierżawę. Fakt, mamy pretensje do
                warszawiaków, ale nie do tych przeciętnych zjadaczy chleba, tylko do takich
                aroganckich bubków jak dyrektor RZGW w Warszawie, pan Bagiński:
                "Bagiński przyznał mi, że jeden z olsztyńskich wędkarzy przysłał mu list pełen
                oburzenia na wysokie ceny pozwoleń. Nie przejmuje się tym, uważa, że to
                reprezentant niewielkiej grupy wędkarzy, którzy sieją niepotrzebne
                zamieszanie."
          • Gość: szukacz RZGW w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 09:04
            Ustawa ustawą, to nie ona jest tu głównym problemem ale jej wykonanie, a w
            jeszcze większym stopniu fakt, że Warmia i Mazury, kraina tysiąca jezior, nie
            ma własnego RZGW i dlatego jesteśmy skazani na decyzje z Warszawy albo Gdańska.
            Wystarczy spojrzeć na mapę - po jednej stronie Wisły (umownie) kilka RZGW, a po
            drugiej praktycznie tylko Warszawa (na oko jedna trzecia Polski). Taka
            ciekawostka ;)
            www.rzgw.gda.pl/site/index.php
            • Gość: olek Re: RZGW w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 10:03
              Dlatego nienawidze wszystkiego co warszawskie.
              • Gość: Fan ZDM Re: RZGW w Polsce IP: *.chello.pl 28.07.06, 11:07
                Gość portalu: olek napisał(a):

> Dlatego nienawidze wszystkiego co warszawskie.

Jesteś jakimś krewnym redaktor Wojciechowskiej?

A do mieszkańców Olsztyna - to jakieś odosobnione indywiduum, czy próbka waszych poglądów?
                • Gość: ToKu Za dobrej opinii to tu nie macie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 11:47
                  Ale żeby pałać nienawiścią do wszystkiego co warszawskie to lekki eksces.

Tak nawiasem mówiąc, to sam często zastanawiałem się dlaczego (w oczach tubylca
                  i zanzaczam, że nie dotyczy to wszystkich, lecz z pewnością wielu) warszawiacy
                  na Warmii robią taką siepę, mimo, że u siebie (znowóż z fragmentarycznej
                  obserwacji) potraficie się zachować. Moim zdaniem to nie jest tak, że
                  przyjeżdżają tu sami "dawni wsiowi", winne jest raczej alko. Alko reobi ludziom
                  wodę z mózgu, włącza małpi rozum. A że na urlopie Polak (niezależnie skąd) lubi
                  sobie walnąć kielona (lub parę bro), to i takie nie inne w zachowaniu
                  urlopowicza efekty. Nie trzeba być pijanym, aby miec głupawkę wystarczy (nad)
                  uzywać dzień, dwa i mózg na dłuższy czas ma zaburzone funkcjonowanie.

A że chyba jednak większość urlopowiczów nadjeżdża z rejestracją W..., a do
                  tego dochodzą niefajne zachowania w stylu przedstawianie się "X. Y. Miło mi, bo
                  ja własnie z Warszawy przyjechałem..." lub z dąsem, że aż oh "U nas w W A R S Z
                  A W I E to nie do pomyślenia" - to i chamski, problemowy urlopowicz ochdszczony
                  został mianem "warszawka"
                  • Gość: Fan ZDM Re: Za dobrej opinii to tu nie macie. IP: *.chello.pl 28.07.06, 13:24
                    Rzeczowo mogę zawsze porozmawiać, co też niniejszym czynię.

> Tak nawiasem mówiąc, to sam często zastanawiałem się dlaczego (w oczach tubylca
                    >
                    > i zanzaczam, że nie dotyczy to wszystkich, lecz z pewnością wielu) warszawiacy
                    > na Warmii robią taką siepę, mimo, że u siebie (znowóż z fragmentarycznej
                    > obserwacji) potraficie się zachować.

Znaczy, widziałeś tych samych ludzi "u siebie" i na wyjeździe?

> Moim zdaniem to nie jest tak, że
                    > przyjeżdżają tu sami "dawni wsiowi"

Wśród świeżych warszawiaków teź jest sporo normalnych ludzi.

>, winne jest raczej alko. Alko reobi ludziom
                    >
                    > wodę z mózgu, włącza małpi rozum. A że na urlopie Polak (niezależnie skąd) lubi
                    >
                    > sobie walnąć kielona (lub parę bro), to i takie nie inne w zachowaniu
                    > urlopowicza efekty. Nie trzeba być pijanym, aby miec głupawkę wystarczy (nad)
                    > uzywać dzień, dwa i mózg na dłuższy czas ma zaburzone funkcjonowanie.

E tam, cham będzie zawsze chamem, a % co najwyżej sprawiają że puszczają mu hamulce. A normalnemu człowiekowi po wypiciu paru browarów czy czegoś mocniejszego wcale nie musi odwalać. Tyle że skoro najwięcej turystów jest z Wwy, to i chamów też się trafi więcej.

> A że chyba jednak większość urlopowiczów nadjeżdża z rejestracją W..., a do

A wiesz, z jakiego miasta jest rejestracja WO? Albo WR czy WP?

> ja własnie z Warszawy przyjechałem..." lub z dąsem, że aż oh "U nas w W A R S Z
                    >
                    > A W I E to nie do pomyślenia" - to i chamski, problemowy urlopowicz ochdszczony
                    >
                    > został mianem "warszawka"

W Wwie "warszawka" oznacza przeważnie nowobogackich snobo-buców, więc jakby nic nowego nie odkryliście ;) Natomiast zupełnie inaczej i groźniej brzmi tytuł "Jak nazwać warszawiaka" (w domyśle - jakiego obelżywego określenia użyć) albo "Czym pływają warszawiacy", bo brak cudzysłowu sugeruje, że chodzi właśnie o miejsce zamieszkania, a nie zachowanie.

Z drugiej strony - są ludzie, którzy nawiązują rozmowę pytaniem "skąd jesteście". Ja takim złośliwie odpowiadam "a, z tamtej łajby". A po serii artykułów redaktor Wojciechowskiej tacy jak olek czy dz...cośtam wyjdą na ulicę i będą rysować każdy samochód z W na początku.
      • Gość: dzarfo [...] IP: 212.160.138.* 28.07.06, 11:19
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Wedkarz Re: Zerwali nam turystów z wędki IP: *.l.pppool.de 28.07.06, 17:28
      Nie chcialem tu wywolac "rzucania blotem" miedzy mieszkancami Warszawy i
      ludnoscia z Warmii i Mazur.

Region zyje miedzy innymi z turystyki i szkoda przeganiac turystow , jakimis
      glupimi ustawami i to zrobionymi gdzies w Warszawie lub Gdansku.

Dla mnie to dziwne , ze Warszawa i Gdansk podzielili sie Warminsko-Mazurskimi
      Jeziorami. A ludzie na miejscu ... czy Emeryci , czy Turysci z kraju ,czy zza
      granicy patrza na to z wielkim zdziwieniem.

Nie chodzi o mieszkancow Warszawy , tylko Urzedasow ktorzy , cos tam uchwalili ,
      zeby zdobyc wiecej kasy , obojetnie od kogo.
      Tylko ze to bardzo krotkozwroczne ...
      Na takich warunkach prawie nikt nie wykupi kart wedkarskich.
      A zainteresowani wedkarze przestana przyjezdzac na Warmie i Mazury.

• Gość: szukacz Re: Zerwali nam turystów z wędki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 18:01
        Bardzo dobrze, że się wpisałeś do tego wątku. Pyskówki najlpeiej zignorować a
        co do meritum - ja też nie mogę pojąć tego, że Warmia i Mazury, region
        pojezierza, nie mają własnego regionalnego zarządu gospodarki wód (i nie jest
        to sytuacja, która powstała pół roku temu). O to przed wszystkim powinnismy się
        upominać.
        To prawda, że w takim układzie, przy tych trudnościach z nabyciem pozwolenia na
        wędkowanie i zaporowymi cenami, coraz mniej ludzi będzie przyjeżdżało tu na
        ryby. To uderza w turystykę w naszym regionie. Miejscowi wędkarze też mogą się
        zniechęcić. Poza tym, tylko w tym roku w Olsztynie zamknięto parę sklepów
        wędkarskich, czyli zniknęło kilka a może kilkanaście miejsc pracy. Ale co to
        może obchodzić urzędników w Warszawie lub Gdańsku?
        • Gość: olek Re: Zerwali nam turystów z wędki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 23:00
          Dlatego nienawidze wszystkiego co warszawskie, i moje dzieci też.
          Pytałem syna gdzie wychodzi(18 lat)... na dyskoteke...polować na "warszawke".
          Wszystko dlatego, iż musiał popracować na pozwolenie.
          • Gość: Joe Collins Re: Zerwali nam turystów z wędki IP: *.chello.pl 28.07.06, 23:34
            A ty dalej głupi jak but. Przypominasz mi warszawskich taksiarzy, którzy parę lat temu zablokowali całe miasto, bo im się jakaś decyzja miejskich czy sejmowych urzędasów nie podobała. Urzędasy się nie przejęły, bo jak wiadomo rząd sam się wyżywi, za to taksiarze przez następne tygodnie pojeździli dzięki wdzięcznym mieszkańcom do wezwań na pusto.

Aha, jak już przyjedziesz protestować, to potem po sobie posprzątaj. Mamy dosyć chlewa zostawianego przez rozmaitej maści demostrantów.
            • Gość: olek Re: Zerwali nam turystów z wędki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 00:27
              Nie odwiedzam "wawki", i wcale mi nie śpieszno, jestem w innym państwie i dla
              was wprowadziłbym wizy.
              • Gość: olek Re: Zerwali nam turystów z wędki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 00:29
                Jeśli chodzi o wizy, będe sie mocno starał.
      • Gość: olek Re: Zerwali nam turystów z wędki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 00:32
        nie jesteś wedkarzem i nie mieszkasz na WARMI
        • Gość: olek Re: Zerwali nam turystów z wędki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 00:34
          Mam poprawiać , czy "wawka' sie DOMYŚLI?
    • Gość: Wedkarz Re: Zerwali nam turystów z wędki IP: *.l.pppool.de 02.08.06, 23:03
      Redakcja sie tym tematem juz nie interesuje.
      Ale polecam na nastepny sezon.

Ja w kazdym razie najpierw zobacze, czy obcokrajowcy dalej beda 3x wiecej placic.

I wtedy pomysle , czy warto przyjechac na Warmie i Mazury.

Chociaz nad Jeziorami Ostrodzkiego Gospodarstwa Rybnego nie rozruzniaja miedzy
      obcymi i tubylcami.

www.gro.ostroda.pl/zezwolenia.htm
      Petri !!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka