Dodaj do ulubionych

Taxi na SMS?

09.01.03, 11:43
Hej,
Wczoraj w GW w Olsztynie w artykule "Taxi na SMS - Nowy sposob wzywania
taksówek wyczytałem, że olsztyńska korporacja 9668 jako pierwsza w Olsztynie
wprowadziła zamawianie kursów przez SMS. Ta informacja na szczęście dla
klientów innych korporacji taxi a na nieszczęście dla Gazety nie jest
prawdą :-(
Znam w Olsztynie inną korporację: Naj-Taxi 9666, która zamawianie SMS ma już
od prawie dwóch lat - można to sprawdzić wysyłając SMS na +48607499666 a o
innych metodach zamawiania (Internet, infolinia 0800400400, usługi dla
niesłyszących) można poczytać na www.taxi.olsztyn.pl.
W artykule jest też o przysyłaniu najbliższej taksówki ;) Wielkie naciąganie
sprawy i też nieprawda - nie do tego służy łączność cyfrowa taksówki z bazą.
A może to była tylko reklama 9668 tylko nie zauważyłem? ;-)
Pozdrawiam
Kuba Szulwic
Obserwuj wątek
    • Gość: gsmonline Re: Taxi na SMS? IP: *.uwm.edu.pl 11.01.03, 11:51
      Prawda - i jest też możliwość zamówienia na WAP - wap.taxi.olsztyn.pl
    • Gość: Franciszek Re: Taxi na SMS? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 14.01.03, 22:28
      Zgadza sie.Sam gdy natrafilem na ta notke w Gazecie bylem zdumiony,ze nie ma
      nic wspomnianego o 9666.Przytaczane mozliwosci serwisu 9668 to nowosc? Ktos
      chyba pokpil temat.Ustalmy jedno:zakresem mozliwosci,terminem wprowadzenia tego
      typu uslug 9666 przebija konkurencje o "mile".Dowod?Wlasne doswiadczenia.
      • Gość: Marek Smyk Re: Taxi na SMS? IP: *.icm.edu.pl / *.uwm.edu.pl 19.01.03, 14:28
        Gość portalu: Franciszek napisał(a):

> Zgadza sie.Sam gdy natrafilem na ta notke w Gazecie bylem zdumiony,ze nie ma
        > nic wspomnianego o 9666.Przytaczane mozliwosci serwisu 9668 to nowosc? Ktos
        > chyba pokpil temat.Ustalmy jedno:zakresem mozliwosci,terminem wprowadzenia
        tego
        >
        > typu uslug 9666 przebija konkurencje o "mile".Dowod?Wlasne doswiadczenia.

Zaraz o milę! :-) Ale na pewno z 9666 jeździ się dobrze i wg mnie najtaniej.
        Dawniej jeździłem z 919 i 9668 - i wobec nich faktycznie: jest różnica.
        Ostatnio jednak ludziom żyje się biednie i taxi nie dla każdego jest dostępne.
        Chociaż, kiedy MPK znów podnosi ceny, to przejazd studentów na zajęcia jest już
        opłacalny: wsiadamy w 3-4 i mamy po 1,4-2,0 zł na główkę jadąc pod same drzwi.
        Do tego zamawianie SMSem czy przez www.taxi.olsztyn.pl jest na pewno
        ułatwieniem do wezwania taksówki choćby z zajęć zaraz pod salę :-)
        • angela-rt Re: Taxi na SMS? 19.01.03, 16:03
          9666-szatan taxi-tak nazywamy z mężem korporacje,prowadzą najlepsze usługi w
          mieście,jezdze tymi taxami pare lat i nigdy mnie nie zawiedli,a o sms-ach tez
          czytałam no ale inni chyba się reklamuja w taki sposob
          • Gość: Franciszek Re: Taxi na SMS? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 20.01.03, 12:58
            Co innego reklama, co innego fakty bo reklamują się tylko Ci co musza! Ja 9666
            zamawiam ostatnio przez WAP - w mojej sieci mam go za grosze, ale do tej pory
            tez z powodzeniem korzystałem z SMS na 607499666. Dziala i z 9666 przysylaja
            info, kiedy bedzie taxi. Warto jednak zwrócić uwagę olsztyniaków na fakt ze
            9668 nie jest jedyną w Olsztynie "sms-owa" korporacja. Dołączyła bowiem jako
            OSTATNIA do grona firm udostępniającego takie usługi. Dobre wzorce z 9666
            wykorzystywane są bowiem i przez inne firmy - wystarczy prześledzić prasowe
            reklamy sprzed dnia emisji chybionego artykuły w GW, który stał się
            przyczynkiem do powstania tego wątku.
            • Gość: Franciszek Re: Taxi na SMS? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.02.03, 23:02
              Ach mam pytanie: czy mozna gdzies kupowac GW bez dodatku olsztynskiego? Jawnych
              i darmowych reklam na wycieraczce przed drzwiami, mam codziennie pod
              dostatkiem!!! Po co mam wiec placic za podobne rzeczy przy zakupie GW gdzie w
              dodatkach nie wiadomo co jest prawda co klamstwem, naduzyciem czy zwykla
              reklama.
              Franciszek
              • szulwic Re: Taxi na SMS? 08.02.03, 17:41
                Gość portalu: Franciszek napisał(a):

> Ach mam pytanie: czy mozna gdzies kupowac GW bez dodatku olsztynskiego?
                Jawnych
                >
                > i darmowych reklam na wycieraczce przed drzwiami, mam codziennie pod
                > dostatkiem!!! Po co mam wiec placic za podobne rzeczy przy zakupie GW gdzie w
                > dodatkach nie wiadomo co jest prawda co klamstwem, naduzyciem czy zwykla
                > reklama.
                > Franciszek

Co prawda nie jest może aż tak źle, ale sam już doświadczyłem w tej sprawie -
                TAXI NA SMS - ignorancji ze strony olsztyńskiego dodatku GW. Wysyłałem do
                Redakcji sprostowanie, że opisywana korporacja taxi wcale nie jest jedyną,
                która posługuje się zamówieniami przez SMS. Napisałem w liście do GW w
                Olsztynie:
                ===
                Szanowni Państwo,
                Nawiązując do artykułu pt. Taxi na SMS, opublikowanego na łamach olsztyńskiego
                dodatku Gazety Wyborczej z dnia 8 stycznia, uprzejmie proszę o sprostowanie
                zawartych w nim informacji.
                Niestety dla Gazety a na szczęście dla Klientów innych korporacji nie jest
                prawdą, iż tylko wspomniana w artykule korporacja 9668 oferuje możliwość
                zamawiania taksówek przez SMS. Identyczne rozwiązanie funkcjonuje od ponad 2
                lat w korporacji Naj-Taxi 9666 i na pewno nie można tego standardu traktować
                jako nowość. Podobnie jak standardem jest wzywanie taksówek przez stronę
                www.taxi.olsztyn.pl, WAP wap.taxi.olsztyn czy bezpłatną infolinię 0800400400
                oraz telefony komórkowe.
                Nieścisłością jest też wiązanie łączności cyfrowej między kierowcami a bazą
                taxi z możliwością wskazywania taksówki będącej najbliżej wezwania. Odpowiada
                za to system komputerowy zainstalowany w bazie taxi - w Naj-Taxi 9666
                wyposażony dodatkowo w moduł rejonizacji zgłoszenia. Korporacja 9666 posiada
                jako jedyna w Olsztynie możliwość obsługi osób niesłyszących oraz identyfikuje
                wezwania przez numer telefonu osoby dzwoniącej bez konieczności słownego
                zamawiania taksówek.
                Informację przesyłam jako rzecz sprawdzoną, gdyż reprezentuję firmę, która
                wdrażała opisywane rozwiązania.
                Z serdecznymi pozdrowieniami dla Redakcji i Czytelników GW
                Jakub Szulwic, I-NET S.C.
                ===
                A redaktor naczelny odpisał:
                ===
                Szanowny Panie
                Na podstawie art. 33 pkt 2 ust. 2 Prawa Prasowego z przykrością informuję, że
                nie mogę opublikować Pańskiego pisma z dnia 11 styczna br. jako sprostowania do
                artykułu „Taxi na SMS” (GW Olsztyn z dnia 8 stycznia br.).
                Dziękuję jednak na zwrócenie uwagi redakcji na niepełne informacje zawarte w
                wymienionej publikacji, co wkrótce uzupełnimy zamieszczając stosowne
                wyjaśnienie odredakcyjne.
                Z poważaniem
                Marcin Boguszewski
                Redaktor naczelny
                ===

Niestety, chyba przeoczyłem wyjaśnienie, bo nie znalazłem go na łamach Gazety,
                a minął już miesiąc :-( Cytowany fragment Prawa Prasowego wskazuje, że nie
                jestem stroną zainteresowaną w sprawie, więc nie mogę domagać się wyjaśnienia.
                Tak myśląć, GW w Olsztynie może drukować dowolną "informację reklamową" pod
                postacią artykułu, a nikt nijak nie będzie mógł tego sprostować - no chyba,
                że "reklamodawca" poczuje się nieusatysfakcjonowany...

Ta sytuacja jednak o czymś świaczy i rzeczywiście pozwala mieć podstawy do
                traktowania dodatku olsztyńskiego GW jak dodatku reklamowego. Szkoda :-(

Pozdrawiam
                Kuba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka