Dodaj do ulubionych

Pozwólcie oddać krew

07.07.06, 11:54
No to jakiż to problem dla próby zrobic jeden dzien do godziny 19 od 12?
Zaczac później i konczyc później. A i panie pielegniarki byłyby zadowolone bo
mogłyby sobie załatwić tego dnia rano sprawy urzedowe. A tak swoja droga to
dlaczego otwarte jest przez 7 godzin a nie 8? POza tym jako krwiodawca nie mam
odczucia, ze ludziom tam bardzo zależy na krwiodawcach. Sam oddaję już od
wielu lat i niestety mam przykre odczucie lekcewarzacego stosunku do
krwiodawców w szzcególności ze strony "piguł". Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: agutek Re: Pozwólcie oddać krew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 13:30
      Mam trochę inne zdanie na temat tej całej sprawy związanej z krwiodastwem. Moja
      mama od kilkunastu lat pracuje w powiatowej stacji serologii. Wcześniej
      pobierały krew ale teraz nie mogą bo robią to tylko centra regionalne.
      Zastanawia mnie jedno... np. po tragedii w Katowicach tak bardzo nagłaśniana
      była potrzeba oddawania krwi. Oczywiście krew ratuje życie, ale czemu nikt nie
      mówi o tym ile tak naprawdę krwi jest marnowanej. Jedna jednostka kosztuje ponad
      100zl a krew, która nie została użyta np. do operacji a jest jeszcze dobra i
      mogłaby się przydać gdzie indziej nie może być zwrócona. Wiele długów szpitali
      wiąże się właśnie z krwią, którą muszą zakupywać w centrach regionalnych.
      Zresztą wystarczy popatrzeć jak wyglądają budynki regionalnych central (np. w
      Białymstoku)Pzypominają one banki albo budynki ZUS. Uważam, że wielu ludzi jest
      oszukiwanych (szczególnie krwiodawców, którzy wierzą, że ich krew może pomóc
      komuś a czasami po prostu ląduje w sedesie)To karygodne! I powinny zmienić się
      przepisy a przede wszystkim powinny być zwroty krwi ze szpitali do central.
      Smutna sprawa, ale prawdziwa i sądzę, że tak naprawde to niewiele ludzi ma
      pojęcie jak marnowana jest bezcenna krew a naszym kraju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka