Dodaj do ulubionych

Wasza opinia o Elblągu

02.02.03, 20:07
Z góry proszę o POWAŻNE potraktowanie tematu.

Zapewne częśc z Was była w Elblągu i na pewno macie jakąś opinię.
Więc napiszcie co się Wam nie spodobało, co się spodobało.

Mogą się zdarzyć osoby, które nie dorosły do tego typu tematów, ale mam
nadzieję, że na ich wypowiedzi nie będziecie zwracać uwagi.

Link do tego wątku pozwolę sobie później umieścić na forum Elbląga.

Obserwuj wątek
    • Gość: detritus Re: Wasza opinia o Elblągu IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.03, 20:31
      Mam nadzieje ze kazdego kto poda negatywna opinie o Twoim miescie nie bedziesz
      posadzal o to, ze nie dorosl do tematu? ;o)
      • michal_el Re: Wasza opinia o Elblągu 02.02.03, 20:34
        Myslę detritus, że wiesz o co chodzi. Nie interesująnie wypowiedzi w stylu
        byłem w Elblągu i widziałem pijaka na rogu ulic, albo byłem w Elblągu i
        samochód mnie ochlapał.
        Omijajmy takie wypowiedzi.

I kontynuujmy POWAŻNY dialog.
        • Gość: detritus Re: Wasza opinia o Elblągu IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.03, 20:40
          No to zaczne od tego, ze samochody z elblaska rejestracja traktuje ze specjalna
          ostroznoscia... ;o)
          Co do reszty nie mam zastrzezen ;o)
          • michal_el Re: Wasza opinia o Elblągu 02.02.03, 20:41
            Ale dlaczego tak robisz?
            • Gość: detritus Re: Wasza opinia o Elblągu IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.03, 20:50
              Bo gdybym tego nie robil, mialbym karte stalego klienta u blacharza :o(
              • michal_el Re: Wasza opinia o Elblągu 02.02.03, 20:53
                Tak źle jeżdzą?
                W każdym mieście są tacy, którzy się popisują przed obcą rejestracją.

Uważaj na fotoradary detritus jak przyjedziesz następnym razem;)
                • Gość: detritus Re: Wasza opinia o Elblągu IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.03, 20:57
                  Czytalem, czytalem...
                  W miescie staram sie jezdzic zgodnie z przepisami... Poza terenem zabudowanym -
                  to inna sprawa ;o)

W samym Elblagu z tamtejszymi kierowcami nie mialem problemow. Ale poza
                  Elblagiem sprawiaja wrazenie jakby prawo jazdy kupili na bazarze ;o)
                  • michal_el Re: Wasza opinia o Elblągu 02.02.03, 21:03
                    Ja z kolei po swoim mieście jechałem na rejestracji GD z prędkościa 50-60km/h
                    samochodem średneij klasy i zdarzyło mi się, że o mało conie skonczyło się u
                    blacharza przez popisy.
                    Ale jest też na odwót, i to bardzo często widać, w szczególnośc chodzi mi tu o
                    gdąńskie i warszawskie numery. A jako pieszy czy rowerzysta zawsze wiem, że
                    gdy zbliża się samochód z rejestracją GD, W.(w każdym wydaniu), RUS
                    (rosyjska), czy też NO wiem, że należy się zatrzymać. Natomiast stosunek
                    kierowców Elblążan co do rowerzystów poprawia się moim zdaniem, ale daleko i
                    tak jeszcze mamy do kultury zachodu.
                    • Gość: detritus Re: Wasza opinia o Elblągu IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.03, 21:14
                      Temat rowerzystow to sprawa na osobna dyskusje.
                      Latem czesto przesiadam sie na rower i z tego co odczulem na swojej skorze, to
                      kultura kierowcow wobec nich jest duza - pod warunkiem ze sie trzyma
                      podstawowych zasad uprzejmosci na drodze.
                      Jako kierowca zas mam czesto sytuacje ze zatrzymuje samochod przed rowerzysta,
                      zatrzymuje go i objezdzam z gory na dol za to, ze obok ma droge rowerowa a
                      jezdzi droga (najczesciej na Sikorskiego i na Likusach).

Wracajac zas do kierowcow, to na Gdanszczan nie narzekam. Warszawiakow tez
                      latwo rozgryzc. Najwiekszy problem jest z tymi z Ciechanowa, Elblaga, Poznania
                      i Szczecina ;o)
                      • michal_el Re: Wasza opinia o Elblągu 02.02.03, 21:17
                        Czyli całkowice odwrotna sytuacja jak w Elblągu.

Dzieki za pierwszy temacik:)
                        Widzę, że pojaiwł się ktoś inny, ale niestety nic mądrego nie wniósł.
                        A tak ładnie prosiłem.
                        Niektórzy nie mogą zrozumieć, że nawet forum Olsztyna jest ogólnodostepne.
    • Gość: fido Re: Wasza opinia o Elblągu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.03, 21:13
      Chłopczyku!
      Za mało miejsca na formum elbląskim? Musisz tu śmiecić?!
      • michal_el Re: Wasza opinia o Elblągu 02.02.03, 21:14
        A czy dla ciebie nazwa ELBLĄG=NERWY?
      • Gość: being28 Re: Wasza opinia o Elblągu IP: *.icpnet.pl 02.02.03, 21:19
        Gość portalu: fido napisał(a):

> Chłopczyku!
        > Za mało miejsca na formum elbląskim? Musisz tu śmiecić?!

Drogi fido!
        Nie dorosles do poziomu dyskusji. Caly Elblag patrzy na nas, na Olsztyn.
        Musimy sie godnie zaprezentowac. Co oni (2, 3 osoby) sobie o nas pomysla?
        Wg. mnie Elblag to wspaniale miasto. Jest lepsze od Olsztyna.
        Bardzo chcialbym mieszkac w Elblagu, to jest moje marzenie.
        Po studiach nie chce wracac do Olsztyna, ani robic kariery w Warszawie. Nie
        chce tez wyjechac za chlebem za granice naszej ojczyzny. Ja chce pracowac w
        Elblagu, swoja ciezka praca odkupic nasze, olsztynskie, winy.
        Postaram sie zalozyc tam rodzine, chce miec w dowodzie osobistym wpisane:
        miejsce zamieszkania Elbalg. Bedzie to dla mnie wyroznienie.
        Ciesze sie, ze oba miast zyja w harmonii i zgodzie.
        Chcialbym tez, aby wladze Olsztyna wzorowaly sie na Elblagu. Tam jest tak
        wspaniale i cudownie.

Nie piszcie juz zlego slowa o Elblagu, prosze.
        • michal_el Re: Wasza opinia o Elblągu 02.02.03, 21:22
          Zawsze miło coś takiego przeczytać:)

Ale teraz tak na poważnie boeing mam pytanie do Ciebie:

Czy zawitałeś już kiedyś do Elbląga?
          • Gość: being28 Re: Wasza opinia o Elblągu IP: *.icpnet.pl 02.02.03, 21:26
            Niestety, obawiam sie ze jestem niegodzien Elblaga. Urodzilem sie w Olsztynie
            i jest mi przykro z tego powodu. Lzy mi leca na mysl, ze moja rodzina wybrala
            Olsztyn, a nie Elblag. Nie mam tego za zle, ale zdje sobie sprawe jaki
            zaszczyt mnie ominal. Bede jednak staral sie odwiedzic Elblag najszybciej jak
            sie da. Moze nawet wybiore sie na wakacje do Elblaga. Napewno jest tam duzo
            ciekawych miejsc do zwiedzenia i zobaczenia. Moze zabiore dziewczyne, a
            nastepnym razem pojade tam z reszta rodziny.
            • michal_el Re: Wasza opinia o Elblągu 02.02.03, 21:30
              :))))))))))))))dobry jesteś:)

Ale mimo wszytsko przyjedź na wakacje do Elbląga.
              Zobacz jak się odbudowuje starówka.
              Popłyń sobie statkiem przez pochylnie.

jak się będziesz wybieral to polecę Tobie knajpy do których mozesz sie wybrać.
              • bpkw Re: Wasza opinia o Elblągu 02.02.03, 21:37
                Elbląg to dla mnie miasto w którym mam przyjaciół z lat studenckich / Cześć
                Żaba cześć Kruszena/, a także rodzinę ze strony żony / szwagier jest strasznym
                patriotą, ale poza tym jest OK /. Co roku sobie obiecuję, że zwiedzę miasto
                dokładnie, ale kończy się na dobrych chęciach. Poznałem dosyć dobrze starówkę /
                jest fajna /. Znam nieżle rozkład ulic elbląskich, ale mało wiem o zabytkach.
                Wiosną planuję wyjazd do Elbląga i zmuszę szwagra do solidnej wycieczki po
                mieście. Kiedyś Elbląg kojarzył mi się z miastem o charakterze przemysłowo-
                robotniczym / chyba przez "ZAMECH" /, a dziś jest to czyste, zadbane miasto. W
                ostatnim okresie, co stwierdzam ze smutkiem, na linii: Olsztyn-Elbląg
                zapanowały czasami, wręcz szowinistyczne animozje. Winę ponoszą obie strony.
                Ja sam po przeczytaniu niezbyt miłego postu na forum elbląskim, podpisałem się
                pod apelem Olsztyna o odłączenie Elbląga z naszego województwa. Myślę, że nie
                tędy droga. Mieszkańcy Olsztyna nie zabiegali o taki kształt województwa, a
                Elbląg po powstaniu nowego układu nie oponował. Pamiętam, że ówczesne władze
                Elbląga mówiły nawet, że Wasze miasto będzie "perełką" w warunkach nowego
                województwa. Animozje zaczęły się gdy dzielono stołki i olsztyńscy "panowie"
                zagarneli praktycznie całą pulę. Wtedy właśnie "panom" elbląskim przestał się
                podobac nowy układ. Tak było, prawda ?.
                Wiem, że jako miasto zawsze ciążyliście do Gdańska. Ja to szanuję i rozumię.
                Tylko dlaczego macie pretensje do mieszkańców Olsztyna. Jestem pewien, że gdyby
                u nas odbyło się podobne do waszego referendum, to też byśmy poparli Wasze
                odejście / a przynajmniej ja /. Vox populi, vox Dei.
                I ostatnia sprawa. Z uznaniem czytam Wasze forumowe wątki / dość często goszczę
                na forum elbląskim/, w których przebija radość i duma z każdej, czasami
                malutkiej, pozytywnej zmiany. Ty w tym przodujesz Michal-el`u. Życzę Wam
                wszystkiego dobrego, bez względu w którym województwie będziecie. A jak
                będziesz w Olsztynie to zapraszam na piwo.
                • michal_el Re: Wasza opinia o Elblągu 02.02.03, 21:45
                  eh...łezka się w oczku kręci.

W gwoli wyjaśnienia ja winię Warszawę, bo ona miała gdzieś nasze referendum
                  (99 za przystąpieniem do Pomorza). Za co dokładnie się Elblążanie gniewają to
                  było na naszym forum. ale o tym już CICHO SZA.
                  BYŁO, MINĘŁO A ŻYĆ TRZEBA DALEJ.
                  Zresztą i tak wszyscy umrzemy.

Ale masz rację, każde malutkie coś jest pozytywnie odbierane, cieszymy się z
                  każdej małej rzeczy. Bo te małe rzeczy dają później coraz większe:)
                  • michal_el Re: Wasza opinia o Elblągu 02.02.03, 21:47
                    P.S jak chesz jakieś namiary na dobre lokale daj znać na forum Elbląg.
                    • bpkw Re: Wasza opinia o Elblągu 02.02.03, 21:55
                      michal_el napisał:

> P.S jak chesz jakieś namiary na dobre lokale daj znać na forum Elbląg.

Myślę, że szwagier będzie dobrym przewodnikiem. To rodowity Elblążanin.
                      • michal_el Re: Wasza opinia o Elblągu 02.02.03, 22:29
                        Mimo wszystko ja Tobie też coś polecę:
                        Na starówce to najbardziej osobiscie lubię chodzić do tych restauracji: "Pod
                        Aniołami"(latynoamerykanska), "Casablanca"(marokańska), "Mandaryn"(chińska)
                        i "Pod Kogutem".
                        W centrum raczej nie jadam, chociaż też znajdziesz ciekawe lokale i
                        restauracje (te ostatnie to troszkę droższe).
                        Jak lubisz zjeść dzika czy zupę myśliwską zajedź do Bażantarni do Resturacji
                        Myśliwskiej.
                • Gość: Andulka Re: Wasza opinia o Elblągu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.03, 21:47
                  bpkw napisał:

>Życzę Wam wszystkiego dobrego, bez względu w którym województwie będziecie. A
                  jak będziesz w Olsztynie to zapraszam na piwo.

Można się też podpisać?
                  :))))))))))
                  • michal_el Re: Wasza opinia o Elblągu 02.02.03, 21:50
                    Dzięki za zaproszenie.
                    Nie wiem kiedy skorzystam, ale skorzystam mam nadzieję kiedyś.
                  • bpkw Re: Wasza opinia o Elblągu 02.02.03, 21:52
                    Cześć Andulka. Jasne, że tak. A w sumie za animozje Olsztyn-Elbląg Ty ponosisz
                    odpowiedzialność. Bo to przecież WARSZAWA tak zadecydowała. Pozdrowienia.
                    • Gość: Andulka Re: Wasza opinia o Elblągu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.03, 21:55
                      bpkw napisał:

> Cześć Andulka. Jasne, że tak. A w sumie za animozje Olsztyn-Elbląg Ty
                      ponosisz
                      > odpowiedzialność. Bo to przecież WARSZAWA tak zadecydowała. Pozdrowienia.

JA??? Mogłeś przynajmniej puścić oczko, błeeeeee :(
                      • bpkw Re: Wasza opinia o Elblągu 02.02.03, 22:01
                        Andulka. Nawet nie musiałem tego pisać. Popatrz na swój adres.... .
                        • Gość: Andulka Re: Wasza opinia o Elblągu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.03, 22:05
                          bpkw napisał:

> Andulka. Nawet nie musiałem tego pisać. Popatrz na swój adres.... .

No co? ppp.topnet. Każdy może mieć.
                          A od jutra będę miała stałe łącze. I się utajnię z tą Warszawą ;)))
                          • michal_el Re: Wasza opinia o Elblągu 02.02.03, 22:12
                            Gość portalu: Andulka napisał(a):

> bpkw napisał:
                            >
                            > > Andulka. Nawet nie musiałem tego pisać. Popatrz na swój adres.... .
                            >
                            > No co? ppp.topnet. Każdy może mieć.
                            > A od jutra będę miała stałe łącze. I się utajnię z tą Warszawą ;)))

Nie sądzę:)
    • Gość: being28 Re: Wasza opinia o Elblągu IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 02.02.03, 22:12
      Przypomniala mi sie ciekawa przygoda zwiazana z Elblagiem.
      Jadac pociagiem relacji Bialystok-Gdynia, przjezdzalem przez Elblag.
      Tak mnie zauroczylo to miasto, ze napisalem krotki sonet.
      Niestety w drodze powrotnej zgubilem zeszyt z moja poezja:((
      • michal_el Re: Wasza opinia o Elblągu 02.02.03, 22:13
        A szkoda:)))))))
    • Gość: being28 Re: Wasza opinia o Elblągu IP: *.icpnet.pl 02.02.03, 22:46
      Mam pytanie:
      Czy dzieci w Elblagu sa straszone zlymi olsztyniakami/olsztynianami?
      Cos w stylu:
      -baw sie cicho bo zly being28 zabierze ci zabaweczki
      -jedz zupke bo bedziesz jak being28
      -jezeli nie zalozysz czapeczki to bedziesz chory jak being28
      • michal_el Re: Wasza opinia o Elblągu 02.02.03, 22:51
        Dzici nie wolno straszyć, może mieć to zły wpływ na ich rozwój.
    • Gość: being28 Tato, a marcin powiedzial... IP: *.icpnet.pl 02.02.03, 23:09
      A w Poznaniu maja 2 zamki!!!!!!!!
      I co nie macie tylu!!!!!!!!!!!!!!
      • michal_el Re: Tato, a marcin powiedzial... 02.02.03, 23:10
        MIAŁY BYĆ POWAŻNE DYSKUSJE!!!
        • Gość: being28 Re: Tato, a marcin powiedzial... IP: *.icpnet.pl 02.02.03, 23:12
          To prawda, jeden jest typowo polski, a drugi niemiecki.
          Polskiego juz nie ma, ale odbuduja.
          • michal_el Re: Tato, a marcin powiedzial... 02.02.03, 23:15
            A co to ma wspólnego z Elblągiem?
            • Gość: being28 Re: Tato, a marcin powiedzial... IP: *.icpnet.pl 02.02.03, 23:21
              Ma tyle wspolnego co Elblag i Olsztyn.
              • michal_el Re: Tato, a marcin powiedzial... 03.02.03, 09:21
                I tu sie mylisz.
    • Gość: Lech Re: Wasza opinia o Elblągu IP: *.dip.t-dialin.net 03.02.03, 11:39
      Witaj !!!
      Z Elblagiem "lacza" mnie niemile "spedzone" 2 lata mojego zycia .A mianowicie
      Sluzba wojskowa w 1 Warszawskim Pulku Czolgow , a i czas kiedy tam zawitalem
      byl czasem niespokojnym ,tzn byly to chwile agonii PRL-u a wiec lata 1980-82
      Wiem ze miasto to nie jest winne moim odczuciom i ogolnej niecheci do tych
      miejsc ,lecz zbyt duzo zlego przezylem ,obserwowalem i wysluchiwalem jako
      rodowity olsztyniak z ust nie tylko elblazan (ale przede wszystkim)
      by czuc sympatie do tego (mam nadzieje) bardziej wartosciowego niz sadze
      miasteczka.Pozdrawiam pomimo wszystko mieszkancow tego grodu .
      Lech.
    • Gość: Lech Re: Wasza opinia o Elblągu IP: *.dip.t-dialin.net 03.02.03, 11:40
      Witaj !!!
      Z Elblagiem "lacza" mnie niemile "spedzone" 2 lata mojego zycia .A mianowicie
      Sluzba wojskowa w 1 Warszawskim Pulku Czolgow , a i czas kiedy tam zawitalem
      byl czasem niespokojnym ,tzn byly to chwile agonii PRL-u a wiec lata 1980-82
      Wiem ze miasto to nie jest winne moim odczuciom i ogolnej niecheci do tych
      miejsc ,lecz zbyt duzo zlego przezylem ,obserwowalem i wysluchiwalem jako
      rodowity olsztyniak z ust nie tylko elblazan (ale przede wszystkim)
      by czuc sympatie do tego (mam nadzieje) bardziej wartosciowego niz sadze
      miasteczka.Pozdrawiam pomimo wszystko mieszkancow tego grodu .
      Lech.
      • michal_el Re: Wasza opinia o Elblągu 03.02.03, 16:10
        Cóż , nie tylko w Elblągu mogłoby Ciebie to spotkać, a również w Gdańsku,
        Gdyni i Szczecinie.
        • Gość: Lech Re: Wasza opinia o Elblągu IP: *.dip.t-dialin.net 03.02.03, 19:19
          michal_el napisał:

> Cóż , nie tylko w Elblągu mogłoby Ciebie to spotkać, a również w Gdańsku,
          > Gdyni i Szczecinie.
          >
          > Tez mi pociecha :o(((
          Jest to teoretycznie wszedzie mozliwe .W moim wypadku miastem tym byl Elblag.

>
          • michal_el Re: Wasza opinia o Elblągu 03.02.03, 19:25
            Takie czasy były, winić jedyeni można Warszawę.
          • juzoblukalem Re: Wasza opinia o Elblągu 03.02.03, 19:33
            Tak - ZOMO biło wszędzie - rzeczywiście marna pociecha :((
            • bpkw Re: Wasza opinia o Elblągu 03.02.03, 21:13
              W latach studenckich , będąc swego czasu u przyjaciół w Elblągu odwiedziłem z
              kumplem z Kołobrzegu knajpę " Pod Lipami " albo " Pod Lipkami ". Mordownia to
              była przednia. A na metę biegaliśmy z tym samym kumplem do niejakiej
              Paz....wej / okolice Robotniczej / . Mety przeszły już do historii, ale
              może "Lipki" się utrzymały ?.
              • michal_el Re: Wasza opinia o Elblągu 03.02.03, 21:20
                Nie ma już:(
                Na początku lat 90 powstał tam sklep spożywczy, a jakieś dwa lata temu
                wykupiła budynek Vectra, troszkę przebudowała, wyremontowała i mają tam teraz
                swoje biura.
                • Gość: raugust Re: Wasza opinia o Elblągu IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 05.02.03, 05:36
                  Pozdrawiam Emblag i jego mieszkancow. Mam rodzine na ul.Slonecznej.
                  • michal_el Re: Wasza opinia o Elblągu 05.02.03, 11:21
                    Dzięki i nawzajem.
                    • Gość: Luk Re: Wasza opinia o Elblągu IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.03, 18:35
                      ŁAdna starówka !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka