Dodaj do ulubionych

Dzień Kobiet

IP: *.tvk.tpsa.pl 05.03.03, 23:48
Rodowodu tego dnia można się doszukiwać usytuowanego w
wielu miejscach i w różnym czasie.
np:
www.sowatech.com.pl/kosa/html/11/geneza.html
Jednak Dzień Kobiet jest chyba bardzo potrzebny -
warunek jeden , czy nie zginie, jeżeli w tym dniu
Kobiety będą "molestowane" przez mężczyzn wzrokiem,
mową, uczynkiem i nie zaniedbaniem - i będzie to
karalne. Można zadać pytanie czy tylko jeden dzień ma
być afirmacją dla poświęcenia kobiet na szerokim
horyzoncie życia codziennego. Może będę troszeczkę
przekorny cytują Jana Sztaudyngera:
"Obchodzimy ku chwale Ojczyzny - jeden Dzień Kobiet -
cały rok mężczyzny"
Jednak muszę przyznać, iż:
"Czegoś mi brakuje
gdy jej ciągle nie ma
- posprzątania chałupy
- gotowego jedzenia"
Chociaż:
"Ciągle mi brak
Tych rozkoszy, pocałunków z rana
- tylko dlaczego wciąż ta sama"
A na podsumowanie:
"To właśnie przekora
przemawia - niestety
muszę przyznać uczciwie
kocham Was Kobiety"

Obserwuj wątek
    • angela-rt Re: Dzień Kobiet 06.03.03, 12:55
      Dobrze ,ze jest taki dzień,tak jak dzień mamy,ojca,babci,dziadka,dziecka
      itd...Zawsze przy okazji takich świąt słychać odwieczne pytanie-Czy kobiet nie
      powinno wielbić sie przez cały rok?-pewnie ze tak ,ale warto oddać im jeden
      dzień w roku aby poczuły ze zdwojoną siłą ,ze są kochane.Mnie osobiście bawi to
      święto,bo mimo tego ze tylu ma wrogow i wyśmiewcow widać na ulicy pedzących
      panow ,ktorzy dzierzą w dłoniach tulipany.To urocze ,mam takie wspomnienia z
      przeszłości:dzien-8 marca,wieczor,ulica, -grupki "wesołych,lekko bujających w
      obłokach" kobiet wracających z zakładow pracy(po obchodach dnia kobiet),kazda z
      gożdzikiem w ręku i ta sama ulica panowie nie koniecznie w grupach no i w
      stanie bardzo wskazującym na..bujanie w obłokach-wracający z tych samych
      zakładow pracy....teraz czasy mamy troche inne,do tego w tym roku wypadło w
      sobote,wiec moze byc miło.
      A kwiatek i dobre słowo to jeszcze nie molestowanie -pozdrawiam kobieta
      • Gość: klik Re: Dzień Kobiet IP: *.tvk.tpsa.pl 07.03.03, 01:05
        I kupię współpracownicom po słodyczu (na Walentynki
        dostały po słodziutkim ciasteczku)
        • angela-rt Re: Dzień Kobiet 07.03.03, 10:40
          chciałam zaproponowac abyś kupił po paczce rajstop,ale teraz to wcale nie tani
          biznes,chyba że nie ma wiele tych dziewczyn w pracy,a Ty kupisz jakies
          taniutkie -w formie zartu
          ;-)angi
          • lecart Re: Dzień Kobiet 07.03.03, 16:30
            Eee jednak najlepsze są tradycyjne róże w stroiku - sięgnąłem opinii kilku
            dziewcząt i doszedlem do wniosku iż wlasnie roza powinna byc tym "8 marcowym"
            prezentem. W koncu gdy taka kobieta wraca z pracy czy z uczelni przez miasto z
            kwiatem to pewniej sie czuje i jest dowartościowana.

A przy okazji pozdrawiam Cię Justynka :) i śle buziaczki :P
            • Gość: klik Re: Dzień Kobiet IP: *.tvk.tpsa.pl 07.03.03, 18:51
              a dla teściowej chciałem kupić poduszkę elektryczną ( nie
              mylić z krzesłem) i nigdzie nie ma, chyba, że Rosjanie na
              rynku. Jeżeli ktoś wie o takim cudzie techniki, gdzie
              można dostać w Olsztynie to z góry dziękuję.
              • angela-rt Re: Dzień Kobiet 07.03.03, 20:50
                Jesli chodzi o kwiaty ktore wiazą sie nieodzownie z dniem 8 marca -TULIPANY-a
                koszulka elastyczna myśle ze w sklepie typu "SZMATEKS" czy jak je tam zwą tzw z
                uzywaną czasami zachodnia garderobą...
                ;-)angi
                • Gość: rita Re: Dzień Kobiet IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 20:58
                  a ja sie cieszę , że jest taki dzień w roku, traktuję go odwrotnie, czyli ja
                  rozdaję prezenty
                  wszyscy mężczyżni w tym dniu dostają ...................
                  zgadnijcie co ?
                  • angela-rt Re: Dzień Kobiet 07.03.03, 21:17
                    buziaka okraszonego usmiechem???:)))
                    ;-)angi
                    • Gość: rita Re: Dzień Kobiet IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 21:22
                      cieplutko, ale nie to
                      • Gość: rita Re: Dzień Kobiet IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 21:31
                        dobra , nie będę was trzymać długo w niepewności
                        - rozdaję uśmiechy wszystkim mężczyzną
                        • angela-rt Re: Dzień Kobiet 07.03.03, 21:33
                          Ja mysle ze wiele kobiet rozdaje tego dnia usmiech,bo mimo czasow gdy drwi sie
                          z tego świeta kobiety są w tym dniu bardziej zauwazone,docenione i częsciej sie
                          usmiechaką do miłych dla nich mężczyzn
                          • Gość: rita Re: Dzień Kobiet IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 21:42
                            pamiętaj , że uśmiech od uśmiechu się różni, ja ich będę tym uśmiechem bawić,
                            żeby wiedzieli, że mój uśmiech jest niewymuszony a serdeczny, będę się nich
                            śmiać jak cieżki mają w tym dniu dzień - bo trzeba sobie powiedzieć, że pewnie
                            oni najbardziej cierpią w tym dniu
                            • angela-rt Re: Dzień Kobiet 07.03.03, 21:48
                              to fakt dla tego tak nie lubią tego swieta i drwią z niego..
                              • Gość: rita Re: Dzień Kobiet IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 21:54
                                ja tego nie powiedziałam, ty to powiedziałaś , ja zamilczę
                                • angela-rt Re: Dzień Kobiet 07.03.03, 21:59
                                  Ale i tak miło jest dostać tego dnia kwiatuszka i usłyszeć dobre słowo,no i
                                  policja za wykroczenia drobne(na drodze) nie rozdaje mandatow a jedynie się
                                  usmiecha-take deklaracje wyczytałam na łamach wyborczej
                                  • Gość: koza Re: Dzień Kobiet IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 23:15
                                    Dziwię się, ze lubicie to socjalistyczne święto pełne fałszu!
                                    • angela-rt Re: Dzień Kobiet 07.03.03, 23:17
                                      No to jest dowod na to ze męzczyzni są najwiekszymi przeciwnikami tego
                                      świeta,ciekawe co powiedzieliby na dzien mężczyzn?
                                      • Gość: koza Re: Dzień Kobiet IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 23:18
                                        Wszelkie dni czegokolwiek to poroniony pomysł!
                                        • angela-rt Re: Dzień Kobiet 07.03.03, 23:21
                                          kogokolwiek chyba,no moze i poroniony ale ja sie ciesze,ze jest dzien np. matki
                                          gdy wszyscy okazujemy naszym mamom miłośc ze zdwojoną siła,mimo ze kochamy je
                                          przez cały rok to w takim dniu pamieta sie o tym i mowi głosno tak jak dzien
                                          babci,dziadka czy dziecka-jaka radośc dla dzieciakow.
                                          • Gość: koza Re: Dzień Kobiet IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 23:23
                                            Dlaczego Mamę mamy kochać szczegolnie w Dniu Matki, nie wydaje Ci
                                            sie to troche sztuczne?
                                        • Gość: rita Re: Dzień Kobiet IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 23:22
                                          koza - gdybyś przeczytał posty wiedziałbyś , że to świeto jest dla was, byśmy
                                          się do was uśmiechali, to my będziemy jutro wami rządzić
                                          • Gość: koza Re: Dzień Kobiet IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 23:25
                                            Masz rację! Ale kobiety rzadzą nami cały rok, więc co za różnica!
                                            • Gość: rita Re: Dzień Kobiet IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 23:26
                                              różnica taka, że z większym uśmiechem będą to robić
                                              • Gość: koza Re: Dzień Kobiet IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 23:29
                                                A wiec jednak fałsz!
                                                • Gość: rita Re: Dzień Kobiet IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 23:30
                                                  dobranoc wszystkim
                                                  • Gość: rita Re: Trzymajcie się jutro IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 23:32
                                                    męzczyżni
                                                • angela-rt Re: Dzień Kobiet 07.03.03, 23:31
                                                  nikt nikogo pod pistoletem nie zmusza do świetowania,zawsze mozna sie wymiksowac
                                                  • angela-rt Re: Dzień Kobiet 07.03.03, 23:33
                                                    angela-rt napisała:

> nikt nikogo pod pistoletem nie zmusza do świetowania,zawsze mozna sie
                                                    wymiksowa
                                                    > c

to oczywiście do kozy było,zbiegło sie z twoim Rito dobranoc
                                                  • Gość: koza Re: Dzień Kobiet IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 23:33
                                                    Lubię Dzień Kobiet, zawsze można było pojeść i popić!
                                                  • angela-rt Re: Dzień Kobiet 07.03.03, 23:34
                                                    a jednak urok swój ma?
                                                  • Gość: koza Re: Dzień Kobiet IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 23:35
                                                    Oczywiscie, stąd ten sentyment i niezatarty obraz fałszu!
                                                  • angela-rt Re: Dzień Kobiet 07.03.03, 23:36
                                                    swieto tez sie reformuje-przyznasz?
                                                  • Gość: koza Re: Dzień Kobiet IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 23:37
                                                    Masz rację, wolę jednak Dzień Kobiet od Walentynek!
                                                  • angela-rt Re: Dzień Kobiet 07.03.03, 23:41
                                                    Ja tez ,ale zwroc uwage ze walentynki mimo ze "nowe" to juz z 10 lat istnieją w
                                                    naszej"kulturze"-wole noc Kupały czy jak inaczej zwą noc świętojańską
                                                  • Gość: koza Re: Dzień Kobiet IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 23:43
                                                    Walentynki są jakieś sztuczne, denerwuje mnie to powielanie
                                                    amerykańskich wzorów!
                                                  • angela-rt Re: Dzień Kobiet 07.03.03, 23:44
                                                    zgadzam sie w 100%
                                                  • Gość: koza Re: Dzień Kobiet IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 23:45
                                                    Dziękuję za słowa poparcia i to jak rozumiem od Kobiety,
                                                    najserdeczniejsze życzenia w Dniu Kobiet!
                                                  • angela-rt Re: Dzień Kobiet 07.03.03, 23:47
                                                    no to dziękuje w imieniu kobiet,tych co chcą-zaczyna sie piękny dzień:))
                                                  • Gość: koza Re: Dzień Kobiet IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 23:48
                                                    Życzę zdrowia! Idę spać, bo jutro do pracy!
                                                  • Gość: jd Re: Dzień Kobiet IP: *.acn.waw.pl 08.03.03, 11:50
                                                    Wszystkim drogim Paniom, w ten piękny dzień przesyłam zwyczajem naszych ojców i
                                                    dziadów wirtualny czerwony goździk tudzież wirtualne rajstopy. I sto lat.
                                                  • bpkw Re: Dzień Kobiet 08.03.03, 15:04
                                                    ... a ja dorzucam fragment wiersza, który mój syn z wielkim przejęciem
                                                    recytował swojej mamusi, a mojej żonie, jakieś 20-ścia lat temu.

"... zapamiętaj sobie,
                                                    dzisiaj jest Dzień Kobiet ...".

Może ktoś z płci nienajładniejszej pamięta całość ?.

Dzień Kobiet ostatnimi laty próbowano wyrugować z kalendarza. Ja osobiście nie
                                                    byłem temu przeciwny. Kiedy jednak dwa lata temu moja córcia w sposób
                                                    jednoznaczny zarządała życzeń, zrozumiałem bezsens mojego postępowania. Skoro
                                                    młodziutkie kobiety, nie pamiętające czasów urzędowych obchodów tego dnia, chcą
                                                    takiego Święta to musi ono istnieć nadal.

Wszystkim Forumowiczkom wszystkiego dobrego. Oby każdy Wasz dzień był tak
                                                    pogodny jak dzisiejszy.
                                                  • Gość: Andulka Re: Dzień Kobiet IP: *.chello.pl 08.03.03, 18:42
                                                    W Sowietii dzień kobiet był jak najbardziej urzędowy - świeto państwowe,
                                                    naprawdę. I pozostało nim do dzisiaj. Tylko de facto jest to dzień faceta.
                                                    Kobiety wprawdzie dostają po symbolicznym kwiatku ale dalej już normalnie -
                                                    faceci piją na umór. Tylko kobiety muszą im wcześniej przygotować przyjęcie i
                                                    postawić wódę, dużo wódy.
                                                  • bpkw Re: Dzień Kobiet 08.03.03, 20:41
                                                    Czasami chciałbym tam spędzić jeden dzień w roku... .
                                                  • Gość: koza Re: Dzień Kobiet IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.03.03, 00:58
                                                    Andulka! masz rację, wyglądało to dokładnie tak jak opisałaś.
                                                  • angela-rt Re: Dzień Kobiet 09.03.03, 11:06
                                                    bpkw napisał:

> ... a ja dorzucam fragment wiersza, który mój syn z wielkim przejęciem
                                                    > recytował swojej mamusi, a mojej żonie, jakieś 20-ścia lat temu.
                                                    >
                                                    >
                                                    > "... zapamiętaj sobie,
                                                    > dzisiaj jest Dzień Kobiet ...".
                                                    >
                                                    > Może ktoś z płci nienajładniejszej pamięta całość ?.
                                                    >

"Marzec,marzec, pieknie sie wystroił.
                                                    W kole ,w kole miedzy dziećmi stoi.
                                                    I gromadke usmiechniętą pyta jakie dziesiaj swieto?

Zapamietaj sobie dzisiaj jest Dzien Kobiet
                                                    Zapamietaj sobie dzisiaj jest Dzien Kobiet...
                                                  • Gość: koza Re: Dzień Kobiet IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 10.03.03, 20:13
                                                    No i jak Kobiety? Po Dniu Kobiet czujecie się dowartościowane?
                                                  • angela-rt Re: Dzień Kobiet 10.03.03, 20:57
                                                    A tam dowartościowane,miło było,zabawa przednia
                                                  • Gość: koza Re: Dzień Kobiet IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 10.03.03, 21:21
                                                    I o to chodzi! Ma być przyjemnie i koniec!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka