Gość: mentos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 19:30 Poszukuję wierszyków okolicznościowych na Boże Narodzenie tudzież Wigilię :) Mogą być krótkie, długie, rymowane, białe... jakiekolwiek :) W cenie są limeryki :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: z_forum Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.olsztyn.mm.pl 11.12.06, 19:51 Z forum limeryk: >>> Pewien ojczulek w Toruniu od dawna ma kuku na muniu za słaba ta nasza troska za dobra jest Matka Boska chyba się musisz włączyć, Jezuniu… Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 21:42 Pewien pan z domu Jan WIedział tylko tyle Że się na Żmudzi trudno nudzić Chyba że jest się krokodylem :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentos Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 21:51 Wigilijny krokodyl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 22:00 Wigilijny orangutan i noworoczny propan-butan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 22:05 Wigilijny gość Połknął karpią ość Pisząc o połykaniu ości Mam na myśli jego słabości gdyż nie była to kość Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: wierszyki na Boże Narodzenie 11.12.06, 22:09 Jest cicho. Choinka płonie. Na szczycie cherubin fruwa. Na oknach pelargonie, blask świeczek złotem zasnuwa, a z kąta, z ust brata płynie kolęda na okarynie: Lulajże, Jezuniu... K.I.Gałczyński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 22:22 Kormoranowi z jeziora zaschła mózgowa kora Nie odleciał-a tu zima Alternatywy ni ma Jako kolędnik pokazuje jęzora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentos Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 22:12 Razu pewnego Rem pojechał do Warszawy Załatwiał cały dzień niezwykle ważne sprawy Od rzeczy teraz plecie Dlaczego - nie zgadniecie Powtarza, że od dzisiaj nie jedzie dalej Mławy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 22:24 Kormoran z Mławy? To gość dość ciekawy Odpowiedz Link Zgłoś
taras70 Re: wierszyki na Boże Narodzenie 11.12.06, 22:27 nie wiecej niz dwa tygodnie zostaly nam do Gwiazdki czas trzasnac szybkie haiku na Wigilijnym jajku jesli myle tradycje zniescie to prosze godnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 22:42 A to już nie tradycja - wigilia i prochibicja... O kurcze no coś takiego we śnie śniło mi się złego. Rodziny opozycja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 22:47 Prohibicja oczywiście i tak pewnie nie zauwa -żyliści Odpowiedz Link Zgłoś
taras70 Re: wierszyki na Boże Narodzenie 11.12.06, 22:58 ogromnie mnie to cieszy: sa tradycyjne wzorce dosc prohibicji ! niech spieszy !: wiktual na proporce Odpowiedz Link Zgłoś
taras70 Re: wierszyki na Boże Narodzenie 11.12.06, 22:45 juz jako male dziecie szukalem w niebie gwiazdy pierwszej dzis kazdy chce byc pierwszy w kolejce w supermarkecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 22:53 Mikołaj mieć będzie Obwieszczono wszędzie Badane DNA bo Samoobrona najęła go po kolędzie (W zeszłyn roku...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 23:09 Przesadziłem z tą polityką... :)))) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
taras70 Re: wierszyki na Boże Narodzenie 11.12.06, 23:14 Mikolaj swiety nosi prezenty koledy spiewa ladniej czasem zafalszuje szkaradnie gdy mu broda z waty do geby wpadnie a stowa od taty i tak wpadnie choc klej mogl dobrac staranniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 23:19 Taras ... zaraz zaraz... nie zawyżaj ceny Mikołaje jak hieny bo będzie ambaras... Odpowiedz Link Zgłoś
taras70 Re: wierszyki na Boże Narodzenie 11.12.06, 23:28 Rem chwila chwila cena jest adekwatna nie robmy ze swietego dembila ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 23:33 OK niech będzie :) :) :) W końcu mikołaje raz w roku, koty w marcu a Lenin w październiku :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 23:31 Tata z tatą -jak w Holandii bywa pełna rodzina szczęśliwa... kupiła na prezent dziecku książkę po niemiecku "Co to u krasnoludków jest EGZEKUTYWA" Odpowiedz Link Zgłoś
taras70 Re: wierszyki na Boże Narodzenie 11.12.06, 23:38 w Holandii sa tez rodziny ktore obchodza chrzciny i mnie sie to podoba nie miec za zone Boba i miec zwyklego bobasa z zona co nie ma ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 23:48 Uff zchodzę z szychty pieronie - jutro mentos i tak pewnie powie że ta wznioła Poezja to mało świateczna lub wielce abstrakcyna. Odpowiedz Link Zgłoś
taras70 Re: wierszyki na Boże Narodzenie 11.12.06, 23:51 by ladnie wszystko zakonczyc: kazdemu Mikolaju lub Mikolajowi zycze by w naszym kraju oraz naszemu krajowi niech wszyscy beda zdrowi oraz niech zyja jak w raju ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 03:15 Św Mikołaju: Takim życzeniem płonę Daj kołu dobrą oponę Oponę obdaruj dętką Dętkę- wenylem z nakrętką Nakrętce daj znośne ciśnienie Ciśnieniu daj odprężenie Odprężeniu sprezentuj pogodę Pogodzie urodę - Cholarskiej Pracownik firmy oponiarskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentos Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 07:59 :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 09:12 Tu się nie szczerz tylko pisz. Forumowe dzieci czekają... Ref: Biała koszula - czarne spodnie Jeśli mnie kochasz- napisz do mnie :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentos Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 09:28 No, zadaliście mi szyku I z noworocznym okrzykiem: "Ja kroku Wam nie dotrzymam..." Jeszcze się chwilę zatrzymam Jeszcze chwileczkę pomyślę Za oknem śnieżna zadyma A Veny jak ni ma tak ni ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentos Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 09:40 Na wigilijnej koszuli Co w czarne włożona spodnie Zastyga karp w kalarecie Może wygląda niemodnie Lecz lepszy karp na koszuli Niż dwa demblile na dachu Nikt po nich się nie spodziewa Abstynenckiego obciachu Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: wierszyki na Boże Narodzenie 12.12.06, 11:36 Czy limeryk czy poemat każdy ma okazji wiele by wyrazić swe poglądy w srodę czy niedzielę. Mentos,Taras oraz Rem założyli wątek możesz wpisać tu życzenia dla żony,dzieciątek. szefom mozesz przycukrować,przeprosić sąsiadkę śniegu kupić dwa wiaderka pomarańczy siatkę. Jak masz weny odrobinę nie czaj się,pisz z nami nikt nie będzie Cię oceniał jesteś między dembilami. JOŁ,JOŁ JOŁ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentos Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 12:05 wiersz poeta pisał długopis mu zwisał nad każdą literą długo je wybierał dobierał, przymierzał rymy nieparzyste parzyste, niecałe akcenty i inne poetyckie chwyty żeby do kobiety napisać dwa słowa wigilijnych życzeń teraz spoko głowa kto się bawi w słowa albo w literata czysta czasu strata jeśli się wysila robi za dembila traci czas i wzrok na ten nowy rok niech mu dobrze będzie i niech po kolędzie anioł mu przyniesie pełną całą kieszeń tego co by chciał by mu anioł dał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentos Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 12:09 w każdym moim wierszyku występuje dembil nie czas szukać veny psycholog potrzebny.... Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: wierszyki na Boże Narodzenie 12.12.06, 15:05 do psychiatry raczej trzeba nam pobieżyć dla bystrej,mentosa oddechy odświeżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 10:25 Bo w Olsztynie na Brackiej Zwyczajnie pada deszcz Zmoczył dzieciom pompony Mikołaj przerażony A dlaczego - czy wiesz...? Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: wierszyki na Boże Narodzenie 13.12.06, 10:35 W Olsztynie Brackiej brak wie o tym kazdy ptak. mada ,joł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 13:41 Bystra jest sztywna nie wie o licencja poetica CHoć to sytuacja dziwna w Olsztynie znaleziono Titanica :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: wierszyki na Boże Narodzenie 13.12.06, 13:48 Niech CI będzie Remie miły na ripostę nie mam siły. joł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentos Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 17:16 powiem Wamm kochani że piszecie świetnie z każdym wierszem lepiej u mnie jest odwrotnie... zwijam się powoli nie rozwijam wcale tonę w grafomanii jak w asfalcie walec łopot mych zdolności trzepocze na wietrze :) znowu coraz gorzej a nic coraz lepiej nie pomaga joł joł ani inne coś jak ktoś pisze wiersze jak kopytem łoś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentos Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 17:22 Domagam się wsparcia :) poparcia, oparcia... może być duchaowe albo finansowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 19:00 Mantos 1 Pomyśl co chcesz napisać 2 Napisz to 3 Napisz co napisałaś :) :) 4 Zastanów się czy nie mozna tego napisać krócej 5 napisz jeszcze raz krótko Ogólnie piszesz do bani :) :) :) a dlaczego? patrz wyżej :) :) :) Chociaż mnie akurat bardzo się podoba ;) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: wierszyki na Boże Narodzenie 13.12.06, 19:55 Wesprę Cię Mentosie w całym tym patosie Rem nam dopomoże ze śniegu zrobić zboże. fak,mada,joł. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 14.12.06, 10:08 U mie tako to se kulo forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=33158010 Zaproszom do wspołpracy - przeca niy musi być yno po ślonsku - bele do rymu. Ruda Śląska - stolica fraszki Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: wierszyki na Boże Narodzenie 14.12.06, 19:21 My niy Ślązoki ino Warmioki My do rymu niy godomy ino oddechy odświeżomy. joł ,sziet ,mada,joł. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 15.12.06, 08:43 Niy trza godać - szrajbnońć styknie Se pokulo wontek piyknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 13:32 Bystrej życzę spokojnego Zatorza Nocnego sklepu cichego Metntosowi pognębienia Tic-Taca Odświeżenia trzeźwego Tarasowi oby na Starym Mieście Nie dopadły go długi Ślązakowi by wreszcie rozumiano co mówi :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentos Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 17:06 No a Remie, co Tobie można życzyć od Święta? Bo na co dzień to jasne - żebyś o nas pamiętał A od święta to może karpia, miski pierogów Żebyś nie miał do zmartwień nawet małych powodów Jeśli zaśniesz - snów miłych Kiedy wstaniesz - brak schodów Z bardzo małym podatkiem bardzo dużych przychodów Mogę Ci powyliczać jeszcze szóstki wygranej A nie szóstki wybitej - tej nie życzę Ci wcale A na koniec to może... setki fajnych pacjetów Lecz nie szukaj ich tutaj :) - tu najwyżej dziesięciu :) Raz więc jeszcze powtórzę juz własnymi słowami Niech Ci dobrze się wiedzie bez nas ale i z nami Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: wierszyki na Boże Narodzenie 15.12.06, 18:44 REM i karp ? to zbrodnia!!! On''zielnony'' chyba Jego oczy cieszy w akwarium ryba. Półmisek pierogów to uczta nielada sojowe kotlety nasz kumpel zajada I popija barszczem z czerwonych buraków na Elbląg nie spojrzy bo On woli Kraków. joł,joł . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 21:07 Co że karp? Co że akwarium? Ja karpia chcę stuknąć żeby nie bolało A Ty mnie dzięcieliną że nie znam bez mału :) :) :) A przed wyrokiem karpiowi chcę buknąć wizytę w solarium I to żeby sharp go nie rozgryzł każdy Ci to powie żeby nie bolało jak to w elblągowie ;) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: wierszyki na Boże Narodzenie 15.12.06, 21:26 Och mój Remie miły cóżem uczyniła? kotlety sojowe z karpiem pomyliłam? Do tego w łeb walonym siekiery obuchem nie wiedziałam Remie żeś Ty łakomczuchem!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 23:09 Oooo Bysra no i tu trafiłaś Rama stalowego w pył wnet zamieniłaś :) Kotlety sojowe kiełbaska własnoręczna :) :) :) To jak Dzień Zwycięstwa który przychodzi właśnie w Dzień Zycięstrwa :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentos Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 09:44 Rem i bystra dalej niżby skoczył zając wiodą kulturalny kulinarny dialog karp dla wegetarian jest jak groźny pająk co na święte Święta zmusza biednych ludzi żeby wieszać, kroić dusić i paskudzić dla mnie zimna ryba w gęstej galarecie jest jak mucha w zupie nie tknę nigdy w świecie ale przysmażona taką zjadać będę jest lepsza niż Lepper, Chojarska i Beger.. ble.. - to skojarzenie apetyt odbiera... mam sojowy kotlet rozpakuje teraz.. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 16.12.06, 09:26 Przi Wiliji Niych moj opłatek w sieci nom leci To co nojlepsze we duszach nieci Przełom se z bliźnim - podej mu rynka Życie to przeca niy zowdy mynka Dzieciontko z nami - pomyślcie tako Niychej we Gody wszyndy jednako Blikej na inkszych - uwidź w nich siebie Trza dyć niywiela by czuć sie w niebie Boga w czowieku widzieć wystyknie Mało iskerka - już bydzie piyknie Toż we Wilijo Jezus jest z nami My z Niym - nojciynży jak my som sami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malinka Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.nott.cable.ntl.com 16.12.06, 09:36 Jest jeszcze klasyczny wierszyk, który mówią dzieci kiedy dostają paczkę od św. Mikołaja: Mikołaju, Mikołaju Czyś ty z lasu, czyś ty z gaju Że u Ciebie taka moda Że do pasa sięga broda. Pasuje tez do osobników o imieniu Mikołaj posiadających brodę. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 16.12.06, 10:21 Po brodzie se macom ludzie.gazeta.pl/broneknotgeld/0,0.html Dyć jo Bronek z glacom. Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: wierszyki na Boże Narodzenie 16.12.06, 15:24 Własnoręczna kiełbaska szyneczka wędzona między domowników bedzie podzielona. Do tego chrzaniku ćwikły odrobinka sałatka warzywna w tomacie sardynka. Obrus biały z siankiem talerz dodatkowy i zabrzmi kolęda w ten wieczór grudniowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 15:32 W Wigilię jecie szynkę i kiełbaskę? Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: wierszyki na Boże Narodzenie 17.12.06, 18:08 Co jest wierszokleci??????? nasz wąteczek na dół leci!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: wierszyki na Boże Narodzenie 17.12.06, 21:54 Dialog kulinarny wziecia dzisiaj nie ma zabraklo Tarasa,Mentosa i Rema. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentos Re: wierszyki na Boże Narodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 11:18 Święta juz za pasem a my gdzieś w ogonie na końcu tematów gdzieś na drugiej stronie Podbijam nasz wątek znów na sam początek :) Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: wierszyki na Boże Narodzenie 20.12.06, 20:57 Ja nie będę więcej wątku podnosiła. Bo od zaglądania boli mnie szyja.(o oczach nie wspomnę) joł,joł. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 21.12.06, 02:19 Ze piyrszom gwiozdkom Ze piyrszom gwiozdkom kero rozblyśnie Zaś do wieczerzy siednymy Co nojzocniejsze w dusza se cisnie Tom nocom wszysko weznymy Trza nom porzykać, opłatek chycić Z niym familiji winszować Choinka niychej se teroz świyci Czeko by pokolyndować Dyć nojpiyrw jodło - ze tym radocha Pokosztujymy wszyskego By niy zabrakło tego choć trocha We dniach ze roku całego Jo zaś przi Godach chca Wom to pedzieć Byście bliźniymu durś pszoli Bo przeca tako - trza ło tym wiedzieć Ponboczka ciyngym se chwoli. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 22.12.06, 23:56 Z karpiym żech se już "zabawioł" Pora łusek tyż łostawioł Wierzyć w cosik niy zawadzi Jak se je w portmanyj wsadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 00:02 W cuda już dawno przestałam wierzyć. Jak nie zarobię sama ,żadne łuski nie pomogą. Joł,joł. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 00:45 Pod jymiołom Pod jymiołom wieczerzocie Ze tym pokoj w doma mocie. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 13:58 Ech - to już jutro Wilijo momy I trza nom pościć ździybeczko bydzie Dyć se z tym rady jakosik domy Uciecha potym - Dzieciontko przidzie. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 20:32 Rok pryndko minoł - blisko zaś Gody Kolyndom łonczom cołke narody. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 20:33 Toż czas Godow drapko idzie Zaroz lżyj na duszy bydzie Dziecionteczku pośpiywomy Radość w sercach ze tym momy. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 20:33 Opłatkym Tu se ze Wami tako podziela Niych łaski boski spłynie nom wiela. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 20:37 Trza łuski karpia we portmaneju -Niych se do tego piniondze klejom. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 20:38 Jako zleci Czas przed wieczerzom robotny przidzie Toż już na dugo z tym tako bydzie. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 20:40 Jodło na stole Toż przi Wiliji na stole wszysko Niy chciyjcie łodyńść łod niego Z tym szczyńścio w doma wiynce sie zysko Ktoś poszoł - strocisz istnego. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 20:41 Kury Kury grochym napaś trza By znosiyły jajka - pra? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 20:42 Bez łostudy We Wilijo ze łostudom? Łostudniki niych kajś pódom! Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 20:43 Piyrwyj Piyrwyj na wieczerzo dań było dwanoście I wszyske ze ryby - se to wyłobroźcie Dyć tyż je za jedne wtedy rachowało Ano - we bogatych domach to bywało. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 20:44 "Coca-colowy" Mikołoj Haddon Sundblom dyć go "stworzoł" By z Wilijom cosik wożoł I szło wiyncy "coca-coli" Trza go dzisioj za to chwolić? Możno trza bo przeca wiycie Swoje mo "Mikołoj" życie Aże siedymdziesiont lot Hamerykon z tego rod. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 20:45 Cobyś se niy zranioł -trza ci to pamiyntać Bo z tym na rok cołki bydzie twoja piynta. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 20:46 Piyrszo baba Piyrszo baba - z tym utropa Bestoż wolom gościć chopa. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 20:47 Trza skosztować Ano wszysko co na stole Zdo sie tako we jedności W familiji zocnym kole Trza jeść czym gospodorz gości. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 20:47 Niy łodkłodej Za wczas niy łodkłodej przi stole jedzynio Cobyś niy utracioł w zyciu powodzynio Bo ze tym głod do dom przeca tyż pszijść może Toż zjydz i porzykej - "Dej nom Panie Boże". Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 20:48 Post we Wilijo Czowiek z gowiedziom w jedny rodzinie Toż we Wilijo miynso cie minie Dyć se fiszami najysz do woli Cobyś Dzieciontko mog tako chwolić. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 20:51 Z gwiozdkom betlyjymskom Z gwiozdkom betlejymskom po kolyńdzie łażom Dyć cie niy łominom - tako niy łobrażom. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 20:52 Kaj podłaźniczka... Na drzwiach wiyszano W izbie strojono Kaj podłaźniczka Tam zło pokonosz Z niom we Wilijo Szczyńście ci przidzie Raźniyj tyż tako Jak żeś we biydzie. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 20:54 Licho stajynka Choć licho stajynka Dyć wiela tu idzie Ponboczek mo Synka Dusze niy we biydzie. -- Na pastyrka Ze pastyrzami chnetko pódymy Dzieciontko radośnie witać Już narodzone - to dobrze wiymy Niy trza nikogo sie pytać Toż na pastyrce nom kolyndować Nowina rozgłosić w świecie Pszonie we sercach rozblysko z nowa Nadzieja dowo nom Dziecie. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 20:55 Przi świyntym Michale usłyszysz śpiyw ptoszka Do Wiliji bydzie zimy yno troszka. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 20:56 We Wilijo słonko blyszczy Sztyry tydnie tako zyszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 20:57 Jako we Wilijo bydzie Na rok cołki tako przidzie. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 20:58 Czy se niym yno we Polsce dzielom? Czy tam kaj w świecie jest Polonijo? Choć som niy u sia dyć tyż łośmielom Łomać opłatkym zowdy w Wilijo. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: wierszyki na Boże Narodzenie 23.12.06, 21:00 W średniowieczu W średniowieczu mnichy piykli te opłatki Z bliźnimi se dzielisz - toż dlo cia jak bratki. -- Przi kościele Zowdy przi kościele sie je wypiykało Bestoż w nich świyntości naprowdy niymało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kajak Życzenia IP: *.ols.vectranet.pl 21.12.06, 10:18 Świąt jak beret z moheru cieplutkich Śniegu jak puch kaczy bielutki Prezentów bezliku ,jak ustaw o beciku A Rok Nowy życzę szczerze Niech będzie szczęśliwy jak Rydzyk w eterze Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Życzenia 21.12.06, 20:06 Winszuja tako - Ponboczka łaski Niych w życie wiedom jak gwiozdek blaski To nom pisane zowdy z Godami Przi Dziecionteczku my niy som sami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: Życzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 12:06 Tańczą gwiazdy na ekranie z planetami Wiatr tańczy we włosach kobiet Tańczą krople deszczu przecinkami lub kropkami aby świat ozdobić On tańczy z nią a ona choć minęło tyle lat nadal w niego wpatrzona on w nią i tchu mu brak Tańczą światła choinki w oczach dziecka na policzkach tańczy łaza Tańczą płatki śniegu a na przypieckach tańczą iskry z palonego drwa Wszystko tańczy, robi karierę widząc że kto wiruje ten ma Nawet Dyzma chciał zostać fordancerem depcząc po palcach - A ja? Ja życzę Wam wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku... Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Życzenia 22.12.06, 17:52 Łza w mojem oku się zaszkliła. Pięknie Rem. Wesołych i zdrowych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentos Re: Życzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 18:10 bystra i Rem - najlepsze życzenia kochani. Spokojnych Świąt i szczodrego Mikołaja. Rem wziął i wzruszył na koniec :) Może coś na wesoło jednak? Mnie na razie brakuje pomysłu :) Może o pierogach czy uszkach? Czy karpiu zwiewającym przed głodnym narodem? ?? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: Życzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 18:23 Wigilia Mietka Przy stole my siedli wypili i zjedli Potem jak napisał Rem Zajeli my się tańcem A tu ciota Gienia co ma męża jelenia Jak nie wrzaśnie że to wilila jest właśnie I że nie tańczy się wtedy To my siedli i z ten biedy Wypili my i zjedli A potem zjedli i wypili Jak ja lumiem wigiliem Kochani moi mili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: Życzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 18:49 O karpiu? O karpiu Mój miły rodzina rybo ma tyś mnie do snu tuliła miłością pierś ma drga Zdradziecko byłaś wzięta Bo chytry był nasz wróg Elbląska zawierucha nie będzie pluć nam w twarz :) :) :) Nie rzucim karpia skąd nasz ród i nie pogrzebiem wiary że na wigili jego trup przysmakiem jest choćby był stary :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentos Re: Życzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 19:09 trzeba dodać, że ..tramawajem rozjechany... Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Życzenia 22.12.06, 20:00 Muszę wyleżć z barłoga by ulepić pieroga dla babci Heli i wuja Marcina niech się cieszy rodzina. uszko(gumowe)z grzybkami nauczyłam się robic u mamy i właśnie na jej cześć będziemy w wigilię jeść; makowe kluski cistka pieguski śledzia w śmietanie w occie koreczki rybkę po grecku w płomieniach świeczki opłatkiem się przełamiemy i z kolędą(chyba z flaszką)pójdziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: Życzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 20:32 Bystra :) :) :) Pójdziemy znajdziemy Gwiazdę co na niebie Trzepocze skrzydłami O to chyba coś nie tak :) :):) Chodzi o kometę co ma pawi ogon... Ale ale może jekiś przepis na danie wigilijne wierszem? Jak na razie jest jeden. Śledź z ciastkami piekuskami... Mniam :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentos Re: Życzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 20:50 Mam babcię Helę a wujka ... nie mam brak wujka - sprawa do załatwienia cioci na Święta podeślę wujka bratu - pieroga bratowej - nurka żeby nurkował gdy ona gada mamie - odżywkę żeby odżyła tacie - do pracy ochoty więcej razem z ochotą - więcej pieniędzy mojemu zwierzu co Lonia zwie się kość większą od niej - lub większą jeszcze rodzinie dalszej spokoju, szczęścia niezaręczonym - w roku zamęścia a nieżonatym przygód bez liku a teraz sobie na chwilę zmykam rodzina wzywa - cóż idą Święta o tym na pewno każdy pamięta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentos Re: Życzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 21:37 Bierzesz karpia. Obsmażasz. Na nic prawie nie zważasz. I już przepis gotowy. Prawie - bo do końca smażenia trzeba karpia zrumienić: trochę masła, bazylii pieprzu, soli po chwili dodać garść majeranku - nocą lub o poranku - smażyć niezbyt obficie mąki dodać też trzeba... i co tam jeszcze... no nie wiem kto to wie - może dopisze co lepiej dodać do karpia tak żeby przepis był warty jego tu umieszczenia Ja teraz nie mam sumienia mojego karpia Tomasza opisać tutaj inaczej niż przyjaciela do stołu a nie do zjedzenia pospołu. Wybacz mi karpiu kolego nie włoże Cię do niczego A do panierki na pewno. Nie mogę pisać Wymiękam. Me serce karpiu zostawiam. A kolędników pospławiam. W paniercę zrobię kaktusa albo zanurze w niej strusia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Życzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 22:13 Święta nad Świętami choć serca złamane dobra wiara w nich gości i to wcale nie rybie ości choinka świecąca daje nadzieje i wspomina stare dzieje jak to gwiazdki leciały i radość wszystkim dawały. A dziś deszcz za oknami jakby szyby dzwięczały łzami i tańczą świątecznie niby deszcz, okna, łzy i szyby. Na przemian śmiech ze łzami sie splata jak niespłacona tajemniczo, życiowa rata. I patrzą niebieskie anioły z zaległej wokół mgły jak bombki, pierniki i łańcuchy obsidliły choinkę jak leśne mchy w kuchni rozlega się garnków burza a z piekarnika kuchta się wynurza. I wszystko tańczy jak w pajeczynie bo czas swiateczny sie zacznie. W rytm dzwonków dzyn, dzyn, dzyn popijajcie dżin, dżin , dżin Niech radość w sercach zagości jak młoda dziewczyna w miłości niech szczęscie Wam dopisuje i zdrowia nie żałuje. rita Wam WINSZUJE Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Życzenia 22.12.06, 23:41 Właśnie skończyłam piec pierniczki. Moc pracy ale wnuki będą zadowolone. Bym cos moze i skleciła ale mózg nagrzany od piekarnika? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Życzenia 23.12.06, 12:13 Brif do Dzieciontka Ech Dziecionteczko - stary i mody Tyż porzebujom do życio zgody A na tych forach łostudy tela Sprow by i pszoniym blysła ta sztela. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Życzenia 23.12.06, 20:35 Winszuja tako - Ponboczka łaski Niych w życie wiedom jak gwiozdek blaski To nom pisane zowdy z Godami Przi Dziecionteczku my niy som sami. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Życzenia 23.12.06, 20:35 Czego winszować Wom ze Godami? Pewnikym wiycie dobrze to sami Dyć szkryfna tako - Serca zocnego By bliźni zowdy trefioł do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: Życzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 22:23 Broneknotgeld masz zacięcie. I pięknie. I kto by pomyślał że zrobił sie temat Warmińsko-Śląski :) :) :) Dobrej wilii Wam cyśta redzi nam? Znać ze redzi Ślonzok tu siedzi dobze życy nam :) :) :) Wesołych Świąt dla Śląska od Świętej Warmii :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentos Re: Życzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 22:29 Czyśta redzi czy nie redzi Rem w Warmińskiej Karczmie siedzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: Życzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 23:11 A Mentos w W-wie patroszy ryby Co je z Rusi wyłowił na niby :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
aniolek7772 Re: Życzenia 24.12.06, 00:15 świateczne życzenia dla Ciebie video.google.pl/videoplay?docid=2662833305514611093&hl=pl Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Życzenia 24.12.06, 11:29 Gwiozdko Betlejymsko Ech ty Gwiozdko Betlejymsko Dusza grzejesz blaskym swojim Dyć żeś przeca jest niyziymsko A nos wszyskich jakby strojisz Durś nadzieji nom dokłodosz Siył do tego by być lepszym Do sumiynio tako godosz -Niy chciyj tego nigdy spieprzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Świąteczne nadzieje... 24.12.06, 16:50 Otwieram winko z uroczą Halinką siedząc na sofie zaraz za choinką Halinka sączy wolno Caberneta nawet nie zdjęła z moheru bereta Kiedy tak robi, jak ćwierkają ptaszki, bliski jest moment kiedy zdejmie łaszki Halinka jest już ciut zarumieniona pewnie przygarnie wkrótce mnie do łona Więc ciągnę szybciej, nie tracę dystansu wiercąc się ostro - czekając romansu Nagle Halinka wstaje, radio włącza resztkę napoju lubieżnie wysącza Słyszę głos z radyja - myślę będą tańce! a ona mówi: Grzechuuu...gdzie różańce? (palnick) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=54426395 Odpowiedz Link Zgłoś
edico Najserdeczniejsze życzenia świąteczne 24.12.06, 16:53 nie tylko forumowym poetom :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: Najserdeczniejsze życzenia świąteczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 19:17 Amen :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentos Re: Najserdeczniejsze życzenia świąteczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 20:37 Rem - Ty nie "amen" tylko się pakuj. Do samochodu raniutko wskakuj. I jedź prze siebie. Nie powiem dokąd. Jeśliby bystra tu była obok to do dorzuciłaby szybko joł joł Reasumując - jutro w południe rodzina czeka - stop - bardzo tłumnie Więc - stop - czekamy - czekamy tłumnie Stop - do widzenia - jutro w południe Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Najserdeczniejsze życzenia świąteczne 24.12.06, 22:08 Niy miała leko Świynto Rodzina leko niy miała Jak we Betlejym ańcli szukała Maryjo przeca brzymiynno była Zdo sie Ponboczek dowoł jyj siyła By tu we cichy stajynny grocie Dzieciontko rodzić w bolu i pocie. Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Najserdeczniejsze życzenia świąteczne 25.12.06, 10:40 Remie,Edi i Mentosie czy smakował Wam karp w żydowskim sosie? i te śledzie w śmietanie patroszone na kolanie? winko pite z Halinką w duecie. Ja już wiem i z Wami się podzielę; lubię Wigilijne niedziele te pierogi i kolędy i prezenty i odrzędy. WESOŁYCH ŚWIĄT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: Najserdeczniejsze życzenia świąteczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 12:22 I po świętach Teraz trzeba otworzyć wierszyki na wielkanoc :) :) :) :) Raz pewien zając spokojnie kiając zobaczył jajo strusie porobiło coś mu się i zaczął na nim coś malować - nie pytając :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Najserdeczniejsze życzenia świąteczne 27.12.06, 13:28 Oj chyba się zagalopowałeś Remie. A noworoczne to co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentos Re: Najserdeczniejsze życzenia świąteczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 18:29 Noworoczne to będą na 2008 :) Teraz mamy Wielkanocne na 2007 albo Adwentowe na 2009. Można jeszcze się załapać na Sylwestrowe na 2010 albo ewentualnie na Dożynkowe na 2011. Piszę wielkimi literami - z szacunku dla tychże świąt wszelakich :) Dożynki w pokoju a choinka w progu co komu lepiej witać niech powie od razu Bez urazu.... Dożynki kojarzą mi się jakoś tak ostatecznie... Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Najserdeczniejsze życzenia świąteczne 23.02.07, 08:08 Znalazłam :) Ha, eureka :) Zaraz poczytam :) Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Najserdeczniejsze życzenia świąteczne 23.02.07, 08:08 Znalazłam :) Ha, eureka :) Zaraz poczytam :) Odpowiedz Link Zgłoś