Dodaj do ulubionych

Tramwaje dla Olsztyna

21.12.06, 22:42
Wzrost komunikacji spowoduje w przyszłości że miasto będzie zakorkowane.
Dlatego konieczne jest przyszłościowe rozwiązanie kominikacyjne, ażeby ludzie
używali więcej komunikacji publicznej i mniej samochodów. Rozwiązaniem
problemu jest budowanie linii tramwajowych i wiele innych rozwiązań.
Pracowałem ponad 20 lat w komunikacji osobowej na zachodzie i chciałbym jako
doradca służyć Olsztynowi ażeby ludzie pracy z z chęcią a nie z trwogą
jechali do swego miejsca pracy. Na każdy problem jest rozwiązanie.
Obserwuj wątek
    • taras70 Re: Tramwaje dla Olsztyna 21.12.06, 23:04
      tramwaje powinny jezdzic na poduszce MAGNETYCZNEJ !
      w tramwaju, powienien byc, specjalnie wydzielony punkt, w ktorym leczyloby sie
      potrzebujacych za pomoca poduszki MAGNETYCZNEJ i kojarzylo pary za pomoca
      rozdzki !
    • Gość: Elbinger Zazdrośnicy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 23:08
      Wasza zazdrośc, aż razi w oczy. Najpierw tramwaje chcecie mieć (bo jakby to
      wyglądało, że Elbląg ma a stolica nie ma). Słyszałem też coś o parku
      technologicznym (bo jakby to wyglądało, że Elbląg ma a stolica nie ma).
      • nereus1 Re: Zazdrośnicy!!! 21.12.06, 23:26
        Wielki respekt dla Elbląga. Jeżeli zajdzie potrzeba, to chętnie wam doradzę jak
        rozbudować system szynowy w Elblągu. Dobrze by było gdyby na tym forum panował
        duch rzeczowy z pełnym respektem dla innych przekonań.!!!!!
        • ol4 Re: Zazdrośnicy z Elblaga 21.12.06, 23:54
          Swieta idą a idioci nadal swoje. Jak mozna byc tak glupim?
          • Gość: Elbinger Re: Zazdrośnicy z Elblaga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 00:02
            Nie szukaj dziury w całym ol4! A do świąt jeszcze zostało kilka dni.
          • nervenarzt Re: Zazdrośnicy z Elblaga 22.12.06, 01:08
            ol4 napisał:

> Swieta idą a idioci nadal swoje. Jak mozna byc tak glupim?

sama nie wiem:((
            pzeciez to tylko goovniany tramwaj:(
        • Gość: Elblążanin Do Nereseusa IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.01.07, 21:10
          Chciałbym poznać Twoją radę rozbudowy komunikacji tramwajowej.
          22 grudnia otwarto nową trasę na ulicy Ogólnej.
          A plany do 2013 roku wyglądają tak:
          www.francuz.glt.pl/ (kliknij w zakładkę przyszłość tramwajów w Elblągu)
          zobacz też zdjęcia naszych nowych niskopodlogowych wagonów:)
    • 999s Re: Tramwaje dla Olsztyna 22.12.06, 01:24
      Tramwaje niebyłyby zbyt efektywnym środkiem komunikacji miejskiej- w miescie nie
      bardzo jest miejsce na tory i przewody trakcyjne. Nawet jesli udałoby się je
      gdzieś wcisnąć to ppozostają też kwestie finansowe- wybudowanie i utrzymanie
      infrastruktury pochłonęłoby morze kasy. Myślę, że lepszym rozwiązaniem byłyby
      trolejbusy- są barxziej wrzechstronne, nie muszą turlać się po torach i a te
      nowocześniejsze mohgą poruszać się nawet w miejkscach gdzie nie ma sieci
      trakcyjnej. Po zliwkwidowaniu tramwajów iw Olku rozbudowując miasto włodarze nie
      wzięli pod uwagę mozliwości ponownego uruchomienia tramwajów. Musztarda po obiedzie.

Po za tym jak widać tu na przykładzie jednego el********o (nie będę wskazywał
      paluchem) półgłówka Olsztyn nie mający tramwajów to jedyne co utrzymuje część
      mieszkańców pewnego pięknego miasteczka w naszym województwie w jakim takim
      zdrowiu psychicznym. Po wstawieniu tramwajów do Olka istnieje obawa, że część
      mieszkańców z owego p miasteczka z grecka zwani "idiotropos" (znaczy osobliwi)
      zaczną rzucać się pod tory lub wieszać na przewodach trakcyjnych czy też w inny
      sposób postanowią uzewnętrznić swoją czarną rozpacz.
      • Gość: loco Re: Tramwaje dla Olsztyna IP: *.olsztyn.mm.pl 22.12.06, 01:34
        Jak nie ma miejsca na przewody trakcyjne, to może zrobić tramwaje
        bezprzewodowe? Internet juz tak chodzi i jest ok, to głupi tramwaj nie może?
        • 999s Re: Tramwaje dla Olsztyna 22.12.06, 03:00
          mamy chyba za słabe łacza bezprzewodowe. Zresztą sieć trakcyjna to mniejszy
          problem bo wisi toto w przestworzach tory są wwiększym problemem dlatego jak już
          to lepiej trolejbusy.
          • Gość: mentos Re: Tramwaje dla Olsztyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 15:15
            Ludzie, co Wy z tymi tramwajami?????
            Przecież tramwaje są paskudne - głośne, pędzą jak jakiś przecinak przez miasto,
            drogę hamowania mają tak wydłużoną, że w zasadzie maszyniście nie opłaca się
            nacikać hamulca kiedy zobaczy, że ktoś szamocze się dziesięć metrów przed nim na
            tramwajowych super szynach.
            Skrzyżowania, gdzie są tramwaje należą do najniebezpieczniejszych.
            W wawie skrzyżowanie Królewskiej i Marszałkowskiej - okropne. Co najmniej raz w
            tygodniu kogoś tam przetrąca tramwaj.
            Uważam, że Olsztymn nie potrzebuje tego żelastwa.
            Mogę się nie znać - ok - ale wydaje mi się, że wystarczy mądrze uporządkować
            ruch samochodowy w mieście (synchronizacja świateł, wydzielenie dróg
            jednokierunkowych, przebudowa skrzyżowań ...) żeby jazda samochodem przebiegała
            płynnie. Wydatki na ten retusz będą mniejsze niż kupno żelastwa, budowa
            torowisk, synchronizowanie tego wszystkiego z całą resztą...
            Podobno Jaszczuka już nie ma - może ktoś mądry na jego miejscu - czyli osoba,
            która zna się na rzeczy weźmie się do roboty i uporządkuje ruch uliczny w
            Olsztynie. Może.
            • mike.recz Re: Tramwaje dla Olsztyna 22.12.06, 15:26
              Również jestem laikiem ale jestem przeciwny tramwajom w Olsztynie ponieważ są
              nam zbędne.
              • Gość: no mentos Do mentosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 15:45
                Smierdzi Ci z ust?

poza tym stwierdzam, ze nie znasz sie na tramwajach, bo nowe przecinaki maja o
                wiele krotsza droge hamowania, a te w Elblągu o wiele krotsza niz wymagaja tego
                normy.
                • Gość: mentos Re: Do mentosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 16:21
                  Ojej - skąd taka agresja?
                  Dziwię się bardzo.
                  Moją intencją było zbrać głos a nie kłocić się. Więc kolego czy koleżanko
                  nazywająca się "no mentos" prosze o opanowanie.
                  Ok?
                  :)
                  Nie chcę z nikim walczyć. Czy moja wypowiedź była aż tak kontrowersyjna???
      • Gość: Autochton Re: Tramwaje dla Olsztyna IP: *.ghnet.pl 23.12.06, 03:31
        > Tramwaje niebyłyby zbyt efektywnym środkiem komunikacji miejskiej- w miescie
        > nie bardzo jest miejsce na tory i przewody trakcyjne.

A tak konkretnie, to w którym miejscu nie ma twoim zdaniem miejsca na tory?

> Po zliwkwidowaniu tramwajów iw Olku rozbudowując miasto włodarze nie
        > wzięli pod uwagę mozliwości ponownego uruchomienia tramwajów. Musztarda po
        > obiedzie.

Z tego, że kiedyś ktoś nie pomyślał zupełnie nic nie wynika.

• mz71 Re: Tramwaje dla Olsztyna 22.12.06, 17:02
      Jakaś mania z tymi tramwajami. Podziwiam tez zapał dyskutantów. Kategoryczność
      wypowiedzi jest wprost proporcjonalna do braku wiedzy.
      • nereus1 Re: Tramwaje dla Olsztyna 23.12.06, 22:07
        Te wypowiedzi to wszystko amatorsko, bez powiązania z rzeczywistością. Tramwaje
        mają tą właściwość że mogą przewożić 400 osób, a autobusy czy trolejbusy z
        przegubem tylko 122 osób. Oszczędności osobowe ponad 300%. Tramwaje w
        Olsztynie powinny mieć własne torowisko, ażeby nie stały w korkach, a w centrum
        jako metro pod żiemią.
      • Gość: Boss Re: Tramwaje dla Olsztyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 16:08
        alfik niestety to jednak Elbląg co ;)
    • e-marco Re: Tramwaje dla Olsztyna 26.12.06, 22:55
      Nie będę się powtarzał. Więcej przeczytajcie sobie na:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=52815892
      W każdym bądź razie jeżeli nie będziecie mieli tramwajów będziecie dalej
      miastem we wschodniej Polsce.

Widziałbym tramwaj jadący z Dworca Głównego na Dworzec Zachodni, przez samo
      centrum Olsztyna, docierajacy do Jakubowa, Os.Mazurskiego, Podgrodzia i nad
      jeziora nad Kurtowo oraz do Gutkowa.

Świąteczno-noworoczne pozdrowienia z Poznania
      e-marco@gazeta.pl
      • Gość: alfik Re: Tramwaje dla Olsztyna IP: *.elb.vectranet.pl 27.12.06, 15:26
        A gdzie Olsztyn ma centrum?Bo bylem pare razy,ale nie wiem ,niestety:(((((((((((
        • petels Re: Tramwaje dla Olsztyna 27.12.06, 15:32
          A czy aby na pewno, może jednak błądziłeś po Elblągu ...
          • Gość: alfik Re: Tramwaje dla Olsztyna IP: *.elb.vectranet.pl 27.12.06, 15:37
            Niestety ,przykro mi.
            • nereus1 Re: Tramwaje dla Olsztyna 27.12.06, 22:09
              Szkoda ze sami amatorzy sie wypowiadaja, bez finansowej i komunikacyjnej
              koncepcji, lepiej stac w korkach i przeklinac!!!!
              • being28 Re: Tramwaje dla Olsztyna 27.12.06, 22:29
                To podaj nam swoja koncepcje z finansowa i komunikacyjna podbudową. Dluzsze posty mozesz podzielić na kilka czesci - latwiej bedzie to przetrawic w naszych małych główkach.
      • being28 Re: Tramwaje dla Olsztyna 27.12.06, 22:32
        Szoda, że jesteś głupkiem i nigdy nie byłes w Olsztynie. Dworce są połoczone między sobą pociagami, zreszta tam nie ma żadnego ruchu. Jakubowo i os. Mazurskie to obecnie po 2 linie autobusowe jezdzace co pół godziny. Do Gutkowa jezdzi jedna linia. Kurtowa jeszcze nie nazwano, jest za to Kortowo.
        • nereus1 Re: Tramwaje dla Olsztyna 10.01.07, 23:17
          No tak, przeklinaj i podróżuj "PiP"
          • nereus1 Re: Tramwaje dla Olsztyna 18.01.07, 21:05
            Finansowanie? Niema problemu!
            Bruksela 70%
            Warszawa 20%
            Olsztyn 10%
            Razem 100 %
            Jeszcze pytania?
            • edico Re: Tramwaje dla Olsztyna 19.01.07, 00:57
              nereus1 napisał:

> Finansowanie? Niema problemu!
              > Bruksela 70%
              > Warszawa 20%
              > Olsztyn 10%
              > Razem 100 %
              > Jeszcze pytania?

Tak. Czy możesz jeszcze pokazać naszym waadzom bardziej łopatologicznie, jak to
              się robi?

Na dzień dzisiejszy tramwaje dla Olsztyna są zaledwie jakimś tam wytrychem
              wyborczym dla Małkowskiego i spółki. Osobiście jestem przekonany o takiej
              możliwości, ale niestety nie przy tych waadzach i nie takiej organizacji pracy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka