Gość: norek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 19:38 U kogo w pracy występuje, ewentualnie występował mobbing? Wpisujcie się, proszę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: mobbing IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 01.02.07, 01:23 Zapytaj lepiej gdzie nie występuje ? Smiem twierdzić że w kazdym zakładzie gdzie pracownik lub pracownica z kilkuletnim stażem pracy otzrymuje wynagrodzenie na poziomie minimum jest poddawana mobbingowi - czyli terrorowi psychicznemu . Boi się upomnieć o podwyżkę bo pracodawca grozi jej zwolnieniem . Mówię to na przykładzie własnej żony która właśnie takie wynagrodzenie otrzymuje i chociaż w umowie o pracę ma zagwarantowaną premię uznaniową to od chyba pięciu lat ma przelewane na konto dokładnie tyle ile wymaga ustawa . O dziwo zakład ten był sprawdzany przez PIP i tego nie zauwazono . Wszystko byłoby zrozumiałe gdyby nie fakt że firma prosperuje wyśmienicie , włąściciel pławi się w luksusie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borsuczek Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 08:55 WBP w Olsztynie, tam niedługo zrobi się jak w w słynnej"Biedronce". Już teraz zero szacunku dla ludzi, zastraszanie... i zadowolan z tego dyrekcja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nos-klient Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 15:16 W WBP w Olsztynie jest , nie wiem czy to mobbing, ale byłem świadkiem rozmowy jakiegoś pana z bibliotekarką. Jeżeli to dyr. to wspóczuję pracownikom. A te babki tam są całkiEm fajne.NIE DAJCIE SIĘ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotto Re: mobbing WBP Olsztyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 23:07 Nie uważacie, że tam występuje mobbing? Piszcie, nie bójcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anisa Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 14:01 W Indykpolu tam to dopiero używają mobbingu i nikt nigdy z nimi nie wygrał maja układy w PIP, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mobbing IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 20.02.07, 20:59 Ja znam dwie firmy w których inspektorzy PIPu przymykają oko na nieprawidłowości w zamian za przysługi . Teraz słyszę o kolejnym . Wydaje mi się że inspektorzy PIPu są zbyt pewni swoich posad - chyba czas złożyć doniesienie do CBA . Może wtedy przejrzą i zaczną znajdować niezgodności w ewidencji czasu pracy z zestawieniami wyjazdów , logowań do komputerów i kas fiskalnych , zapisach w umowach o pracę i przeewami bankowymi . Może czasem wystąpią do skarbówki o sprawdzenie stanu konta pracodawcy żyjącego z pensji 1000 zł miesięcznie oraz pracowników zarabiających 800 zł i utrzymujących z tego pięcioosobową rodzinę a na dodatek żyjących całkiem nieźle . Znam np takiego gościa który zarabia niewiele ponad tysiąc złotych (oficjalnie) ale stać go na utrzymanie dwóch mieszkań , kształcenie córki na uczelni we Włoszech . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były arimowiec Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 08:46 W ARIMR niezależnie od miasta panuje wszechobecnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: mobbing IP: *.bsk.vectranet.pl 03.02.07, 19:53 ARiMR, tam byłam gnębiona, już tam nie pracuję, kolężanka w innym oddziale też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasam fan Re: mobbing IP: *.ols.vectranet.pl 02.02.07, 17:02 Warto odwiedzić jasam. Przy szczesciu mozna zauwazyc mobbing na żywo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzia Re: mobbing IP: *.ols.vectranet.pl 02.02.07, 18:58 W ZUS-ie!!!! Koszmar!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędniczek Re: mobbing IP: *.160.232.48.olsznet.ec.pl 02.02.07, 19:22 W Urzędzie Miasta,jest przyczyną zwalniania się urzędników .W niektórych oczywiście wydziałach. Odpowiedz Link Zgłoś
jana2706 Re: mobbing 02.02.07, 20:51 kiedys przodowal referat w.p.i opł.,oraz b.b.m.(kiedys i teraz) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kil Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 18:08 Ratusz -Wydz.fin. i Pod. za przyzwoleniem samego Przechrzty. Zarzadzanie Kryzysowe. Wydz.Komunikacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: mobbing IP: 62.29.133.* 04.02.07, 20:21 Jeśli to prawda, to Pan Prezydent ma duzy problem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędniczyna Re: mobbing IP: *.160.232.48.olsznet.ec.pl 04.02.07, 20:33 g.... go to obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mobbing IP: 62.29.133.* 04.02.07, 21:33 To chyba niemożliwe. Tak często bywa w świątyniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bronek Re: mobbing IP: 62.29.133.* 09.02.07, 17:51 Będą się zwalniać kolejni. Tam trzeba przytakiwać lub milczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mobbing IP: 88.156.63.* 14.02.07, 19:21 Ratusz jest na pierwszym miejscu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: mobbing IP: *.ols.vectranet.pl 08.03.07, 21:11 Oczywiście największy mobbing jest w Ratuszu w Wydziale Budżetu - tam sa potęzne rotacje(ponad 20 osób od kiedy urzęduje obecny dyrektor jakieś 3 lata)i NIKOGO to nie obchodzi chociaz wszyscy o tym wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 21:28 nie trzeba sie bać.............każdy kto zechce nawet złożyć swą deklaracje o skali problemu w swoim zakładzie pracy jest WIELKIM CZŁOWIEKIEM!!!!!!!!!!!!!!!!! Przecież o tych danych NIKT z pracodawców się nie dowie!!!!! nam liderkom zależy na pokazaniu jak wielkiej sklai jest problem mobbingu i wykorzystywania w pracy.................. Bardzo prosze o kontakt: liderki-olsztyn@wp.pl odezwe sie i w dyskretny sposób można będzie przyczynić się by w przyszłości - każdy z nas mógł dochodzić swych świadczeń po totalnym uszczerbku na zdrowiu z powodu depresji.....jaką wywołuje mobbing - a skutki są czasmi nie odwracalne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elis Re: mobbing IP: 88.156.63.* 09.03.07, 17:33 Szanowna Państwowa Inspekcjo Pracy! Może ktoś wytłumaczy czym zajmuje się PIP. Dlaczego Ratusz przewodzi? A może ostatnio były jakieś zmiany w Kodeksie Pracy, które pozwalają na takie metody zarządzania kadrami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: mobbing IP: *.bsk.vectranet.pl 03.02.07, 20:07 Mobbingowani, rada dla was. Będą was gnębić dopóki nie zaczniecie się odgryzać, trzeba krzyknąć , powiedzieć że się nie życzy sobie tego i owego. Jak zwalają na was robotę udawajcie zapracowanych, narzekajcie ile to macie pracy i jaka ona jest ważna. Im więcej robisz tym więcej błędów i powodów do zgnojenia ciebie. Najważniejsze tupnąć noga, mieć swój honor. W poprzedniej pracy byłam pokorna pracownicą, brałam wszystko na siebie, poświęcałam się, ciągnęłam cały projekt i skończyłam za burtą. Popełniłam wiele błędów. Teraz szanuję swoja pracę i nie przemęczam się. Asertywność bardzo się przydaje. Robię co do mnie należy i staram się nie nadwyrężać. A jak szef mnie wkurzył to mu odpowiedziałam co o tym myślę, teraz jest grzeczny i ok wobec mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julek Re: mobbing IP: *.ols.vectranet.pl 03.02.07, 21:33 A w Urzędzie Wojewódzkim nie ma mobbingu. Odpowiedz Link Zgłoś
rp14 Re: mobbing 04.02.07, 22:54 Mobbing w UW,to bylby jakis zart,tam sa Sami Swoi. A odnosnie mobbingu w ogole,to winni sa sami pracownicy niechcacy sie narazac...winne jest polskie prawo ( czytaj bezprawie )...i...brak szacunku dla samego siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziurkacz Re: mobbing IP: *.eranet.pl 04.02.07, 23:00 W UW nie ma mobbingu, bo jak przychodzi nowa władza to po prostu wyrzuca z pracy niemiłe jej osoby. Natomiast pozostali nie są mobbingowani, bo kto by chciał pracować za tak marne pieniądze. Przełożeni więc ich nie mobbingują, bo kto przyjdzie na ich miejcce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanka Re: mobbing IP: 88.156.63.* 20.02.07, 21:40 Oj przyjdzie,przyjdzie tylko,że nie ma tam miejsca dla ludzi,ktorzy by chcieli przyjść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 15:13 w urzedzie wojewodzkim byl mobbing w wydziale fonansów , gdy rządzila pani T i jej swita. to byl koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: mobbing IP: 88.156.63.* 14.02.07, 19:54 Tak. Trzeba w pewnym momencie zdecydowanie powiedzieć NIE!!!. Mobber to zwykle osoba tchurzliwa. Dlatego otacza się kupionymi lub szantażowanymi przez niego osobamiBardzo dba o to aby wszelkimi metodami zapewnic sobie pełna informację o osobach, które nie należą do kregu "zaufanych", a interesuje go dosłownie wszystko. Oczywiście najbardziej bolą go uwagi krytyczne poniewaz one uszczuplają jego "wielkość". Na takiej "wiedzy" opiera swój plan niszczenia danej osoby. Mobber nigdy nie spocznie. Po wykończeniu jednej osoby, wybierze sobie kolejną. Mobber to osobowość, która kieruje się nienawiścią, zawiścią i pazernością. Wypływa z tego jeden wniosek. Mobbera, zbiorowym wysiłkiem, trzeba "wpuścić w maliny", lub zebrac dowody oraz świadków i sprawe skierować na drogę sądową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mobbing IP: 62.29.133.* 05.02.07, 19:01 Dobrze, że coraz częściej mówi sie o tym. Spróbujmy zdefiniować mobbing, kto to jest mobber oraz jakie są obowiazki pracodawcy w zakresie zwalczania mobbingu. Jest juz pewne prawo, sa opracowania teoretyczne. Były równiez próby opisywania tego zjawiska w lokalnej prasie. Prawnicy sugeruja jednak, że udowodnienie tego przed sądem pracy jest bardzo trudne. Muszą być mocne dowody oraz świadkowie, których nie jest łatwo przekonac do zeznań. Tam gdzie stosuje się mobbing, jednych pracowników "kupuje" się a pozostałych zastrasza. Ze względu na donosicielstwo tworzy się atmosfera wzajemnej nieufności i podejżliwości. Jestem za upowszechnianiem wiedzy o mobbingu i sposobach obrony przed nim, w imie obrony nie malkontentów lecz wartosciowych i majacych swoje zdanie pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norek Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 20:03 Zgadzam się, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mobbing IP: 62.29.133.* 09.02.07, 18:11 Jesli Ratusz stosuje mobbing, to jaka firma czy instytucja może być wzorem? Mobber to taka osoba, która boi sie pracownikow myslacych, majacych watpliwości, poszukujacych najlepszych rozwiazań. takie osoby dla mobbera są niemal śmiertelnym zagrożeniem. Mobber w kazdy możliwy sposób bedzie podkreślał swoja wielkość. Pokazuje fotografie z waznymi osobistosciam, na scianach wywiesza dyplomy i wszelkiego rodzaju laurki, ktore maja potwierdzać jego niezwykłość.Osoby mobbingowane są izolowane, niedopuszczane do głosu, spychane na margines. Łatwo to rozpoznać ale trudniej z mobberem walczyć. Może mieć wpływowego "ochroniarza"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mietek Re: mobbing IP: *.ols.vectranet.pl 05.02.07, 19:42 W TP SA Błękitna Linia to dopiero oaza mobingu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kil Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 18:31 >Jesli Ratusz stosuje mobbing, to jaka firma czy instytucja może być wzorem? Mobber to taka osoba, która boi sie pracownikow < W 100%opis zgadza się z zachowaniem Przechrzty czy jak mu tam - JCM z Łupowa. To osoba ,która boi się prawdy powiedzianej prosto w oczy. Po prostu jest zawistnym,mściwym i podstępnym tchurzem. Jedynie z pozycji władzy i przekupstwa ma wpływ na otoczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: mobbing IP: 62.29.133.* 09.02.07, 20:29 Zachowanie człowieka, który nie zastanawia się nad prawdą powiedzianą prosto w oczy, można porównać do wodza, który zabija posłańca przynoszącego złe wieści. Zapatrzenie w siebie, brak samokrytycyzmu oraz trzymanie przy sobie oddanych bezmyślnych pochlebców, utrwala przekonanie o swojej nieomylności. To groźni dla społeczeństwa ludzie. To źli ludzie.Nieszczęście tkwi w tym, że znacząca część społeczeństwa nie jest zdolna tego rozpoznać. Zachęcam więc, moim zdaniem,do tej ciekawej rozmowy. Koleżanki i Koledzy Internauci, pomóżcie swoim bliskim i znajomym wyrazić dezaprobatę dla "złych ludzi" i psychicznej przemocy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mobbing IP: 62.29.133.* 09.02.07, 22:52 Wydaje mi się,że w pojedynkę nic nie zdziała się.Najlepszym rozwiązaniem jest utworzenie stowarzyszenia. Podobno była próba utworzenia takowego w Olsztynie. Jeśli istnieje, to może warto aktywniej działać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j23 Re: mobbing IP: 88.156.63.* 11.03.07, 18:00 Ratusz przewodzi, nawet w opiniach negatywnych. Czas zrobić coś dla ludzi. Może być nawet kawałek chodnika na Zatorzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi81 Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 11:53 w Artosie - szkole językowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liderka Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 17:17 W naszym województwie rozpoczął się Projekt „Wsparcie kobiet wykluczonych na skutek chorób parazawodowych i zawodowych”. Przy współpracy z Kancelarii Mecenasa L.Obary [ znanego z głośnych procesów Biedronki] Celem jest wspieranie kobiet wykluczonych z rynku pracy. Projekt ma na celu zgromadzenie bazy danych kobiet, które były lub są krzywdzone przez Pracodawcę. W szczególnym przypadku bezrobotnych kobiet, byłych pracownic lub takich które chcą powiedzieć, że w pracy której pracuje występuje zjawisko naruszające zdrowie i dobro codzienne - mobbing, może się to wiązać także m.in. z wcześniejszym ujawnieniem lub nasilaniem objawów chorobowych i chorób parazawodowych np.: zespoły bólowe kręgosłupa, choroby niedokrwienne serca, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia zachowania. Towarzyszy im często zespół zjawisk natury psychologicznej, jak depresje prowadzące do prób samobójczych. Spis takich problemów jest anonimowy i bedzie podstawą to stworzenia bazy danych, umożliwiającej przeprowadzenie badań socjologicznych osób cierpiących na choroby parazawodowe w Polsce w kontekście ich sytuacji społecznej i zawodowej m.in. narażenia na wykluczenie społeczne, barier wejścia na rynek pracy czy możliwych form wsparcia. Osoby tej organizacji zajmują się z jednej strony gromadzeniem informacji w swoich społecznościach lokalnych na temat osób zagrożonych wykluczeniem społecznym, z drugiej strony, pierwszą pomocą i edukacją w zakresie instrumentów rynku pracy i dialogu społecznego oraz organizacją specjalistycznego wsparcia psychologicznego i prawnego. W naszym regionie mamy 3 liderki, kobiety, które swych praw od byłego pracodawcy domagają się w Sądzie Pracy. Stowarzyszenie pomogło nam a teraz my pomagamy innym kobietom w podobnych sytuacjach. Wierzymy, że jest to inicjatywa godna Państwa poparcia i naszego wspólnego trudu. Mamy głęboką nadzieję, że wszystkie kobiety wezmą udział w tym przedsięwzięciu i nawiążą z nami współpracę, dzięki której będziemy mogli choć trochę naszą rzeczywistość uczynić lepszą. To że znalazła się grupa takich osób, kobiet, które mają dość poniżania własnego ja to tylko wielka pochwała. A ja z koleżankami chcemy pomóc dalszej części, które po prostu chcą coś z tym zrobić ale nie wiedzą jak...... My jesteśmy po odpowiednim przeszkoleniu i CHCEMY POMÓC!!!!!!!!!!!! Sama jestem osobą , która za bezsens straciła pracę.... załamałam się nie wiedziałam co robić................mój problem został zauważony i bardzo się z tego cieszą, że pomogła mi ta organizacja. Dlatego teraz ja chcę pomóc innym. Wiem, że w naszym województwie ale i naszych marketach są kobiety które mają na co narzekać......... tam jest jeden wielki obóz pracy - chcesz pracować to sie nie odzywaj, bo w domu dzieci płaczą więc ty nie gadasz a robisz, ale to do czasu!!!!!! Wkońcu tak Cię dobiją i znajdą coś, że wyrzucą bez mrugnięcia. to jest nasze powalone prawo. Ale my chcemy to zmienić wkońcu ktoś musi odpowiedzieć za nasze uszczerbione zdrowie zszargane nerwy...... To że robimy spis takich kobiet pokrzywdzonych - utrata zdrowia, choroby kręgosłupa, depresje -mobbing, zatrudnienie na czarno - nie pójdzie na marne. To będą fakty które trafią do osób, które już po tym wszystkim Z KONIECZNOŚCI BĘDĄ MUSIAŁY SIĘ TYM ZAJĄĆ - bez ujawniania nazwisk oczywiście chodzi o pokazanie skali problemu. Mamy takie czasy, że liczy się praca. I mając dwójke czasami czwórke dzieci na utrzymaniu- samotna matka zniesie dużo. Ale uwierzcie mi tak być dalej nie może............. Każda kobieta, która została pokrzywdzona, wykorzystywana ponad swoje możliwości może się z nami skontaktować i liczyć na naszą pomoc. Piszcie my się z Wami skontaktujemy: liderki-olsztyn@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mobbing IP: 88.156.63.* 15.02.07, 22:03 A czy mężczyzn też wspieracie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: mobbing IP: *.ols.vectranet.pl 15.02.07, 02:00 Potwierdzam opinię o Artosie. Gdyż z pewnością mobbingiem można nazwać sytuację, gdy pracownicy przez długi czas nie dostawali pensji, a gdy przychodzili się upomnieć, słyszeli teksty o tym, że się poniżają i stawiają w roli żebraków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędas Re: mobbing IP: *.160.232.48.olsznet.ec.pl 13.02.07, 17:01 W Urzedzie Miasta jest mobbing w wydziale Budżetu i w Wydziale Inwestycji Odpowiedz Link Zgłoś
jana2706 Re: mobbing 15.02.07, 12:02 moze wreszcie pan Prezydent zajmie sie tymi wydzialami,najwyzszy czas pozbyc sie niekompetentnych osob,ktore by siedziec na "gorce" niszcza innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędniczka Re: mobbing IP: *.160.232.48.olsznet.ec.pl 15.02.07, 17:00 Chciałam jeszcze dodać że szefowe tych wydziałów nagminnie używają niecenzuralnych słów na k i h , co oprócz pogwałcenia wszelkich zasad kultury zachowania w miejscu publicznym ,narusza ustawę o ochronie języka polskiego.Pan Prezydent ,gospodarz Ratusza, toleruje to. Ciekawe czy gdyby w jego domu ktoś zachowywał by się podobnie też by to tolerował.Pytam sie więc czy ratusz to dom publiczny czy obiekt publiczny bo zaczynam tracić orientację. Odpowiedz Link Zgłoś
jana2706 Re: mobbing 15.02.07, 18:51 Panie Prezydencie,to nie sa bajeczki,ten proceder trwa wiele lat :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: mobbing IP: 88.156.63.* 15.02.07, 21:57 Brak reakcji na działania mobbingowe jest łamaniem prawa pracy. Art.94 ustawy Kodeks Pracy wyraznie mówi: Pracodawca jest obowiazany przeciwdziałać mobbingowi. Mobbing oznacza działania lub zachowania dotyczace pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegajace na uporczywym i długotrwałym nekaniu lub zastraszaniu pracownika, wywolujace u niego zanizoną ocenę przydatności zawodowej, powodujące lub mające na celu poniżenie lub ośmieszenie pracownika, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu pracowników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 03:47 i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: mobbing IP: 88.156.63.* 20.02.07, 20:05 A może są w Polsce instytucje strzegące Obywateli przed łamaniem ich praw? Na pewno są wolne media. Może zainteresują się tymi firmami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iksińska Re: mobbing IP: 88.156.63.* 20.02.07, 21:46 Nawet po latach nie napisałam swojego imienia.Przez wiele lat w Ruch-u trwa ta gehenna pracownikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: mobbing IP: 88.156.63.* 21.02.07, 12:25 A jak nazwać zachowanie kierownika polegające na tworzeniu "przyjaznej " atmosfery: kupowanie ciasteczek, urządzanie wspólnych wyjazdów, dopytywanie sie o dzieci czy męża przy jednoczesnym nakładaniu tak dużej ilości pracy, że nie spośób wychodzić normalnie do domu. Człowiek zaczyna się czuc "wdzięczny" i "głupio" mu odmówić , tym bardziej że następnego dnia znowu będzie fura roboty.Oczywiście awanse pozostaja tylko w sferze obiecanek a odpuszczanie sobie i uświadomienie że jest się wykorzystywanym przychodzi bardzo późno. I sprawdza sie tu zasada-daj palec to weźmie całą rękę-wyjście o normalnej godzinie ucina zdziwionym-"JUŻ???"..Niesamowite, ale dopiero w następnej pracy zrozumiałam jak bardzo nas wykorzystywał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: mobbing IP: 88.156.63.* 12.03.07, 21:11 Panie Prezydencie! Wydaje się, że urzędnicy wołają o ratunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mobbing IP: 88.156.63.* 21.02.07, 21:57 O Boże!Pewnie dlatego taka cisza w gazetach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bronek Re: mobbing IP: 88.156.63.* 22.02.07, 21:19 Około dwóch lat temu jedna z gazet napisała, że mobber czyli osoba dopuszczajaca sie przemocy psychicznej, najczęściej charakteryzuje się: - wyolbrzymionym poczuciem własnej wartości - przecenianiem swoich umiejetności i wiedzy - urojeniami odnośnie poczucia władzy i sukcesu - wykorzystywaniem innych w relacjach interpersonalnych - nadmierna potrzeba podziwu i akceptacji społecznej - odczuwaniem zazdrosci w stsunku do innych pracownikow - przejawianiem aroganckich zachowań i postaw w kontaktach interpersonalnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mobbing IP: 88.156.63.* 23.02.07, 23:21 Moze już czas pokazać tych,którzy bez jakichkolwiek zahamowań, gnębią swoich wyimaginowanych konkurentów. Wydaje mi się, że każda osoba wypowiadająca sie na ten temat, osobiście doświadczyła praktyk mobbingowych. Zachęcam do opisania konkretnych działań mających znamiona klasycznego mobbingu, a może nawet w całości wyczerpujących pojęcie mobbingu. Utrzymajmy ten wątek jak najdłużej. Potraktujmy nasze opinie i wypowiedzi jako sprzeciw psychicznej przemocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 16:34 jakoś nie piszą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: mobbing IP: 88.156.63.* 27.02.07, 21:19 Jeszcze zastanawiają się. Będą pisać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bronek Re: mobbing IP: 88.156.63.* 06.03.07, 21:35 Nie piszą. I to potwierdza jak bardzo się boją! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mobbing IP: 88.156.63.* 03.03.07, 18:38 Brawo, brawo! TVP 3/Olsztyn. Może inne media dołączą do walki o ludzkie traktowanie pracowników. Może warto o te sprawy zapytać szefów firm wymienionych w opiniach Internautów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chichot Re: mobbing IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 03.03.07, 23:20 Brawo TVP3? Akurat w przypadku tej instytucji najwłaściwszym jest powiedzenie:Widzicie drzazgę w oku innych a nie widzicie belki w swoim oku ! Przeciez w TVP3 jest jeden wielki mobbing . Tam na etatach pracuje tylko kadra kierownicza a reszta jest zmuszana do pracy w ramach umów o dzieło . Spróbujcie dotrzeć do takiej umowy telewizyjnej i poczytać zawarte w niej zapisy to przekonacie się do czego mozna ludzi zmusić groźbą że od pierwszego może trafic na bruk . Podobno nawet był tam PIP ale chyba kntrola odbyła się po znajomości . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mobbing IP: 88.156.63.* 12.03.07, 18:45 A nasze radio jest OK? /Regionalne publiczne/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bronek Re: mobbing IP: 88.156.63.* 16.03.07, 17:48 Według mnie Radio Olsztyn jest OK. Dzisiaj, to jest 16 marca, tematem audycji "Śliska Sprawa" był mobbing. Jak wielka jest potrzeba edukowania na ten temat świadczy wypowiedź chyba jakiegoś pracodawcy. Stwierdził,że ogranicza mu się prawo do oceny pracowników. Przecież nie o to chodzi. Ocenianie należy do głównych procesów zarządzania personelem. Istota tego problemu polega na tym czy stosuje się odpowiednie metody w praktyce personalnej. Niektórym pewnie myli się polityka kadrowa z manipulacjami personalnymi. Brawo Radio Olsztyn! Myślę,że nie bedzie to jedyna audycja. Żałuję, że słyszałem tylko ostatnie 5 min. audycji Odpowiedz Link Zgłoś
pomocc do wszystkich mobbingowanych 27.02.07, 17:52 Witam serdecznie wszystkich, post swój kieruję do wszystkich, którzy są wykorzystywani pomimo braku kwalifikacji odpowiednich, krzywdzeni w pracy. Do tych którzy na własnej skórze przekonali się co to MOBBING. Do tych którzy się otrząsneli i chcą o tym powiedzieć głośno, robiąc szum wogół wszystkich którzy powinni być karani za takie czyny. Owszem groźno brzmi!!!!!!! I tak powinno być. Są różne protesty głośne pod zakładami pracy i itp. Zgłaszając się na poniższy adres przyczyniacie się do badań, które będa brane pod uwagę przez osobę, która już dawno powinna się tym zająć a jokoś do tej pory nie zdawała sobie sprawy z wielkości tego problemu. Jesli moge was prosić o kontakt, byłabym wdzięczna. W Olsztynie istnieje Stowarzyszenie, które ma na celu zgromadzenie bazy danych zwłaszcza kobiet, które były lub są krzywdzone przez Pracodawcę. W szczególnym przypadku bezrobotnych kobiet, byłych pracownic lub takich które chcą powiedzieć, że w pracy której pracuje występuje zjawisko naruszające zdrowie i dobro codzienne - mobbing, może się to wiązać także m.in. z wcześniejszym ujawnieniem lub nasilaniem objawów chorobowych i chorób parazawodowych np.: zespoły bólowe kręgosłupa, choroby niedokrwienne serca, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia zachowania. Spis takich problemów będzie podstawą to stworzenia bazy danych, umożliwiającej przeprowadzenie badań socjologicznych osób cierpiących na choroby parazawodowe w kontekście ich sytuacji społecznej i zawodowej m.in. narażenia na wykluczenie społeczne, barier wejścia na rynek pracy czy możliwych form wsparcia. -------------------------------------------------------------------------------- Ja osobiście zajmuję się z jednej strony gromadzeniem informacji na temat osób zagrożonych wykluczeniem społecznym, z drugiej strony, udzielam pierwszej pomocy wsparcia psychologicznego i prawnego. Mam głęboką nadzieję, że wszystkie kobiety wezmą udział w tym przedsięwzięciu i nawiążą z nami współpracę, dzięki której będziemy mogli choć trochę naszą rzeczywistość uczynić lepszą. Wkońcu nie możemy ciągle siedzieć cicho............. i patrzec co z nami wyprawiają!!!!!! Spis takich osób pokrzywdzonych - utrata zdrowia, choroby kręgosłupa, depresje -mobbing, zatrudnienie na czarno - nie pójdzie na marne. To będą fakty które trafią do osób, które już po tym wszystkim Z KONIECZNOŚCI BĘDĄ MUSIAŁY SIĘ TYM ZAJĄĆ - chodzi o pokazanie skali problemu. Oczywiście nie zapominajmy o Panach....... Nawet jeśli znacie osoby które przeszły "przez piekło byłego pracodawcy" bardzo proszę o kontakt. Wszelkie informacje szczegółowe oraz chęć zgłoszenia się - proszę pisać na adres e-mail: liderki-olsztyn@wp.pl SERDECZNIE POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bronek Re: do wszystkich mobbingowanych IP: 88.156.63.* 03.03.07, 21:40 Szanowne Liderki! Wierzę,że będziecie konsekwentne w walce o godność człowieka w naszej rozchwianej rzeczywistości. Widziałem Was w TVP 3/Olsztyn. Trzymam kciuki i nie poddawajcie się! Niektórzy dziennikarze dobrze znają firmy i ich menegerów, skutecznych w rozwiązywaniu spraw personalnych, czytaj eliminowaniu tych, którzy nie są zwykli klaskać w każdym miejscu i sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koka Re: do wszystkich mobbingowanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 16:48 A może zróbmy po prostu listę firm, gdzie występuje mobbing Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: do wszystkich mobbingowanych IP: 88.156.63.* 04.03.07, 21:51 Popieram. Pomóżmy instytucjom odpowiedzialnym za właściwe stosowania prawa pracy. PIP oczekuje na wnioski pokrzywdzonych. Druk takiego wniosku jest na stronie tej instytucji. A co na to Wolne Związki Zawodowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa Re: do wszystkich mobbingowanych IP: 88.156.63.* 19.03.07, 19:39 Podobno ratuszowey Zwiazek Zawodowy jest w tych sprawach bardzo aktywny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj Re: mobbing+suppon+AM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 19:44 Tam to był "super" za Pana A.M. słyszałem, że teraz rządzi w kulturze. Wyrazy współczucia tym ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiona06 Re: mobbing IP: *.compi.net.pl 13.03.07, 23:50 byłam pracoholikiem, lubiłam swoją pracę, tworzyłam tą firmę od podstaw - poddałam się mobbingowi po trzech latach swojej osobistej walki, teraz nie mam pracy od 5 miesięcy bo mam 42 lata, ale nie żałuję decyzji zwolnienia się na własną prośbę. Dłużej to znaczy koniec moich zasad, wiary w ludzi, tolerancji, człowieczeństwa. Nie życzę nikomu tego strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oj Re: mobbing do fiony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 08:03 Idź na zwolnienie, odpocznij a potem......na pewno znajdziesz prcę. Trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danka Re: mobbing do fiony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 18:01 no i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mobbing do fiony IP: 88.156.63.* 30.03.07, 22:03 Wydaje mi się danka, że wiesz najwięcej o mobbingu w magistracie. I co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś