IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 19:38
U kogo w pracy występuje, ewentualnie występował mobbing? Wpisujcie się,
proszę
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: mobbing IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 01.02.07, 01:23
      Zapytaj lepiej gdzie nie występuje ? Smiem twierdzić że w kazdym zakładzie
      gdzie pracownik lub pracownica z kilkuletnim stażem pracy otzrymuje
      wynagrodzenie na poziomie minimum jest poddawana mobbingowi - czyli terrorowi
      psychicznemu . Boi się upomnieć o podwyżkę bo pracodawca grozi jej
      zwolnieniem . Mówię to na przykładzie własnej żony która właśnie takie
      wynagrodzenie otrzymuje i chociaż w umowie o pracę ma zagwarantowaną premię
      uznaniową to od chyba pięciu lat ma przelewane na konto dokładnie tyle ile
      wymaga ustawa . O dziwo zakład ten był sprawdzany przez PIP i tego nie
      zauwazono . Wszystko byłoby zrozumiałe gdyby nie fakt że firma prosperuje
      wyśmienicie , włąściciel pławi się w luksusie .
      • Gość: borsuczek Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 08:55
        WBP w Olsztynie, tam niedługo zrobi się jak w w słynnej"Biedronce". Już teraz
        zero szacunku dla ludzi, zastraszanie... i zadowolan z tego dyrekcja
        • Gość: były prac. Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 15:10
          • Gość: nos-klient Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 15:16
            W WBP w Olsztynie jest , nie wiem czy to mobbing, ale byłem świadkiem rozmowy
            jakiegoś pana z bibliotekarką. Jeżeli to dyr. to wspóczuję pracownikom. A te
            babki tam są całkiEm fajne.NIE DAJCIE SIĘ
            • Gość: lotto Re: mobbing WBP Olsztyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 23:07
              Nie uważacie, że tam występuje mobbing? Piszcie, nie bójcie się.
      • Gość: oko Re: mobbing IP: *.ols.vectranet.pl 04.02.07, 22:46
        Rób to samo.
        • Gość: anisa Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 14:01
          W Indykpolu tam to dopiero używają mobbingu i nikt nigdy z nimi nie wygrał maja
          układy w PIP,
          • Gość: gość Re: mobbing IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 20.02.07, 20:59
            Ja znam dwie firmy w których inspektorzy PIPu przymykają oko na
            nieprawidłowości w zamian za przysługi . Teraz słyszę o kolejnym . Wydaje mi
            się że inspektorzy PIPu są zbyt pewni swoich posad - chyba czas złożyć
            doniesienie do CBA . Może wtedy przejrzą i zaczną znajdować niezgodności w
            ewidencji czasu pracy z zestawieniami wyjazdów , logowań do komputerów i kas
            fiskalnych , zapisach w umowach o pracę i przeewami bankowymi . Może czasem
            wystąpią do skarbówki o sprawdzenie stanu konta pracodawcy żyjącego z pensji
            1000 zł miesięcznie oraz pracowników zarabiających 800 zł i utrzymujących z
            tego pięcioosobową rodzinę a na dodatek żyjących całkiem nieźle . Znam np
            takiego gościa który zarabia niewiele ponad tysiąc złotych (oficjalnie) ale
            stać go na utrzymanie dwóch mieszkań , kształcenie córki na uczelni we
            Włoszech .
    • Gość: szofer Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 16:49
      w MPK
    • Gość: były arimowiec Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 08:46
      W ARIMR niezależnie od miasta panuje wszechobecnie
      • Gość: Ana Re: mobbing IP: *.bsk.vectranet.pl 03.02.07, 19:53
        ARiMR, tam byłam gnębiona, już tam nie pracuję, kolężanka w innym oddziale też.
    • Gość: jasam fan Re: mobbing IP: *.ols.vectranet.pl 02.02.07, 17:02
      Warto odwiedzić jasam. Przy szczesciu mozna zauwazyc mobbing na żywo.
    • Gość: Zuzia Re: mobbing IP: *.ols.vectranet.pl 02.02.07, 18:58
      W ZUS-ie!!!! Koszmar!!!!
      • Gość: urzędniczek Re: mobbing IP: *.160.232.48.olsznet.ec.pl 02.02.07, 19:22
        W Urzędzie Miasta,jest przyczyną zwalniania się urzędników .W niektórych
        oczywiście wydziałach.
        • jana2706 Re: mobbing 02.02.07, 20:51
          kiedys przodowal referat w.p.i opł.,oraz b.b.m.(kiedys i teraz)
          • Gość: kil Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 18:08
            Ratusz -Wydz.fin. i Pod. za przyzwoleniem samego Przechrzty.
            Zarzadzanie Kryzysowe.
            Wydz.Komunikacji
            • Gość: bolek Re: mobbing IP: 62.29.133.* 04.02.07, 19:40
              A może to nieprawda?
            • Gość: bolek Re: mobbing IP: 62.29.133.* 04.02.07, 20:21
              Jeśli to prawda, to Pan Prezydent ma duzy problem!
              • Gość: urzędniczyna Re: mobbing IP: *.160.232.48.olsznet.ec.pl 04.02.07, 20:33
                g.... go to obchodzi.
                • Gość: gość Re: mobbing IP: 62.29.133.* 04.02.07, 21:33
                  To chyba niemożliwe. Tak często bywa w świątyniach.
        • Gość: bronek Re: mobbing IP: 62.29.133.* 09.02.07, 17:51
          Będą się zwalniać kolejni. Tam trzeba przytakiwać lub milczeć.
        • Gość: gość Re: mobbing IP: 88.156.63.* 14.02.07, 19:21
          Ratusz jest na pierwszym miejscu!
        • Gość: agnieszka Re: mobbing IP: *.ols.vectranet.pl 08.03.07, 21:11
          Oczywiście największy mobbing jest w Ratuszu w Wydziale Budżetu - tam sa potęzne
          rotacje(ponad 20 osób od kiedy urzęduje obecny dyrektor jakieś 3 lata)i NIKOGO
          to nie obchodzi chociaz wszyscy o tym wiedzą.
          • Gość: .... Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 21:28
            nie trzeba sie bać.............każdy kto zechce nawet złożyć swą deklaracje o
            skali problemu w swoim zakładzie pracy jest WIELKIM
            CZŁOWIEKIEM!!!!!!!!!!!!!!!!! Przecież o tych danych NIKT z pracodawców się nie
            dowie!!!!!
            nam liderkom zależy na pokazaniu jak wielkiej sklai jest problem mobbingu i
            wykorzystywania w pracy..................

Bardzo prosze o kontakt: liderki-olsztyn@wp.pl odezwe sie i w dyskretny sposób
            można będzie przyczynić się by w przyszłości - każdy z nas mógł dochodzić swych
            świadczeń po totalnym uszczerbku na zdrowiu z powodu depresji.....jaką wywołuje
            mobbing - a skutki są czasmi nie odwracalne!!!!
          • Gość: elis Re: mobbing IP: 88.156.63.* 09.03.07, 17:33
            Szanowna Państwowa Inspekcjo Pracy! Może ktoś wytłumaczy czym zajmuje się PIP.
            Dlaczego Ratusz przewodzi? A może ostatnio były jakieś zmiany w Kodeksie Pracy,
            które pozwalają na takie metody zarządzania kadrami?
    • Gość: Ana Re: mobbing IP: *.bsk.vectranet.pl 03.02.07, 20:07
      Mobbingowani, rada dla was. Będą was gnębić dopóki nie zaczniecie się odgryzać,
      trzeba krzyknąć , powiedzieć że się nie życzy sobie tego i owego. Jak zwalają
      na was robotę udawajcie zapracowanych, narzekajcie ile to macie pracy i jaka
      ona jest ważna. Im więcej robisz tym więcej błędów i powodów do zgnojenia
      ciebie. Najważniejsze tupnąć noga, mieć swój honor. W poprzedniej pracy byłam
      pokorna pracownicą, brałam wszystko na siebie, poświęcałam się, ciągnęłam cały
      projekt i skończyłam za burtą. Popełniłam wiele błędów. Teraz szanuję swoja
      pracę i nie przemęczam się. Asertywność bardzo się przydaje. Robię co do mnie
      należy i staram się nie nadwyrężać. A jak szef mnie wkurzył to mu
      odpowiedziałam co o tym myślę, teraz jest grzeczny i ok wobec mnie.
      • Gość: julek Re: mobbing IP: *.ols.vectranet.pl 03.02.07, 21:33
        A w Urzędzie Wojewódzkim nie ma mobbingu.
        • Gość: bolek Re: mobbing IP: 62.29.133.* 04.02.07, 19:33
          Gratulacje dla UW
          • rp14 Re: mobbing 04.02.07, 22:54
            Mobbing w UW,to bylby jakis zart,tam sa Sami Swoi.
            A odnosnie mobbingu w ogole,to winni sa sami pracownicy niechcacy sie
            narazac...winne jest polskie prawo ( czytaj bezprawie )...i...brak szacunku dla
            samego siebie.
            • Gość: dziurkacz Re: mobbing IP: *.eranet.pl 04.02.07, 23:00
              W UW nie ma mobbingu, bo jak przychodzi nowa władza to po prostu wyrzuca z pracy
              niemiłe jej osoby. Natomiast pozostali nie są mobbingowani, bo kto by chciał
              pracować za tak marne pieniądze. Przełożeni więc ich nie mobbingują, bo kto
              przyjdzie na ich miejcce?
              • Gość: Hanka Re: mobbing IP: 88.156.63.* 20.02.07, 21:40
                Oj przyjdzie,przyjdzie tylko,że nie ma tam miejsca dla ludzi,ktorzy by chcieli
                przyjść.
        • Gość: gość Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 15:13
          w urzedzie wojewodzkim byl mobbing w wydziale fonansów , gdy rządzila pani T i
          jej swita. to byl koszmar
      • Gość: bolek Re: mobbing IP: 88.156.63.* 14.02.07, 19:54
        Tak. Trzeba w pewnym momencie zdecydowanie powiedzieć NIE!!!. Mobber to zwykle
        osoba tchurzliwa. Dlatego otacza się kupionymi lub szantażowanymi przez niego
        osobamiBardzo dba o to aby wszelkimi metodami zapewnic sobie pełna informację o
        osobach, które nie należą do kregu "zaufanych", a interesuje go dosłownie
        wszystko. Oczywiście najbardziej bolą go uwagi krytyczne poniewaz one
        uszczuplają jego "wielkość". Na takiej "wiedzy" opiera swój plan niszczenia
        danej osoby. Mobber nigdy nie spocznie. Po wykończeniu jednej osoby, wybierze
        sobie kolejną. Mobber to osobowość, która kieruje się nienawiścią, zawiścią i
        pazernością. Wypływa z tego jeden wniosek. Mobbera, zbiorowym wysiłkiem,
        trzeba "wpuścić w maliny", lub zebrac dowody oraz świadków i sprawe skierować
        na drogę sądową.
    • Gość: gość Re: mobbing IP: 62.29.133.* 05.02.07, 19:01
      Dobrze, że coraz częściej mówi sie o tym. Spróbujmy zdefiniować mobbing, kto to
      jest mobber oraz jakie są obowiazki pracodawcy w zakresie zwalczania mobbingu.
      Jest juz pewne prawo, sa opracowania teoretyczne. Były równiez próby
      opisywania tego zjawiska w lokalnej prasie. Prawnicy sugeruja jednak, że
      udowodnienie tego przed sądem pracy jest bardzo trudne. Muszą być mocne dowody
      oraz świadkowie, których nie jest łatwo przekonac do zeznań. Tam gdzie stosuje
      się mobbing, jednych pracowników "kupuje" się a pozostałych zastrasza. Ze
      względu na donosicielstwo tworzy się atmosfera wzajemnej nieufności i
      podejżliwości. Jestem za upowszechnianiem wiedzy o mobbingu i sposobach obrony
      przed nim, w imie obrony nie malkontentów lecz wartosciowych i majacych swoje
      zdanie pracowników.
      • Gość: norek Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 20:03
        Zgadzam się,
      • Gość: gość Re: mobbing IP: 62.29.133.* 09.02.07, 18:11
        Jesli Ratusz stosuje mobbing, to jaka firma czy instytucja może być wzorem?
        Mobber to taka osoba, która boi sie pracownikow myslacych, majacych
        watpliwości, poszukujacych najlepszych rozwiazań. takie osoby dla mobbera są
        niemal śmiertelnym zagrożeniem. Mobber w kazdy możliwy sposób bedzie podkreślał
        swoja wielkość. Pokazuje fotografie z waznymi osobistosciam, na scianach
        wywiesza dyplomy i wszelkiego rodzaju laurki, ktore maja potwierdzać jego
        niezwykłość.Osoby mobbingowane są izolowane, niedopuszczane do głosu, spychane
        na margines. Łatwo to rozpoznać ale trudniej z mobberem walczyć. Może mieć
        wpływowego "ochroniarza"!
    • Gość: Mietek Re: mobbing IP: *.ols.vectranet.pl 05.02.07, 19:42
      W TP SA Błękitna Linia to dopiero oaza mobingu
      • Gość: kil Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 18:31
        >Jesli Ratusz stosuje mobbing, to jaka firma czy instytucja może być wzorem?
        Mobber to taka osoba, która boi sie pracownikow <

W 100%opis zgadza się z zachowaniem Przechrzty czy jak mu tam - JCM z Łupowa.
        To osoba ,która boi się prawdy powiedzianej prosto w oczy. Po prostu jest
        zawistnym,mściwym i podstępnym tchurzem. Jedynie z pozycji władzy i przekupstwa
        ma wpływ na otoczenie.
        • Gość: bolek Re: mobbing IP: 62.29.133.* 09.02.07, 20:29
          Zachowanie człowieka, który nie zastanawia się nad prawdą powiedzianą prosto w
          oczy, można porównać do wodza, który zabija posłańca przynoszącego złe wieści.
          Zapatrzenie w siebie, brak samokrytycyzmu oraz trzymanie przy sobie oddanych
          bezmyślnych pochlebców, utrwala przekonanie o swojej nieomylności. To groźni
          dla społeczeństwa ludzie. To źli ludzie.Nieszczęście tkwi w tym, że znacząca
          część społeczeństwa nie jest zdolna tego rozpoznać. Zachęcam więc, moim
          zdaniem,do tej ciekawej rozmowy. Koleżanki i Koledzy Internauci, pomóżcie swoim
          bliskim i znajomym wyrazić dezaprobatę dla "złych ludzi" i psychicznej
          przemocy!
          • Gość: gość Re: mobbing IP: 62.29.133.* 09.02.07, 22:52
            Wydaje mi się,że w pojedynkę nic nie zdziała się.Najlepszym rozwiązaniem jest
            utworzenie stowarzyszenia. Podobno była próba utworzenia takowego w Olsztynie.
            Jeśli istnieje, to może warto aktywniej działać?
        • Gość: j23 Re: mobbing IP: 88.156.63.* 11.03.07, 18:00
          Ratusz przewodzi, nawet w opiniach negatywnych. Czas zrobić coś dla ludzi. Może
          być nawet kawałek chodnika na Zatorzu.
    • Gość: gabi81 Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 11:53
      w Artosie - szkole językowej
      • Gość: liderka Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 17:17
        W naszym województwie rozpoczął się Projekt „Wsparcie kobiet wykluczonych na
        skutek chorób parazawodowych i zawodowych”. Przy współpracy z Kancelarii
        Mecenasa L.Obary [ znanego z głośnych procesów Biedronki]
        Celem jest wspieranie kobiet wykluczonych z rynku pracy.

Projekt ma na celu zgromadzenie bazy danych kobiet, które były lub są
        krzywdzone przez Pracodawcę. W szczególnym przypadku bezrobotnych kobiet,
        byłych pracownic lub takich które chcą powiedzieć, że w pracy której pracuje
        występuje zjawisko naruszające zdrowie i dobro codzienne - mobbing, może się to
        wiązać także m.in. z wcześniejszym ujawnieniem lub nasilaniem objawów
        chorobowych i chorób parazawodowych np.: zespoły bólowe kręgosłupa, choroby
        niedokrwienne serca, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia zachowania. Towarzyszy
        im często zespół zjawisk natury psychologicznej, jak depresje prowadzące do
        prób samobójczych.

Spis takich problemów jest anonimowy i bedzie podstawą to stworzenia bazy
        danych, umożliwiającej przeprowadzenie badań socjologicznych osób cierpiących
        na choroby parazawodowe w Polsce w kontekście ich sytuacji społecznej i
        zawodowej m.in. narażenia na wykluczenie społeczne, barier wejścia na rynek
        pracy czy możliwych form wsparcia.

Osoby tej organizacji zajmują się z jednej strony gromadzeniem informacji w
        swoich społecznościach lokalnych na temat osób zagrożonych wykluczeniem
        społecznym, z drugiej strony, pierwszą pomocą i edukacją w zakresie
        instrumentów rynku pracy i dialogu społecznego oraz organizacją
        specjalistycznego wsparcia psychologicznego i prawnego.

W naszym regionie mamy 3 liderki, kobiety, które swych praw od byłego
        pracodawcy domagają się w Sądzie Pracy. Stowarzyszenie pomogło nam a teraz my
        pomagamy innym kobietom w podobnych sytuacjach. Wierzymy, że jest to inicjatywa
        godna Państwa poparcia i naszego wspólnego trudu. Mamy głęboką nadzieję, że
        wszystkie kobiety wezmą udział w tym przedsięwzięciu i nawiążą z nami
        współpracę, dzięki której będziemy mogli choć trochę naszą rzeczywistość
        uczynić lepszą.

To że znalazła się grupa takich osób, kobiet, które mają dość poniżania
        własnego ja to tylko wielka pochwała. A ja z koleżankami chcemy pomóc dalszej
        części, które po prostu chcą coś z tym zrobić ale nie wiedzą jak...... My
        jesteśmy po odpowiednim przeszkoleniu i CHCEMY POMÓC!!!!!!!!!!!! Sama jestem
        osobą , która za bezsens straciła pracę.... załamałam się nie wiedziałam co
        robić................mój problem został zauważony i bardzo się z tego cieszą,
        że pomogła mi ta organizacja. Dlatego teraz ja chcę pomóc innym. Wiem, że w
        naszym województwie ale i naszych marketach są kobiety które mają na co
        narzekać......... tam jest jeden wielki obóz pracy - chcesz pracować to sie nie
        odzywaj, bo w domu dzieci płaczą więc ty nie gadasz a robisz, ale to do
        czasu!!!!!! Wkońcu tak Cię dobiją i znajdą coś, że wyrzucą bez mrugnięcia. to
        jest nasze powalone prawo. Ale my chcemy to zmienić wkońcu ktoś musi
        odpowiedzieć za nasze uszczerbione zdrowie zszargane nerwy......

To że robimy spis takich kobiet pokrzywdzonych - utrata zdrowia, choroby
        kręgosłupa, depresje -mobbing, zatrudnienie na czarno - nie pójdzie na marne.
        To będą fakty które trafią do osób, które już po tym wszystkim Z KONIECZNOŚCI
        BĘDĄ MUSIAŁY SIĘ TYM ZAJĄĆ - bez ujawniania nazwisk oczywiście chodzi o
        pokazanie skali problemu.

Mamy takie czasy, że liczy się praca. I mając dwójke czasami czwórke dzieci na
        utrzymaniu- samotna matka zniesie dużo.

Ale uwierzcie mi tak być dalej nie może.............

Każda kobieta, która została pokrzywdzona, wykorzystywana ponad swoje
        możliwości może się z nami skontaktować i liczyć na naszą pomoc.

Piszcie my się z Wami skontaktujemy: liderki-olsztyn@wp.pl
        • Gość: gość Re: mobbing IP: 88.156.63.* 15.02.07, 22:03
          A czy mężczyzn też wspieracie?
      • Gość: ktoś Re: mobbing IP: *.ols.vectranet.pl 15.02.07, 02:00
        Potwierdzam opinię o Artosie. Gdyż z pewnością mobbingiem można nazwać sytuację,
        gdy pracownicy przez długi czas nie dostawali pensji, a gdy przychodzili się
        upomnieć, słyszeli teksty o tym, że się poniżają i stawiają w roli żebraków.
    • Gość: urzędas Re: mobbing IP: *.160.232.48.olsznet.ec.pl 13.02.07, 17:01
      W Urzedzie Miasta jest mobbing w wydziale Budżetu i w Wydziale Inwestycji
      • jana2706 Re: mobbing 15.02.07, 12:02
        moze wreszcie pan Prezydent zajmie sie tymi wydzialami,najwyzszy czas pozbyc
        sie niekompetentnych osob,ktore by siedziec na "gorce" niszcza innych
      • Gość: urzędniczka Re: mobbing IP: *.160.232.48.olsznet.ec.pl 15.02.07, 17:00
        Chciałam jeszcze dodać że szefowe tych wydziałów nagminnie używają
        niecenzuralnych słów na k i h , co oprócz pogwałcenia wszelkich zasad kultury
        zachowania w miejscu publicznym ,narusza ustawę o ochronie języka polskiego.Pan
        Prezydent ,gospodarz Ratusza, toleruje to. Ciekawe czy gdyby w jego domu ktoś
        zachowywał by się podobnie też by to tolerował.Pytam sie więc czy ratusz to dom
        publiczny czy obiekt publiczny bo zaczynam tracić orientację.
        • jana2706 Re: mobbing 15.02.07, 18:51
          Panie Prezydencie,to nie sa bajeczki,ten proceder trwa wiele lat :(
          • Gość: bolek Re: mobbing IP: 88.156.63.* 15.02.07, 21:57
            Brak reakcji na działania mobbingowe jest łamaniem prawa pracy. Art.94 ustawy
            Kodeks Pracy wyraznie mówi: Pracodawca jest obowiazany przeciwdziałać
            mobbingowi. Mobbing oznacza działania lub zachowania dotyczace pracownika lub
            skierowane przeciwko pracownikowi, polegajace na uporczywym i długotrwałym
            nekaniu lub zastraszaniu pracownika, wywolujace u niego zanizoną ocenę
            przydatności zawodowej, powodujące lub mające na celu poniżenie lub ośmieszenie
            pracownika, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu pracowników
            • Gość: lolek Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 03:47
              i co z tego?
              • Gość: bolek Re: mobbing IP: 88.156.63.* 20.02.07, 20:05
                A może są w Polsce instytucje strzegące Obywateli przed łamaniem ich praw? Na
                pewno są wolne media. Może zainteresują się tymi firmami?
                • Gość: Iksińska Re: mobbing IP: 88.156.63.* 20.02.07, 21:46
                  Nawet po latach nie napisałam swojego imienia.Przez wiele lat w Ruch-u trwa ta
                  gehenna pracownikow.
            • Gość: marysia Re: mobbing IP: 88.156.63.* 21.02.07, 12:25
              A jak nazwać zachowanie kierownika polegające na tworzeniu "przyjaznej "
              atmosfery: kupowanie ciasteczek, urządzanie wspólnych wyjazdów, dopytywanie sie
              o dzieci czy męża przy jednoczesnym nakładaniu tak dużej ilości pracy, że nie
              spośób wychodzić normalnie do domu. Człowiek zaczyna się czuc "wdzięczny"
              i "głupio" mu odmówić , tym bardziej że następnego dnia znowu będzie fura
              roboty.Oczywiście awanse pozostaja tylko w sferze obiecanek a odpuszczanie
              sobie i uświadomienie że jest się wykorzystywanym przychodzi bardzo późno. I
              sprawdza sie tu zasada-daj palec to weźmie całą rękę-wyjście o normalnej
              godzinie ucina zdziwionym-"JUŻ???"..Niesamowite, ale dopiero w następnej pracy
              zrozumiałam jak bardzo nas wykorzystywał...
          • Gość: bolek Re: mobbing IP: 88.156.63.* 12.03.07, 21:11
            Panie Prezydencie! Wydaje się, że urzędnicy wołają o ratunek.
    • maretina Re: mobbing 21.02.07, 13:27
      gw olsztyn ma proces o mobbing.
      • Gość: gość Re: mobbing IP: 88.156.63.* 21.02.07, 21:57
        O Boże!Pewnie dlatego taka cisza w gazetach.
        • Gość: bronek Re: mobbing IP: 88.156.63.* 22.02.07, 21:19
          Około dwóch lat temu jedna z gazet napisała, że mobber czyli osoba
          dopuszczajaca sie przemocy psychicznej, najczęściej charakteryzuje się:
          - wyolbrzymionym poczuciem własnej wartości
          - przecenianiem swoich umiejetności i wiedzy
          - urojeniami odnośnie poczucia władzy i sukcesu
          - wykorzystywaniem innych w relacjach interpersonalnych
          - nadmierna potrzeba podziwu i akceptacji społecznej
          - odczuwaniem zazdrosci w stsunku do innych pracownikow

- przejawianiem aroganckich zachowań i postaw w kontaktach interpersonalnych
          • Gość: gość Re: mobbing IP: 88.156.63.* 23.02.07, 23:21
            Moze już czas pokazać tych,którzy bez jakichkolwiek zahamowań, gnębią swoich
            wyimaginowanych konkurentów. Wydaje mi się, że każda osoba wypowiadająca sie na
            ten temat, osobiście doświadczyła praktyk mobbingowych. Zachęcam do opisania
            konkretnych działań mających znamiona klasycznego mobbingu, a może nawet w
            całości wyczerpujących pojęcie mobbingu. Utrzymajmy ten wątek jak najdłużej.
            Potraktujmy nasze opinie i wypowiedzi jako sprzeciw psychicznej przemocy.
            • Gość: Jan Re: mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 16:34
              jakoś nie piszą...
              • Gość: paweł Re: mobbing IP: 88.156.63.* 27.02.07, 21:19
                Jeszcze zastanawiają się. Będą pisać!
              • Gość: bronek Re: mobbing IP: 88.156.63.* 06.03.07, 21:35
                Nie piszą. I to potwierdza jak bardzo się boją!
        • Gość: gość Re: mobbing IP: 88.156.63.* 03.03.07, 18:38
          Brawo, brawo! TVP 3/Olsztyn. Może inne media dołączą do walki o ludzkie
          traktowanie pracowników. Może warto o te sprawy zapytać szefów firm
          wymienionych w opiniach Internautów?
          • Gość: chichot Re: mobbing IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 03.03.07, 23:20
            Brawo TVP3? Akurat w przypadku tej instytucji najwłaściwszym jest
            powiedzenie:Widzicie drzazgę w oku innych a nie widzicie belki w swoim oku !
            Przeciez w TVP3 jest jeden wielki mobbing . Tam na etatach pracuje tylko kadra
            kierownicza a reszta jest zmuszana do pracy w ramach umów o dzieło . Spróbujcie
            dotrzeć do takiej umowy telewizyjnej i poczytać zawarte w niej zapisy to
            przekonacie się do czego mozna ludzi zmusić groźbą że od pierwszego może trafic
            na bruk . Podobno nawet był tam PIP ale chyba kntrola odbyła się po znajomości .
            • Gość: gość Re: mobbing IP: 88.156.63.* 12.03.07, 18:45
              A nasze radio jest OK? /Regionalne publiczne/
              • Gość: bronek Re: mobbing IP: 88.156.63.* 16.03.07, 17:48
                Według mnie Radio Olsztyn jest OK. Dzisiaj, to jest 16 marca, tematem
                audycji "Śliska Sprawa" był mobbing. Jak wielka jest potrzeba edukowania na ten
                temat świadczy wypowiedź chyba jakiegoś pracodawcy. Stwierdził,że ogranicza mu
                się prawo do oceny pracowników. Przecież nie o to chodzi. Ocenianie należy do
                głównych procesów zarządzania personelem. Istota tego problemu polega na tym
                czy stosuje się odpowiednie metody w praktyce personalnej. Niektórym pewnie
                myli się polityka kadrowa z manipulacjami personalnymi. Brawo Radio Olsztyn!
                Myślę,że nie bedzie to jedyna audycja. Żałuję, że słyszałem tylko ostatnie 5
                min. audycji
    • pomocc do wszystkich mobbingowanych 27.02.07, 17:52
      Witam serdecznie wszystkich,
      post swój kieruję do wszystkich, którzy są wykorzystywani pomimo braku
      kwalifikacji odpowiednich, krzywdzeni w pracy. Do tych którzy na własnej skórze
      przekonali się co to MOBBING. Do tych którzy się otrząsneli i chcą o tym
      powiedzieć głośno, robiąc szum wogół wszystkich którzy powinni być karani za
      takie czyny.
      Owszem groźno brzmi!!!!!!! I tak powinno być. Są różne protesty głośne pod
      zakładami pracy i itp. Zgłaszając się na poniższy adres przyczyniacie się do
      badań, które będa brane pod uwagę przez osobę, która już dawno powinna się tym
      zająć a jokoś do tej pory nie zdawała sobie sprawy z wielkości tego problemu.

Jesli moge was prosić o kontakt, byłabym wdzięczna. W Olsztynie istnieje
      Stowarzyszenie, które ma na celu zgromadzenie bazy danych zwłaszcza kobiet,
      które były lub są krzywdzone przez Pracodawcę. W szczególnym przypadku
      bezrobotnych kobiet, byłych pracownic lub takich które chcą powiedzieć, że w
      pracy której pracuje występuje zjawisko naruszające zdrowie i dobro codzienne -
      mobbing, może się to wiązać także m.in. z wcześniejszym ujawnieniem lub
      nasilaniem objawów chorobowych i chorób parazawodowych np.: zespoły bólowe
      kręgosłupa, choroby niedokrwienne serca, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia
      zachowania.

Spis takich problemów będzie podstawą to stworzenia bazy danych, umożliwiającej
      przeprowadzenie badań socjologicznych osób cierpiących na choroby parazawodowe
      w kontekście ich sytuacji społecznej i zawodowej m.in. narażenia na wykluczenie
      społeczne, barier wejścia na rynek pracy czy możliwych form wsparcia.

--------------------------------------------------------------------------------
      Ja osobiście zajmuję się z jednej strony gromadzeniem informacji na
      temat osób zagrożonych wykluczeniem społecznym, z drugiej strony, udzielam
      pierwszej pomocy wsparcia psychologicznego i prawnego.

Mam głęboką nadzieję, że wszystkie kobiety wezmą udział w tym
      przedsięwzięciu i nawiążą z nami współpracę, dzięki której będziemy mogli choć
      trochę naszą rzeczywistość uczynić lepszą. Wkońcu nie możemy ciągle siedzieć
      cicho............. i patrzec co z nami wyprawiają!!!!!!
      Spis takich osób pokrzywdzonych - utrata zdrowia, choroby kręgosłupa,
      depresje -mobbing, zatrudnienie na czarno - nie pójdzie na marne. To będą
      fakty które trafią do osób, które już po tym wszystkim Z KONIECZNOŚCI BĘDĄ
      MUSIAŁY SIĘ TYM ZAJĄĆ - chodzi o pokazanie skali problemu.

Oczywiście nie zapominajmy o Panach.......
      Nawet jeśli znacie osoby które przeszły "przez piekło byłego pracodawcy" bardzo
      proszę o kontakt.

Wszelkie informacje szczegółowe oraz chęć zgłoszenia się - proszę pisać na
      adres e-mail:

liderki-olsztyn@wp.pl

SERDECZNIE POZDRAWIAM

• Gość: bronek Re: do wszystkich mobbingowanych IP: 88.156.63.* 03.03.07, 21:40
        Szanowne Liderki! Wierzę,że będziecie konsekwentne w walce o godność
        człowieka w naszej rozchwianej rzeczywistości. Widziałem Was w TVP 3/Olsztyn.
        Trzymam kciuki i nie poddawajcie się! Niektórzy dziennikarze dobrze znają firmy
        i ich menegerów, skutecznych w rozwiązywaniu spraw personalnych, czytaj
        eliminowaniu tych, którzy nie są zwykli klaskać w każdym miejscu i sytuacji.
        • Gość: koka Re: do wszystkich mobbingowanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 16:48
          A może zróbmy po prostu listę firm, gdzie występuje mobbing
          • Gość: gość Re: do wszystkich mobbingowanych IP: 88.156.63.* 04.03.07, 21:51
            Popieram. Pomóżmy instytucjom odpowiedzialnym za właściwe stosowania prawa
            pracy. PIP oczekuje na wnioski pokrzywdzonych. Druk takiego wniosku jest na
            stronie tej instytucji. A co na to Wolne Związki Zawodowe?
            • Gość: figa Re: do wszystkich mobbingowanych IP: 88.156.63.* 19.03.07, 19:39
              Podobno ratuszowey Zwiazek Zawodowy jest w tych sprawach bardzo aktywny.
    • Gość: oj Re: mobbing+suppon+AM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 19:44
      Tam to był "super" za Pana A.M. słyszałem, że teraz rządzi w kulturze. Wyrazy
      współczucia tym ludziom.
    • Gość: fiona06 Re: mobbing IP: *.compi.net.pl 13.03.07, 23:50
      byłam pracoholikiem, lubiłam swoją pracę, tworzyłam tą firmę od podstaw -
      poddałam się mobbingowi po trzech latach swojej osobistej walki, teraz nie mam
      pracy od 5 miesięcy bo mam 42 lata, ale nie żałuję decyzji zwolnienia się na
      własną prośbę. Dłużej to znaczy koniec moich zasad, wiary w ludzi, tolerancji,
      człowieczeństwa.
      Nie życzę nikomu tego strachu.
      • Gość: Oj Re: mobbing do fiony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 08:03
        Idź na zwolnienie, odpocznij a potem......na pewno znajdziesz prcę. Trzymam
        kciuki
        • muraszka1 Re: mobbing do fiony 26.03.07, 15:22
          Fiona,znam to dobrze z Ratusza:(
          • Gość: danka Re: mobbing do fiony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 18:01
            no i co z tego?
            • Gość: gość Re: mobbing do fiony IP: 88.156.63.* 30.03.07, 22:03
              Wydaje mi się danka, że wiesz najwięcej o mobbingu w magistracie. I co z tego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka