Dodaj do ulubionych

No to mamy obwodnicę !?

IP: *.uwm.edu.pl 17.03.07, 15:16
Dzisiaj rano słuchając Radia Olsztyn dowiedziałem się, że raczej pewny jest
przebieg obwodnicy czerwonej. Zmiany mają dotyczyć przesunięć do 100-200
metrów. Próbowałem wejść na forum Generalnej Dyrekcji ale niestety tam nie
można dodać wątku. To forum www.olsztyn.obwodnica.com/secms/pl/forum
to "wielka lipa", która na pewno projektantom i decydentom nic nie powie. Co
do samego przebiegu to uwazam, że lokalizacja obwodnicy z kilkoma węzłami
poprzez które można się włączyć do ruchu nie da nic mieszkańcom dzielnic w
których bezpośrednim sąsiedztwie bedzie ona przebiegać. Obwodnice miast na
zachodzie oddalone są o kilkanaście do kilkudziesięciu kilometrów od miasta i
w ten sposób spełniają swoje zadanie, a nasza dyrekcja dróg z chęci
oszczędności funduje nam obwodnicę pod samym Olsztynem. Myślę, że nie bez
znaczenia jest tu również lobby decydentów gminnych, którym ten projekt się
nie podoba.
Mam nadzieję, że podczas ostatecznych konsultacji znajdzie sie duza grupa
osób, która będzie bezpośrednio zainteresowana tym projektem.
Zaniepokojony
AndyPandy
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: No to mamy obwodnicę !? IP: *.olsztyn.mm.pl 17.03.07, 15:38
      Czyli co ?? czerwona ?? od strony gm. Stawiguda obwodnica przeleci przez
      miasto ... to współczuje nie tylko mieszkańcom zacisza czy domków na grafitowej
      ale i tym z nowego osiedla na Jarockiej Tęczowe Łąki czy jakoś tak ...?? Okna
      nie tworzysz .. Mi to wszystko jedno ale jak można robić obwodnice przez miasto
      …. i to właśnie przez tą część gdzie miasto się rozwija ??
      • Gość: aga Re: No to mamy obwodnicę !? IP: *.tktelekom.pl 17.03.07, 15:51
        no to pięknie!!!
      • taras70 Re: No to mamy obwodnicę !? 18.03.07, 00:43
        na obwodnice Olsztyna mozna patrzec tylko jak na kawalek drogi, ktora ma
        przejac czesc ruchu samochodow , ktory mamy na codziennie w miescie !
        na to, zeby obwodnica skupiala na swoich przestronnych poboczach BLASZANY
        handel wielkopowierzchniowy /jak w miastach niemieckich/ jest juz za pozno, bo
        hipermarkety sa od dawna w srodku miasta ! czy juz wiadomo jakie firmy
        rozlokuja sie wzdluz obwodnicy ?

• Gość: misiek Re: No to mamy obwodnicę !? IP: *.olsztyn.mm.pl 17.03.07, 18:33
      Jest to logiczne po to aby opłacało sie z niej korzystać np. jadąc z Jarot do
      Tracka. Popieram budowę obwodnicy jak najbliżej miasta.
      • Gość: ja Re: No to mamy obwodnicę !? IP: *.olsztyn.mm.pl 17.03.07, 23:56
        MISIEK .....To że pracujesz na Tracku nie oznacza ze dla wszystkich budowa
        obwodnicy przez osiedla miasta jest dobrym rozwiązaniem . Myśle że obwodnica
        powinna przebiegac przez Twoje podwórko zapewne bedziesz szybciej w pracy ... a
        na marginesie obwodnica nie jest głównie dla nas mieszkańców. Jak sama nazwa
        wskazuje to jest OBWODNICA a nie trakt miejski.
      • Gość: AndyPandy Re: No to mamy obwodnicę !? IP: *.olsztyn.net.pl 18.03.07, 08:22
        Żeby z Jarot wjechać na obwodnicę bedziesz musial dojechac do najblizszegowezla
        aby sie w ten ruch wlaczyc, nastepnie dojechac do wezla z ktorego bedziesz mogl
        z obwodnicy zjechac. Takich wezlow jest przewidziane tylko kilka, gduz droga ta
        ma przejac ruch tranzytowy przez Olsztyn. To ma byc droga dzieki ktorej szybko
        sie ominie miasto i pojedzie sie dalej. Komu z zrzadzajacych obwodnica bedzie
        zalezec, zeby kilkuset lub kilka tysiecyc takich Misków korzystalo z obwodnicy
        zajmując drogę TIRom i innym użytkownikom tej trasy po to by dojechac do pracy.
        Pozdrawiam AndyPandy
        • Gość: d Re: No to mamy obwodnicę !? IP: 88.156.63.* 18.03.07, 14:39
          wyglada na to ze misiek nie wie co to obwodnica, pytanie czy nasze wladze
          wiedza?, i czy wyobrazaja sobie olsztyn(poludniowa strone) w roku 2010, kiedy
          to dopiero zaczna to obwodnice skrecac :p
          • Gość: antymisiek Re: No to mamy obwodnicę !? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 12:46
            Gorzej, że pewnie takie "miśki" nas tą "obwodnicą" oszczęśliwiają.
            Kto przy zdrowych zmysłach prowadzi ciężki transport przez osiedla mieszkaniowe?
            Wszystkim, którzy popierają przebieg obwodnicy "czerwonej" mam do zaoferowania
            nowowybudowany domek wraz z ogródkiem (tuż przy obwodnicy).
            Tanio sprzedam !!!
            • nereus1 Re: No to mamy obwodnicę !? 20.03.07, 10:18
              Lepiej taka niz żadna. Jeszcze się nikt nie narodził, który by wszystkim
              dogodził!
            • Gość: Ja Re: No to mamy obwodnicę !? IP: *.ols.vectranet.pl 20.03.07, 18:53
              Antymisiek daj znać ile to jest tanio i jaki metraż jestem zainteresowany.
              (poważnie)
      • Gość: ToKu Re: No to mamy obwodnicę !? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 13:04
        Ja również popieram obwodnicę blisko miasta.

Lepsza taka teraz, niż "oddalona" po wielkim boju z ekologami i KE o las w
        sieci Natura 2000 i dolinę Łyny w okolicach Rusi.

Po za tym wydaje mi się, że im więcej ruchu Jaroty - północ miasta przejmie
        obwodnica tym lepiej. Sikorskiego w godzinach szczytu (zwłaszcza porannego)
        robi się bowiem coraz bardziej i bardziej nieprzejezdna.
        Dobrze byłoby, gdyby obwodnica przejęła także część tego ruchu, chociaż TIR-ów
        raczej tam nie uświadczysz.
    • Gość: gucio Re: No to mamy obwodnicę !? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 10:21
      To prawda. Admin nie przyjmuje postów krytycznych, a konkrtnych wymagający
      odpowiedzi. Czemu? Bo wtedy posty są gładkie mało krytyczne, takie ciepłe dla
      inwestora. Rozsądne głosy tych których to dotyczy mało kogo gdkia obchodzi
      • theedge Re: No to mamy obwodnicę !? 20.03.07, 11:15
        Tak to juz jest ze dla jednych "rozsadny" bedzie ten wariant obwodnicy, ktory im
        odpowiada, a dla innych "rozsadny" bedzie zupelnie inny. Jestem przekonany ze
        projektanci doskonale zdaja sobie z tego sprawe i nie biora powaznie opinii
        roznych pseudoznawcow, ktorzy najlepiej wiedza gdzie jak i po co ma przebiegac
        obwodnica.
        A tak wogole to cala ta sytuacja przypomina mi mecz polskiej ligi pilkarskiej
        w trakcie ktorego na trybunach siedzi kilkatysiecy doskonale wyszkolonych
        trenerow z ktorych kazdy najlepiej wie jaki sklad ma grac i jakim
        ustawieniem... tyle tylko ze wynik meczu juz dawno zostal ustalony i to
        bynajmniej nie na boisku. :-)
    • Gość: b28 Re: No to mamy obwodnicę !? IP: *.ols.vectranet.pl 20.03.07, 19:36
      Czerwony wariant to ściema dla UE. Niebieski wariant przebiega przez tereny Natury 2000 i aby przez zieleń przeprowadzić drogę należy pokazać alternatywę. Wariant przy Pieczewie zresztą jest już nieaktulany, po prostu buduje się tam osiedle warte kilkaset milionów złotych:)

Z drugiej strony przydała by się szeroka, 3 pasmowa, ulica od Warszawskiej, przez Bartąską, Jarocką, w pobliżu Witosa i dalej biegnąca za Pieczewem aż pod Skandę lub nawet dalej. Biorąc pod uwagę rozwój Olsztyna w tym kierunku (plany budowy mieszkań pod masztem RTV) oraz wielki korek przy wyjeżdzie z Jarot jest to koniecznośc. Na razie jednak kłopotem jest przedłużenie Sikorskiego i Witosa, a tysiące ludzie meczą się na wąskiej Jarockiej.

Niestety w przypadku obwodnicy nie będzie wjazdów i trudno będzie wjechąc na nią lub z niej zjechać, zresztą ile osób jeździ z Jarot na Track?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka