Dodaj do ulubionych

Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków

IP: *.ols.vectranet.pl 24.05.07, 19:37
solidarność zawsze pod prąd dostali ciepłe posadki w zarządzie i co ich
nauczyciele obchodzą
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.olsztyn.mm.pl 24.05.07, 23:24
      Solidarność - wstyd !
      • Gość: * Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 07:59
        Solidarność z kaczuszkami? :))

Już lepiej niech nie zawracają głowy i wstydu nie przynoszą!!!
    • Gość: Ewa Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.gdynia.mm.pl 25.05.07, 09:16
      Zawsze można zmienić zawód.Nikt nie trzyma nauczycieli na przymus w
      szkołach.Wśród nauczycieli jest największe bezrobocie.
      • Gość: sari Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 09:21
        (Zaraz mnie zlinczują ale trudno)
        Drodzy nauczyciele,ile macie godzin tygodniowo? Czy 2 m-ce wakacji w roku są
        pełnopłatne? czego jeszcze chcecie,do diabła? też skończyłam studia
        pedagogiczne i pluję sobie w brodę że nie poszlam na ciepłą posadkę do szkoły.A
        co mają powiedzieć cięzej i dłużej pracujący lekarze,którzy nierzadko zarabiają
        zdecydowanie mniej pieniędzy od Was??!!!
        • Gość: Adam Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: 217.153.215.* 25.05.07, 09:36
          Urzeranie sie z tymi dzieciakami to równie cieżka praca jak bycie lekarzem.
          Lekarze strajkują juz Bóg wie ktory raz w tym roku, bo ciagle im mało. Wsród
          ludzi uprawiajacych golf jest najwiecej lekarzy...sprawcie ile kosztuje ten
          sport! Nauczycielom naleza sie wkoncu podwyzki. Ciagle zwodzi sie ich
          obietnicami. Ostatnio dostali, moja mama mając jakis tam wysoki stopien dostala
          podwyzkę 6 zł. miesiecznie, a zwykły nauczyciel 3zł. Błagam, to jest bardziej
          komiczne niz nie przyznanie zadnej podwyzki!!! Moja matka jest od 22 lat
          nauczycielka i wiem o czym mowie. Non stop pracuje, zarówno w szkole jak i
          wdomu, w którym sie nie przelewa! Mowisz Ewo , ze nauczyciele maja 2 miesiace
          wakacji!? I CO Z TEGO, skoro z pensji nauczyciela nie starczy na fajne wakacje!
          NAMAWIAM GORACO DO OSTREGO STRAJKU! Niech wkoncu zobacza , ze nauczyciele tez
          potrafia sie buntowac!
          • Gość: qolo Qui nocent docent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 12:48
            i tak za dużo zarabiają !!! 2 miesiące wakacji, 18godzinny tydzień pracy. I
            takie brednie mówią, że muszą sie przygotowywać do lekcji. To znaczy, że nie
            umieją??? Skoro nie umieją więc należy im się taka pensja. Qui nocent docent
        • Gość: Monia Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.barczewo.macrosat.pl 25.05.07, 09:41
          Szkoda tylko ze nauczyciele tak bardzo mało dają z siebie, a za to oczekują bardzo wiele. Uczniowie bez przerwy zawalniani są z lekcji ponieważ któryś z nauczycieli jest chory. Który normalny człowiek może sobie pozwolić na zwolnienie w tych czsach. Ludzie pracuja od świtu do nocy i są szczęśliwi,że mają pracę. To może nauczyciele też niech się wezmą za pracę, a nie tylko wysuwają kolejne roszczenia. A zresztą nikt im na siłę nie każe uczyć i to dość kiepsko.
          • Gość: do Moni Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: 212.160.172.* 25.05.07, 10:56
            Przecież Tobie też nikt nie karze pracować po 24 godziny. Zresztą po co w
            takiej sytuacji pieniądze skoro nawet nie masz ich kiedy wydać. Każdy człowiek
            powinien zarabiać godnie i czuć satysfakcję z pracy również finansową, bo to
            wiąże ze środowiskiem i firmą. Nie mów, że pracując za 1200 netto czujesz się
            dowartościowana i związana z instytucją. Monia "leserów" nie brakuje w żadnym
            zawodzie, zapewne i w Twoim środowisku jakiś się znajdzie, nie każdy jest z
            powołania nauczycielem, lekarzem , policjantem, sędzia itd. Wyjątki są
            wszędzie. Jednak to nie zwalnia Państwa Polskiego do zapewnienia obywatelom
            GODNEGO życia.
            • Gość: babajackowa Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.ols.vectranet.pl 25.05.07, 11:29
              Popieram w calej rozciągłości.Ludzie pracujący i ludzie,którzy kiedyś byli
              pracownikami/oprócz nierobów,którzy prawie nigdy nie splamili rąk
              pracą/zasługują na godne życie i prawie w wiąkszości przypadków jest na odwrót.
        • Gość: * Myślę, że czasami wstydzą się i swych absolwentów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 20:16
          Post sari jest smutny niestety z wielu względów. Opanowanie jako takiej
          umiejętności pisania bezsprzecznie świadczy o napotkaniu na swojej drodze życia
          jakiegoś szkolnego procesu edukacyjnego.

Ale po kolei:

Gość portalu: sari napisał(a):
          > (Zaraz mnie zlinczują ale trudno)
          Przykro mi, że komuś po tej całej i wszechstronnej edukacji pozostało tylko
          jakieś nie wiadomo czemu wpojone wrażenie stosowania linczu przy wymianie nie
          koniecznie zgodnych poglądów. Nie wiele więc pozostało z tej nauki dowodzenia
          swej racji w oparciu o rzeczowe argumenty.
          Cóż można powiedzieć o nauczycielach, którzy przepuszczali z klasy do klasy tak
          niewątpliwie utalentowanego ucznia, który z całego okresu edukacji pamięta
          tylko tyle, że chodził do szkoły?
          Krótko mówiąc zasłużyli sobie na taką ocenę własnie takiego ucznia ;(

> Drodzy nauczyciele,ile macie godzin tygodniowo?
          Ale czego? Snu, imprezowania, tzw. godzin etatowych przy tablicy czy
          rzeczywistej pracy? Czy możesz coś do tego jeszcze dodać oprócz własnych wrażeń
          zaszczycania szkoły swoją obecnością?

> Czy 2 m-ce wakacji w roku są pełnopłatne?
          A egzaminy wstępne do szkół z opracowaniem wyników i całą korespondencją
          zapewne załatwiają za frico studenci Szkoły morskiej w ramach praktyk pływania
          w oświacie? :)
          Egzaminy poprawkowe wybitnie udanych uczni w sierpniu są przyjmowane przez
          komisje złożone z górników spędzających wakacje na Mazurach? :)

> czego jeszcze chcecie,do diabła?
          Mała logiczna korekta. Jeżeli już, to zapewne chcą do własnej kieszeni a nie do
          żadnego diabła czy też do innej mniej czy bardziej udanie wymyślonej
          wiedźminy :)
          Zresztą wcale im się nie dziwię. Pracować za pobory sprzątaczki - jak to ma
          miejsce w wypadku młodych nauczycieli?

> też skończyłam studia pedagogiczne i pluję sobie w brodę że nie poszlam na
          ciepłą posadkę do szkoły.
          Po pierwsze:
          - to widać, słychać i czuć. Moja polonistka z lat 50-tych nie wyraziłaby nawet
          zgody, aby taki elokwentny(?!)abiturient in spe przystąpił do egzaminu
          dojrzałości. Wystarczy przeczytać ten post, by nabrać uzasadnionej rezerwy do
          umiejętności tak przygotowanych do zawodu nauczycieli.
          Po drugie:
          - Olsztyńskie WSP nigdy nie należało do czołówki krajowej przygotowującej do
          tego zawodu, co można stwierdzić przeglądając materiały, z którymi kiedyś
          przypadkowo miałem do czynienia. Co prawda jest to jakaś ocena średnia
          dokonywana przez resort i nie może dotyczyć wszystkich abiturientów tej
          uczelni, nie masz nic do stracenia serwując się na tę ciepłą posadkę za 700 zł
          miesięcznie na początek. Po trzydziestu paru latach pomyślnego awansu
          zawodowego na tej ciepłej posadce będziesz miała szansę dojść nawet do 1.700 zł
          na takim atrakcyjnym etacie :)

> A co mają powiedzieć cięzej i dłużej pracujący lekarze,którzy nierzadko
          zarabiają
          zdecydowanie mniej pieniędzy od Was??!!!
          Na prawdę nie wiem, ile zarabiają lekarze i prawdę mówiąc wcale nie mam chęci
          zaglądać im w kieszeń. Osobiście twierdzę, że tak jak nauczyciele, zdecydowanie
          za mało.

Reasume.
          Byłbym zadowolony, gdyby ten post można było nazwać mianem jakichś refleksji
          jakiegoś "wykształciucha". Z wielką przykrością stwierdzam, że ze względu na
          szereg rażących błędów merytorycznych i logicznych w wyciąganiu wniosków z
          dyskutowanej materii - "wsio eto było by smieszno kogda by nie było tak
          grustno" (z rosyjskiej maxymy). Bez mała gra on-line :)

PS. Nie jestem nauczycielem a swój punkt widzenia opieram na obserwacji znanego
          mi z kontaktów towarzyskich środowiska nauczycielskiego.
      • Gość: roam Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.07, 17:40
        Uczniowie i ich rodzice maja dosc smiesznych nauczycieli.
        • Gość: iwan Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: 88.156.63.* 27.05.07, 20:11
          natomiast to co mówią dzieci o sytuacji w domu nuczycielom jest tragiczne
          pedagodzy wiedzą znacznie więcej o was drodzy rodzice niż wam się wydaje
          • Gość: mark Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 20:26
            Potwierdzam. Znam takie wypadki funkcjonując kiedyś w tzw. trójce klasowej. Z
            tego okresu pozostalo mi wrażenie, że przed propagandową metodyką wychowywania
            uczniów, metody wychowawcze należałoby zacząc od samych rodziców.
            Chyba znane jest stare polskie przyslowie, że"jabłko nierdaleko pada od
            jabloni" :(
    • Gość: repelant Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: 88.156.63.* 25.05.07, 11:04
      Sari zawsze może spróbować "słodkiego" ponoć nieróbstwa nauczycielskiego -
      czemu tego nie czyni, tylko pyszczy jakby pozjadała wszystkie rozumy. Żałosna
      jest postawa palantów z "S" - oni mają monopol na słuszność i niesłuszność
      strajków - widać zapomniał wół jak cieleciem był ! Popieram zarówno nauczycieli
      jak i lekarzy, chociaż ci ostatni też "popisali się" antysolidarnością wobec
      pielegniarek, co jest już zupełnym kretyństwem.
      • Gość: 123 Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.tktelekom.pl 25.05.07, 11:47
        ani lekarz się nie przepracowuje /dążąc do luksusu ciągnie po kilka etatów,ale
        to jego sprawa/,a tym bardziej nauczyciel / 80% przedstawicieli zawodu to
        lenie,jak wygląda zdobywanie stopni nauczycielskich - kpina !/
        Sprawdza sie przysłowie - Krowa,która głośno ryczy ,mało mleka daje.
    • Gość: weganin11 Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.olsztyn.mm.pl 25.05.07, 12:06
      Jaki poziom nauczania takie zarobki. Nie wymienię w której szkole ale wystarczy
      sam akcent ,a zainteresowany się zorientuje o kogo chodzi. Chodzi o nauczyciela
      matematyki w jednym z Gimnazjów, który mówi do uczniów że nie wie jak im
      wytłumaczyć. Skoro nie wie to niech się weżmie za granie w zespole rockowym , bo
      może to potrafi?? Tego nie mogłem zweryfikować bo nie słyszałem jego
      produkowania się.
      • Gość: * Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 20:32
        43% dzisiejszych gimnazjalistów trafiała w przeszłości co najwyżej do zawodówki
        przy jednoczesnym funkcjonowaniu zupełnie nie najgorszej sieci szkół
        specjalnych, które tej grupy już nie obejmują. Dane z wyników badań są dostępne
        do sprawdzenia w necie.
      • frezja07 Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków 29.05.07, 12:03
        piszesz o jednym nauczycielu. A czy wszyscy są tacy?
    • Gość: sekator polityczna hucpa postkomuchów! IP: *.ols.vectranet.pl 25.05.07, 12:19
      Szkoda tylko,ze jakoś tak niezbyt chętnie "koledzy" z komuszego ZNP, pyskowali
      i strajkowali jak ich partyjni "lsdowscy" towarzysze niepodzielnie rządzili
      oświatą i Polską. Wtedy niskie płace młodych nauczycieli nie były powodem do
      buntów, bo zetenpowscy "związkowi współkoalicjanci" Leszka Milera "trzepali" po
      kilka etatów albo "pełnili" funkcje kierownicze w szkołach, wydziałach oświaty
      czy kuratoriach albo kosili kasę na organizowaniu przymusowych "dokształtów"
      dla innych nauczycieli(odpłatnych). Dziś czerwone ryje zostały nieco odsunięte
      od koryta, więc na partyjne polecenie organizują polityczne hucpy,
      wykorzystując atmosferkę wytworzoną przez równie lewackie organizacje związkowe
      wśród "okrutnie" zabiedzonych lekarzy i propagandową kanonadą "niezależnych"
      mediów. Chodzi o budowanie zaplecza dla usiłującego powrócić do aktywnej
      polityki "mgr" Kwaśniewskiego - "Mojżesza" postkomuchów, który przeprowadzi ich
      przez "wzburzone morze kaczyzmu" !!!
      Płace nauczycieli są zbyt niskie a system oświaty niewydolny i to musi się
      zmienić, ale w sytuacji podsycanego przez lewactwo "imposybilizmu", biernego
      oporu, ośmieszania czy wręcz sabotażu wszelkich poczynań Gertycha, strajk to
      wyraz bezgranicznej hipokryzji wierchuszki zetenpaków, którzy przez lata swoich
      rządów nic nie zrobili dla tego środowiska.
      • Gość: Gosc28 Re: polityczna hucpa postkomuchów! IP: 217.153.215.* 25.05.07, 15:08
        Powiem wprost... Ci co nie znaja tematu, nie mają w najblizszej rodzinie
        nauczyciela, a w szkole są, bądz byli przesladowani przez któregos z profesorów
        z powodu własnej tępoty albo wulgarnego zachowania, niech zamkną mordy!
        Nauczycielom należą sie WKOŃCU podwyżki!
        • theedge Re: polityczna hucpa postkomuchów! 25.05.07, 17:21
          Marne zarobki w szkołach powodują że pracują tam pedagodzy o niezwykle niskich
          kwalifikacjach. Ludzie o odpowiednim dla tego zawodu potencjale umysłowym i
          emocjonalnym z reguły wybierają inne, lepiej płatne zawody.
          Dlatego właśnie słyszymy później takie głosy: "dajcie podwyżki bo praca z
          dziećmi to wielka męczarnia".
          Samo takie stwierdzenie dyskwalifikuje człowieka jako pedagoga.
          • Gość: belfer Re: polityczna hucpa postkomuchów! IP: *.ols.vectranet.pl 25.05.07, 17:48
            theedge ma rację.Negatywna selekcja do zawodu sprawia, ze jest tak jak
            jest.System awansu bardzo często promuje cwaniaków. Gdybyśmy płacili za jakośc
            pracy, a nie równo każdemu za 18 godzin, pensje mozna byłoby różnicować. Co da
            podwyżka dla wszystkich jednakowa? Dla Kowalskiego, który przygotuje świetnie
            moje dziecko do matury i dla Malinowskiego, który niewiele sam umie i nie umie
            tłumaczyć.
            • Gość: grot Re: polityczna hucpa postkomuchów! IP: *.ols.vectranet.pl 25.05.07, 22:36
              Opowiadasz bajki facet!!! W naszych realiach zarabiali by tylko kumple
              dyrektora i jego "przydupasy".
              • Gość: d Re: polityczna hucpa postkomuchów! IP: 88.156.63.* 26.05.07, 12:57
                skoro nauczyciele to tez budzetowa niech zarabiaja tyle co urzednicy...
                • Gość: Hana Re: polityczna hucpa postkomuchów! IP: *.ols.vectranet.pl 26.05.07, 15:29
                  Ja też mam dość swoich niskich dochodów.Goździkowa powiedziała,że też ma dość.A
                  może ktoś napisze,że nie ma dość swoich niskich dochodów?Jest ktoś taki?Hm.....
                  Może jest ale chyba jego post ukazać się powinien pod innym tytułem?
                  • Gość: aga_ta Re: polityczna hucpa postkomuchów! IP: *.olsztyn.mm.pl 26.05.07, 15:48
                    a ja będę strajkować, bo chcę zarabiać normalne pieniądze! i niech sobie mówią,
                    co chcą.

nie porównujcie nas do lekarzy, oni otwierają praktyki prywatne (z czego płynie
                    niezła kasa), a poza tym - strajkują co chwilę.
                    a wypominanie nam wakacji jest żałosne po prostu! tak jest, że dzieci mają
                    wakacje, odpoczynek po całym roku szkolnym, więc my co niby mielibyśmy robić w
                    tym czasie?? zresztą i tak większość nauczycieli jeździ na kolonie jako
                    opiekunowie, by dorobić do swych żałosnych pensji, więc nie mają wolnego, bo na
                    takich koloniach pracuje się niemal 24 godziny na dobę.
                    dokształcać się musimy cały czas (studia też kosztują niemało), pracujemy więcej
                    niż 18 godzin tygodniowo (bo 18 godzin to tylko teoria!), więc po co te chore
                    teksty i generalizacje????????
                    jak nam tak zazdrościcie, to zapraszam do szkoły!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • Gość: adg Re: polityczna hucpa postkomuchów! IP: *.mosar.pl 27.05.07, 23:52
                  nauczyciele relatywnie zarabiaja znacznie więcej niz urzednicy
                  relatywnie bo pracuja znacznie mniej, mają znacznie mniejsza odpowiedzialność,
                  znacznie wieksze przywileje pracownicze, znacznie mniejsze wymagania zwiazane z
                  kwalifikacjami - wystarczy poczytac ogloszenia o konkursach na stanowiska
                  urzednicze.
                  Przykładowe zarobki nauczyciel-urzędnik:
                  nauczyciel stazysta 1-wszy rok pracy: ok. 900 zł netto/m-c
                  urzędnik stazysta 1-wszy rok stażu: ok. 450 zl netto/m-c
                  • Gość: belfer II Re: polityczna hucpa postkomuchów! IP: 88.156.63.* 28.05.07, 01:05
                    Gość portalu: adg napisał(a):

> nauczyciele relatywnie zarabiaja znacznie więcej niz urzednicy
                    > relatywnie bo pracuja znacznie mniej, mają znacznie mniejsza
                    odpowiedzialność,
                    > znacznie wieksze przywileje pracownicze, znacznie mniejsze wymagania zwiazane
                    z
                    >
                    > kwalifikacjami - wystarczy poczytac ogloszenia o konkursach na stanowiska
                    > urzednicze.
                    > Przykładowe zarobki nauczyciel-urzędnik:
                    > nauczyciel stazysta 1-wszy rok pracy: ok. 900 zł netto/m-c
                    > urzędnik stazysta 1-wszy rok stażu: ok. 450 zl netto/m-c

Ale się ubawiłem :-)))

• Gość: akurat Re: polityczna hucpa postkomuchów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.07, 21:12
          W rodzinie mam nauczyciela i powiem tyle. 18 godzin niby to pracuje a potm
          udziela korepetycji i ma dwie a nawet trzy razy więcej niż ja.A malo nie
          zaranbiam. Niech sie wezmą do roboty. Może rzeczywiście nie 40 godzin ale te 30
          to spokojnie w tygodniu powinii przepracować. Nauczyciele to banda nierobów i
          tyle.
          • Gość: 123 Re: polityczna hucpa postkomuchów! IP: *.tktelekom.pl 26.05.07, 22:29
            Masz 100% racji Akurat.Ja tez znam wielu nauczycieli i rzeczywiście jakoś nigdy
            sie nie przepracowują.A te gadki o przygotowywaniu sie do lekcji ,swobodnie
            mozna wlożyć między bajki.Pracują byle jak,a potem odsylają na korki,oczywiście
            do siebie.Chyba zadna profesja nie ma tylu przywilejów,co nauczyciele / urlop
            dwa miesiące,Karta Nauczyciela,18 godzinny tydzień pracy itp/
            Paranoja!!!
        • Gość: nauczycielka Re: polityczna hucpa postkomuchów! IP: 88.156.63.* 20.06.07, 14:31
          Tak, najwięcej pyskują ci ,którzy maja problemy emocjonalne ze sobą i ze swoimi
          pożal się Boże dziećmi.Ale ja juz z tym skończyłam, bo w wieku 60 lat odeszłam
          na zasłużona emeryturę.Winę za to wszystko co dzieje się złego w oswiacie
          ponoszą niestety rodzice.
      • Gość: mark Re: polityczna hucpa solidaruchów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 20:47
        Gość portalu: sekator napisał(a):

> Szkoda tylko,ze jakoś tak niezbyt chętnie "koledzy" z komuszego ZNP,
        pyskowali
        > i strajkowali jak ich partyjni "lsdowscy" towarzysze niepodzielnie rządzili
        > oświatą i Polską. ...
        Czy nie wiesz czasem, czyje to rządy przygotowały reformę oświaty i czyje rządy
        kompletnie ją olały robiąc sobie jeszcze z tego kpiny?

Podpowiem Ci. Zaczęły rządy Krzaklewskiego a kończą rządy Kaczyńskich.

Na tej reformie na pewno nie skorzystali ani uczniowie, ani nauczyciele, choć
        nie watpię, że takich było nie mało zaczynając od Wiceminister Pani Potockiej.
        Czy ten temat Ciebie nie kręci?
    • Gość: belfer II Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: 88.156.63.* 26.05.07, 17:13
      Jak można być wydajnym w pracy jeżeli stresujesz się tym, że jest 10 a
      pieniędzy już nie ma? Dlaczego po 18 godzinach lekcji idzie się do następnej
      pracy? Po co korepetycje? Dlaczego 1 etat to za mało do normalnego życia?
      Dlaczego w czasie urlopu szuka się dodatkowego płatnego zajęcia?

• Gość: Hana Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.ols.vectranet.pl 26.05.07, 19:32
        Dlaczego?Dlaczego?Na dobrą sprawę w każdej grupie zawodowej znajdują się
        ludzie,którzy mogą zadawać takie pytania.
        • Gość: cccc Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: 88.156.63.* 26.05.07, 19:43
          poprostu przyjdz i popracuj a pózniej oceniaj....
        • theedge Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków 26.05.07, 20:33
          Dlaczego?

Wbrew pozorom odpowiedz jest banalnie prosta. Przyczyną jest państwowa oświata!
          Prywatyzacja tego sektora spowodowałyby znaczny wzrost zarobków pedagogów oraz
          ich pozytywną selekcję. Dokładnie tego tzn. prywatyzacji - domagają się obecnie
          strajkujący lekarze. Oni doskonale wiedzą ze prywatyzacja poprawi zarówno
          sytuację lekarzy jak i pacjentów. Nauczyciele (jak wyżej wspomniałem) do
          specjalnie myślących nie należą dlatego jeszcze długo będą zadawać pytanie -
          "dlaczego?".
          • Gość: belfer II Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: 88.156.63.* 26.05.07, 22:02
            Prywatyzacja szkół - OK
            40 uczniów w klasie - tak wygląda klasa w szkole bez czesnego. Dlaczego? Za
            każdego ucznia jest kasa od państwa (subwencja)
            A szkoła z czesnym - są ale jakoś nie ma za wielu chętnych. Szkół prywatnych
            jakoś nie przybywa. Powód - ile osób może pozwolić sobie na dopłacanie do
            gwarantowanego przez państwo bezpłatnego kształcenia.
            Znam osoby, które zabrały swoje pociechy z prywatnej szkoły i to nie ze względu
            na czesne.
            Czy tak ma wyglądać nasza oświata?
            Czy wszyscy Ci którzy uważają że nauczyciele mają tak dobrze zaakceptują 40
            ucznów w klasie (a może i więcej - nie ma ograniczeń co do liczby ucznów). A
            może są gotowi płacić czesne 400-600-1000 zł miesięcznie.
            A do 18 roku życia dziecko ma obowiązek kształcić się.
            Odnośnie prywatyzacji służby zdrowia - to będzie dopiero selekcja naturalna.
            Zapłacił to przeżyje. Nie ma kasy - lekarz powie - "nie możemy nic zrobić".
            • Gość: adg do belfra II IP: *.mosar.pl 27.05.07, 23:59
              zamiast tracic czas na pisanie sloganów poczytaj ustawę o systemie oswiaty i
              przepisy wykonawcze. Nawet nie znasz obowiazujacych Cie aktów normatywnych.
              Istnieje ograniczenie liczby uczniów w klasach w zależności od etapu nauczania.
              • Gość: belfer II Re: do belfra II IP: 88.156.63.* 28.05.07, 00:32
                jakoś nie mogę w tej ustawie tego zlokalizować
                adg możesz mi pomóc?
                • Gość: adg Re: do belfra II IP: *.mosar.pl 28.05.07, 00:37
                  www.men.gov.pl
                  tam znajdziesz przepisy wykonawcze
                  Życze miłej lektury
                  • Gość: belfer II Re: do belfra II IP: 88.156.63.* 28.05.07, 00:46
                    OK znalazłem
                    ale nie ma mowy jaka może być maksymalna (dopuszczalna) liczba uczniów w
                    oddziale
                    Jeżeli znalazłeś taki zapis to podaj jakieś szczegóły
                    • Gość: adg Re: do belfra II IP: *.mosar.pl 28.05.07, 00:52
                      polecam do poduszki statut szkoły (łacznie z podstawa prawną), a na okienku
                      organizacyjny plan pracy szkoły (łacznie z podstawa prawną).
                      Chyba, ze jestes dyro :), ale wtedy wiesz zapewne co i dlaczego tworzysz.
                      • Gość: belfer II Re: do belfra II IP: 88.156.63.* 28.05.07, 00:55
                        no to kto w końcu ustala maksymalną liczbę dzieci w klasie
                        ustawa, rozporządzenie, statut, widzimisię dyra, a może rodzice?
                • Gość: adg Re: do belfra II IP: *.mosar.pl 28.05.07, 00:43
                  przepraszam.. jestes nauczycielem wiec możesz tego nie wiedzieć, przepisami
                  wykonawczymi do cyt. ustawy sa rozporzadzenia resortowego ministra (różnie go
                  zwali, ogolnie: ministra do spraw oswiaty)
                  • Gość: belfer II Re: do belfra II IP: 88.156.63.* 28.05.07, 00:50
                    nie gniewam się
                    nie jestem nauczycielem :-)
          • Gość: mark Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 20:55
            theedge napisał:

> Dlaczego?
            >
            > Wbrew pozorom odpowiedz jest banalnie prosta. Przyczyną jest państwowa
            oświata!
            > Prywatyzacja tego sektora spowodowałyby znaczny wzrost zarobków pedagogów oraz
            > ich pozytywną selekcję.

Jest prywatna oświata otrzymująca tyle samo pieniędzy, co oświata państwowa
            plus czesne. Czy poziom nauczania szkół prywatnych jest rzeczywiście wyższy?
            Dla czego Kuratorium oświaty - tak jak to kiedyś było obiecywane - w ramach
            rakingu szkół nie opublikuje wyników matur w poszczególnych szkolach?

Przecież to takie proste bez stosowania zabawy w bezsensowne bicie piany!!!

Co stoi na przeszkodzie?

Dla czego faktyczny stan oświaty w poszczególnych szkołach ukrywa się pod
            średnią wojewódzką?

Skoro cnota krytyki sie nie boi, to o co w tym interesie chodzi?
    • Gość: MichalK88 Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.07, 22:08
      Mialem watpliwa przyjemnosc uczeszczania do panstwowego LO (mysl, ze mam je juz
      za soba, uskrzydla mnie), uwazanego za jedno z najlepszych w regionie.
      Za "jakosc", jaka oferuja "nauczyciele" w panstwowych szkolach, to powinno im
      sie te pensje jeszcze obciac. Sa oczywiscie wyjatki, ale niewiele.

Jakby ktos chcial mnie zaczac wyzywac od leni czy nieukow, to dodam, ze bylem
      uczestnikiem olimpiady na szczeblu centralnym (bylym finalista, gdyby nie
      niekompetencja mojego nauczyciela, ktory nie raczyl poinformowac mnie, ze na
      przygotowania przysluguje mi tydzien wolnego) i laureatem wielu konkursow,
      teraz zas studiowac bede kierunek, ktory w calej Polsce rocznie rozpoczyna ok.
      100 osob rocznie (a duzo mniej konczy).
      • Gość: belfer II Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: 88.156.63.* 27.05.07, 00:34
        Może nie len czy nieuk, ale z pewnością niechluj...
        ...i oczywiście jesteś baaaardzo skromny.
        • Gość: Hana Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.ols.vectranet.pl 27.05.07, 07:16
          Dlaczego belfrze sądzisz,że MichalK88 to niechluj.Albo ty go znasz osobiście
          albo ja sie jeszcze nie obudziłam?Już piję kawę to może mi sie poprawi myślenie.
        • Gość: MichalK88 Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.07, 16:42
          Jakze merytoryczna odpowiedz... Za Polski Ludowej zapewne Pan Profesor zdazyl
          doskonale opanowac technike schodzenia z niewygodnych tematow, szukania
          zastepczych i wymijania niewygodnych pytan.
          "Falszywa skromnosc to oznaka niekompetencji" - Napoleon Bonaparte
          "Nie warto byc skromnym, gdyz ludzi skromnych docenia sie dopiero po smierci" -
          Slawomir Baranowski
          W kapitalizmie - w przeciwienstwie do socjalizmu - swoimi sukcesami nalezy sie
          chwalic, bo nikt inny za Nas tego nie zrobi...
          • Gość: belfer II Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: 88.156.63.* 27.05.07, 17:01
            A jakie znaczenie ma chwalenie się anonimowo na forum w Internecie?
            • Gość: mark Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 20:56
              A ma!!! Dobre samopoczucie można sobie podnieść :))
      • Gość: sekator Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: 88.156.63.* 27.05.07, 00:40
        Trzeba było od razu na Oxforda - co się tu będziesz postponował z jakimiś tam
        belframi. Tam wszystko podają "geniuszom" lokaje na tacy, żeby nie musieli
        nadwyrężać swoich genialnych umysłów.
        • Gość: tomcio Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.ols.vectranet.pl 27.05.07, 08:58
          Michał ma rację niestety. Płacić więcej tak, ale za wysoką jakość, a z tym bywa
          baaaardzo różnie drodzy nauczyciele.Coś na ten temat wiem jako dyrcio.
          • Gość: belfer II Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: 88.156.63.* 27.05.07, 10:00
            A co robi dyrcio by podnieść jakość?
            • Gość: MichalK88 Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.07, 16:26
              Zacznijmy od tego, ze w szkole panstwowej bardzo niewiele moze zrobic.
              Instytucje panstwowe, takze oswiatowe, maja to do siebie, ze bardzo czesto
              sluza jako cieple schronienie, z ktorego bardzo ciezko wyleciec, az do
              emerytury.
              A i za co tu polepszac jakosc ksztalcenia, jak szkoly nie maja nawet na
              personel odpowiedzialny za konserwacje powierzchni plaskich...

Pewnym lekarstwem byloby zerwanie z pseudo-rownoscia i tworzenie klas dla
              lepszych i gorszych uczniow z odpowiednio przydzielonymi nauczycielami. Ale
              gdzie cos takiego w "solidarnym" panstwie...
            • Gość: mark Re: A za ile? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 21:00
              Mam zatem pytanie, ile byłbyś w stanie zapłacić czesnego za nauczanie własnego
              potomka na poziomie znacznie przekraczającym to, co się obecnie obserwuje?
              • Gość: haha Re: A za ile? IP: 88.156.63.* 28.05.07, 21:10
                tylko czy potomek jest zdolny i to wytrzyma
                • Gość: mark Re: A za ile? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 09:45
                  A to jest już zupełnie inna sprawa. Ambicje to jeszcze nie wykształcenie czy
                  matura - chyba że giertychowska :))
              • Gość: Olsztynianin Re: A za ile? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 13:22
                W Korei Południowej i Japonii nie są rzadkością rodziny, gdzie na edukację
                przeznacza się nawet 80% dochodó rodziców, a bywa, że i więcej.
          • Gość: nauczycielka Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: 88.156.63.* 20.06.07, 16:51
            Jak porównywać wyniki tego samego nauczyciela w klasie nieuków ,leni i
            opóźnionych, z wynikami w klasach zdolnych, chetnych i ambitnych. Całe
            szczęście, że w mojej szkole jest podział klasowy na takich i takich.Każdemu
            rodzicowi zdaje się, że ma w domu geniusza, którego dołują nieudolni
            nauczyciele.Szkoda,że taki tatuś albo mamusia nie może przyjść na lekcję i
            popatrzeć na swoje mądre dziecko, i posłuchać co ma do powiedzenia. Często w
            klasie LO nie potrafi taki PRZECZYTAĆ treści zadania, powtórzyć ze
            zrozumieniem, a co mówić o rozwiązaniu, nawet przy pomocy nauczyciela! Rodzice
            zejdźcie na ziemię ,pozamykali zawodówki i wasze genialne dzieci nie dają sobie
            rady w normalnych szkołach.Za pracę w takich warunkach i z taką młodzieżą
            powinniśmy należeć do grupy najlepiej zarabiających.
    • Gość: student Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.samorzad.pw.edu.pl 27.05.07, 19:00
      Podwyższyć pensum o 2/3 do 30 godzin, pensję o 2/3 i zwolnić pozostałych.
      Nauczyciele będą lepiej zarabiać i pojawi się selekcja pozytywna.
      • Gość: adg Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.mosar.pl 28.05.07, 00:19
        Owszem do 30 godzin dydaktycznych - 6 lekcji dziennie. Przez pozostały czas
        codziennie od 8 do 16 niech będzie w szkole dostepny zarówno dla uczniów jak i
        rodziców i niech w szkole sprawdza zeszyty, sprawdziany, przygotowuje sie do
        lekcji. Nauczycieli tez obowiazuje 40-godzinny tydzień pracy.
        Tu zaraz belferII rzuci argument zebrań z rodzicami i rad pedagogicznych. Ten 1
        raz na miesiąc/2 miesiące (zebranie z rodzicami) moze mieć nauczyciel
        nadliczbówkę lub można przesunąć godziny czasu pracy. Rady pedagogiczne
        dyrektor niech organizuje w godz. do 16. Może nie będzie wtedy na nich zbędnych
        monologów i jałowych dyskusji.
        Wyjazdy z klasą? Wystarczy w zakresie obowiązków dopisać sporadyczne
        wykonywanie dodatkowych obowiazków. I można stosowac wtedy jasne kryteria przy
        rozdziale nagród i przyznawaniu dodatku motywacyjnego.
        • Gość: Leon Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 21:15
          Najlepiej zarabiającym człowiekiem w tym kraju powinienem być ja i oczywiście
          moja grupa zawodowa... Czy ktoś z Was myśli inaczej? :) :) :)
          • Gość: mark Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 21:28
            O ile w tej idiotycznie realizowanej gospodarce rynkowej nie będzie zrozumienia
            granic bądź norm wynikających z etyki i ekonomii, ten cyrk jedynie słusznej
            racji z własnego punktu widzenia będzie się ciągnął w nieskończoność. Nie chcę
            być czarnym krukiem, ale wydaje się, że obecna ekipa przegrzewa wszystko do
            granic możliwości. Pierwsza lepsza analiza zjawisk ekonomiczno-społecznych u
            nas i w Unii wręcz wymusza postawienie pytania, w co gra ta orkiestra?
          • Gość: Hana Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.ols.vectranet.pl 29.05.07, 09:47
            TAK,masz rację,oczywiście.Najwięcej ja powinnam zarabiać.
            • Gość: Hana Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.ols.vectranet.pl 29.05.07, 09:49
              Moja myśl skierowana była do Leona.
        • Gość: mark Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 21:19
          Też jestem tego zdania. Niech to będzie nawet 40 godzin tygodniowo za godziwe
          pobory i w warunkach gwarantujących należyte wykonanie zadań. Według zasady - 8
          godzin dziennie i pocałujta wójta.

Czy do sprawdzania wyników nauczania potrzebny jest spokój i cisza? O ile wiem,
          w szkołach poza klasami i pokojem nauczycielskim, nauczyciele nie mają żadnego
          kąta, który pozwolił by na taki luksus. Przygotowanie ćwiczeń z chemii, fizyki,
          ekonomii itp. wymaga nie tylko czasu i miejsca, ale także niezbędnych
          warunków. ]
          Czy jest jakaś szkoła w Olsztynie spełniajca te wymagania?

Dalej, do przeprowadzenia takich ćwiczeń wymagane są pewne nakłady finansowe,
          na które oświaty po prostu nie stać. Czy nauczyciel ma to finansować z tych
          swoich śmiesznych poborów przekształcając się w Judyma i zapominając o rodzinie?

Jeżeli chcemy rzeczywiście stworzyć warunki nauczania dla naszej dziatwy, to
          stwórzmy najpierw warunki dla takiego działania edukacyjnego w sposób rozsądny
          spełniający Mickiewiczowskie mierzenie sił ns zamiary.

Nie najwyżej oceniam tą zreformowaną tylko pod hasła oświatę, ale to wcale nie
          oznacza, że tymi prymitywnymi hasłami lansującymi znane "divide et impera"
          będziemy udawali, że wszystko jest "lege artis" i tylko koń jest zły, bo susem
          nie potrafi przeskoczyć Morza Czerwonego ;(
          • frezja07 Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków 29.05.07, 12:06
            Cała oświata postawiona jest na głowie. Religii są 2 godziny w tygodniu, wfu 4
            a fizyki 1.
            • theedge Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków 29.05.07, 13:30
              Ciekawe, nikt nie zauważa, że przyczyną biedy w oświacie jest właśnie fakt iż
              jest ona państwowa. Wbrew pozorom to nie przypadek, że państwowa oświata,
              państwowa służba zdrowia, czy państwowe górnictwo itp. mają kłopoty finansowe i
              nieustanie wymagają dofinansowania. Po prostu państwową kasą zawsze sie źle
              zarządza i ile by jej nie było zawsze będzie za mało. Pamiętajcie urzędnik
              państwowy wchłonie każdą ilość gotówki i z tego względu państwowy nauczyciel
              zawsze będzie biedny.
              I jeszcze jedno pytanko do nauczycieli. Ile było tak masowych protestów ZNP w
              czasie pierwszych 2 lat rządów SLD? A może za SLD było tak cudownie, że protesty
              nie miały sensu?

A wiecie dlaczego Polaków nie stać na szkoły prywatne, bo już płacą sporą sumkę
              na "darmową" szkole państwową.
              • Gość: Stefan Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.olsztyn.mm.pl 29.05.07, 16:31
                Jezeli nauczyciele tak narzekaja to niech ida do pracy na budowe tam zarabiaja
                wystarczająco i nienarzekaja maja czas przygotować sie sprawdzić narzędzia w
                oddzielnym pomieszczeniu , pracę zaczynają o 8 a koncza o 14, maja wolne ferie
                zimowe i wakacje,a po pracy maja czas nudzielania korepetycji (20zl. za godz.)
                tym ktorzy chca sie nauczyc tynkować , murować lub klasć polbruk. Jacy Wy
                jestescie biedni !
                • Gość: 123 Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.tktelekom.pl 29.05.07, 16:40
                  Kto bierze tak mało za korki? Chyba katecheci?
                  • Gość: giza Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.olsztyn.mm.pl 29.05.07, 17:23
                    górnik pracuje na szychcie jakieś 8 godzin, policjant zaiwania 8 godzin,
                    brukarz 8 godzin, a czym się różni nauczyciel od nich? wykształceniem?
                    buhahahaha - przez 20 lat pracy powiela to samo i do jakiej lekcji ma się
                    przygotować? bez jaj, wakacje wydłużone, ferie itd. wszystkie święta. To jest
                    najbardziej uprzywilejowana grupa osób, a rozgonić w cztery wiatry, kiedy nawet
                    dzieci nie potrafią w szkole wychować. dzisiaj zwalają winę na telewizję,
                    internet a w szkole tylko chodzi o to aby zrealizować pragram, aby wpisać
                    tematy do dziennika.
                    Zabrać nauczycielom przywileje!!!!!!!!!!
                    Normalny urlop 26 czy tam 28 dni a reszta to szkołę sprzątać i remontować,
                    konspekty pisać na następny rok szkolny, chociaż nie wszyscy muszą. Bo weźcie
                    taki historyk w podstawówce czy gimnazjum, czy szkole średniej - co on nowego
                    powie, historii już się nei zmieni Grunwald był, Jagiełło był i koniec - ale
                    jemu należy się podwyżka, wcześniejsza emerytura, wakacje, urlop dla
                    podratowania zdrowia - nie bądźcie śmieszni. ZNP to taka ostoja starej
                    nomenklatury, która na barkach innych grup zawodowych chciałaby coś zyskać.
                    Żeby nie było tak, że tylko krytykuję
                    Dać podwyżki pielęgniarkom!
                    Dać podwyżki policjantom - ale tym z dołu a nie tym z góry.
                    I już chyba nie widzę innych grup zawodowych.
                    Samorząd pracuje sam na siebie.
                    Lekarze? byłem dzisiaj u lekarza prywatnie - o dziwo tam nie ma żadnego
                    strajku :)
                    proponuję wyliczyć koszt studió lekarskich, jaki ponosi społeczeństwo i po
                    odliczeniu lekarzy z conajmniej 10-letnim stażem, którzy już spłacili dług dla
                    społeczeństwa, kazaćreszcie albo zwrócić pieniądze, albo odpracować to na co my
                    wszyscy im łożyliśmy.
                    A generalnie to przywileje, immunitety, to chyba gorse niż ta cała lustracja.
                    eeeeee
                    • zbyszek07 Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków 30.05.07, 06:58
                      nie jestem nauczycielem,
                      nie zazdroszcze im ani pracy ani placy,
                      ale tez bym chcial zarabiac chociaz podobnie do nich...
                      a strajkowac sobie moge...
                      po pracy...
                      :(
              • Gość: mark I znowu swoje :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 12:02
                Czemu więc nie założysz szkoły prywatnej?
                Będziesz wtedy miał tyle pieniędzy, co szkoła państwowa plus jeszce czesne :)
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=63018364&a=63230739
            • Gość: mark "Strajk nauczycieli jest niezgodny z ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 11:41
              ...nauczaniem Jana Pawła II – obwieścił wiceminister edukacji Mirosław
              Orzechowski (LPR) w liście wysłanym do dyrektorów, nauczycieli i wychowawców
              szkół noszących imię polskiego papieża..." ;)

Jeszcze jeden z tego pierwszego szeregu do wycierania sobie "usteczek" cytatami
              JPII wtedy kiedy jest mu to na rękę. Jego szef Giertych zamiast z rozmawiać z
              nauczycielami potraktował ich wybitnie "honorowo" podejmując dysputy z
              lekarzami. Minister Zdrowia Religa zamiast ze strajkującymi lekarzami rozmawia
              z łamistrajkami z Solidarności. Kurski oficjalnie twierdzi, że strajki to powód
              zadowolenia strajkująch ze swego statusu. Ziobro wybiela swego współpracownika
              z kontaktów z SB, mimo ewidentnych dowodów współpracy. Kaczmarek już widział
              konta ludzi lewicy, chociaż Szwajcarzy pokazali mu figę. A Prokuratorzy z łodzi
              w zabójstwo Blidy chcą wrobić ludzi z SLD.

Czy więcej potrzeba dowodów na wszechobecną paranoję???
              • Gość: mark Zamiast podwyżki paciorek :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 11:45
                Link do hiobowych przemyśleń v-ce Gertycha:
                www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2007053004
                • Gość: * Do czego i komu potrzebni są nauczyciele IV RP!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 14:26
                  Nauczycielka ze wsi Kroczewo może być obłożona "rodzajem ekskomuniki" za
                  doniesienie na księdza, który kazał nauczycielom przygotować ołtarz, a tym się
                  to nie spodobało tym paskudnym niewiernym!!! :)

A było tak:
                  W poniedziałek w pokoju nauczycielskim zawisło ogłoszenie: "W związku z tym, że
                  ks. proboszcz dr Marek Zawadzki z parafii św. Jana Chrzciciela wyznaczył
                  nauczycieli do przygotowania ołtarza na Boże Ciało, wyznaczam następujących
                  nauczycieli do wykonania tego zadania [i tu: nazwiska pięciu nauczycielek]".
                  Podpis: dyrektor szkoły mgr Barbara Łubek.

Ksiądz komentuje to jednoznacznie: Jestem proboszczem, więc zażyczyłem sobie,
                  by jeden ołtarz przygotowali nauczyciele. Przecież mieszkają tu chrześcijanie.
                  I nie pozwolę, by mniejszość, która żyje bez Boga, mówiła mi, co mam robić.
                  Ustalę, która z nauczycielek doniosła na mnie. Na pewno ją ukarzę. To ja mam tu
                  władzę duchową nad wsią. To będzie coś w rodzaju ekskomuniki.

A ja mam do księdza proboszcza prośbę. Może by tak wyznaczył nauczycieli np. do
                  mego dziecka po jednym na każdy dzień. Skoro w szkole są niepotrzebni, to może
                  ja też będę miał z tego jakąś korzyść ;)

Jest to już skandaliczne zaniedbanie władz państwowych w tolerowaniu zmuszania
                  nauczycieli do czynienia tego, czego prawo im nie nakazuje. Jawne naruszenie
                  praw gwarantowanych konstytucją powinno mieć swoje konsekwencje. Pozostaje
                  tylko pytanie, czy IV RP jest rzeczywiście państwem prawa?

Myślę, że niedługo zagonieni zostaniecie do mysiej dziury z żebraczymi poborami
                  i będziecie tańczyć pod dyktando miejscowych proboszczy. Atmosfera tego wątku
                  wyraźnie wskazuje, że czas najwyższy sprowadzić do parteru niedobite resztki
                  inteligencji tego kraju :(
                  • Gość: saga Re: Do czego i komu potrzebni są nauczyciele IV R IP: *.tktelekom.pl 20.06.07, 15:06
                    IV RP jest państwem kościelnym,wyznaniowym - nie wiedziałaś/łeś,to teraz
                    przekonałaś/łeś się sama/sam na własnej skórze.Może nareszczie otworzysz oczy
                    Narodzie.
    • Gość: akurat Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.eranet.pl 02.06.07, 11:17
      Jak śmiesznie pracują to i smiesznie zarabiają
    • Gość: Alina Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: 88.156.63.* 03.06.07, 17:17
      Uważam, że na powyżki zasługują tylko i wyłącznie górnicy, ponieważ ich praca
      jest niebezpieczna i mogą w każdej chwili zginąć. Gdy schodzą pod ziemię to nie
      są nigdy pewni czy wrócą. Dletego uważam, że tylko im wyłaćznie należą się
      podwyżki. Nauczyciele i tak maja dobrze, bo mają dużo wolnego, żadna grupa
      zawodowa tak nie ma więc niech nie przesadzają, a że ich praca jest ciężka i
      stresująca to trzeba było się najpierw zastanawiać jak się wybierało ten zawód.
      Uważam też, że powinni w uczelniach pedegogicznych wybierać i sortować
      studentów, którzy się do tego zawodu najlepiej nadają. Bo na nauczyciela nie
      wszyscy się nadają, a pracują i tylko zniechęcają uczniów do szkoły i
      nauki!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: babajackowa Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.ols.vectranet.pl 20.06.07, 15:39
        do Sagi,która prosiła naród o otwarcie oczu - ja,jako przedstawicielka tego
        narodu,otwieram oczy i co widzę?ZŁOŚĆ,GNIEW,NIENAWIŚĆ I CZUBEK WŁASNEGO NOSA.I
        po co było otwierać oczy,czasami mając zamknięte oczy można więcej
        widzieć.Zamykam więc oczy i wyobrażam sobie:chodzą ludzie
        zyczliwi,mili,uczynni,uśmiechnięci i.t.d.ECH MARZENIA,gdyby częsciej chciały
        się spełniać.
        • Gość: saga Re: Nauczyciele mają dość śmiesznych zarobków IP: *.tktelekom.pl 20.06.07, 15:50
          Sympatyczna Babojackowa,nie wiem,czy mozna zobaczyć więcej mając zamknięte
          oczy,wiem natomiast,że można rozbić sobie nos.Marzenia są po to,by się
          spełniały.Tylko, my sami musimy im trochę pomóc.Najgorsze jest nicnierobienie.
    • mike.recz Bułgarscy nauczyciele to mają wyobraźnię:)))) 20.06.07, 16:33
      Nawet ci, którzy w ogóle się nie uczą dostaną najlepsze stopnie. Taki podarunek
      dostaną bułgarscy uczniowie od swoich nauczycieli. To protest, który ma zmusić
      do podniesienia pensji w szkołach. Może być skuteczny, bo wszystkim "prymusom"
      rząd będzie musiał wypłacać stypendia - informuje serwis dziennik.pl.
      wiadomosci.onet.pl/1557072,12,item.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka