Dodaj do ulubionych

Olsztyn ma być piękniejszy w sieci

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.07, 20:24
No tak, Pan Głażewski od kiedy objął stanowisko nie potrafił się popisać w
żadnej dziedzinie, więc próbuje chociaż poprawić wizerunek Olsztyna w internecie.

Niestety wychodzi mu to bardzo nieudolnie.

Ten artykuł to nie tylko kompromitacja Pana wiceprezydenta Głażewskiego, ale
także informatyków pracujących w ratuszu, których Głażewski pozatrudniał jak
tylko dostał stołek, zapewne koledzy.

Przechodząc do rzeczy, strona owszem jest przejrzysta, jednak mimo wszystko
jest zbyt uboga, ona w ogóle nie promuje Olsztyna.
Pan Głażewski twierdzi, że oglądał inne miejskie strony, ale chyba jednak do
strony miasta Szczecin > www.szczecin.pl którą JA PODAJĘ jako przykład dobrej
strony miejskiej , nie dotarł.

Tak jak tę stronę jeszcze bym przeżył, to głupot o domenie olsztyn.pl nie
jestem w stanie słuchać.
Mianowicie, to jest niemal praktycznie niemożliwe aby Urząd Miasta Olsztyn jak
to mówi Pan Głażewski "pozyskał" domenę "olsztyn.pl"

Dlaczego?

Dlatego, że właścicielem domeny, jest NASK (Naukowo Akademicka Sieć
Komputerowa, powołana do życia bodajże przez rząd w 1991 roku) która jest
GŁÓWNYM rejestratorem domen w Polsce.
Lista domen obsługiwanych przez NASK dostępna jest: www.dns.pl/domeny.html

Ogólnie rzecz ujmując, jeżeli kupujesz domenę głażewski.pl to kupujesz ją w
NASK, bądź u partnerów NASK. Nieważne gdzie, to NASK ma Twoje dane i domeny
znajdują się w bazie NASK.

Jak już napisałem właścicielem domeny olsztyn.pl jest NASK, oczywiście NASK
jako instytucja rządowa ma obowiązek przekazać na wniosek miasta, domenę.

Tak więc, idąc dalej, jeżeli Pan Głażewski chciałby aby Urząd Miasta Olsztyn
był właścicielem domeny olsztyn.pl i wystosował wniosek, to wszyscy klienci
NASK, którzy mają kupione subdomeny w domenie olsztyn.pl czyli np.
głażewski.olsztyn.pl MUSZĄ wyrazić zgodę na zmianę właściciela głównej domeny
z NASK na urząd miasta Olsztyn.
A zgodnie z danymi z www.dns.pl/zonestats.html - na dzień dzisiejszy
takich klientów jest 1713, czyli 1713 firm i osób fizycznych musiałoby wyrazić
zgodę na to, żeby właścicielem stał się urząd Miasta, a wystarczy że jedna
osoba nie lubi Pana Głażewskiego, bądź Małkowskiego i się nie zgodzi wtedy
czar pryska i jesteśmy z powrotem w punkcie wyjścia.

Zgody to jedno, druga kwestia, to serwery oraz infrastruktura
gwarantująca utrzymywanie domeny, oraz subdomen dotychczasowych klientów.

W przypadku gdy jednak Pan Głażewski oraz informatycy z ratusza zrozumieją iż
ich pomysł jest nierealny, wtedy można przedstawić drugą opcje:

Mianowicie, postarać się o subdomenę www.olsztyn.pl, to już co innego niż
olsztyn.pl.
Obecnie www.olsztyn.pl ma jakaś firma z poza Olsztyna, w ciągu kilku miesięcy
odwiedziło stronę przeszło 40 000 osób i co robił Pan Głażewski przez ten
czas? Ogrzewał stołek chyba.

Niech tylko nie wymyśla, żeby odkupić domenę za 10 000zl od firmy, co już w
styczniu mówił bo to totalna głupota. MY PODATNICY NIE BĘDZIEMY SPONSOROWAĆ
DOMEN DLA URZĘDU - jeszcze tego brakuje.

Miasta Warszawa oraz Zamość wystąpiły na drogę sądową (bądź też bezpośrednio
do NASK) przeciwko firmom o prawa do subdomen www.warszawa.pl oraz
www.zamosc.pl (wtedy prezydentem warszawy był Kaczyński).
Miasta nie zapłaciły ANI ZŁOTÓWKI a pod adresami www.warszawa.pl oraz
www.zamosc.pl znajdują się oficjalne strony Urzędów Miast.

Co do artykułu, nie ma to jak wypowiadać się nie mając pojęcia o
funkcjonowaniu internetu :)
Tak więc niech Pan Głażewski i informatycy dalej udają że pracują a my
będziemy im skrupulatnie patrzeć na ręcę.

Liczę że Pan Głażewski odpowie na mojego posta - MERYTORYCZNIE
Obserwuj wątek
    • danyboy Olsztyn ma być piękniejszy w sieci 21.09.07, 20:27
      No nareszcie!
      Wiele o wiele mniejszych miejscowości ma ładniejsze, ciekawsze i lepiej
      promujące je strony...
      Swoją drogą to skandal, że tak późno. Przecież to powinna być pierwsza
      "inwestycja" w promocję i rozwój regionu.
      Trzymam kciuki i liczę na rzetelną aktualizację tej strony.
    • Gość: Konio Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.07, 21:10
      A od niedzieli, 24 września rusza nowy portal Olsztyn.24. Nowa gazeta
      internetowa powstała bez zadęcia, po cichu, bez pomocy radnych, ale z prywatnej
      inicjatywy pasjonata. Podejrzewam, że pan Głażewski może na tym portalu co
      najwyżej występować jako komentator. Społeczny.
    • Gość: ja Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: 88.156.63.* 21.09.07, 21:13
      buahahaha, czym sie tu podniecac, zwykla joomla.
      • danyboy Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci 21.09.07, 22:06
        O rany masz racje!
        To jest darmowy CMS.
        Boję się tylko, że wykonanie kosztowało jakieś koszmarne pieniądze...
        • Gość: joomla Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.olsztyn.mm.pl 22.09.07, 20:03
          Projekt jest oparty o gotowe szablony dostepne pod adresem
          www.joomlart.com/ szablon na ktorym oparto strony jest tutaj:
          www.joomlart.com/templates_demo.php
          • Gość: beryl Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.07, 20:14
            bardzo dobry szablon komercyjny. Joomlart to jedna z najlepszych na świecie
            wytwórni szablonów do Joomla. Ja jednak wole te z www.rocketheme.com - są chyba
            ciekawsze. Jednak te z joomlartu lepiej wypadają w walidacjach
      • Gość: joombers Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.07, 12:57
        troche dziwny komentarz-tak jakbym zobaczył np. mercedesa SLK i powiedział
        buuaahhaa- zwykły mercedes SLK. Joomla to najlepszy system oparty o otwarte
        oprogramowanie. Ciesze się że miasto nie marnuje kasy na cmsy takie jak fundują
        nam np panowiez wm.pl za grubą kase.
        www.joomla.pl/index.php/content/view/261/2/ to niezły powód żeby stawiac
        na open source.
    • Gość: monkis Olsztyn-Joomla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.07, 22:52
      no cóż, zawsze ładniejsza strona niz poprzednia; ktoś wziął kasę a
      to tylko Joomla czyli system sam w sobie darmowy- za te pieniądze to
      mozna było zapewne wykonac portal interaktywny.
      • Gość: ** Re: Olsztyn-Joomla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.07, 23:06
        Strona ładniejsza. Trzeba będzie ja jednak w działaniu przetestować. Jeśli
        będzie aktualna może być ok.
        Kto ją przygotował. Czort go wie. W źródle strony widnieje adres
        olsztyn.kei.pl/. Tam podpięte są wszystkie css-y, skrypty, itd.
        Sama domena www.kei.pl wskazuje na firmę hostingową - Krakowskie e-Centrum
        Informatyczne JUMP s.j.
        Występuje też jakiś błąd w skryptach (których nota bene jest bardzo dużo
        wrzuconych w ciało strony).
        Błąd: uncaught exception: Nie udzielono uprawnien do wywolania metody
        Location.toString
        Pożyjemy, zobaczymy.
        • Gość: ab Re: Olsztyn-Joomla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.07, 12:45
          kei.pl to chyba tylko hosting bo oni raczej nie zajmuja sie robieniem stron
      • Gość: regon Re: Olsztyn-Joomla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.07, 12:41
        Nie zdajesz sobie chyba sprawy jak potężnym systemem jest joomla. To że jest
        darmowy to tylko kolejny powód dla którego warto używać joomli. Nie wiem czy
        wiesz ale Joomla dostała ostatnio nagrodę dla najlepszego systemu CMS na świecie
        -oczywiście opartego na otwartym kodzie. Ztego co widze nawet nasz lokalny
        krezus czyli galindia i wm.pl małpują rozwiązania joomli :)))
    • Gość: pakio Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.olsztyn.mm.pl 21.09.07, 23:14
      W pełni się z Tobą zgadzam. text-shadowiczę, że autorzy wysilą się trochę i dostosują stronę opartą na darmowym CMSie dostosować do dyrektywy eEurope 2002 - ec.europa.eu/information_society/eeurope/2002/index_en.htm oraz do potrzeb osób niepełnosprawnych (np. niedowidzących) www.w3.org/WAI/

Mam też nadzieję, że nie zapomną o walidacji i dostosowaniu kodu do standardów W3C.

Co do grafiki to wypadałoby już korzystać z plików w formatach PNG, APNG i SVG, a do nagłówków dodać "text-shadow". Swoją drogą to mogliby również przygotować opcję zmiany skórek na bazie CSSów oraz zaimplementować API Google Maps bądź nawiązać z kontakt z Google, aby uszczegółowić mapy miasta.
      • Gość: pako Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.olsztyn.mm.pl 21.09.07, 23:16
        zamiast " text-shadowiczę" miało być "Sądzę,"... ;)
      • Gość: ** Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.07, 23:28
        Akurat google ma słabe zdjecie Olsztyna. Ale co stoi na przeszkodzie w zakupie
        szczegółowego zdjęcia satelitarnego i dogadaniu się z jakąś firmą w utworzeniu
        mapy i hybrydy mapy ze zdjęciem.
        • Gość: pako Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.olsztyn.mm.pl 22.09.07, 00:45
          miasto posiada w swoim zasobie ortofotomapę, ale jest ona zbyt dokładna i szczera jak na internet. Do celów promocyjnych starczy materiał google w formie wektorowej (patrz np. linie autobusowe, itp. w dużych miastach). API jest bardzo elastyczne, więc czemu nie...

PS. To, że google maps pokazuje słabo satelitarne zdjecia miasta, to w cale nie oznacza, że google tych zdjęć nie posiada. ;)

Pozdr.
        • Gość: pr23m0 Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.ols.vectranet.pl 28.09.07, 00:33
          całkiem dobrej jakości fotki Olsztyna już są na zumi, ale pomysł z zleceniem
          zrobienia zdjęć satelitarnych w wyższej rozdzielczości jest genialny!
    • Gość: Andrzej Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.cg.shawcable.net 21.09.07, 23:29
      Strona rzeczywiscie ladna, ale na dzien dzisiejszy jest tylko po polsku! Jesli
      strona ma byc skierowana takze do turystow i inwestorow zza granicy (a na tym
      chyba nam zalezy), powinna istniec niezawodna wersja strony przynajmniej po
      angielsku, niemiecku i francusku. Przy czym zaznaczam, ze powinno byc to
      PROFESJONALNE I BEZBLEDNE tlumaczenie. Anglieskie strony polskich serwisow
      czesto zawieraja zalosne bledy jezykowe! Idealnym wrecz przykladem jest
      angielska strona PKP.
    • Gość: Andrzej Nie ma mozliwosci zaopiniowania tej strony! IP: *.cg.shawcable.net 21.09.07, 23:38
      Internauci moga owszem strone przetestowac, ale nie ma interfejsu ktory
      umozliwia zostawienie swojego kometarza! To kardynalny blad, bo w jaki sposob
      autorzy strony chce uzyskac opinie od internautow na temat strony? Wersja
      testowa jest w pelni wersja testowa gdy istnieje mozliwosc wyrazenia krytyki i
      sugestii na tej stronie.
      • Gość: spacz Re: Nie ma mozliwosci zaopiniowania tej strony! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.07, 09:04
        Joomla! - Copyright (C) 2005 - 2006 Open Source Matters. All rights reserved.
        olsztyn.kei.pl/templates/ja_antares/css/template_css.css
        :)
        • Gość: Andrzej Re: Nie ma mozliwosci zaopiniowania tej strony! IP: *.cg.shawcable.net 24.09.07, 03:42
          I niby co ma byc w tym linku?
    • Gość: joombers Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.07, 12:13
      Joomla to obecnie najpotężniejszy CMS otwarty. Jest o wiele lepszy niż niektóre
      CMSy "profesjonalne" czyli po prostu takie za które się płaci grubą kasę. Z tego
      co wiem naprawde sporo ludzi korzysta z Joomli- w Olsztynie np Urząd wojewódzki.
      Używam tego CMSa od paru lat ( wczesniej jako Mambo) i muszę powiedzieć ze jest
      niesamowity. Bardzo podatny na rozbudowywanie,bezpieczny i ma niesamowite
      możliwości jeśli chodzi o wsparcie ( moduły, komponenty, etc.). Dla porównania
      jeden z lepszych polskich CMSów WebBox z SKK z podobnymi jak to co widze na
      q.olsztyn.pl kosztyje jedynie 40 tyś....Inny CMS jak np Red Dot jeszcze więcej.
      Kazda modyfikacja czy moduł kosztuje grubą kasę. Joomla jest za darmo ale jej
      dostosowanie do potrzeb użytkownika może kosztować pare tysięcy-to kropla w
      porównaniu z kasą za komercyjne CMSy. Ciesze sie ze ratusz poparł idee Open
      Source bo nie ma sensu wywalania kosmicznej kasy za coś co można mieć za darmo.
      Joomla rules! :)))
      • Gość: spacz Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.07, 14:01
        Joomla jest OK. Wiem bo uzywam. Ale pisanie ze "Ma to być jeden z
        najnowocześniejszych serwisów tego typu w Polsce" to ściema póki opieramy się na
        Joomla. Joomla daje mozliwosc stworzenia serwisu laikowi. Dodatkowo uczac sie,
        po trochu moze modyfowac sporo rzeczy, ale jak nie chcesz byc uzalezniony od
        szablonow - a chcesz stworzyc "najnowoczesniejszy serwis w Polsce" - to sie tego
        nie robi na darmowym CMS. Jako ze robia to informatycy Urzedu to wydaje sie ze
        pewnych spraw jednak nie przeskoczymy. Moze i uniknie sie w ten sposob zbednych
        wydatkow. Informatycy i ta by siedzieli tyle samo godzin w robocie.
        Kluczowa dla obrony tego projektu bedzie jednak zawartosc strony. Jezeli
        Urzedowi uda sie przekonac podlegle jednostki do aktualizacji i wrzucania wielu
        info to GRATULACJE dla Projektu. Obawiam sie jednak ze do obslugi panelu
        uzytkownika w Joomli potrzeba bedzie kilku SZKOLEN lub przykładowa Pani z
        Biblioteki bedzie wysylac mailem co informatyk ma wrzucic. Pani z Biblioteki,
        nie umniejszajac jej wiedzy i pracy ktora wykonuje, nie musi sie znac np. na
        grafice. Umieszci jeden obazek bmp czy nieobrobiona grafike i caly projekt sie
        wali. Obym sie mylil z ta aktualizacja:)
    • Gość: zorientowany Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.tpnet.pl 22.09.07, 13:35
      Jeżeli urząd nikomu nie zlecił zrobienia serwisu (tzn. nikomu nie płaci za
      realizacje) to rozumiem, że zajmują się tym miejscy informatycy którzy mają
      stałą pensję.
      W takim przypadku faktycznie dobrze że wybrali Joomle, bo przygotowanie
      autorskiego CMS pewnie zajęłoby im rok.

Jeżeli ratusz zlecił stworzenie strony jakiejś firmie i płaci za to pieniądze,
      to oczywiście jest to kolejna porażka urzedu miasta.
      No chyba że firma za dopasowanie Joomli do grafiki weźmie 300-500zł, jeżeli
      więcej, to miasto jest stratne.
      Proszę wejść na www.webhelp.pl > bazar, tam można orientacyjnie się zapoznać ile
      płaci się za takie usługi,
      Profesjonalna grafika wykonana przez tzw. 'freelancera' 400zl
      Autorski CMS (systzem zarządzania treścią) ok. 500-2000zl (tego na stronach
      urzędu nie ma)
      Dopasowanie darmowego CMSa do grafiki, max. 500zl

Jaki jest minus używania ogólndostępnych darmowych CMSów?

Taki, że kiedy "hackerzy/script kiddies" wykryją lukę w darmowym CMSIE strona
      może zostać 'shackowana'.
      Zazwyczaj po wykryciu takiej luki, następuje masowe hackowanie stron opartych na
      tych darmowych CMSach.

Tutaj mogą Państwo zapoznać się z przykładem krytycznych luk w Joomli:
      hack.pl/aktualnosci/krytyczna_aktualizacja_joomla_251
      Niespełna miesiąc temu oficjalna strona Joomli została także 'shackowana',
      proszę: hack.pl/aktualnosci/wlamanie_na_serwer_joomli_725

Szkoda że w ratuszu nie ma profesjonalistów...

have fun!

• Gość: beryl Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.07, 14:24
        To co wskazujesz jako wadę joomli jest jednoczesnie jej siła- jesli pojawiaja
        sie luki to w takich projektach jak joomla ktore sa wspierane przez duza grupe
        spolecznosciowa krytyczne aktualizacje pojawiaja się bardzo szybko. Czasami
        wersje beta pomagaja wykryc luki zanim pojawi sie ostateczna wersja. Komercyjne
        cmsy rozwijane przez mala grupe ludzi sa zazwyczaj duzo bardziej dziurawe bo
        najzwyczajniej w swiecie mniej oczu patrzy na projekt i moze przepuscic jakies
        bledy.

Z tektu wynika ze to informatycy postawili joomle-wiec uwazam ze to bardzo
        sensowne ekonomicznie rozwiazanie. PO kodzie css widze ze oparli sie na
        templatce komercyjnej jednej z lepszych na swiecie firm produkujacych skorki do
        joomla. Jednak nie zgodze sie z tym ze przygotowanie temlplatki to 500 zl-
        zrobienie pozadnego projektu do joomla opartego na divach i css a nie na ramkach
        oraz przygotowanie specyficznych modulow kosztuje sporo wiecej. Za 300-500 zl
        mozna kupic ewentualnie lekko przerobiony szablon komercyjny lub darmowy. Czesto
        takie ceny podaja studenci lub uczniowie z liceow i psuja rynek. Bo sorry ale
        uzywajac legalnego oprogramowania i porzadnego sprzetu nie kalkuluje sie to
        ekonomicznie. Jednak sila joomli tkwi tez w tym ze istniej cala masa darmowych
        bardzo fajnych templatek.

Powodzenie projektu strony miejskiej bedzie w duzym stopniu zalezalo od tego jak
        duzo redaktorow bedzie mial ten serwis. Joomla jest do tego stworzona. Trzymam
        kciuki za powodzenie tego projektu. Ta strona naprawde bedzie mogla byc jedna z
        najlepszych w Polsce.
        • Gość: zorientowany Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.tpnet.pl 22.09.07, 15:47
          "Za 300-500 zl mozna kupic ewentualnie lekko przerobiony szablon komercyjny lub
          darmowy. Czesto takie ceny podaja studenci lub uczniowie z liceow i psuja rynek."

Nawet gdyby, to krzywda się Tobie dzieje, że studenci sobie dorabiają?
          Lekko przerobiony szablon? Chyba sobie żartujesz, proszę sprawdź portfolia ludzi
          którzy za 500zl wykonują grafikę, są to W PEŁNI PROFESJONALNE projekty, widać że
          nie znasz rynku.

Co więcej, nie zdziwiłbym się, jakbyś był jednym z informatyków pracujących w
          ratuszu.
          • Gość: beryl Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.07, 20:11
            Wiem co pisze bo robie templatki-miedzy innymi do joomla, więc jestem w stanie
            rozpoznac w css-ach charakterystyczne elementy które są zerżnięte z innych
            templatek- czasami nawet błędy kopiują... Nie mam nic przeciw studentom ale nie
            raz zdarzało mi się że ludzie po takim "specjaliście" rzucali mięsem na joomla,
            a ja musiałem poprawiać.Po za tym nie uwierzę że mają orginalnego photoshopa czy
            pakiet macromedii.Ja zapłaciłem za to kupę kasy żeby pracować na legalnym sofcie
            i wliczam to do ceny. Wiem jak działają te firmy o których wspominasz. Zazwyczaj
            polega to na tym że budują 4-5 układów templatek a potem tylko zmieniają obrazki
            i kolory. Mam prośbę- przyjrzyj się dokładnie templatkom firm o których
            wspominasz. Skoro takie firmy jak rocketheme albo joomlart robią jedną templatkę
            miesięcznie (zazwyczaj naprawdę wypasione w kilku wersjach kolorystycznych)to
            uwierz mi że nasi "specjaliści" nie są aż tak dużo lepsi. A co do sugesti że
            pracuje w ratuszu- znam człowieka który tam pracuje i szczerze mówiąc za takie
            śmieszne pieniądze nie chciałoby mi się wstawać...1600 zł...dziwie się że im się
            chce w ogóle coś robić. Po za tym nie poszedłbym do pracy do żadnego urzędu bo
            tam trzeba być chyba na 7.30 :))) a ja mam geny panicza i przed 9 proszę mnie
            nie budzić :))))
    • Gość: Wojtek Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.olsztyn.mm.pl 23.09.07, 17:02
      Żal słuchać pseudofachowców - p. Jakub Broch pisze, że strona jest utrzymana w
      stylu Web2.0 bo wyeksponowany jest walor informacyjny. Dramat- W20 to przeciez
      przede wszystkim tresci tworzone przez uzytkownikow danego serwisu w ramach
      spolecznosci.

Strona jest zmodyfikowanym templatem

www.joomlart.com/templates_demo.php?template=ja_sargas
      Czyli to co mialo byc inne, lepsze, doskonalsze bedzie jednym z wielu. Miasta
      nie stac na takich fachowcow. Nie mozna wziac kogos kto zrobi to porzadnie od A
      do Z ??

• Gość: buzz Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.07, 17:44
        praktycznie każdy cms zawiera w sobie warstwę graficzną czyli templatkę. Po co
        wywalać kosmiczną kasę? żeby byś na siłę orginalnym? łechtać swoje ego można na
        inne sposoby. Zresztą widzę że w stronie są użyte moduły podobne do tych jakich
        używa Gazeta Wyborcza- to chyba dobry wzór.Moim zdaniem strona wygląda super bo
        jest oparta na profesjonalnej templatce. Z tego co mówi Głażewski strona ma być
        prowadzona właśnie w stylu Web 2.0- w tym wypadku jako społeczność może wystąpić
        grupa urzędników. Pracuje tam chyba z 500 osób. Jeśli co 5 będzie miała
        uprawnienia i będzie coś wprowadzała to będzie to super strona-na pewno jedna z
        lepszych w Polsce.
        • Gość: nic Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.07, 17:55
          buzz ciągle chwalisz tę stronę, tylko zmieniasz nicki - jaki masz cel?

Najlepsza strona w Polsce? Najlepszą jak już pisali może być www.szczecin.pl i
          to jest profesjonalna strona.

Do głupot dotyczącymi domeny o których Głażewski mówił to też nikt nie potrafi
          się ustosunkować.

Kogo chcecie oszukać?

Strona co najwyżej może być "PRZECIĘTNĄ" stroną Urzędu Miasta, wśród tysięcy innych.
          • Gość: buzz Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.07, 19:00
            hehhehe jasne :)) pewnie widzisz to samo IP ale trudno ci wpaść na to że pisze
            tez kilka osób z mojej sieci? Cóż...nie bede się tłumaczył za kumpli-mają własny
            rozum i jak bedą chcieli to ci odpowiedzą. Pytasz o mój cel? Mój cel jest taki
            żeby skończyć z promowaniem pseudofachowców którzy za systemy dużo gorsze niż
            te open source biorą kosmiczną kasę. Powiedz mi co jest złego w tym że joomla
            czy drupal jest za darmo? Dla mnie to coś bardzo dobrego. Dla mnie to gwarancja
            bezpieczeństwa, jakości i możliwości szybkiej modyfikacji. Skoro postawili jako
            urząd stronę na joomli to oznacza ze nie będą wydawać kosmicznej kasy na
            modyfikacje. Przyjmij do wiadomości że przyszłość należy do takich systemów jak
            joomla. To dzięki nim ceny płatnych CMSów zjechały z np 100 tys do 30 tys.
            Miałem do czynienia z wieloma komercyjnymi CMSami np. nasz lokalny ten galindi (
            to ci od wm.pl) i powiem szczerze że nie dorasta do pięt joomli.
        • Gość: Wojtek Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.olsztyn.mm.pl 23.09.07, 20:07
          Samo wykorzystanie joomli czy tez jej mozliwosci nie sa przedmiotem mojej oceny.
          CMS jak CMS. Chodzi o layout (z templatow) i pisanie idiotyzmow. Głażewicz nie
          pisze nic o W20. A jesli uwazasz, ze do W20 wystarczy garsc piszacych urzednikow
          to .. ustaw sie z tymi pseudofachowcami w jednym rzedzie. A do zrobienia serwisu
          wezmy fachowcow, ktorzy beda potrafili stworzyc cos oryginalnego. Za rozsadne
          pieniadze. Lepiej wydac i 100 tysiecy i sie nie wstydzic, niz wywalac 500 zl w
          bloto i wspierac sie komentarzami amatorow.
          • Gość: anonimowy gość Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.07, 08:29
            Żeby potem można było krzyczeć Olsztyn nie daje pieniędzy na malowanie domów i
            na nowe chodniki a ma kasę na niedobry portal internetowy ... przypominasz mi
            człowieku moherowy beret ...

• Gość: student Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.univ.gda.pl 23.09.07, 18:01
        Ha ha ha!

Ta strona z darmowym systemem zarzadzania i przerobionymi darmowymi grafikami (template`ami)
        moze byc rzeczywiscie najlepsza, ale KOMPROMITACJA Olsztyna, od razu za Panem Malkowskim i Glazewskim.
        • Gość: lak Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.07, 20:22
          co za cholerna olsztyńska żenada - po co to w ogóle robić?
          szkoda czasu - amatorszczyzna - podajcie nazwiska kto to robił?
      • Gość: Q Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.tktelekom.pl 17.11.07, 17:08
        fook - jaki z ciebie gupi typ ... zrozumienie treści na maturze jest niezłym
        pomysłem "STYLU" web20 ... zawartości wizualnej ... zaokraglone ramki proste
        sugestywne pastelowe kolory ... hehe
      • Gość: anonimowy gość Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.07, 08:26
        Więc W2.0 nie charakteryzuje się zaokrąglonymi okienkami oraz pastelową
        kolorystyką ...

styl [łac.], szt. plast. całokształt cech charakterystycznych dla sztuki danej
        epoki, szkoły, kierunku lub twórcy; termin wykorzystywany w badaniach nad sztuką
        do klasyfikacji zjawisk artystycznych.

• Gość: Informatycy UM Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.um.olsztyn.pl 24.09.07, 10:17
      Szanowni Forumowicze

W związku z żywą dyskusją na forum GW postanowiliśmy przekazać nieco informacji
      na temat naszego projektu. Postaramy się udzielić informacji dlaczego i jak
      wybraliśmy system CMS oraz co chcemy robić z nim dalej.

Joomle wybraliśmy po dogłębnej analizie systemów CMS. Okazało się że systemy
      komercyjne które były porównywalne z CMSami opartymi na otwartej licencji
      kosztowały kilkadziesiąt tysięcy złotych. Do tego dochodziły koszty ich stałego
      unowocześniania oraz koszty związane z pisaniem dodatkowych modułów. Aby nie
      płacić tak dużych pieniędzy za rozwiązania które mamy w zasięgu ręki i to za
      darmo postanowiliśmy się oprzeć na aplikacjach Open Source.. Następnie
      poddaliśmy analizie dostępne oprogramowanie. Ostatecznie wygrało oprogramowanie
      Joomla które uznaliśmy za najbardziej obiecujące i spełniające zakładane
      kryteria. Braliśmy pod uwagę: możliwości techniczne, bezpieczeństwo, możliwość
      modyfikacji, aktualizacje, rozwój komponentów i modułów, cenę komponentów
      komercyjnych oraz przede wszystkim to czy system będzie spełniał nasze
      oczekiwania. Joomla spełnia je nawet ze sporą nadwyżką potencjału do
      rozbudowania w przyszłości.

Nowa strona UM Olsztyn będzie w zasadzie systemem stron a nie jedną stroną.
      Docelowo będą to co najmniej 4 portale tematyczne. Cześć serwisów będzie
      redagowana wyłącznie przez urzędników- te dotyczące decyzji administracyjnych,
      aktów prawnych, etc.- część zaś przez podmioty zewnętrzne. Szczególnie serwis
      poświęcony kulturze będzie serwisem w dużym stopniu o charakterze
      społecznościowym. Serwisy gospodarcze i turystyczne przewidujemy w 4 wersjach
      językowych (angielska, niemiecka, rosyjska i hiszpańska).

Strony robimy samodzielnie, używając czasami komercyjnych modułów renomowanych
      firm. Ostatecznie nasz system stron kosztuje podatników bardzo mało zaś efekt
      jest porównywalny z CMSami komercyjnymi.

Strona będzie często aktualizowana. Obecnie przewidujemy iż będzie ją
      współredagował zespół ok. 100 osób o różnych stopniach uprawnień. Mamy nadzieję
      że zapewni to stały i płynny przepływ informacji. Oprócz tego niektóre części
      serwisów będą tak jak wcześniej wspominaliśmy, redagowane przez osoby
      współpracujące z poza UM Olsztyn.

Templatka (szablon graficzny) czyli warstwa wizualna strony jest modyfikacją
      produktów firmy Joomlart. Jest jedna z najlepszych firm produkujących tego typu
      rzeczy. Decyzja o ich zainstalowaniu zapadła po dokładnym zastanowieniu. Mamy
      również swoje własne rozwiązania jednak z powodu chęci jak najszybszego
      uruchomienia serwisu dla mieszkańców Olsztyna postanowiliśmy uruchomić go na
      templatkach joomlart które są estetyczne i spełniają nasze oczekiwania
      techniczne. Oczywiście będziemy je nadal modyfikować i doskonalić. W przyszłości
      wraz z rozwojem portali będziemy wprowadzać swoje rozwiązania lub rozwiązania
      komercyjne dostosowane do naszych potrzeb.

Wszelkie uwagi dotyczące strony proszę zgłaszać poprzez kliknięcie banera
      mówiącego o zgłaszaniu imprez-pojawi się wówczas formularz kontaktowy. Za
      wszelkie konstruktywne uwagi i takąż że krytykę będziemy bardzo wdzięczni, gdyż
      nie mamy monopolu na najlepsze rozwiązania i chętnie skorzystamy z rozsądnych
      rad osób którym zależy na tym by Olsztyn miał jak najlepszą stronę. Obecnie
      działają dwa serwisy które są w fazie testowej : strona główna WWW.olsztyn.eu
      oraz WWW.q.olsztyn.pl

Pozdrawiamy

Informatycy UM Olsztyn
      • Gość: nic Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.07, 10:51
        Drodzy informatycy UM,

Odnieśliście się do darmowego systemu CMS - OK
        Korzystacie z darmowych szablonów - OK

Takie działania można pośrednio zrozumieć, jeżeli urząd miasta nie chce wydawać
        poważniejszych pieniędzy.
        Ale skoro już ograniczacie koszty, to nie oszukujmy nikogo, że ta strona będzie
        'najlepsza' w Polsce. W końcu sami nie jesteście politykami więc nie jesteście
        zobowiązani kłamać :)

Prosiłbym, abyście odnieśli się do kuriozalnej wypowiedzi Pana Głażewskiego na
        temat domeny, która była dość 'idiotyczna'.

Przypominając jeden artykuł niby oszczędzacie koszty, a Głażewski chce kupować
        domenę za 10 000zl?
        www.agencjaitp.pl/printout6218.html - link
        • Gość: maly Re: Olsztyn ma byc piekniejszy w sieci IP: *.pl 24.09.07, 10:55
          Jako informatycy UM moglibyscie odniesc sie do pierwszego wpisu w tym temacie,
          z ktorym nikt nie podjal dyskusji?
        • Gość: Informatycy UM Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.um.olsztyn.pl 24.09.07, 12:21
          Z informacji które mamy wynika że Wydział Prawny UM Olsztyn podjął kroki prawne
          w celu pozyskania domeny www.olsztyn.pl i pokrywa się to z działaniami jakie
          podjęto w innych miastach którym to się udało.

Jeśli chodzi o szatę graficzną to używamy templatek komercyjnych a nie darmowych.

Rzeczywiście nie chcemy wydawać dużych pieniędzy na systemy które są osiągalne
          zupełnie za darmo. Na systemie Joomla oparto wiele stron internetowych miast,
          powiatów czy też innych jednostek administracji. Wśród nich są strony które są
          uznawane za najlepsze w Polsce. Dla nie przekonanych proponuje skontaktować się
          ze stowarzyszeniem „Miasta w Internecie” które przyznaje prestiżowe nagrody
          „złote@”. Nagrody te przyznaje poważne jury złożone z profesjonalistów oraz
          autorytetów branży IT. Wiele projektów przez nie nagrodzonych czy też
          wyróżnionych opierało się właśnie na tym systemie. Tak więc uważamy że nasza
          strona ma ogromny potencjał. Po za tym uważamy że wartość strony jest mierzona
          przede wszystkim jakością informacji, jej aktualnością oraz łatwością w jej
          znalezieniu. To będzie dla nas szczególnym priorytetem i na tym mamy zamiar się
          skupić- nie zapominając jednak o wyglądzie.

Po za nagrodami dla najlepszego systemu CMS na świecie i względach praktycznych
          które wymieniliśmy wcześniej, dodatkowym argumentem przemawiającym za wyborem
          CMS typu Open Source było to iż coraz więcej podmiotów komercyjny stawia swoje
          serwisy WWW na tym systemie- w tym te naprawdę duże i poważne które stać nawet
          na stworzenie autorskiego projektu (np. ogólnopolski tygodnik „Przekrój”
          postawiony jest na Joomla).
          • Gość: lak Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 01:03
            tak przekrój chodzi na joommli a na czym chodzi NYT?

nam małym nieznośnym forumowiczom chodzi o wersję beta, która nawet jeśli stanie
            się wersją alfa to i tak nie będzie najlepszą stroną na świecie czy w europie
            lub galaktyce.
            chodzi nam o to że miast oznajmic powstaje strona zapraszamy do dyskusji -
            powiedziano: powstaje strona - najlepsza z najlepszych (w takim stanie rzeczy
            dyskusja jest zbędna bo skoro strona jest najlepsza...)

Ok osobiscie mysle ze zginiecie w natloku informacji, zastanawiacie sie i
            realizujecie jakies wymyslne kalendarze aby upakowac jakos te wszystkie imprezy
            - (czy będzie możliwość wyszukiwania imprez wg znaku zodiaku?)
            i cały czas myślę te 100 osób (społecznie oczywiście) zasuwa aktualizuje,
            dopisuje i nie wiem po co?

www.nycvisit.com/index.cfm - jakieś pytania?
            www.visitmelbourne.com/ - może tu?

zwróćcie uwagę na główny pasek menu, nikt się nie rozdrabnia. Jedzenie Spanie
            Rozrywka

www.berlin-tourist-information.de/polski/index.php - ktoś coś powie....no

przyjedz odkryj zostan na dluzej

to co wy robicie brzmi mniej wiecej:
            "mamy teatr!"
            • Gość: Informatycy UM Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.um.olsztyn.pl 25.09.07, 08:32
              Te dwie strony które zostały pokazane są jedynie częścią systemu. Poważną
              dyskusję na temat wartości strony(czy raczej stron) będziemy mogli podjąć
              dopiero po tym jak zostanie uruchomiona w 100%. W tym momencie jest na to za
              wcześnie. To co proponujemy będzie spięte w jeden spójny system. Nie ma się co
              bać natłoku informacji jeśli ma się pomysł na to jak je porządkować i zarządzać.
              Nie chcemy na siłę udowadniać że mamy najlepsze rozwiązania w tej części
              galaktyki ale mamy podstawy uważać że nasz pomysł ma szanse powodzenia oraz duży
              potencjał. Na pewno posłuchamy dobrych, konstruktywnych rad mądrych ludzi i
              będziemy starać się wprowadzać je w życie. Za złośliwości - dziękujemy, nie
              skorzystamy.
              • Gość: dx Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.olsztyn.net.pl 25.09.07, 09:12
                Fajnie, że włączyliście się (Informatycy UM) do dyskusji, i to
                merytorycznie, a nie "na okrągło". Ale zasadnicze pytania były też
                skierowane do Waszego szefa - polityka i zarazem urzędnika p.
                Głażewskiego. A ten albo nie korzysta z internetu i nie czytał tej
                dyskusji, albo nie niczego nie ma do powiedzenia. Tak to już jest z
                politykami.
            • Gość: anonimowy gość Re: Olsztyn ma być piękniejszy w sieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.07, 08:32
              joomlapoweredsites.com/
    • Gość: Rafal Kolejny wybitny specjalista/urzednik od 7 bolesci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 14:01
      Web 2.0?
      Web 2.0 to przełom w sieci polegajacym na odwroceniu komunikacji - nie serwer
      tworzy tresc dla uzytkownikow, tylko uzytkownicy tworza tresc dla
      serwera (w sensie serwisu). W web 2.0 masz mozliwosc nawiazania kontaktu,
      zdobycia elektronicznej wizytkowki, zawiazania lokalnej spolczenosci (ot np.
      wokol przyjaciol jakiegos parku czy sympatykow klubu sportowego), napisania
      wiadomosci w wewnetrzym systemie, zalozenie konta na serwisie,
      dogrania kilku zdjec olsztyna i skomentowania ich u innego uzytkownikam,
      napisanie na forum watku, skomentowanie artykulu, dodanie daty do
      elektronicznego kalendarza a potem synchronizacja jego z telefonem komorkowym,
      subksrypcja kanalu rss/atom. A potem cala masa spraw technicznych - semantyczny,
      oparty na XMLu (oraz wdrazany dla administracji publicznej format Dublin Core)
      kodzie strony itp itd. Tu jest toporny, nie walidujacy sie przez W3C kod strony,
      masa niepotrzebnych, niewystepujacych w specyfikacjach znaczników HTML. Napewno
      nie w XHTML 1.0/1.1 o ktorego opiera sie idea web 2.0

Format linkow - podstrony nie beda (ze wzgledu) na ilosc zmiennych w linku
      indeksowane przez Google. Gdzie wiec spelnienie
      jednego z podstaw budowy systemu administracji publicznej - dostepnosci, skoro
      posiadajaby 90% rynku wyszukiwarka nie zalapie strony do indeksu.

Tu webdwazerowa to jest tylko grafika a i tak odnalazlem, ze jest kupiona w
      sieci. Logotyp na tej podstronie <http://www.turystyka.olsztyn.kei.pl/>
      pokazuje, ze layouty tych podstron sa robione na podstawie templatow
      ogolnodostepnych w sieci :)
      <http://turystyka.olsztyn.kei.pl/templates/ja_antares/images/logo-blue.jpg>.
      Wybierz sobie na stronie <http://www.joomlart.com/templates_demo.php> z menu
      "Club Templates", layout "JA Antares" :)

Strony nie dzialaja w wyszukiwarkach tylko w przegladarkach. Przegladarka to
      program do przegladania sieci, wyszukiwarka to aplikacja do przeszukiwania
      zasobow sieci.
      • Gość: spacz Re: Kolejny wybitny specjalista/urzednik od 7 bol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.07, 09:35
        Mijają 2 miesiące... Jommla zainstalowana. Co dalej?
    • Gość: infor sparwa dome IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.07, 01:25
      A tak przy okazji, bo jest kilka miast w Polsce, gdzie szczególnie
      zawiedli urzędnicy przy rejestracji domen eu;
      Czy analogicznie wygląda sprawa uzyskania domeny typu miasto.eu
      przez jakiś urząd, jak domeny miasto.pl (zakladam analogiczną
      sytuację, jak dla domeny olsztyn.pl, gdzie jest wielu właścicieli
      subdomen, ja właście zalożyłem stronę u usługodawcy (chyba
      własciciela takiej domeny; miasto.eu i mam strone pod adresem
      www.moja_firma.miasto.eu oraz moja_firma.miasto.eu)?
      Interesuje mnie czy analogicznie musiałbym się zgodzić na zmianę
      własciciela domeny nadrzędnej miasto.eu?
      Będę wdzięczny za odpowiedź na adres infor(malpa)plusnet.pl
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka