Gość: olsztyniak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 14:12 Żyliśmy sobie dotąd w Nytszlo, a tu się okazuje, że to jest jakiś Esbekistan! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sibeliuss Re: Esbekistan ? 19.05.08, 14:55 Zainteresowanie polityką wzrasta proporcjonalnie do obniżenia poziomu testosteronu lub zaburzeń erekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawe! Re: Esbekistan ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 15:14 I na odwrót. To dlatego pewnie Cesia zapuszkowali, że tylko z rozgrzaną pałą za d... po ratuszu biegał i zupełnie przestał się interesować polityką... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odpowiedż Sibiemu Re: Esbekistan ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 16:05 Bez problemu! Co innego byli esbecy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tara Re: Ubekistan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 06:56 wiadomosci.wp.pl/kat,64794,wid,8647403,wiadomosc.html?ticaid=15ece Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Motorowerzysta Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 14:05 Przypominam, że Peerelem rządziła PZPR. SB "zabezpieczała" jej rządy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykom Re: Esbekistan ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.08, 14:32 Nie ma PRL, nie ma PZPR, nie ma (podobno) SB. A układziki trwają, kariery się rozwijają.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TESLA Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 21:31 PROPONUJE PRZECZYTAC KSIAZKIE(( MICHNIKOWSZCZYZNE )) ZIEMKIEWICZA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osram Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 12:42 wystarczy spojrzec jak odbywala sie prywatyzacja majatku panstwowego w polsce, przeciez tam szly takie przekrety ze jeszcze nasze prapraprawnuki beda za to placic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.08, 02:58 niewidzialna ręka rynku okazała się ręką aferzysty. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: A i owszem 22.05.08, 18:57 Wystarczy sprawdzić w liście Wildsteina: IPN BU 001043/2795 IPN BU 00191/316 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: A i owszem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 12:50 Jest kilku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trep Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 21:49 A za Niemca Olsztyn zwano Kasernopolis, miasto koszar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamińska Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 11:54 Audycje Wildsteina swkatowice.mojeforum.net/cienie-prl-u-agentura-w-dzialaniu-tvp-1-28002008-g-2200-temat-vt3805.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dudek Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 14:18 Wildstein urodził się w Olsztynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Pruchnal Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.08, 21:12 Tak to się robi w Krakowie forum.sws.org.pl/viewtopic.php?t=2759 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezent dla trolli Re: Ubekistan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 18:06 www.groszki.pl/groszki/1,80239,5261043,Nowa_kolekcja_Troll.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymenel@ Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 18:16 A tym wszystkim najbardziej podniecają się gó..arze pseudokombataci,i popłuczyny po prawdziwej Solidarności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymenel@ Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 01:28 mnie podnieca moja inteligencja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JSKS Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.08, 13:18 Od '80 trudniłem się fotoreporterką w Trójmieście (nie byłem związany z reżimowymi mediami). Wtedy w grudniu kiedy p. T.G. spotykał się z funkcjonariuszem SB fotografowałem i filmowałem również na terenie i z terenu pacyfikowanej stoczni, później wielokrotnie fotografowałem "ulicę", fotografowałem również odbywając służbę wojskową przed '89, raz tylko w połowie lat '80 na 1 maja po pochodzie zostałem zaciągnięty do "suki", z której dzięki mojej sile perswazji i bez składania słownych czy pisemnych zobowiązań udało mi się bezboleśnie wyjść. Przewoziłem, kopiowałem (w tym i drukowałem, posiadałem też sita do sitodruku i farbę drukarska), czasami puszczałem w obieg podziemne wydawnictwa. Może nie było to na skalę zainteresowań ówczesnej bezpieki. Może miałem dużo szczęścia. Może po prostu dzięki wychowaniu w domu rodzinnym (bo nie dzięki ówczesnej szkole) miałem jasno określone widzenie świata. Może też dzięki temu nie dałem się "złapać". Takie życiorysy również wówczas się tworzyły... Dlatego nigdy nie uznam mętnych tłumaczeń, krętaczeń i śliskich zachowań koniunkturalistów, serwilistów i współpracowników bezpieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 13:07 Prof. Geremek który niedawno zginął w wypadku był o ile się nie mylę gorącym obrońcą Esbekistanu,przynajmniej na polskich uczelniach. Czy za to należy mu się sala nazwana jego imieniem w sejmie? Kto wystąpił z taką propozycją,wdzięczni profesorowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryźli Re: Esbekistan ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.08, 13:26 W tym kraju nie-esbecy są w mniejszości. Mniejszość nie ma nic do gadania. O to biega. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klops Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 22:03 Gość portalu: Gryźli napisał(a): > W tym kraju nie-esbecy są w mniejszości. Mniejszość nie ma nic do > gadania. O to biega. Niestey to smutna i tragiczna prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tcz Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 22:27 To co - emigrujemy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.08, 20:18 Gość portalu: tcz napisał(a): > To co - emigrujemy? Tylko to pozostało. W bagnie polskim nigdy nie będzie normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RW Instytut Polskiej Niepamięci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 23:26 forum.sws.org.pl/viewtopic.php?t=2911 Odpowiedz Link Zgłoś
yadol Re: Instytut Polskiej Niepamięci 17.07.08, 22:26 ale musi być jakieś wyjście, nie można pozwalać naszym "politykom"grać polską historią, niszczenie autorytetów i wynoszenie siebie ponad jest hańbiące jeżeli służy jedynie interesom partyjnym a w tym wypadku osobistym dwóch zakompleksionych konusów, taplamy się w tym poubeckim błotku, rządzący mają nas za idiotów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo Re:Rządzący zawsze mieli nas za idiotów!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 22:44 www.polonica.net/Zdrada_zydowska-geremek.htm Oto twarz obrońcy SB-ecji!!!Wiwat profesore,ES-beko!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obs. Re:Największe "stężenie" SB-esji na m kw.jest w To IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.08, 09:08 Największa ilośc SB-eków w przeliczeniu na metr kwadratowy powierzchni zajmowanej przez uczelnie wyższe przypada w Toruniu zarówno na miejscowym uniwersytecie jak i WSKMiS o. Rydzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozioł Re:Największe "stężenie" SB-esji na m kw.jest w T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 02:39 skąd taka wiedza? żona ci nie udziela? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re:Największe "stężenie" SB-esji na m kw.jest w T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.08, 06:50 Gość portalu: kozioł napisał(a): > skąd taka wiedza? żona ci nie udziela? Z dotychczasowych znanych faktów, faktów kożle. Analizując obawy i zabiegi tego środowiska mające na celu utrącenie lustracji aż strach pomyśleć ilu jest jeszcze nie ujawnionych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kozioł-Rogacz Re:Największe "stężenie" SB-esji na m kw.jest w T IP: *.centertel.pl 24.08.08, 08:06 www.wprost.pl/ar/137040/Walesa-napiszmy-nasza-historie/ Sabat Ubeków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trolle i Bolek Re:Największe "stężenie" SB-esji na m kw.jest w T IP: *.centertel.pl 24.08.08, 08:22 wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Walesa-do-dzialaczy-S-razem- napiszmy-nasza-historie,wid,10286831,wiadomosc.html?ticaid=167b8 Kto napisze jak zabrakło Wielkiego Bronisława? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do kozła Re:Największe "stężenie" SB-esji na m kw.jest w T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 10:06 Gość portalu: kozioł napisał(a): > skąd taka wiedza? żona ci nie udziela? wystarczy skojarzyć fakty- umk i wsksim o. Rydzyka w jednym mieście.Jedna i druga to siedlisko SB-ecji. W pierwszej zatrudnionych jest ok.4,2 tys osób a w drugiej równiez nie mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jzp55 Re:Największe "stężenie" SB-esji na m kw.jest w T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 21:08 ostatnia aktualizacja: poniedziałek, 05 lutego 2007 godz. 21:52 Co dalej z profesorem? Co dalej z profesorem Januszem Kryszakiem - byłym szefem Instytutu Literatury Polskiej na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu? W czerwcu ubiegłego roku okazało się, że autorytet w dziedzinie literatury był przez ponad 20 lat współpracownikiem Służby Bezpieczeństwa. Teraz pojawiły się informacje, że po urlopie profesor wraca na uczelnię. Wiadomości-TV regionalna Nazwisko profesora Janusza Kryszaka - pracownika naukowego Instytutu Literatury Polskiej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, które kilka miesięcy temu wzbudziło mnóstwo emocji studentom najmłodszych lat jest prawie obce. Nazwisko profesora bez trudu można znaleźć, bo nadal tu pracuje. Prowadzi seminarium magisterskie, a wkrótce przybędą mu kolejne obowiązki. - Zaczynam wykład o poezji od semestru letniego, więc jestem na uczelni. Także zdziwiony jestem informacją, że podobno wracam - mówi. Profesor cieszy się ze spotkań ze studentami. Ale nie wszystkich cieszy jego obecność. Profesor Krzystof Obremski, współtwórca podziemnego pisma "Kontra" nie kryje, że jest zniecierpliwiony brakiem decyzji co do dalszych losów profesora Kryszaka. Miesiąc temu wystosował list otwarty, w którym domagał się od niego rezygnacji z pracy na uczelni. - Jeżeli ktoś podjął taką wieloletnią współpracę to jest za to odpowiedzialny, także etycznie - mówi. List, jak na razie pozostał bez odzewu. Nie opublikowało go także uniwersyteckie pismo głos uczelni. A to właśnie do uczelni należy ostatnie słowo. Zdaniem Stanisława Śmigla to jej władze powinny ocenić, czy działaność profesora przyniosła uniwersytetowi szkodę. Do czasu opracowania ostatecznego raportu członkowie zespołu nie wypowiadają się w tej sprawie. Na wnioski trzeba zaczekać co najmniej kilka miesięcy. M. Adamski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Habemus Re:Największe "stężenie" SB-esji na m kw.jest w T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 21:12 W Olsztynie nie, bo tu nikt o tym nie pisze i nie mówi. Inaczej żadnych profesorów byśmy nie mieli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jest następny Re:Nie pierniczcie Habemus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 21:20 W Olsztynie przeprowadzono chociaż częściową lustrację a w Toruniu to temat tabu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Habemus Re:Nie pierniczcie Habemus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 21:21 Nietutejszy, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jest następny Re:Nie pierniczcie Habemus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 21:27 Gość portalu: Habemus napisał(a): > Nietutejszy, co? Kto ty? Przeprowadzasz wywiad? Chcesz donieść do właściwych organów? Stare nawyki się odezwały? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antekstraszydło Re:Największe "stężenie" SB-esji na m kw.jest w T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 15:27 Gość portalu: obs. napisał(a): > Największa ilośc SB-eków w przeliczeniu na metr kwadratowy > powierzchni zajmowanej przez uczelnie wyższe przypada w Toruniu > zarówno na miejscowym uniwersytecie jak i WSKMiS o. Rydzyka. Czyli znowu Toruń pierwszy w rankingu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~ Re:Największe "stężenie" SB-esji na m kw.jest w T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 18:27 „Lange”, „Dux”, „Kosmos” i inni (Alicja Cichocka, Adam Luks, 26 Września 2008) Tagi: Region, Toruń, Społeczeństwo, Obyczaje, Magazyn, Ludzie, PRL, Nauka, Służba Bezpieczeństwa, Współpraca W toruńskim Centrum Astronomii wrze. Z akt dotyczących agenturalnej przeszłości prof. Aleksandra Wolszczana wynika, że w środowisku toruńskich astronomów działało jeszcze pięciu innych tajnych współpracowników SB. (k: 1) czytaj dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~ „Lange”, „Dux”, „Kosmos” i inni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 19:36 www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=919&NrSection=80&NrArticle=1150 56&IdTag=38 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~ Re: „Lange”, „Dux”, ̶ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.08, 17:05 Lange”, „Dux”, „Kosmos” i inni Alicja Cichocka, Adam Luks, Piątek, 26 Września 2008 W toruńskim Centrum Astronomii wrze. Z akt dotyczących agenturalnej przeszłości prof. Aleksandra Wolszczana wynika, że w środowisku toruńskich astronomów działało jeszcze pięciu innych tajnych współpracowników SB. Oprócz TW „Lange” środowisko toruńskich astronomów infiltrowało przynajmniej pięciu innych agentów. Zachowały się ich donosy, m.in., na Wolszczana. / Fot. Adam Zakrzewski TW „Dux”, TW „Orion”, TW „Kosmos” (lub „Cosmos”), TW „Omega”, TW „Profesor”. Te pięć pseudonimów z mniejszą lub większą regularnością przewija się w aktach dotyczących profesora Wolszczana, które znajdują się w bydgoskiej delegaturze Instytutu Pamięci Narodowej. W liczącej ponad 300 stron dokumentacji figuruje dodatkowo kilka tak zwanych kontaktów operacyjnych (forma współpracy z SB różniąca się od TW tylko drobnymi niuansami, m.in., brakiem wymogu złożenia pisemnego zobowiązania. Jako KO działali często członkowie PZPR, których oficjalnie można było werbować jedynie za zgodą władz wojewódzkich partii). Mówić mało, dobrze albo nic Między innymi na podstawie charakterystyki przeprowadzonej w listopadzie 1972 r. przez KO „Sabina” („Magister Wolszczan jest dobrze zapowiadającym się naukowcem z dziedziny radioastronomii. Jest również dobrze ustosunkowany do naszego państwa”) funkcjonariusze SB zainteresowali się młodym Wolszczanem, wówczas asystentem w Zakładzie Radioastronomii UMK. Niedługo potem, na początku 1973 roku, Wolszczan został pozyskany do współpracy. Podpisał oświadczenie, w którym zobowiązał się „zachować w ścisłej tajemnicy wojskowej i państwowej przebieg prowadzonych rozmów i udzielonych informacji oficerowi Kontrwywiadu Polski Ludowej o osobach i faktach interesujących tę służbę”. Określił też, że przekazywane informacje będzie podpisywał pseudonimem „Lange”. Reklama Do 1981 roku Wolszczan aż 48 razy spotykał się z oficerami SB. Sporządzał raporty ze swoich wyjazdów zagranicznych, przekazywał informacje o pracownikach Instytutu Astronomii UMK. Według raportów funkcjonariuszy SB, były to dane „o istotnej treści operacyjnej”. W charakterystyce Wolszczana sporządzonej 24 lutego 1973 roku zapisano: „Na szczególną uwagę operacyjną zasługują informacje dotyczące profesora Wielebińskiego”. Prof. Ryszard Wielebiński był wówczas dyrektorem Instytutu Maksa Plancka w Bonn. Właśnie na jego zaproszenia Wolszczan wielokrotnie wyjeżdżał na zagraniczne stypendia. - Mnie też esbecja wzywała, gdy wróciłem z Holandii. Trzeba było mieć odwagę, aby odmówić współpracy - mówi dr Jerzy Usowicz. / Fot. Jacek Smarz Profesor Wolszczan zupełnie inaczej przedstawia dziś charakter ówczesnej współpracy: „Rozmawiając z tymi ludźmi starałem się formułować i przekazywać sygnały i sprawy, o których i tak było przecież powszechnie wiadomo. Kiedy pytano mnie o osoby, starałem się trzymać prostej zasady: mówić mało, dobrze, ogólnikowo albo nie mówić nic” - pisze w swoim oświadczeniu do mediów. Postawa dyrektora „niewłaściwa” Z perspektywy czasu trudno jednoznacznie uznać przekazywane przez TW „Langego” informacje za szczególnie istotne. W większości rzeczywiście są to treści ogólnikowe. W kilku przypadkach Wolszczan ewidentnie wykręca się od powierzanych mu przez esbecję zadań. Tak jak w 1977 roku, kiedy w Toruniu odbywało się Kolokwium Międzynarodowej Unii Astronomicznej. Do miasta przyjechało 80 osób, głównie naukowcy z Europy Zachodniej i Stanów Zjednoczonych. Wydarzenie pozostawało w szczególnym zainteresowaniu SB. „Lange” zawiódł jednak. „W związku ze zmianą mieszkania i urządzania go, bardzo mało czasu spędzałem w pracy, dlatego nie posiadam informacji z terenu uczelni” - napisał w raporcie. Również opracowywane na polecenie SB charakterystyki pracowników Instytutu Astronomii zawierały bardzo ogólnikowe informacje, a często wręcz pochwały pod ich adresem. Zastanawiającym wyjątkiem jest tutaj profesor Stanisław Gorgolewski, wieloletni dyrektor Instytutu Astronomii UMK. „Bez końca konstruujemy aparaturę elektroniczną. Wszystkie poważniejsze prace powstają w czasie wyjazdów zagranicznych.W skali 21 lat funkcjonowania placówki dało to fatalne rezultaty” - narzekał TW „Lange” na sytuację w Zakładzie Radioastronomii w raporcie dla SB z sierpnia 1978 roku. Prof. Stanisław Gorgolewski był wyjątkowo ostro krytykowany w donosach TW „Langego” / Fot. Adam Luks Wolszczan kilkakrotnie podkreślał, że winny tego stanu rzeczy jest profesor Gorgolewski. W notatce z sierpniowego spotkania Wolszczana z SB czytamy: „Postawa dyrektora nie była właściwa, co doprowadzało pracowników do frustracji, obniżyło poziom naukowy instytutu”. TW „Lange” donosi o konkretnych przewinieniach swojego przełożonego: „Niesłychanie formalistyczne załatwianie nawet najprostszych spraw, faworyzowanie osób, które lubi, prześladowanie osób, do których czuje niechęć. Wykorzystuje w tym celu swoją pozycję. Doprowadza do powstania bardzo napiętych stosunków personalnych w instytucie”. - Szkoda, że nigdy nie miał odwagi powiedzieć mi o tych zastrzeżeniach prosto w oczy - ubolewa 82-letni dziś profesor Gorgolewski. - To przykre, że dowiaduję się o takich sprawach po tylu latach i w dodatku od dziennikarzy. „Dux” i „Profesor” o „Lange” Donosił jednak nie tylko TW „Lange”, donoszono również na niego. TW ukrywający się pod pseudonimem „Dux” w raporcie z października 1978 r. tak opisywał relacje Wolszczana i Gorgolewskiego: „Byłem świadkiem rozmowy, w której S. Gorgolewski powiedział o Aleksandrze Wolszczanie: - Należy do osób, które robią tylko to, co przynosi im osobiste zadowolenie i korzyści. Unika pracy społecznej. Pracuje głównie w Toruniu z dala od Zakładu Radioastronomii, uważa przyjazdy do Piwnic za durne i bezsensowne. Nastawiony jest na zbieranie materiałów za granicą. Uważa, że mało zarabia, że tylko dzięki wyjazdom może się podnieść finansowo”. Inny agent - TW „Profesor” - tak scharakteryzował Wolszczana podczas jednej z rozmów z esbekiem: „Człowiek zafascynowany Zachodem, pracę naukową w kraju traktował jako okres kwarantanny przed następnym wyjazdem”. - Dziś nie można uczciwie rozmawiać o tamtych czasach - uważa prof. Andrzej Kus / Fot. Adam Zakrzewski Rozmowa miała miejsce w 1982 roku, już po wyjeździe Wolszczana do USA, kiedy to urwały się jego kontakty z SB. Oficjalnie współpracę zawieszono w 1988 roku. Astronomowie o Wolszczanie W teczce TW „Langego” znaleźć można również wzmianki o innych „równoległych źródłach informacji” (TW „Orion”, TW „Kosmos”, TW „Omega”). Takie „krzyżowe” donoszenie było z punktu widzenia esbecji niezbędne dla upewnienia się co do wiarygodności poszczególnych agentów. - Nie chcę snuć domysłów, kto kryje się pod tymi pseudonimami - mówi profesor Jan Hanasz z Centrum Badań Kosmicznych Polskiej Akademii Nauk w Toruniu, w latach 80. aktywny opozycjonista, który zasłynął organizacją Radia „S” w Toruniu oraz spektakularnymi akcjami, polegającymi na emisji solidarnościowych haseł w telewizorach przy użyciu specjalnie skonstruowanego sprzętu. - Jestem „ścisłowcem” i wolę opierać się na faktach. Przyznam jednak, że tak jak dotąd nie miałem jakiejś szczególnej potrzeby przeglądania zgromadzonych na mój temat donosów, po ostatnich zdarzeniach zaczynam taką potrz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~ Re: „Lange”, „Dux”, ̶ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.08, 20:02 c,d. rozmowy: taką potrzebę odczuwać. W kwestii samego Wolszczana profesor Hanasz nie chce formułować kategorycznych sądów: - Wydaje się, że donosy Wolszczana rzeczywiście nie wyrządziły większych szkód w naszym toruńskim środowisku. Z drugiej strony określenie „nieszkodliwy donos” budzi we mnie sprzeciw. Nie można było przecież mieć pewności, jaka informacja wzbudzi akurat niezdrowe zainteresowanie esbeków. Ale, szczerze mówiąc, ważniejsze od tego, co minęło, jest dla mnie to, co dzieje się obecnie. Mimo wszystko oczekiwałem teraz ze strony Wolszczana uznania swojej winy i jakiejś skruchy. Niestety, nie doczekałem się. Podobnie uważa dr Jerzy Usowicz z Katedry Radioastronomii UMK: - Trzeba mieć odwagę cywilną, żeby przyznać się do błędu i przeprosić. Tymczasem Wolszczan staje na pozycji oskarżającego. Atakuje, że mu w życiu prywatnym grzebią. Taka postawa jest naganna i wymaga napiętnowania. Mnie też SB wzywało, gdy wróciłem z Holandii, podobnie jak i innych naukowców. Wielu miało jednak tę odwagę, aby odmówić współpracy. W środowisku toruńskich astronomów nie brakuje również obrońców Wolszczana. Jednym z największych jest profesor Andrzej Kus, dyrektor Centrum Astronomii UMK: - Nikt nie zadaje sobie pytania, kim Wolszczan wtedy był. Nie słynnym naukowcem, tylko chłopakiem po studiach. Miał tak lekceważący stosunek do esbecji, że dla niego ta współpraca zupełnie nic nie znaczyła. Ale dziś nie można uczciwie i spokojnie rozmawiać o tamtych czasach, bo człowiek od razu staje się agentem. I jest skończony. Zapytany o donosy na swój temat, Kus odpowiada: - Nawet jeśli był przepytywany z naszych rozmów, dla mnie nie jest to donoszeniem. Zresztą jaką te nasze rozmowy miały wtedy wartość? Wielu kolegów było wówczas zaangażowanych w opozycyjność, gdyby w środowisku działali agenci, w pełnym tego słowa znaczeniu, ci ludzie siedzieliby przecież w więzieniu. Dlatego nie wierzę w tę dwulicowość. Było raczej odwrotnie. Wolszczan grał, to był jego kamuflaż. Gdyby otwarcie stawiał się esbecji, nie byłoby teraz Wolszczana. Te nic nieznaczące donosy uznaję za cenę, jaką zapłacił za swój sukces. Dla mnie Wolszczan pozostanie człowiekiem godnym szacunku. Inni TW W sprawie pozostałych tajnych współpracowników SB, infiltrujących środowisko pracownicy Centrum Astronomii nie chcą się wypowiadać. Rzecznik prasowy UMK, Marcin Czyżniewski, zapewnia, że obecnie rektor ma informacje dotyczące wyłącznie TW „Langego”. Z wszelkimi dodatkowymi pytaniami odsyła do profesora Wojciecha Polaka, kierującego zespołem historyków badających tę tematykę. - W tej chwili mogę powiedzieć tylko tyle, że sprawa analizowana jest kompleksowo - mówi profesor Polak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: „Lange”, „Dux”, ̶ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 19:25 > > - W tej chwili mogę powiedzieć tylko tyle, że sprawa analizowana > jest kompleksowo - mówi profesor Polak. Oby nie ukręcono jej łba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jzp55 Re:Rządzący zawsze mieli nas za idiotów!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 23:29 "Gruba krecha" zniszczyła Polskę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ubowcy atakują! Re:Rządzący zawsze mieli nas za idiotów!!! IP: *.centertel.pl 30.08.08, 07:38 wiadomosci.wp.pl/kat,8171,title,Liderzy-S-skarza-sie-na-bezprawne-dzialania-IPN,wid,10309920,wiadomosc_prasa.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urban2 Re:Rządzący zawsze mieli nas za idiotów!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.08, 11:59 No i niestety nadal mają. Najważniejsze,że sami sie wyrzywią. Takie podejście pokutuje niezależnie od partii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UbekCertyfikowany Re:Rządzący zawsze mieli nas za idiotów!!! IP: *.centertel.pl 01.09.08, 08:04 biznes.onet.pl/0,1816530,wiadomosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: może,może Re:Może coś się wreszcie ruszy?!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 08:41 Platforma Obywatelska chce odebrać wysokie emerytury byłym esbekom. Z wyjątkiem tych, którzy jak major Adam Hodysz przed 1990 r. potajemnie pomagali demokratycznej opozycji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pierdu pierdu! Re:Może coś się wreszcie ruszy?!!! IP: *.centertel.pl 06.09.08, 08:50 www.abcnet.com.pl/node/2131 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irka Re:Może coś się wreszcie ruszy?!!! IP: *.centertel.pl 06.09.08, 13:40 www.ipn.gov.pl/wai/pl/18/7559/PRZEGLAD_MEDIOW__4_czerwca_2008_r.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karnisch Re:Może coś się wreszcie ruszy?!!! IP: *.centertel.pl 07.09.08, 13:53 wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Ktorzy-esbecy-straca-przywileje-emerytalne,wid,10333756,wiadomosc.html?ticaid=1690d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IPON? Re:Może coś się wreszcie ruszy?!!! IP: *.centertel.pl 17.09.08, 08:47 wirtualnapolonia.wordpress.com/2008/09/16/borusewicz-oskarzany-o-naciski-na-ipn/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa z europy Re:Może coś się wreszcie ruszy?!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 20:51 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,5729850,PO__Jaruzelski__Kiszczak_i_esbecy_bez_wysokich_emerytur.html Nareszcie,a już myślałam ,że nie jesteśmy w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ferdynand Kiepski Re:Rządzący zawsze mieli nas za idiotów!!! IP: *.centertel.pl 07.09.08, 19:59 wiadomosci.wp.pl/kat,1345,title,Jak-SB-przesladowala-Krystyne-Feldman,wid,10334333,wiadomosc.html?ticaid=16913 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nik Re:Rządzący zawsze mieli nas za idiotów!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.08, 09:56 uwagaaaaa link do stron o tematyce gejowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rejdych Ubekistan ostrzega Tuska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 23:01 swkatowice.mojeforum.net/viewtopic.php?t=6128 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Ubekistan ostrzega Tuska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 19:49 Zawsze silny, zwarty ,gotowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re:TW "Lange" bez Nobla !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 13:05 Nagroda Nobla z fizyki dla Japończyków za badania cząstek elementarnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no i dobrze Re:TW "Lange" bez Nobla !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 13:43 O, a tak już zmieniali zdanie co niektórzy na jego temat kiedy istniała iskierka nadzieji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re:TW "Lange" bez Nobla !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 18:17 Nie ma Nobla, bogu dzięki! ksarturstopka.salon24.pl/96562,index.html Na Nagrodę Nobla zasługuje jedynie Bóg. Pominąć można już fakt, że to ten, który stworzył Stalina, Hitlera... Ale przecież on też stworzył i Wałęsę, i Wolszczana i tylu (ach!) im przecież podobnych... Głosuję zdecydowanie za tym, że jest to najlepsza kandydatura do Nagrody Nobla Noblów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: węgorz Re:TW "Lange" bez Nobla !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 23:15 Nobla powinien dostać za pionierski pomysł dokarmiania ryb w Wiśle alkoholem,szynką ,piernikami,papierosami.... Odpowiedz Link Zgłoś
edico Szwedzi mają jednak swój punkt widzenia 08.10.08, 16:35 Profesor Aleksander Wolszczan jest wymieniany wśród głównych kandydatów do tegorocznej Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki, która zostanie przyznana w najbliższy wtorek. Jak pisze niedzielny sztokholmski dziennik "Dagens Nyheter", polski astronom może otrzymać Nobla za odkrycie pierwszego pozasłonecznego układu planetarnego. Razem z Wolszczanem kandydatami do nagrody jest trzech astrofizyków: Kanadyjczyk Dale Frail oraz dwóch Szwajcarów Michel Mayor i Didier Queloz, którzy dokonali podobnych obserwacji. Źródło: Życie Warszawy 2008-10-06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Historycy z IPN bedą teraz uczyć astronomii :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 17:16 Prof. Aleksander Wolszczan zrezygnował z etatu profesora zwyczajnego na toruńskim uniwersytecie - podał UMK na swoich stronach internetowych. Prawdopodobnie ubiegają się o niego Czechy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Historycy z IPN bedą teraz uczyć astronomii : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 17:47 Czesi Sb-eków nie przyjmują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z forum Re:Nikt nie chce toruńskiego kapusia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 19:22 Za Rzeczpospolitą: "Powrót prof. Wolszczana do Instytutu Maksa Plancka w Bonn, gdzie pracował w latach 70., jest mało prawdopodobny. O jego współpracy z PRL-owskim kontrwywiadem kierownictwo instytutu dowiedziało się z austriackich i szwajcarskich gazet. Wiemy, ze prof. Wolszczan współpracował z komunistycznymi służbami, gdy był pracownikiem naszego instytutu. Nie jest u nas już mile widziany - mówi "Rz" Felicitas von Aretin, rzeczniczka stowarzyszenia Maksa Plancka. Zatrudnienie osoby z taka przeszloscia byloby niezgodne z etycznymi zasadami naszej instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Ubeckie genealogie naprawiaczy historii 08.10.08, 21:11 "Dziadka Sławomir (mowa o Cenckiewiczu) zlustruje później, jako pracownik IPN, podobnie jak starszy od niego Ryszard Terlecki zlustrował swego ojca Olgierda, znanego pisarza". www2.rp.pl/artykul/143303.html?print=tak www.money.pl/archiwum/wiadomosci/artykul/prof;terlecki;zgodzilem;sie;kandydowac;na;prezydenta;krakowa,76,0,184652.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ameryka też nie Re:Nikt nie chce toruńskiego kapusia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 09:59 – Wiemy, że prof. Wolszczan współpracował z komunistycznymi służbami, gdy był pracownikiem naszego instytutu. Nie jest u nas już mile widziany – mówi „Rz” Felicitas von Aretin, rzeczniczka stowarzyszenia Maksa Plancka. – Zatrudnienie osoby z taką przeszłością byłoby niezgodne z etycznymi zasadami naszej instytucji." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a miało być cudo Re:Nikt nie chce toruńskiego kapusia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 20:25 Toruń przywłaszczył go sobie podobnie jak M. Kopernika i taki był z niego dumny dopóki nie wyszło szydło z worka ,że to zwykły kapuś . Te jego odkrycie również są podobno mocno naciągane.Różne opinie słyszy się na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: A kto chce Lubelskiego kapusia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 01:56 Bardzo proszę wyciągnąć teczki jednego i drugiego i porównać!!! Są więc kapusie lepsi mimo konkretnych dokumentów i kapusie gorsi, ponieważ poza podejrzeniem niczego im udowodnić nie można :)) Czemu to Wielgus po cichu wycofał sie z zapowiadanego powszechnie procesu lustracji a prof. Aleksandra Wolszczana skazuje się na zasadzie jakichś kolejnych IPN-owskich nie sprawdzonych pogłosek??? A gdzie dowody, o które tak walczono w wypadku Wielgusa??? Jakoś to wszystko mieści mi się w kaczej mentalności :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Kaszana Re: A kto chce Lubelskiego kapusia IP: *.centertel.pl 13.10.08, 09:14 wirtualnapolonia.wordpress.com/2008/10/13/sld-bedzie-bronic-prof-wolszczana/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re:Wielgus i Wolszczan są siebie warci. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 10:28 Kapus to kapuś. Z tym ,że ten drugi ma polaków za kompletnych idiotów opowiadając ,że podarunki e-Sb-eckie wrzucał do Wisły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Icek Re:Wielgus i Wolszczan są siebie warci. IP: *.centertel.pl 13.10.08, 10:45 Z prezentami wrzucanymi do Wisły to pewnie prawda!bo dlaczego Gdańsk taki bogaty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Agent TW pymasem Polski brzmi dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 09:39 i bardziej interesująco? A tak sytuacja przedstawia się w wypadku abp. Muszyńskiego przymierzanego na to stanowisko. Kazus Wielgusa został już wszechstronne przerobiony i pozostaje iść tylko w zaparte :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ahh Re:Uniwersytet z moherowa stracił gwiazdę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 15:11 miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,5803881,Rektor_UMK_przyjal_rezygnacje_prof__Wolszczana.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierniczek Re:Uniwersytet z moherowa stracił gwiazdę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 23:59 Są tam jeszcze inne gwiazdy,ok. 20 sztuk podobno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nihil novi Re:Uniwersytet z moherowa stracił gwiazdę ? IP: *.centertel.pl 20.10.08, 10:42 wirtualnapolonia.wordpress.com/2008/10/20/dlaczego-placimy-ubekom-za-ich-zbrodnie/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odp. Re:Uniwersytet z moherowa stracił gwiazdę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 20:19 Dlaczego płacimy UB-ekom? Bo jesteśmy głupim narodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red Re:Uniwersytet z moherowa stracił gwiazdę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 23:53 www.radio.szczecin.pl/index.php?idp=0&idx=42420 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andriusza Re:Studentom z moherowa SB-ek nie przeszkadza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 15:08 miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,5919240,Studenci_UMK_staja_w_obronie_prof__Kusa.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej2 Re:Studentom z moherowa SB-ek nie przeszkadza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.08, 16:20 miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,5962570,Torunski_uniwersytet_siega_az_do_Chin.html Czy ich głupota dosięgnie aż do Chin? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wstyd komuchy Re:akademicki parasol roztaczany nad TW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.08, 20:55 lustronauki.wordpress.com/2008/11/18/galeria-lustracyjna-akademicki-parasol-roztaczany-nad-tw/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepe Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 22:05 www.honor.pl/agenci.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macaj Antoni Re: Esbekistan ? IP: *.centertel.pl 10.10.08, 08:47 www.youtube.com/watch? v=IjI7xft8_sA&eurl=http://www.pardon.pl/artykul/6478/wykopac_geremka_ z_powazek/wszystkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chudy Gienek Re: Esbekistan ? IP: *.centertel.pl 23.10.08, 09:43 wirtualnapolonia.wordpress.com/2008/10/23/prl-owscy-dygnitarze-stali-na-czele-gangu/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eh Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.08, 19:45 "PRL-owscy dygnitarze stali na czele gangu?" Co to za kraj ,ta Polska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucjan Re: Esbekistan ? IP: *.centertel.pl 27.10.08, 07:48 www.isakowicz.pl/index.php?page=news&kid=8&nid=1176 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Priłynski Re: Esbekistan ? IP: *.centertel.pl 31.10.08, 16:56 wirtualnapolonia.wordpress.com/2008/10/31/dypl-gajowy-hab-waclaw-marucha-osiagi-i-wykony-rzadu/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: judasz Re: Esbekistan ? IP: *.centertel.pl 02.11.08, 16:20 wiadomosci.onet.pl/1855316,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toruńczyk Re: Esbekistan ? IP: *.centertel.pl 08.11.08, 11:43 katalog.bip.ipn.gov.pl/showDetails.do?lastName=grudziński&idx=&katalogId=0&subpageKatalogId=3&pageNo=1&osob aId=17826& Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bojownik Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 12:50 też trzepię pod biuletyny ipn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opozycjonista Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 19:29 IPN- dzięki, że donosiciele są trochę zaniepokojeni. Chociaż tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 11:18 Gość portalu: opozycjonista napisał(a): > IPN- dzięki, że donosiciele są trochę zaniepokojeni. Chociaż tyle! To niestety o wiele za mało ,po 18 latach od tzw. transformacji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er Re: Esbekistan ? IP: *.play-internet.pl 26.12.11, 22:51 głosowaliście na bolka, to i macie postmagdalenkowy raj z równymi i równiejszymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do judasza Re: Esbekistan ? IP: *.chello.pl 06.02.10, 10:13 Przecież wiadomo,że Kiszczak nie może się zgodzić.W naszym kraju oprawcy chodzą bezkarnie,bo jest zbudowny na gó...anym fundamcie. Nie było lustracji na początku lat 90-tych więc oczym tutaj mówimy? Dzisiaj nawet nawiedzony sekciarz z torunia próbuje zrobić sobie reklamę na śmierci naszego ks.Jerzego. Wszystko jest dokumentnie popierniczone i zmanipulowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eto Re: Esbekistan ? sam zobacz IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.11, 16:30 niezalezna.pl/7493-esbecy-uciekaja-na-rente Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Esbekistan ? IP: *.yolau.net 25.10.12, 20:56 no i nie dziwcie się, że generała sb chowa się z państwowymi honorami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opozycjonista Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 18:37 Jak najbardziej, PO umoczone w PZPR. to tylko wybrani posłowie z PO. Patrz nr.15. wiadomosci.onet.pl/1,15,11,38219021,103789224,4364648,0,forum.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudy Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 21:24 Maciarewiczowi jakoś trudno uwierzyć.Bylych członków PZPR wiadomo ,że traktowano nie jako partnerów godnych zaufania. Najwredniejsi moim zdaniem byli TW.To judasze !!! Wstyd,że jeszcze pracują na uczelniach omamiając młodzież. To samo dotyczy TW w kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powązka Esbekistan ? wróci do ojczyzny? IP: *.centertel.pl 29.11.08, 09:15 wirtualnapolonia.wordpress.com/2008/11/28/zmarla-prokurator-wolinska-kat-zbrodniarz-komunistyczny/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Esbekistan ? wróci do ojczyzny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.08, 14:07 splunąć i zapomnieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: udawać dalej Re: Esbekistan ? wróci do ojczyzny? IP: *.centertel.pl 14.12.08, 10:56 www.polonica.net/Agentury_wschodnie_uklad_postkomunistyczny.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filip Re: Esbekistan =Toruń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 19:31 miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,6066392,Rektor_torunskiego_UMK__Prof__Kus_zostaje.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ub. hab. Re: Esbekistan IP: *.centertel.pl 15.01.09, 10:09 www.isakowicz.pl/index.php?page=news&kid=8&nid=1426&PHPSESSID=6c408402cce698baf8e3d889807943c2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AA Re: Esbekistan ? wróci do ojczyzny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 21:23 Lustracji! Lustracji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 13:53 bardzo dobrze,ze będzie lustracja,trochę za pozno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 16:57 Esbekistan & Klechistan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.09, 11:29 Warot przestał demaskować konfidentów. Esbekistan trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HGW Re: Esbekistan ? IP: *.centertel.pl 01.05.09, 07:53 www.isakowicz.pl/index.php?page=news&kid=8&nid=1710 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chazarskie gadanie Re: Esbekistan ? IP: *.centertel.pl 22.05.09, 16:30 wiadomosci.onet.pl/1558312,2677,1,kioskart.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowak Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 18:02 Sobecki wykopał Warota, Esbekistan usatysfakcjonowany, zadupie pogłębione. Układ trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczurlandia Re: Esbekistan ? IP: *.centertel.pl 13.07.09, 19:53 www.kworum.com.pl/art2467,moj_sokole_gromowladny.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztyniak Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 22:26 "Debata" to najlepsza odtrutka na Esbekistan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nehoda Re: Esbekistan ? IP: *.centertel.pl 09.10.09, 17:13 ale syf! korupcja nawet w bylych slużbach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek Re: Esbekistan ? IP: *.centertel.pl 30.01.10, 08:55 podsluch i donos to mocne podstawy każdego systemu wiadomosci.onet.pl/2120808,11,wzmocnienie_kontroli_podsluchow_-_opor_sluzb,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kd Re: Esbekistan ? IP: 204.27.59.* 01.07.10, 23:23 bronek wygra i nareszcie rozpędzi darmozjadów z ipn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tg Re: Esbekistan ? IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.10, 17:56 nadal ma byc esbekistan ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: Esbekistan IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.10, 08:39 na forum widac ich po chamskich wpisach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noto Re: Esbekistan IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.10, 14:09 niezalezna.pl/blog/show/id/414 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wk Re: Esbekistan ? IP: *.pl 09.08.11, 15:15 wyciszyli warota i spokój panuje w olsztynie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: Esbekistan ? IP: *.ptr.calihop.net 25.05.12, 00:54 MAGDALENKOWY SPOKÓJ PANUJE W OLSZTYNIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ostr. Re: Esbekistan IP: *.proxnetwork.com 30.05.12, 08:54 nawet jeśli PiS sam wygra wybory trudno będzie rozbić te kliki bo one są wszędzie Odpowiedz Link Zgłoś