Dodaj do ulubionych

Esbekistan ?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 14:12
Żyliśmy sobie dotąd w Nytszlo, a tu się okazuje, że to jest jakiś
Esbekistan!
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: Esbekistan ? 19.05.08, 14:55
      Zainteresowanie polityką wzrasta proporcjonalnie do obniżenia
      poziomu testosteronu lub zaburzeń erekcji.
      • Gość: Ciekawe! Re: Esbekistan ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 15:14
        I na odwrót. To dlatego pewnie Cesia zapuszkowali, że tylko z
        rozgrzaną pałą za d... po ratuszu biegał i zupełnie przestał się
        interesować polityką...
        • sibeliuss Re: Esbekistan ? 19.05.08, 16:01
          A u Ciebie jak z tymi sprawami?
          • Gość: odpowiedż Sibiemu Re: Esbekistan ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 16:05
            Bez problemu!
            Co innego byli esbecy...
            • Gość: tara Re: Ubekistan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 06:56
              wiadomosci.wp.pl/kat,64794,wid,8647403,wiadomosc.html?ticaid=15ece
    • Gość: Motorowerzysta Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 14:05
      Przypominam, że Peerelem rządziła PZPR. SB "zabezpieczała" jej rządy.
      • Gość: antykom Re: Esbekistan ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.08, 14:32
        Nie ma PRL, nie ma PZPR, nie ma (podobno) SB.
        A układziki trwają, kariery się rozwijają....
        • Gość: osram Re: Esbekistan ? IP: *.ols.vectranet.pl 22.05.08, 19:06
          ziemba?
          • Gość: TESLA Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 21:31
            PROPONUJE PRZECZYTAC KSIAZKIE(( MICHNIKOWSZCZYZNE )) ZIEMKIEWICZA
          • Gość: osram Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 12:42
            wystarczy spojrzec jak odbywala sie prywatyzacja majatku panstwowego
            w polsce, przeciez tam szly takie przekrety ze jeszcze nasze
            prapraprawnuki beda za to placic
            • Gość: jo Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.08, 02:58
              niewidzialna ręka rynku okazała się ręką aferzysty.
    • edico Re: A i owszem 22.05.08, 18:57
      Wystarczy sprawdzić w liście Wildsteina:
      IPN BU 001043/2795
      IPN BU 00191/316
      • Gość: Karol Re: A i owszem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 12:50
        Jest kilku.
        • edico Re: A i owszem 15.11.08, 18:39
          I to wielce uduchowionych.
          • Gość: Heronim Re: A i owszem IP: *.centertel.pl 15.07.09, 18:48
            plwać na to!
    • Gość: Trep Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 21:49
      A za Niemca Olsztyn zwano Kasernopolis, miasto koszar.
    • Gość: Kamińska Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 11:54
      Audycje Wildsteina

swkatowice.mojeforum.net/cienie-prl-u-agentura-w-dzialaniu-tvp-1-28002008-g-2200-temat-vt3805.html
      • Gość: Dudek Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 14:18
        Wildstein urodził się w Olsztynie.
    • Gość: WT Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 17:44
      TW RULES
    • Gość: Adam Pruchnal Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.08, 21:12
      Tak to się robi w Krakowie

forum.sws.org.pl/viewtopic.php?t=2759
      • Gość: prezent dla trolli Re: Ubekistan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 18:06
        www.groszki.pl/groszki/1,80239,5261043,Nowa_kolekcja_Troll.html
    • Gość: antymenel@ Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 18:16
      A tym wszystkim najbardziej podniecają się gó..arze
      pseudokombataci,i popłuczyny po prawdziwej Solidarności.
      • Gość: antymenel@ Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 01:28
        mnie podnieca moja inteligencja
    • Gość: JSKS Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.08, 13:18
      Od '80 trudniłem się fotoreporterką w Trójmieście (nie byłem
      związany z reżimowymi mediami). Wtedy w grudniu kiedy p. T.G.
      spotykał się z funkcjonariuszem SB fotografowałem i filmowałem
      również na terenie i z terenu pacyfikowanej stoczni, później
      wielokrotnie fotografowałem "ulicę", fotografowałem również
      odbywając służbę wojskową przed '89, raz tylko w połowie lat '80 na
      1 maja po pochodzie zostałem zaciągnięty do "suki", z której dzięki
      mojej sile perswazji i bez składania słownych czy pisemnych
      zobowiązań udało mi się bezboleśnie wyjść. Przewoziłem, kopiowałem
      (w tym i drukowałem, posiadałem też sita do sitodruku i farbę
      drukarska), czasami puszczałem w obieg podziemne wydawnictwa. Może
      nie było to na skalę zainteresowań ówczesnej bezpieki. Może miałem
      dużo szczęścia. Może po prostu dzięki wychowaniu w domu rodzinnym
      (bo nie dzięki ówczesnej szkole) miałem jasno określone widzenie
      świata. Może też dzięki temu nie dałem się "złapać". Takie życiorysy
      również wówczas się tworzyły... Dlatego nigdy nie uznam mętnych
      tłumaczeń, krętaczeń i śliskich zachowań koniunkturalistów,
      serwilistów i współpracowników bezpieki.
      • Gość: wojtek Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 13:07
        Prof. Geremek który niedawno zginął w wypadku był o ile się nie mylę
        gorącym obrońcą Esbekistanu,przynajmniej na polskich uczelniach.
        Czy za to należy mu się sala nazwana jego imieniem w sejmie?
        Kto wystąpił z taką propozycją,wdzięczni profesorowie?
        • Gość: Gryźli Re: Esbekistan ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.08, 13:26
          W tym kraju nie-esbecy są w mniejszości. Mniejszość nie ma nic do
          gadania. O to biega.
          • Gość: klops Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 22:03
            Gość portalu: Gryźli napisał(a):

> W tym kraju nie-esbecy są w mniejszości. Mniejszość nie ma nic do
            > gadania. O to biega.

Niestey to smutna i tragiczna prawda.

• Gość: tcz Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 22:27
              To co - emigrujemy?
              • Gość: tak Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.08, 20:18
                Gość portalu: tcz napisał(a):

> To co - emigrujemy?

Tylko to pozostało. W bagnie polskim nigdy nie będzie normalnie.

• Gość: RW Instytut Polskiej Niepamięci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 23:26
      forum.sws.org.pl/viewtopic.php?t=2911
      • yadol Re: Instytut Polskiej Niepamięci 17.07.08, 22:26
        ale musi być jakieś wyjście, nie można pozwalać naszym "politykom"grać polską
        historią, niszczenie autorytetów i wynoszenie siebie ponad jest hańbiące jeżeli
        służy jedynie interesom partyjnym a w tym wypadku osobistym dwóch
        zakompleksionych konusów, taplamy się w tym poubeckim błotku, rządzący mają nas
        za idiotów
        • Gość: ooo Re:Rządzący zawsze mieli nas za idiotów!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 22:44
          www.polonica.net/Zdrada_zydowska-geremek.htm
          Oto twarz obrońcy SB-ecji!!!Wiwat profesore,ES-beko!!!
          • Gość: obs. Re:Największe "stężenie" SB-esji na m kw.jest w To IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.08, 09:08
            Największa ilośc SB-eków w przeliczeniu na metr kwadratowy
            powierzchni zajmowanej przez uczelnie wyższe przypada w Toruniu
            zarówno na miejscowym uniwersytecie jak i WSKMiS o. Rydzyka.
            • Gość: kozioł Re:Największe "stężenie" SB-esji na m kw.jest w T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 02:39
              skąd taka wiedza? żona ci nie udziela?
              • Gość: polak Re:Największe "stężenie" SB-esji na m kw.jest w T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.08, 06:50
                Gość portalu: kozioł napisał(a):

> skąd taka wiedza? żona ci nie udziela?

Z dotychczasowych znanych faktów, faktów kożle.
                Analizując obawy i zabiegi tego środowiska mające na celu utrącenie
                lustracji aż strach pomyśleć ilu jest jeszcze nie ujawnionych?

• Gość: Kozioł-Rogacz Re:Największe "stężenie" SB-esji na m kw.jest w T IP: *.centertel.pl 24.08.08, 08:06
                  www.wprost.pl/ar/137040/Walesa-napiszmy-nasza-historie/ Sabat
                  Ubeków?
                  • Gość: Trolle i Bolek Re:Największe "stężenie" SB-esji na m kw.jest w T IP: *.centertel.pl 24.08.08, 08:22
                    wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Walesa-do-dzialaczy-S-razem-
                    napiszmy-nasza-historie,wid,10286831,wiadomosc.html?ticaid=167b8 Kto
                    napisze jak zabrakło Wielkiego Bronisława?
              • Gość: do kozła Re:Największe "stężenie" SB-esji na m kw.jest w T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 10:06
                Gość portalu: kozioł napisał(a):

> skąd taka wiedza? żona ci nie udziela?

wystarczy skojarzyć fakty- umk i wsksim o. Rydzyka w jednym
                mieście.Jedna i druga to siedlisko SB-ecji.
                W pierwszej zatrudnionych jest ok.4,2 tys osób a w drugiej równiez
                nie mało.
                • Gość: jzp55 Re:Największe "stężenie" SB-esji na m kw.jest w T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 21:08

ostatnia aktualizacja: poniedziałek, 05 lutego 2007 godz. 21:52

Co dalej z profesorem?

Co dalej z profesorem Januszem Kryszakiem - byłym szefem Instytutu
                  Literatury Polskiej na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu? W
                  czerwcu ubiegłego roku okazało się, że autorytet w dziedzinie
                  literatury był przez ponad 20 lat współpracownikiem Służby
                  Bezpieczeństwa. Teraz pojawiły się informacje, że po urlopie
                  profesor wraca na uczelnię.

Wiadomości-TV regionalna
                  Nazwisko profesora Janusza Kryszaka - pracownika naukowego Instytutu
                  Literatury Polskiej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, które kilka
                  miesięcy temu wzbudziło mnóstwo emocji studentom najmłodszych lat
                  jest prawie obce.

Nazwisko profesora bez trudu można znaleźć, bo nadal tu pracuje.
                  Prowadzi seminarium magisterskie, a wkrótce przybędą mu kolejne
                  obowiązki. - Zaczynam wykład o poezji od semestru letniego, więc
                  jestem na uczelni. Także zdziwiony jestem informacją, że podobno
                  wracam - mówi.

Profesor cieszy się ze spotkań ze studentami. Ale nie wszystkich
                  cieszy jego obecność. Profesor Krzystof Obremski, współtwórca
                  podziemnego pisma "Kontra" nie kryje, że jest zniecierpliwiony
                  brakiem decyzji co do dalszych losów profesora Kryszaka. Miesiąc
                  temu wystosował list otwarty, w którym domagał się od niego
                  rezygnacji z pracy na uczelni. - Jeżeli ktoś podjął taką wieloletnią
                  współpracę to jest za to odpowiedzialny, także etycznie - mówi.

List, jak na razie pozostał bez odzewu. Nie opublikowało go także
                  uniwersyteckie pismo głos uczelni. A to właśnie do uczelni należy
                  ostatnie słowo. Zdaniem Stanisława Śmigla to jej władze powinny
                  ocenić, czy działaność profesora przyniosła uniwersytetowi szkodę.

Do czasu opracowania ostatecznego raportu członkowie zespołu nie
                  wypowiadają się w tej sprawie. Na wnioski trzeba zaczekać co
                  najmniej kilka miesięcy.

M. Adamski

• Gość: Habemus Re:Największe "stężenie" SB-esji na m kw.jest w T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 21:12
                    W Olsztynie nie, bo tu nikt o tym nie pisze i nie mówi. Inaczej żadnych
                    profesorów byśmy nie mieli
                    • Gość: jest następny Re:Nie pierniczcie Habemus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 21:20
                      W Olsztynie przeprowadzono chociaż częściową lustrację a w Toruniu
                      to temat tabu.
                      • Gość: Habemus Re:Nie pierniczcie Habemus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 21:21
                        Nietutejszy, co?
                        • Gość: jest następny Re:Nie pierniczcie Habemus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 21:27
                          Gość portalu: Habemus napisał(a):

> Nietutejszy, co?

Kto ty?
                          Przeprowadzasz wywiad?
                          Chcesz donieść do właściwych organów?
                          Stare nawyki się odezwały?

• Gość: antekstraszydło Re:Największe "stężenie" SB-esji na m kw.jest w T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 15:27
              Gość portalu: obs. napisał(a):

> Największa ilośc SB-eków w przeliczeniu na metr kwadratowy
              > powierzchni zajmowanej przez uczelnie wyższe przypada w Toruniu
              > zarówno na miejscowym uniwersytecie jak i WSKMiS o. Rydzyka.

Czyli znowu Toruń pierwszy w rankingu?
              • Gość: ~~ Re:Największe "stężenie" SB-esji na m kw.jest w T IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 18:27
                „Lange”, „Dux”, „Kosmos” i inni

(Alicja Cichocka, Adam Luks, 26 Września 2008)

Tagi: Region, Toruń, Społeczeństwo, Obyczaje, Magazyn, Ludzie, PRL,
                Nauka, Służba Bezpieczeństwa, Współpraca

W toruńskim Centrum Astronomii wrze. Z akt dotyczących agenturalnej
                przeszłości prof. Aleksandra Wolszczana wynika, że w środowisku
                toruńskich astronomów działało jeszcze pięciu innych tajnych
                współpracowników SB. (k: 1) czytaj dalej
                • Gość: ~~ „Lange”, „Dux”, „Kosmos” i inni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 19:36
                  www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=919&NrSection=80&NrArticle=1150
                  56&IdTag=38
                  • Gość: ~~ Re: „Lange”, „Dux”, ̶ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.08, 17:05
                    Lange”, „Dux”, „Kosmos” i inni
                    Alicja Cichocka, Adam Luks, Piątek, 26 Września 2008

W toruńskim Centrum Astronomii wrze. Z akt dotyczących agenturalnej
                    przeszłości prof. Aleksandra Wolszczana wynika, że w środowisku
                    toruńskich astronomów działało jeszcze pięciu innych tajnych
                    współpracowników SB.

Oprócz TW „Lange” środowisko toruńskich astronomów infiltrowało
                    przynajmniej pięciu innych agentów. Zachowały się ich donosy, m.in.,
                    na Wolszczana. / Fot. Adam Zakrzewski
                    TW „Dux”, TW „Orion”, TW „Kosmos” (lub „Cosmos”), TW „Omega”,
                    TW „Profesor”. Te pięć pseudonimów z mniejszą lub większą
                    regularnością przewija się w aktach dotyczących profesora
                    Wolszczana, które znajdują się w bydgoskiej delegaturze Instytutu
                    Pamięci Narodowej. W liczącej ponad 300 stron dokumentacji figuruje
                    dodatkowo kilka tak zwanych kontaktów operacyjnych (forma współpracy
                    z SB różniąca się od TW tylko drobnymi niuansami, m.in., brakiem
                    wymogu złożenia pisemnego zobowiązania. Jako KO działali często
                    członkowie PZPR, których oficjalnie można było werbować jedynie za
                    zgodą władz wojewódzkich partii).

Mówić mało, dobrze albo nic

Między innymi na podstawie charakterystyki przeprowadzonej w
                    listopadzie 1972 r. przez KO „Sabina” („Magister Wolszczan jest
                    dobrze zapowiadającym się naukowcem z dziedziny radioastronomii.
                    Jest również dobrze ustosunkowany do naszego państwa”)
                    funkcjonariusze SB zainteresowali się młodym Wolszczanem, wówczas
                    asystentem w Zakładzie Radioastronomii UMK. Niedługo potem, na
                    początku 1973 roku, Wolszczan został pozyskany do współpracy.
                    Podpisał oświadczenie, w którym zobowiązał się „zachować w ścisłej
                    tajemnicy wojskowej i państwowej przebieg prowadzonych rozmów i
                    udzielonych informacji oficerowi Kontrwywiadu Polski Ludowej o
                    osobach i faktach interesujących tę służbę”. Określił też, że
                    przekazywane informacje będzie podpisywał pseudonimem „Lange”.

Reklama
                    Do 1981 roku Wolszczan aż 48 razy spotykał się z oficerami SB.
                    Sporządzał raporty ze swoich wyjazdów zagranicznych, przekazywał
                    informacje o pracownikach Instytutu Astronomii UMK. Według raportów
                    funkcjonariuszy SB, były to dane „o istotnej treści operacyjnej”. W
                    charakterystyce Wolszczana sporządzonej 24 lutego 1973 roku
                    zapisano: „Na szczególną uwagę operacyjną zasługują informacje
                    dotyczące profesora Wielebińskiego”. Prof. Ryszard Wielebiński był
                    wówczas dyrektorem Instytutu Maksa Plancka w Bonn. Właśnie na jego
                    zaproszenia Wolszczan wielokrotnie wyjeżdżał na zagraniczne
                    stypendia.

- Mnie też esbecja wzywała, gdy wróciłem z Holandii. Trzeba było
                    mieć odwagę, aby odmówić współpracy - mówi dr Jerzy Usowicz. / Fot.
                    Jacek Smarz
                    Profesor Wolszczan zupełnie inaczej przedstawia dziś charakter
                    ówczesnej współpracy: „Rozmawiając z tymi ludźmi starałem się
                    formułować i przekazywać sygnały i sprawy, o których i tak było
                    przecież powszechnie wiadomo. Kiedy pytano mnie o osoby, starałem
                    się trzymać prostej zasady: mówić mało, dobrze, ogólnikowo albo nie
                    mówić nic” - pisze w swoim oświadczeniu do mediów.

Postawa dyrektora „niewłaściwa”

Z perspektywy czasu trudno jednoznacznie uznać przekazywane przez
                    TW „Langego” informacje za szczególnie istotne. W większości
                    rzeczywiście są to treści ogólnikowe. W kilku przypadkach Wolszczan
                    ewidentnie wykręca się od powierzanych mu przez esbecję zadań. Tak
                    jak w 1977 roku, kiedy w Toruniu odbywało się Kolokwium
                    Międzynarodowej Unii Astronomicznej. Do miasta przyjechało 80 osób,
                    głównie naukowcy z Europy Zachodniej i Stanów Zjednoczonych.
                    Wydarzenie pozostawało w szczególnym zainteresowaniu SB. „Lange”
                    zawiódł jednak. „W związku ze zmianą mieszkania i urządzania go,
                    bardzo mało czasu spędzałem w pracy, dlatego nie posiadam informacji
                    z terenu uczelni” - napisał w raporcie.

Również opracowywane na polecenie SB charakterystyki pracowników
                    Instytutu Astronomii zawierały bardzo ogólnikowe informacje, a
                    często wręcz pochwały pod ich adresem. Zastanawiającym wyjątkiem
                    jest tutaj profesor Stanisław Gorgolewski, wieloletni dyrektor
                    Instytutu Astronomii UMK.

„Bez końca konstruujemy aparaturę elektroniczną. Wszystkie
                    poważniejsze prace powstają w czasie wyjazdów zagranicznych.W skali
                    21 lat funkcjonowania placówki dało to fatalne rezultaty” - narzekał
                    TW „Lange” na sytuację w Zakładzie Radioastronomii w raporcie dla SB
                    z sierpnia 1978 roku.

Prof. Stanisław Gorgolewski był wyjątkowo ostro krytykowany w
                    donosach TW „Langego” / Fot. Adam Luks
                    Wolszczan kilkakrotnie podkreślał, że winny tego stanu rzeczy jest
                    profesor Gorgolewski. W notatce z sierpniowego spotkania Wolszczana
                    z SB czytamy: „Postawa dyrektora nie była właściwa, co doprowadzało
                    pracowników do frustracji, obniżyło poziom naukowy instytutu”.

TW „Lange” donosi o konkretnych przewinieniach swojego
                    przełożonego: „Niesłychanie formalistyczne załatwianie nawet
                    najprostszych spraw, faworyzowanie osób, które lubi, prześladowanie
                    osób, do których czuje niechęć. Wykorzystuje w tym celu swoją
                    pozycję. Doprowadza do powstania bardzo napiętych stosunków
                    personalnych w instytucie”.

- Szkoda, że nigdy nie miał odwagi powiedzieć mi o tych
                    zastrzeżeniach prosto w oczy - ubolewa 82-letni dziś profesor
                    Gorgolewski. - To przykre, że dowiaduję się o takich sprawach po
                    tylu latach i w dodatku od dziennikarzy.

„Dux” i „Profesor” o „Lange”

Donosił jednak nie tylko TW „Lange”, donoszono również na niego. TW
                    ukrywający się pod pseudonimem „Dux” w raporcie z października 1978
                    r. tak opisywał relacje Wolszczana i Gorgolewskiego: „Byłem
                    świadkiem rozmowy, w której S. Gorgolewski powiedział o Aleksandrze
                    Wolszczanie: - Należy do osób, które robią tylko to, co przynosi im
                    osobiste zadowolenie i korzyści. Unika pracy społecznej. Pracuje
                    głównie w Toruniu z dala od Zakładu Radioastronomii, uważa przyjazdy
                    do Piwnic za durne i bezsensowne. Nastawiony jest na zbieranie
                    materiałów za granicą. Uważa, że mało zarabia, że tylko dzięki
                    wyjazdom może się podnieść finansowo”.

Inny agent - TW „Profesor” - tak scharakteryzował Wolszczana podczas
                    jednej z rozmów z esbekiem: „Człowiek zafascynowany Zachodem, pracę
                    naukową w kraju traktował jako okres kwarantanny przed następnym
                    wyjazdem”.

- Dziś nie można uczciwie rozmawiać o tamtych czasach - uważa prof.
                    Andrzej Kus / Fot. Adam Zakrzewski
                    Rozmowa miała miejsce w 1982 roku, już po wyjeździe Wolszczana do
                    USA, kiedy to urwały się jego kontakty z SB. Oficjalnie współpracę
                    zawieszono w 1988 roku.

Astronomowie o Wolszczanie

W teczce TW „Langego” znaleźć można również wzmianki o
                    innych „równoległych źródłach informacji” (TW „Orion”, TW „Kosmos”,
                    TW „Omega”). Takie „krzyżowe” donoszenie było z punktu widzenia
                    esbecji niezbędne dla upewnienia się co do wiarygodności
                    poszczególnych agentów.

- Nie chcę snuć domysłów, kto kryje się pod tymi pseudonimami - mówi
                    profesor Jan Hanasz z Centrum Badań Kosmicznych Polskiej Akademii
                    Nauk w Toruniu, w latach 80. aktywny opozycjonista, który zasłynął
                    organizacją Radia „S” w Toruniu oraz spektakularnymi akcjami,
                    polegającymi na emisji solidarnościowych haseł w telewizorach przy
                    użyciu specjalnie skonstruowanego sprzętu. - Jestem „ścisłowcem” i
                    wolę opierać się na faktach. Przyznam jednak, że tak jak dotąd nie
                    miałem jakiejś szczególnej potrzeby przeglądania zgromadzonych na
                    mój temat donosów, po ostatnich zdarzeniach zaczynam taką potrz
                    • Gość: ~~ Re: „Lange”, „Dux”, ̶ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.08, 20:02
                      c,d. rozmowy: taką potrzebę odczuwać.

W kwestii samego Wolszczana profesor Hanasz nie chce formułować
                      kategorycznych sądów: - Wydaje się, że donosy Wolszczana
                      rzeczywiście nie wyrządziły większych szkód w naszym toruńskim
                      środowisku. Z drugiej strony określenie „nieszkodliwy donos” budzi
                      we mnie sprzeciw. Nie można było przecież mieć pewności, jaka
                      informacja wzbudzi akurat niezdrowe zainteresowanie esbeków. Ale,
                      szczerze mówiąc, ważniejsze od tego, co minęło, jest dla mnie to, co
                      dzieje się obecnie. Mimo wszystko oczekiwałem teraz ze strony
                      Wolszczana uznania swojej winy i jakiejś skruchy. Niestety, nie
                      doczekałem się.

Podobnie uważa dr Jerzy Usowicz z Katedry Radioastronomii UMK: -
                      Trzeba mieć odwagę cywilną, żeby przyznać się do błędu i przeprosić.
                      Tymczasem Wolszczan staje na pozycji oskarżającego. Atakuje, że mu w
                      życiu prywatnym grzebią. Taka postawa jest naganna i wymaga
                      napiętnowania. Mnie też SB wzywało, gdy wróciłem z Holandii,
                      podobnie jak i innych naukowców. Wielu miało jednak tę odwagę, aby
                      odmówić współpracy.

W środowisku toruńskich astronomów nie brakuje również obrońców
                      Wolszczana. Jednym z największych jest profesor Andrzej Kus,
                      dyrektor Centrum Astronomii UMK: - Nikt nie zadaje sobie pytania,
                      kim Wolszczan wtedy był. Nie słynnym naukowcem, tylko chłopakiem po
                      studiach. Miał tak lekceważący stosunek do esbecji, że dla niego ta
                      współpraca zupełnie nic nie znaczyła. Ale dziś nie można uczciwie i
                      spokojnie rozmawiać o tamtych czasach, bo człowiek od razu staje się
                      agentem. I jest skończony.

Zapytany o donosy na swój temat, Kus odpowiada: - Nawet jeśli był
                      przepytywany z naszych rozmów, dla mnie nie jest to donoszeniem.
                      Zresztą jaką te nasze rozmowy miały wtedy wartość? Wielu kolegów
                      było wówczas zaangażowanych w opozycyjność, gdyby w środowisku
                      działali agenci, w pełnym tego słowa znaczeniu, ci ludzie
                      siedzieliby przecież w więzieniu. Dlatego nie wierzę w tę
                      dwulicowość. Było raczej odwrotnie. Wolszczan grał, to był jego
                      kamuflaż. Gdyby otwarcie stawiał się esbecji, nie byłoby teraz
                      Wolszczana. Te nic nieznaczące donosy uznaję za cenę, jaką zapłacił
                      za swój sukces. Dla mnie Wolszczan pozostanie człowiekiem godnym
                      szacunku.

Inni TW

W sprawie pozostałych tajnych współpracowników SB, infiltrujących
                      środowisko pracownicy Centrum Astronomii nie chcą się wypowiadać.
                      Rzecznik prasowy UMK, Marcin Czyżniewski, zapewnia, że obecnie
                      rektor ma informacje dotyczące wyłącznie TW „Langego”. Z wszelkimi
                      dodatkowymi pytaniami odsyła do profesora Wojciecha Polaka,
                      kierującego zespołem historyków badających tę tematykę.

- W tej chwili mogę powiedzieć tylko tyle, że sprawa analizowana
                      jest kompleksowo - mówi profesor Polak.

• Gość: adam Re: „Lange”, „Dux”, ̶ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 19:25
                        >
                        > - W tej chwili mogę powiedzieć tylko tyle, że sprawa analizowana
                        > jest kompleksowo - mówi profesor Polak.

Oby nie ukręcono jej łba.
          • Gość: jzp55 Re:Rządzący zawsze mieli nas za idiotów!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 23:29
            "Gruba krecha" zniszczyła Polskę!!!
            • Gość: Ubowcy atakują! Re:Rządzący zawsze mieli nas za idiotów!!! IP: *.centertel.pl 30.08.08, 07:38
              wiadomosci.wp.pl/kat,8171,title,Liderzy-S-skarza-sie-na-bezprawne-dzialania-IPN,wid,10309920,wiadomosc_prasa.html
              • Gość: urban2 Re:Rządzący zawsze mieli nas za idiotów!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.08, 11:59
                No i niestety nadal mają.
                Najważniejsze,że sami sie wyrzywią.
                Takie podejście pokutuje niezależnie od partii.
                • Gość: UbekCertyfikowany Re:Rządzący zawsze mieli nas za idiotów!!! IP: *.centertel.pl 01.09.08, 08:04
                  biznes.onet.pl/0,1816530,wiadomosci.html
                  • Gość: może,może Re:Może coś się wreszcie ruszy?!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 08:41
                    Platforma Obywatelska chce odebrać wysokie emerytury byłym esbekom.
                    Z wyjątkiem tych, którzy jak major Adam Hodysz przed 1990 r.
                    potajemnie pomagali demokratycznej opozycji
                    • Gość: Pierdu pierdu! Re:Może coś się wreszcie ruszy?!!! IP: *.centertel.pl 06.09.08, 08:50
                      www.abcnet.com.pl/node/2131
                      • Gość: Irka Re:Może coś się wreszcie ruszy?!!! IP: *.centertel.pl 06.09.08, 13:40
                        www.ipn.gov.pl/wai/pl/18/7559/PRZEGLAD_MEDIOW__4_czerwca_2008_r.html
                        • Gość: karnisch Re:Może coś się wreszcie ruszy?!!! IP: *.centertel.pl 07.09.08, 13:53
                          wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Ktorzy-esbecy-straca-przywileje-emerytalne,wid,10333756,wiadomosc.html?ticaid=1690d
                          • Gość: IPON? Re:Może coś się wreszcie ruszy?!!! IP: *.centertel.pl 17.09.08, 08:47
                            wirtualnapolonia.wordpress.com/2008/09/16/borusewicz-oskarzany-o-naciski-na-ipn/
                            • Gość: ewa z europy Re:Może coś się wreszcie ruszy?!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 20:51
                              wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,5729850,PO__Jaruzelski__Kiszczak_i_esbecy_bez_wysokich_emerytur.html

Nareszcie,a już myślałam ,że nie jesteśmy w Europie.
                  • Gość: Ferdynand Kiepski Re:Rządzący zawsze mieli nas za idiotów!!! IP: *.centertel.pl 07.09.08, 19:59
                    wiadomosci.wp.pl/kat,1345,title,Jak-SB-przesladowala-Krystyne-Feldman,wid,10334333,wiadomosc.html?ticaid=16913
                    • Gość: nik Re:Rządzący zawsze mieli nas za idiotów!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.08, 09:56

uwagaaaaa link do stron o tematyce gejowskiej
    • Gość: Rejdych Ubekistan ostrzega Tuska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 23:01
      swkatowice.mojeforum.net/viewtopic.php?t=6128
      • Gość: realista Re: Ubekistan ostrzega Tuska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 19:49
        Zawsze silny, zwarty ,gotowy?
        • Gość: adam Re:TW "Lange" bez Nobla !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 13:05
          Nagroda Nobla z fizyki dla Japończyków za badania cząstek
          elementarnych
          • Gość: no i dobrze Re:TW "Lange" bez Nobla !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 13:43
            O, a tak już zmieniali zdanie co niektórzy na jego temat kiedy
            istniała iskierka nadzieji.
            • Gość: * Re:TW "Lange" bez Nobla !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 18:17
              Nie ma Nobla, bogu dzięki!
              ksarturstopka.salon24.pl/96562,index.html
              Na Nagrodę Nobla zasługuje jedynie Bóg. Pominąć można już fakt, że to ten, który
              stworzył Stalina, Hitlera...
              Ale przecież on też stworzył i Wałęsę, i Wolszczana i tylu (ach!) im przecież
              podobnych...
              Głosuję zdecydowanie za tym, że jest to najlepsza kandydatura do Nagrody Nobla
              Noblów :)
              • Gość: węgorz Re:TW "Lange" bez Nobla !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 23:15
                Nobla powinien dostać za pionierski pomysł dokarmiania ryb w Wiśle
                alkoholem,szynką ,piernikami,papierosami....
                • edico Szwedzi mają jednak swój punkt widzenia 08.10.08, 16:35
                  Profesor Aleksander Wolszczan jest wymieniany wśród głównych kandydatów do
                  tegorocznej Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki, która zostanie przyznana w
                  najbliższy wtorek. Jak pisze niedzielny sztokholmski dziennik "Dagens Nyheter",
                  polski astronom może otrzymać Nobla za odkrycie pierwszego pozasłonecznego
                  układu planetarnego. Razem z Wolszczanem kandydatami do nagrody jest trzech
                  astrofizyków: Kanadyjczyk Dale Frail oraz dwóch Szwajcarów Michel Mayor i Didier
                  Queloz, którzy dokonali podobnych obserwacji.

Źródło: Życie Warszawy 2008-10-06
                  • Gość: * Historycy z IPN bedą teraz uczyć astronomii :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 17:16
                    Prof. Aleksander Wolszczan zrezygnował z etatu profesora zwyczajnego na
                    toruńskim uniwersytecie - podał UMK na swoich stronach internetowych.
                    Prawdopodobnie ubiegają się o niego Czechy.
                    • Gość: dana Re: Historycy z IPN bedą teraz uczyć astronomii : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 17:47
                      Czesi Sb-eków nie przyjmują.
                      • Gość: z forum Re:Nikt nie chce toruńskiego kapusia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 19:22
                        Za Rzeczpospolitą: "Powrót prof. Wolszczana do Instytutu Maksa
                        Plancka w Bonn, gdzie pracował w latach 70., jest mało
                        prawdopodobny. O jego współpracy z PRL-owskim kontrwywiadem
                        kierownictwo instytutu dowiedziało się z austriackich i
                        szwajcarskich gazet. Wiemy, ze prof. Wolszczan współpracował z
                        komunistycznymi służbami, gdy był pracownikiem naszego instytutu.
                        Nie jest u nas już mile widziany - mówi "Rz" Felicitas von Aretin,
                        rzeczniczka stowarzyszenia Maksa Plancka. Zatrudnienie osoby z taka
                        przeszloscia byloby niezgodne z etycznymi zasadami naszej
                        instytucji.
                        • edico Ubeckie genealogie naprawiaczy historii 08.10.08, 21:11
                          "Dziadka Sławomir (mowa o Cenckiewiczu) zlustruje później, jako pracownik IPN,
                          podobnie jak starszy od niego Ryszard Terlecki zlustrował swego ojca Olgierda,
                          znanego pisarza".
                          www2.rp.pl/artykul/143303.html?print=tak
                          www.money.pl/archiwum/wiadomosci/artykul/prof;terlecki;zgodzilem;sie;kandydowac;na;prezydenta;krakowa,76,0,184652.html
                        • Gość: ameryka też nie Re:Nikt nie chce toruńskiego kapusia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 09:59
                          – Wiemy, że prof. Wolszczan współpracował z komunistycznymi
                          służbami, gdy był pracownikiem naszego instytutu. Nie jest u nas już
                          mile widziany – mówi „Rz” Felicitas von Aretin, rzeczniczka
                          stowarzyszenia Maksa Plancka. – Zatrudnienie osoby z taką
                          przeszłością byłoby niezgodne z etycznymi zasadami naszej
                          instytucji."
                          • Gość: a miało być cudo Re:Nikt nie chce toruńskiego kapusia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 20:25
                            Toruń przywłaszczył go sobie podobnie jak M. Kopernika i taki był z
                            niego dumny dopóki nie wyszło szydło z worka ,że to zwykły kapuś .
                            Te jego odkrycie również są podobno mocno naciągane.Różne opinie
                            słyszy się na ten temat.
                            • Gość: * Re: A kto chce Lubelskiego kapusia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 01:56
                              Bardzo proszę wyciągnąć teczki jednego i drugiego i porównać!!!

Są więc kapusie lepsi mimo konkretnych dokumentów i kapusie gorsi, ponieważ poza
                              podejrzeniem niczego im udowodnić nie można :))

Czemu to Wielgus po cichu wycofał sie z zapowiadanego powszechnie procesu
                              lustracji a prof. Aleksandra Wolszczana skazuje się na zasadzie jakichś
                              kolejnych IPN-owskich nie sprawdzonych pogłosek???

A gdzie dowody, o które tak walczono w wypadku Wielgusa???

Jakoś to wszystko mieści mi się w kaczej mentalności :))
                              • Gość: Robert Kaszana Re: A kto chce Lubelskiego kapusia IP: *.centertel.pl 13.10.08, 09:14
                                wirtualnapolonia.wordpress.com/2008/10/13/sld-bedzie-bronic-prof-wolszczana/
                                • Gość: ble Re:Wielgus i Wolszczan są siebie warci. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 10:28
                                  Kapus to kapuś. Z tym ,że ten drugi ma polaków za kompletnych
                                  idiotów opowiadając ,że podarunki e-Sb-eckie wrzucał do Wisły.
                                  • Gość: Icek Re:Wielgus i Wolszczan są siebie warci. IP: *.centertel.pl 13.10.08, 10:45
                                    Z prezentami wrzucanymi do Wisły to pewnie prawda!bo dlaczego Gdańsk
                                    taki bogaty?
                                • Gość: * Agent TW pymasem Polski brzmi dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 09:39
                                  i bardziej interesująco?

A tak sytuacja przedstawia się w wypadku abp. Muszyńskiego przymierzanego na to
                                  stanowisko. Kazus Wielgusa został już wszechstronne przerobiony i pozostaje iść
                                  tylko w zaparte :)
                            • Gość: ahh Re:Uniwersytet z moherowa stracił gwiazdę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 15:11
                              miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,5803881,Rektor_UMK_przyjal_rezygnacje_prof__Wolszczana.html
                              • Gość: pierniczek Re:Uniwersytet z moherowa stracił gwiazdę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 23:59
                                Są tam jeszcze inne gwiazdy,ok. 20 sztuk podobno.
                                • Gość: nihil novi Re:Uniwersytet z moherowa stracił gwiazdę ? IP: *.centertel.pl 20.10.08, 10:42
                                  wirtualnapolonia.wordpress.com/2008/10/20/dlaczego-placimy-ubekom-za-ich-zbrodnie/
                                  • Gość: odp. Re:Uniwersytet z moherowa stracił gwiazdę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 20:19
                                    Dlaczego płacimy UB-ekom? Bo jesteśmy głupim narodem.
                                    • Gość: red Re:Uniwersytet z moherowa stracił gwiazdę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 23:53
                                      www.radio.szczecin.pl/index.php?idp=0&idx=42420
                                      • Gość: andriusza Re:Studentom z moherowa SB-ek nie przeszkadza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 15:08
                                        miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,5919240,Studenci_UMK_staja_w_obronie_prof__Kusa.html
                                        • Gość: andrzej2 Re:Studentom z moherowa SB-ek nie przeszkadza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.08, 16:20
                                          miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,5962570,Torunski_uniwersytet_siega_az_do_Chin.html

Czy ich głupota dosięgnie aż do Chin?
                                          • Gość: wstyd komuchy Re:akademicki parasol roztaczany nad TW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.08, 20:55
                                            lustronauki.wordpress.com/2008/11/18/galeria-lustracyjna-akademicki-parasol-roztaczany-nad-tw/
    • Gość: Pepe Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 22:05
      www.honor.pl/agenci.php
      • Gość: Macaj Antoni Re: Esbekistan ? IP: *.centertel.pl 10.10.08, 08:47
        www.youtube.com/watch?
        v=IjI7xft8_sA&eurl=http://www.pardon.pl/artykul/6478/wykopac_geremka_
        z_powazek/wszystkie
        • Gość: Chudy Gienek Re: Esbekistan ? IP: *.centertel.pl 23.10.08, 09:43
          wirtualnapolonia.wordpress.com/2008/10/23/prl-owscy-dygnitarze-stali-na-czele-gangu/
          • Gość: eh Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.08, 19:45
            "PRL-owscy dygnitarze stali na czele gangu?"

Co to za kraj ,ta Polska?
            • Gość: Lucjan Re: Esbekistan ? IP: *.centertel.pl 27.10.08, 07:48
              www.isakowicz.pl/index.php?page=news&kid=8&nid=1176
              • Gość: Priłynski Re: Esbekistan ? IP: *.centertel.pl 31.10.08, 16:56
                wirtualnapolonia.wordpress.com/2008/10/31/dypl-gajowy-hab-waclaw-marucha-osiagi-i-wykony-rzadu/
                • Gość: judasz Re: Esbekistan ? IP: *.centertel.pl 02.11.08, 16:20
                  wiadomosci.onet.pl/1855316,11,item.html
                  • Gość: Toruńczyk Re: Esbekistan ? IP: *.centertel.pl 08.11.08, 11:43
                    katalog.bip.ipn.gov.pl/showDetails.do?lastName=grudziński&idx=&katalogId=0&subpageKatalogId=3&pageNo=1&osob
                    aId=17826&
                    • Gość: bojownik Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 12:50
                      też trzepię pod biuletyny ipn
                      • Gość: opozycjonista Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 19:29
                        IPN- dzięki, że donosiciele są trochę zaniepokojeni. Chociaż tyle!
                        • Gość: janek Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 11:18
                          Gość portalu: opozycjonista napisał(a):

> IPN- dzięki, że donosiciele są trochę zaniepokojeni. Chociaż tyle!

To niestety o wiele za mało ,po 18 latach od tzw. transformacji!!!

• Gość: er Re: Esbekistan ? IP: *.play-internet.pl 26.12.11, 22:51

głosowaliście na bolka, to i macie postmagdalenkowy raj z równymi i równiejszymi
                  • Gość: do judasza Re: Esbekistan ? IP: *.chello.pl 06.02.10, 10:13
                    Przecież wiadomo,że Kiszczak nie może się zgodzić.W naszym kraju
                    oprawcy chodzą bezkarnie,bo jest zbudowny na gó...anym fundamcie.
                    Nie było lustracji na początku lat 90-tych więc oczym tutaj mówimy?
                    Dzisiaj nawet nawiedzony sekciarz z torunia próbuje zrobić sobie
                    reklamę na śmierci naszego ks.Jerzego.
                    Wszystko jest dokumentnie popierniczone i zmanipulowane.
                    • Gość: eto Re: Esbekistan ? sam zobacz IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.11, 16:30
                      niezalezna.pl/7493-esbecy-uciekaja-na-rente
                    • Gość: mk Re: Esbekistan ? IP: *.yolau.net 25.10.12, 20:56

no i nie dziwcie się, że generała sb chowa się z państwowymi honorami
    • Gość: opozycjonista Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 18:37
      Jak najbardziej, PO umoczone w PZPR. to tylko wybrani posłowie z PO. Patrz nr.15.
      wiadomosci.onet.pl/1,15,11,38219021,103789224,4364648,0,forum.html
      • Gość: rudy Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 21:24
        Maciarewiczowi jakoś trudno uwierzyć.Bylych członków PZPR
        wiadomo ,że traktowano nie jako partnerów godnych zaufania.
        Najwredniejsi moim zdaniem byli TW.To judasze !!!
        Wstyd,że jeszcze pracują na uczelniach omamiając młodzież.
        To samo dotyczy TW w kościele.
        • Gość: powązka Esbekistan ? wróci do ojczyzny? IP: *.centertel.pl 29.11.08, 09:15
          wirtualnapolonia.wordpress.com/2008/11/28/zmarla-prokurator-wolinska-kat-zbrodniarz-komunistyczny/
          • Gość: * Re: Esbekistan ? wróci do ojczyzny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.08, 14:07
            splunąć i zapomnieć
            • Gość: udawać dalej Re: Esbekistan ? wróci do ojczyzny? IP: *.centertel.pl 14.12.08, 10:56
              www.polonica.net/Agentury_wschodnie_uklad_postkomunistyczny.htm
              • Gość: filip Re: Esbekistan =Toruń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 19:31
                miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,6066392,Rektor_torunskiego_UMK__Prof__Kus_zostaje.html
                • Gość: ub. hab. Re: Esbekistan IP: *.centertel.pl 15.01.09, 10:09
                  www.isakowicz.pl/index.php?page=news&kid=8&nid=1426&PHPSESSID=6c408402cce698baf8e3d889807943c2
          • Gość: AA Re: Esbekistan ? wróci do ojczyzny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 21:23

Lustracji! Lustracji!
    • Gość: polak Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 13:53
      bardzo dobrze,ze będzie lustracja,trochę za pozno
    • Gość: * Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 16:57

Esbekistan & Klechistan
    • Gość: Adam Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.09, 11:29

Warot przestał demaskować konfidentów. Esbekistan trwa.
      • Gość: HGW Re: Esbekistan ? IP: *.centertel.pl 01.05.09, 07:53
        www.isakowicz.pl/index.php?page=news&kid=8&nid=1710
        • Gość: bis Re: Esbekistan ? IP: *.chello.pl 02.05.09, 18:08
          Dziwna sprawa.
          • Gość: chazarskie gadanie Re: Esbekistan ? IP: *.centertel.pl 22.05.09, 16:30
            wiadomosci.onet.pl/1558312,2677,1,kioskart.html
    • Gość: Nowak Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 18:02

Sobecki wykopał Warota, Esbekistan usatysfakcjonowany, zadupie
      pogłębione. Układ trwa.
      • Gość: szczurlandia Re: Esbekistan ? IP: *.centertel.pl 13.07.09, 19:53
        www.kworum.com.pl/art2467,moj_sokole_gromowladny.html
    • Gość: olsztyniak Re: Esbekistan ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 22:26

"Debata" to najlepsza odtrutka na Esbekistan.
      • Gość: Nehoda Re: Esbekistan ? IP: *.centertel.pl 09.10.09, 17:13
        ale syf! korupcja nawet w bylych slużbach
        • Gość: Rysiek Re: Esbekistan ? IP: *.centertel.pl 30.01.10, 08:55
          podsluch i donos to mocne podstawy każdego systemu
          wiadomosci.onet.pl/2120808,11,wzmocnienie_kontroli_podsluchow_-_opor_sluzb,item.html
    • Gość: kd Re: Esbekistan ? IP: 204.27.59.* 01.07.10, 23:23

bronek wygra i nareszcie rozpędzi darmozjadów z ipn
    • Gość: tg Re: Esbekistan ? IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.10, 17:56
      nadal ma byc esbekistan ?
    • Gość: da Re: Esbekistan ? IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.10, 08:21
      mimo wszystko
    • Gość: tur Re: Esbekistan IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.10, 08:39
      na forum widac ich po chamskich wpisach
    • Gość: noto Re: Esbekistan IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.10, 14:09
      niezalezna.pl/blog/show/id/414
    • Gość: wk Re: Esbekistan ? IP: *.pl 09.08.11, 15:15

wyciszyli warota i spokój panuje w olsztynie
      • Gość: aw Re: Esbekistan ? IP: *.ptr.calihop.net 25.05.12, 00:54

MAGDALENKOWY SPOKÓJ PANUJE W OLSZTYNIE
        • Gość: ostr. Re: Esbekistan IP: *.proxnetwork.com 30.05.12, 08:54
          nawet jeśli PiS sam wygra wybory trudno będzie rozbić te kliki bo one są wszędzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka