Dodaj do ulubionych

mpkuśmiercają

IP: *.olsztyn.mm.pl 02.04.09, 18:57
Chciałam poruszyć temat olsztyńskich mpk-ów. Jestem studentką i często jeżdże
autobusami (2-3 razy dziennie) jestem zbulwersowana zachowaniem
kierowców.Wielokrotnie byłam świadkiem kiedy drzwi autobusu przytrzaskują
starsze osoby .Należy albo wydłużyć czas zamykania drzwi ,albo wprowadzić nowy
system na fotokomórkę lub na zamknięcie przyciskiem pasażera jeżeli kierowca
nie raczy spojrzeć co się dzieje . Notorycznie przytrzaskiwani starsi ludzie
boją się jeździć olsztyńskimi autobusami .Sprawa dotyka mnie bezpośrednio ,bo
moja babcia to przeżyła i do tej pory nie wsiądzie do olsztyńskiego mpk-a .Kto
w końcu zrobi z tym porządek ????Czy nawet jazda autobusem ma być udręką dla
starszych w tym ciężkim życiu ?Koleżanka opowiadała jak starsza pani wypadła z
mpk-u bo kierowca szarżował przy ruszeniu .Ludzie !!! Zróbym coś z tym !
NAgłośńmy te sprawę.
Przy okazji zwracam się do władz mpk-a ,egzekwujcie skargi !! Olsztyn jest
jednym z najdroższych miast sieci komunikacyjnej !Na co te pieniądze ??
Kolejna sytuacja kiedy zepsuł się autobus i kierowca kazał pasażerom wysiąść
,kto zwróci im za bilety ,skoro muszą kupić kolejne by się przesiąść w inny mpk !
Proszę o odpowiedź i wasze przeżycia w olsztyńskich mpk
Obserwuj wątek
    • Gość: kropek Re: mpkuśmiercają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.09, 19:13
      "Kolejna sytuacja kiedy zepsuł się autobus i kierowca kazał pasażerom wysiąść
      ,kto zwróci im za bilety ,skoro muszą kupić kolejne by się przesiąść w inny mpk !"

Zanim coś napiszesz, doinformuj się. Jak autobus się zepsuje, pasażerowie,
      którzy skasowali bilet, mogą jechać dalej na tym samym bilecie innym autobusem,
      bądź autobusem podstawionym za ten zepsuty. Po co się od razu pienisz?

Po drugie. Kierowcy nie przytrzaskują ze złośliwości pasażerów. Zdarza się, że
      kogoś mogą nie zauważyć. Ludzka rzecz, kierowca nie jest alfą i omegą. Również w
      czasie dużego tłoku mają ograniczoną nie raz do zera widoczność. Może sama
      siądziesz za kierownicą autobusu miejskiego i pochwalisz się swoimi
      umiejętnościami prowadzenia autobusu? Na pewno jeździsz nim lepiej niż kierowca
      z kilkuletnim lub kilkudziesięcioletnim doświadczeniem.

I jeszcze jedno. Za chwilę odezwą się napastliwe osoby, które będą mnie
      oskarżać, że bronię MPK, bo pewnie jestem pracownikiem MPK itd. Wyjaśniam. Nie
      jestem pracownikiem MPK Olsztyn. Jeżdżę codziennie autobusami jako pasażer. I
      nie staję w obronie MPK tylko w obronie logicznego myślenia.
      • remeka88 Re: mpkuśmiercają 02.04.09, 19:20
        Myślisz ,że ktoś będzie się zastanawiał czy kanary to uznają ? Człowieku ludzie
        się spieszą do pracy .To ty pomyśl logicznie .Autobus stanął koło carrefoura i
        nie chciał jechać dalej na co kierowca kazał wysiąść pózniej okazalo sie ze
        autobus zapalił . Więc nie został zarejestrowany jako zepsuty !!!
        • remeka88 Re: mpkuśmiercają 02.04.09, 19:24
          Jeżeli jest jak mówisz i możesz na to patrzeć to gratuluje znieczulicy .
          • Gość: kropek Re: mpkuśmiercają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.09, 19:33
            Znieczulicy? Co rozumiesz przez znieczulicę? Że kierowca niespecjalnie kogoś
            przytrzasnął i że ja przyznaję, że takie rzeczy się po prostu zdarzają?
            Achaaaa... To ja gratuluję subiektywnego punktu widzenia.
        • Gość: kropek Re: mpkuśmiercają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.09, 19:28
          Uznać muszą, gdyż takie prawo jest w regulaminie. Cytuję: "W razie awarii lub
          uszkodzenia pojazdu w czasie jazdy, pasażerowi posiadającemu bilet przysługuje
          prawo kontynuowania jazdy na podstawie tego samego biletu następnym pojazdem tej
          samej linii lub innej przebiegającej tą samą trasą."
          § 1. pkt 4
          www.mpkolsztyn.pl/site/page.php?id_menu=123
          Jeżeli autobus został unieruchomiony na przystanku, wszyscy wysiedli a później
          został uruchomiony i mógł jechać dalej, to dlaczego do niego nie wsiadłaś z
          powrotem?
      • Gość: kuba Re: mpkuśmiercają IP: *.olsztyn.vectranet.pl 02.04.09, 19:52
        Gość portalu: kropek napisał(a):
        Kierowcy nie przytrzaskują ze złośliwości pasażerów. Zdarza się, że
        > kogoś mogą nie zauważyć. Ludzka rzecz, kierowca nie jest alfą i omegą.

No nie ,już większych bzdur nie mogłeś napisać.Według ciebie więc to zapewne
        też ludzka rzecz, że kierowca może nie zauważyć np.pieszego na przejściu dla
        pieszych i bez złośliwości przejechać go sobie, no bo przecież nie jest alfą i
        omegą.Kierowca mpk ma uważać bo wozi ludzi nie kartofle.A jak nie jest w stanie
        uważać, to niech się przesiądzie na osła.
        • Gość: kropek Re: mpkuśmiercają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.09, 20:01
          Aaa rozumiem. Ty nigdy nie popełniasz błędów. No to gratuluje. Ale nawet
          najlepsi kierowcy (i nie mówię o kier. autobusów) popełniają błędy. Bzdury to ty
          piszesz sugerując, że ludzie potrącają samochodem czy autobusem
          pieszych/pasażerów ze złośliwości!!! Weź się zastanów. Albo zacznij pisać z
          sensem, albo nie pisz wcale, bo się ośmieszasz w tym momencie. Uważać powinien
          każdy. I kierowca i pieszy/pasażer. To, że ktoś nie prowadzi danego pojazdu nie
          zwalnia go z myślenia i zachowania ostrożności.
          • Gość: kuba Re: mpkuśmiercają IP: *.olsztyn.vectranet.pl 02.04.09, 20:13
            chyba jednak jesteś kierowcą mpk ,bo nic nie rozumiałeś.
    • Gość: jothagie Re: mpkuśmiercają IP: *.olsztyn.mm.pl 02.04.09, 20:12
      Mnie to zastanawia jedno. Przy każdej takiej sytuacji, gdzie ktoś zwraca uwagę
      na jakiś fakt, odzywa się sfora najemców (nieudolnie tylko zmieniają nicki) i
      swoim brakiem kultury dyskusji atakują w ciemno. Zupełnie niepotrzebnie robi się
      awantura. A normalnie mógłby kilka słów napisać rzecznik prasowy MPK,
      przedstawiając się z nazwiska i imienia i wyjaśniając problem. Uznajmy zasadę
      prawa rzymskiego, że bene volenti... dobrze chcącemu nie czyni się krzywdy. Nie
      czyńmy więc głupka z tego, kto podnosi jakiś problem. Może ma rację. Tu nie ma
      możliwości lobbowania ma rzecz innej firmy, bo jej nie ma. Wspólnie poprawiajmy
      więc tą. Nie oddawajmy rozstrzygnięcia w ręce "sfory". To kiepsko zorganizowana
      łączność ze społeczeństwem. To chuligański sposób funkcjonowania na rynku.
      • Gość: stara baba Re: mpkuśmiercają IP: *.olsztyn.vectranet.pl 02.04.09, 22:35
        Ja na pewno nie zmieniłam swojego nicka. Popieram kropka. Pani studentka
        przesadza.No i ten styl o mpku ! Myślę,że należy inaczej ująć w zdanie to nasze
        olsztyńskie MPK. Pani studentko,nie wiem skąd pani przyjechała, ale chyba
        komunikacji miejskiej to tam nie macie.Styl wypowiedzi zupełnie mi nie pasuje,
        nie obrażając nikogo. Z tym przyciskaniem drzwiami nie jest tak źle. Jak ktoś
        się za późno obudzi, to może się zdarzyć. Podobno ruchome schody czasami urywają
        paniom obcasy. Ja tego nie widziałam. No a w tłoku to czasami część płaszcza
        miewałam za drzwiami,aż do następnego przystanku. I nie do kierowcy miałam żal,
        ale do pasażerów,że nie przesuną się dalej w głąb autobusu ( nie mpku ), zeby
        inni też mogli jechać.
        • Gość: remeka88 Re: mpkuśmiercają IP: *.olsztyn.mm.pl 02.04.09, 22:49
          Do :stara baba
          To nie rozprawa naukowa ,nie wypracowanie Proszę Pani . Profesor Miodek mógłby
          zwrócić Pani uwagę ,że powinno pisać się "nicku " a nie "nicka " .Abstrahując od
          tego , nie widziała Pani takich sytuacji ,więc proszę się nie wypowiadać o wadze
          problemu . Nie chcę wymieniać lini mpk-a w których takie sytuacje mają miejsce
          ,by nie być przyczyną zwolnień kierowców .Jednakże proszę mi wierzyć na słowo
          codziennie widzę takie sytuacje nie przesadzając
        • Gość: remeka88 Re: mpkuśmiercają IP: *.olsztyn.mm.pl 02.04.09, 22:52
          To nie rozprawa naukowa ,nie wypracowanie Proszę Pani . Profesor Miodek mógłby
          zwrócić Pani uwagę ,że powinno pisać się "nicku " a nie "nicka " .Abstrahując od
          tego , nie widziała Pani takich sytuacji ,więc proszę się nie wypowiadać o wadze
          problemu . Nie chcę wymieniać lini mpk-a w których takie sytuacje mają miejsce
          ,by nie być przyczyną zwolnień kierowców .Jednakże proszę mi wierzyć na słowo
          codziennie widzę takie sytuacje nie przesadzając ... .
      • Gość: remeka88 Re: mpkuśmiercają IP: *.olsztyn.mm.pl 02.04.09, 22:37
        Wiesz jaką miałam pewność ,że ten wadliwy autobus dojedzie na czas .Kiedy masz
        egzamin nie myślisz o takich rzeczach ,dzięki za ustawę teraz będę wiedziała
        .Zgadzam się z przedmówcą -jesteś związany z mpk .Jeśli nie pojeździj więcej
        mpk-ami linii ,gdzie jeździ dużo starszych ludzi o lasce którzy nie nadążą przed
        zamknięciem drzwi. To jest horror co się dzieje ... . Ja nie jestem obojętna na
        ludzką krzywdę ,ty gdyby komuś działa się krzywda na ulicy nie pomógłbyś pewnie
        .Stąd też nie dziwie się ,że dla ciebie to nie problem przytrzasnąć dziadka
        80letniego ,który może zawału dostać .Live is brutal prawda? Po co poruszać
        takie tematy i oskarżać niewinnych ,sumiennych pracowników mpka ,przecież się
        nie rozdwoją biedacy."Kartofle" jak się boją niech chodzą pieszo o lasce z
        janowicza na żolnierska na przyklad a co ....Prześpij się z tym kropku
        • Gość: remeka88 Re: mpkuśmiercają IP: *.olsztyn.mm.pl 02.04.09, 22:42
          Oceniamy tu istotę sprawy ,a nie poziom czy styl wypowiedzi proszę Pani !
          Dokładnie odzwierciedla pani nasz ukochany naród .Nie ważne jest meritum ,ważne
          by komuś "dogryźć" kolokwialnie ,po studencku mówiąc. Jeżeli problem nas
          bezpośrednio nie dotyczy nie bulwersujemy się .Nie życzę ,abyście się znaleźli w
          takiej sytuacji jak ci staruszkowie .
          • Gość: stara baba Re: mpkuśmiercają IP: *.olsztyn.vectranet.pl 03.04.09, 09:50
            Remeko88,masz 21 lat? jesteś więc młodziutka i króciutko korzystasz z
            komunikacji miejskiej.Mam dłuższą praktykę w byciu pasażerem.
            Nie zwracałabym Ci uwagi, gdybyś nie podkreślała faktu bycia
            studentką.Myślę,że to do czegoś zobowiązuje, przynajmniej do nie robienia byków
            w tekstach.
        • Gość: kropek Re: mpkuśmiercają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 09:15
          Już Pani Studentka podbudowała samej sobie reputację? Sumienie uspokojone? No to
          git. Normalnie święta osoba. Nie jest obojętna na ludzką krzywdę... Woooow.
          Mówisz to tak, jakby współczucie było czymś nieosiągalnym dla ludzi i jakąś
          niezwykłą cechą. Otóż zmartwię Cię, ale ja też taką cechę posiadam i używam jej
          bardzo często. Zdziwiona? No tak, ale wytykać innym (zwłaszcza nie znając ich
          wcale) jakieś błędy i podbudować się jego kosztem trzeba nie? Hehe.
          Po raz kolejny powtarzam, nie jestem związany z mpk. Raczej mi do tego daleko.
          Poruszam się autobusami różnych linii kilka razy dziennie, również linią do
          której wsiada mnóstwo starszych osób. Wsiąść nie zdąrzają czasami starsi ludzie,
          młodzi ludzie, dzieci... Sam nie raz byłem przytrzaśnięty i jakoś nie
          przypominam sobie by było to dla mnie jakieś wyjątkowo traumatyczne przeżycie,
          żebym więcej nie wsiadł do żadnego autobusu. Przytrzaśniętych dziadków też
          widziałam... Nie pienili się jakoś z tego powodu po wejściu do autobusu. Poza
          tym teraz większość autobusów ma system, że drzwi odskakują, kiedy ktoś się
          znajdzie w polu ich zamknięcia. Pozostałe autobusy mają na drzwiach grubą gumę,
          która połamać człowieka nie jest w stanie.
          Dramatyzujesz, pienisz się, starasz się zrobić z siebie jakiegoś filantropa,
          każdy kto ma odmienne zdanie od Ciebie to znieczulica... Porażka. To Ty sie
          zastanów nad sobą. Traktujesz MPK jako zło konieczne i wyżywasz się tu na forum,
          bo chyba boisz się iść do zarządu MPK i porozmawiać szczerze z pracownikami na
          ten temat. Gdyby nie te złe MPK musiałabyś zapier... na piechotkę na uczelnię
          tudzież gnieść się w rozklekotanych okejkach, co to ludzie na zakrętach z nich
          wypadają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka