Gość: antybełkot IP: *.chello.pl 05.05.09, 21:36 No i proszę jak pięknie się rozwija medycyna na UWM a tylu było sceptyków. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bis Wielkie plany uniwersyteckiej medycyny IP: *.chello.pl 05.05.09, 22:03 "Biorąc jednak pod uwagę, że Uniwersytet Medyczny w Łodzi dostał z ministerstwa prawie miliard złotych, myślę, że mamy duże szanse na pieniądze, o których myślimy. Przecież potrzebujemy tylko ułamka tej kwoty." Oby się powiodło. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Wielkie plany uniwersyteckiej medycyny 05.05.09, 23:18 Wybudowanie budynków uważasz za rozwój medycyny? Aha. Bo ja widzę na Kortowie co najwyżej rozwój hurraoptymistycznego budownictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moby Dick Re: Wielkie plany uniwersyteckiej medycyny IP: *.olsztyn.vectranet.pl 08.05.09, 20:27 Czytaj ze zrozumieniem! Mowa o rozbudowie obiektu ba terenie obecnego Szpitala wojskowego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztyniak Re: Wielkie plany uniwersyteckiej medycyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 00:01 O ubeckim rydzykowym uniwersytecie nic tym razem nie napiszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Wielkie plany uniwersyteckiej medycyny IP: 91.104.126.* 06.05.09, 06:21 Sceptykow nie bylo zawistne male ludziki z elblagow i takich tam ujadaly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiki Re: Wielkie plany uniwersyteckiej medycyny IP: *.olsztyn.net.pl 06.05.09, 07:07 I tak nastał koniec na samym początku... koniec uczelni oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymenel Re: Wielkie plany uniwersyteckiej medycyny IP: *.olsztyn.mm.pl 06.05.09, 08:11 Mam nadzieję,że leczenie sie u absolwentów tego prześwietnego wydziału nie będzie przymusowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Wielkie plany uniwersyteckiej medycyny IP: 83.238.101.* 06.05.09, 14:18 Dobre studia medyczne to nie budynki, których w Olsztynie chyba nie brakuje. Dobre studia medyczne to kadra naukowa. No i tu przyjrzyjmy się. Oczywiście nie nalezy generalizować, bo są osoby "dobre", ale i są osoby "ściągnięte" własciwie niewiadomo w jakim celu- bo napewno nie w trosce o jakość kształcenia klinicznego. Jeśli UWM chce za kilka lat podsumować swoje dokonania i powiedzieć, że .....dobrze się stało- mamy medycynę na dobrym poziomie...", to władze wydziału powinny zrewidować kadrę naukową i ocenić, czy wszyscy kształcą studentów tego na czym się znają i czy nie nalezy wprowadzić zmian w tej kadrze? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_olsztyn Re: Wielkie plany uniwersyteckiej medycyny 06.05.09, 14:32 Najlepsza medycyna to Collegium Medicum UJ. Uczą się w XIX wiecznych budynkach. Ale jestem irytujący, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smiech ;d żałosna megalomańska propaganda IP: 87.205.144.* 06.05.09, 15:53 60 mln to są "wielkie plany"? smiech na sali;d;d Uniwersytet Medyczny w Białymstoku dostał ponad 500 mln zł (!) tylko na MODERNIZACJĘ i WYPOSAŻENIE (!!) jednego z DWÓCH (!!!) szpitali klinicznych. Za taką śmieszną kwotę, która ma świadczyc o wielkości medycyny na UWM pewnie wyposażą tam jeden oddział. Szpital kliniczny łódzkiego UM ma 15 pięter (!!), stąd dostał miliard złotych. Za podobną kwotę powstanie też szpital w Gdańsku. Jak widac, te "wielkie plany" to tylko plany godne żałosnej pipidówki. Cały szpital kliniczny za 60 mln zl jest smiechu warty, mam nadzieję, że nikt kto tam się uczył mnie nigdy nie dotknie. Te 60 mln powinno byc rozdysponowane na wsparcie i stworzenie większej ilości miejsc w innych dużych ośrodkach, a nie na wspieranie bylejakości i megalomanii w małym miasteczku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: zawisc i strach przed konkurencja? IP: 91.104.83.* 06.05.09, 16:35 Poczekaj,poczekaj to sa dopiero poczatki, medycyna na UWM-e dopiero sie rodzi a wydzial zostal dopiero co utworzony. Jak na razie wszystko zmierza w dobrym kierunku p.s No prosze Cie nie masz chyba na mysli Bialegostoku piszac "duzy osrodek" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smiech ;d sama prawda IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.09, 18:32 Gość portalu: swiatowy napisał(a): > Poczekaj,poczekaj to sa dopiero poczatki, medycyna na UWM-e dopiero > sie rodzi a wydzial zostal dopiero co utworzony. Jak na razie > wszystko zmierza w dobrym kierunku > p.s No prosze Cie nie masz chyba na mysli Bialegostoku piszac "duzy > osrodek" Otóż mam. W świetle tego co napisałem, oraz liczby mieszkańców jest to jak na polskie warunki duży ośrodek. Ale może na chińskie czy indyjskie nie jest. Fajnie, że zmierza w dobrym kierunku. Niedługo będzie też medycyna w Ciechanowie, Płocku, Pile czy Elblągu i duże ośrodki znów na tym stracą, bo każdy będzie chciał XXX mln na szpital kliniczny. Ale czy będzie to dla nich konkurencja? Śmiem wątpic. Tak samo jak Olsztyn nigdy nie będzie konkurencją dla Białegostoku czy Gdańska. Co najwyżej dla Ostrołęki. Stracą na tym tylko pacjenci, bo poziom kształcenia się obniży (bo jednak medycyna to elitarny kierunek, którego nie da się pogodzic z bylejakością małomiasteczkowych uniwersytetów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Wielkie plany uniwersyteckiej medycyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 22:17 Też byłem sceptykiem tego kierunku na UWM ze względu na brak zaplecza i tradycji, chociaż nie negowałem takiej potrzeby, tak jak nie neguję potrzeby istnienia Wydziału Prawa na tej uczelni. Ku mojemu zdumieniu, chyba znacznie prędzej pozbiera się medycyna na tej uczelni, jak Wydział Prawa, mimo że rozpoczynali ten kierunek od pomysły i tzw. tabula raza. Życzę sukcesów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent Re: Wielkie plany uniwersyteckiej medycyny IP: *.olsztyn.mm.pl 07.05.09, 17:14 Jestem za medycyną na UWM. Kiedyś trzeba zacząć. Oczywiście na renomę trzeba pracować wiele lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: za Re: Wielkie plany uniwersyteckiej medycyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.09, 22:03 Jak na razie nie ma gdzie w Olsztynkowie położyć podejrzanych o świńską grypę. Najbliżej w Elblągu.... Ale za to zadęcie na miarę "metropolii". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Wielkie plany uniwersyteckiej medycyny IP: *.olsztyn.mm.pl 10.05.09, 08:15 Nie lubisz Olsztyna to co tu robisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gangsta Wielkie plany uniwersyteckiej medycyny IP: *.olsztyn.mm.pl 10.05.09, 15:09 Oj tam co wy ku... sie dziwicie.... Cała małostkowość miasteczka Olsztyn polega na tym że wszędzie w świecie budują - inwestują prywatne firmy. W Olsztynie niedługo wszystko stanie się własnością uczelni publicznych czy prywatnych - bez różnicy. ZERO biznesu dlatego WSZYSCY będziecie bezrobotni po tych uczelniach HA HA HA. Sytuacja taka będzie trwać nadal do kiedy zjebane mózgi nie zrozumieją że biznes to podstawa funkcjonowania aglomeracji miejskich. Jak ogólnie wiadomo naukowcy nie są od biznesu tyko od nauki która już i tak nie jest darmowa. Dymają was od tylca w dupkę przez wszystkie lata studiów obiecując złote góry a później co - gówienko i bezrobocie. Dodam że jednocześnie tworzą wam inne kierunki po to żebyście zostali na tym wsiowie uzależnieni od uczelni i nigdy nie wyjechali. Uczyli się na dwóch lub trzech kierunkach jednocześnie aż sie posracie. I tak będziecie bezrobotni ale za to profesorki będą miały pracę i kasę z waszej naiwności a wy będziecie bydłem do eksperymentów naukowych :-) Nie chodzi tu wcale o to że nie warto się uczyć a raczej o to że ktoś was wszystkich jawnie dyma w dupę bez wazeliny. Te profesorki robią biznes na was doskonale o tym wiedząc że pracy tu nie znajdziecie. Prawdę mówiąc to mają was głęboko w dupie zaraz po wydaniu dyplomu. Pożyjecie zobaczycie jaka to jest świta i obłuda :-) Miasto edukacji = miasto bezrobotnych (Olsztyn) Miasto biznesu = miasto postępu i kasy (Warszawa, New York, Londyn) Prawda jest taka ze w europie nie szuka się filozofów i teoretyków grzejących stołki w biurze tylko fachowców i ludzi do pracy. Przykład z życia. Pracodawca w UE zatrudni prędzej człowieka po kursie zawodowym jak świeżo upieczonego absolwenta Uczelni Wiejsko-Miejskiej UWM czy innej również nikomu nie znanej. Żadne sztuczne ruchy typu staże zagraniczne czy inne darmowe prace wyzyskujące studentów w życiu się nie przydadzą bo jest to coś co specjalnie o niczym nie mówi i nie przekłada się na umiejętności :-)Znanym i częstym zjawiskiem jest wyzysk zatrudnionego studenta lub absolwenta często pod pojęciem STAŻ z EFS kolejny zjebany program dla murzynów. To takie mydlenie oczy przez profesorków i kolejne wyciąganie kasy z UE na pseudo programy. Problem w tym że większość tutejszych uczelni nawet nie posiada certyfikatu jakości nauczania :-) Dla czego - bo mają kadrę z odzysku i program który zatyka dziury w czasie a nie kształci fachowców. Tak właśnie się dzieje na zadupiach typu Olsztyn. Pozdrawiam wszystkich murzynów z Olsztyna :-) Cwaniakom od pseudo nauczania gratuluję RENESANSU NIEWOLNICTWA :-) PS. Pamiętajcie tylko brak granic czyni człowieka wolnym nie tylko finansowo. Prawdę mówiąc jak możecie to spie...jcie z tego miasta - kraju jeśli tylko macie okazję. Miasto Olsztyn nigdy się nie rozwinie bo jest tu zbyt wiele teori uczelnianej zbyt mało praktyki i biznesu. Wszyscy fachowcy spieprzają gdy tylko mają okazję zastanówcie się dla czego ? (praktycznie nie teoretycznie) Miłej pracy na zielonej trawce, absolwentów zapraszam na zmywak do UE. Praca na początek mało rozwijająca ale za to popłatna. Macie do wyboru albo bezrobocie albo emigracja(...by żyło się lepiej) :-) Strzała ziomale. [sonda=Czy po ukończeniu studiów w Olsztynie masz pracę w Olsztynie ?] [*]TAK mam [*]NIE nie mam [*]Pracuję w innym mieście [*]Pracuję w UE ale nie w Polsce [*]nie rozumiem pytnia [/sonda] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toruń niszczy Re:Jedna się rozwijają a inne padają IP: *.chello.pl 10.05.09, 17:14 www.umk.pl/wydzialy/ W Olsztynie medycyna się rozwija a w Bydgoszczy dawniejsza Akademia Medyczna -uczelnia powstała od podstaw w tym mieście przejęta przez toruńskich towarzyszy stała się kilkoma wydziałami na UMK. Ktoś musi zapełnić ta powstała pustkę. Jest nią pewnie Olsztyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re:UWM PANY! IP: 91.104.102.* 10.05.09, 17:43 Wszystkim ktorzy zle zycza naszemu uniwersytetowi zycze zeby posr... sie z tej zawisci a nam i naszym wspanialym ludziom z Kortowa,ktorzy tak pieknie rozwijaja nasza uczelnie dalszych sukcesow.No a teraz pokazcie jak burki z azorami ujadaja :) hau!,hau! hau !:)Kortowo rulez! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztyniak Re:Jedna się rozwijają a inne padają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 18:04 Gość portalu: toruń niszczy napisał(a): > www.umk.pl/wydzialy/ > W Olsztynie medycyna się rozwija a w Bydgoszczy dawniejsza Akademia > Medyczna -uczelnia powstała od podstaw w tym mieście przejęta przez > toruńskich towarzyszy stała się kilkoma wydziałami na UMK. > Ktoś musi zapełnić ta powstała pustkę. Jest nią pewnie Olsztyn. Póki co zapełniasz to forum jako i d i o t a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toruń niszczy Re:Jedna się rozwijają a inne padają IP: *.chello.pl 10.05.09, 19:57 Ty rydzykowo-komuszy przygłupie podpisujący się jako olsztytnianin poza inwetyywami nie masz żadnych argumentów?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztyniak Re:Jedna się rozwijają a inne padają IP: *.olsztyn.mm.pl 10.05.09, 20:15 Nowy kierunek medyczny bez wieloletniej tradycji - szansa na częściowe dogonienie tradycyjnych ośrodków to ściągnięcie dobrej kadry (młodzi którzy w Warszawie, Gdańsku, czy Białymstoku nie mogą doczekać się awansu) - mieszkania i pieniądze. Drugim elementem może być najnowocześniejsze wyposażenie kliniki (to też może przyciągnąć kadrę). Dlatego skromne 30 mln na wyposażenie to zdecydowanie za mało. Tu trzeba większego wysiłku. Będzie najnowocześniejszy sprzęt, łatwiej będzie o dobrą kadrę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztyniak Re:Jedna się rozwijają a inne padają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 20:26 I d i o t o, albo będziesz pisac na temat, albo administrator wywali ciebie z forum. Ja przynajmniej jestem olsztyniakiem od urodzenia i tu mieszkam, a ty to chyba z Bydgoszczy sie urwałeś. Większośc ludzi na tym forum do Torunia nie ma uprzedzeń, więc spadaj ze swoją propagandą na inne forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztyniak Re:Jedna się rozwijają a inne padają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 20:27 Powyższe było do "toruń niszczy" - jak widac mózg mu zniszczył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toruń niszczy Re:Jedna się rozwijają a inne padają IP: *.chello.pl 10.05.09, 20:49 Nie bluzgaj tak pierniku ,bo o.Rydzyk nie udzieli ci rozgrzeszenia.Prawda jednak w oczy kole,trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zforum Re:Jedna się rozwijają a inne padają IP: *.chello.pl 10.05.09, 20:58 Medykom przeszkadza dyplom uniwersytetu Anna Twardowska2008-10-01, ostatnia aktualizacja 2008-10-01 20:44 Absolwenci Collegium Medicum UMK skarżą się, że za granicą ich dyplomy nie są honorowane przez niektórych pracodawców z branży medyczno-farmaceutycznej. To utrudnia im starania o posadę Fot. Wojciech Kardas /AG W środę odbyła się oficjalna inauguracja roku akademickiego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika. W uroczystości w Toruniu uczestniczyli też oczywiście studenci Collegium Medicum ZOBACZ TAKŻE Komentarz Gazety (02-10-08, 08:00) Łukasz Bryske skończył wydział farmaceutyczny, specjalność analityka medyczna. Szukał pracy w Irlandii. - Wysłałem swoje CV do agencji medycznej w Dublinie i dostałem odpowiedź, że nie są zainteresowani, bo szukają tylko absolwentów uczelni medycznych. Tymczasem ja mam dyplom ukończenia Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Nie ma w nim ani słowa, że Collegium Medicum jest jego częścią. Wyszło na to, że skończyłem uniwersytet i specjalizuję się w analityce medycznej - nie kryje irytacji młody mężczyzna. REKLAMY GOOGLE Dania - bezpłatne studia Studia w języku angielskim Praca i praktyki podczas nauki www.perfect.wroc.pl Dyplomy grawerowane Eleganckie grawerowane dyplomy Wyróżnienie na wyjątkowe okazje sklep.laminex.eu Oprogramowanie Dla Uczelni Dedykowane rozwiązania dla uczelni wyższych. www.comarch.pl Twierdzi, że nie jest odosobniony w swej złości. - Wszyscy moi koledzy, którzy planowali pracę za granicą, są w kropce, bo tylko od dociekliwości firmy, do której aplikują, zależy, czy dostaną wymarzoną posadę. Na moim dyplomie trzeba się wczytać, by zauważyć, że byłem studentem farmacji, a nie np. administracji na UMK. Co szkodziło dopisać w dyplomie pełną nazwę, taką, jaka widnieje na szyldach, stronie internetowej i pieczątkach Collegium Medicum? - pyta Bryske. Ze swoim problemem zwrócił się do władz uczelni. - Usłyszałem, że nie ma o czym dyskutować, bo oficjalną nazwę uczelni ustalono przy połączeniu UMK i Akademii Medycznej - opowiada. Prof. Małgorzata Tafil-Klawe, prorektor UMK ds. Collegium Medicum, dziwi się problemom swojego byłego studenta. - Pierwszy raz słyszę, że dla kogoś dyplom uniwersytetu jest kłopotliwy. Do tej pory studenci raczej na tym zyskiwali - twierdzi. - Za granicą zdziwienie budzą raczej dyplomy wyższych akademii i collegium, bo nie wszędzie takie twory naukowe istnieją, w związku z czym w części krajów europejskich nie traktuje się ich absolwentów jak osób z wykształceniem wyższym. Poza tym w innych państwach uczelnie medyczne także funkcjonują w strukturach uniwersytetów. Tak jest m.in. w Irlandii. To nie przekonuje Bryske: - Jestem gotów walczyć w sądzie, by uczelnia zmieniła te dziwne ustalenia. Rozpoczynałem studia na Akademii Medycznej, potem studiowałem w Collegium Medicum, a, jak się okazało, skończyłem UMK - wylicza. I dodaje: - Nie wiem, jak wyglądają dyplomy absolwentów irlandzkich uczelni, może są bardziej czytelne niż nasze. Gdybym wiedział, że wynikną takie konsekwencje z połączenia uczelni, to w trakcie studiów przeniósłbym się na któryś z uniwersytetów medycznych. Czy jest szansa, by w zaistniałej sytuacji władze uczelni zmieniły pierwotne ustalenia i do oficjalnych dokumentów dodały nazwę "Collegium Medicum"? - Nie ma takiej możliwości. Collegium, choć autonomiczne, działa wewnątrz UMK - odpowiada prof. Tafil-Klawe. Odpowiedz Link Zgłoś
e-olsztyn Re:Jedna się rozwijają a inne padają 10.05.09, 21:06 Może skończysz już spamowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toruń niszczy Re:Jedna się rozwijają a inne padają IP: *.chello.pl 10.05.09, 21:42 e-olsztyn napisał: > Może skończysz już spamowac? Podobno prawdziwa cnota krytyki sie nie boi,a co dopiero prawdy.Więc jak to jest?? Czego się obawiamy pierniku,że kadra medyczna ucieknie do Olsztyna?? Może odawiamy się odpływu studentów?? Odpowiedz Link Zgłoś
e-olsztyn Re:Jedna się rozwijają a inne padają 10.05.09, 21:50 Powtarzasz się, to nie jest forum miasta Toruń, tylko Olsztyn. Ja życzę Olsztynowi i UWM jak najlepiej, sam zresztą kończyłem tam studia podyplomowe. Więc albo pisz na temat, albo nie pisz wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re:Pytanie calkiem serio IP: 91.104.102.* 10.05.09, 22:14 Niech mi ktos napisze jak bylo naprawde z AM w Bydgoszczy?.Wiem ze AM w Bydgoszczy byla kiedys jedna z najlepszych akademi medycznych w kraju.Pozniej w wyniku transformacji akademie zaczely przeradzac sie w uniwersytety a pozniej??No wlasnie? Torun,ktory ponoc podp....l medycyne Bydgoszczy ?Jak to bylo/jest/naprawde?Moze mi to wytlumaczyc jakis bydziak? p.s pozdrawiam kibicow Polonii B Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zforum Re:Pytanie calkiem serio IP: *.chello.pl 17.05.09, 20:45 "Tak dobrym wynikiem nie może pochwalić się bydgoskie Collegium Medicum UMK, które zajęło ostatnie, jedenaste miejsce wśród uczelni medycznych. - Trzeba zastanowić się, co jest powodem takiego wyniku - mówi rzecznik UMK. - Pamiętajmy jednak, że dziesiąte miejsce całego uniwersytetu to również zasługa Collegium Medicum." Bydgoszcz wybudowała oddała(pod presją) Toruniowi i sięgnęła dna, a pasożyt wyssał krew i urósł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xa Re:Jedna się rozwijają a inne padają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 21:39 Jaki dyplom bedą mieli absolwenci medycyny z Uniwerka wiejsko miejskiego? Nawet nie collegium medicum... Człowieku, czytasz ze zrozumieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zforum Re:Dyplom z rydzykowem a tle tylko przeszkadza IP: *.chello.pl 17.05.09, 21:47 miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,5758102,Medykom_przeszkadza_dyplom_uniwersytetu.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xa Re:Dyplom z rydzykowem a tle tylko przeszkadza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 22:03 Rozumiem, że olsztynskim "medykom" dyplom wiejsko-miejskiego nie będzie przeszkadzał? I dobrze. Niech leczą. W Olsztynie i nigdzie więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zforum Re:Dyplom z rydzykowem a tle tylko przeszkadza IP: *.chello.pl 17.05.09, 22:17 Nie dosyć,że torunianie zdołowali uczelnię medyczną na ostatnie miejsce to jeszcze pozbawili mozliwości pracy jej absolwentów za granicą.Jaki wniosek -trzymać się jak najdalej od tego miasta bo cię połkną żywcemi jeszcze będą wmawiać ,że to dla twojego dobra. Ciekawe kto od kogo czerpał wzorce ,Rydzyk od UMK ,czy UMK od Rydzyka? Odpowiedz Link Zgłoś