Gość: w IP: *.acn.waw.pl 05.01.04, 23:35 Miał tylu przyjaciół, że niektórych znał tylko z widzenia... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: premax Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.04, 03:39 "W 2004 r. ma powstać tylko 15 sygnalizacji". O 15 za dużo. Światła oduczają ludzi myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow IP: *.atman.pl / *.atman.pl 06.01.04, 08:36 Ty Popielarski głupi się urodziłes i głupi umrzesz. Nie bój się, że światła oduczą cię myśleć, to niemożliwe. Oprócz świateł niezbędne sa progi spowalniające. Bo przecież takie światła czy znaki "to nie mur", da się przejechać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow IP: *.aster.pl / *.acn.pl 07.01.04, 09:46 > "W 2004 r. ma powstać tylko 15 sygnalizacji". O 15 za dużo. Światła oduczają > ludzi myśleć. Oj, Popielarski, Popielarski. Masz oczywiscie racje. Sam jestes idealnym dowodem na to, ze w Warszawie, a szczegolnie na drodze z Falenicy do centrum juz jest za duzo swiatel. Drugi dowod to ten umyslowy tytan ze Stryjenskich. Swiatel nie bylo, wiec zaczal intensywnie myslec. Myslal, myslal i skasowal tylko tylko jednego. A pomyslec jaka jatke by urzadzil, gdyby tam byly swiatla! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow IP: *.acn.waw.pl 07.01.04, 23:53 Nie wiem, co tu można powiedzieć więcej ,on nie żyje kierowca tak.Nie domagam się tutaj jego śmierci to nic nie zmieni ale ktoś kto takimi rzeczami sie zajmuje powinie a raczej powinni zwracać na takie zagrożenia uwage wcześniej a nie po fakcie bądź wcale.Natomiast do kierowcy brak mi słownika! Odpowiedz Link Zgłoś
olecky Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow 06.01.04, 07:41 kierowcy nie zwalniaja przed przejsciem? To polozyc plytowy prog spowalniajacy... Jak halastra nie rozumie znakow i zasad bezpieczenstwa, to trzeba wymusic poprawne zachowanie przez odpowiednia infrastrukture. Odpowiedz Link Zgłoś
amelka33 Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow 06.01.04, 17:54 sam położysz? jak to załatwic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow IP: 193.111.166.* 06.01.04, 08:35 W tym miejscu każdego dnia kilkakrotnie słychać pisk hamulców , a nie ma tygodnia bez stłuczki. Winni są oczywiście piraci, ale również władze, które takim grożnym sytuacjom nie przciwdziałają. Po pierwsze taka ilość samochodów z Kabat nie powinna nie powinna jechać dzielącą osiedle Wyżyny ul. Stryjeńskich, lecz omijać je zgodnie z pierwotną koncepcją obwodnicą. tj ul Rtm Pileckiego. Znależli się jednak pseudoekolodzy którym ta ulica by przeszkadzała i w wyniku ich protesu nie zbudowano brakującego odcinka obwodnicy. Efektem ich działania jest śmierć młodego człowieka, a obawiam się , że będą i następne ofiary . Po drugie myli się Gazeta,że w tym miejscu wybudowano na jezni wysepkę. Rzeczywiście niedawno taka wysepka powstała w pobliżu , ale na innym przejsciu,a tu gzie zginął Mikołaj niestety nie. Dlaczego? Po trzecie przez wiele miesięcy w pobliżu trgicznego przejścia często policja drogowa zatrzymywała szybko jadących kierowców co świetnie działało na zachowanie ogółu kierowców. Od kilku miesięcy policja drogowa w tym miejscu nie pojawia się. Manifestujmy więc apelując do kierowców o rozsądek, ale również do władz miejskich i policji o odpowiedzialność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k100r Mentalnosc polskich/warszawskich kierowcow... IP: 207.44.154.* 06.01.04, 10:50 Przy tej smutnej okazji chcialbym przedstawic historyjke jak sie to mowi z zycia wzieta. W Warszawie mimo ze jest to stolica zdarzaja sie tzw. drogi gruntowe. Jak taka droga moze wygladac i jak szybko mozna nia jechac pewnie nie kazdy zdaje sobie sprawe. Wystarczy troche jesiennego deszczu i droga taka zamienia sie w pasmo dziur glebokich na kilkanascie centymetrow wypelnionych woda. Chodzenie po takiej drodze to slalom, a przejazd to rejs po wzburzonym morzu. Aby chociaz troche droge wygladzic ta droge latem przejezdzalo urzadzenie "wygladzajace". I co sie zaczynalo dziac - oczywiscie jazda na maksa, bo juz jest rowno, kierowcy sie spieszy (bedzie na miejscu jakies 5 minut wczesniej), a tuman kurzu za takim autem pedzacym 70tka unosil sie na pare metrow. Widzialem jak sobie z tym poradzil jeden pieszy - siegnal po lezacy na ulicy kamien i zamierzyl sie na sciganta - efekt byl piorunujacy, auto prawie stanelo deba i minelo rezolutnego przechodnia z rozsadna szybkoscia. Pare lat pozniej miejscowa spolecznosc uciulala pare groszy i postanowila droge ulepszyc definitywnie - ulice wyasfaltowano. Jakie byly efekty nietrudno zgadnac - auta zaczely jezdzic jeszcze szybciej, wiec mieszkancy wydali nastepne pieniadze na garby spowalniajace. Jak widac z tej nieco przydlugiej opowiesci nie zawsze to co dobre dla techniki dobre jest dla bezpieczenstwa. Natomiast kierowcow (mam nadzieje ze tylko niektorych) zadne znaki i ograniczenia nigdy do niczego nie zmusza - jedyne co na nich dziala to urwane zawieszenie i pogiete felgi. Mozna sobie oczywiscie wyobrazic takie rozwiazania ulic spowalniajace ruch w okolicach przejsc dla pieszych (i garby choc bardzo popularne nie sa tu chyba najlepszym wyjsciem) zeby sie fizycznie taki fragment ulicy nie dalo przejechac szybciej niz 30tka - 40tka (dwa zakrety o okolo 30 stopni w odleglosci kilku metrow i waska jezdnia, oddzielenie pasow kraweznikiem zeby "sciac" sie nie dalo (rozwiazanie takie widzialem na lotnisku Shiphol)). Moim zdaniem rozwiazanie jest rewelacyjnie proste - nie trzeba instalowac sygnalizacji swietlnej, ktora jest droga, wystarczy proste przekonstruowanie istniejacej drogi i znak "przejscie dla pieszych" poparty ograniczeniem szybkosci "30". Pomarzyc milo a tu nasza polska rzeczywistosc, wiec poki co panowie i panie piesi zblizamy sie do przejscia z kamieniem w podniesionej rece ,a jesli nie widac oznak hamowania pojazdu - opuszczamy reke... Skoro ulica zaczyna przypominac dzungle trzeba sobie radzic odpowiednimi metodami. Chyba ze kierowcy w koncu (czego im serdecznie zycze) zaczna widziec w pieszych ludzi, a nie tylko zawalidrogi... Odpowiedz Link Zgłoś
michaues Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow 06.01.04, 11:28 Ekolodzy zabili chłopaka? Czegoś Ty się najarał? Takie głupoty to sobie opowiadaj u cioci na imieninach. Miasto nie służy do tesowania maksymalnej prędkości pojazdów. A niestety w praktyce tak wygląda Stryjeńskich. Mieszkam tu ponad 5 lat i obserwuję rosnący ruch samochodów i - niestety - rosnące średnie prędkości. Odcinek między Belgradzką a Przy Bażantarni powinna sponsorować Formuła 1 do spółki ze szpitalem psychiatrycznym. Policji oczywiście nie ma, a władze mają w dupie życie i zdrowie mieszkańców. Kretyni przy deskach kreślarskich, projektujący w mieście drogi od linijki, pozwalają socjopatom za kierownicami terroryzować inncyh ludzi. Ale przecież Warszawa to Europa, to miasto co się zowie - tutaj króluje samochód, a pieszy, czy rowerzysta to zawalidroga. Smutne. pzdr MS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow IP: 193.111.166.* 06.01.04, 15:07 Nie ekolodzy, a egoiści udający ekologów i nie zabili tylko powodując puszczenie wielu samochodów przez środek osiedla stworzyli sytuację sprzyjającą wypadkom, również następnym. Ich cheba wszyscy chcemy uniknąć, więc zamiast nieskutecznie apelować do piratów drogowych lepiej podejmijmy działania np wyrzucając rruch tranzytowy z Kabat na obwodnicę przez ul. Rtm Pileckiego Odpowiedz Link Zgłoś
balabanek Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow 06.01.04, 16:15 Po pierwsze: budowanie drogi pod intensywny ruch samochodowy w otulinie rezerwatu przyrody to niedobre rozwiazanie. Po drugie: odpowiedzialnoscia za wypadki na ul. Stryjenskich nie nalezy obciazac hipotetycznych pseudoekologow tylko zupelnie realne wladze i instytucje odpowiedzialne za bezsensowna zabudowe Kabat i Moczydla i niedorozwinieta infrastrukture komunikacyjna na calym Ursynowie. Podobno kiedys byly plany urzadzenia terenow rekreacyjnych w otulinie Lasu Kabackiego. Oczywiscie zamiast tego wydano pozwolenia na budowe malych domkow - to pierwsza glupia decyzja - a pozniej chciano wcisnac miedzy te domki a las glowna arterie komunikacyjna dla calej dzielnicy - to bylaby druga niemadra decyzja podnoszaca poziom glupoty zagospodarowania Kabat i Moczydla do kwadratu. Choroba tzw. nowego Ursynowa jest brak jakiejkolwiek koncepcji urbanistycznej i zadni (pseudo)ekolodzy nie maja z tym nic wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzichu Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow IP: 195.205.152.* 06.01.04, 10:20 Jaka wysepka??? Redaktorku, czy wiesz o którym przejściu piszesz? Pofatygowałeś się tam chociaż? Właśnie na tym przejściu nie ma wysepki. Inna sprawa, to ciekawe jest że trzeźwy pacjent nie zauważył chłopaka na jezdni! I to na przejściu dla pieszych! Co najmniej zastanawiające. Może był naszprycowany? Odpowiedz Link Zgłoś
olecky Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow 06.01.04, 10:30 Gość portalu: zdzichu napisał(a): > Inna sprawa, to ciekawe jest że trzeźwy > pacjent nie zauważył chłopaka na jezdni! > I to na przejściu dla pieszych! > Co najmniej zastanawiające. > Może był naszprycowany? e, to mnie akurat nie zastanawia. Codziennie na miasto wyjezdzaja tysiace kierowcow, dla ktorych prowadzenie samochodu jest czynnoscia tak skomplikowana, ze nie starcza juz czasu na patrzenie na innych uzytkownikow drogi. Zreszta, kto by zwalnial przed przejsciem dla pieszych, wazne by dojechac do pracy / domu 5 sekund szybciej. stereotyp pijanego pirata jest bardzo wygodny - wielu piratow powtarza sobie "ja jezdze trzezwy, wiec wszystko jest w porzadku". A tymczasem 70-80% wypadkow powoduja kierowcy trzezwi jak swinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala mi Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow IP: *.acn.waw.pl 06.01.04, 10:54 Ja wlasnie mieszkam na osiedlu kolo ktorego zadzryl sie wypadek. Tamta ulica jest chyba najgorszym miejscem jakie istnieje. 2 lata temu gdyby nie pociagnal mnie za reke moj chlopak, sama znalazlabym sie pod kolami takiego "madrego" kierowcy ktory postanowil ominac dwa przepuszczajace nas pojazdy. W wyniku remontu owszem powstala wysepka...tyle, ze nie na tym przejsciu a kolejnym. Ta droga codziennie chodza dzieci do szkoly, kilkoro dzieci chodzi do osrodka dla dzieci niepelnosprawnych, w weekendy wiele osob chodzi tamtedy na zakupy na pobliski bazarek... Nikt jednak nie mysli o tym... Osobiscie nie znalam Mikolaja, ale znalam jego kolegow, wiem jak oni to przezywaja!! Huk uderzenia w Mikolaja slychac bylo nawet w srodku osiedla, uciekajacy samochod mial wgnieciona cala przednia szybe... widac wiec, ze kierowca na pewno nie dostosowal predkosci do obowiazujacej "50"!! Moze ta nie potrzebna smierc cos zmieni...ale na pewno nie pomoze to rodzica i przyjaciolom Mikolaja!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow IP: *.atman.pl / *.atman.pl 06.01.04, 11:27 Oczywiście, że to niczego nie zmieni, dopóki polskie "społeczeństwo" będzie się składało w dużym stopniu z osobników takich, jak piszący wyżej "premax" (w rzeczywistości Przemysław Popielarski, który na grupie dyskusyjnej pl.regionalne.warszawa i pl.misc.samochody jest aktywnym propagatorem bandytyzmu drogowego i lekceważenia wszelkich przepisów związanych z bezpieczeństwem, które to przepisy rzekomo są "dla idiotów"). Do tego trzeba wziąć poprawkę, że 75% Polaków to funkcjonalni analfabeci, czyli teoretyczną szansę dotarcia ze swoją informacją masz tylko dla pozostałych 25%, wśród których dalsze kilka(naście) procent to rozmaite "premaxy", dla których wszystko poza obłąkanym deptaniem w gaz jest "frajerstwem". Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow 06.01.04, 14:54 Ja codziennie odprowadzam moje dziecko do szkoły przez ulicę Wąwozową. Jeżeli nie wkroczę na przejście, mimo że stoję z dzieckiem, żaden kierowca się nie zatrzyma. Marzy mi się aby policja łapała i wlepiał za nieprzepuszczenie pieszych kilkusetzłotowe mandaty, z determinacją i konsekwencją, aby wreszcie nauczyć kierowców przestrzegania tego przepisu. Gdyby zrobić taką akcję mandat za mandatem aż do skutku, może kilka osób więcej byłoby wciąż na tym swiecie... Sama jestem kierowcą i zawsze staram się zatrzymać, niestety czasem nie mogę bo taki jeden z drugim siedzi mi "na ogonie" i wiem, że jak sie ztrzymam to będe miała skasowany tył. Wielokrotnie ja się zatrzymywałam, a i tak gość obok z drugiego pasa przejeżdzał i "mojego" pieszego o mało co nie rozbryzgał. Mam ochotę strzelać w takich momentach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k100r Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow IP: 207.44.154.* 06.01.04, 16:02 Popieram, powinna odbyc sie taka "pokazowka" policji - nie raz i nie dwa widzialem auta przejezdzajace prawie po palcach pieszym wchodzacym na przejscie (plac Zawiszy konkretnie). Pieszy w odlegosci kilku metrow od pasow to sygnal do zdjecia nogi z gazu i hamowania - czy to kiedys dotrze do tych zakutych pal za kolkiem?! Tez jestem kierowca i denerwuja mnie roznego rodzaju "poganiacze" (trzeba bylo wyjechac 10 minut wczesniej :) ) i amatorzy jazdy "na bibule". Nie tak znowu dawno przy wjezdzie do tunelu Wislostrady jeden taki siedzial mi na ogonie (skoro nie widac w lusterku swiatel to auto musi byc BLISKO). Odczepilem go lekkim nacisnieciem hamulca (sadzac po pisku opon, poskutkowalo). Swoja droga czy takim kretynom nie przyjdzie do lba ze nie sa pilotami Top Gun, a ich Punto to nie Porsche :) i w przypadku naprawde awaryjnym moze byc nieszczescie... PS. Pozdrowienia dla wszystkich pokazujacych "palec" - nie musicie tak ochoczo prezentowac wielkosci swoich atrybutow... Zapewne jedynych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow IP: *.acn.pl 06.01.04, 15:05 Przejście dla pieszych w tym miescu jest słabo oświetlone ze wzgledu na drzewa - po porstu trzeba je lepiej oświetlić, bo obecnie przy szybko zapadającym zmierzchu jest naprawde niebezpiecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow IP: *.acn.waw.pl 06.01.04, 18:20 Szczęście?Ironia losu??Mogłam tak samo zakończyć pewien grudniowy dzień dwa lata temu DOŁADNIE w tym samym miejscu co Mikołaj-mój rówieśnik.Przeżyłam,chodź kierowca,który dokonał owego "czynu" owszem -zatrzymał się-lecz nawet nie zainteresował się losem ofiary,która walczyła ze śmiercią w szpitalu. Minęły dwa lata,a somatyczny stan pourazowy przypomina mi kazdego dnia o tym,co się stało,a psyche-takie nieszczęście które dotknęło bliskich Mikołaja jest niewspółmierne. Tak mi przykro, I-przyjdę w czwartek,w "NASZE" miejsce Mikołaj..tylko tyle mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..... Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow IP: *.acn.waw.pl 06.01.04, 22:45 Mikuś bardzo nam Ciebie brakuje!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koleżanka Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.01.04, 22:55 twoj uśmiech i sam ty jako człowiek zawsze radosny pozostaniesz nam na zawsze w pamieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow IP: 195.116.5.* 07.01.04, 14:24 i ja tam będę............... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow IP: *.chello.pl 07.01.04, 17:12 Zgasło Moje Słonko.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Andrzejewska Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.01.04, 20:11 Przeczytałam wszystko co tu piszecie i dziękuję Wam za zainteresowanie, reakcję i wszystkie "dobre" słowa. Chciałam podkreślić bardzo szczególnie, że kompetencja, którą zarzucacie Panu Redaktorowi to nie tak! Ten człowiek OGROMNIE nam pomógł w tym wszystkim, a pomyłka z wysepką i nieprawidłowym przejściem była poniekąd przeze mnie! W tym miejscu więc w imieniu swoim, Agi jak i wszystkich przyjaciół Mikołaja ogromnie jemu jak i Panu Redaktorowi Mateuszowi Zielińskiemu dziękuję, bo to oni pierwsi potraktowali nas poważnie i nam pomogli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow IP: *.chello.pl 07.01.04, 23:29 Gość portalu: K Andrzejewska napisał(a): > Ten człowiek OGROMNIE nam pomógł w tym wszystkim, a > pomyłka z wysepką i nieprawidłowym przejściem była poniekąd przeze mnie! > W tym miejscu więc w imieniu swoim, Agi jak i wszystkich przyjaciół Mikołaja > ogromnie jemu jak i Panu Redaktorowi Mateuszowi Zielińskiemu dziękuję, bo to > oni pierwsi potraktowali nas poważnie i nam pomogli. Pewnie ze zdenerwowania ta kolejna pomyłka, ale autorem artykułu jest mój kolega Bartek Raj. Szczerze współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KA Re: Protest przeciwko piratom drogowym na Ursynow IP: *.aster.pl / *.acn.pl 08.01.04, 11:39 Podziekowałam autorowi artykułu (i całej akcji) Panu Redaktorowi Bartkowi Raj i Panu Mateuszowi Zielińskiemu i to chce wyraźnie podkreslic! Odpowiedz Link Zgłoś