franula 24.06.10, 08:41 wczoraj jechałam aleja kasztanową, gzdie dawno nie byłam, nie miałam czasu sie przyglądać ale ogrodznony jest kawał terenu - i tablcizka zapraszamy 20 06. Plac zabaw tam jest to na pewno ale co jeszcze,w iecie moze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wsamrazek Re: nowy plac zabaw 29.06.10, 15:52 mojursynow.gazeta.pl/mojursynow/1,91170,5844825,Aleja_Kasztanowa.html Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: nowy plac zabaw 30.06.10, 22:19 byliśmy dziś obejrzeć ten nowy plac i osobiście jestem zawiedziona. mam roczniaka, bardzo żywego, biegającego i wspinającego się na wszystko co się da i moje wnioski są takie, że jest zupełnie nie przemyślany dla tak małych dzieci. nie mam tam co z nim robić a z każdej strony czyhają same niebezpieczeństwa. np. taka huśtawka równoważnia, któe sięga gdzieś grubo pnad metr. i jak się dzieci bujają a on tam podbiegnie to kolizja murowana. nie będę tam częstym gościem. a dodatkowo dzisiejszy tłum mnie utwierdził w tym przekonaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: nowy plac zabaw 01.07.10, 10:48 ja nie jestem zawiedziona co prawda dla placow dla maluchow nie ma za duzo atrakcji i jest dosc maly jelsi chodzi o powierzchnie. mogliby wiecej sprzetow odpowniednich dla maluchow powstawiac, bo chyba jest tak tylko taka ciuchcia, no i drabinki ze zjezdzalnia, ktora jest troche glupio zrobiona, bo nie ma gdzie usiasc, zebys ie przygotowac do zjazdu- dziecko musi siedziec jeszcze na podlodze i zsunac sie na zjezdzalnie-moja mlodsza, poltoraroczna kilka razy wywinelaby orla gdybym jej nei trzymala. jest jeszcze zjedzalnia do piaskownicy no i hustawki , wiec nie za wiele. szkoda, ze malo hustawek, szczegolnei tych kubelkowych...ale dobrze, ze jest cokolwiek moim zdaniem. za to starsza sie wybawila za wszelkei czasy. mlodsza tez cos znalazla dla siebie. podoba mi sie ogolnei teren wokolo, szkoda, ze nei ma fontanny :D przeszkadzaja tlyko na sciezka rowerzysci, ktorzy niestety nie potrafia dostosowac predkosci do okolicznosci...juz nie mowie o zejsciu z rowerow i prowadzeniu, bo to byloby za wiele. takze apel do rowerzystow ZEJDZIE Z ROWEROW ...po sciezkach chdoza male dzieci, ktore nie wiedza jeszcze co to jest jadacy rower a nei po to ide na spacer z dzieckiem, zeby siedzialo non stop w wozku albo zebym miala stac tuz obok bo a noz widelec ktos wjedzie mi w dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
ddeexx Re: nowy plac zabaw 01.07.10, 13:46 Dzieci chodzą po ścieżkach dla rowerów czy rowerzyści jeżdżą po chodniku dla pieszych? Jakoś tak niejasno napisałaś... Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: nowy plac zabaw 01.07.10, 14:07 nie wiem co tu jest niejasne nie napisalam, ze sa to sciezki rowerowe, nazwalam te uliczki/chodniki sciezkami..mozna poweidziec tez alejki..roznie ;) jesli byles/as w tym parku to bys wiedzial/a, ze nie ma wyszczegolnionych sciezek dla rowerow takich jak np. wzdluz al.KEN. wszyscy poruszaja sie tymi samymi sciezkami/alejkami/chodnikami/uliczkami i co tam jeszcze ;) mam nadzieje, ze teraz stalo sie wszystko jasniejsze rozumiem, ze zaraz pojawia sie glosy-pilnuj dzieciaka czy w podobnym tonie :D to juz wyprzedzajac je chce powiedziec, ze pilnuje swoje dzieci, jednak kiedy zza plecaow wyjezdza ze spora szybkoscia rowerzysta to niestety nawet gdybym dziecko na smyczy trzymala bywa groznie i o nieszczescie nei jest trudno. dorosli jak dorosli, gorzej z dziecmi-nie mowie tu o dzieciach na mini rowerkach :D ale ciut wiekszych, ktore nie potrafia jeszcze dobrze panwoac nad dwukolowym rowerem ;) p.s. nei jestem czepialska, po prostu wczoraj troche mnei zmeczylo ciagle krecenie glowa czy ktos aby nie nadjezdza :P Odpowiedz Link Zgłoś
ddeexx Re: nowy plac zabaw 01.07.10, 22:36 Nie byłem tam jeszcze, dlatego wolałem dopytać. Jak nie ma wydzielonej ścieżki dla rowerów, to faktycznie przydałoby się zwolnić i bardziej uważać. O ile w ogóle jest tam na tyle szeroko, że jazda rowerem jest dopuszczalna. Odpowiedz Link Zgłoś
m.markos Re: nowy plac zabaw 01.07.10, 09:54 Czy ktoś zna termin rozpoczęcia kolejnego etapu prac ? Odpowiedz Link Zgłoś
mzieli Re: nowy plac zabaw 01.07.10, 11:58 Mi tam się podoba. Brakuje takich miejsc na Ursynowie. A mój 4-latek był zachwycony, 2 godziny non stop zjeżdżał z największej rury, która była strzałem w dziesiątkę projektantów, sądząc po zainteresowaniu dzieci :) Odpowiedz Link Zgłoś
aga1972-dwa Re: nowy plac zabaw 01.07.10, 12:36 Moim zdaniem wydzielony placyk dla najmłodszych jest o wiele za mały. Architekt chyba nie liczył się z aż takim zainteresowaniem. Przy takim tłumie jak wczoraj o kolizję bardzo łatwo. Do tego każdy maluch jest tam w pakiecie ze swoim rodzicem i wózkiem. Poza tym uważam, że dobrze byłoby, gdyby kilka ławek dla rodziców stało w obrębie tego placu. Brakuje mi tam dużych trawników, na których można byłoby położyć koc i poleżeć z niechodzącym jeszcze dzieckiem. Podobno stolica jest na etapie "uwalniania" publicznych trawników. Poza tym jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: nowy plac zabaw 01.07.10, 22:31 a ja dziś ze swoim roczniakiem wylądowałam na ostrym dyżurze po wizycie na tym placu, jakieś kolonie w mieście czy lato w mieście wpadło jak szarańcza na plac dla maluchów i pięciu mi biegło na nas, przed trzema uchroniłam ale jeden mi popchnął dziecko i przewrócił się centralnie na wystające nie wiadomo z jakiej racji drewniane coś z tego domku ze zjeżdżalnią. mamy wielkiego guza jak śliwa i miejmy nadzieję że nic więcej. ja temu placowi mówię stanowczo nie! jak skończy 4 lata to może tam zawitamy. Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: nowy plac zabaw 02.07.10, 16:02 domi, wspolczuje ci tego wypadku, ale przeciez to sie moglo zdarzyc na kazdym innym placu zabaw, wiec ja nei bardzo widze tu jakakolwiek wine placu zabaw. jakbys byla na starego typu placu zabaw to byc moze nei skonczyloby sie na wielkim guzie, bo po pierwsze mogl byc beton a po drugie sprzet bylby watpliwej "jakosci" , wystajacy gwozdz-na taki niedawno trafilam wlasnie na starego typu placu. kwestia zachowania sie na placach zabaw. moze jedynym "minusem" tego placu zabaw jest to, ze jednym z bardzo nielicznych tego typu i dlatego takei ma oblozenie. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: nowy plac zabaw 02.07.10, 21:23 no oczywiście, że może się zdarzyć na wielu placach, ale ja patrząc z pozycji ludka który dopiero niedawno zaczął chodzić, ale już go ciągnie do dzieci i do zabawek to jednak nie bardzo jest przygotowany. :/ tu coś wystaje, piaskownica ma wielki spadek o który się potyka, huśtawki pół placu zajmują i nie mają żadnego zabezpieczenia, ta huśtawka równoważnia też bardzo wysoka. i w ogóle jak na tak duże miejsce ogólnie w sensie całego parku to ten plac dla maluchów bardzo mały jest. :/ na szczęście na razie na wielkim guzie się skończyło i innych objawów nie ma. uff. ale i tak omijam na długi czas. Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: nowy plac zabaw 03.07.10, 09:48 no to dobrze, ze nic wiecej sie nie stalo ja jakos na takie rzeczy inaczej patrze.jedyne skreslone place zabaw to takie, ktore sa niezadbane od dawna, stare zabawki, stary piach pewnei zasikany przez koty ;) za bardzo nei zwracam uwagi na takie rzeczy jak za duzy spadek w piaskownicy etc. no ale mi jzu pare osob powiedzialao, ze olewczo podchdoze do sprawy :P faktem jest, ze plac dla maluchow jest za maly Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: nowy plac zabaw 03.07.10, 23:27 no ja tez podchodziłam w miare olewczo i chciałam żeby się uczył już i z dziećmi integrował i samego roczniaka puszczałam chodząc za nim co prawda kro w krok, ale jak widać okazało się to niesłuszne i teraz bez szelek ani rusz. :> jednak za duże niebezpieczeństwo ze strony starszych dzieci mu zagraża. i jak patrzę na tego wielkiego siniaka to mi się serce kreje. :/ jest wielki. no nic może przez to że otworzyli tamten plac na innych będzie więcej luzu. na razie mamy placową kwarantannę zaleconą przez chirurga na ostrym dyżurze. Odpowiedz Link Zgłoś
endi01 Re: nowy plac zabaw 12.07.10, 23:59 Przecież przy wejściu jest wyraźnie napisane, że ten plac zabaw jest zalecany dla dzieci w wieku 2-5 lat (!) Jeśli ktoś wpuszcza tam roczne dziecko, to znaczy że brak mu wyobraźni. To tak jakby nie zapiąć dziecku pasów w foteliku samochodowym, a po ostrym hamowaniu i rozbiciu noska o siedzenie - mieć pretensje do producenta fotelików... A akurat małych placów zabaw dla dzieci do 2 lat w okolicy dostatek. To tak ku przestrodze następnym "pokrzywdzonym" roczniakom. Odpowiedz Link Zgłoś
olaj Re: nowy plac zabaw 02.07.10, 12:05 Moje dzieci (5 i 7 lat) zachwycone. Najbardziej podobają im się stoły do gry w Chińczyka ;-) Ola Odpowiedz Link Zgłoś
maurika Re: nowy plac zabaw 02.07.10, 21:57 Dwulatek i ośmiolatek zafascynowani.. plac jest piękny, sprzęty do zabawy użyteczne. Faktycznie dużo dzieci ale przecież to plac dla dzieci;-)) Bardzo dobra inwestycja - polecam. J. "Pomóż mi samemu to zrobić"...M.Montessori Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: nowy plac zabaw 03.07.10, 09:51 oby bylo takich bylo wiecej tosie tlum rozladuje :D Odpowiedz Link Zgłoś
barbaram1 Re: nowy plac zabaw 04.07.10, 00:18 Brakuje toalety. Wszystkie dzieciaki z placu biegają co rusz pod nowo posadzone drzewka. Odpowiedz Link Zgłoś
turtle3 Re: nowy plac zabaw 04.07.10, 10:09 Byłem tam wczoraj rzucić okiem. Świetne miejsce: ładnie, wesoło, dużo atrakcji dla dzieci. W sumie nowa jakość. Niestety na ławkach kilku młodych Polaków piło piwo z butelek, a był godz. 19 i wszędzie pełno dzieci. Ciekawe co tam się będzie działo po 21.00 i jak długo miejsce to wciąż będzie ładne. A może to jest w nocy monitorowane? Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: nowy plac zabaw 05.07.10, 13:36 "Brakuje toalety. Wszystkie dzieciaki z placu biegają co rusz pod nowo posadzone drzewka. " wszystkie okoliczne pieski są wyprowadzane w okolicy. kiedys to był jeden wielki psi szalet, zresztą pozostała zapuszczona czesc nadal jest, podobnie jak wszystkie okoliczne trawniki. ten kawałek parku jest jedną zc zęsci całego kompelksu. pewnie toalety sa tam gdzies po drodze przewidziane. Odpowiedz Link Zgłoś
anika1983 Re: nowy plac zabaw 05.07.10, 14:02 toalety powinny być częścią pierwszego etapu prac. Wiadomo, że dzieci nie wytrzymają do domu, szczególnie, że dużo przyjeżdża z innych części Ursynowa Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: nowy plac zabaw 10.07.10, 10:17 tylko jaka to mialaby byc toaleta...bo ja sie troche boje, ze jak to bedzie np toi toi to bedzie tragedia jesli chodzi o porzadek. najlepiej jakby byl jaksi taki domek, gdzie jest na miejscu ktos do sprzatania i pilnwoania porzzadku Odpowiedz Link Zgłoś
ana119 Re: nowy plac zabaw 09.07.10, 12:05 byliśmy i dziecko szczęśliwe. miło, że powstało miejsce gdzie starsze dzieci mają okazję zużyć energię tego typu place zabaw nie są odpowiednie dla roczniaków bo zawsze będzie dla nich za duży ruch. nie rozumiem też zarzutów o ławki i chodniki. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: nowy plac zabaw 09.07.10, 21:19 ano nie są odpowiednie, ale gdzie chodzić z tak małym dzieckiem skoro już się do zabawek wyrywa a tu na osiedlu placów zabaw brak. są trzy (z tym nowym już) dzielnicowe a reszta to zamknięte enklawy. u nas na podwórku remont jest i plac zlikwidowany. nie ma już uroku tych starych osiedli gdzie wszystko było dostępne i dzieci się zaprzyjaźniały i integrowały. a roczniak już chodzi od dwóch miesięcy i w wózku nie chce siedzieć i wyciąga łapkę że na buju buju chcę iść. i co tu robić? a i ostatnio byłam na spacerku alejkami tam (nie na samym placu zabaw) i fakt, przed 19 a starsi chłopcy z piwkami już siedzieli w cieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: nowy plac zabaw 10.07.10, 10:24 a ja nie uwazam, ze nieodpowiednie miejsce dla rocznikaow...jeslid aje rade sam chdozic, ale tak pewnie a nie ze sie chwieje co chwile to czemu nie? moja mlodsza, jak juz tylko zaczeal wlasnei tak chdozic to kazdy plac zabaw zallicza razem ze starsza siostra. wspina sie na drabinki, sama zjezzdza z wiekszych zjezdzalni...wszystko chce robi co starsza...oczywiscie mam ja zawsze na oku i pozwalam na te bardziej bezpieczne zabawy, ale nie chronie przed drabinkami, hustawkami czy piaskownic. nawet na tym nowym bawila sie na placu dla starszych, glownie zaliczala zjezdzalnie-nie tube ;), ale plaskie kolo krecace sie i podobny "fotelik" wszystko jest dla ludzi, trzeba po porstu uwazac a to, ze cos sie moze wydarzyc...no niestety, nawet w domu moze dojsc do wypadku. co do starszych i piwek...nie wiem gdzie jest ochrona...mozna zawsze wezwac straz miejscka, w koncu spozywanie alkoholu w miejscach publ.jest zabronione a tu jeszczeplac zabaw w poblizu jest Odpowiedz Link Zgłoś
art-tu Re: nowy plac zabaw 11.07.10, 10:46 Brak toalet jest dramatem naszych przestrzeni miejskich. Architekci nie są uczeni, że takie rzeczy też trzeba przewidzieć. Bo projekcik fajny- o to tak, można zrobić, nawet niedawno był bardzo udany konkurs na szalety warszawskie. Tylko jakoś nikt o tym nie pomyśli na etapie projektowania przestrzeni miejskiej. Architekci krajobrazu - swoją drogą, kształceni na Ursynowie- kończą zazwyczaj w ogrodnictwie :( Przed chwilą przechodziłam koło placyku zabaw przy Zoltana Balo/Telekiego. Od wschodniej strony ustawiono toi-toia..koszmar!! arttu-architekt Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: nowy plac zabaw 11.07.10, 13:09 nei tlyko polscy architekci nie sa tego uczeni...mieszkalam jakis czas w hiszpanii, w dwoch roznych comunidadach i ani w jendym- bogatszym ani w tym biednijeszym, przy zadnym z placow zabaw nie bylo toalet.a zaliczylam sporo placow zabaw ;9 w tym mnijeszym miescie chyba wszystkie, w madrycei i okolicach mniej, ale zaden nie mial obok toalety. przy niektorych byly np restauracje czy kawiarnie i tam mozna bylo wejsc z dzieckiem bez zadnych problemow toi toi to jest gorsze wyjscie od sikania po krzakach Odpowiedz Link Zgłoś
ana119 Re: nowy plac zabaw 13.07.10, 11:27 no właśnie na naszym przyblokowym placu jest sprzęt do zabawy dla maluchów. starsze mają tylko "dorosłą" huśtawkę a swoją drogą to ciekawe jakie są prawdziwe przyczyny, że tak mało dzieci przebywa na tych przydomowych placach zabaw? Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: nowy plac zabaw 13.07.10, 12:20 Na wewnętrznych placach zabaw jest mało dzieci. Czyli pożądanego towarzystwa. Odpowiedz Link Zgłoś
hekate_mw Re: nowy plac zabaw 13.07.10, 09:52 Moja 4-latka też zachwycona nowym placem zabaw. Jedyny minus dla mnie - to patelnia w godzinach popołudniowych. Zastanawiam się czemu wycięli drzewa które już tam rosły i posadzili nowe, mogli choć po jednym większym drzewku zostawić żeby cień był, bo te co zasadzili to zanim zaczną dawać cień to trochę czasu upłynie. Odpowiedz Link Zgłoś