iwi41 24.06.11, 10:57 Pytanie chyba do wielojęzycznych: W jakim "języku" śnicie? Moja córka ostatnio mnie zadziwiła bo przez sen rozmawiała po albańsku(język słabszy) .Jak ją potem pytałam to powiedziała,że śniła jej się babcia z Albanii. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocianna Re: sny 25.06.11, 16:43 ostatnio też o tym myślałam, i okazało się, że ja nie śnię słowami. Nawet, jeżeli z kimś rozmawiam, to jest to chyba bardziej na zasadzie telepatii - rozumiem przekaz, ale nie jestem w stanie określić, jaki to był język. Odpowiedz Link
kaskahh Re: sny 25.06.11, 20:29 Nie potrafie odpowiedziec, w jakim teraz. Ale pamietam dokladnie, bedac au-pair w Niemczech snilo mi sie po niemiecku. PO pobudce przezylam lekki koszmar, ale rodzinka goszczaca stwiedzila, ze to super znak. Cieszylam sie z kazdego postepu, ale ten niemiecki sen... jakos mnie lekko przerazil. Odpowiedz Link
quasi.modo Re: sny 26.06.11, 19:44 Tak na 100% to nie wiem, możliwe że podobnie jak kocianna - bez słów. Ale jeśli tej informacji nie dopowiada sobie mój mózg już po przebudzeniu, to jednak śnię po trochu w każdym języku: polskim, angielskim i niemieckim. Być może także w mieszance, bo tak często też myślę, np. I gotta zrobić ten Abschluss. Koszmar Odpowiedz Link
bachula_gr Re: sny 27.06.11, 13:08 Nie wiem jak snia moje polsko-greckie dzieci ale gadaja przez sen w obydwu narzeczach. Odpowiedz Link
mr_cellophane Re: sny 28.06.11, 11:04 Choć nie jestem dwujęzyczny (choć być może w pewnym stopniu powinienem się za takiego uważać) śnię w obu językach. Czasami jestem tego świadomy (gwałtownie przebudzony pamiętam jeszcze strzępki rozmów we śnie i język a którym były wypowiadane i w dalszym ciągu myślę po angielsku). Czasami nieświadomy - np. żona mi mówi że znów przez sen mówiłem po angielsku. Zauważyłem że język snów uzależniony jest od ich tematyki np. najczęściej śnie po angielsku gdy sny dotyczą moich dzieci, jeśli sny są to w bardziej "gombrowiczowskich klimatach" wtedy są po polsku. Odpowiedz Link
monika_a_b Re: sny 02.07.11, 00:51 We wszystkich pięciu, oczywiście nie naraz, chociaż owszem zdarzyło mi się śnić we dwóch, trzech na raz, w zależności od tematzki snu i osób, które mi się śniły... Pozdrawiam, Moni Odpowiedz Link
anew3 Re: sny 03.07.11, 18:29 tak jak twoja corka, kiedy sni mi sie ktos z kim rozmawiam po angielsku na jawie to sen tez jest po angielsku. Odpowiedz Link
syswia Re: sny 06.07.11, 17:25 ja nie jestem wielojezyczna, choc posluguje sie prawie rownie sprawnie dwoma jezykami a wczoraj w nocy wyraznie snilam po wlosku, choc prawie w ogole w tym jezyku nie mowie wyraznie krzyczalam "pomocy" po wlosku (sen byl dosc dramatyczny) i pamietalam to po przebudzeniu Odpowiedz Link
iwi41 Re: sny 15.07.11, 13:03 dzięki wszystkim za odpowiedź .Trochę się zdziwiłam bo córka (2,8 lat) pierwszy raz przez sen rozmawiała ,bardziej się spodziewałam ,że śni w języku mocniejszym.Ale to chyba dobry znak, jak nawet we śnie kojarzy język z osobą. Odpowiedz Link