Dodaj do ulubionych

Centrum Europejskie Natolin

IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 11.05.04, 21:14
Czy naprawdę sądzicie, że skromna instytucja - fundacja krzewienia wiedzy o
UE musi mieć na wyłączność najpiękniejszy i bodajże największy w Warszawie
park? Moim skromnym zdaniem Europejskie Centrum Natolin to jakaś wielka
podpucha. Weszłam na ich stronę internetową i przeczytałam same banały i
ogólniki zarówno o zakresie działalności jak i o samych działaniach. Tak
naprawdę park natoliński z kompleksem zabytków, zamknięty dla zwykłych
śmiertelników służy uciesze bliżej nieokreślonej "grupy trzymająca władzę",
bo "po co chołota ma się tam pałętać". Czy chcecie coś w tej sprawie zrobić?
Dlaczego tak cudowne i ogromne miejsce ma być niedostępne dla Ursynowian
znudzonych betonem i dojazdami do Kabat i Pól Mokotowskich?
Obserwuj wątek
    • Gość: tonka Re: Centrum Europejskie Natolin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 21:43
      Masz rację, od lat nic ciekawego tam się nie dzieje, mówiła mi o tym
      przypadkiem spotakana pani, która tam wykładała. Podobno całkowity upadek
      poziomu kształcenia. Natomiast jeżeli chodzi o sam park, to pomimo, że mieszkam
      tuż przy nim, nie chciałabym, aby był otwarty dla "publiczności". Ursynowianie
      zadeptaliby go na klepisko w mgnieniu oka, Nowoursynowską nie dałoby się już
      pospacerować (i tak dzisiaj jest na tej ulicy w wolne dni nieomal tłok) i
      byłoby tak rojnie jak w Lesie Kabackim, do którego od kilku lat już nie wchodzę
      ze względu na tłumy spacerowiczów. Pozdrawiam.
    • Gość: Kaa Re: Centrum Europejskie Natolin IP: *.chello.pl 11.05.04, 22:13
      Kurcze, jakas tu rozbierzność nastapiła...
      W wakacje udało mi się zwiedzić teren parku (z grupa nielicznych szczesliwców,
      których wpuszczono po akcji Gazety Wyborczej) i przewodnik mówił, że to jest
      obecnie filia uniwerku brugijskiego i że taki wysoki poziom nauczania itp.

A swoją drogą to pewnie fakt, że grupa tajemniczych rządowców wolała sobie
      pewnie zostawić trochę fajnego terenu.
      Moze i lepiej, bo ludziska nie zadepczą, ale od czasu do czasu powinni wpuszczac
      na zwiedzanie, bo warto!!!
      • Gość: Alegra Re: Centrum Europejskie Natolin IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.05.04, 09:06
        Właśnie stąd wziął się mój list - też zwiedziłam park z przewodnikiem.
        Rozumiem, że fajnie, że ludzie go nie zadepczą itd, ale szlag mnie trafia,
        kiedy pokojarzę ze sobą różne fakty: Luksusowe osiedla wzdłuż Nowoursynowskiej
        zostały zbudowane na terenach kupionych od miasta prawie za darmo. Należą
        wyłącznie do SLD-owców. (Swoją drogą mieszka też nasz ukochany premier -
        prawdziwy mężczyzna). Teraz "spółdzielcy" mogą sobie sprzedawać te mieszkania
        na rynku wtórnym z kilkukrotnym przebiciem, o ile nie kilkunastokrotnym. Czyste
        złodziejstwo znanej nam już partii, nie pierwszyzna. Na ich miejscu nie
        chcielibyście sobie zepsuć okolicy, wpuszczając ludzi do parku prawda? I
        właśnie dlatego chiałabym żeby ten park był ogólnie dostępny. Dalsze fakty:
        Europejskie Centrum Natolin wydzierżawiło park od Skarbu Państwa na 30 lat. Czy
        rozumiecie? Czy kojarzycie te fakty? Na całe szczęście podobno Potocki się
        upomina o ten park. Oby wygrał sprawę w sądzie!!! Wtedy park pozostanie
        zamknięty, ale przynajmniej będzie prywatny naprawdę, a nie Skarbu Państwa na
        niby.
        • Gość: Natolinczyk Re: Centrum Europejskie Natolin IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.05.04, 18:39
          Przez jakis czas wspolpracowalem z CEN. Studenci maja swietne warunki do nauki.
          Niedawno wybudowano nowe audytorium wraz z nowymi pokojami dla studentow. Duzo
          zieleni, dzikie zwierzeta, piekne widoki, cisza, spokoj... sielanka. To sa
          roczne studia podyplomowe ksztalcace unijnych biurokratow. Szkoda, ze dostep do
          parku ma tylko "elita" ;(
          • Gość: Paweł Re: Centrum Europejskie Natolin IP: *.e-plan.pl 12.05.04, 20:17
            Kartoflana republika.

A my co - do roboty młoty...

To się jeszcze długo nie zmieni. Pozostaje mieć jedynie nadzieję, że powtórzymy
            ten ruch, pokolenia moich rodziców, sprzed 20 lat, kiedy 10 milionów obywateli
            powiedziało "dość!". A na razie? - wybory wygra Lepper i ciszę zastąpią odgłosy
            nocnego polowania na te dzikie zwierzęta- hehehe - smutne.
            Pozdrowienia
            Paweł
            Choć czasami mam nadzieję, że ktoś się pomyli i powoła urząd prokuratora
            generalnego, który jest wybierany w wolnych wyborach przez obywateli i nie ma
            innego zwierzchika. I że coś się wtedy małym kosztem zmieni. Wiem wiem...
    • Gość: Kaa Re: Centrum Europejskie Natolin IP: *.chello.pl 14.05.04, 08:26
      No ta...
      Pan prezydent Lepper- ja chyba uciekne wtedy z tego kraju.

A wracając do Natolina to też wolałabym żeby wrócił w ręce Potockich.
      Ja nie to przynajmniej ludzie powinni mieć rzetelne informacje co się tam
      mieści, na ile itp.itd.
      • Gość: hr. Potocki Re: Centrum Europejskie Natolin IP: 195.117.255.* 14.05.04, 11:14
        Tak, tak, Natolin powinien wrócić do naszej familii, co by się pospólstwo po
        parku nie szwędało. Mamy prawo do prywatności i wara wszystkim od tego, co mamy
        za płotem. A Natolin jest naszą własnością, na którą zapracowała moja rodzina
        dzięki pracy naszych kmieci oraz licznym koneksjom politycznym przez kilka
        wieków. Niestety koneksje się skończyły, zabrano nam stanowiących naszą
        własność wieśniaków, skończyły się serwituty, odebrano ziemie. Ale wszystko
        będzie jak dawniej. Będę strzelał do sarenek, borsuków i wszystkiego co mi z
        tych krzaków wylezie, a Jan będzie zasuwał browar do Globi. A wieczorem po
        fajki na stację. Nie wiem czy coś skumaliście z tego tekstu, bo kwestia
        pochodzenia społecznego bardzo dalece nas dzieli, ale chcę żebyście wiedzieli
        jedno - dziedzic do wsi wraca!
        Pozdro
        hr.Potocki Pan na Natolinie
        • Gość: Kaa Re: Centrum Europejskie Natolin IP: *.chello.pl 14.05.04, 13:58
          :)))))))))))))
    • Gość: Iw Re: Centrum Europejskie Natolin IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.05.04, 19:59
      A tak dokładnie to co tam sie dzieje? Są jakieś studia ogolnodostepne? Jaka
      jest ich strona www?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka