Dodaj do ulubionych

Zabytki Ursynowa

28.11.11, 14:57
Jestem studentką archeologi, muszę opisać problemy konserwatorskie jakiegoś zabytku. Jako, że jestem z Ursynowa postanowiłam skupić się na zabytkach z tej właśnie dzielnicy. Moje pytanie: Znacie jakieś zabytki na Ursynowie, które wymagają lepszej opieki konserwatorskiej?
Obserwuj wątek
    • zod_iak Re: Zabytki Ursynowa 28.11.11, 15:26
      Wszystkie budynki z wielkiej płyty, zwłaszcza te na Ursynowie północnym to zabytki,one wymagają opieki konserwatorskiej.
      • zomo Re: Zabytki Ursynowa 11.08.12, 19:19
        :)
    • wsamrazek Re: Zabytki Ursynowa 28.11.11, 15:33
      Na przykład Dwór na Wyczółkach:
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1101370,2,306,DSC05006.html
    • tvtotal2 Re: Zabytki Ursynowa 28.11.11, 16:23
      ciekawa inicjatywa :) super, że dzielnica ma tak troskliwych specjalistów, i za to chylę czoło, a czoło me stale się powieksza :p

moje typy:
      - Kościół św. Katarzyny - bodajże najstarsza parafia na Mazowszu

- ruiny dawnego folwarku przy obecnym skrzyżowaniu Stryjeńskich/Belgradzka. Bezpośrednie sąsiedztwo parafii pw.Ofiarowania Pańskiego. Ten obiekt/ te ruiny zdecydowanie wymagają opieki. A z pewnością należy im się inwentaryzacja i przedstawienie lokalnej społeczności. Od dekad to raczej azyl dla lokalnego elementu, różnych podpalaczy i reszty mętów.

- drewniane budynki przy ulicy Kokosowej w pobliżu stadniny. Jakiś czas temu się spaliły, a historia ich zacna jest.
      • jan-w Re: Zabytki Ursynowa 28.11.11, 17:50
        Popieram punkt 2.
        • art-tu Re: Zabytki Ursynowa 28.11.11, 19:41
          Bardzo szczegółową inwentaryzację tego obiektu wykonałam w roku 2006; dysponuję nią w postaci dwg.

Obiekt leży na terenie SGGW, jest wpisany do ewidencji zabytków. Kilka lat temu SGGW miało plany wyburzenia Stajni i sprzedania terenu na mieszkaniówkę.
          Było to sprzeczne z zapisami studium.
          Nie znam stanu prawnego na dzień dzisiejszy, ale wygląda na to, że właściciel czeka na zniszczenie/zapadnięcie się budynku w wyniku erozji lub kolejnych podpaleń.

arttu.pl/Obiekty/Folwark/
          arttuu.blogspot.com/2011/10/stajnia-na-ursynowie.html
          • tvtotal2 Re: Zabytki Ursynowa 29.11.11, 11:10
            ten projekt jest idealny dla tego miejsca, czemu tego nie podłapano w stosownych instytucjach /władze Szkoły Głównej Gwiezdnych Wojen, miejski konserwator zabytków..?/, to już nie ocenię, bo ekspresja wylgaryzmów jedynie się ciśnie, z odrobiną przymiotników wzmacniających rozgoryczenie.

zdjęcie z wysokości ukazujące folwark nazwałbym "obraz jędzy i rozpaczy".

Ja sie pytam - może wystarczy tej przeokrutnie zlej woli, ewentualnie czy obecni i byli urzędnicy+konserwatorzy+ to patałachy? Skandal podszyty deweloperką.
    • gebhard Re: Zabytki Ursynowa 28.11.11, 20:04
      cenna inicjatywa
      od siebie dorzucę zrujnowany "dworek" przy ul. Bekasów:
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2959106,2,3,DSCF0183.html
      • gebhard Re: Zabytki Ursynowa 29.11.11, 09:26
        i jeszcze zabytek "archeologiczny": pozostałości schodów i tarasów będących częścią dawnego założenia parkowego na skarpie u podnóża pałacyku SGGW:
        warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,73195,3431730.html
        • pereiro Re: Zabytki Ursynowa 13.08.12, 09:41
          To skandal.
    • ana_pro Re: Zabytki Ursynowa 30.11.11, 10:02
      Bardzo ciekawa tematyka pracy magisterskiej, bardzo proszę o kontakt mailowy na adres: wpk@ursynow.pl . Chętnie pomożemy Pani w zebraniu materiałów.
    • aeromonas Re: Zabytki Ursynowa 04.12.11, 09:36
      O właśnie - folwark Moczydło! Przechodząc tamtędy patrzę na tę smętną ruinę przepięknie położoną na górce. I marzy mi się, żeby to wyremontować (z zachowaniem oryginalnego kształtu i wyeksponowaniem oryginalnej czerwonej cegły) i urządzić tam niepretensjonalną knajpkę z dobrą muzyką, kilkoma gatunkami piw z pipy po 3-4 zł oraz 5-6 prostymi daniami w karcie (np. ze 2 sałatki, 2 zupy, dobra kaszanka i placki ziemniaczane z czosnkowym jogurtem). W środku zbieranina domowych mebli - każde krzesło inne, jakiś stary kredens, kilka kanap, trochę książek i czasopism. Latem widzę tam ogródek (od strony lasu, z widokiem) z bujaną ławeczką i może kilkoma leżakami? Ja tego niestety nie zorganizuję, bo mam na głowie inne rozrywki.
    • wgrab Re: Zabytki Ursynowa 24.12.11, 02:30
      Mogę dorzucić jeszcze leśniczówkę w Lesie Kabackim, przy ul. Rydzowej 1. Jest wpisana do rejestru zabytków. Jest jedyną przedwojenną drewnianą leśniczówką w okolicach Warszawy.
    • sergiusz Re: Zabytki Ursynowa 28.12.11, 09:42
      W rejestrze zabytków znajduje się chałupa przy ulicy Kabaty 1. Ktoś wie gdzie to jest?
      • rubeus Re: Zabytki Ursynowa 29.12.11, 09:43
        sergiusz napisał:

> W rejestrze zabytków znajduje się chałupa przy ulicy Kabaty 1. Ktoś wie gdzie t
        > o jest?

To jest obiekt widmo. Inny adres, który widniał w rejestrze to Kabacka 1, ale w terenie taki nie istnieje. Może to być jakaś chałupa na skarpie - być może ta co stoi niedaleko 'skrótu' do Powsina.
    • rubeus Re: Zabytki Ursynowa 29.12.11, 10:05
      W 2009 zrobiłem sobie wycieczki śladem obiektów wpisanych do gminnej ewidencji zabytków
      Po niektórych nie było już śladu w terenie, jeden istniał jeszcze całkiem niedawno (gajówka z Lasu Kabackiego) a dwa inne przestały istnieć w ciągu ostatnich 2 lat (budynek przy Puławskiej, chałupa z Kokosowej)

Lista podzielona na wycieczki

skocz.pl/zabytki-ursynow
      • art-tu Re: Zabytki Ursynowa 10.08.12, 14:00
        czy mielibyście ochotę na ratowanie Stajni? może petycja..
        ostatnio walczę o taki obiekt
        www.garbarnia.neth.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka